|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1681 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
dzieki za porady smoczkowe
![]() YCNAN dobrze,ze napisałas,ze dawałas smoka jak miał potrzebe ssania non stop bo chyba Radusiowi sie ta potrzeba włączyła oj ide bo placze
|
#1682 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Zuzi moze to ten jego pierwszy skok... w koncu leci mu juz 5 tydzien...
A propos smoczkow... my wczoraj skapitulowalismy i Młoda dostała.... uwazam to jednak za swoja pierwsza rodzicielsko-wychowawcza PORAZKE... ![]() ale ja juz nie wyrabiam, w brzuchu pelno, praktycznie pod sam korek a ryczy.... nie chce jesc, nie chce na rece, nie chce lezec... jestem zła na siebie... ale mi juz pomyslow brakło... ![]() ....
|
#1683 | |||
|
Zakorzenienie
|
Marta, fajnie macie z tym tatą
My Sylwka pewnie w domu spędzimy, bo moi rodzice bardziej rozrywkowi od nas są Cytat:
A przeszkadza mu? Ja bym chyba spróbowała wyjąć jednak, a jak się nie powiedzie to poczekać do tego lekarza. Albo kupić sztuczne łzy i nimi oczko zakroplić.Cytat:
). Bierzesz pieluchę tetrową. Ja ją składam wdłuż dłuższej części na 4. I na pieluchę jednorazową, pod bodziak (dlatego Tymek zawsze ma bodziaka, chociaż z krótkim rękawem - coś musi trzymać pieluchę)wkładasz ją złożoną jeszcze prawie na pół. Chodzi o to, że na pupie będzie tylko jedna warstwa, a między nóżkami więcej. Zapinasz na to bodziaka, żeby trzymało. I często kładź Olka na brzuszku - to też poprawia bioderka. I jak go nosisz w pionie, to rękę wkładaj między nogi, zeby były szeroko. Pewnie zakręciłam, ale nie umiem inaczej wytłumaczyć. Jak nie będizesz wiedziała o co chodzi to porobię zdjęcia.Cytat:
Jaka porażka!? Wiem, co czujesz, bo sama jak pierwszy raz z bezsilności podałam Tymkowi smoka to się spłakałam. Ale to nie jest żadna porażka! Dziecko ma czasem potrzebę ssania. I trzeba ją zaspokoić. chcesz chodzić z gołym cycem i dzieckiem wiecznie uwieszonym na nim? Bo nie jest głodne, ale ma potrzebę ssania? Nie wolno tak myśleć, ze to porażka. To możliwość zadowolenia dziecka i odpoczynku dla ciebie. Tymek w dzień też ze smokiem zasypia i wcale nie traktuję tego jako porażki. Przyjdzie czas to się oduczy. A po artykule, w którym jak byk stało, że smoczek pomaga w walce z bezdechem sennym nie mam wcale wyrzutów. I ty też nie miej Zaraz pewnie zapeszę, ale moje dziecko dziś grzeczne jak nigdy Mimo, ze jestem sama w domu, to sobie odpoczywam normalnie. Szok!
|
|||
|
|
|
#1684 |
|
Zakorzenienie
|
Czy może mi ktoś wytłumaczyć zachowanie mojego dziecięcia, bo ja już sama nie wiem o co kaman: śpi, wstaje po godzinie niby głodna, płacze więc daję cyca a ona possie chwilę i dalej śpi
niby nie jest głodna bo zje tylko trochę, więc co to może być? kurcze karmie ją teraz co godzinę, półtorej
|
|
|
|
#1685 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1686 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A ty w którym urodziłaś ? |
|
|
|
|
#1687 |
|
Zakorzenienie
|
hejka
u nas nocka znów koncertowa,ale pozniej spalismy od 5 do 10 wanilia cudowna ta twoja kruszynka ![]() falbala no tak najlepiej wychować,ale ja po pierwsze cc miałam to dłuzej się czeka,a po drugie nie wiem czy w ogóle zdecyduje się na druga ciaze,bo to co przeszłam podczas porodu nie umiem o tym zapomnieć wyczekiwany skarb kochany wynagrodził,ale o bólu nie umiem zapomniec moze kiedys no i finanse,bo w tych czasach jest ciężko martucha ja z siusiakiem nic a nic nie robie Pomidora nie dzieci z tego wyrastaja jedne pozniej drugie wczesniej to może trwać chyba góra 2 lata weronisia to super,że idziecie do domku
|
#1688 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz śpi ze smokiem, kurcze tylko, żebym to ja jeszcze potrafiła rozróżnić ten płacz głodowy bo cały czas sobie wkręcam że ona pewnie głodna może chce się po prostu przytulić
|
|
|
|
|
#1689 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamuśki.
