2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-22, 17:48   #1981
Pomidora
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Klarissa, mój olbrzymek jeszcze mieści się na przewijaku, ale pewnie już niedługo Też nie wiem, co potem zrobię, bo chyba mi plecy siądą jak bedę musiała go na łóżku przewijać.

Angelikaw, nie słyszałam nigdy, żeby normalne były plamki krwi w kale. Z tego co wiem pojawiają się one przy rotawirusie (jak leżeliśmy z małym w szpitalu to tak miały dzieciaki). Ja bym jednak poszła do przychodni.

Gabisun, ja się nie odważyłam wypić kawy od porodu, ale ja nie jestem kawoszem Chyba bym się bała, ze moje dziecko mi chatę rozniesie. Mam nadzieję, ze u was to jednak nie kawa i nie bedziesz pozbawiona jedynej przyjemności

Bordowa, ale Aśka jest grzeczna Jak ci zazdroszczę, że macie za sobą szczepienie - czyli małej nic po nim nie było? A musicie jakoś uważać na te miejsca, gdzie się wkłuwali czy nie?

Ninaad, a wy z kimś mieszkacie, że nie chcesz budzić domowników krzykami małej? Bo ja to olewałam Widzę, że masz dziecię prawie miesiąc młodsze od mojego, to ci napiszę, że Tymek nie znosił przewijania (darł się jak opętany!), kapieli, w ogóle leżenie na golaska było be. A potem coś mu się odwidziało i moje dziecko uwielbia goliznę, najchętniej by się nie ubierało Może Olce też sie zmieni?

Szczesliwa, ale musiałaś się przestraszyć z tą śliną! Moje dziecię też ostatnio wszystko zaślinia, ale nie ma takich problemów. Mam nadzieję, ze u was był to jednorazowy przypadek.

Asiu, gratulacje i czekamy na zdjecia małej Karolinki

Niuniuniau, nam w SR tłumaczyli, ze dziecko należy próbować odbić przez 10 min. Jak nie odbije to trudno, kładziesz je do łóżka. I ja tak robię. Więc moze nie noś małej przez pół nocy, tylko 10 min. i do widzenia?

Czita, też miałam cc i też mam okropne rozstępy na biodrach i górnej części ud. Wstydziłam sie mężowi pokazać, każda kąpiel kończyła się wielkim płaczem. Naprawdę było strasznie. Teraz tez nie jest dobrze, ale wczoraj mnie mąż zmolestował i powiedział tyle miłych rzeczy, że trochę mi lepiej Ale wakacje w przyszłym roku planuję w górach, na pewno na plażę nie wyjdę z tymi rozstępami

Agata, witaj wśród nas Napisz coś wiecej o sobie.

Mały nie był wczoraj szczepiony, bo ciągle nie pękła mu szczepionka po gruźlicy Ma wielką bulwę na ramieniu, podeszło to to ropą i nie pęka. Normalnie paranoja. Czyli znowu czekamy. Ale na szczęście wczoraj sie coś mojemud ziecku przestawiło z tym nocnym wstawaniem i spał od 19.30 do 1 w nocy (prawie 6 godzin!), potem zasnął od razu i spał do 4, potem zasnął i spał do 7 Rodzice się w koncu wyspali

A ja jestem szczęśliwa, bo wczoraj byłam u okulisty jeszcze innego i okazało sie, ze moja uszkodzona rogówka pieknie się goi i w poniedziałek mogę wrócić do soczewek Po miesiacu w okularach soczewki tob ędzie wybawienie

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 17:52   #1982
agata81
Przyczajenie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość

Agata81 witamy napisz nam coś więcej o sobie
Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Witaj. Zapraszamy serdecznie
Dzięki
Mam 29l. Jak już pisałam mam synka Kubę 6-cio letniego i córeczkę Maję ur.12.09 z wagą 2850 i 51cm, a teraz waży pewnie 1kg więcej
Mam problem z młodą bo wisi na mnie caly czas i nie daje się odłożyć,tzn.da ale na parę min. przysypia przy cycu a jak jej nie daję zasnąć tylko zaczepiam żeby jadła to ssie cyca jak smoczka a jak ją odłożę to ryk i szuka i tak na okrągłoJuż nie więm co jej zrobić. Nawet jej nie odbijam bo się wybudza i bek i od nowa cyc. Nic jej nie pasuej oprócz cyca, żadne branie na ręce, bujanie lulanie nic. Kupiłam już trzeci smoczek i też jest bleee.Myślałam, że się może nie najada i dokarmiałam ją mm, ale i tak potem nie chce zasnąć w łóżeczku tylko przy cycu. Chciałam sprawdzić laktatorem ile mam pokarmu ale nic nie mogłam wyciągnąć(mam avent), Mam małe piersi i ciągle miękkie , no ale skoro ciągle je to nie mają szans sie napelnić porządnie. Na wadze też przybiera (600g w 2tyg.) Już mam szczerze dosyć karmienia piersią
agata81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 17:58   #1983
gabisun
Zakorzenienie

