|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4051 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Majowo-czerwcowe mamy 2011 :)
Cytat:
ide spac dziewuszki,do jutra papapapa |
|
|
|
|
#4052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() też sobie idę, bo jakoś dziś nie w temacie jestem .. do jutra kochane
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2010-10-25 o 21:41 |
|
|
|
|
#4053 |
|
Zadomowienie
|
A to fajnie mieć kogoś takiego na wątku
A powiedz mi czy jak jestem całą ciąże na l4 to później normalnie należy mi się zasiłek macierzyński? czy on jest bez względu na wykorzystanie tych 270 dni?Mazianka Aj tam,aj tam hihi i tak Cie kochamy Ja Was też
|
#4054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W sumie staram się już 7 lat, z tym, że z pierwszym partnerem się rozwiodłam i nie udało mi się zajść w ciążę. Teraz jestem szczęśliwa z nowym TŻ i się udało. Pewnie miałam jakąś blokadę psychiczną. Byłam na usg w 7 tc. ale gin nie dał mi zdjęcia. Widziałam bijące serduszko i 5 mm fasolkę |
|
|
|
|
#4055 | |||
|
Wtajemniczenie
|
a co np. w sytuacji, kiedy nie mam legitymacji ubezpieczeniowej, a mam iśc do szpitala? muszę takową miec, czy wystarczy zaświadczenie o odprowadzaniu składek z ostatniego miesiaca (dostaje przy wyplacie) ?
poradźcie coś na zaparcia !!!!!!!!!! ![]() Cytat:
i gratuluję wyczekiwanej Fasolki![]() Cytat:
Cytat:
popływaj też za mnie
|
|
|
#4056 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nadrabiam po ileś stron i na końcu nic nie wiem
Dużo nas, coraz więcej, fajnie ![]() Cytat:
całe 9mc i potem rozlicza się z Zus myślę że tak jest jak jest powyżej jakiejś liczby pracowników.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
|
|
|
#4057 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4058 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja też księgowa i kadrowa jestem
|
|
|
|
|
#4059 | ||
|
Zakorzenienie
|
Anulinka, Renessme - jak dobrze Dziewczyny, że Wy tu jesteście
Ja kompletnie nie łapię co, jak i dlaczego ![]() Cytat:
Cytat:
. Dobrze, że dzisiaj mało nadrabiania, tym bardziej że już prawie śpię
|
||
|
|
|
#4060 |
|
Zadomowienie
|
Specjalistki
![]() super A czy i ja z pytaniem mogę się uśmiechnąć? Czy orientujecie się może czy ZUS akceptuje zwolnienia chorobowe wystawione za granicą? Ja mam ubezpieczenie polskie (wynikające z mojego stosunku pracy) oraz ubezpieczenie niemieckie (przy męzu, który pracuje dla niemieckiej firmy).. chodzę do lekarza w Polsce, który wystawia dla mnie L4, które później zanoszę do miejsca pracy.. tu zaczyna się moje pytanie - czy istnieje możliwość, abym będąc w Niemczech wybrała się do "tamtejszego" ginekologa i od niego otrzymała zwolnienie chorobowe? czy będzie ono respektowane przez polski ZUS i pracodawcę? Jeśli tak, to czy tak owe należy złożyć w miejscu pracy (czyli tak jak zawsze zanoszę) czy do ZUSu? Skomplikowane, ale może znacie dziewczynki odpowiedź. Pozdrawiam ![]()
|
|
|
|
#4061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4062 |
|
BAN stały
|
Ja też z Lubuskiego
Tak,będę poczwórną mamą. Pomóżcie-dajcie coś na całodobowe mdłości bo oszaleję. Kibelek też zaliczyłam wieczorkiem ![]() Ale nas dużo Fajnie!Ja nie pracuje,to nie mam problemów z L4. |
|
|
|
#4063 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wynika, że można, ale pewnie to długo potrwa. A tak w ogóle to dzień dobry mamuśki Jadę dzisiaj rano po wynik TSH, a na 17 do Katowic do endo. Miłego dnia
|
|
|
|
|
#4064 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() lolka pytanie, że tak powiem zdecydowanie nie standardowe aż normalnie musiałam zadzwonić do ZUS w tej sprawie i tam Pani poinformowała mnie, że chonorują takie zwolnienia, także nie masz się co martwić
|
|
|
|
|
#4065 |
|
Zakorzenienie
|
Miazga jest z tymi przepisami...ciężko mi się w tym połapać.
A póki co witam wszystkie mamusie wtorkowo! Miłego, bezmdłościowego dnia! |
|
|
|
#4066 |
|
Zakorzenienie
|
Andziot a skąd ty jesteś???
Witam dziewczyny Nie cierpię takiej pogody jak dzisiaj...zimno i ciemno..brrr. Jutro kończy mi się folik, wczoraj zaczęłam 11 tydzień, myślicie że mogę już kupić falvit mama??
|
|
#4067 |
|
Raczkowanie
|
Cześć, cześć
Widzę, że tematy kulinarne chwilowo poszły w kąt na rzecz zusowskich ![]() W sobotę byłam u gin. Maleństwo ma 44 mm, ale jest to wymiar od główki do pupy. Zdziwiło mnie to. Wiedzieliście, że podawana Wam przez lekarzy "długość" dziecka nie obejmuje nóżek? Czyli w praktyce nasze maleństwa są jeszcze większe. Poza tym dopadł mnie ostatnio lęk ciążowy. A właściwie dopadły mnie lęki w pakiecie Lęk przed porodem, lęk przed wynikami przezierności, lęk przed rozstępami, przed przytyciem... Normalnie lęk na każdą okazję Chyba mam za dużo czasu na myślenie, skoro takie rzeczy przychodzą mi do głowy...? Mam wrażenie, że w Was jest jakoś więcej spokoju, prawda? Dziewczyny, ściskam Was wszystkie mocno, miłego dnia! |
|
|
|
#4068 |
|
Zakorzenienie
|
Vinca, nie martw się, chyba każda z nas ma czasem takie myśli, ale to mija i znów jest dobrze.
|
|
|
|
#4069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mój bejbik 4 dni wcześniej miał 38,2 mm, ale pewnie w sobotę miałby grubo ponad 40.Też się boję, ale mój TŻ skutecznie wyrzuca te moje "głupie" myśli z mojej głowy
|
|
|
|
|
#4070 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
. A nawet powiedziałabym, że jestem bardziej niespokojna niż gdy byłam w ciąży pierwszy raz...Poza tym boję się, że po porodzie znowu będę miała straszne skoki temp. - do 41 st. i znowu wyląduję w szpitalu . Rozważali zakażenie, ostatecznie stwierdzono, że było to spowodowane osłabieniem organizmu. ......................... ......................... ......................... ......................... ......................... Witam wtorkowo p.s. Dzisiaj coś mnie znowu mdli i do tego jeździ w jelitach . Smectę chyba mogę sobie zapodać?
|
||
|
|
|
#4071 |
|
Zadomowienie
|
Oh dziewczynki jak dobrze z Wami
![]() Nie dość, że poradzic się można to i jeszcze wyżalić ![]() Renessme1985, Anulinka2009 dzięki wielkie za zainteresowanie Mnie nadal bóle głowy trzymają ![]() ![]() wariacji dostaję, ratuję się podpowiedziami w sprawie masażu, ale boję się, że na Apapie się skończy, bo tak mi łepetyna pęka ![]() Buziaczki dla Was Mamusie!! |
|
|
|
#4072 | |
|
Wtajemniczenie
|
mam mdłości od wczoraj wieczorem
cała ciąża dobrze, a tu jestem w 11tyg i tak źle się czuję myślicie, że można mieć od teraz mdłości dopiero, czy to raczej chwilowe tylko?Cytat:
ja tam bym jeszcze brała folik. w ogóle co jest dziwne dla mnie i śmieszne: za pierwszym razem poszłam do apteki i mówię "poproszę kwas foliowy" i dostałam KWAS FOLIOWY za niecałe 4zł. następnym razem poszłam i mówię "poproszę Folik" i dostałam FOLIK za 7,90zł. chyba płaci się za firmę, czy cuś. bo żadnej różnicy, poza nazwą nie było
|
|
|
#4073 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
No, nie ma jak usłyszeć parę słów pocieszenie i od razu robi się człowiekowi lżej na duszy. Myślę, że te durne myśli pójdą sobie precz po 3 listopada, jeśli tylko wyniki przezierności będą dobre. Chciałabym już mieć tą pewność. ![]() Co do długości maleństw, to rzeczywiście, jest to logiczne, bo jak mierzyć takie podgięte kikutki? Ale jakoś samej nie przyszło mi do głowy. 44 mm to chyba raczej norma jak na ten tydzień ciąży, choć przypuszczam, że mój dzidziuś raczej mały nie będzie: ja mam 173, TŻ 195... Hmm... jak by się tak zastanowić, to przyszedł mi do głowy jeszcze jeden powód do lęku: że dziewczynka będzie miała wzrost po tatusiu... Wtedy nie pozostanie jej nic innego jak grać w NBA...
|
|
|
|
#4074 | |
|
Wtajemniczenie
|
ej będąc ostatnio u gin powiedziała mi, że jestem w 9tyg i 4dniu, a ja myślałam, że 9tydz 2dzień. czyli teraz liczyć sobie tak, jak ona mówiła, czy po staremu? niby tylko 2dni, ale wiecie :P
---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Cytat:
będzie wszystko dobrze głowa do góry
|
|
|
#4075 |
|
Raczkowanie
|
Miałam migreny przed ciążą, brałam specjalistyczne leki, które musiałam odłożyć, ale moje bóle minęły w ciąży, czyli mam odwrotnie niż ty Lolka1212.
Cóż ci mogę poradzić, spacer na świeżym powietrzu, leżenie w ciemnym pokoju, ćwiczenia jogi, szczególnie na szyje. W dużym bólu, gorąca kąpiel ale tylko głowy (bo przecież w ciąży to zakazane kapać się w gorącym). Rozumiem twój ból, mi gin tez powiedział, że tylko Apap a mi Apap nie pomaga na taki ból niestety. Oj biedna jesteś a masz "aure" przed bólem? Edytowane przez magdeczka Czas edycji: 2010-10-26 o 10:00 |
|
|
|
#4076 |
|
Zakorzenienie
|
The_sania u mnie są takie różnice między aptekami...w jednej aptece folik kosztuje 5.30 a w drugiej 6.90
A legitymacji ubezpieczoniowych już chyba nie wydają...teraz tylko te druki. Ja mam inny problem. Mój mąż jest zawodowym żołnierzem i dostał w kadrach zaświadczenie że mamy odprowadzane składki od maja, ale ani słowa o tym do kiedy. Na pytanie męża czy to na miesiąc zaświadczenie, pani odpowiedziała że to dopóki on pracuje jest ważne. Ale wiadomo jak jest u lekarzy. Gin na kasę już marudził.
|
|
#4077 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry mamusie i brzusie
|
|
|
|
#4078 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Mamuski
Wstałam, wysprzątałam dom i słucham jezzu Ależ on podnosi na duchu Po wyjściu z łazienki mina mojej rodziny - bezcenna! Haha
|
|
#4079 | |||||||||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
agus ja się już kolejny raz o zaproszenie nie prosze .Cytat:
a chciałam coś takiego, żeby tam móc różne rzeczy wpisywać i wklejać fotki.Cytat:
pięknie ![]() ooooo .... jestem obrażona i czuje się staro .Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja służę pomoca PRową jakby ktoś potrzebował ![]() Cytat:
a właśnie - nie bardzo wiem jak to z tymi witaminami. brałam prenatal complex, ale pani w aptece poleciła mi feminatal metafolin 400 + dha, ale po 13 tc. i mogę je już łykać? jak mam 12tc i 2 d? czy czekać lepiej. a wiecie, że tam się łyka i tabletke i kapsułke? masakra. nie wiedziałam, że aż tyle na raz. a tak wogóle to dzień dobry. jestem po okropnej kłótni z TŻtem i nic mi sie nie chce. zachowuje sie jak dzieciak czasem = jak mu zwróce uwage to sie obraża, milczy i ignoruje mnie (jego mama mi mówiła, że od małego tak miał - szkoda że tego w nim nie zwalczyła ). tak sie pokłóciliśmy, że aż powiedziałam, że nie wiem czemu za niego wyszłam. masakra. i te nerwy i stres i potem zaczęłam jeszcze bardziej płakać bo uświadomiłam sobie, że mogę nerwami dziecku zaszkodzić.nie wiem. maskara jakaś. nie cierpie sie kłócić i nie cierpie tego uczucia po kłótni. fu. nie chce mi sie wracać do domu po pracy. wiecie co - mamy takich znajomych, gdzie mąż jest strasznie za swoją żoną, robi wszystko i w ogóle skacze za nią (aż do znudzenia) a ona? nic nie robi, bawi się z koleżankami, wyjeżdża gdzieś bez niego, spotykała się z innymi a on - dalej za nią. mój TŻ też jest po ciężkim związku - wcześniejsza narzeczona go zdradzała i on dowiedział się przypadkiem, ale jak mi czasem coś tam opowiada (nie lubi o tym mówić) to okazuje się że ona też nie bardzo przejmowała się ich domem i nim, a on był za nią. a ja? głupia starająca się żona, obiadki, pranie, kolacje .... przychodzę do domu po pracy, stawiam jego na I-wszym miejscu i co mam? fige z makiem. nie docenia (chociaż twierdzi że docenia). tzn nie jest zły, nie oszukuje itp., ale nie traktuje mnie tak, szczególnie teraz, jakbym chciała, a wierzcie mi, że nie chce wiele. on jest najważniejszy dla niego (choć twierdzi że jest inaczej). a ... przepraszam Was, ale musiałam się komuś wygadać. miłego dnia. aha - nerola gratuluje! czwórka masakra! cudnie!!!! a imiona dla chłopców są cudne. moria :yes: ja też chce trójkę .
Edytowane przez moniqac Czas edycji: 2010-10-26 o 10:08 |
|||||||||
|
|
|
#4080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W pierwszej ciąży bóle migrenowe przeszły zupełnie, ale w tej już nie... Ratuję się dokładnie tak jak napisała Magdeczka + nacieram skroń olejkiem mentolowym. Oczywiście ból nie ustępuje całkowicie, ale mogę w miarę normalnie funkcjonować. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.

A powiedz mi czy jak jestem całą ciąże na l4 to później normalnie należy mi się zasiłek macierzyński? czy on jest bez względu na wykorzystanie tych 270 dni?

popływaj też za mnie ![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

.
). tak sie pokłóciliśmy, że aż powiedziałam, że nie wiem czemu za niego wyszłam. masakra. i te nerwy i stres i potem zaczęłam jeszcze bardziej płakać bo uświadomiłam sobie, że mogę nerwami dziecku zaszkodzić.