Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 866 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-14, 21:20   #25951
Volyova
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Cytat:
Napisane przez kathy579 Pokaż wiadomość
Po zmyciu odżywki - włosy są zawinięte w ręcznik - tak z pół godziny a następnie rozczesuję i jeszcze 10 minut sobie schną na powietrzu ale z kremem utrwalającym - potem suszę dyfuzorem.
W zwykły ręcznik?
Następnym razem odciśnij włosy w gładki materiał np. bawełniany T-shirt, pieluszka, chustka, ręcznik z mikrofibry

Rozczesujesz? Spróbuj nie czesać włosów - ew. palcami lub grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach tylko gdy włosy są mokre i z odżywką

Spróbuj - może wcale nie w produktach, a w sposobie suszenia jest pies pogrzebany.
Polecam Ci te filmiki - zobacz jak ta Pani odciska włosy w ręcznik z mikrofibry http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:21   #25952
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Eloe77 obiecuję nie kupić.
Uf Odetchnęłam z ulgą. Trochę się dziwię, bo skoro wiesz, że skalp masz podrażniony, to dlaczego sięgasz po wcierki na denacie? Żele aloesowe już stosowałaś? Jantar? U mnie to jedyne, co działa i nie podraznia. Kosmarka polecała tez sok z czarnej rzepy, ale sama nadal nie próbowałam.
Cytat:
To co mam przestało działać
A jak często zmieniałaś? Może rzeczywiście zbyt często?
Siedzą mi w głowie zdjęcia Twoich włosów i ich delikatność. Może lepiej by było powzorowac się na pielęgnacji Moni albo Edith? Taka lżejsza pielęgnacja falowłosych. Agison też ma pewnie swoje sposoby w zanadrzu.
Skąd taki wniosek? Odnosze wrażenie, że Twoje włosy moga łatwo ulegać obciążeniu i z ostrożnością winnaś stosowac mycie odżywką (raczej omo lub delikatny szampon) oraz cięższe, emolientowe odżywki.
Kokos może zapychać pory, więc podrażnienia tez prawdopodobne (albo zaburzyłaś ilość bakterii. Długo trzymałaś? Może nie powinnas nakładac go w pobliżu skóry?).
Cytat:
Reasumując-od miesiaca co nie nałożę to tylko gorzej, wiec nakladam tylko amle. Kombinowalam nad ziolami do plukania, ale mam za bardzo podrazniona skore glowy i zwyczajnie boje sie dalej ryzykowac.
Pozostaje tylko uspokoić skalp delikatnym środkiem myjącym plus żel aloesowy (u mnie to działa, choc nadal uspokajam skalp po myciu Hippem) i dobrać odżywkę z zestawu dla falowłosych.
Zerknę do dziennika.

Cytat:
Napisane przez insanecurls Pokaż wiadomość
W związku z tym, że daaawno nie aktualizowałam stany swoich włosów postaniwiłam zrobić to dzisiaj
do zdjęcia nr 1.
Nie wiem, czemu uważasz, że nie urosły. Mineło 5 miesięcy od Twojego własnego cięcia, skręt masz mocny, a długość jest spora.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:23   #25953
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Mam nadzieję że dożyją tych czasów kiedy w Polsce będą dostepne kosmetyki dla kręciołów takie jak w Ameryce
ech
Cytat:
No więc fotki:
cudne

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-14, 21:27   #25954
201605090958
Konto usunięte

Eloe77 dzięki
Fakt, delikatne te moje włoseczki, mają tą samą grubość co włoski pewnej 5 letniej dziewczynki w mojej rodzinieale jak pomyślę o korkociągach z sierpnia to
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:34   #25955
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
W zwykły ręcznik?
Następnym razem odciśnij włosy w gładki materiał np. bawełniany T-shirt, pieluszka, chustka, ręcznik z mikrofibry

Rozczesujesz? Spróbuj nie czesać włosów - ew. palcami lub grzebieniem o szeroko rozstawionych zębach tylko gdy włosy są mokre i z odżywką

Spróbuj - może wcale nie w produktach, a w sposobie suszenia jest pies pogrzebany.
Polecam Ci te filmiki - zobacz jak ta Pani odciska włosy w ręcznik z mikrofibry http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html

super, dziękuję i wypróbuję

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:39   #25956
Eloe77

Danusiaes - pooglądałam sobie wpisy i już wiem. Glorię już próbowałaś? Seboradin (jest w KWC, ale teraz zmieniło się opakowanie. Chodzi o ten do suchych i zniszczonych z żeń-szeniem).
olejek ze słodkich migdałów albo nawet jojoba zamiast kokosa?
Sporo w tym poście. Ale to na początek. Melduj, co się dzieje.

