|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Klarissa, mój olbrzymek jeszcze mieści się na przewijaku, ale pewnie już niedługo
Też nie wiem, co potem zrobię, bo chyba mi plecy siądą jak bedę musiała go na łóżku przewijać.Angelikaw, nie słyszałam nigdy, żeby normalne były plamki krwi w kale. Z tego co wiem pojawiają się one przy rotawirusie (jak leżeliśmy z małym w szpitalu to tak miały dzieciaki). Ja bym jednak poszła do przychodni. Gabisun, ja się nie odważyłam wypić kawy od porodu, ale ja nie jestem kawoszem Chyba bym się bała, ze moje dziecko mi chatę rozniesie. Mam nadzieję, ze u was to jednak nie kawa i nie bedziesz pozbawiona jedynej przyjemności Bordowa, ale Aśka jest grzeczna Jak ci zazdroszczę, że macie za sobą szczepienie - czyli małej nic po nim nie było? A musicie jakoś uważać na te miejsca, gdzie się wkłuwali czy nie?Ninaad, a wy z kimś mieszkacie, że nie chcesz budzić domowników krzykami małej? Bo ja to olewałam Widzę, że masz dziecię prawie miesiąc młodsze od mojego, to ci napiszę, że Tymek nie znosił przewijania (darł się jak opętany!), kapieli, w ogóle leżenie na golaska było be. A potem coś mu się odwidziało i moje dziecko uwielbia goliznę, najchętniej by się nie ubierało Może Olce też sie zmieni?Szczesliwa, ale musiałaś się przestraszyć z tą śliną! Moje dziecię też ostatnio wszystko zaślinia, ale nie ma takich problemów. Mam nadzieję, ze u was był to jednorazowy przypadek. Asiu, gratulacje i czekamy na zdjecia małej Karolinki Niuniuniau, nam w SR tłumaczyli, ze dziecko należy próbować odbić przez 10 min. Jak nie odbije to trudno, kładziesz je do łóżka. I ja tak robię. Więc moze nie noś małej przez pół nocy, tylko 10 min. i do widzenia? ![]() Czita, też miałam cc i też mam okropne rozstępy na biodrach i górnej części ud. Wstydziłam sie mężowi pokazać, każda kąpiel kończyła się wielkim płaczem. Naprawdę było strasznie. Teraz tez nie jest dobrze, ale wczoraj mnie mąż zmolestował i powiedział tyle miłych rzeczy, że trochę mi lepiej Ale wakacje w przyszłym roku planuję w górach, na pewno na plażę nie wyjdę z tymi rozstępami ![]() Agata, witaj wśród nas Mały nie był wczoraj szczepiony, bo ciągle nie pękła mu szczepionka po gruźlicy ![]() A ja jestem szczęśliwa, bo wczoraj byłam u okulisty jeszcze innego i okazało sie, ze moja uszkodzona rogówka pieknie się goi i w poniedziałek mogę wrócić do soczewek |
|
|
|
#1982 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Dzięki
Mam 29l. Jak już pisałam mam synka Kubę 6-cio letniego i córeczkę Maję ur.12.09 z wagą 2850 i 51cm, a teraz waży pewnie 1kg więcej ![]() Mam problem z młodą bo wisi na mnie caly czas i nie daje się odłożyć,tzn.da ale na parę min. przysypia przy cycu a jak jej nie daję zasnąć tylko zaczepiam żeby jadła to ssie cyca jak smoczka a jak ją odłożę to ryk i szuka i tak na okrągło
|
|
|
|
#1983 |
|
Zakorzenienie
|
Młoda przespała właśnie porę karmienia
yeaahh o całe pół godziny ja byłam za miękka to sobie sama wprowadza łatwy plan ![]() Jeszcze chciałam pochwalić chusteczki Dada Waniliaania może ty złych chusteczek używasz, że ci tak schodzą
|
|
|
|
#1984 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1985 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1986 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
.Ja się ostatnio przestraszyłam, bo jak Majkę wycierałam po kąpaniu to zdarł jej się ten strup na ramieniu i krwawił przez chwilę, ale już się znowu zastrupiło. O co chodzi z tym bąblem, nie można szczepić jak się po tamtej jeszcze nie zagoiło, bo nie wiem? A wy moczycie tą rankę po szczepionce? |
|
|
|
|
#1987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie by pewnie bolało.
