|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#26611 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI
Cytat:
|
|
|
|
|
#26612 |
|
Zakorzenienie
|
eee czyli ugniatamy je po odaniu stylizatora jak sa mokre? O jak wszystko wyschnie to jeszcze troce zeby sie pozbyc resztek zelu? Czy tak? |
|
|
|
#26613 |
|
Wtajemniczenie
|
jennifer ja jestem zwolenniczka ugniatania, aczkolwiek nie przesadnego
![]() 1. ugniatam odciskajac wode po myciu - rekami z odzywka bs. robie to dopoki nie przestanie kapac z wlosow, przy okazji loki zaczynaja sie formowac. 2. ugniatam koszulką, aby pozbyć się reszty wody - dalsza czesc formowania lokow przy okazji. 3. potem sobie chwile wiszą, lubie jak troszke odparuje, potem nakladam stylizator (czyli w 99% przypadkow zel) też ugniatając. ale ugniatanie jest tylko formą nakladania żelu. 4. susze suszarka, lub zostawiam do wyschniecia. w obydwu przypadkach ta sama zasada: moment, który jest ostatnia chwila nakladania stylizatora jest też ostatnim momentem dotykania wlosow. czyli - konczy sie stylizacja - zaczyna sie suszenie/schniecie - w tym momencie koniec dotykania. 5. po wyschnieciu odgniecenie sztywnosci z zelu. ugniatanie dla samego ugniatania u mnie nie zdaje egzaminu (poluznienie lokow zamiast ich podkrecenia i zwiekszenie prawdopodobienstwa puchu) oczywiscie kazdemu moze pasowac cos innego - niektore dziewczyny harmonijkują kazda strone wlosow po 100 razy i jest dobrze. ja (i moje loki) tego nie lubimy
|
|
|
|
#26614 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, czytam Was regularnie, piszę rzadko
![]() Ale mam teraz kłopot - pogubiłam się mimo powortu celem uzupełnienai wiedzy do FAQ. Chodzi mi o wydobycie skrętu/ stylizację. Używam regularnie nivea flexible curls, nie używałam nigdy dotąd żelu. Czaję się na żel z rossmana. I moje pytanie: Czy nivea fc i żel to produkty niejako zamienne, czy wskazane jest stosowanie obu - zatem nivea fc wydobywa skręt, żel go utrwala? Nivea ma glicerynę, żel z rossa emoliet - czy przy suchym powietrzu teraz nie lepiej byloby zrezygnować z nicea fc na rzecz żelu...? No pogubiłam się... ![]() I żeby nie było wrzucam zdjęcia tych moich uparcie prostujących się od spodu włosów Już się przyzwyczaiłam ![]() I dodam, że piękne macie włosy i...niezłego bzika na ich punkcie
|
|
|
|
#26615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a żeby wydobyć skręt ugniataj włosy, przydałaby ci się też odżywka b/s
|
|
#26616 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z nivei jestem zadowolona. Jak byś porównała działanie fc do żelu - jakieś widoczne różnice? B/s do wydobycia skrętu używam regularnie, nieprzerwanie naturii len i rumianek Trzecie opakowanie już idzie Raz ją zdradziłam z miodem i cytryną i szybciutko wróciłam. Nie zamierzam zmieniać
Edytowane przez convallaria Czas edycji: 2010-10-23 o 15:27 |
|
|
|
|
#26617 |
|
Zakorzenienie
|
po nivei fc włosy w ciągu dnia się prostowały i odgniatały np. jak się przytuliłam do poduszki a po żelu trzymają się cały dzień, dużo lepiej też wyglądają nazajutrz
bardzo polubiłam się z żelem, a zanim zaczęłam go używać myślałam sobie że nigdy nie będę stosowała żelu bo pewnie po nim będę miała sztywne oblepione włosy ![]() także polecam żele, ale oczywiście bezalkoholowe (mój żelowy ulubieniec to Delia)
|
#26618 |
|
Rozeznanie
|
Hmmm, nie mam pojęcia co to - muszę się dokształcić
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#26619 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego też z reguły używam tych dwóch produktów jeden po drugim - najpierw Nivea FC, a następnie - żel. Próbowałam stosowac osobno, ale: - sama Nivea FC jest dla mnie zbyt słaba, taka jak pisała Paulinka - loki się odkształcają - sam żel - nie wydobył mi tak dobrze skrętu (ale loki/fale były utrwalone) Doszłam do wniosku, że jak skończy mi się Nivea FC (a to niedługo nastąpi) nie kupię jej kolejnego opakowania. Stosuję ją z niewielkimi przerwami od kilku(nastu) miesięcy i moim zdaniem to jest zbyt długi okres jak na jeden produkt. Na tę chwilę ciągle nie mam pomysłu na jej zamiennik, ale mam nadzieję, że uda mi się coś znaleźć ![]() Cytat:
Naturia z miodem i cytryną i z pokrzywą - są raczej tym cięższymi odżywkami (chociaż ja lubię je wszystkie stosować jako odżywki b/s) |
||
|
|
|
#26620 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie wiem czy temat byl poruszany bo mam ostatnio zaleglosci, ale na pewno zauważyłyście, ze niektore kosmetyki do stylizacji znaczaco przyspieszaja schniecie włosów - inne z kolei go wydłużają. zastanawiałam się od czego to zależy - uzytych skladników (ale np. zele z reguly sklady maja podobne)? proporcji? spośród zeli, ktorych uzywalam przyspieszajace schniecie: artiste (i żel i guma) delia ziaja nuno (ten to chyba najbardziej ze wszystkich - przy okazji to najmocniejszy zel jaki kiedykowleik mialam) wydłużające czas schniecia fructis avon advanced techniques do lokow (wycofany) lekko wydluzajacy jest tez style gel pozostałych albo dawno uzywalam i zapomnialam, albo nie wyrobilam sobie jeszcze zdania jakie wy macie odczucia i ktory rodzaj wolicie?
