|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3301 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Czuje że żyje urosnę wam prędko..."-Bejbiki Styczeń-Luty2011-cz.2
Cytat:
no cytrynka lepiej dmuchać na zimne niż później żałować |
|
|
|
|
#3302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję Ci bardzo mimo wszystko
|
|
|
#3303 |
|
Zadomowienie
|
Czy w ciąży można jeść flaki wolowo-wieprzowe?
|
|
|
|
#3304 | |
|
Wtajemniczenie
|
bardzo ładne imię
A tak poza tym, to witamy ![]() Cytat:
Ja dziś z rana obudziłam się z lekkim bólem zęba, bolał raczej mało i zapisałam się do dentysty, ale dopiero na wtorek...Koło 13 zaczęło i bardziej, zwolniłam się więc z pracy pojechałam do domu, musiałam się zdrzemnąc...Jak się obudziłam to myślałam, ze umrę z bólu
|
|
#3305 |
|
Zakorzenienie
|
zdaje mi się, że tak, ale w rozsądnych ilościach
moja książka nic na ten temat nie mówi ![]() nie można jeść surowego mięsa, wędzonego (głównie rybki) i niedogotowanego..... ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- znalazłam przepis na PLACKI KUKURYDZIANE, któraś pytała, ale nie wiem czy to ten przepis właściwy http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/przepisy/ostatnio-d...rydziane,39504 Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-08 o 20:49 |
|
|
|
#3306 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3307 |
|
Zadomowienie
|
Strasznie spodobała mi się ta piosenka, przez przypadek znalazłam a na dodatek na filmiku mój ulubiony serial, którego kontynuacji niestety nie ma. Mam nadzieję że nakręcą jednak dalsze części.
http://www.youtube.com/watch?v=XkxTxLpwWEE |
|
|
|
#3308 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobra...ja juz lece spac bo normalnie dzis mam jakis placzliwy dzien... ![]() Dobranoc...
|
|
#3309 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
jak tak dalej pojdzie to znow bede miec 18 na koniec ciazy... ale te ciasteczka sa takie pyszne
|
|
#3310 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny! Witam wieczorowa pora. Chciałam zapytac, czy łykacie jakies tabletki???Ja w tej chwili łykam tylko preparat witaminowy dla kobiet w ciazy"Prenatal" nic wiecej, duphaston odstawilam a kwasu foliowego tez juz nie biore..a jak u was???
Miłego wieczorku życze iogolnie miłego weekendu
|
#3311 |
|
Wtajemniczenie
|
ja biore magnez jeszcze
a u nas jak bylam w ciąży z Kamilkiem bylo ok nie bylo niedopowiedzen nieporozumien, naprawde wzorowe małżeństwo, jak sie ur dziecko tez bylo ok Tż mial 2 tyg urlopu, pozatym byla moja mama wiec Tż mial głownie prace i przyjemnosci nawet dziecka nie kapal bo mama jest... ale mama ktoregos dnia wyjechala i musielismy radzic sobie sami, wygladala tak ze wielki PAN ciezko haruje w robocie a ja non stop z dzieckiem czy dien czy noc czy pielucha czy mleko ciagle ja, Kamil byl bardzo niespokojnym placzliwym dzieckiem, trzeba go bylo nosic na rekach i ciagle ja... wkoncu bylam tak zmeczona , ze byle co wytracalo mnie z rownowagi, kłótnie byly codziennie... ja mialam tylkozjamowac sie dzieckiem zrobic obiad , ogarnac mieszkanie a on ciezko zarabial pieniążki klepiac w klawiature... i ktoregos dnia miarka sie przebrala, nie wytrzymalam juz tego, byla powazna romowa ze albo mi pomaga a jak nie to ja sie wyprowadzam do rodzicow bo nie daje rady... i zmienilo sie wszystko on zrozumial ze jest mi ciezko ze potrzebuje wyjsc gdzies do ludzi bez dziecka, miec swoje zwykle sprawy i jest zupenie normalnie teraz juz ma zapowiedziane ze on bedzie wiecej czasu spedzal z Kamilkiem , usypial, kapal przebieral do spania, i mam nadzieje ze tym razem tych wszystkich nieporozumiem nie bedziemy powtarzac, choc z dwojka malych dzieci pewnie bedzie ciezko ale co nas nie zabije to nas wzmocniWerka za Was
|
#3312 |
|
BAN stały
|
Cześc dziewczyny