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
ale fajne uczucie było na głowie

Cytat:
u mnie psikadło keratyna+jedwab+panthenol lepiej definiowało trochę loki
No prosze, czyli jednak efekty były. Nic tylko lać
Cytat:
postaram się pamiętać i wrzucić jutro zdjęcie mojego najpiękniejszego korkociąga. Taki nad samym karkiem, skręcony często od samej skóry głowy.
Poproszę

A ja dziś nie myję. Wetrę tylko żel aloesowy (zresztą co chwilę coś wcieram, w przeciwnym razie bym się zadrapała do bólu) z Jantarem i upnę sobie włosy na jutro. Ma byc 10 stopni. Dziś wiało okrutnie zimnymi podmuchami (hmm... coś mi to nie brzmi, ale chyba jasne ) i czułam jak gęsia skórka robi się na skalpie. Jutro inauguruję sezon czapkowy.

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Cytat:
Eloe77 dzięki
Fakt, delikatne te moje włoseczki, mają tą samą grubość co włoski pewnej 5 letniej dziewczynki w mojej rodzinieale jak pomyślę o korkociągach z sierpnia to
Hmm... w sumie jesteś już z nami nieco i nagle taka zmiana? Przestały odpowiadać?
Oj, bez zdjęć się nie obędzie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-14, 21:43   #25957
neonka28
Zakorzenienie

Cytat:

nie masz czegoś z hormonami? Lepiej to sprawdzić zawsze może po prostu zmieniasz owłosienie. Rób wcierki, woda brzozowa, jantar, amla, olejek rozmarynowy, rycynowy, wewnętrznie różne witaminki, aminokwasy, herbatki z pokrzywy i skrzypu, picie drożdży (ale zabijaj!) - wiele sposobów jest osobiście polecam Ci te herbatki i drożdże, ja ciągle zapominam o wcierkach więc to nie dla mnie, z indyjskich olejków lepiej unikać tych na parafinie, ja mam taki z Dabur z amlą i go nie lubię zbyt, może jutro przyjdzie do mnie amla w proszku z mazideł (wzięłam trochę więcej niż potrzeba do farbowania ) i będę relacjonować efekty. Naszą kręconą specjalistką od takich rzeczy jest Kropcia, nawet niedawno gdzieś (chyba w poprzednim pielęgnacyjnym wątku) pisała o tych ziołach
A masz kręcone/falowane włosy czy podpatrujesz nasze metody dla dobra włosów prostych?
-------------------------------------------------------------------------

Dziękuję za odpowiedź wrily_curly
Hormony są w porządku, badania też.
Wcierki od lekarza wysuszają bardzo włosy :/
Teraz myję szamponem Dr Wolffa, Babydream Rossmann i żeń szeniowym z Natury.
Odżywką Isana białą z olejkiem Baobasu(chyba tak się nazywa ten olej).
Zależy mi na kręconych włosach.Używam do suszenia dyfuzora,ale moje włosy wówczas bez stylizacji nie wypadają lecz tracą skręt czyt.klapną
Z pianką, goldwellową pastą Move Control ślicznie są skręcone ale męczy mnie oczyszczanie moich sweterków przez inne osoby z kudełków.
jak nie pies to sraczka

Kupiłam olejek kokosowy zrobiłam dwa razy kurację.
Chciałam zapytać , co ze stylizacji jest zdrowe w miarę, nie obciąża a nadaje piękny skręt,sprężynuje loki ???
Dodam,że kiedyś byłam zadowolona z kremu Ossmo,choć też obciążał.
I chciałabym dołączyć się albo wiedzieć jak zamówić specyfiki do hairów, wasze sprawdzone z zagranicznego sklepu.

Poluje na olejek rozmarynowy.

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2010-10-14 o 22:17
neonka28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 21:59   #25958
klaudyna7
Raczkowanie

Ok,idąc za Waszymi radami zawędrowałam do niemalże wszystkich! drogerii w okolicy w poszukiwaniu Joanny b/s Miód i mleko...
I co? Jajco! Nie ma
Kupiłam Pottersa Aloesowego d/s i po umyciu było cacy... Jak uda mi się w końcu upolować tą Joanne to już w ogóle będzie cud,miód i orzeszki

A może ktoś wie gdzie można je dostać w Rudzie śląskiej?
klaudyna7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 22:09   #25959
insanecurls
Raczkowanie

Klaudyna, zobacz w większych społemach, sklepach osiedlowych na dziale drogeryjnym

Eloe, Voaloa, Wrily, dziękuję bardzo

Edytowane przez insanecurls
Czas edycji: 2010-10-14 o 22:36
insanecurls jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 22:23   #25960
Eloe77