Młoda przespała właśnie porę karmienia yeaahh o całe pół godziny ja byłam za miękka to sobie sama wprowadza łatwy plan

Jeszcze chciałam pochwalić chusteczki Dada dzisiaj wzięłam Huggiesy ( kupowałam jeszcze w ciąży) i kurcze idzie mi ich dużo więcej niż Dady, mniej nawilzone i gorzej zmywają. Po Dadach zrobiłam próbę z namoczonym wacikiem i pupa była czysta Jak przy Dadach schodzi nam 1 chusteczka to przy Huggiesach 3 Waniliaania może ty złych chusteczek używasz, że ci tak schodzą

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 18:06   #1984
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
Młoda przespała właśnie porę karmienia yeaahh o całe pół godziny ja byłam za miękka to sobie sama wprowadza łatwy plan

Jeszcze chciałam pochwalić chusteczki Dada dzisiaj wzięłam Huggiesy ( kupowałam jeszcze w ciąży) i kurcze idzie mi ich dużo więcej niż Dady, mniej nawilzone i gorzej zmywają. Po Dadach zrobiłam próbę z namoczonym wacikiem i pupa była czysta Jak przy Dadach schodzi nam 1 chusteczka to przy Huggiesach 3 Waniliaania może ty złych chusteczek używasz, że ci tak schodzą
ja tez lubie chusteczki DADY, sa fajnie nawilżone ani nie za duzo ani nie za mało a do tego cena fajna

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 18:10   #1985
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agata81 Pokaż wiadomość
Dzięki
Mam 29l. Jak już pisałam mam synka Kubę 6-cio letniego i córeczkę Maję ur.12.09 z wagą 2850 i 51cm, a teraz waży pewnie 1kg więcej
Mam problem z młodą bo wisi na mnie caly czas i nie daje się odłożyć,tzn.da ale na parę min. przysypia przy cycu a jak jej nie daję zasnąć tylko zaczepiam żeby jadła to ssie cyca jak smoczka a jak ją odłożę to ryk i szuka i tak na okrągłoJuż nie więm co jej zrobić. Nawet jej nie odbijam bo się wybudza i bek i od nowa cyc. Nic jej nie pasuej oprócz cyca, żadne branie na ręce, bujanie lulanie nic. Kupiłam już trzeci smoczek i też jest bleee.Myślałam, że się może nie najada i dokarmiałam ją mm, ale i tak potem nie chce zasnąć w łóżeczku tylko przy cycu. Chciałam sprawdzić laktatorem ile mam pokarmu ale nic nie mogłam wyciągnąć(mam avent), Mam małe piersi i ciągle miękkie , no ale skoro ciągle je to nie mają szans sie napelnić porządnie. Na wadze też przybiera (600g w 2tyg.) Już mam szczerze dosyć karmienia piersią
o kurcze nie wiem co poradzić, może Mała potrzebuje kontaktu z tobą, może wsadź jej pileuchę z mleka do łóżeczka żeby czuła twój zapach albo koszulkę w której chodziłaś? a ona jak wisi na cycu to cały czas je czy tylko wisi i ciumka?

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość
ja tez lubie chusteczki DADY, sa fajnie nawilżone ani nie za duzo ani nie za mało a do tego cena fajna
a które masz? bo ja na razie próbowalam tylko sensitive, a są jeszcze lawendowe i naturals i jestem ciekawa jak pachną

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 18:14   #1986
agata81
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Pomidora Pokaż wiadomość
Mały nie był wczoraj szczepiony, bo ciągle nie pękła mu szczepionka po gruźlicy Ma wielką bulwę na ramieniu, podeszło to to ropą i nie pęka.
My idziemy w pn. na pierwsze szczepienie i jeszcze nie wiem jak będziemy szczepić. zobaczymy co nam zaproponują.Ja się ostatnio przestraszyłam, bo jak Majkę wycierałam po kąpaniu to zdarł jej się ten strup na ramieniu i krwawił przez chwilę, ale już się znowu zastrupiło.

O co chodzi z tym bąblem, nie można szczepić jak się po tamtej jeszcze nie zagoiło, bo nie wiem?

A wy moczycie tą rankę po szczepionce?
agata81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 18:37   #1987
Pomidora
Zakorzenienie

Cytat:

O co chodzi z tym bąblem, nie można szczepić jak się po tamtej jeszcze nie zagoiło, bo nie wiem?

A wy moczycie tą rankę po szczepionce?
Nam tłumaczyli, że dopóki nie pęknie ten bąbel to nie wolno szczepić dziecka. A żeby ładnie pękł i się zagoił to nie wolno tego moczyć. Już nie moczymy w ogóle, a ciągle nie chce pęknąć No mam nadzieję, ze tym tyg. pęknie, bo ile można szczepienie odwlekać. I zastanawiam się, czy to go nie boli, bo przecież jest napuchnięte i podbiegłe ropą Mnie by pewnie bolało.