|
|
|
|
|
#26621 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny nie mam duzo czasu teraz bo obiad musze zmontowac pozakupowy, tutaj moj TRZECI DZIEN ale po reanimacji, jak dla mnie calkiem, calkiej
![]() pozniej do Was zajrze
|
#26622 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Żeby nie było wątpliwości to chodzi o tę odżywkę: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-3...normalnych.htm Sama w sobie nie jest ciężka, ale w porównaniu do innych odżywek Joanny Naturii, to tak (nie miałam nigdy tylko Joanny z makiem - podobno ona jest najcięższa) |
|
|
|
|
#26623 |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam dzisiaj wodę brzozową ,ale martwi mnie ten alkohol jako głowny składnik;/ Czy mogę stosować samą wodę brzozową ,gdy w międzyczasie raz na tydzien stosuje naftę ?
Może wymieszać z czymś tą wodę brzozową ? Jak radzicie? |
|
|
|
#26624 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny.
![]() Czytam Was często, staram się nadążać. Był poruszany temat stylizacji. I oto mam tu problemik. jako posiadaczka falowano-kręconych włosów nigdy nie używałam żadnego stylizatora. (oprócz odżywki b/s-jeżeli można to stylizatorem nazwać, raczej zabezpiecznikiem ) Kupiłam wczoraj Nivea FC (nie zdążyłam użyć jeszcze). i czaje się na żel Delia---> i oto pytania.... Gdzie go kupić? Są jakieś sieciówki w którym można go dostać? Jak sprawuje się żel na włosach kręconych..? Nie będzie efektu sztywnych włosów? ( bo tak żele mi sie zawsze kojarzyły) Czy ten żel nadaje się na tą porę roku.. i zimę? Nie powoduje puszenia sie włosów? Czy żele wysuszają włosy? dziękuje za odpowiedzi i pomoc. |
|
|
|
#26625 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do żeli to Delia jest ok , trzeba patrzeć na skład aby nie było wysuszającego alkoholu i zapachu , czyli jednym słowem prosty składjaki ma np różowy żel z rosmana albo Artiste z Drogerii Natury
Pielegnacja naturalnych loków, loczków, fal-cz. VI 10 przykazań żywieniowych "Gdy zamykają się jedne drzwi do szczęścia,otwierają się inne,ale my patrzymy na pierwsze drzwi tak długo,że nie widzimy tych drugich"' -H.A.Keller silikony w odżywkach, SLS, parabeny out
|
|
|
|
|
#26626 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
len/rumianek, mak/bawełna, miod/cytryna, mieta/wrzos, pokrzywa/mieta przy czym len/rumianek i bawełna/mak sa w miare na rowni - one sa po prostu rozne (mysle ze znaczenie ma gliceryna w bawelnianej) Cytat:
carrefour dobrze, po odgnieceniu nie bedzie tak, nie jelsi nie maja alkoholu to nie ---------- Dopisano o 20:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- chodzi o gliceryne, ktora w zmiennych warunkach i suchym powietrzu (ogrzewanie) moze spowodować ucieczke wody z wlosa i puch |
||
|
|
|
#26627 |
|
Zakorzenienie
|
...żelu różowego Rossmannowskiego - nie mam już nigdzie!! byłam w paru.. są jakieś inne w 1/2 litrowych opakowaniach...albo ja jakaś nie kumata
|
#26628 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedzi.
W poniedziałek skoczę do Carrefour'a. I nie ma zgodności z CG żel do włosów...? żel to żel... Aby nie zawieraj alkoholu denat, wysoko perfum, gliceryny? Na co uważać jeszcze....? |
|
|
|
#26629 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...7&postcount=10Rybiorko, Twój trzeci dzień jest . Już nie narzekam na swoje włosy ![]() Wstawię jednak zdjęcia swoich włosów z wczoraj, tylko od razu przepraszam za jakość zdjęć, bo jest fatalna. bardzo się spieszyłam. Na zdjęciach są minimalnie wilgotne. Po całkowitym wyschnięciu nabrały większej objętości. Wstawiam więcej zdjęć, może na jakimś będzie cokolwiek widać Nie mogę sobie jeszcze poradzić z uporządkowaniem loków. Ciągle wyglądają jak po przejściach . To pierwszy raz kiedy wstawiam zdjęcia po wysuszeniu. Zawsze było rano, po nocnym wierceniu.
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2010-10-23 o 22:58 |
||
|
|
|
#26630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie narzekaj, tylko kontynuuj pielegnacje Cytat:
|
|
#26631 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() A pielęgnację kontynuuję jak najbardziej |
|
|
|
|
#26632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#26633 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Osobiscie sie ciesze, jesli jakis produkt przypiesza schniecie, bo moje wlosy bardzo dluga schna. Generalnie wydaje mi sie, ze roznice w Twoich odczuciach moga byc spowodowane jednak skladem poszczegolnych zeli, a przede wszystkim duza/mala zawartoscia humektantow, ktore przeciez mocno wplywaja na gospodarke wodna wlosa. Cytat:
Jaki widzisz zwiazek miedzy stosowaniem wody brzozowej a nafty? Mozesz wymieszac z woda destylowana, hydrolatem, ewentualnie dodac jakis ekstrakt. Mam problemy z laptopem i nie widze zdjec
|
|||
|
|
|
#26634 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny skoro nie mozna na zimę stosowac Nivea FC to co moge jako zamiennik uzyc ?
|
|
|
|
#26635 |
|
Raczkowanie
|
Dama pikowa mam nietypowe pytanie;p
widziałam twoje zdjęcia w codzienniku a moje pytanie dotyczy koloru ścian pokoju który widać w tle są niesamowite I do reszty dziewczyn: czy jeśli dodam do zelu lnianego konserwant musze go dalej trzymać w lodówce?
|
#26636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy znajdę zamiennik Nivea FC zgodny z CG, więc rozważam jego zakup Pamiętam, że kilka osób go używa. Możecie napisać, jak Wam się sprawdza? Czy stosuje go ktoś, kto ma włosy łatwe do przeciążenia? Nakładacie po nim jeszcze żel? Czy też sam wystarczająco utrwala loki? Jak dużo go nakładacie na włosy? |
|
|
|
|
#26637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja używam boostera i powiem ci, że nie spisuje się jako stylizator za to świetny jest do reanimacji wogóle nie utrwala, loki rozpadają się już po godzinie i mega szybko się odgniatają w porównaniu do nivea fc - też słabo utrwala ale przynajmniej fryzura trzyma się cały dzień a nie godzinę za to jest świetny do reanimacji, moczę włosy i nakładam porcję wielkości 2óch winogron, wtedy ładnie definiuje loki - włosy się trzymają ze względu na użyty w dniu poprzednim żel
|
|
#26638 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry siostry, jestem po tescie ostatniego stylizatora miss jessie's i chyba jednak nie bede jego fanka choc jak wszystkie stylizatory miss jessie's nie daje sztywnosci, wlosy slicznie pachna i blyszcza sie
tutaj fotki, sumujac powiem ze te kosmetyki w moim wypadku daly dokladnie co producent mowi, na razie nie robilam powtarzalnosci Strech Silkening Creme i Curly Pudding ale jak zrobie wtedy Pole uzupelnie post o stosowaniu i odczuciach
|
#26639 |
|
Zakorzenienie
|
rybiorek coraz dluzsze robia ci sie te wloski
strasznie mnie interesi jaki bedziesz miala skret jak wlosy beda lezaly juz na plecach czy beda tak skrecone jak mialas swoje dawne dlugie czy bedzie to inny skret
|
|
#26640 |
|
Zakorzenienie
|
Rybiorku jak patrzę na składy kosmetyków które wrzucasz na składowy to trochę ci zazdroszczę
![]() szkoda, że w polsce nie ma specjalnych (dobrych) linii kosmetyków do kręciołów i fryzjerów, którzy umieją się obchodzić z takimi włosami to kolejne powody dla których mam ochotę emigrować ![]() dziewczyny a widziałyście może w sephorze nową linię kosmetyków do włosów HIP??? przypadkiem je dojrzałam i pobieżnie spojrzałam na kilka składów i były fajnie, jakieś ekstrakty itp. Chciałam ostatnio kupić coś z tej serii, odwiedziłam 2 sephory i nie było tego? Nie wiem co się stało, wycofali czy co? http://www.sephora.pl/pl/cid271/hip.html
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

Raz ją zdradziłam z miodem i cytryną i szybciutko wróciłam. Nie zamierzam zmieniać