|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
wiecie, ja już w człowieka nie wierzę. bliska mi osoba, która zawsze wszystkim pomaga... i jej dobroć do ludzi została tak cholernie wykorzystana... przez bliską osobę... i teraz nie wiadomo jak się to wszystko skończy... zapewne w sądzie... bo jakaś szmaciura ma pojechane w głowie... w sumie nie powinnam o tym w ogóle pisać, ale jak słuchałam "niusów" to normalnie wszystkie witki mi opadły... do czego człowiek może się posunąć... ufać to tylko sobie... mój jeszcze ma z pół godzinki dzisiaj później zasnął
|
|
#3332 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tetrowa pielucha, smoczek z lateksu marcowo-kwietniowe W KOŃCU mają frajdę z
Cytat:
![]()
|
|
#3333 |
|
Rozeznanie
|
Darusia, a co to znaczy, zeby w ciemno za granice nie pojechal? ja myslalam o takim ogloszeniu o kontrakt co sa np w urzedach pracy; Legalne, wiec musza warunki zapewnic. Tak mysle;
|
|
|
|
#3334 |
|
Zakorzenienie
|
dzisiaj sprawdzalismy-ogloszen 0!
moje dziecko wlasnie wstalo zwarte i gotowe do zabawy O losie co jej sie pomerdalo?![]() no to lece:P pa
|
|
#3335 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3336 |
|
Zakorzenienie
|
Ja jednak trochę rozumiem Yoonke.
Ona ma takie odczucia, dla niej to jest poniżające i tak to czuję. Dla mnie nie. Nie traktowałam tego, jako atak. Nie kłóćmy się - przynajmniej tutaj
|
#3337 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
) co ile zmieniacie maluszkom pieluchę??? Bo ja co 3h i nie wiem czy nie za często w nocy wogóle nie zmieniam 20:00 - 7:30[/QUOTE] ja zmieniam tak raczej przed jedzeniem, albo po jak wiem, że kupa będzie czyli też tak co 3-4 godziny. a w nocy nie zmieniam, jak założe po kąpieli, tak ran dopiero jak wstanie.Cytat:
![]() Cytat:
może właśnie przez to, że chciałam skrótowo to nie do końca się dobrze wyraziłam żebym mogła stwierdzić, że alkoholik to jeszcze mu daleko, on nie pije codziennie nałogowo czy coś....problem jest taki, że on pracuje w firmie, w której są sami faceci (ok 170 osób), mają szatnie wspólne po kilka osób z którymi razem pracują i akurat jego kolegów, że tak powiem "z szatni" znam bardzo dobrze....lubią wypić, a zwłaszcza jeden z nich... i problem jest taki, że oni jak już kończą pracę to idą sobie do szatni i co niektórzy z szafek wyciągają sobie flaszkę i na wzajem się częstują, a to imieniny, a to jakaś okazja, a to mega udany dzień w pracy itp. no i jak tż odmówi to zaraz są teksty typu "baba ci nie pozwala", "baby się boisz" "pod pantoflem siedzisz" itp. no i on że jest wpływowy to łyknie ( nie dużo np. kieliszek, góra ze 2) po czym wsiada d samochodu i wraca d domu. A ja że mam nos jak szpieg i alkohol wyczuję choćby nawet stał bok aon nie ruszył to wtedy wszczynam aferę....a nabardziej mnie mierzi kiedy on idzie w zaparte że nie pił. Dla niego picie, a napicię się to różnica, a dla mnie to to samo. I jeszcze jazda po. Także to nie jest codziennie, poprostu się zdaża. A dodam, że pracuje umysłowo i fizycznie i wśród ludzi wykształconych raczej, a i sam do nich należy. Mój chrzestny - brat mojej mamy był alkoholikiem dosłownie. To był menel, zrujnował rodzinę, dziadziuś mój (jego ojciec) z moją mamąwyciągali go z meliny kilka razy. Raz (on na śląsku mieszkał) przywieźli go do buska, mama załatwiła mu pracę w gazowni, wynajęła mu mieszkanie, zaczął zarabiać, przestał pic - trwało to 2 lata. Po czym przyjechała jego żona (kur....a ) z włoch i mu zaczęła podstawiać wódę,no i się zaczęło, wyjechał nad morze sam, tam poznał meliniarzy, jakąś babę i żył tam 3 miesiące, po czym zasłabł, trafił na stół operacyjny, okazało się , że rak żółądka w stadium końcowym i do widzenia - nie żyje od 4 lat. Po czym okazało się, że nabrał masę dziwnych kredytów w dziwnych bankach i moja mama je musiała pospłacać, okazało się, że od kilku miesięcy mieszkania nie opłacał, zdewastował itd. no i znowu moja mama musiała płacić bo mieszkanie koleżanki z pracy..i w ten sposób moja mama wpadła w długi....(coś wam kiedyś pisałąm na ten temat) Taże problem alkoholu jest mi baaaaardzo bliski, dlatego jestem tak wyczulona. Na razie mu zaproponowałam, że może zostać w mieszkaniu, finanse nadal tak jak były, a jeśli poczuję, złapię lub coś, to wnoszę sprawę wraz z ogrniczeniem praw do dziecka, mam prawnika - dobry kumpel mojej przyjaciółki i on wtedy leży. I chyba się wystraszył bo skaka koło mnie bardziej niż zwykle ale to przecież nie o to chodzi...będę obserwować, i jak coś to się już nawet nie będę zastanawiać. Nie pozwolę, aby moje dziecko dorastało przy ewentualnym ojcu alkoholiku
|
|
#3338 |
|
Zakorzenienie
|
Baobabku tylko tu mam pytanie do Ciebie, dobrze przemyslalas co powiedzialas? bo jest wyczujesz cos powiesz a tak nie zrobisz to on bedzie wiedzial ze nic sie nie stanie jak nastepnym razem tez wyczujesz....moze takie gadanie troche za ostre?;/ zeby jeszcze gorzej na was nie wplynelo.
---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- a mi sie tak wczorah zrobilo glupio i przykro ![]() tz mi sie zapytal czy ja kogos mam, bo nie chce sie przytulac , kochac itp. i ze on sie nie odzywa czeka ale z tego czekania nic nie wynika.... po czym ja sie niepotrzebnie unioslam, troche sie pożarliśmy ( fakt ze jak zawsze na 10 minut) ale pożarliśmy, w domu byla cisza a mama dzisiaj wchodzi i mowi ze jak mamy zamiar sie klocic w nocy to po cichu bo jej nasze sprawy lozkowe nie interesują, dodam ze nie krzyczelismy ani nic....wiec...kurde po nowym roku moze bysmy cos wynajeli jak sie 2 pozyczki skoncza.
|
|
#3339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do wynajęcia, wiesz jak było9 u nas, tescie itd. ale wynajmując tak jak my teraz to na prawde lekko nie jest..my mamy 2 wypłaty tż sporo zarabia jak na nasze miasto,ja mam możliwosc dorabiania korkami a odkładamy tyle co nic...policz sobie czynsz, opłaty, odstępne, dziecko, samochód (u nas 2) ewentualne leczenie, nie wiem czy dacie rade z 1 wypłaty...na prawde nie jest az tak fajnie.... no ale cena za świety spokój
|
|
#3340 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3341 |
|
Zakorzenienie
|
tutaj mamy oplaty jeszcze wyzsze, wegiel ponad 5 stow tona, my musimy kupic 3 rodzice tezkupia 3 a pozniej sie dokupuje ewentualnie , prad juz wam pisalam!;/
wszystko oplacamy z oplaty NIE WIEM CZEMU sa tu koszmarnie wielkie;/ wiec mysle ze jakos by to bylo ,zobaczymy po nowym roku, na razie nie ma co gdybac, ale wkurza mnie juz coraz bardziej mieszkanie z nimi.
|
|
#3342 |
|
Rozeznanie
|
Baobabku nie kazdy alkoholik jest menelem
z reszta sa testy, dzieku ktorym mozna latwo to sprawdzic http://alkoholizm.eu/?sel=testy
|
|
#3343 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3344 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja mysle, ze cos wymyslicie razem i bedzie dobrze, moze pojawi sie taka okazja jak kiedys z wyjazdem, trzeba walczyc!! ---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:19 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:23 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
|
|
|
#3345 | |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie w ten jak na razie pochmurny dzień.
JA już od 6-tej z małą siedzę. Jeżeli chodzi o pieluszki to w nocy nie zmieniamy a w dzień tak około co 3 godziny. I jak jest kupa. ![]() Cytat:
I ja też jestem ciekawa skąd jesteś z tych Świętokrzyskich. Bo ja też stamtąd częściowo .Baobabku - no właśnie ja z Twojej wypowiedzi nie wyciągnęłam wniosku że Twój TZ pije nałogowo. Ale mnie najbardziej uderzyło tam że wsiada po kieliszku (czy 2) za kierownicę. Ja jadąc po drogach boję się właśnie tego że po tych samych drogach jeżdżą właśnie tacy kierowcy. I są zagrożeniem zarówno dla siebie jak i dla innych. TO mnie najbardziej uderzyło. Musisz być stanowcza a masz teraz o kogo walczyć. Tylko to nie jest takie łatwe. No i liczy się konsekwencja 9tak jak napisała Darusia), bo jeżeli się powiedziało coś to potem trzeba to wykonać. A najgorsze to właśnie takie podpuszczanie przez kolegów. Aixa - ja podobnie jak Ferrou uważam ze trzeba być lojalną przede wszystkim w stosunku do siebie. Tutaj w Twoim przypadku ciężko Ci doradzić bo nie znamy kontekstu sprawy. Czasami fajnie jest bronić współpracowników o ile mają rację no bo przecież musisz z nimi współpracować. Ale jeżeli nadużywają Twojego zaufania i Twojej lojalności to to już nie jest współpraca. I pamiętaj praca to nie jest Twoja piaskownica - to piaskownica kogoś innego i niestety ale należy się dostosować do zasad jakie wyznaczył pracodawca.
|
|
#3346 |
|
Zakorzenienie
|
yonka nie to ze zdolowani tylko to bledne kolo z ktorego nie wiemy jak wybrnac po prostu, no ale jakos byc musi.
Kiki dzisiaj marudna jest, nie chce spac a jak sie w nocy obudzila to bawilysmy sie do 2, moze zeby
|
|
#3347 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- Cytat:
, owszem, tak jest, zgadza się i racja.
|
|
|
#3348 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widzę, że nasze dzieci coś "powariowały" ![]() Cytat:
Mój tz zarabia ok 3 tys (raz wiecej raz mniej) ja ok 2 tys. Co prawda nie wynajmujemy ale mamy ratę na mieszkanie wiec tak jak Yoonka napisala- często na to samo wychodzi (my płacimy ok 800-900 zł). I uwierz mi darusia- nie jest łatwo. Rachunki, jedzenie, dziecko- deserki, obiadki, rzeczy, zabawki, leki, nieplanowane wizyty u lekarza itp, samochód (na wodę nie jeździ- a szkoda ). Więc musicie to przemysleć...Na 11 mam rehabilitację z małą a ona spi jak suseł ... ![]() Cytat:
Moze zęby a może dopadło ja to co moją Wercie... taki okres chyba... trzeba przetrwać...
Weroniczka (05.04.2010r) "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2010-10-15 o 10:07 |
|||
|
|
|
#3349 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cześć mamusie
![]() Cytat:
![]() super że morfologia się unormowała , jak pediatra mówi że dobrze wygląda to co się martwisz chciałabys taką bułę co by nie dała rady usiąść z upasienia? mój też nie jest gruby taki w sam raz chociaż nie wiem ile teraz waży też trzymam kciuki żeby nie było alergii no nie wiem to się jeszcze okaże ![]() Cytat:
a mleko modyfikowane to sztuczne pewnie jakoś robione na zwykłym + różne dodatki typu witaminyCytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
czasami my właśnie myślimy co innego a faceci co innego i takie sytuacje niedomówione i póżniej kłótnia gotowa Ja myślę że Ty bardzo pesymistycznie do wszystkiego podchodzisz i od razu z góry zakładasz że się nie uda albo że będzie źle wiem że to trudno ale spróbuj pomysleć trochę bardziej optymistycznie.Nie gniewaj się za tą uwagę. Tez kiedyś byłam taką pesymistka ale jak zaczęłam mysleć pozytywnie chociaz to było bardzo trudne to jak sobie coś wymyśliłam że będzie tak a nie inaczej(oczywiście dobrze) to tak właśnie jest. Cytat:
Cigi ja też nie uważam żeby Yoonka była nie miła po prostu takie ma odczucia ja też karmiłam piersią i chciałam karmić niestety mały wybrał co innego ale dla mnie tez było poniżające jak przyjechali kiedyś do mnie goście brat męża z zoną i ja musiałam przy nich karmic małego bo chciał jeść i on się nie domyślił żeby wyjść dla mnie to było właśnie poniżające dlatego rozumiem też Yoonkę _____________ A my mieliśmy dzisiaj super nocke mały przespał całą z jedną malutką pobudeczką już dawno takiej nie było A no i się pochwalę że po trzech tyg diety ubyło mi równiutkie 6 kg i 100gram na dwa dni waga stanęła ale później po pół kilo za dzień spadało |
|||||||
|
|
|
#3350 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja też studiowałam zaocznie. Przez 5 lat bez urlopu bo wykorzystwałam go na egzaminy i praktyki. Nie było mnie stać bo płaciłam czesne i musiałam się utrzymać sama. Zarabiałam najniższą krajową. Zdrowie Twojego Tż musi Wam starczyć na kilkadziesiąt lat. Co będzie jak wyląduje na wózku (tfu,tfu). Cytat:
Cytat:
Popieram
|
|
#3351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3352 |
|
Zakorzenienie
|
libra to pozazdroscic komisji
absolutnie sie nie gniewam! jesli chodzi o takie rzeczy to faktycznie podchodze do nich pesymistycznie bo wlasnie sie boje ze cos nie wypali a jak nie wypali to leżymy...zgadzam sie z toba w 100%. Tz jest za to az za bardzo optymistyczny... i dlatego czasami sa niedomowienia.
|
|
#3353 |
|
Zakorzenienie
|
Asiulek dzisiaj wyślę
|
|
|
|
#3354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie ze sie zarejestruje ale w tej chwili jeszcze nie moge( a na forum nie moge napisac dlaczego, bo jest ogolno dostepne) w grudniu lub styczniu bede mogla sie zarejestrowac.
|
|
|
#3355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takim całkiem optymistą też nie za dobrze czasem jednak trzeba troche realnie spojrzeć ale nie pesymistycznie ![]() Spadam na spacerek ---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ---------- A może to ja za dużo wydaję jakbym miała mniej to tez bym musiała przeżyć za to. Opał na zimę też nas parę tysięcy kosztuje 6-7 ton węgla do tego drzewo no i u nas jest jeszcze jedna osoba czyli 4 |
|
|
|
|
#3356 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
6kg!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wooooooooooooooooooooow zmotywowalyscie mnie. Ty i Darusia - zaczynam dzis.
|
|
|
#3357 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
miejsce 2 rachunki miejsce 3 mniej wiecej jedzenie to co zostaje na przyjemnosci ---------- Dopisano o 10:41 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cytat:
teraz robie przerwe i od poniedzialku bo caly weekend imprez, dzisiaj imieniny tesciowej nie bede przy stole jak debil siedziala upierajac sie nie nie nie , jutro imieniny cioci, w niedziele nasza rocznica imieniny mamy mojej i najlepszej przyjaciolki.
|
|
|
#3358 | |
|
Zakorzenienie
|
Boababek
Przepraszam ale z Twojego opisu wynika że Tż jest alkoholikiem. To strasznie trudne. Nie chcę Cię urazić a to są wyłacznie moje odczucia. Nie trzeba być menelem żeby być alkoholikiem. Nałogowo piją ludzie wykształceni i na stanowiskach. Tak się utarło w społeczeństwie że alkoholik leży brudny i zasikany w parku i pije jakieś dziwne "napoje" typu denaturat czy spirytus salicylowy albo jakieś nalewki babuni. Nie zapomnę z praktyk dziewczyny która przyjechała na terapię. Elegancko ubrana, ładna walizka i kosmetyczka, nienaganna fryzura. Na pierwszych warsztatach powiedziała że ona nie jest alkoholiczką bo nie pije byle czego tylko markowe i drogie wino. Nie było ważne to ile wypija, jak często i w jakim stanie wsiada do samochodu. Nie przyjmowała do wiadomości że to wino to jedyny sposób na rozluźnienie. Dla alkoholika każdy powód wypicia jest dobry. A to są imieniny w pracy, a to ktoś dostał awans, a to się koledzy śmieją i wiele jeszcze innych. Sprawdź gdzie w mieście możesz się czegoś dowiedzieć o chorobie alkoholowej. Przy każdym klubie AA są różne grupy wsparcia gdzie nikt Cię nie ocenia a tylko każdy dzieli się swoimi doświadczeniami. Nikt nie moralizuje i nie doradza nie wiadomo czego. A to że ktoś kto wsiada za kierownicę po spożyciu jakiejkolwiek ilości jest dodatkowo potencjalnym mordercą - toi już moja wyłączna i prywatna opinia. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
Ja się cieszę że jesteśmy takie różne
|
|
#3359 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale póki co UP rzuca nam tylko kłody pod nogi, aż to jest niewyobrażalne Jak ktoś jest bezrobotny to za bardzo nic nie ryzykuje, ale tz Darusi musiałby się zwolnić, a wtedy jak nie dostanie to w ogóle dół A panie są tak uprzejme w UP, że ![]() każda mówi co innego i co jedna to mądrzejsza, a my gdzies pomiędzy nimi ![]() Cytat:
|
|
#3360 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
tekstu.![]() No wiec po pierwsze- prosze mnie nie porownywac do osob ktore linczuja matki nie chcace karmic cycem i wybierajace mleko modyfikowane, bo sie zdenerwuje, no ...Ja tego nigdzie nie powiedzialamI nawet nie twierdze, zeby dzieci cyckowe zdrowsze byly i lepszy kontakt z matka mialy, nawet TAKICH pogladow nie mam. Wiec mysle, ze naprawde skrajna nie jestem i bardzo tolerancyjna. /skromna mniej /Ja yoonko, nie obrazam sie, bo masz inne zdanie, moze z reszta wcale nie takie inne, tylko przeciwna jestem Twojemu sposobowi wypowiadania sie niekiedy. ![]() I niestety kiedy mowisz, bozee, jakie to ponizajace, kiedy dziewczyna pisze, ze jej dzieciatko lapie jej piers i sie z tego cieszy, to nie napisalas tu o sobie, ze DLA MNIE byloby to ponizajace (albo ze raczej powiedzmy zle bym sie z tym czula, bo slowo ponizenie jak juz pisalam jest tu dla mnie nieporozumieniem, i moze komus sprawic przykrosc rowniez) tylko ze JAKIE TO PONIZAJACE; wiec wychodzi na to, ze dziewczyna daje sie ponizyc, i ze w twoich oczach jest to obrzydliwe co ona robi, tak to mozna zrozumiec i nie jest to mily tekst. /Z reszta nie pierwszy raz odnosze wrazenie, ze probujesz pokazac, ze jestes jakas lepsza i czepiasz sie ludzi (np panny od konkursu ferrou, ze jakas zadufana w sobie) i po co to? /;jesli zrozumialam Cie mylnie, moze powinnas zadbac o to, zeby inaczej formulowac wypowiedzi... tak, zeby nikogo nie mogly dotknac ![]() Pop tak, mnie tez sie bardzo podoba, ze mamy inne zdania i mozemy tu sobie pokojowo dyskutowac ![]() libra, ja tez mialam takie sytuacje i bardzo zle sie czulam, choc nie powiem, zebym zostala ponizona, nie pasuje mi to slowo, choc nie twierdze, ze nie mozna sie tak czuc. Tylko Yoonka to powiedziala o sytuacji, w ktorej malenstwo swiadomie szuka piersi mamy i to mialo byc takie ponizajace ; no to po prostu przykre bylo;megi ja uwazam ze to slodkie ![]() Dobrze (megi) ja tez bron Boze nie chce sie klocic , ale nie podobaja mi sie niektore wypowiedzi i musialam o tym powiedziec, choc sie powstrzymywalam. Moze yoonka, tez moglaby sie czasem ugryzc w jezyk, albo po prostu zastanowic, zanim napisze No yooka, nie ponizaj innych kobiet prosze cie, dawaj grabe i nie gniewajmy sie; co ty na to?
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:14.

dzisiaj później zasnął

w nocy wogóle nie zmieniam 20:00 - 7:30

bedzie klamal czesciej, a zeby zapomniec o wyrzutach sumienia bedzie pic...
Co ja mogę powiedzieć... nie podejmuj pochopnie żadnych decyzji, czasem ludzie potrzebują czasu, żeby się opamiętać. Trzymam kciuki z całej siły.

). Więc musicie to przemysleć...