Cytat:
Napisane przez neonka28 Pokaż wiadomość
męczy mnie oczyszczanie moich sweterków przez inne osoby z kudełków
A suplementacja? Picie pokrzywy, skrzypu? wcierki? Próbowałaś coś z tego?
Cytat:
Chciałam zapytać , co ze stylizacji jest zdrowe w miarę, nie obciąża a nadaje piękny skręt,sprężynuje loki ???
Tu jest problem, ponieważ każda z nas jest inna i co innego działa w sposób optymalny. Jedyna droga - przetestować samej.
Co rozumiesz przez "zdrowe"? Na tę chwilę pasuje tylko żel lniany. Przepis w osobnym wątku na naszym forum. Odżywi, nabłyszczy, skręci. Ale trzeba wypracować własną metodę aplikacji.
Cytat:
I chciałabym dołączyć się albo wiedzieć jak zamówić specyfiki do hairów, wasze sprawdzone z zagranicznego sklepu.
Jeśli chcesz zamawiać z Polski i do Polski to najlepiej tutaj . Z CurlMartu niegdyś do Polski nie przysyłali.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-14, 23:33   #25961
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Danusiaes - pooglądałam sobie wpisy i już wiem. Glorię już próbowałaś? Seboradin (jest w KWC, ale teraz zmieniło się opakowanie. Chodzi o ten do suchych i zniszczonych z żeń-szeniem).
olejek ze słodkich migdałów albo nawet jojoba zamiast kokosa?
Sporo w tym poście. Ale to na początek. Melduj, co się dzieje.

Poproszę

A ja dziś nie myję. Wetrę tylko żel aloesowy (zresztą co chwilę coś wcieram, w przeciwnym razie bym się zadrapała do bólu) z Jantarem i upnę sobie włosy na jutro. Ma byc 10 stopni. Dziś wiało okrutnie zimnymi podmuchami (hmm... coś mi to nie brzmi, ale chyba jasne ) i czułam jak gęsia skórka robi się na skalpie. Jutro inauguruję sezon czapkowy.

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ----------

Hmm... w sumie jesteś już z nami nieco i nagle taka zmiana? Przestały odpowiadać?
Oj, bez zdjęć się nie obędzie
Glorii znaleźć nie mogę,olejek migdałowy-czekam, bo pobliska DOZ ma akurat braki. Miałam olejek ze zwykłych migdałów-ale dałam kuzynce, u mnie się nie sprawdził. Seboradin znam, ale zostawiam go na sezon mrozowy, bo mój skalp po prostu 2 butelek pod rząd nie zdzierża, a ja bez Seboradinu mrozów nie przetrwam. Inter Fragrances ma jeszcze drugą dobrą odżywkę z rumiankiem, ale ...do niej trzeba mieć bardzo zdrowy skalp, bo rumianek jest przede wszystkim podrażniający wrażliwców. Poniekąd aloes stosujęprzekrojonymi aloesowymi liśćmi się obkładam. Kiedyś pisałam, że moje włosy nie są do wychowania, tylko do zgadywania czego im akurat potrzeba, wiec jak dopasuję to będzie to. Na miesiącbo potem im się znudzi i będę dalej szukać.

A post, który wkleiłaś i w ogóle za całokształt postowyI nie wierzę, że chciałabyś mieć 2 wlosy z jednej cebulki tak bardzo cienkie jak moje, a zdjęcie będą, wprawdzie z komórki, ale mam dobrą rozdzielczość, tylko jeszcze muszę opanować przesyłanie na kompa. I małe wyznanie - nie cierpię aparatów cyfrowych, jestem absolutną fanką lustrzanek, nawet jeśli film trzeba skończyć, zdjęcia wywołać, potem skanować to i tak kocham lustrzanki

Edytowane przez 201605090958
Czas edycji: 2010-10-14 o 23:38
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 23:35   #25962
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:

Poproszę
ale nie założę się, że to lepszy efekt, niż dałoby spryskanie mypą aloesową czy liliputzem

mam nadzieję, że jutro nie zapomnę i nie wytargam się i będą zdjęcia

Cytat:
Zależy mi na kręconych włosach.Używam do suszenia dyfuzora,ale moje włosy wówczas bez stylizacji nie wypadają lecz tracą skręt czyt.klapną
Z pianką, goldwellową pastą Move Control ślicznie są skręcone ale męczy mnie oczyszczanie moich sweterków przez inne osoby z kudełków.
jak nie pies to sraczka

Kupiłam olejek kokosowy zrobiłam dwa razy kurację.