Od 3 dni czytam ale pisać coś mi się nie chciało. U nas piękna pogoda od 2 tygodni. Na spacery super, bo mimo że chłodno to piękne słońce. My spacerujemy codziennie od 14 doby życia małej po 1-1,5 godzinki. Elenka- ja krwawię nadal (3tyg i 4 dni) ale żadnych skrzepów nie miałam od początku. Zwykła krew, czasami ze śluzem. Teraz jest tego mało, raczej ciemno brązowe plamienia. Cytat:
bo po karmieniu w okolicach godziny 6 po ok. godzinie czuwania, Dagmara znowu idzie spać a ja razem z nią. później karmienie, śniadanie, kąpiel moja i ogarnianie mieszkania i znowu karmienie i spacer i jest 15, czyli obiad.![]() Cytat:
Cytat:
![]() Obyś szybko zagościła tu u nas już z Maleństwem na ręku. Ja bym chciała, żeby między dziećmi było max 2-3 lata różnicy.Niestety to będzie zależało od mojej pracy. Na wiosnę czeka nas reorganizacja, zmiana pracodawcy itd. na 90% stracę moje kierownicze stanowisko (w nowych strukturach go nie ma) i nie wiem co mi zaproponują. Być może będę musiała szukać pracy, a w nowej pracy to wiadomo ciąża na początku nie będzie wskazana. No to super! Cytat:
Cytat:
Super zdjęcie Cytat:
Cytat:
bo nie znam innej laktacyjnej a i na brzuszek małej pomaga.Szczepienie jakoś przeżyjesz Jak szczepili moją małą w szpitalu to nawet się nie obudziła
|
|
#1690 |
|
BAN stały
|
waniliaania na włos w oku tylko często zakraplać solą fizjologiczną, przerabialiśmy to. pewnie to taki cienki włos nie do wyjęcia- od wacików lub coś w tym stylu? Nie martw się, wyjdzie nawet nie zauważysz, nic nie grzeb.
Kasiula pomidorowa ja jutro wejdę do przychodni zapytać o napleta :p Weronisiu |
|
|
|
#1691 |
|
Zakorzenienie
|
Szczesliwa ja jej nie lubie bo slodka jest, a herbat ziolowych w ogole nie slodze
![]() wlasnie mala sie obudzila godzine po karmieniu i wrabala 50ml herbatki koperkowej teraz mi odplywa na rekach, ja juz nie wiem jak to rozumiec dodam ze zajelo jej to 5 minut
|
|
|
|
#1692 |
|
BAN stały
|
Evelio zależy jaki masz smoczek? my mamy TT -0-3 msce.
Można podawać od pierwszych dni, my już w szpitalu ciągnęliśmy. A moje dziecię jak zasypia, to samo go wypluwa ;O ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- gabi hahah nasz czasem chce jeść po 2h, to Go biorę na przetrzymanie i daję herbatkę
|
|
|
|
#1693 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja już nie mam sił. Mała w ciągu dnia śpi pięknie a tylko zbliża się wieczór to daje koncerty i właściwie nie wiadomo o co jej chodzi. Pielucha sucha, cycka pociumka ale głodna na pewno nie jest, smoczka za chwilkę wypluwa i drze się
Już nie wiem co mam robić. Jakby nie była za mała to bym stwierdziła, że zęby jej wychodzą bo pcha piąstki do buziaka, teoretycznie to wskazuje na to, że jest głodna tylko dlaczego w ciągu dnia je i odpada na 3 godziny a wieczorem i w nocy marudzi na potęgę. Właśnie słuchamy suszarki i jest cisza tylko nie wiem na jak długo.naked ile Ty pijesz tej herbaty koperkowej? Czy tak jak na opakowaniu pisze dawkowanie dla niemowlaków czy zwiększasz dawkę?
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png Edytowane przez niuniuniau Czas edycji: 2010-10-18 o 19:12 |
|
|
|
#1694 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
podobno, jak dziecko nie donoszone to powinien byc jeszcze pozniej, czyli u nas kolo 8tyg(?!) Nie wiem.![]() Co do smoczka to ci zazdroszcze... Nie chcialam dawac smoczka, ale po tym co czasem wyczynia Olek jak jest glodny a trzeba go przebrac lub wykapac to dziekowalabym Bogu jakby umial go ssac... Nie umie Skubaniec jeden, dusi sie. Ciesz sie ,ze u ciebie dziala Cytat:
Ja sobie jeszcze troche poczekam, choc Alek potrafi byc grzeczny, najczesciej jak spi Cytat:
Musze pediatry spytac.A gdzie w Poznaniu badacie ten wzrok? Bo do okulisty nie trzeba miec skierowania nie? Moze sama sie zapisze. Jeju, padam Dziewuszki. Maly terrorysta zasnal. Musze mu dawac dwie piersi, nawet jak udaje ze zasnal, bo przez sen zaciagnal cycka i sie dossal n 3 minuty i teraz spi. Zaraz kąpiułka, oby w ciszy. I jeszcze polozna przychodzi jutro przed osma, to sobie nie pospimy z Malym. |
|||
|
|
|
#1695 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
śliczny maluszek! ![]() Ja też tak codziennie noszę Małą, bardzo pomagało jak miała kolkę ja myślałam, ale mi przeszło a tak na poważnie... to może za 2-3 lata, ale tym razem baardzo chcę bliźniaki, bo marzy mi się trójka dzieciaczków... i boję się, że nie będę miała potem odwagi zdecydować się na trzecie ![]() Cytat:
Pomidorko, dzisiaj było już lepiej, ucięła sobie dwie drzemki, 3-godzinną i 1-godzinną, ale ta dłuższa drzemka to raniutko, po nocnym spaniu, więc pewnie Mała po prostu przysnęła dalej No nic, najważniejsze że troszkę więcej śpi. Ja wczoraj cały dzień nie jadłam nabiału (a codziennie jem go bardzo dużo) i Martynki pierwszy raz nad ranem nie bolał brzuszek! Ciekawe czy to ma związek, na razie odstawiam nabiał i zobaczymy.Martyna coraz piękniej śpi w nocy, wczoraj zasnęła chwilę po 20, a na pierwsze karmienie obudziła się o 2.40 w nocy. Potem jeszcze raz ok. 6. Żeby w dzień tak spała... Jutro idziemy prywatnie do pediatry, zweryfikować to co powiedziała nasza lekarka w przychodni, bo boję się że Mała ma skazę białkową:/ Przy okazji ją zważę, bo ten mały smok tyle je......
|
|
#1696 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w 2 weszliśmy jak miał 4kg , a w trójki jak miał 5.5 Cytat:
no ale podobno dzieciom potrzeba ssania diametralnie zmniejsza się po 3mce więc jak skończy 3 mce będę mu zabierać a co.. mam nadzieje że się uda.. Cytat:
![]() Cytat:
trzymam kciuki za walkę..
|
|
|
#1697 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
My mamy w książeczce zdrowia wpiętą karteczkę że taka kontrola powinna się odbyć w 4,8,12 tygodniu i 12 miesiącu życia. Możesz sama się zapisać, ja nie mam żadnego skierowania nic. A zawsze lepiej wiedzieć wcześniej i móc leczyć wrazie czego. |
|
|
|
|
#1698 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Za tydzień przejdę się do mojego lekarza i spytam ![]() Cytat:
Ja może i zdecydowałabym się wcześniej, ale chcę odczekać 2 lata ze względu na cesarkę.Cytat:
Wychodź!Super!!!! Cytat:
Cytat:
Wrócisz na kolanach do Hippa ![]() ![]() A co, z piersi bardziej wartościowe? Cytat:
![]() Cytat:
Bo my z Małą spędzamy Sylwestra ![]() Cytat:
![]() Kupiliśmy odkurzacz, mam radochę
|
|
#1699 |
|
Wtajemniczenie
|
falbala- super 2 śpiochy
mszu- ja daję smoka od początku i wcale nie uważam, że to porażka, porażką jest nie wyczerpanie wszelkich mozliwych sposobów aby uspokoić maluszka. U nas smoczek i suszarka to debeściaki niuniuniau- kochana ja piję taką zwykła ze sklepu zielarskiego. ok 4,5 szklanek dziennie Weronisia- super! w domku zawsze się szybciej zdrowieje ![]() Mój Filuś kolejny tydzien przytył 0.5 kg i mam mu kategorycznie ograniczać jedzenie tzn częstotliwość. Oj ciężko będzie... Chyba kolejny raz podejdę do wprwadzenia Łatwego Planu Ale nie chcę potem go leczyc z otyłości a podobno nie można piersia przekarmić, jednak można jak się ma takie łakome dziecko które sscie bo głodne, bo boli brzusio, bo jest zmęczony i na uspanie też nie pogardzi.. Z filusiowym zdrowiem mamy kłopoty... 1] ma wodniaka w jąderku- ten płyn po urodzeniu nadal się nie wchłonął 2] paznokcie z paluchów u stopek zaczęły się wrastać i natychmiast zapalenie i nie wiem co to będzie dalej skoro on ma te paznokcie wkomponowane w palce i jak zaczynają rosnąc to zawsze będą się wbijać w skórę ![]() Także jutro chirurg.. 2] te paluszki zgięte oznaczają wzmożone napięcie, więc nieunikniona wizyta u neurologa.. Biedak mój malutki na dodatek dziś dostałam list z kancelarii adwokackiej, tzn wezwanie na ugodę z Exem dot alimentów i jego spotkań z Małym.. Pff tatuś się nagle znalazł
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-10-18 o 20:49 |
|
|
|
#1700 | ||
|
Zadomowienie
|
mszu, Co Ty kobieto opowiadasz? Jaka porażka?! Dziewczyny już pisaly, ja powtórzę: niemowlaki, do 3msc życia mają bardzo silną potrzebę ssania i smoczek to w tym czasie jedyne wyjście. No, chyba, że chcesz mieć małą non stop przy cycku...
Zresztą, udowodniono, że ssanie smoka zmniejsza szansę wystąpienia śmierci łóżeczkowej. Ja tam martwiła bym się tylko o zgryz. A żeby było ok, to trzeba tylko nie przesadzać ze smokiem i tyle. Pomidora, smaruję się żelem silikonowym na blizny. Śmierdziucha prażoną cebulką ![]() Ciotko-babcią się nie przejmuj Cytat:
Cytat:
Pytaj, pytaj.Ja też jutro zapytam, dla pewności.niuniuniau, skoro mała pcha piąstki do buzi, to najprawdopodobniej jest głodna. Może potrzebuje się najeść bardziej przed nocnym snem? Moje dziecię je teraz prawie zawsze z dwóch cycków Dostaje drugiego cycka - uśmiech na buźce i ssie jeszcze 5-10minut by zapaść w błogi sen ![]() I już drugą noc, po karmieniu o 23, wstaje dopiero po 4 Mamusia się wysypia i o tej 4 rano z radością wstaje dać mu cycka Co ciekawe, Borys je wtedy tylko z jednej piersi i szybko zasypia, a potem już je co 3h i ssie oba cyce
|
||
|
|
|
#1701 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)a w nocy jak zasnie po kapieli o 20 tak spi do 2 pozniej do 6 a na koncu do 9 ale nie zawszeWidze ze byla rozmowa o napletkach - ja nic nie robilam, lekarz moj mowil zeby nie robic nic. Moje ma teraz 7 lat nepletek nie schodzi mu tak jak u doroslego faceta tylko troszke i bylam u urologa to powiedzial ze to normalne i ze jesli bardzo komus zalezy na przyspieszeniu to trzeba naciagac w kapieli skorke to zejdzie po jakims tyg ( moje dziecko nie da mi ruszyc juz swoich klejnotow ale sam sobie naciaga jak mu przypomne )Co do smoczkow to moja za nic w swiecie nie chce mimo ze probuje jej na sile przytrzymywac to czasem zassie ale gora pare sekund i wypluwa przy niemilosiernym krzyku, a wiec ciszej mam z nia jak nie daje jej smoka ![]() A co do rodzenstwa to moja mala ma ale 7 lat starszego i postanowilismy ze sprezentujemy jej jeszcze jedno ale dopiero jak kupimy jakies mieszkanie bo u mojej mamuski nie mam zamiaru kolejnych dzieci wychowywac
|
|
#1702 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym dzisiejsze smoki są podobno ortodontyczne ![]() Mój tak samo.. 2 cycki to już mus
|
|
#1703 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1704 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
) i ma piekne zdrowe zeby i piekny zgryz ze nawet dentystka sie zdziwila ze jak na wychowane ze smokiem ma tak ladne zeby
|
|
#1705 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
ok, dzięki
Cytat:
. Ewentualnie jak źle się je zapina i nie są szczelne po bokachCytat:
Cytat:
Cytat:
). Chodzi mi raczej o to, że te szczepionki 5 w 1 i 6 w 1 zawierają innego typu szczepionkę na krztusiec niż w tych bezpłatnych szczepionkach. Tzn w tych łączonych jest dużo mniejsza pula antygenów pałeczki krztuścia niż w tych "zwyklych" szczepionkach- tam są po prostu zabite całe bakterie- te szczepionki 5 w 1 i 6 w 1 są w związku z tym niby lepiej tolerowane przez dzieci, mają mniej ewentualnych skutków ubocznych itp. Ale wiem na ile jest to prawda, a na ile tylko marketing firm farmaceutycznych...:confu sed:Zresztą zobaczę co w przyszłym tygodniu powie neurolog dziecięcy. Bo być może powie, że mała nie może tych "zwykłych" szczepionek i dostanie wtedy za free tę szczepionkę acelularną na krztusiec Cytat:
![]() Cytat:
Olci na początku nie pasowały te smoczki- były chyba za duże do jej małego pyszczka. Najbardziej pasuje jej chyba smoczek MAM 0-3mce dobra, mykam spać, bo jutro czeka nas dłuugi dzień. Jedziemy kolejką do Gdyni- na spacer z koleżanką i jej synkiem a potem do pracy- muszę podbić książeczkę ubezpieczeniową |
||||||
|
|
|
#1706 |
|
Rozeznanie
|
Dziewuszki jak myslicie, moge trzymać w podgrzewaczu moje mleko tak z 3 godziny??
Bo bym sobie wsadziła juz na następne karmienie...ale nie wiem czy sie nie zepsuje.. choc niby mowią, że mleko może być przechowywane poza lodówka jakie 8,9 godzin...ale pewnie nie w 40C głupio pytam.Pewnie, że nie można ...
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-10-18 o 23:01 |
|
|
|
#1707 |
|
Zakorzenienie
|
Witam z rana!
![]() Mpik - teoretycznie nie mozna tak trzymac mleka w podgrzewaczu, ale na internecie czytalam posty, ze niektore osoby tak robia (i to nawet z mlekiem modyfikowanym!) i wszystko jest ok. Wiec musisz sama zadecydowac ![]() U nas klopoty brzuszkowe o wiele mniejsze, chociaz nie moge powiedziec, ze zerowe. Michas sie upiera i ciagle chce spac ponad 9 godzin. Polozna kazala nam go wybudzac, mowiac, ze taki maluszek powinien w nocy przesypiac 6 godzin pod rzad, a 9 to za duzo (jak mija 9 to sami go budzimy). Dzisiaj obudzilam go po 8 godzinach, ale przeciez apetyt ma, je sporo, wiec nie wiem czy jest sens go budzic... ---------- Dopisano o 05:32 ---------- Poprzedni post napisano o 05:22 ---------- Pomi - mi jeden lekarz powiedzial, ze jest jeszcze opcja szczepionek o ktorej sie nie mowi. Placi sie na pewno ponizej 50zl (to bylo chyba okolo 20-30 ale pewna nie jestem). To sa identyczne szczepionki jak te 5w1, czyli nowsza generacja niz bezplatne i lepszy krztusiec. Z tych szczepionek stworzono wlasnie 5w1, ale raczej ukluc jest wiecej (nie wiem czy tyle samo co w bezplatnych czy jeszcze wiecej). W kazdym razie on mi mowil, ze jesli kogos nie stac na te 5w1 to robia w jego przychodni te tansze. I tlumaczyl mi, ze to jest ta sama nowsza generacja szczepionek i on nie poleca tych bezplatnych. My sie raczej zdecydujemy na 5w1, ze wzgledu na krztusiec i mniejsza liczbe ukluc, ale nie ukrywam, ze dzieki temu bedziemy musieli sobie wielu rzeczy odmowic...
|
#1708 |
|
Zakorzenienie
|
mpik raczej nie mozna
![]() u mnie Zuzia wczoraj miala ospaly dzien za to w nocy porzadnie napelnila brzuszek moje mleczko chyba wystarcza wazylam ja po tyg w szpitalu i przybrala 250-300g prawidlowo ![]() bardzo jest grzeczna za to mam problem ze starsza corka bo manifestuje zazdrosc juz pewnie dotarlo ze siostra bedzie na dluzej niz 2 h do zabawy.wieczorem jedna sie darla ze chce jesc a druga ze chce tulic i nie chciala mnie puscic tez krzykiem zagluszala mniejsza ciezki okres przed nami... mszu takze ja dopiero czuje porazki wychowawcze ![]() smoczka nie dawalam jeszcze, nie mialam potrzeby.... mam w domu w razie czego i pewnie jak sytuacja zmusi podam.
|
#1709 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A z Exem to nie za ciekawie jeszcze teraz rozprawy i nerwy ale trzeba to przetrwać Cytat:
Ja mam dziś wizytę i KTG dobrze bo znowu ze mnie leci ale to raczej nie wody tylko ten czop a strasznie jest go dużo Bo jak bym to zsumowała to strasznie dużo tego jest. Ehh mam nadzieje że wrócę dziś zadowolona z wizyty. |
||
|
|
|
#1710 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
http://allegro.pl/fisher-price-lezac...269439755.html http://allegro.pl/lezaczek-fisher-pr...280841942.html http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...280726748.html http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-...277497316.html
Edytowane przez Mpik82 Czas edycji: 2010-10-19 o 08:42 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

uwazam to jednak za swoja pierwsza rodzicielsko-wychowawcza PORAZKE... 

A przeszkadza mu? Ja bym chyba spróbowała wyjąć jednak, a jak się nie powiedzie to poczekać do tego lekarza. Albo kupić sztuczne łzy i nimi oczko zakroplić.
Jaka porażka!? Wiem, co czujesz, bo sama jak pierwszy raz z bezsilności podałam Tymkowi smoka to się spłakałam. Ale to nie jest żadna porażka! Dziecko ma czasem potrzebę ssania. I trzeba ją zaspokoić. chcesz chodzić z gołym cycem i dzieckiem wiecznie uwieszonym na nim? Bo nie jest głodne, ale ma potrzebę ssania? Nie wolno tak myśleć, ze to porażka. To możliwość zadowolenia dziecka i odpoczynku dla ciebie. Tymek w dzień też ze smokiem zasypia i wcale nie traktuję tego jako porażki. Przyjdzie czas to się oduczy. A po artykule, w którym jak byk stało, że smoczek pomaga w walce z bezdechem sennym nie mam wcale wyrzutów. I ty też nie miej
Mimo, ze jestem sama w domu, to sobie odpoczywam normalnie. Szok!

bo cały czas sobie wkręcam że ona pewnie głodna
ale trzeba jakoś zmęczyć bo drogie cholerstwo
teraz mi odplywa na rekach, ja juz nie wiem jak to rozumiec
dodam ze zajelo jej to 5 minut 
Już nie wiem co mam robić. Jakby nie była za mała to bym stwierdziła, że zęby jej wychodzą bo pcha piąstki do buziaka, teoretycznie to wskazuje na to, że jest głodna tylko dlaczego w ciągu dnia je i odpada na 3 godziny a wieczorem i w nocy marudzi na potęgę. Właśnie słuchamy suszarki i jest cisza tylko nie wiem na jak długo.