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 19:01   #1988
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Bordowa, ale Aśka jest grzeczna Jak ci zazdroszczę, że macie za sobą szczepienie - czyli małej nic po nim nie było? A musicie jakoś uważać na te miejsca, gdzie się wkłuwali czy nie?
Nie, nic Asi nie było po szczepieniach.
Pielęgniarka zakleiła plastrami miejsca wkłuć, nic nie mówiła, żeby uważać. Wieczorem odkleiliśmy je do kąpieli i nie widziałam już żadnych śladów.

Cytat:
Już mam szczerze dosyć karmienia piersią
Hmm to czemu karmisz? Ty chodzisz zdenerwowana, spięta etc., dziecko to odczuwa i może dlatego jest takie płaczliwe ... Nie ma sensu się "zajeżdżać" dla karmienia piersią.
Stary 2010-10-22, 19:02   #1989
elenka1
Rozeznanie

Cytat:
o kurcze nie wiem co poradzić, może Mała potrzebuje kontaktu z tobą, może wsadź jej pileuchę z mleka do łóżeczka żeby czuła twój zapach albo koszulkę w której chodziłaś? a ona jak wisi na cycu to cały czas je czy tylko wisi i ciumka?

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

a które masz? bo ja na razie próbowalam tylko sensitive, a są jeszcze lawendowe i naturals i jestem ciekawa jak pachną
mialam i naturals i sensitive, wydaje mi sie ze naturals intensywniej pachna... ale zapach bardzo przyjemny!!! osobiscie nie robi mi roznicy których używam a lawendowych nie mialam bo nie lubie tego zapachu

OLA 6.10.2010
elenka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 19:11   #1990
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:

Mały nie był wczoraj szczepiony, bo ciągle nie pękła mu szczepionka po gruźlicy Ma wielką bulwę na ramieniu, podeszło ropą i nie pęka.
Nawet nie wiedziałam, że to musi pęknąć u nas ledwo co jest ślad po tym szczepieniu, musiałam wyczuwać palcem bo "na oko" nie widać. A szczepienie wyznaczone na za 2 tyg.

Cytat:
Ja też najbardziej lubię Dady ale chyba mam na nie uczulenie wyskoczyło mi jakieś 2 tyg temu uczulenie na prawej dłoni, nie miałam pojęcia co to bo wszystkie czynności związane z płynami, proszkami, balsamami wykonuje się dwoma rękoma. Tylko tyłek małej czyszczę trzymając chusteczki prawą ręką, odstawiłam Dady tydzień temu i powoli uczulenie znika. Wprowadzę znowu i się okaże, jeśli to uczulenie na Dady to się wkurzę.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 21:12   #1991
1985ewa
Rozeznanie

Cytat:
Witam wszystkie Mamusie sierpniowo-wrześniowo- październikowe
Jestem mamą wrześniową( ur.12.09), a powinnam być pazdziernikową (tp.03.10), gdyż Maja stwierdziła,że chce przyjść na świat równo 3 tyg. przed tp. Mam również 6-cio letniego synka Kubusia.

Mamuśki podczytuję was regularnie i jestem na bierząco i mam pytanko czy mogę dołaczyć do waszego grona?

Młoda wisi na mnie calymi dniami więc na razie mam sporo czasu na neta gdy ją karmię, ale z tego co czytam to dużo z was też tak ma...ehhh ot uroki mamuśkowania
Witaj
Cytat:
Dzięki
Ja też tak miałam. Postaraj się wydłużać czas między karmieniami. Na początku będzie ciężko ale opłaci się

1985ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 21:15   #1992
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Myśmy załatwiali becikowe - nie trzeba mieć pesela. Potrzebny jest akt urodzenia, dowód osobisty, zaświadczenie o opiece lekarskiej od 10 tygodnia ciąży, trzeba się stawić do MOPR. U nas jeszcze dodatkowo dawali 1000 zł jak ktoś jest pow. rok zameldowany z urzędu miasta, także dostaliśmy 2000. To znaczy na razie to dostaliśmy decyzję, że nam dadzą
u nas tez nie trzeba miec peselu..no i u nas jest dodatkowe 1000 zł ale jest to taka zapomoga i nie każdy ją. Musi być spełniony warunek...odpowiednio niskie dochody za rok ubiegły... W urzedzie skarbowym wybiera się zaświadczenie o dochodach swoich i męza..

Cytat:

Ja tez uwielbiam Dada..i stosuje wszelkie rodzaje...
czasem kupuje dzidziuś..one też sa ok

Agata...witaj!! no a z córcią to faktycznie problem...szkoda że smoczka nie chce....to by wszystko rozwiązało...Mój też by mi ciągle na cycku wisiał gdyby nie smoczek...No i tez mam małe piersi ale jak się okazuje, to wcale nie znaczy że ma się mniej pokarmu, bo ja potrafie sporo z nich wyssać...o ile oczywiście mój mały ssaczek pozwoli im sie napelnić..