|
|
|
|
|
#1988 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pielęgniarka zakleiła plastrami miejsca wkłuć, nic nie mówiła, żeby uważać. Wieczorem odkleiliśmy je do kąpieli i nie widziałam już żadnych śladów. Hmm to czemu karmisz? Ty chodzisz zdenerwowana, spięta etc., dziecko to odczuwa i może dlatego jest takie płaczliwe ... Nie ma sensu się "zajeżdżać" dla karmienia piersią.
|
|
#1989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1990 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas ledwo co jest ślad po tym szczepieniu, musiałam wyczuwać palcem bo "na oko" nie widać. A szczepienie wyznaczone na za 2 tyg.Cytat:
wyskoczyło mi jakieś 2 tyg temu uczulenie na prawej dłoni, nie miałam pojęcia co to bo wszystkie czynności związane z płynami, proszkami, balsamami wykonuje się dwoma rękoma. Tylko tyłek małej czyszczę trzymając chusteczki prawą ręką, odstawiłam Dady tydzień temu i powoli uczulenie znika. Wprowadzę znowu i się okaże, jeśli to uczulenie na Dady to się wkurzę.
|
|
#1991 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1992 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
czasem kupuje dzidziuś..one też sa ok Agata...witaj!! no a z córcią to faktycznie problem...szkoda że smoczka nie chce....to by wszystko rozwiązało...Mój też by mi ciągle na cycku wisiał gdyby nie smoczek...No i tez mam małe piersi ale jak się okazuje, to wcale nie znaczy że ma się mniej pokarmu, bo ja potrafie sporo z nich wyssać...o ile oczywiście mój mały ssaczek pozwoli im sie napelnić.. ![]() Pomidora..dokarmiam, bo mały zadko opróznia pierś..nie lubi ssać miękkiej...zawsze się wtedy narwuje...a po drugie czesto przy cycku zasypia..budzi się po ół godziny i dalej chce ssać...a ja muszę mieć czas dla drugiego synka i na zrobienie cokolwiek w domu ![]() A Patrys ostatnio robi afery przy cycku...strasznie sie nerwuje jak ssie..na początku strasznie sie ksztusi , bo mu za szybko leci, a później jak juz piers zmięknie to już sama nie wiem o co mu chodzi.. Zasysa się, possie, zaczyna sie czerwienic i prężyc i puszcza z krzykiem...Nie wiem o co kaman, bo to nie zawsze tak sie dzieje..Zazwyczaj ładnie ssie, ale dzis wieczorem to mialam taki napad..
|
|
|
#1993 |
|
Raczkowanie
|
A ja się pochwalę jak moje dziecko pozuje do zdjęć
|
|
|
|
#1994 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Oj produkcja postów przywbywa niemalże jak na poczekalni
chyba aż tak źle z brakiem czasu nie mamy ja też w przyszłym tygodniu wybieram sie po becikowe Również poluję na all na strój mikołaja i chyba zafunduję małemu w 3.miesiącu życia jakś sesyjkę ![]() Tak, pomógł ten Viburcol, ale po wsadzeni w pupkę mały tak się rozpaczliwie darł, że już wolę go piersią uspokoić niż patrzeć spokojnie na to "cierpienie". śliczna księżniczka Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
smażone ryby powoli wprowadzam do diety bo gotowana na parze to tragedia w gębie ![]() mi po 7 tygodniach dziś stukniętych zostały 4 kg w postaci mięciutkiej oponki Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
I ja się pochwalę jak "pieknie" przybiera mój rycerzyk na maminym mleku
"Lubię ten stan, rozkoszne sam na sam. Cisza i ja. Cisza, ja i czas(...)" Edytowane przez naked21 Czas edycji: 2010-10-22 o 21:36 |
|||||||
|
|
|
#1995 | |
|
Raczkowanie
|
Moja w 3,5 tygodnia 1100
i tylko na cycku i mi babeczka powiedziala ze bardzo dobrzeCo do przewijania w nocy jak jest kupa to polecam dac najpierw cyca/ butle po 5 min odstawic przebrac dzidziola i dac ponownie jedzonko to przysnie bez problemu przynajmniej tak u nas jest.Moja mala nie odbija mi w nocy i po karmieniu odkladam do lozeczka poniewaz karmie ja pod sporym katem ze buzka jest wyzej niz dupka no i moja je spokojnie w nocy wiec nie luka powietrza Cytat:
a ja sobie dzis kupilam laktator elektryczny Witam nowe mamusie Wszytskie Wizazowe dzieciaczki sa cudne
Edytowane przez Binka0310 Czas edycji: 2010-10-22 o 21:46 |
|
|
|
|
#1996 |
|
Rozeznanie
|
Oj, dziewczynki ciężko za Wami nadążyć... Ostatnim razem jak się tylko witałam pisałam, że nie nadrobię, ale będę się strać być na bieżąco. Niestety się nie udało
![]() Od środy walczyłam z mega gorączką i wogóle nie byłam w stanie normalnie kontaktować. Dziś na szczęście się troszkę uspokoiło, więc zajrzałam, ale niestety nie czytałam co tam pisałyście... ![]() Rzuciła mi się tylko w oczy smażona rybka Ja ją jadłam jeszcze w szpitalu i wczoraj na obiadek. Dla Małego nie było żadnej różnicy. Je, kupka, śpi i tak w koło A jeśli miał by go boleć brzuszek to chyba już by bolał? No chyba, że ja coś źle rozumuję to mnie proszę postawić do pionu Skończyliśmy dziś tydzień i z racji tego Franek został oficjalnie Frankiem Ps. Postaram się Was czytać choć troszkę, ale jak to wyjdzie w praktyce to się okaże...
|
#1997 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
bordowa dzięki za rady, chociaż ten budzik jakoś mnie nie przekonuje
![]() Cytat:
No a przy przewijaniu się i tak rozbudzaCytat:
I mam nadzieję, że ten brzuch wreszcie się spłaszczy(ćwiczę, a jakżepomyślę Cytat:
normalnie Cytat:
Cytat:
i świeci w ciemności ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#1998 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przy okazji - leżałam w szpitalu z dziewczyną, która urodziła 12.09 Maję, a w domu miała Kubusia (ale młodszego niż Twój) ![]() Cytat:
Te plamki były w moczu... Ale już wiem, że to najprawdopodobniej hormony. Cytat:
Szczepiona była na pewno w 4 dobie - w dniu wyjścia ze szpitala.
|
|
|
#1999 |
|
Zakorzenienie
|
Pomidora ojj bidny Tymek ciekawe jak długo będzie mu to pękać.. mam nadzieje że już niedługo go zaszczepicie.. ciesze się że z okiem ok, a fotki Pata coś niedługo postaram się wrzucić
![]() Klarissa a u nas do becikowego trzeba było pesel, załatwialiśmy w MOPSie i bez peselu nie chcieli przyjąć wniosku, a jak go już przyjęli to na kase czeka się miesiąc, no i pieniądze przysłali nam 3 dni temu.. a dziecię moje ma już 11.5 tyg ciekawe co by było jakbym na gwałt potrzebowała kasy... czita18 słodki maluszek ![]() naked21 dziekuje, cudowny rycerzyk ![]() tifio szybkiego powrotu do zdrowia życzę ninaad spokojnie to nigdy nie znika w tydzień dasz radę ![]() ![]() a takimi pytaniami się nie martw.. ludzie to są dziwni..
|
|
#2000 |
|
Raczkowanie
|
naked a ile wazy Twój Filip? I co powiedział chirurg na jego wodniaczka?
|
|
|
|
#2001 |
|
Wtajemniczenie
|
falbala-tydzień temu w oniedziałek - 6300
na szczęście położna w 6.tygodniu przestaje przychodzić, więc już będzie rzadziej na wadze, bo ostatnio mnie to tylko stresowało chirurg stwierdził, że spory ten wodniaczek, ale do roku nic się nie robi. Jeśli sę nie wchłonie [a rzadko tak się dzieje] to muszą nakłuć i spuścić tą wodę pytałam, czy to niesie za sobą jakieś konsekwencje, odpowiedział, że nie. Ot prosty nieszkodliwy zabieg Oby jednak naszym synkom się wchłonęły
|
#2002 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tego tytułu mam liczne straty w pościeli ale po kąpieli nie chcę mokrego malucha nosić po domu i tak się zastanawiam co zrobić... Cytat:
Ja z kolei czekam na wypłatę za wrzesień i tak sobie myślę, że jakbym nie była zamężna to musiałabym już wraz z dzieckiem umrzeć z głodu... Dzwoniłam do ZUS a tam mi powiedzieli, że z mojej pracy nie przyszły papiery ani z L4 (a dawałam je 7 września!!! ) ani z tytułu macierzyńskiego (a mąż zawiózł zaraz po naszym wyjściu ze szpitala). Ech... ![]() My dzisiaj na pierwszy wyjazd się wybieramy - do dziadków jakieś 30 km. Już zapakowani, czekamy aż młoda się obudzi, poje, ubieramy się i w drogę. Wprawdzie tak średnio się cieszę bo mnie ostatnio teściowa denerwuje (nie lubię takiego "tiutiania" do dzieci, strasznie mnie to drażni, dziecko jest małe, ale nie upośledzone... a ona ciągle do małej "a tiu tiu, a gu gu" itd. a do tego mówi do mojego dziecka tak, jak mówiła do swojego zdechłego już psa i chyba ją następnym razem opier***le... ).
|
|
#2003 | |
|
Zadomowienie
|
hej Dziewczyny,
niestety nie moge wprowadzic juz zmian na liscie "na poczekalni", bo w poscie zabraklo znaków. Musialabym w ogole skasowac liste oczekujacych.... zostawiam wiec akualizowanie danych w rekach Marty (martucha84) ninaad Moje tez je szybko lapczywie i duzo (pomijam juz fakt, ze z piersi tryskaja mi przewaznie wtedy 3 strózki mleka ), niestety przy okazji nakłykac sie duzo powietrza i po 5 min, jedzenia zaczyna sie drzec bo ja boli brzuszek... wiec trzeba ja usniesc do odbicia... i tym sposobem jemy na 3 razy...przy jedzeniu z butelki na pewno nie ma takich cyrkow....eh, zreszt niewazne... ![]() wiecie co doszalam do wniosku, ze to jednak dobrze, ze Nadia chce ten smoczek, bo tym samym wydaje mi sie, ze umie jesc z butelki. Syn znajomych (wyjatkowo grzeczne dziecko), nigdy nie chcial/nie potrzebowal smoczka i to bylo, super, fajnie do momentu kiedy oni zechecli wyjsc a Mały miał zostac z dziadkami.... i chcieli zeby zjadl swoje mleczko z butelki... wyobrazcie sobie ze przetestowali wszytskie mozliwe srodki, a Młody jak za Chiny nie chcial inaczej jak z cycka... ![]() Moja Nadia, wypila juz 3 razy PLANTEX z butelki podawanej przez tate z takim smakiem ze az uszy sie trzesly... (swoje droga nie wiem co w tym takiego dobrego ![]() ), wiec doszlam do wniosku, ze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ---------- Cytat:
skad ja to znam... u mnie nie tesciowa a tesc tak "tiutał" do Nadii przy pierwszej wizycie i maz do niego "ale niech tata mowi do niej normalnie, bo ona ma sie uczyc normalnego jezyka, a przez to tiu tiu dziecko spowalnia sie w rozwoju"... tesc sie na niego spojrzał, ze myslalam ze podjedzie i mu przylozy ![]() a propos niemieszczenie sie dzieci na przeijakach ja z moja po kapieli za kazdym razem latam do pokoju... bo stwierdzilam przez te 4 sekudny sie nie wyziebi
|
|
#2004 |
|
Raczkowanie
|
dzieki naked
to mnie troche uspokoilas )) mój Wiktor ma 6 tyg i wazy 6100
|
|
|
|
#2005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do noszenia do pokoju u nas jest 10 stopni różnicy w temp między pokojem a łazienką... Ech... no coś będę musiała wymyślić...
|
|
#2006 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Swoja droga ciekawe czy jak my bedziemy babciami to tez bedziemy tak tituac do naszych wnucząt ![]() a propos ubierania po kapieli ... to hartuj Młoda... nic jej nie bedzie! No chyba ze wolisz sobie zaoszczedzic troche sluchu
|
|
#2007 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() Przyszedł czas i na mnie ![]() Julka urodziła się 18.10 poród sn 56 cm długości i 3680 wagi. Będę próbowała was nadrabiać,( bo i w dwupaku podglądałam odchowalnię ) tylko czy młoda na to pozwoli ![]() Myślałam że poród będzie o wiele trudniejszy, powiem szczerze że moim zdaniem najgorszy ból to ten po porodzie bo teraz koszmarnie szwy ciągną, ale da się wszystko przeżyć ![]() Wasze dzieciaczki rosną jak na drożdżach i wszystkie cudne Ja nie mogę się nadziwić jak z dnia na dzień taki szkrabek potrafi się zmienić. Opisu porodu tu wykładać wam nie będę bo obyło się bez żadnych hecy, skrót jest na poczekalni ![]() Dołączam dwie fotki mojej córy 1-sza kilka h po porodzie, 2-ga dziś 5 dni po ![]() Pozdrawiamy serdecznie |
|
|
|
#2008 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny
chcialam was ostrzec prze "lekiem" water gripe, nie wiem jacy lekarze przepisuja to niemowletom ale chyba jacys szarlatani.... ![]() Poniewaz u nas zaczely sie marudne wieczory i podejrzewalismy ze moze ma to zwiazek z brzuszkiem poprosilam meza o przestudiowanie wszystkich dostepnych srodkow framceutycznych kotrych nazywy pojawily sie na tym forum i nie tylko. Ale wracajac do tego water gripe... wyobrazcie sobie, ze w skład leku wchodzą, cukier, jakies ziołko (nie majace zadnego sprawdzonego działania) i uwaga 3,9% ALKOHOLU, wobec czego najwieksza zalecana dawka dla niemowlecia odpowiada 5 kieliszkom whiskey wypitym przez doroslego 80kilogramowego człowieka... jednym slowem dziecko sie uspokaja, bo jest po porstu "nawalone" (dane zasiegniete z arytuku medycznego pod adresem http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...f/10844880.pdf )
Jestem, bo fotografuję.... ![]() http://martalipinska.blogspot.com/ _________________ fotografia rodzinna, noworodkowa, niemowlęca, ciążowa i ślubna Edytowane przez mszu Czas edycji: 2010-10-23 o 15:27 |
|
|
|
#2009 |
|
Zakorzenienie
|
hej
dzieciaczki jak zawsze każde takie cudowne ![]() mszu ooo patrz i to lekarze zapisuja malucha trzeba na wszytsko uważać a mój w końcu spokojny już myślałam,że sie nie najada czy coś,ale nie brzuszek go boli kupilam kropelki które chwalila Paula bobotic i od razu jest poprawa, po kilku dni krzyku w koncu synuś jest spokojny i puszcza bączki,ze hej wiec go to meczyło,ale dobrze,ze juz spokojny,bo serce sie kraja jak nie wiadomo co dziecku dolega a płacze i płacze wpadne pozniej,bo bylismy na spacerku a zaraz jedzonko i tylko tak zerkłam
|
#2010 | ||||
|
Zadomowienie
|
Hej, hej.
U nas aktywna sobota, oczekujemy na gości. Upiekłam ciasto- wyszedł zakalec, i pobiegłam na zakupy do cukierni ![]() Widzę, że Wy też dzisiaj zajęte bo cisza jakaś tu panuje. Cytat:
super niech rośnie zdrowo!Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zaglądaj do nas jak najczęściej. Dużo mamuś się nie udziela, ciekawe czy nie mają ochoty czy czasu
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

Też nie wiem, co potem zrobię, bo chyba mi plecy siądą jak bedę musiała go na łóżku przewijać.
Chyba bym się bała, ze moje dziecko mi chatę rozniesie. Mam nadzieję, ze u was to jednak nie kawa i nie bedziesz pozbawiona jedynej przyjemności
Jak ci zazdroszczę, że macie za sobą szczepienie - czyli małej nic po nim nie było? A musicie jakoś uważać na te miejsca, gdzie się wkłuwali czy nie?
Widzę, że masz dziecię prawie miesiąc młodsze od mojego, to ci napiszę, że Tymek nie znosił przewijania (darł się jak opętany!), kapieli, w ogóle leżenie na golaska było be. A potem coś mu się odwidziało i moje dziecko uwielbia goliznę, najchętniej by się nie ubierało 

.Ja się ostatnio przestraszyłam, bo jak Majkę wycierałam po kąpaniu to zdarł jej się ten strup na ramieniu i krwawił przez chwilę, ale już się znowu zastrupiło.
Mnie by pewnie bolało.

to chyba dużo?
) ani z tytułu macierzyńskiego (a mąż zawiózł zaraz po naszym wyjściu ze szpitala). Ech...