![]() Miałam pisać wczoraj, ale tym razem spaliło nam zasilacz od komputera stacjonarnego (laptop też chyba od przeskoków napięcia poszedł dzień wcześniej...) Nienawidzę tego domu... Pisałyście o zmianach na ciele i swoim podejściu. Ja szczerze mówiąc bardzo pokochałam te zmiany Bardzo dobrze mi z tymi zmianami i tak naprawdę jedyne zastrzeżenia jakie mam do siebie w czasie ciąży to czasami moja wymęczona twarz (sucha skóra) i włosy wera z OYE się troszkę nie zgadzam. Być może byłoby inaczej gdybym nie czytała Twoich poprzednich postów (również w poprzednim wątku). Widzę że Twój partner stanowczo nie był przygotowany na to, żeby zostać ojcem (choć każdy facet na początku przezywa szok, nawet jak tego chciał) i chyba do tej pory nie do końca mu to przeszło. Zdaje się że nie docierają do niego potrzeby Twoje i maluszka i widzi tylko swoje. Mnie się wydaje że to brak dojrzałości. Są dwa wyjścia (w zależności od niego tak naprawdę): można go spróbować wychować, naprowadzić na dobrą drogę setkami rozmów, tłumaczeń bo być może po prostu jest zagubiony (totalnie); jeśli jednak tak było wcześniej, taki jest, to warto się zastanowić nad swoim życiem - czy będziesz czuła się bezpiecznie przy nim, czy będziesz mogła na nim polegać w ciężkich chwilach (a myślę że na początku przy dziecku będzie ich sporo), bo owszem - trzeba walczyć ale do pewnego momentu, dalej traci się tylko chwile swojego życia które można wykorzystać inaczej, budując sobie szczęscie ![]() Życzę Ci tego żebyś była szczęśliwa bez względu na to czy Twój TŻ dojrzeje czy Ty dojrzejesz do zycia bez niego - dycyzja jest Twoja |
|
|
|
#3313 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do Twojego TZ to ja popieram make_up_istke ja niestety tez nie jedno przeszłam z moim mezem, szczególnie właśnie podczas ciąży z Amelka i jak mała sie urodziła, i powiem Ci że teraz jest niby okey ale jakbym miała tyle sił co teraz i tyle rozumu to podjełabym inne decyzje i napewno moje zycie toczyloby sie inaczej, dlatego jedynie to co moge Ci poradzic to to zebys strasznie mocno zastanowiła sie nad tym czy chcesz z takim kims byc do końca życia, czy ktos taki nie stanie sie"tyranem" twojej psychiki, czy da rade sie zmienic tak zebys była szczęsliwa.. nie wiem czy masz w sobie tyle sił i ochoty aby walczyc z nim i wychowywac go tak jakbys chciała zeby cie traktowal etc.. to zależy od ciebie, ja niestety wybrałam "wychowywanie" i przez wiele lat było bardzo żle, ja nie wiem do dziś skad ja tyle siły w sobie znalazłam zeby przez to wszytko przejsc, dzis niestety mimo ze jest prawie dobrze, ale ja zawsze mam poczucie ze mogłoby byc inaczej gdyby nie moje wówczas decyzje ale czasu nie da sie cofnac, pozatym napewno nie byloby wówczas mojego skarba pod sercem.. dla mnie ktoś dla kogo jest piłka czy zuzel wazniejszy od ukochanej nie jest dojrzały do stworzenia normalnej kochającej sie rodziny.. musisz sama sie zastanowic nad wszystkim, nad nim i nad waszym związkiem, ale tak jak dziewczyny wcześniej pisały nie myśl napewno teraz o ślubie.. jak bedziesz chciała jakies rady pomocy to pisz na priv ![]() ---------- Dopisano o 23:56 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ---------- Cytat:
Liwia http://www.suwaczki.com/tickers/h84fej28regdkxkk.png Amelka http://www.suwaczki.com/tickers/km5sio4pvkc0m5r2.png Edytowane przez kaskup Czas edycji: 2010-10-08 o 23:55 |
||
|
|
|
#3314 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co drugi dzień Tardyferon (żelazo). Na zgagę Maalox, na bóle brzucha Buscopan. Mam zamiar w tym lub w przyszłym tyg. kupić jeszcze Ecovag. Sporo tego. ![]() Cytat:
Co do dwojakiego podejścia się zgadzam, ale co do uogólnień już nie. Wiem, że tak jest łatwiej, że istnieje coś takiego jak "skrót myślowy", ale mimo wszystko. |
||
|
|
|
#3315 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a 6 kg to nie tak dużo ![]() zmykam juz od kompa bo oczy mnie tak dziś strasznie pieką, nie dość ze sie dziś zwyłam jak głupia pare razy to jeszcze moj wspaniały maz własnie sobie na noc zrobił kiełbache z cebulą duszona, która moje biedne oczy jeszcze gorzej "potraktowała" DOBRANOC!!
Liwia http://www.suwaczki.com/tickers/h84fej28regdkxkk.png Amelka http://www.suwaczki.com/tickers/km5sio4pvkc0m5r2.png Edytowane przez kaskup Czas edycji: 2010-10-09 o 00:00 |
|
|
|
|
#3316 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja jeszcze z innej beczki - widziałam Twoją, vilya, wypowiedź w wątku o nacinaniu. Kupujesz epino? Zaczęłaś już masaże? Możesz polecić jakąś literaturą (net ) na ten temat? Zaczynam chyba akcję ratowania krocza. |
|
|
|
|
#3317 |
|
Zadomowienie
|
Wieczornie..
Ja siedzie i myślę co na obiad.. W sumie odmrażam kurczaka.. ale zjadłabym kopytka;D takie jak u babci;D albo flaki z bułką (przed ciażą ich unikałam a teraz mam na nie ochotę..) albo pieczone udka z kurczaka z czosnkiem.. |
|
|
|
#3318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja przyjmuję Prenatal, Luteinę, Euthyrox, Rutinoscorbin, jak brzuch boli to 3x0,5 tabletki Nospa Forte,(Duphaston mam odstawiony), Kwas Foliowy też już przestałam przyjmować, lekarz ze względu na migreny pozwolił mi zażyć 1 tabletkę Pyralginy lub 2 paracetamolu |
|
|
|
|
#3319 |
|
Rozeznanie
|
Witam weekendowo-porannie
![]() Ja biorę Prenatal DHA, codziennie rano Euthyrox, no i teraz też Rutinoscorbin, bo jestem przeziębiona. Anka_bzzz nie chciałabym Cię wprowadzić w błąd, bo akurat ulotki przed sobą nie mam , ale z tego co pamiętam, Ecovagu nie zaleca się stosować w ciąży. W pierwszym trymestrze mi go mój własny ginekolog (którego zresztą potem zmieniłam) zalecił jego stosowanie, a gdy na następną wizytę przyszłam z ulotką, to mnie bardzo przepraszał, że nie sprawdził... ---------- Dopisano o 08:24 ---------- Poprzedni post napisano o 08:23 ---------- A kwas foliowy ponoć jest sens brać do ok. 12 tygodnia ciąży, chyba, że ktoś ma jakieś poważne niedobory.
|
|
#3320 |
|
Zakorzenienie
|
ja robiłam placki kukurydziane
przepis ja znam taki: http://puszka.pl/przepis/3286-placki...serwowej_.htmlsosik robie pomidorowy:1 cebule pokroić i zeszklić na patelni, pieczarki tak samo (można bez pieczarek jak to lubi). do tego dodajemy 1puszke pomidorów abo świeże. rozgniatamy np. widelcem(ja robie praską do puree bo idzie szybciej). Do tego szczypta soli, szczypta cukru i przyprawy jakie lubisz ja daje: oregano, bazylię, paprykę słodką, pieprz i czosnek. co do preparatów które przyjmuje to tylko Prenatal Classic. kwasu foliowego nie łykam dodatkowow, bo ten już jest w Prenatalu. weraa ja Cię podziwiam, bo ja bym oszalała z takim TŻ. Ja się stęsknie jak mąż wyjdzie z pracy na 10-12h..Dziewczyny mają racje, nie myśl teraz o ślubie, myśl o Was. Bardzo przemyśl. Trzymam kciuki. Dziś u mnie na obiad dynia pieczona z czosnkiem ![]() Dziweczyny mam pytanie, czy Wy robicie jakieś ćwiczenia odnośnie porodu i w ogóle tak dla siebie?? Edytowane przez Koperco Czas edycji: 2010-10-09 o 09:11 |
|
|
|
#3321 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam zakazane nadal (do końca 5-ego miesiąca), a potem zobaczymyja na śniadanko zrobiłam sobie pastę jajeczną czy któraś z Was ma jakiś przepis na dobrą pastę jajeczną?? Koperco, a z czym podajesz te placki, same z sosem czy coś jeszcze?? s_a_j a jaką dawkę przyjmujesz rutinoscorbinu?? Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-09 o 09:25 |
|
|
|
|
#3322 |
|
Zakorzenienie
|
wczoraj robiłam z sosem, ryżem i kalafiorem z byłką tatra
|
|
|
|
#3323 |
|
Rozeznanie
|
Mamuśki jeszcze chciałabym Was się poradzić w pewnej kwestii. Mam kilka pajacyków, mam też kombinezoniki takie misiowe, ale chciałabym zainwestować w jeden porządny, gruby, typowo zimowy kombinezon od razu na luty jak wyjdę ze szpitala. Zastanawiam się tylko nad rozmiarem, czy kupić 56 czy 62? Sama już nie wiem...
---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- s_a_j a jaką dawkę przyjmujesz rutinoscorbinu??[/QUOTE] Raz dziennie biorę, boję się więcej, mimo wszystko...
|
|
#3324 |
|
Zadomowienie
|
Witam dziewczynki w słoneczną sobotę!!
Ja dziś na obiadek mam pieczone udka, ziemniaczki pieczone w mundurkach i surówkę . A na deser robię ciacho . Wieczorkiem chcieliśmy skoczyć do kina, ale nie ma nic ciekawego raczej...szkoda, dawno nie byliśmy. Co do tabletek w tym tygodniu skończyłam brać Feminatal ten od 13tc do końca karmienia piersią, nie wiem jeszcze, czy go kupować mam dalej, czy już odpuścić. Poza tym piję codziennie rano Magnez z wit.B6 i to tyle. Miłego dnia, uważajcie na siebie i maleństwa s_a_j - Ja bym kupiła r.62, zawsze lepiej podwinąć rękawki trochę, niż kupić za mały...może przecież okazać się, że mały wyskoczy z brzuszka od razu mając 56 cm, albo i więcej (co wcale nie jest rzadkie). Ja mam 2 kombinezony - jeden właśnie 62, a drugi 68. Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-10-09 o 09:31 |
|
|
|
#3325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[/QUOTE]w tej kwestii nie podpowiem, bo sama mam ten dylemat należałoby się spytać jakiejś mamy osobiście zdaje mi się, że chyba 62, ale to ja ta niedoświadczona ![]() a co do rutinoscorbinu to mi kazali z poczatku brać 3x po 2 tabl (miałam plamienia i to było na ukrwienie naczyń krwionośnych), a teraz też profilaktycznie biorę jedną Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2010-10-09 o 09:35 |
|
|
|
|
#3326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no chciałabym go mieć, ale ta cena jest dla mnie bardzo wysoka i nie wiem czy podołam finansowo i też w sumie psychicznie - bo ja skąpa jestem i żal mi tyle dać. A co do literatury to ja czytałam głównie strony fundacji rodzić po ludzku oraz wątki na różnych forach o tym problemie - bardzo dużo wiadomości jest na forum gazety. Na pewno kupię ten olejek migdałowy weledy. |
|
|
|
|
#3327 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja nie wiem co bym bez Was zrobila...zawsze mnie jakos pocieszycie Wczoraj jak odeszlam od kompa postanowilam z nim pogadac i w sumie na sile go wyciagnelam do mnie...stwierdzilam ze czuje ze chce z nim pogadac wiec ma przyjechac i pierwszy raz nie interesowalo mnie to czy jest zmeczony czy nie. Bylam dla niego 'ostra' jak sie umawialismy, to az przyszedl po mnie pod klatke (gdzie zawsze czekal w samochodzie), widzialam ze chcia byc mily i sie nie klocic, ale czesto tak bylo ze klotnia nad nami wisiala, ale kazdy odpuszczal i szla kolejna niewyjasniona rzecz do kolekcji... Pogadalam z nim, wygarnelam mu sporo, on mi tez...i juz mniej wiecej wiem gdzie lezy problem...za malo rozmawiamy, chociaz ja o tym juz od dawna wiem... ALe teraz widze ze to ma powazne skutki i trzeba cos z tym zrobic jeszcze przed narodzinami dziecka bo inaczej to sie na 100% rozstaniemy, jak dojda nowe kopoty i obowiazki... Klocililsmy sie przez ponad godzine, potem troche wyluzowalismy i napisal mi jeszcze pozniej smsa, ze mnie kocha...co mu sie jeszcze od czerwca nie zdarzylo... Ja wiem ze jak sie tak patrzy z boku to jedyna mysl to "jaka ona glupia, niech oleje tego faceta i znajdzie sobie kogos innego, bo jak on ja traktuje?!" ale uwierzcie ze to nie jest do konca tak.,..nie jestem slepa...wiem ze nie jest fajnie u nas...ale jeszcze niedawno bylo zupelnie inaczej, ja tez popelnilam wiele bledow, o ktorych wiecie i on ma prawo miec do mnie zal...i ja widze ze on dopiero powoli o tym zapomina i stara sie na nowo odbudowac ze mna nasz zwiazek...wiem ze chce byc taki jak kiedys, ale ja tez sie musze zmienic... Naprawde bylam kiedys straszna zolza sama sie dziwilam ze on ze mna tyle wytrzymuje...bylam mloda i glupia...a teraz wiem ze sie zle zachowywalam, zle go traktowalam i sie chce zmienic, wynagrodzic mu to, ale on mi juz przykleil plakietke ze jestem zla, niemila, zarozumiala, olewajaca, itd.itd. i ciezko jest mu zmienic nastawienie do mnie... No ale bedziemy pracowac nad soba...slubu nie chce z nim teraz brac...ale pojawia sie kolejny problem... no ale na razie nie bede Wam juz tym glowy zawracac Dzis z moim humorem lepiej...wczoraj powiedzial mi zebysmy dzis sie spotkali troche wczesniej bo o 19 chce ogladac zuzel z kumplami... Dobrze ze chociaz mnie o tym poinformowal....:rolleyes :
|
|
#3328 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
spokojnie moze dojdziecie do jakiś wspólnych wniosków dobrych dla waszej trójki ![]() ja dopiero wstałam, tz pojechał na działke spuscic wode zeby nam pompy nie rozwaliło bo dzis mielismy juz -5 i chyba bedzie coraz zimniej.. ide robic sobie i Amelce jakas herbate gorącą, bo zapomnieliśmy kaloryferów poodkręcac i zimno w domku mam.. Amelka obudizła sie z lodowatym nosem..
|
|
#3329 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny po tygodniowej przerwie
Mam mase stron do nadrobienia i nie wiem czy mi się to uda, ale spróbuje chociaż popatrzeć jakie wątki poruszałyście. U mnie wszystko w porządku. Po prostu mam remont i całkowicie nas to pochłonelo. Moj TZ z tata caly tydzien w domu i rządzą ![]() Pochwalę się tylko moim brzszkiem (22 tydzień) i uciekam. Postaram się później po udzielać Miłego dnia!
|
#3330 |
|
Zakorzenienie
|
wera, bo wszystkie jesteśmy z Tobą
![]() kaskup, może Ty nam podpowiesz, jaki rozmiar kombinezonu najlepiej kupić dla dzieciaka wychodzącego ze szpitala? myślimy, że nie ma sensu kupować 56 tylko od razu 62 co ty powiesz na ten temat? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:07.

.

ale co nas nie zabije to nas wzmocni
za Was

. A na deser robię ciacho