Pomidora..dokarmiam, bo mały zadko opróznia pierś..nie lubi ssać miękkiej...zawsze się wtedy narwuje...a po drugie czesto przy cycku zasypia..budzi się po ół godziny i dalej chce ssać...a ja muszę mieć czas dla drugiego synka i na zrobienie cokolwiek w domu

A Patrys ostatnio robi afery przy cycku...strasznie sie nerwuje jak ssie..na początku strasznie sie ksztusi , bo mu za szybko leci, a później jak juz piers zmięknie to już sama nie wiem o co mu chodzi..
Zasysa się, possie, zaczyna sie czerwienic i prężyc i puszcza z krzykiem...Nie wiem o co kaman, bo to nie zawsze tak sie dzieje..Zazwyczaj ładnie ssie, ale dzis wieczorem to mialam taki napad..
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 21:20   #1993
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

A ja się pochwalę jak moje dziecko pozuje do zdjęć
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 21:27   #1994
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Oj produkcja postów przywbywa niemalże jak na poczekalni chyba aż tak źle z brakiem czasu nie mamy ja też w przyszłym tygodniu wybieram sie po becikowe za 2 tygodnie zaczynamy szczepionki więc kasa się bardzo przyda [5w1, rota i pneumo= 680 zł]

Również poluję na all na strój mikołaja i chyba zafunduję małemu w 3.miesiącu życia jakś sesyjkę

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które dawały dzieciom czopki uspok. - CZY ONE POMAGAŁY????
Tak, pomógł ten Viburcol, ale po wsadzeni w pupkę mały tak się rozpaczliwie darł, że już wolę go piersią uspokoić niż patrzeć spokojnie na to "cierpienie".

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Wrzucam fotki mojej 1-miesięcznej księżniczki
śliczna księżniczka

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
chciałam wam napisać że żyje ale się rozchorowałąm od poniedziałku mnie zbierało aż rozłożyło..
wracaj szybko do zdrówka

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Położyłam Asię na plecki, Tż położył się obok niej i patrzę, a oni sobie tak słodko śpią Asia przekręciła się na boczek i przytuliła się do taty brzucha
No i jeszcze moje Maleństwo, trochę rozmazane, z grzechotką
słodki widok

Cytat:
dziewczyny Wy tak o świątecznych smakołykach... a karmić to nie macie zamiaru???
ja zamierzam karmić jak najdłużej [no maxymalnie do lata] i chyba w święta zrezygnuję z ukochanych pierożków z kapustą i grzybami smażone ryby powoli wprowadzam do diety bo gotowana na parze to tragedia w gębie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Mi prawie miesiąc po porodzie zostało jeszcze 8kg z +20
mi po 7 tygodniach dziś stukniętych zostały 4 kg w postaci mięciutkiej oponki

Cytat:
je je je je moja siostra dziś miała połówkowe i na 90% będzie chłopiec - pani doktor sprawdziła i chłopak ale maleństwo się bardzo wierciło i jak chciała się upewnić to już nie pokazało co ma między nóżkami
no jak się ciesze większość ciuszków już jej odłożyłam, bo część oddałam do domu dziecka dla maleństw, no ale teraz wiem żeby odkładać dalej

ale się ciesze
gratulacje dla siostry

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
I jeszcze sie okazało, że wiktorowi powiekszył sie wodniak jadra i chyba bedziemy musieli isc do chirurga mam zadzwonic dzisiaj po skierowanie ;(((((( normalnie mozna zwatpic ;(
narazie nie ma się co martwić, mój też ma sporego wodniaka. Trzeba obserwować i regularnie odwiedzać chirurga

Cytat:
Napisane przez asia-23 Pokaż wiadomość
a więc i tu moge się oficjalnie przywitać

witajcie.

dziś mój TP a ja już w domu z moją malutką.

Karolinka przyszła na świat 19.10 o g. 11.35 z wagą 3700 i 61 cm. poród rozpoczął sie o 3.00 odejściem wód.

przepraszam, że nie napisałam wcześniej ale byłam tak zadowolona, że to już, że nie miałam nic innego w głowie.
ogromne gratulacje!!

Cytat:
Witam wszystkie Mamusie sierpniowo-wrześniowo- październikowe
Jestem mamą wrześniową( ur.12.09), a powinnam być pazdziernikową (tp.03.10), gdyż Maja stwierdziła,że chce przyjść na świat równo 3 tyg. przed tp. Mam również 6-cio letniego synka Kubusia.

Mamuśki podczytuję was regularnie i jestem na bierząco i mam pytanko czy mogę dołaczyć do waszego grona?

Młoda wisi na mnie calymi dniami więc na razie mam sporo czasu na neta gdy ją karmię, ale z tego co czytam to dużo z was też tak ma...ehhh ot uroki mamuśkowania
witamy

I ja się pochwalę jak "pieknie" przybiera mój rycerzyk na maminym mleku

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-10-22 o 21:36
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 21:42   #1995
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
A mi Kinia przybrała 1500 w niecałe dwa miesiące to chyba dużo?
Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Asia w 8 tygodni przybrała 1700 i to jest w normie
Moja w 3,5 tygodnia 1100 i tylko na cycku i mi babeczka powiedziala ze bardzo dobrze

Co do przewijania w nocy jak jest kupa to polecam dac najpierw cyca/ butle po 5 min odstawic przebrac dzidziola i dac ponownie jedzonko to przysnie bez problemu przynajmniej tak u nas jest.