Poluje na olejek rozmarynowy.
cieszę się, że zdrowa jesteś powiem Ci, że nigdy nic przepisanego przez dermatologa mi nie pomogło, wprost zaszkodziło, te płyny na alkoholu na trądzik... samobójstwo.
Hm chyba powinnaś trochę więcej składników dać włosom.
Zdrowy, bo naturalny, jest żel lniany. Tak jak Ci już Eloe poradziła do tego na koniec na suche włosy kapeczka oleju kokosowego na końcówki i powgniatać (ja oleju trochę daję też zaraz po odżywce b/s).
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 08:14   #25963
mysia m
Zakorzenienie

farbuję własnie włosy- no wiem że to niewskazane, ale rozjasniam tylko jeden ton(no dwa)- z tyłu miałam juz 4cm odrosty, a z tyłu mam bardzo ciemne włosy i jak wiaterek mi to rozwiał, to juz czułam sie okropnie. ale o co chce spytac:

po farbowaniu nałożę maseczkę dołaczoną do opakowania- garnier naturals
czy po niej moge nałozyc jeszcze biovax? czy zamknąc się w joannie bs z miodem i mlekiem juz bez biovaxu? bo ta maska z garniera jest zamykająca łuski- jest kwaśna, a jak nałożę biovaxa, to znów się otworzą?
---edit
trzymałam kwaśna maske 10 minutpod czepkiem i ręcznikiem a potem dobrze spłukałam zimną wodą. Nałozyłam dużo balsamu z joanny bs , wygniotłam i ręcznikuję. Mam nadzieje, ze włoski ładnie poddadza sie stylizacji.

Edytowane przez mysia m
Czas edycji: 2010-10-15 o 09:01
mysia m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 09:26   #25964
venealin
Raczkowanie

No dobra...na mokre nałożyłam troszkę Palomy.
Na tą chwilę widzę, że nie wszędzie dotarłam, może następnym razem spróbuję troszkę więcej.
Sklejenia i innych nieprzyjemnych efektów - BRAK (zadziwiające)
Ale włoski były ślicznie skręcone w momencie ugniatania z żelem, przetrwały jako tako suszenie...ale podczas śniadania już się zaczęły rozprostowywać

To zdjęcia z czasu śniadania. Wydać różne dziwne fochy, ale na razie nie narzekam, staram się podchodzić cierpliwie.
Być może, że rozprostowywanie to wina mycia Lorysem, no ale muszę go jakoś zużyć a mam dwa wiadra pierwsze mycie robię Lorysem, a poprawiam hegronem (łudzę się, że zniweluje odrobinę zły wpływ parafiny).

Co do zdjęć. Chciałam zrobić komórką, zrobiłam, ale bardzo ciemne i niewyraźne wyszły. Na co mój TŻ pyta, po co mi te zdjęcia. Nieśmiało powiedziałam, że chcę wrzucić na forum, żeby dziewczyny zobaczyły i coś mi doradziły, od razu dodałam, że to że moje włosy w tej chwili wyglądają tak a nie inaczej, jest waszą zasługą. Chyba podziałało, bo stwierdził, że to bez sensu z tej komórki, bo nic nie widać i zaproponował, że zrobi mi aparatem ależ ja mam cudownego męża
No dobra. Starczy tego OT.

Dzisiaj jadę na weekend do rodziców w odwiedzinki. Będę łazić po różnych galeriach i takich tam.
Jeśli macie jakieś sugestie zakupowe Naturowo/Rossmanowe itp. to bardzo proszę
- niszczę tłuszcz a zdobywam mięśnie
- uczę się zdrowego odżywiania
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
venealin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 10:07   #25965
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez venealin Pokaż wiadomość
No dobra...na mokre nałożyłam troszkę Palomy.
Na tą chwilę widzę, że nie wszędzie dotarłam, może następnym razem spróbuję troszkę więcej.
Sklejenia i innych nieprzyjemnych efektów - BRAK (zadziwiające)
Ale włoski były ślicznie skręcone w momencie ugniatania z żelem, przetrwały jako tako suszenie...ale podczas śniadania już się zaczęły rozprostowywać

To zdjęcia z czasu śniadania. Wydać różne dziwne fochy, ale na razie nie narzekam, staram się podchodzić cierpliwie.
Być może, że rozprostowywanie to wina mycia Lorysem, no ale muszę go jakoś zużyć a mam dwa wiadra pierwsze mycie robię Lorysem, a poprawiam hegronem (łudzę się, że zniweluje odrobinę zły wpływ parafiny).

Co do zdjęć. Chciałam zrobić komórką, zrobiłam, ale bardzo ciemne i niewyraźne wyszły. Na co mój TŻ pyta, po co mi te zdjęcia. Nieśmiało powiedziałam, że chcę wrzucić na forum, żeby dziewczyny zobaczyły i coś mi doradziły, od razu dodałam, że to że moje włosy w tej chwili wyglądają tak a nie inaczej, jest waszą zasługą. Chyba podziałało, bo stwierdził, że to bez sensu z tej komórki, bo nic nie widać i zaproponował, że zrobi mi aparatem ależ ja mam cudownego męża
No dobra. Starczy tego OT.

Dzisiaj jadę na weekend do rodziców w odwiedzinki. Będę łazić po różnych galeriach i takich tam.
nie doradze produtkow bo nie mieszkam w Polsce ale chcialam powiedziec ze masz sliczne wlosy, wygladaja na zdrowe na fotkach,
i skoro sie prostowaly przy sniadaniu to skup sie na znalezieniu stylizatora ktory utrwali efekt bo na odzwywione to wygladaja, wiem ze w Polsce nie ma takiego wyboru jak ja mam ale na poczatku tez mialam problem z utrzymaniem skretu, wiec nakladalam odzywko-stylizator a potem stylizator, takie double utrwalenie, mialam jednak problem bo nie lubie sztywnosci wiec dlugo szukalam produktow pielegnacyjnych z czesci stylizacyjnej, po paru miesiacach zaczelam nakladac juz tylko stylizator na zwykla odzywke bs, dziewczyny doradzcie jakies trzymadlo lokow bo normalnie az szkoda tych tutaj, prezentuja sie pieknie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 10:19   #25966
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
-------------------------------------------------------------------------

jak nie pies to sraczka

U mnie pasta move control też daje spektakularne efekty

Czy nie powinno być raczej Jak nie urok to .....

Dziewczyny gdy wcieram jantara zamiast wody brzozowej delikatnie szczypie mi sklap ;/ (jakby był w nim alkohol a ja miała ranki na skalpie ) ale przecież on nie ma alkoholu chyba czy któraś z Was też tak miała ??

Kwietniowa Mamusia - Maja

kropcia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 10:22   #25967
mysia m
Zakorzenienie

jestem juz po farbowaniu. niestety fale zdechły, ale widziałam, ze i Was po farbie jest ten problem, wiec licze, ze dalsza pielegnacja naprawi zaistniałe szkody.
Stary 2010-10-15, 10:35   #25968
Jennifer85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
U mnie pasta move control też daje spektakularne efekty

A mozesz mi sprzedac instrukcje obslugi? Jak malemu dziecku? Bo dzis nalozylam ja pierwszy raz i... eeee skret jest ale sie rozprostowal troszke

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
jestem juz po farbowaniu. niestety fale zdechły, ale widziałam, ze i Was po farbie jest ten problem, wiec licze, ze dalsza pielegnacja naprawi zaistniałe szkody.
Wstaw fotki

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-15, 10:45   #25969
mysia m
Zakorzenienie

nie ma się czym chwalic wstawie po nastepnym myciu, jak troche dojda do siebie.
Stary 2010-10-15, 10:46   #25970
Jennifer85
Zakorzenienie

Bede czekac

Stary 2010-10-15, 10:46   #25971
Lil Bon Bon
Raczkowanie

GG do Lil Bon Bon

Eloe w poniedziałek wstawię zdjęcia mojej włosowej metamorfozy. W sumie to może zawsze miałam potencjał lokowy. Jako dziecko miałam codziennie rozczesywane włosy szczotą metalową.
Za względy na dużą bolesność tych zabiegów, jako 8-latka uparłam się na samodzielne rozczesywanie włosów, czytaj, przygładzanie po wierzchu grzebieniem. Już po 2 tygodniach wytworzyłam mi się z tyłu głowy spora poduszka z włosów. Babcia o mało co zawału nie dostała i w ruch poszły nożyczki. Do brody, wyglądałam jak córka Wodeckiego. Wtedy właśnie zaczęły się pojawiać coraz wyraźniejsze loki, a w gimnazjum zaczął się afrykański boom.

Odżywek się na razie boję, bo jak mi przypadkowo wpadło do rany trochę Waxu to nie była zbytnia przyjemność.

Venealin, Eloe i Rybiorek- chcę takie grubasy , czyt. loki

Na naturally curly widziałam metodę zapobiegającą kurczeniu włosów rozluźniającą skręt. Związuje się je w kitka lub kilka kitków i na całej długości ogonków nakłada się gumki co 3 cm. Chyba jutro wypróbuję... Marzę o długich włosach
Rok zapuszczania i dbania, a na końcówkach pustynia, ale nie są połamane, czy rozdwojone. Powiedzcie mi, czy to jeszcze do odratowania, czy muszę ciachnąć to 5cm.
Stary 2010-10-15, 11:01   #25972
Jennifer85
Zakorzenienie

Moje wlosy po Goldwellu

Jakies rady?

Stary 2010-10-15, 11:10   #25973
venealin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
nie doradze produtkow bo nie mieszkam w Polsce ale chcialam powiedziec ze masz sliczne wlosy, wygladaja na zdrowe na fotkach,
i skoro sie prostowaly przy sniadaniu to skup sie na znalezieniu stylizatora ktory utrwali efekt bo na odzwywione to wygladaja, wiem ze w Polsce nie ma takiego wyboru jak ja mam ale na poczatku tez mialam problem z utrzymaniem skretu, wiec nakladalam odzywko-stylizator a potem stylizator, takie double utrwalenie, mialam jednak problem bo nie lubie sztywnosci wiec dlugo szukalam produktow pielegnacyjnych z czesci stylizacyjnej, po paru miesiacach zaczelam nakladac juz tylko stylizator na zwykla odzywke bs, dziewczyny doradzcie jakies trzymadlo lokow bo normalnie az szkoda tych tutaj, prezentuja sie pieknie
dziękuję.
Cóż, po obcięciu jest chyba lepiej. Jak dla mnie to jeszcze jedno, dwa podcięcia i może będzie tak jak bym chciała, ale przy moich cieniaskach to może być różnie

No właśnie, ja też nie lubię sztywności

A jak nie wymyślę nic ciekawego to pewnie za jakiś miesiąc (jeśli wytrzymam - zakładając brak odpowiedniego efektu) się skuszę na zakupy na curlies chyba

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
Moje wlosy po Goldwellu

Jakies rady?

Co to się porobiło?

Nie no, fale śliczne...no ale przecież...no przecież było bardziej kręciołkowato.
Dżizas, no to pięknie, a ja kombinowałam żeby może tego goldwella, ale skoro u Ciebie rozprostował, to ja pewnie po nim całkiem druciki będę mieć
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
Stary 2010-10-15, 11:12   #25974
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
A mozesz mi sprzedac instrukcje obslugi? Jak malemu dziecku? Bo dzis nalozylam ja pierwszy raz i... eeee skret jest ale sie rozprostowal troszke
na osuszone recznikiem nakladam rozgrzaną w dłoniach pastę i ugniatam

Stary 2010-10-15, 11:19   #25975
Volyova
Rozeznanie

Pierwszy raz od 2,5 miesiąca nałożyłam na włosy silikony (2 kropelki jedwabiu joanny do odżywki dałam - cykliczne, dimethiconol i amodimethicone).
W sumie nie wiem, czy jest jakiś efekt ale dzisiaj moje włosy trochę przeszły (np. czepek u dentysty )

Zastanawiałam się, czy olej przeniknie przez silikon, czy mogę nałożyć dzisiaj na noc kokosa.

Przeszukałam forum i znalazłam:
- opinia syrenki tutaj "Ja nakładam olej na np. wcześniej położoną Ziaję czarna rzepę, która ma silikon i parafinę.
Ale też co drugie mycie myję włosy szamponem więc nie sądzę, żeby mi się miały niektóre składniki nadbudować w takiej ilości, żeby utrudnić wnikanie substancji odżywczych"
(syrenko, czy łagodny szampon BabyDream wystarczy?)

- opinia Narek w wątku olejowym tutaj "Silikony nie tworzą nieprzepuszczalnej bariery na włosach, więc spokojnie można używać olei i silikonów jednocześnie"

Jakbyście coś chciały dodać, albo zaktualizować to poproszę

Dumna fala (klik)

Edytowane przez Volyova
Czas edycji: 2010-10-15 o 11:40
Stary 2010-10-15, 11:23   #25976
Jennifer85
Zakorzenienie

Cytat:
na osuszone recznikiem nakladam rozgrzaną w dłoniach pastę i ugniatam
Hm... no tak tez zrobilam, moze za malo dalam?

Stary 2010-10-15, 12:08   #25977
Eloe77

Cytat:
Kiedyś pisałam, że moje włosy nie są do wychowania, tylko do zgadywania czego im akurat potrzeba, wiec jak dopasuję to będzie to. Na miesiącbo potem im się znudzi i będę dalej szukać.
A gdybyś wracała do starych zestawów po miesiącu?
Sama nie nakładam wciąż tego samego - sukcesem jest jeśli trzy razy z rzędu nałożę tę samą odżywkę. Wiem, ze też często zmieniasz, ale może warto robić zmiany na poszczególnych poziomach co mycie, np. w zestawie wymieniam tylko myjadło albo tylko odżywkę d/s lub tylko odżywkę b/s?
Cytat:
A post, który wkleiłaś i w ogóle za całokształt postowy
przyjemność po mojej stronie.
Cytat:
I nie wierzę, że chciałabyś mieć 2 wlosy z jednej cebulki tak bardzo cienkie jak moje
Fakt, cienkie może nie, ale po 2 z cebulki, to i owszem
Powiem Ci, z nadzieją na zmotywowanie , że po wyhodowaniu nowych włosów i ścięciu rozjaśnianych moje włosy okazały się być inne - przede wszystkim grubsze Liczę na to, że i u Ciebie zmienią się w podobny sposób
Cytat:
I małe wyznanie - nie cierpię aparatów cyfrowych, jestem absolutną fanką lustrzanek, nawet jeśli film trzeba skończyć, zdjęcia wywołać, potem skanować to i tak kocham lustrzanki
Jakoś się nie dziwię, choć nie posiadam. Zdjęcia cyfrowe nie mają jednak tej duszy, co te z filmu.
Cytat:
ale nie założę się, że to lepszy efekt, niż dałoby spryskanie mypą aloesową czy liliputzem
A ja nie byłabym tego taka pewna...
Cytat:
Napisane przez mysia m Pokaż wiadomość
po farbowaniu nałożę maseczkę dołaczoną do opakowania- garnier naturals
Skład?
Cytat:
czy po niej moge nałozyc jeszcze biovax? czy zamknąc się w joannie bs z miodem i mlekiem juz bez biovaxu? bo ta maska z garniera jest zamykająca łuski- jest kwaśna, a jak nałożę biovaxa, to znów się otworzą?
A skąd wiesz, że ta maska Garniera jest kwaśna? Zmierzyłaś pH?
Bo może ma normalne odżywkowe pH, za to mnóstwo silikonów? sprawdziłaś? Po farbowaniu ważne jest dostarczanie protein, więc jeśli ich nie ma, to warto sięgnąć po nie następnym razem (a maseczkę, jeśli miała silikon zmyć szamponem)
Cytat:
To charakterystyczne - Paloma nie ma polimera, który by zapewniał hold. Nie ma też innych zastępczych dla niego substancji (choćby pektyn), dlatego do układania loków tak, ale już słabiej z utrzymaniem zrobionej stylizacji.
Co nie oznacza, że nie warto nakładać.
Cytat:
To zdjęcia z czasu śniadania
Jest ok, choć proponowałabym mocniejsze wycieniowanie (widać, że brak im miejsca do kręcenia). Z tyłu ciachnęłabym z 5 cm, by je wyrównać, masz ogonek
Cytat:
Myjesz omo, tak? Włosy przy skalpie wyglądają na lekko obciążone. Mogłabyś kiedyś umyć bez Lorysa? Sprawdzimy, czy to parafina jest winowajczynią.
A jeśli masz problem z Lorysem, to na pewno znajdzie się tutaj ktoś, kto przytuli odlewkę.
Cytat:
Chyba podziałało, bo stwierdził, że to bez sensu z tej komórki, bo nic nie widać i zaproponował, że zrobi mi aparatem ależ ja mam cudownego męża
Mężów chwalić trzeba
Cytat:
Artiste żel z fioletową nakrętką, Artiste regenerująca odzywka d/s (z różową etykietą), Mypa aloesowa (odżywka i szampon), Mypa z masłem shea (odzywka), NaturVital granatowy (odżywka!) - to w Naturze.
Rossmann - Garnier z awokado i Karite (odzywka), żel do włosów różowy (obejrzyj w ogóle żele z dolnych półek), balsam Nivea Flexible Curls, Isana różowa z proteinami jedwabiu, Isana z olejkiem babasu.
Ode mnie tyle jeśli idzie o włoski

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-15, 12:26   #25978
kropcia007
Wtajemniczenie

Cytat:
Hm... no tak tez zrobilam, moze za malo dalam?
hmm nie mam pojęcia ja też dawałam tylko troszkę ...

Stary 2010-10-15, 12:54   #25979
Eloe77

Cytat:
Dziewczyny gdy wcieram jantara zamiast wody brzozowej delikatnie szczypie mi sklap ;/ (jakby był w nim alkohol a ja miała ranki na skalpie ) ale przecież on nie ma alkoholu chyba czy któraś z Was też tak miała ??
Nie, ale Jantar ma sporo glikolu propylenowego. Jest pochodna ropy naftowej, więc możliwe, że to on. Pozostaje jeszcze któryś z ekstraktów lun nawet niacynamid (choć daleko, ale to możliwe). Nie jesteś pierwsza, która reaguje w ten sposób na Jantar. Skoro po alkoholowych wcierkach nie było takich reakcji, to lepiej zostać przy nich niż narażać się na podrażnienia.
A poza tym gdzie się podziewałaś?
Cytat:
Napisane przez Lil Bon Bon Pokaż wiadomość
Eloe w poniedziałek wstawię zdjęcia mojej włosowej metamorfozy
Wspaniale
Cytat:
w gimnazjum zaczął się afrykański boom
Ach i och - tyle jestem i będę w stanie powiedzieć, gdy zobacze znów zdjęcia Twoich włosów.
Cytat:
Venealin, Eloe i Rybiorek- chcę takie grubasy , czyt. loki
Ojej Zamieńmy się
Cytat:
Rok zapuszczania i dbania, a na końcówkach pustynia, ale nie są połamane, czy rozdwojone. Powiedzcie mi, czy to jeszcze do odratowania, czy muszę ciachnąć to 5cm.
Raczej do uratowania. Nakładaj oleje na końcówki - kokos, migdal, jojoba powinny się spisać. Ewentualnie rycynowy - jest ciężki, więc może przy okazji rozluźni lok, gdy go obciąży
Cytat:
No właśnie, ja też nie lubię sztywności
Uuu... no to żel, który ci zaproponowałam może Cię zawieźć Po wysuszeniu będzie sztywno, ale odgniatasz i znów jest mięciutko
Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
dzisiaj moje włosy trochę przeszły (np. czepek u dentysty )
Czepek?
Cytat:
Zastanawiałam się, czy olej przeniknie przez silikon, czy mogę nałożyć dzisiaj na noc kokosa.
Możesz.
Cytat:
(syrenko, czy łagodny szampon BabyDream wystarczy?)
Ja nie Syrenka, ale odpowiem - d dimethiconu i amodimethiconu oraz cyklicznego jak najbardziej. Do dimethiconolu może być potrzebny sls.
Cytat:
Jakbyście coś chciały dodać, albo zaktualizować to poproszę
Nie ma co dodawać

MÓJ IDEAŁ

Stary 2010-10-15, 12:54   #25980
venealin
Raczkowanie

Cytat:
To charakterystyczne - Paloma nie ma polimera, który by zapewniał hold. Nie ma też innych zastępczych dla niego substancji (choćby pektyn), dlatego do układania loków tak, ale już słabiej z utrzymaniem zrobionej stylizacji.
Co nie oznacza, że nie warto nakładać.

Cytat:
Jest ok, choć proponowałabym mocniejsze wycieniowanie (widać, że brak im miejsca do kręcenia). Z tyłu ciachnęłabym z 5 cm, by je wyrównać, masz ogonek
Hmm...ale one są takie cienkie, że jak je bardziej wycieniuję to pewnie nic z nich nie zostanie Ogonek został właśnie po takim dosyć mocnym cieniowaniu, tyle że panna miała fantazję taką, że nim się zorientowałam co i jak, tak mi wyciachała górę, że na dole zostało kilka piórek cóż, zerowe pojęcie o podcinaniu cienkich włosów
A teraz staram się z tego nieszczęsnego cieniowania zejść myślę, żeby teraz jeszcze się przemęczyć kilka miesięcy (o ile końcówki nie powiedzą, że mają dosyć) i wtedy wycieniować tak jak trzeba (choć nie mam pojęcia gdzie ).
Cytat:
Myjesz omo, tak? Włosy przy skalpie wyglądają na lekko obciążone. Mogłabyś kiedyś umyć bez Lorysa? Sprawdzimy, czy to parafina jest winowajczynią.
Myję odżywkami. Zastanawiam się czy to nie jest błąd
Parafinę w Lorysie testowałam w chwili używania go jako odżywki-odżywki ale nie widzę problemu. Od poniedziałku testuję wszystkie wskazówki
Cytat:
A jeśli masz problem z Lorysem, to na pewno znajdzie się tutaj ktoś, kto przytuli odlewkę.
hmm..może faktycznie jakaś wymianka
Cytat:
Mężów chwalić trzeba

Cytat:
Artiste żel z fioletową nakrętką, Artiste regenerująca odzywka d/s (z różową etykietą), Mypa aloesowa (odżywka i szampon), Mypa z masłem shea (odzywka), NaturVital granatowy (odżywka!) - to w Naturze.
Rossmann - Garnier z awokado i Karite (odzywka), żel do włosów różowy (obejrzyj w ogóle żele z dolnych półek), balsam Nivea Flexible Curls, Isana różowa z proteinami jedwabiu, Isana z olejkiem babasu.
Ode mnie tyle jeśli idzie o włoski
OMG...hmm..ok powoli.
Szampon mam tylko fructis slsowy (bez silikonów i parabenów bla bla).
Odżywki: Hegron fioletowy i różowy (pierwszym myję, drugi czeka)
Wax l'biotica - do zniszczonych (końcówka)
Lorys z proteinami mlecznymi (zaczęty) i avocado (jedno małe maźnięcie)
Joanna z apteczki babuni - zdaje się, że ten.
i bateria olejków: rycynowy, ze słodkich migdałów, avocado, jojoba, z pestek winogron...kokosowy(niewi ele) i resztki vatiki(parafina) i sesy.

O, jak to widzę to wydaje mi się, że mam wszystkzki babuniiego na tony, a jak wymieniłam to wcaaaale nie jest tak tragicznie.

Wniosek zakupowy jest taki, że jeśli ktoś przytuli Lorysy, to nie mam odżywki d/s, tu mam pole do popisu, bo raczej zakup 5 odżywek na raz nie wchodzi w grę (choooociaż, może jak dobrze to rozegram )
Na pewno jakiś żel z tych które wymieniłaś.
Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć, który ma najmniejsze właściwości usztywniające? (Jest taki? )
No i odżywka do mycia (hegron na długo nie starczy) i szampon bez sls (myślałam o przetestowaniu BD).

Matko...pójdę z torbami

Aha...myślę o czymś na końcówki bo oleje to chyba za dużo jak na możliwości moich włosków
- dbam o cerę
- PIJĘ DUŻO WODY
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości