2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 54 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-17, 07:36   #1591
Paula SHIN
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
My też jedziemy głównie na sztucznym. Najpierw był PRENAN teraz zmieniliśmy na ENFAMIL Premature. No i jak dojdziemy do 3 kilo to właśnie chcemy przerzucić się na Bebilon 1 Comfort. Ktoś używa tego mleczka ??

Czy wasze maluszki też mają często czkawkę ?? Bo mój to kilka razy dziennie i nie mam na nią sposobu....
My mielismy Bebilon Comfort. A czemu chcesz kupowac wlasnie Comfort? Klopoty z brzuszkiem? U nas dobrze sie sprawdzil bebilon zwykly, pozniej mielismy Comfort, teraz Bebilon Pepti, bo maluszek najprawdopodobniej ma skaze bialkowa, albo po prostu poki co zle toleruje laktoze itd.
W kazdym razie: Bebilon Comfort ma zageszczona konsystencje, wiec przyda sie smoczek z wiekszym przeplywem, aczkolwiek niekoniecznie, bo Michas sobie radzil, ale musial sie nameczyc i naciagnac sporo...
Wiem co mowie, teraz musimy mu lekko zageszczac mleko, bo straszliwie ulewa, uzywamy Nutriton, a z tego co wiem, to w nim sa te same skladniki zageszczajace co w mlekach typu Bebilon Comfort lub rozne mleka typu "HA" (przeciwko ulewaniom).
Wszystko zalezy od tego jakich butelek uzywasz. Podobno przez NUK dobrze przechodzi. My mielismy Avent i niestety tam jedynie jest wiecej dziurek, ale tak samo cienkie, wiec mleko sie czasami zapychalo.
Ale to juz sama sobie wypracujesz. Zawsze mozna mieszac mleka, np. jesli dajesz 90ml - 3 miarki, mozesz dac 2 miarki Bebilonu i jedna Bebilon Comfort (my tak mieszalismy).
I jesli dzieciatko ma czkawke to na pewno przy Comforcie bedzie lepiej. Gestsze mleko jest polecane na ulewanie i czkawke, bo podobno dziecko wtedy mniej powietrza sie nalyka.
Uff. Rozpisalam sie, ale mam nadzieje, ze chociaz troche pomoglam.
Tez mielismy problemy z czkawka, ale ostatnio juz mniej Pewnie przez zageszczacz, wiec moze akurat Bebilon Comfort Wam pomoze.

---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

Kobietki po CC - uzywacie pasow poporodowych? I jesli tak, to jakich? Na rzepy czy wciagane przez nogi? Zastanawiam sie jaki wybrac...
Przy okazji, kupilam wczoraj masc na blizny Contractubex w zelu. Poki co moge powiedziec tylko tyle, ze ladnie pachnie, a jakie beda efekty - okaze sie.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 10:30   #1592
martynka81
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Martynko a jaki smoczek do butli używasz?? też się czaje na tn Bebilon C. jeśli przyjdzie mi karmić małego sztucznizną częściej
Używam 1, a butelki mamy Dr Browns. Mały póki co daje radę i chyba mu się nie przytyka, ale często zasypia przy butelce zanim dojdzie do połowy i tak sobie myślę że mu powoli leci i i go to usypia, więc może niedługo zmienimy na smoczki 2.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość

Była taka stara zagadka dla dzieci "co to jest - nie je, nie pije, a chodzi i żyje" (odpowiedź zegar) - ja wynalazłam nową puentę, to jest młoda karmiąca piersią matka

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 07:36 ---------- Poprzedni post napisano o 07:34 ----------

Kobietki po CC - uzywacie pasow poporodowych? I jesli tak, to jakich? Na rzepy czy wciagane przez nogi? Zastanawiam sie jaki wybrac...
Przy okazji, kupilam wczoraj masc na blizny Contractubex w zelu. Poki co moge powiedziec tylko tyle, ze ladnie pachnie, a jakie beda efekty - okaze sie.
ja pasa nie używam, więc nie pomogę... a maść ja mam No Scar, dostałam od koleżanki, ponoć bardzo dobra....no okaże się...

wczoraj odwiedzili nas nasi bardzo dobrzy znajomi i Filip dostał piękny kocyk ze swoim imieniem, zaraz zrobię zdjęcie i Wam wkleję, strasznie mi się podoba

a dziś zmykamy do Babci na obiad imieninowy, cieszę się bo przynajmniej w domu nie będę siedzieć....
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 11:47   #1593
Paula SHIN
Zakorzenienie

To teraz moja opinia co do butelek, ktore przetestowalismy w ostatnich dniach
Specjalnie dla mam majacych problemy z kolkami lub wzdeciami.

AVENT - pic na wode. Mielismy zwykle butle i te z ta specjalna gumka, ktora sie umieszcza na butelce przed "zamontowaniem" smoczka. Przy jedzeniu az bylo slychac "burczenie" w brzuszku (sporo powietrza musial lykac). Czasami plakal na nich po 5 godzin, taki byl zagazowany...

NUK - jak wyzej. Burczenie i placz z zagazowania.

Tommee Tippee - tak samo.

Dr. Brown's - zadzialal dobrze. PRAWIE zero burczenia przy jedzeniu. Zdecydowanie mniej placzu i zagazowania. Te butelki moge polecic

Tommee Tippee z rurka antykolkowa zmieniajaca kolor pod wplywem mleka - mniej wiecej system podobny do Dr. Brown'sa za nizsza cene. Tez nie jest idealnie, bo burczenie sie pojawia, ale naprawde malo. Zageszczamy mleko Nutritonem, podaje jedna miarke (choc powinny byc 2, ale juz po jednej miarce nie ulewa, nie wiem jak jest z mlekami HA) i mam wrazenie, ze mleko leci z niej troszke lepiej niz Dr. Brown's, gdzie zageszczam tak samo, czasami nawet troche mniej. Tak samo moge te butelki z czystym sumieniem polecic.

Minus tych dwoch ostatnich jest taki, ze nie mozna w nich "trzepac" mleka wiec mieszam lyzeczka.

Teraz tylko musze sie zastanowic czy kupowac butelki Dr. Brown's czy Tommee Tippee antykolkowe

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
ja pasa nie używam, więc nie pomogę... a maść ja mam No Scar, dostałam od koleżanki, ponoć bardzo dobra....no okaże się...

wczoraj odwiedzili nas nasi bardzo dobrzy znajomi i Filip dostał piękny kocyk ze swoim imieniem, zaraz zrobię zdjęcie i Wam wkleję, strasznie mi się podoba

a dziś zmykamy do Babci na obiad imieninowy, cieszę się bo przynajmniej w domu nie będę siedzieć....
Czytalam o No Scar, podobno tez polecany, tak samo jak Cebian - chyba najtansza masc, PODOBNO dobra, ale mocno daje cebula. Ja raczej zostane przy Contractubex

Milej zabawy u babci

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2010-10-17, 12:15   #1594
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Cytat:
Czita- mojemu na czkawkę pomaga pierś tyle, że aby zadziałało musi dziecko mocno pociagnąc. A że mój sie wręcz rzuca na mnie, po kilku sekundach czkawa przechodzi
No mój niestety mojego cyca olewa totalnie, trochę pociągnie i się drze ze zniecierpliwienia, znów trochę pociągnie i się drze więc i tak w rezultacie jest butelka. Jak mam czas odciągnąć to daję mu w butelce

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
Mi też już nie leci ( w końcu) ale zapaszek czuję blech... Ja co prawda po cc, ale długo mnie męczyły odchody... Jak będziesz w szpitalu, to poproś- niech Cię obejrzą, szkoda kasy na prywatną wizytę, lepiej coś Dziewuchom kup
Ja jestem już 3 tygodnie po CC i nadal tam coś czasem kapnie na podpaske.... no i zapaszek też jest :/ grrrr

Cytat:
My mielismy Bebilon Comfort. A czemu chcesz kupowac wlasnie Comfort? Klopoty z brzuszkiem? U nas dobrze sie sprawdzil bebilon zwykly, pozniej mielismy Comfort, teraz Bebilon Pepti, bo maluszek najprawdopodobniej ma skaze bialkowa, albo po prostu poki co zle toleruje laktoze itd.
W kazdym razie: Bebilon Comfort ma zageszczona konsystencje, wiec przyda sie smoczek z wiekszym przeplywem, aczkolwiek niekoniecznie, bo Michas sobie radzil, ale musial sie nameczyc i naciagnac sporo...
Wiem co mowie, teraz musimy mu lekko zageszczac mleko, bo straszliwie ulewa, uzywamy Nutriton, a z tego co wiem, to w nim sa te same skladniki zageszczajace co w mlekach typu Bebilon Comfort lub rozne mleka typu "HA" (przeciwko ulewaniom).
Wszystko zalezy od tego jakich butelek uzywasz. Podobno przez NUK dobrze przechodzi. My mielismy Avent i niestety tam jedynie jest wiecej dziurek, ale tak samo cienkie, wiec mleko sie czasami zapychalo.
Ale to juz sama sobie wypracujesz. Zawsze mozna mieszac mleka, np. jesli dajesz 90ml - 3 miarki, mozesz dac 2 miarki Bebilonu i jedna Bebilon Comfort (my tak mieszalismy).
I jesli dzieciatko ma czkawke to na pewno przy Comforcie bedzie lepiej. Gestsze mleko jest polecane na ulewanie i czkawke, bo podobno dziecko wtedy mniej powietrza sie nalyka.
Uff. Rozpisalam sie, ale mam nadzieje, ze chociaz troche pomoglam.
Tez mielismy problemy z czkawka, ale ostatnio juz mniej Pewnie przez zageszczacz, wiec moze akurat Bebilon Comfort Wam pomoze.[COLOR="Silver"]
Dziękuję serdecznie za tak wyczerpującą odpowiedź. Mały ma wzdęcia takie jakby. Po jedzeniu strasznie się spina, wypręża i jęczy. Nie jest to płacz ale widać że się męczy z przetrawieniem pokarmu. Dlatego żeby mu to ułatwić chcieliśmy przejść na Comfort.
Ja mam butelki LOVI i drBrown zobaczymy jak z nich poleci bo LOVI wydaje mi się że mają szybki przepływ jak na jedynkę.

A co do krostek wszelakich to ja kąpię małego od tygodnia w nadmanganianie potasu i wyraźnie cera się poprawiła.

Edytowane przez czita18
Czas edycji: 2010-10-17 o 12:19
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 12:25   #1595
Paula SHIN
Zakorzenienie

Moze podawaj mu jakies kropelki? U nas spisal sie Bobotic i szczerze moge polecic, w przeciwienstwie do Espumisanu (ale na kazde dziecko dziala co innego). Na wzdecia powinno pomoc
Ale faktycznie na problemy z brzuszkiem dobry jest Bebilon Comfort. Tylko na efekty zawsze trzeba czekac, a zbyt czesta zmiana mleka jest zla dla dziecka (wiem cos o tym, bo przerabialismy to...) i przez to tez sie moze meczyc. Zycze sukcesow z doborem mleka, sama wiem, ze to nie jest latwe. My juz na szczescie znalezlismy odpowiednie

Nasze Drugie Dziecko

Stary 2010-10-17, 12:33   #1596
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Nam pediatra zapisał Esputicon, ale nie zauważyłam żeby pomógł cokolwiek. No a w przyszłym tygodniu i tak będziemy zmieniać mleko na "dla normalnych" hiuhuih Bo teraz pijemy dla wcześniaków z niską masą urodzeniową A że mały dość ładnie tyje to po przekroczeniu granicy 3 kilo mamy zmienić Bo tamtym to by się zapasł bo jest strasznie kaloryczne
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 12:55   #1597
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Paula ja uzywalam po pierwszym cc, potem po sn i teraz tez mam zamiar uzywac , ale jeszcze mnie troche boli rana, wiec poczekam jeszcze.
Jestem 2 tygodnie po cc i zagoilo sie super, ze mnie tez juz nic niekapie od tygodnia, tylko raz na jakis czas jakas plamka bezowa sie pojawi.

Ja moge z czystym sumieniem polecic pas brzuszny uniwersalny 30cm, jest to po prostu bardzo szeroka guma zapinana na szeroki rzep.
Bylam dosc gruba, a kupilam rozmiar S, zeby sie bardziej sciskac.
Wazne jest, zeby pas byl bardzo szeroki czyli na 30 cm.
To ten pas http://www.sprawniinaczej.pl/index.php?c=190

A u nas byla dzis ordynatorka i powiedziala, ze jak dzisiejszy wynik bilirubiny bedzie nizszy, to pozwoli mi znowu karmic Pascala piersia i jutro wyjdziemy do domu

Pascalek skonczyl wczoraj 2 tygodnie i nie dosc ze wrocil do swojej wagi urodzeniowej, to jeszcze ja przekroczyl i wazy dzis 2490g
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 13:19   #1598
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny czy wasze dzieci maja ospale dni czasem?

mala ma tydzien,,, wczesniej taka bardziej aktywna mi sie wydawala wybudzala sie na karmienie...

a od nocy ospala, ciagle spi, budzi sie na chwile jak jej zmieniam pieluche czy potarmosze...
w nocy musialam ja wybudzac do karmienia bo spala 5 h i inaczej by sie nie obudzila...

troche sie martwie, moze to normalne???? goraczki nie ma...

jedyne co wczoraj raz zwymiotowala mlekiem dzis tez moze jest przejedzona???
bo mleka mam na prawde mega duzo
Stary 2010-10-17, 13:30   #1599
Zuziczka
Rozeznanie

Nika, Ray- widze Mamuski, ze Wam sie zebralo na pogaduchy poranne
Ze mnie juz w zasadzie przestalo leciec. Nie lecialo jakos mocno ostatnio, ale nawet to plamienie bylo uciazliwe. To prawie 5tygodni po cesarce

Ycnan- Mamuska prosze nie narzekaj. Gabi tez
Olo raz spal prawie 4h
Jak spi po 3h od karmienia do karmienia w nocy to sukces. W dzien ostatnio karmienie co 2h. No i co ja mam powiedziec, ze jestem niewyspana? No jestem.
A w szpitalu jadl co 3h, dopiero pozniej przeszlismy co 2-2,5. No, ale dziala i Maly ladnie przybiera- 300gr tygodniowo.
Pewnie mu peklo 3kg teraz w weekend.

Piekny dzien dzisiaj, zrobilam drozdzowe z rodzynkami i lecimy zaraz na spacerek!

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-10-17 o 13:33
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 13:57   #1600
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny

U nas dzisiaj spokojna nocka jedynie mała zrobiła niespodziankę na przewijak i tetrę. Mamuśka nadgorliwa zaczęła ją przebierać zanim dziecko skończyło robić swoje i oto efekty

Od jutra zostaję sama z małą aż do piątku do wieczora. Trochę się obawiam jak sobie damy radę, dobrze że w razie czego mogę liczyć na pomoc mamy, która jest niedaleko.
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 15:32   #1601
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Czy wasze maluszki też mają często czkawkę ?? Bo mój to kilka razy dziennie i nie mam na nią sposobu....
tak, kilka razy dziennie... wkurzające to jest...
Mój sposób - podać cyca/butelkę.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
1. ile odchodzily wam odchody?u mnie minal tydzien i praktycznie juzpo nich ani sladu, martwie sie czy wsio jest i to nie za szybko wczoraj byla polozna twierdzi ze jest ok.
2. jesli ktos mial szwy rozpuszczalne czy dlugo one sie utrzymuja????
3. jakie owoce poza jablkami jadlyscie po porodzie?
1. ok 2 tyg. potem przez kolejne 2 tyg. już tylko słabe plamienie. A teraz susza
2. miałam cc więc nie pomogę
3. banany, dużo bananów

---
Nie wiem, czy to normalne, że córcia przesypia mi całą noc? Średnio 4-6h. Wcześniej ją budziłam co 3h, ale Mała pociumkała chwilę i znów spała... jakby głodna nie była.
No i zauważyłam, że ona je często (bardzo często), ale mało. Cyca co ok 15min. przez nawet 2-3 godziny. W nocy dałam jej butlę, to wypiła 30ml, a po jakiś 20 minutach kolejne 20ml. To strasznie mało, jak na 'jedno' karmienie! Potem dałam jej jeszcze cyca, bo zasnąć nie mogła, przytuliła się, zasnęła po 5 minutach i spała do rana.

Martwi mnie to, bo słabiutko przybiera
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 15:55   #1602
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Nika, Ray- widze Mamuski, ze Wam sie zebralo na pogaduchy poranne
Ze mnie juz w zasadzie przestalo leciec. Nie lecialo jakos mocno ostatnio, ale nawet to plamienie bylo uciazliwe. To prawie 5tygodni po cesarce

Ycnan- Mamuska prosze nie narzekaj. Gabi tez
Olo raz spal prawie 4h
Jak spi po 3h od karmienia do karmienia w nocy to sukces. W dzien ostatnio karmienie co 2h. No i co ja mam powiedziec, ze jestem niewyspana? No jestem.
A w szpitalu jadl co 3h, dopiero pozniej przeszlismy co 2-2,5. No, ale dziala i Maly ladnie przybiera- 300gr tygodniowo.
Pewnie mu peklo 3kg teraz w weekend.

Piekny dzien dzisiaj, zrobilam drozdzowe z rodzynkami i lecimy zaraz na spacerek!
Dobry dzień choc u nas dziś pochmurno i zimno więc my nie idziemy na spacerek dziś brrrrr a w nocy Raduś pospał dziś od 23 do 4 !!!!!!i mamusia pierwszy raz od 3 tyg spała tyle godzin naraz supcioooo .
Jestem spokojniejsza od kiedy karmimy pierś+ butla bo mały normalnie i spokojnie śpi i srednio co 2,5 - 3 godz budzxi sie na jedzonko,przewijanie lub herbatkę.My dajemy mleko nestle Nan początkowe i mały super zadowolony i kupy robi piękneeee a sika jak straż pożarna-chyba po tej herbatce hipp z koprem hehehe
wogóle to się wreszcie nasycił słodziak i nie płacze prawie wcale,wiadomo czasem sobie popłacze ale jak normalny maluch a nie taki wrzask o jedzonko-bidulek mój-ale już jest ok i bardzo się cieszymy!!Także rozumiem ZUZIKU jak musiałaś się ucieszyć jak mały spał te 4 godz!!naprawde człowiek zaczyna cenic każdą chwile odpoczynku,no nie?

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 15:58   #1603
Weronisia
Zakorzenienie

Angelikaw strasznie malo je ta twoja coreczka.
30 ml i 20 ml po 20 minutach?

Moj Pascal ma 2 tygodnie i jest wczesniakiem i musze w niego wlewac 65 ml na sile, no i wreszcie zaczal przybierac.

Gdyby jadl 30 ml, to moglabym zapomniec o wyjsciu do domu.... a tak mam nadzieje, ze jutro nas wypuszcza.
Stary 2010-10-17, 16:24   #1604
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Mi też już nie leci ( w końcu) ale zapaszek czuję blech... Ja co prawda po cc, ale długo mnie męczyły odchody... Jak będziesz w szpitalu, to poproś- niech Cię obejrzą, szkoda kasy na prywatną wizytę, lepiej coś Dziewuchom kup
Uhhh... czyli ten wstrętny zapach zostanie nawet jak przestanę przeciekać? Fuj ja już mam tego dosyć, mam ciągle wrażenie, że śmierdzę i w każdej wolnej chwili się podmywam...

Cytat:
troche jedynie te spojenie lonowe boli jak sie podnosze z lozka... ale to raczej nie ma zwiazku z macica.
Mnie już zupełnie przeszło.

Cytat:
widze ze juz nosicie majtki sciagajace...
Ja tylko na wyjście z domu zakładam, a po domu to normalne majty, a na noc siatkowe.

Cytat:
No mój niestety mojego cyca olewa totalnie, trochę pociągnie i się drze ze zniecierpliwienia, znów trochę pociągnie i się drze więc i tak w rezultacie jest butelka. Jak mam czas odciągnąć to daję mu w butelce
U nas jest to samo co u ciebie.
Stary 2010-10-17, 17:27   #1605
elenka1
Rozeznanie

dziewczyny ja tak szybko jak wygladal u Was polog czy oprocz krwawienienia wylatywalo z Was (przepraszam z wyrazenie) wielki skrzep przypominajacy kawal watrobki wielkosci prawie dloni???
bo dzisiaj az sie przerazilam

a po drugie co wam pomagalo na odparzenia??? bo moja Ola juz niestety je ma

eveliouses a czemu dajesz i swoje mleko i sztuczne???nie wystarcza w cycach???

weronisia a czy w okresie pologu mozna sie sciskac pasem???? no i ciesze sek przybiera

czita na czkawke piers

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 17:30   #1606
Ray
Zakorzenienie

ja dzis zjadlam banana i na mnie naskoczyla rodzina ze to cytrus lo jesuuuuu oh ah...
bo mala na twarzy ma jakies dwie male krosteczki

pi pierwsze mowilam ze banana jadlam kolo 11 wiec raczej na reakcje to bym poczekala do wieczora i jutra a 2 to dosta;a by wysypki a nie dwie krosteczki...

przeciez do cholery musze cos jesc.... nie pakuje w siebie kiwi czy coca coli.

nie zamierzam sie glodzic, po prostu bede sprawdzac co kilka dni nowa rzecz. dzis zjadlam banana. za dwa dni zjem np jajko.

ja tu sie zalilam ze nic nie leci, a jednak leci jakis zastoj najwyrazniej mialam, w nocy zaczelo ciec i tak juz niekrwisto a brunatno i ten zapaszek blehhh...
szwy ciagle mam ale jakos dzis nie ciagna i moge normalnie chodzic.

angelika nie martw sie. dziecko sie samo nie zaglodzi jak zglodnieje to sie dopomni, czlowiek ma instynkt by jesc
ja z pierwsza corka panikowalam bo mi kazali co 3 h karmic i w nia wmuszalam..
teraz to olalam, karmie wtedy kiedy chce jesc....
w nocy spala 5 h i obudzilam ja bo cycki mnie juz bolaly i 5 h jakos dlugo mi sie wydalo.
ale srednio np mala u mnie je co 3-4 h z tym ze ona nachleje sie na jeden raz az jej sie ulewa doi i doi ze nie nadarza lykac jak jej sie przepelni to jest belt.

generalnie to mam tak grzeczne dziecko (odpukac) ze az nie moge wyjsc z podziwu. wysypiam sie bardziej z nia niz starsza corka.

elenka jakies takie watrobkowe cos mi czasem wypada ale to raczej malukie takie nitki czy cos, a wielkosci reki????? lozysko jest wielkosci reki...

na odparzenia najlepsza skrobia/maka ziemniaczana.... najstarsze metody najlepsze. moja mala tez ma i nie wiem od czego, a dzis sypalam dwa razy maka i jest lepiej.]

ja w okresie pologu pasem sie nie sciskam i nie radzilabym tez... tam sie ustawiaja narzady wciaz, macica sie obkurcza i tak posciskanym byc raczej nie wrozy nic dobrego. ja obciskajace majciochy dopiero po pologu zakladalam.

z tym sztucznym mlekiem nie wiem co am doradzic, pierwsza corke odciagalam i tez mieszanie karmilam. obecna jedzie aby na cycu i licze ze tak zostanie. z tym ze ja mleka mam tyle ze bym mogla trojaczki wykarmic.... musze miedzy karmieniami odciagac po 100 ml bo inaczej mam balony i boje sie ze zastoj sie zrobi

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-10-17 o 17:35
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 17:50   #1607
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
ja dzis zjadlam banana i na mnie naskoczyla rodzina ze to cytrus lo jesuuuuu oh ah...

pi pierwsze mowilam ze banana jadlam kolo 11 wiec raczej na reakcje to bym poczekala do wieczora i jutra a 2 to dosta;a by wysypki a nie dwie krosteczki...

przeciez do cholery musze cos jesc.... nie pakuje w siebie kiwi czy coca coli.

nie zamierzam sie glodzic, po prostu bede sprawdzac co kilka dni nowa rzecz. dzis zjadlam banana. za dwa dni zjem np jajko.

ja tu sie zalilam ze nic nie leci, a jednak leci jakis zastoj najwyrazniej mialam, w nocy zaczelo ciec i tak juz niekrwisto a brunatno i ten zapaszek blehhh...
szwy ciagle mam ale jakos dzis nie ciagna i moge normalnie chodzic.

angelika nie martw sie. dziecko sie samo nie zaglodzi jak zglodnieje to sie dopomni, czlowiek ma instynkt by jesc
w nocy spala 5 h i obudzilam ja bo cycki mnie juz bolaly i 5 h jakos dlugo mi sie wydalo.
ale srednio np mala u mnie je co 3-4 h z tym ze ona nachleje sie na jeden raz az jej sie ulewa doi i doi ze nie nadarza lykac jak jej sie przepelni to jest belt.

generalnie to mam tak grzeczne dziecko (odpukac) ze az nie moge wyjsc z podziwu. wysypiam sie bardziej z nia niz starsza corka.

elenka jakies takie watrobkowe cos mi czasem wypada ale to raczej malukie takie nitki czy cos, a wielkosci reki????? lozysko jest wielkosci reki...

na odparzenia najlepsza skrobia/maka ziemniaczana.... najstarsze metody najlepsze. moja mala tez ma i nie wiem od czego, a dzis sypalam dwa razy maka i jest lepiej.]

ja w okresie pologu pasem sie nie sciskam i nie radzilabym tez... tam sie ustawiaja narzady wciaz, macica sie obkurcza i tak posciskanym byc raczej nie wrozy nic dobrego. ja obciskajace majciochy dopiero po pologu zakladalam.

z tym sztucznym mlekiem nie wiem co am doradzic, pierwsza corke odciagalam i tez mieszanie karmilam. obecna jedzie aby na cycu i licze ze tak zostanie. z tym ze ja mleka mam tyle ze bym mogla trojaczki wykarmic.... musze miedzy karmieniami odciagac po 100 ml bo inaczej mam balony i boje sie ze zastoj sie zrobi
ja banana jem praktycznie codziennie, i chyba nic sie nie dzieje, naprawde wypadlo tego sporo ze mnie, zobaczymy co sie bedzie dalej dzialo

no i chyba ja tez przestane uzywac narazie pasa bo chodzilam 2 dni w nim i mnie jak zdjelam strasznieeeee brzuch bolal

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 18:02   #1608
ycnan
Zadomowienie

Weronisia, super, że Pascal dalej przybiera na wadze. Trzymam kciuki za niski poziom bilirubiny i powrót do domu

Ray, Borys był straaasznie ospały na początku, tzn przez jakieś 2 tygodnie. Miałam niesamowite problemy, żeby go obudzić i nakarmić, bo potrafił przespać całą noc bez budzenia na karmienie. ale, na szczęście jakoś mu przeszło Teraz też, raz na jakiś czas ma taki dzień, że cały czas śpi, ale za to w nocy sobie odbija

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Ycnan- Mamuska prosze nie narzekaj.
Pseplasam...

niuniuniau, na pewno świetnie dasz sobie radę sama

My dziś znowu byliśmy u rodziców, tym razem na goferkach Wójkowie wymęczyli Boryska, a teraz też jakoś mu się spać nie chce. Może w nocy padnie
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 18:10   #1609
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja tak szybko jak wygladal u Was polog czy oprocz krwawienienia wylatywalo z Was (przepraszam z wyrazenie) wielki skrzep przypominajacy kawal watrobki wielkosci prawie dloni???
Aż takie wielkie jak dłoń to nie, ale przez pierwsze dni to mi wielkie skrzepy wypadały właśnie jak piszesz wyglądające jak wątróbka a teraz to już takie pojedyncze flaki się ciągną.

Cytat:
Z tymi dietami to każdy co innego mówi. Ja znam już tyle wersji tych diet, że przestałam się przejmować. Jedni mówią pij mleko, drudzy żeby absolutnie nie pić, jedni karzą jeść warzywa inni absolutnie nie jest itd. A w dupie to mam - jem na co mam ochotę

Cytat:
Ja z kolei znam teorię, że należy podtrzymywać macicę...
Stary 2010-10-17, 18:36   #1610
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Angelikaw strasznie malo je ta twoja coreczka.
30 ml i 20 ml po 20 minutach?
dziś po opróżnieniu dwóch piersi w ciągu kilku godzin postanowiłam jej dać butlę. Zjadła 40ml na 3 razy

Cytat:
no właśnie - ja już nie wmuszam, bo przez to wmuszanie zaczęło jej się ulewać! A wcześniej nie ulewała. Dlatego teraz ją karmię wtedy, gdy jest głodna, a że jest głodna prawie cały czas, to prawie cały dzień wisi na cycu (zje - drzemka 10-30min. - znów głodna - znów drzemka i tak ciągle) Stąd moja decyzja o dokarmianiu butelką.

Cytat:
Tak. Mimo, że miałam cc, kilka razy jeszcze będąc w szpitalu miałam takie coś (może nie aż tak wielkie, ale było).
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 19:31   #1611
NIKaP-n
BAN stały

Dziewczyny ja porobiłam w smoku avent 2 takie grubsze te dziurki (tzn pogrubiłam je szpikulcem) i jest ok przy Bebilon Comfort. My chcieliśmy kupić to mleko effe cos tam, ale lekarka powiedziała, żeby to zostawić sobie na koniec, jakby BC nie tolerował. także jedziemy na Bebilonie narazie i zastanawiam się jak długo można \(trzeba) je podawać? Mam jeszcze jedno duże nowe pudło zwykłego zielonego Bebilonu i też chciałabym je zużyć...

Paula wydaje mi się, że to burczenie w brzuszku to efekt tego, że brzuszek był już pusty i słychać jak mleko wlatuje. Bo jest to tylko u nas na początku przez chwilę,a jak karmiłam piersią to też było to słychać tylko słabiej, ale też z piersi słabiej leci...

---------- Dopisano o 19:31 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

naked rozmawiałam w czwartek z moim ginem, jestem okazem zdrowia tak rzekł i nie ma przeciwwskazań do uprawiania sportu, ale niezbyt nachalnie tzn basen jak najbardziej mogę
NIKaP-n jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 20:29   #1612
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Pascalek skonczyl wczoraj 2 tygodnie i nie dosc ze wrocil do swojej wagi urodzeniowej, to jeszcze ja przekroczyl i wazy dzis 2490g
super! dzielny kochany Pascalek

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Od jutra zostaję sama z małą aż do piątku do wieczora. Trochę się obawiam jak sobie damy radę, dobrze że w razie czego mogę liczyć na pomoc mamy, która jest niedaleko.
dasz radę no i całe szczęście, że mama w pobliżu

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość
Nie wiem, czy to normalne, że córcia przesypia mi całą noc? Średnio 4-6h. Wcześniej ją budziłam co 3h, ale Mała pociumkała chwilę i znów spała... jakby głodna nie była.
No i zauważyłam, że ona je często (bardzo często), ale mało. Cyca co ok 15min. przez nawet 2-3 godziny. W nocy dałam jej butlę, to wypiła 30ml, a po jakiś 20 minutach kolejne 20ml. To strasznie mało, jak na 'jedno' karmienie! Potem dałam jej jeszcze cyca, bo zasnąć nie mogła, przytuliła się, zasnęła po 5 minutach i spała do rana.

Martwi mnie to, bo słabiutko przybiera
mój też je często, ale ciągnie dużo za każdym razem, tyle, że on tyje już ostatnio ok 0.5 kg na tydzień... z butli wyciagnie na raz 150 ml i jeszcze cycem nie pogardzi.. ja znów sie martwię, że utucze dziecko. A jest marudna, myslisz, że głoduje?? Czy po prostu taki z niej niejadek?? Pogadaj z poożną/ pediatrą, może musiałabyś podawać inne mleko, może jej nie smakuje..

Cytat:
a tak mam nadzieje, ze jutro nas wypuszcza.

Cytat:
naked[/B] rozmawiałam w czwartek z moim ginem, jestem okazem zdrowia tak rzekł i nie ma przeciwwskazań do uprawiania sportu, ale niezbyt nachalnie tzn basen jak najbardziej mogę
super!! ja uwięziona w domu poluję na orbitreka 6 tyg połogu już za mna, pora się zjawić u gina.

dziewczyny po cc czy na tej wizycie kontrolnej lekarz robi usg, sprawdzając czy wszstkie wartswy się ładnie pozrastały, czy po co ja mam tam iść?? Przecież sama mogę zobaczyć jak się ma moja blizna
Stary 2010-10-17, 20:42   #1613
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Jak ja się cieszę, że w lipcu moja edukacja się zakończyła Nie wiem, czy dałabym radę z dzieciątkiem i zjazdami. W dodatku straaasznie bym tęskniła za moim małym pierdzioszkiem. Dlatego szczerze podziwiam
Mi się już nie chce.. A tu trzeba się brać za pisanie kolejnej pracy :/

Cytat:
A jakie są objawy tej skazy u Twojego maluszka??

Cytat:
ja tak miałam, przez pierwsze dni

Cytat:
ja banana jem praktycznie codziennie, i chyba nic sie nie dzieje, naprawde wypadlo tego sporo ze mnie, zobaczymy co sie bedzie dalej dzialo
ja też banany jem, to nie jest żaden cytrus

Dziewczyny, nadal myjecie maluszkom buźki przegotowaną wodą czy tą wodą z wanienki przy kąpaniu???

I jeszcze jedno pytanie: jak wygląda u waszych maluchów ten ślad po szczepieniu w szpitalu (martucha o tym pisała, że to może po kilku tygodniach swędzieć jak jest bąbel)?
Stary 2010-10-17, 21:00   #1614
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:

weronisia a czy w okresie pologu mozna sie sciskac pasem???? no i ciesze sek przybiera
Elenka to zależy.
Jeśli w połogu by jeszcze coś mi leciało, albo bolał brzuch, to na pewno bym się pasem nie ściskała.
Ale jeśli nic nie boli ani nie leci, to można pas używać. To w końcu jest pas pooperacyjny

A jeśli nosząc pas czujesz ból, to musisz go zdjąć i dać brzuchowi odpocząć.

Ja nosiłam pas najpierw godzinkę, potem dwie, nawet 2 razy dziennie. I tak wydłużałam ten czas jak mnie nic nie bolało, aż byłam w stanie wytrzymać w nim pół dnia, później cały dzień.
Ale ja się ściskałam na maxa, że prawie mi oczy wyłaziły

Lenka ja myję buzię Pascalowi wodą z kranu. Samą wodą. Tak każą mi tu w szpitalu. Nie każą używać żadnych mydełek itp, tylko wodę. Na to oliwka.

Dziewczyny dzięki za kciuki
Pascalkowi spadła bilirubina Z 16,83 na 14,2
Jutro jeszcze jedno badanie krwi i potem będę mogła znowu dać mu cycusia i wypuszczą nas do domku. Przynajmniej tak mi dzisiaj obiecali A więc jeśli dotrzymają słowa, to jutro po południu albo wieczorkiem będę już w domku

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-10-17 o 21:02
Stary 2010-10-17, 21:11   #1615
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Nie napisałam dokładnie - mały się rozglądał jak był na rękach. A jak tylko go kładłam do łóżeczka to ryk. Po jakimś czasie już leżał w miarę spokojnie w łóżeczku, ale darł się o smoka - dostawał i zaczynało się: smok w buzi-smok obok buzi-smok w buzi-smok obok buzi i wstawanie co chwilę, żeby smoka wkładać A za każdym razem kładłam się z nadzieją, że mały przyśnie

Jak Asia tak robi to ja ją biorę do łóżka Wtedy kimam w tych przerwach między wkładaniem smoka Ale ona tak tylko czasem robi nad ranem, w nocy jej do siebie nie biorę.

Normalnie Borysina moja, kochana, puszcza bączki jak się budzi I to istny koncert daje Wczoraj do niego podchodzę (musiałam obudzić na kąpanie) i wyglądało to mniej więcej tak:
-Borysku, budzimy się. Pobudka kochany.
Pryt
- Hehe. No, synciu wstajesz?
Prrryt
- Widzę, że tak...
Prrryt, prrryyyt, prrryyyttt...
- Hehe. Skonczyłeś już synku?
PRRRYYYTTT
Ja mam trochę optymistyczniejszą wersję tej historii U mnie jest to samo ale zamiast "pryt" się uśmiecha Nawet jak jej rano butlę daję i smyram po wardze to zamiast wziąć butlę to ona się rechota

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
hejka
martucha i klarissa zazdrosze wam,ze mówia wam komplementy ze dobrze wygladacie ,a ja nadal słysze o utyłaś i nadal nie chudniesz ale jakbym sie przejmowała to bym depreche miała już dawno fakt brzuch wisi 8kg jeszcze z nadmiaru zostało,ale damy rade zrzuci sie
U mnie już 4 kg mniej niż przed porodem A nic nie robię. Także nie martw się, ludzie niech sobie gadają a Ty schudniesz

Cytat:
W sumie nie karmię cycem i okresu jeszcze nie miałam, czyż to nie dziwne?
Moja mama też nie karmiła a okres dostawała po kilku miesiącach, więc to chyba nic złego

Cytat:
Paula ja uzywalam po pierwszym cc, potem po sn i teraz tez mam zamiar uzywac , ale jeszcze mnie troche boli rana, wiec poczekam jeszcze.
Jestem 2 tygodnie po cc i zagoilo sie super, ze mnie tez juz nic niekapie od tygodnia, tylko raz na jakis czas jakas plamka bezowa sie pojawi.

Ja moge z czystym sumieniem polecic pas brzuszny uniwersalny 30cm, jest to po prostu bardzo szeroka guma zapinana na szeroki rzep.
Bylam dosc gruba, a kupilam rozmiar S, zeby sie bardziej sciskac.
Wazne jest, zeby pas byl bardzo szeroki czyli na 30 cm.
To ten pas http://www.sprawniinaczej.pl/index.php?c=190
A da się w tym siedzieć czy za mocno uciska?

Klarissa A te majtki gorsetowe, które nosisz, nadają się do siedzenia? Bo ja kupiłam sobie spodnie rurki i jak stoję to są fajnie obcisłe, ale jak siadam to mi wywalają cały ten brzuch, który mi został, nad spodnie i boli to trochę.

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Nie martw się, ja np. w tym tygodniu tylko wczoraj miałam Tżta w domu Także można powiedzieć, że ciągle jestem sama, bo nawet w nocy rzadko w domu jest. Dasz sobie radę na pewno!

Cytat:
Mam jeszcze jedno duże nowe pudło zwykłego zielonego Bebilonu i też chciałabym je zużyć...
A jak długo może stać mleko w tych dużych opakowaniach, puszkach? Bo na małym opakowaniu NAN czytałam, że 3 tygodnie po otwarciu. A chętnie kupiłabym dużą puszkę, bo taniej wychodzi, ale w ciągu 3 tygodni to ja jej na pewno nie zużyję.

Cytat:

dziewczyny po cc czy na tej wizycie kontrolnej lekarz robi usg, sprawdzając czy wszstkie wartswy się ładnie pozrastały, czy po co ja mam tam iść?? Przecież sama mogę zobaczyć jak się ma moja blizna
Moja wizyta kontrolna wyglądała tak, że ginka wsadziła łapę na 5 sekund i zapytała czy karmię piersią ... I tyle. No ale to ta moja genialna lekarka
Kilka dni później poszłam do mojego lekarza w przychodni i zbadał mnie wziernikiem i wypytał trochę, ale wiedział, że już na wizycie byłam, gdyby nie to to może by na usg wysłał?

Dowiedziałam się, że moje Kochanie dorabia sobie na boku a ja nic nie wiem I trochę odłożył z tego (dużo się nie dało, bo to mała kasa) i jutro idziemy kupić dywan i odkurzacz Mieszkamy tu prawie pół roku, ale zawsze były pilniejsze wydatki i nadal mieszkamy na gołej podłodze i ganiamy z miotłą ... Ale mam radochę

Dziękuję za komplementy w imieniu Asi Uwielbiam jak się tak do mnie rano uśmiecha I chyba będzie z niej nizła flirciara, bo żeby do mnie albo mojej mamy się uśmiechnęła to trzeba ją połaskotać po policzku, bródce albo nosku, a jak ma ją na rękach facet to od razu się śmieje Zawsze u mojego taty się śmieje, wczoraj u Tżta a dziś u szwagra, który miał ją pierwszy raz na rękach

Edytowane przez bordowa
Czas edycji: 2010-10-17 o 21:13
bordowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 21:18   #1616
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nadal myjecie maluszkom buźki przegotowaną wodą czy tą wodą z wanienki przy kąpaniu???

I jeszcze jedno pytanie: jak wygląda u waszych maluchów ten ślad po szczepieniu w szpitalu (martucha o tym pisała, że to może po kilku tygodniach swędzieć jak jest bąbel)?
Myłam przegotowaną wodą i płatkiem kosmetycznym a teraz mamy takie płatki do mycia twarzy - coś jak chusteczki do tyłka, tylko specjalnie do buziaka noworodka. To jest johnson&johnson. Wygodne w użyciu i myje lepiej niż woda - szczególnie ślady po mleku Zaś co do śladu po szczepieniu to nawet nie wiem gdzie go nasza mała ma, bo nic nie widać.

bordowa
- jeśli chodzi o te majtki z aukcji to normalnie można się w nich poruszać i nie sprawiają niespodzianek, a jeśli chodzi o majtki gorsetowe to one tak ściskają, że aż miażdżą bebechy i nic nie drgnie nieodpowiednio, ale w nich po prostu boli i jeszcze tak za bardzo w tym nie chodzę bo jednak tam w środku nadal mam ranę.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2010-10-17 o 21:21
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-17, 21:20   #1617
Weronisia
Zakorzenienie

Bordowa da się siedzieć w tym pasie. To zależy jak mocno się ściśniesz. Jak jest ci za ciasno, to można do siedzenia zapinać go luźniej, żeby nie tłoczył.
Mi tam nie tłoczył. A ściskałam się bardzo mocno dla zwiększenia efektu Jak długo siedziałam, to już troche to czułam i wtedy go zdejmowałam.
Stary 2010-10-17, 21:24   #1618
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Bordowa da się siedzieć w tym pasie. To zależy jak mocno się ściśniesz. Jak jest ci za ciasno, to można do siedzenia zapinać go luźniej, żeby nie tłoczył.
Mi tam nie tłoczył. A ściskałam się bardzo mocno dla zwiększenia efektu Jak długo siedziałam, to już troche to czułam i wtedy go zdejmowałam.
Widzę, że on jest dość długi, prawie pod piersi, więc nie sądzę, żeby mi coś górą wylazło Chyba się na niego zdecyduję.
Stary 2010-10-17, 21:28   #1619
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Widzę, że on jest dość długi, prawie pod piersi, więc nie sądzę, żeby mi coś górą wylazło Chyba się na niego zdecyduję.
Nic ci nie wylezie
Właśnie dlatego napisałam, żeby brać ten szeroki na 30 cm, bo są też na 22cm i te są do bani.
A ten szeroki mi sięgał od bioder/cipki do żołądka.

Jak się mocno ściśniesz to conieco może wyleźć.

Ja ten pas ubierałam pod luźne ciuchy po domu, albo na spacer, gdy ma sie kurtkę i nic nie widać.
Na wyjścia się nie nadaje, za gruby.
Stary 2010-10-17, 21:49   #1620
Ray
Zakorzenienie

hmmmm ja np mam takie majtki z pasem, ale raczej okazyjnie je bede nosic, ja zainwesowalam w dobry krem ujedrniajacy i zamierzam kupic masazer odpowiedni i ak rozpracowac brzuch i uda
pracowalam w spa wiec wiem jakie to fajne efekty moze dac przy regularnym stosowaniu.

jak mala skonczy 3 mc i bedzie ok to zapisze sie na areobik

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości