|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#25951 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Cytat:
Następnym razem odciśnij włosy w gładki materiał np. bawełniany T-shirt, pieluszka, chustka, ręcznik z mikrofibry Rozczesujesz? Spróbuj - może wcale nie w produktach, a w sposobie suszenia jest pies pogrzebany. Polecam Ci te filmiki - zobacz jak ta Pani odciska włosy w ręcznik z mikrofibry http://www.jessicurl.com/Demo-Videos-p-6.html
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#25952 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Uf
Odetchnęłam z ulgą. Trochę się dziwię, bo skoro wiesz, że skalp masz podrażniony, to dlaczego sięgasz po wcierki na denacie? Żele aloesowe już stosowałaś? Jantar? U mnie to jedyne, co działa i nie podraznia. Kosmarka polecała tez sok z czarnej rzepy, ale sama nadal nie próbowałam. Cytat:
Siedzą mi w głowie zdjęcia Twoich włosów i ich delikatność. Może lepiej by było powzorowac się na pielęgnacji Moni albo Edith? Taka lżejsza pielęgnacja falowłosych. Agison też ma pewnie swoje sposoby w zanadrzu. Skąd taki wniosek? Odnosze wrażenie, że Twoje włosy moga łatwo ulegać obciążeniu i z ostrożnością winnaś stosowac mycie odżywką (raczej omo lub delikatny szampon) oraz cięższe, emolientowe odżywki. Kokos może zapychać pory, więc podrażnienia tez prawdopodobne (albo zaburzyłaś ilość bakterii. Długo trzymałaś? Może nie powinnas nakładac go w pobliżu skóry?). Cytat:
Zerknę do dziennika. Cytat:
do zdjęcia nr 1.Nie wiem, czemu uważasz, że nie urosły. Mineło 5 miesięcy od Twojego własnego cięcia, skręt masz mocny, a długość jest spora.
|
|
#25953 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() cudne
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#25954 |
|
Konto usunięte
|
Eloe77 dzięki
Fakt, delikatne te moje włoseczki, mają tą samą grubość co włoski pewnej 5 letniej dziewczynki w mojej rodzinie ale jak pomyślę o korkociągach z sierpnia to
|
|
|
|
#25955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
super, dziękuję i wypróbuję
|
|
#25956 | |||
|
|
Danusiaes - pooglądałam sobie wpisy i już wiem. Glorię już próbowałaś? Seboradin (jest w KWC, ale teraz zmieniło się opakowanie. Chodzi o ten do suchych i zniszczonych z żeń-szeniem).
olejek ze słodkich migdałów albo nawet jojoba zamiast kokosa? Sporo w tym poście. Ale to na początek. Melduj, co się dzieje. Cytat:
Cytat:
A ja dziś nie myję. Wetrę tylko żel aloesowy (zresztą co chwilę coś wcieram, w przeciwnym razie bym się zadrapała do bólu) z Jantarem i upnę sobie włosy na jutro. Ma byc 10 stopni. Dziś wiało okrutnie zimnymi podmuchami (hmm... coś mi to nie brzmi, ale chyba jasne ) i czułam jak gęsia skórka robi się na skalpie. Jutro inauguruję sezon czapkowy.---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
Oj, bez zdjęć się nie obędzie
|
|
#25957 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję za odpowiedź wrily_curly Hormony są w porządku, badania też. Wcierki od lekarza wysuszają bardzo włosy :/ Teraz myję szamponem Dr Wolffa, Babydream Rossmann i żeń szeniowym z Natury. Odżywką Isana białą z olejkiem Baobasu(chyba tak się nazywa ten olej). Zależy mi na kręconych włosach.Używam do suszenia dyfuzora,ale moje włosy wówczas bez stylizacji nie wypadają lecz tracą skręt czyt.klapną ![]() Z pianką, goldwellową pastą Move Control ślicznie są skręcone ale męczy mnie oczyszczanie moich sweterków przez inne osoby z kudełków. jak nie pies to sraczka ![]() Kupiłam olejek kokosowy zrobiłam dwa razy kurację. Chciałam zapytać , co ze stylizacji jest zdrowe w miarę, nie obciąża a nadaje piękny skręt,sprężynuje loki ??? Dodam,że kiedyś byłam zadowolona z kremu Ossmo,choć też obciążał. I chciałabym dołączyć się albo wiedzieć jak zamówić specyfiki do hairów, wasze sprawdzone z zagranicznego sklepu. Poluje na olejek rozmarynowy.
Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2010-10-14 o 22:17 |
|
|
|
|
#25958 |
|
Raczkowanie
|
Ok,idąc za Waszymi radami zawędrowałam do niemalże wszystkich! drogerii w okolicy w poszukiwaniu Joanny b/s Miód i mleko...
I co? Jajco! Nie ma Kupiłam Pottersa Aloesowego d/s i po umyciu było cacy... Jak uda mi się w końcu upolować tą Joanne to już w ogóle będzie cud,miód i orzeszki ![]() A może ktoś wie gdzie można je dostać w Rudzie śląskiej?
|
|
|
|
#25959 |
|
Raczkowanie
|
Klaudyna, zobacz w większych społemach, sklepach osiedlowych na dziale drogeryjnym
![]() Eloe, Voaloa, Wrily, dziękuję bardzo
Edytowane przez insanecurls Czas edycji: 2010-10-14 o 22:36 |
|
|
|
#25960 | ||
|
|
A suplementacja? Picie pokrzywy, skrzypu? wcierki? Próbowałaś coś z tego?
Cytat:
Co rozumiesz przez "zdrowe"? Na tę chwilę pasuje tylko żel lniany. Przepis w osobnym wątku na naszym forum. Odżywi, nabłyszczy, skręci. Ale trzeba wypracować własną metodę aplikacji. Dodam,że kiedyś byłam zadowolona z kremu Ossmo,choć też obciążał. Cytat:
|
|
#25961 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
przekrojonymi aloesowymi liśćmi się obkładam. Kiedyś pisałam, że moje włosy nie są do wychowania, tylko do zgadywania czego im akurat potrzeba, wiec jak dopasuję to będzie to. Na miesiąc bo potem im się znudzi i będę dalej szukać.A post, który wkleiłaś
Edytowane przez 201605090958 Czas edycji: 2010-10-14 o 23:38 |
|
|
|
|
#25962 | |
|
Rozeznanie
|
ale nie założę się, że to lepszy efekt, niż dałoby spryskanie mypą aloesową czy liliputzem
mam nadzieję, że jutro nie zapomnę i nie wytargam się i będą zdjęcia Cytat:
powiem Ci, że nigdy nic przepisanego przez dermatologa mi nie pomogło, wprost zaszkodziło, te płyny na alkoholu na trądzik... samobójstwo. Hm chyba powinnaś trochę więcej składników dać włosom. Zdrowy, bo naturalny, jest żel lniany. Tak jak Ci już Eloe poradziła do tego na koniec na suche włosy kapeczka oleju kokosowego na końcówki i powgniatać (ja oleju trochę daję też zaraz po odżywce b/s).
|
|
|
|
|
#25963 |
|
Zakorzenienie
|
farbuję własnie włosy- no wiem że to niewskazane, ale rozjasniam tylko jeden ton(no dwa)- z tyłu miałam juz 4cm odrosty, a z tyłu mam bardzo ciemne włosy i jak wiaterek mi to rozwiał, to juz czułam sie okropnie. ale o co chce spytac:
po farbowaniu nałożę maseczkę dołaczoną do opakowania- garnier naturals czy po niej moge nałozyc jeszcze biovax? czy zamknąc się w joannie bs z miodem i mlekiem juz bez biovaxu? bo ta maska z garniera jest zamykająca łuski- jest kwaśna, a jak nałożę biovaxa, to znów się otworzą? ---edit trzymałam kwaśna maske 10 minutpod czepkiem i ręcznikiem a potem dobrze spłukałam zimną wodą. Nałozyłam dużo balsamu z joanny bs , wygniotłam i ręcznikuję. Mam nadzieje, ze włoski ładnie poddadza sie stylizacji.
Włosy Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2010-10-15 o 09:01 |
|
|
|
#25964 |
|
Raczkowanie
|
No dobra...na mokre nałożyłam troszkę Palomy.
Na tą chwilę widzę, że nie wszędzie dotarłam, może następnym razem spróbuję troszkę więcej. Sklejenia i innych nieprzyjemnych efektów - BRAK (zadziwiające)Ale włoski były ślicznie skręcone w momencie ugniatania z żelem, przetrwały jako tako suszenie...ale podczas śniadania już się zaczęły rozprostowywać To zdjęcia z czasu śniadania. Wydać różne dziwne fochy, ale na razie nie narzekam, staram się podchodzić cierpliwie. Być może, że rozprostowywanie to wina mycia Lorysem, no ale muszę go jakoś zużyć a mam dwa wiadra Co do zdjęć. Chciałam zrobić komórką, zrobiłam, ale bardzo ciemne i niewyraźne wyszły. Na co mój TŻ pyta, po co mi te zdjęcia. Nieśmiało powiedziałam, że chcę wrzucić na forum, żeby dziewczyny zobaczyły i coś mi doradziły, od razu dodałam, że to że moje włosy w tej chwili wyglądają tak a nie inaczej, jest waszą zasługą. Chyba podziałało, bo stwierdził, że to bez sensu z tej komórki, bo nic nie widać i zaproponował, że zrobi mi aparatem ależ ja mam cudownego męża No dobra. Starczy tego OT. Dzisiaj jadę na weekend do rodziców w odwiedzinki. Będę łazić po różnych galeriach i takich tam. Jeśli macie jakieś sugestie zakupowe Naturowo/Rossmanowe itp. to bardzo proszę
|
#25965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i skoro sie prostowaly przy sniadaniu to skup sie na znalezieniu stylizatora ktory utrwali efekt bo na odzwywione to wygladaja, wiem ze w Polsce nie ma takiego wyboru jak ja mam ale na poczatku tez mialam problem z utrzymaniem skretu, wiec nakladalam odzywko-stylizator a potem stylizator, takie double utrwalenie, mialam jednak problem bo nie lubie sztywnosci wiec dlugo szukalam produktow pielegnacyjnych z czesci stylizacyjnej, po paru miesiacach zaczelam nakladac juz tylko stylizator na zwykla odzywke bs, dziewczyny doradzcie jakies trzymadlo lokow bo normalnie az szkoda tych tutaj, prezentuja sie pieknie
|
|
#25966 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie pasta move control też daje spektakularne efekty ![]() Czy nie powinno być raczej Jak nie urok to ..... Dziewczyny gdy wcieram jantara zamiast wody brzozowej delikatnie szczypie mi sklap ;/ (jakby był w nim alkohol a ja miała ranki na skalpie ) ale przecież on nie ma alkoholu chyba czy któraś z Was też tak miała ??
|
|
#25967 |
|
Zakorzenienie
|
jestem juz po farbowaniu. niestety fale zdechły, ale widziałam, ze i Was po farbie jest ten problem, wiec licze, ze dalsza pielegnacja naprawi zaistniałe szkody.
|
#25968 | |
|
Zakorzenienie
|
A mozesz mi sprzedac instrukcje obslugi? Jak malemu dziecku? Bo dzis nalozylam ja pierwszy raz i... eeee skret jest ale sie rozprostowal troszke ![]() ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#25969 |
|
Zakorzenienie
|
nie ma się czym chwalic
|
#25970 |
|
Zakorzenienie
|
Bede czekac
|
|
|
|
#25971 |
|
Raczkowanie
|
Eloe w poniedziałek wstawię zdjęcia mojej włosowej metamorfozy. W sumie to może zawsze miałam potencjał lokowy. Jako dziecko miałam codziennie rozczesywane włosy szczotą metalową.
Za względy na dużą bolesność tych zabiegów, jako 8-latka uparłam się na samodzielne rozczesywanie włosów, czytaj, przygładzanie po wierzchu grzebieniem. Już po 2 tygodniach wytworzyłam mi się z tyłu głowy spora poduszka z włosów. Babcia o mało co zawału nie dostała i w ruch poszły nożyczki. Do brody, wyglądałam jak córka Wodeckiego. Wtedy właśnie zaczęły się pojawiać coraz wyraźniejsze loki, a w gimnazjum zaczął się afrykański boom.Odżywek się na razie boję, bo jak mi przypadkowo wpadło do rany trochę Waxu to nie była zbytnia przyjemność. ![]() Venealin, Eloe i Rybiorek- chcę takie grubasy , czyt. lokiNa naturally curly widziałam metodę zapobiegającą kurczeniu włosów rozluźniającą skręt. Związuje się je w kitka lub kilka kitków i na całej długości ogonków nakłada się gumki co 3 cm. Chyba jutro wypróbuję... Marzę o długich włosach Rok zapuszczania i dbania, a na końcówkach pustynia, ale nie są połamane, czy rozdwojone. Powiedzcie mi, czy to jeszcze do odratowania, czy muszę ciachnąć to 5cm.
|
#25972 |
|
Zakorzenienie
|
Moje wlosy po Goldwellu
![]() Jakies rady? |
|
|
|
#25973 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cóż, po obcięciu jest chyba lepiej. Jak dla mnie to jeszcze jedno, dwa podcięcia i może będzie tak jak bym chciała, ale przy moich cieniaskach to może być różnie ![]() No właśnie, ja też nie lubię sztywności ![]() A jak nie wymyślę nic ciekawego to pewnie za jakiś miesiąc (jeśli wytrzymam - zakładając brak odpowiedniego efektu) się skuszę na zakupy na curlies chyba ![]() ---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- ![]() Co to się porobiło? ![]() Nie no, fale śliczne...no ale przecież...no przecież było bardziej kręciołkowato. Dżizas, no to pięknie, a ja kombinowałam żeby może tego goldwella, ale skoro u Ciebie rozprostował, to ja pewnie po nim całkiem druciki będę mieć
|
|
#25974 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#25975 |
|
Rozeznanie
|
Pierwszy raz od 2,5 miesiąca nałożyłam na włosy silikony (2 kropelki jedwabiu joanny do odżywki dałam - cykliczne, dimethiconol i amodimethicone).
W sumie nie wiem, czy jest jakiś efekt ale dzisiaj moje włosy trochę przeszły (np. czepek u dentysty )Zastanawiałam się, czy olej przeniknie przez silikon, czy mogę nałożyć dzisiaj na noc kokosa. Przeszukałam forum i znalazłam: - opinia syrenki tutaj "Ja nakładam olej na np. wcześniej położoną Ziaję czarna rzepę, która ma silikon i parafinę. Ale też co drugie mycie myję włosy szamponem więc nie sądzę, żeby mi się miały niektóre składniki nadbudować w takiej ilości, żeby utrudnić wnikanie substancji odżywczych" (syrenko, czy łagodny szampon BabyDream wystarczy?) - opinia Narek w wątku olejowym tutaj "Silikony nie tworzą nieprzepuszczalnej bariery na włosach, więc spokojnie można używać olei i silikonów jednocześnie" Jakbyście coś chciały dodać, albo zaktualizować to poproszę
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc Edytowane przez Volyova Czas edycji: 2010-10-15 o 11:40 |
|
|
|
#25976 |
|
Zakorzenienie
|
Hm... no tak tez zrobilam, moze za malo dalam?
|
|
|
|
#25977 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
Sama nie nakładam wciąż tego samego - sukcesem jest jeśli trzy razy z rzędu nałożę tę samą odżywkę. Wiem, ze też często zmieniasz, ale może warto robić zmiany na poszczególnych poziomach co mycie, np. w zestawie wymieniam tylko myjadło albo tylko odżywkę d/s lub tylko odżywkę b/s? Cytat:
przyjemność po mojej stronie. Cytat:
Powiem Ci, z nadzieją na zmotywowanie , że po wyhodowaniu nowych włosów i ścięciu rozjaśnianych moje włosy okazały się być inne - przede wszystkim grubsze ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bo może ma normalne odżywkowe pH, za to mnóstwo silikonów? sprawdziłaś? Po farbowaniu ważne jest dostarczanie protein, więc jeśli ich nie ma, to warto sięgnąć po nie następnym razem (a maseczkę, jeśli miała silikon zmyć szamponem) Cytat:
Co nie oznacza, że nie warto nakładać. Cytat:
![]() Cytat:
A jeśli masz problem z Lorysem, to na pewno znajdzie się tutaj ktoś, kto przytuli odlewkę. Cytat:
![]() Cytat:
Rossmann - Garnier z awokado i Karite (odzywka), żel do włosów różowy (obejrzyj w ogóle żele z dolnych półek), balsam Nivea Flexible Curls, Isana różowa z proteinami jedwabiu, Isana z olejkiem babasu. Ode mnie tyle jeśli idzie o włoski
|
|
#25978 |
|
Wtajemniczenie
|
hmm nie mam pojęcia
ja też dawałam tylko troszkę ...
|
#25979 | |||||||
|
|
Cytat:
A poza tym gdzie się podziewałaś? ![]() Wspaniale Cytat:
Cytat:
Zamieńmy się Cytat:
![]() Uuu... no to żel, który ci zaproponowałam może Cię zawieźć Po wysuszeniu będzie sztywno, ale odgniatasz i znów jest mięciutko ![]() Czepek? Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#25980 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Ogonek został właśnie po takim dosyć mocnym cieniowaniu, tyle że panna miała fantazję taką, że nim się zorientowałam co i jak, tak mi wyciachała górę, że na dole zostało kilka piórek cóż, zerowe pojęcie o podcinaniu cienkich włosów A teraz staram się z tego nieszczęsnego cieniowania zejść myślę, żeby teraz jeszcze się przemęczyć kilka miesięcy (o ile końcówki nie powiedzą, że mają dosyć) i wtedy wycieniować tak jak trzeba (choć nie mam pojęcia gdzie ).Cytat:
![]() Parafinę w Lorysie testowałam w chwili używania go jako odżywki-odżywki ale nie widzę problemu. Od poniedziałku testuję wszystkie wskazówki Cytat:
hmm..może faktycznie jakaś wymianka![]() Cytat:
Cytat:
OMG...hmm..ok powoli.Szampon mam tylko fructis slsowy (bez silikonów i parabenów bla bla). Odżywki: Hegron fioletowy i różowy (pierwszym myję, drugi czeka) Wax l'biotica - do zniszczonych (końcówka) Lorys z proteinami mlecznymi (zaczęty) i avocado (jedno małe maźnięcie) Joanna z apteczki babuni - zdaje się, że ten. i bateria olejków: rycynowy, ze słodkich migdałów, avocado, jojoba, z pestek winogron...kokosowy(niewi ele) i resztki vatiki(parafina) i sesy. O, jak to widzę to wydaje mi się, że mam wszystkzki babuniiego na tony, a jak wymieniłam to wcaaaale nie jest tak tragicznie. Wniosek zakupowy jest taki, że jeśli ktoś przytuli Lorysy, to nie mam odżywki d/s, tu mam pole do popisu, bo raczej zakup 5 odżywek na raz nie wchodzi w grę (choooociaż, może jak dobrze to rozegram )Na pewno jakiś żel z tych które wymieniłaś. Czy ktoś jest mi w stanie podpowiedzieć, który ma najmniejsze właściwości usztywniające? (Jest taki? )No i odżywka do mycia (hegron na długo nie starczy ) i szampon bez sls (myślałam o przetestowaniu BD).Matko...pójdę z torbami ![]() Aha...myślę o czymś na końcówki bo oleje to chyba za dużo jak na możliwości moich włosków
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

Odetchnęłam z ulgą. Trochę się dziwię, bo skoro wiesz, że skalp masz podrażniony, to dlaczego sięgasz po wcierki na denacie? Żele aloesowe już stosowałaś? Jantar? U mnie to jedyne, co działa i nie podraznia. Kosmarka polecała tez sok z czarnej rzepy, ale sama nadal nie próbowałam. 
do zdjęcia nr 1.

cudne

) i czułam jak gęsia skórka robi się na skalpie. Jutro inauguruję sezon czapkowy.
do tego na koniec na suche włosy kapeczka oleju kokosowego na końcówki i powgniatać (ja oleju trochę daję też zaraz po odżywce b/s).
(zadziwiające)
a mam dwa wiadra
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
przyjemność po mojej stronie.
myślę, żeby teraz jeszcze się przemęczyć kilka miesięcy (o ile końcówki nie powiedzą, że mają dosyć) i wtedy wycieniować tak jak trzeba (choć nie mam pojęcia gdzie
).
hmm..może faktycznie jakaś wymianka