Moja mala nie odbija mi w nocy i po karmieniu odkladam do lozeczka poniewaz karmie ja pod sporym katem ze buzka jest wyzej niz dupka no i moja je spokojnie w nocy wiec nie luka powietrza

Cytat:
dziewczyny czy Wasze dzieciaki tez lookaja w tv???? chyba musze być ostrożniejsza, u mnie tv caly dzien wlaczony i zauwazylam dzisiaj ze Ola lubi patrzec w jego stronę
watpe ze ona cos tam widzi ale slyszy dzwieki i dzieci kieruja buzke w kierunku glosu

a ja sobie dzis kupilam laktator elektryczny na promocki za 40 funtow

Witam nowe mamusie

Wszytskie Wizazowe dzieciaczki sa cudne

Edytowane przez Binka0310
Czas edycji: 2010-10-22 o 21:46
Binka0310 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 22:10   #1996
tifio
Rozeznanie

Oj, dziewczynki ciężko za Wami nadążyć... Ostatnim razem jak się tylko witałam pisałam, że nie nadrobię, ale będę się strać być na bieżąco. Niestety się nie udało

Od środy walczyłam z mega gorączką i wogóle nie byłam w stanie normalnie kontaktować. Dziś na szczęście się troszkę uspokoiło, więc zajrzałam, ale niestety nie czytałam co tam pisałyście...

Rzuciła mi się tylko w oczy smażona rybka Ja ją jadłam jeszcze w szpitalu i wczoraj na obiadek. Dla Małego nie było żadnej różnicy. Je, kupka, śpi i tak w koło A jeśli miał by go boleć brzuszek to chyba już by bolał? No chyba, że ja coś źle rozumuję to mnie proszę postawić do pionu

Skończyliśmy dziś tydzień i z racji tego Franek został oficjalnie Frankiem

Ps. Postaram się Was czytać choć troszkę, ale jak to wyjdzie w praktyce to się okaże...

tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 22:14   #1997
ninaad
Wtajemniczenie

bordowa dzięki za rady, chociaż ten budzik jakoś mnie nie przekonuje. Zresztą ona budzi się w miarę regularnie, ale nie co do minuty (czasem np pół godziny wcześniej), więc mogę nie utrafić z porą budzenia
Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Ja przewijam synka po karmieniu, właśnie dlatego, że przed jest za bardzo głodny i się drze. A Twoja mała najada się tak na maxa, czy normalnie? Spróbuj ją zapchać to będzie tak padnięta, że nie będzie miała siły się drzeć i będzie grzecznie leżała. I zaśnie
je tyle, że chyba nie zmieści w siebie więcej. Bardzo łapczywie, szybko i dużo. A potem momentalnie zasypia z uśmiechem od ucha do ucha No a przy przewijaniu się i tak rozbudza
Cytat:
ninaad dziękuję dziś mi już lepiej, oj dopniesz się w spodnie na pewno
no mam nadzieję I mam nadzieję, że ten brzuch wreszcie się spłaszczy(ćwiczę, a jakże), bo w ostatnich dniach 2 osoby, które dawno mnie nie widziały pytały, czy nie jestem w ciąży
Cytat:
Może faktycznie spróbuj tak jak radzi bordowa, nastaw budzik
pomyślę
Cytat:
A mała je z jednej czy z dwóch piersi? Bo moja z dwóch i ja przewijam między pierwszą a drugą, jest już podjedzona więc nie krzyczy, a przy drugiej piersi zdąży przysnąć.
Teraz w sumie to przebieram po dwóch piersiach a przed butelką bo dokarmiam po każdym posiłku
z jednej, więc ten sposób odpada. Chociaż dziś w dzień próbowałam ją przewinąć w trakcie karmienia, jak zaspokoiła pierwszy głód- i chyba nawet zdało egzamin
Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
w prawie 2 miesiace przytyla 1650g?to duzo, czy mało????????
normalnie
Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Moja córcia okropnie nie lubi odbijania. W ogóle moge ją nosić pół godziny i nic a do tego strasznie mnie to wkurza bo w nocy się rozbudza przy próbach odbijania. Co by się stało gdybym zaprzestała tego procederu?
a może po prostu z reguły nie połyka prawie powietrza i nie ma czym odbijać? niektóre dzieci tak ponoć mają
Cytat:
A próbowałaś takiej metody? Jak nie odbije przez 3-4 minuty to odłóż ją na 1 minutkę i podnieść jeszcze raz.
U nas działa- powtarzamy do 3 razy max.
potwierdzam- sprawdzone
Cytat:
smoczek ma rewelacyjny!
i świeci w ciemności
Cytat:
Myśmy załatwiali becikowe - nie trzeba mieć pesela. Potrzebny jest akt urodzenia, dowód osobisty, zaświadczenie o opiece lekarskiej od 10 tygodnia ciąży,
wystarczy zaświadczenie, że raz w ciąży było się u lekarza/położnej:
"Od dnia 1 listopada 2009 r. wymagane jest przedłożenie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu kobiety (matki dziecka) pod opieką medyczną od 10 tygodnia ciąży do porodu.
Natomiast w okresie od dnia 31 marca 2010 r. do dnia 31 grudnia 2011 r. należy przedstawić zaświadczenie lekarskie lub zaświadczenie wystawione przez położną, potwierdzające co najmniej jedno badanie kobiety w okresie ciąży przeprowadzone przez lekarza ginekologa lub położną. "

trzeba się stawić do MOPR. U nas jeszcze dodatkowo dawali 1000 zł jak ktoś jest pow. rok zameldowany z urzędu miasta, także dostaliśmy 2000. To znaczy na razie to dostaliśmy decyzję, że nam dadzą
Cytat:
Ninaad, a wy z kimś mieszkacie, że nie chcesz budzić domowników krzykami małej?
z TŻ i jego rodzicami- cała trójka wstaje rano o 6 lub wcześniej , więc nie mam sumienia ich budzić
Bo ja to olewałam Widzę, że masz dziecię prawie miesiąc młodsze od mojego, to ci napiszę, że Tymek nie znosił przewijania (darł się jak opętany!), kapieli, w ogóle leżenie na golaska było be. A potem coś mu się odwidziało i moje dziecko uwielbia goliznę, najchętniej by się nie ubierało Może Olce też sie zmieni?
no mam nadzieję
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 22:41   #1998
angelikaw
Zakorzenienie

Cytat:

Witaj! Moja córcia tez z 12 września.
A przy okazji - leżałam w szpitalu z dziewczyną, która urodziła 12.09 Maję, a w domu miała Kubusia (ale młodszego niż Twój)

Cytat:
Angelikaw, nie słyszałam nigdy, żeby normalne były plamki krwi w kale. Z tego co wiem pojawiają się one przy rotawirusie (jak leżeliśmy z małym w szpitalu to tak miały dzieciaki). Ja bym jednak poszła do przychodni.
ale w jakim kale?!?
Te plamki były w moczu...
Ale już wiem, że to najprawdopodobniej hormony.

Cytat:
Nawet nie wiedziałam, że to musi pęknąć u nas ledwo co jest ślad po tym szczepieniu, musiałam wyczuwać palcem bo "na oko" nie widać. A szczepienie wyznaczone na za 2 tyg.
u mnie śladu nie ma.. Jak nie ma bąbelka to znaczy, że coś nie tak?

Szczepiona była na pewno w 4 dobie - w dniu wyjścia ze szpitala.
angelikaw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-23, 09:44   #1999
martucha84
Zakorzenienie

Pomidora ojj bidny Tymek ciekawe jak długo będzie mu to pękać.. mam nadzieje że już niedługo go zaszczepicie.. ciesze się że z okiem ok, a fotki Pata coś niedługo postaram się wrzucić

Klarissa a u nas do becikowego trzeba było pesel, załatwialiśmy w MOPSie i bez peselu nie chcieli przyjąć wniosku, a jak go już przyjęli to na kase czeka się miesiąc, no i pieniądze przysłali nam 3 dni temu.. a dziecię moje ma już 11.5 tyg ciekawe co by było jakbym na gwałt potrzebowała kasy...

czita18 słodki maluszek

naked21 dziekuje, cudowny rycerzyk

tifio szybkiego powrotu do zdrowia życzę

ninaad spokojnie to nigdy nie znika w tydzień dasz radę a takimi pytaniami się nie martw.. ludzie to są dziwni..
Stary 2010-10-23, 09:51   #2000
falbala
Raczkowanie

naked a ile wazy Twój Filip? I co powiedział chirurg na jego wodniaczka?
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-23, 10:27   #2001
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

falbala-tydzień temu w oniedziałek - 6300
na szczęście położna w 6.tygodniu przestaje przychodzić, więc już będzie rzadziej na wadze, bo ostatnio mnie to tylko stresowało

chirurg stwierdził, że spory ten wodniaczek, ale do roku nic się nie robi. Jeśli sę nie wchłonie [a rzadko tak się dzieje] to muszą nakłuć i spuścić tą wodę pytałam, czy to niesie za sobą jakieś konsekwencje, odpowiedział, że nie. Ot prosty nieszkodliwy zabieg Oby jednak naszym synkom się wchłonęły
Stary 2010-10-23, 10:58   #2002
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Klarissa, mój olbrzymek jeszcze mieści się na przewijaku, ale pewnie już niedługo Też nie wiem, co potem zrobię, bo chyba mi plecy siądą jak bedę musiała go na łóżku przewijać.
Pomi ja od początku przewijam na łóżku z tego tytułu mam liczne straty w pościeli ale po kąpieli nie chcę mokrego malucha nosić po domu i tak się zastanawiam co zrobić...

Cytat:
Klarissa a u nas do becikowego trzeba było pesel, załatwialiśmy w MOPSie i bez peselu nie chcieli przyjąć wniosku, a jak go już przyjęli to na kase czeka się miesiąc, no i pieniądze przysłali nam 3 dni temu.. a dziecię moje ma już 11.5 tyg ciekawe co by było jakbym na gwałt potrzebowała kasy...
Faktycznie to bardzo długo.

Ja z kolei czekam na wypłatę za wrzesień i tak sobie myślę, że jakbym nie była zamężna to musiałabym już wraz z dzieckiem umrzeć z głodu... Dzwoniłam do ZUS a tam mi powiedzieli, że z mojej pracy nie przyszły papiery ani z L4 (a dawałam je 7 września!!! ) ani z tytułu macierzyńskiego (a mąż zawiózł zaraz po naszym wyjściu ze szpitala). Ech...

My dzisiaj na pierwszy wyjazd się wybieramy - do dziadków jakieś 30 km. Już zapakowani, czekamy aż młoda się obudzi, poje, ubieramy się i w drogę. Wprawdzie tak średnio się cieszę bo mnie ostatnio teściowa denerwuje (nie lubię takiego "tiutiania" do dzieci, strasznie mnie to drażni, dziecko jest małe, ale nie upośledzone... a ona ciągle do małej "a tiu tiu, a gu gu" itd. a do tego mówi do mojego dziecka tak, jak mówiła do swojego zdechłego już psa i chyba ją następnym razem opier***le... ).
Stary 2010-10-23, 11:09   #2003
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

hej Dziewczyny,

niestety nie moge wprowadzic juz zmian na liscie "na poczekalni", bo w poscie zabraklo znaków. Musialabym w ogole skasowac liste oczekujacych....

zostawiam wiec akualizowanie danych w rekach Marty (martucha84)

ninaad
Moje tez je szybko lapczywie i duzo (pomijam juz fakt, ze z piersi tryskaja mi przewaznie wtedy 3 strózki mleka ), niestety przy okazji nakłykac sie duzo powietrza i po 5 min, jedzenia zaczyna sie drzec bo ja boli brzuszek... wiec trzeba ja usniesc do odbicia... i tym sposobem jemy na 3 razy...

przy jedzeniu z butelki na pewno nie ma takich cyrkow....eh, zreszt niewazne...

wiecie co doszalam do wniosku, ze to jednak dobrze, ze Nadia chce ten smoczek, bo tym samym wydaje mi sie, ze umie jesc z butelki. Syn znajomych (wyjatkowo grzeczne dziecko), nigdy nie chcial/nie potrzebowal smoczka i to bylo, super, fajnie do momentu kiedy oni zechecli wyjsc a Mały miał zostac z dziadkami.... i chcieli zeby zjadl swoje mleczko z butelki... wyobrazcie sobie ze przetestowali wszytskie mozliwe srodki, a Młody jak za Chiny nie chcial inaczej jak z cycka...

Moja Nadia, wypila juz 3 razy PLANTEX z butelki podawanej przez tate z takim smakiem ze az uszy sie trzesly... (swoje droga nie wiem co w tym takiego dobrego ), wiec doszlam do wniosku, ze nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:02 ----------

Cytat:
(...) ostatnio teściowa denerwuje (nie lubię takiego "tiutiania" do dzieci, strasznie mnie to drażni, dziecko jest małe, ale nie upośledzone... a ona ciągle do małej "a tiu tiu, a gu gu" itd. a do tego mówi do mojego dziecka tak, jak mówiła do swojego zdechłego już psa i chyba ją następnym razem opier***le... ).

skad ja to znam... u mnie nie tesciowa a tesc tak "tiutał" do Nadii przy pierwszej wizycie i maz do niego "ale niech tata mowi do niej normalnie, bo ona ma sie uczyc normalnego jezyka, a przez to tiu tiu dziecko spowalnia sie w rozwoju"... tesc sie na niego spojrzał, ze myslalam ze podjedzie i mu przylozy

a propos niemieszczenie sie dzieci na przeijakach ja z moja po kapieli za kazdym razem latam do pokoju... bo stwierdzilam przez te 4 sekudny sie nie wyziebi

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-23, 11:22   #2004
falbala
Raczkowanie

dzieki naked to mnie troche uspokoilas ))

mój Wiktor ma 6 tyg i wazy 6100
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-23, 11:42   #2005
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
skad ja to znam... u mnie nie tesciowa a tesc tak "tiutał" do Nadii przy pierwszej wizycie i maz do niego "ale niech tata mowi do niej normalnie, bo ona ma sie uczyc normalnego jezyka, a przez to tiu tiu dziecko spowalnia sie w rozwoju"... tesc sie na niego spojrzał, ze myslalam ze podjedzie i mu przylozy

a propos niemieszczenie sie dzieci na przeijakach ja z moja po kapieli za kazdym razem latam do pokoju... bo stwierdzilam przez te 4 sekudny sie nie wyziebi
Chyba wykorzystam tekst twojego tż-ta A co do noszenia do pokoju u nas jest 10 stopni różnicy w temp między pokojem a łazienką... Ech... no coś będę musiała wymyślić...
Stary 2010-10-23, 11:50   #2006
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Chyba wykorzystam tekst twojego tż-ta A co do noszenia do pokoju u nas jest 10 stopni różnicy w temp między pokojem a łazienką... Ech... no coś będę musiała wymyślić...

Swoja droga ciekawe czy jak my bedziemy babciami to tez bedziemy tak tituac do naszych wnucząt

a propos ubierania po kapieli ... to hartuj Młoda... nic jej nie bedzie! No chyba ze wolisz sobie zaoszczedzic troche sluchu

Stary 2010-10-23, 13:20   #2007
Marcia2507
Raczkowanie

Witajcie
Przyszedł czas i na mnie
Julka urodziła się 18.10 poród sn 56 cm długości i 3680 wagi.
Będę próbowała was nadrabiać,( bo i w dwupaku podglądałam odchowalnię) tylko czy młoda na to pozwoli
Myślałam że poród będzie o wiele trudniejszy, powiem szczerze że moim zdaniem najgorszy ból to ten po porodzie bo teraz koszmarnie szwy ciągną, ale da się wszystko przeżyć
Wasze dzieciaczki rosną jak na drożdżach i wszystkie cudne
Ja nie mogę się nadziwić jak z dnia na dzień taki szkrabek potrafi się zmienić. Opisu porodu tu wykładać wam nie będę bo obyło się bez żadnych hecy, skrót jest na poczekalni
Dołączam dwie fotki mojej córy
1-sza kilka h po porodzie, 2-ga dziś 5 dni po
Pozdrawiamy serdecznie
Marcia2507 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-23, 15:26   #2008
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Dziewczyny
chcialam was ostrzec prze "lekiem" water gripe, nie wiem jacy lekarze przepisuja to niemowletom ale chyba jacys szarlatani....

Poniewaz u nas zaczely sie marudne wieczory i podejrzewalismy ze moze ma to zwiazek z brzuszkiem poprosilam meza o przestudiowanie wszystkich dostepnych srodkow framceutycznych kotrych nazywy pojawily sie na tym forum i nie tylko.

Ale wracajac do tego water gripe... wyobrazcie sobie, ze w skład leku wchodzą, cukier, jakies ziołko (nie majace zadnego sprawdzonego działania) i uwaga 3,9% ALKOHOLU, wobec czego najwieksza zalecana dawka dla niemowlecia odpowiada 5 kieliszkom whiskey wypitym przez doroslego 80kilogramowego człowieka... jednym slowem dziecko sie uspokaja, bo jest po porstu "nawalone"
(dane zasiegniete z arytuku medycznego pod adresem http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/arti...f/10844880.pdf )

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-23 o 15:27
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-23, 17:04   #2009
dra
Zakorzenienie

hej
dzieciaczki jak zawsze każde takie cudowne
mszu ooo patrz i to lekarze zapisuja malucha trzeba na wszytsko uważać

a mój w końcu spokojny już myślałam,że sie nie najada czy coś,ale nie brzuszek go boli kupilam kropelki które chwalila Paula bobotic i od razu jest poprawa, po kilku dni krzyku w koncu synuś jest spokojny i puszcza bączki,ze hej wiec go to meczyło,ale dobrze,ze juz spokojny,bo serce sie kraja jak nie wiadomo co dziecku dolega a płacze i płacze
wpadne pozniej,bo bylismy na spacerku a zaraz jedzonko i tylko tak zerkłam
Stary 2010-10-23, 18:05   #2010
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej, hej.
U nas aktywna sobota, oczekujemy na gości.
Upiekłam ciasto- wyszedł zakalec, i pobiegłam na zakupy do cukierni
Widzę, że Wy też dzisiaj zajęte bo cisza jakaś tu panuje.

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
I ja się pochwalę jak "pieknie" przybiera mój rycerzyk na maminym mleku
Na tym drugim zdjęciu to naprawdę pyzuś super niech rośnie zdrowo!

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość

Od środy walczyłam z mega gorączką i wogóle nie byłam w stanie normalnie kontaktować. Dziś na szczęście się troszkę uspokoiło, więc zajrzałam, ale niestety nie czytałam co tam pisałyście...
No to niefajnie taka gorączka, oby szybko przeszło.

Cytat:
Napisane przez angelikaw Pokaż wiadomość

u mnie śladu nie ma.. Jak nie ma bąbelka to znaczy, że coś nie tak?

Szczepiona była na pewno w 4 dobie - w dniu wyjścia ze szpitala.
Ja się nie znam, też mnie to interesuje bo u nas ślad mały, może jeszcze bąbel urośnie?

Cytat:
Napisane przez Marcia2507 Pokaż wiadomość
Witajcie
Przyszedł czas i na mnie
Julka urodziła się 18.10 poród sn 56 cm długości i 3680 wagi.
Witam i Gratuluję
Zaglądaj do nas jak najczęściej.
Dużo mamuś się nie udziela, ciekawe czy nie mają ochoty czy czasu

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości