2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-31, 18:53   #2461
ania13.03
Zadomowienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Hej dziewczyny, nie wiem czy mnie jeszcze pamietacie bo ostatnio w ogole nie mam czasu pisac. Jak tylko Gabunia zasnie w dzien ( a ostatnio nie zdarza jej sie to za czesto) to od razu biore sie za sprzatanie, gotowanie, itp. Podczytuje Was jednak na bierzaco i znalazlam juz wiele odpowiedzi na meczace mnie pytania i wiele cennych rad za co chcialam Wam slicznie podziekowac
Mala zaczyna ladnie spac w nocy ale za to przez ostatnich kilka dni jest nie do zniesienia Wczoraj skonczyla 4 tygodnie i zastanawiam sie czy przypadkiem nie jest to zwiazane ze skokiem rozwojowym
Musze sie Wam jeszcze pochwalic, ze wczoraj nasza Mala pierwszy raz sie do nas usmiechnela Niezapomniana chwila
Przepraszam, ze nie odnosze sie to zadnych postow ale zanim bym na dobre zaczela to Mala juz by sie na pewno obudzila Napisze tylko, ze wszystkie dzieciaczki sa cudne a i mamusie promienieja ( w przeciwienstwie do mnie - podkrazone oczy i waga stojaca od porodu w miejscu, podobnie jak u Ciebie Ray ).
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie a dla przypomnienia wklejam pare fotek

18.01.2013 - Lili

Edytowane przez ania13.03
Czas edycji: 2010-10-31 o 19:00
ania13.03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 19:14   #2462
mszu
Zadomowienie

GG do mszu
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Kasienka... u nas czasem sprawdza sie metoda uspokoic odlozyc do lozeczka, ryk, uspokoic odlozyc do lozeczka, czasem tak musze nascie razy raz pozniej a czasem tylko klika... to naprade działa... czasem szlag trafia i serce sie kraje ale trza byc konsekwetnym... ale mnie moze nie sluchaj... ja to wyrodna matka jestem w dodatku z diagniozowana na tym forum depresja

martucha... uuu lala! koooolezankooo... super fryz! normalnie jak z żurnala wycieta!

Nika... mi poza super ubrankami Pawełka podbaja sie tytuły Twoich zdjec... takie to zyciowe

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-10-31, 19:25   #2463
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

wrzucam kilka nowisci nadiowych... wysmazonych w ostatnim tygodniu... oceniajce surowo

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-31 o 19:53
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 19:44   #2464
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

mszu kobieto... jak dobrze że ty napisałaś te posty.... i zauważyłam link do artykułu Agnieszki Chylińskiej..... uwierzyłam teraz że nie tylko ja TAKA jestem... ten tekst to można włożyć w moje usta.. (prócz fragmentu o porodzie bo miałam cc :P)

A zdjęcia przepiękne !!! Zazdroszcze talentu !!! Gdyby mnie kto takie nauczył..... ohhhh
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 19:52   #2465
gabisun
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
wrzucam kilka nowisci nadiowych... wysmazonych w ostatnim tygodniu... oceniajce surowo
miałam dzisiaj nic nie pisać bo natchnienia brak, ale nie mogłam się oprzeć. Zdjęcia są boskie A tobei należą się niezłe baty, czy tak wygląda baba z depresją ślicznie razem wyglądacie aż dziwne ,że ten anioł w ludzkiej skórze tak się drze ( darł ). A z oczkami to taki efekt, czy robią jej się zielone

A jeszcze Kasienka witaj w klubie też kompletnie nie radzę sobie z usypianiem często proóbuje tak jak Mszu z odkładaniem, ale przyznam że często też wymiękam Teraz śpi, ale w ogóle od 2 dni to jakby ktoś mi dziecko podmienił, chyba skok przeszła

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 20:00   #2466
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

mszu- nie mogę przestać patrzeć na te zdjęcia

to takie hobby czy Ty zawodowo zajmujesz się fotografiką?? naprawdę zazdroszczę, bo ja będe musiała zapłacić grubą kasę, żeby mój mały miał w albumie tego typu fotki

ania- śliczna panienka zaglądaj do nas częściej

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-11-01 o 10:36
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 20:03   #2467
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

czita18...wiesz... ja nie spodziewalam sie rozowej rzeczywitosci po narodzinach dziecka.. a jednak i tak to wszytsko mnie przeroslo. Tak czy siak bardzo podoba mi ten arytul kobieta nie owija w bawełne i pisze naprawde jak jest i to mi sie podoba. Ciesze sie, ze podobaja Ci sie moje zdjecia

gabi... a dziekowac efekt zielonych oczu przypadkowy... bo wplywa na nie temperatura barwowa otoczenia... a bardziej po polskiemu panujace swiatlo w naszej sypialni... mamy zarówki energooszczedne i w ich swietle wszytsko wyglada dziwnie... Nadia ma jak wszytskie nowordki/niemowleta grantowe oczy.

Jeszcze a propos zdjec... to wiesz... czasem trza robic dobra mine do złej gry a tak powaznie to z kazdym dniem czuje sie lepiej.... pschicznie lepiej

naked hehe niestety tylko hobbistycznie... ale marzy mi sie obrocic to kiedys w temat zarobkowy, poki co ciagle mam wraznie ze wiele mi brakuje zebym mogła startowac na rynek... zwłaszcza jesli chodzi o zaplecze sprzetowe... a to niestety wszytsko cholernie drogie...

a to Twoje Heaven to gdzie dokladnie jest? Bo zumi niestety nie znajduje

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-10-31 o 20:22
Stary 2010-10-31, 20:27   #2468
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

a to Twoje Heaven to gdzie dokladnie jest? Bo zumi niestety nie znajduje [/QUOTE]

południowa Wielkopolska
Stary 2010-10-31, 20:45   #2469
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

naked... ooo... jak Ci fajnie...ja pochodze z Ostrowa Wlkp. czesto mi teskno za rodzimymi ziemiami

Stary 2010-10-31, 20:49   #2470
aaneczka1984
Zadomowienie

mszu..zdięcia cudowne.. ale modelki jeszcze piękniejsze
jesteś prześliczna no i córcia cała mamusia
Kolezanka z mamuś styczn-lut 2009 tez zajmuje sie fotografią ale chyba profesjonalnie. Tu sa próbki jej fotosów..równiez boskie..
http://bluehorse-photography.blogspo...max-results=20

mam nadzieje że sie nie obrazi że podaje tego linka, ale skoro jest on w Jej opisie to chyba sa to dane dostępne dla wszystkich

Ray..moj Patryczek tez ma czasem taki dzień śpiocha...dzis własnie taki miał...jak usnoł o 11 to obudził się o 17 (w miedzyczasie 2 razy przebudził się na króciutkie pociumkanie cycka)//przetrzymałam go godzinke z otwartymi oczkami, bo znów by spał..i teraz znów spi...
Tak więc chyba to sie zdarza u maluszków....

Co do usypiania to u nas tylko przy piersi/butelce..albo w bujaczku (kocham to ustrojstwo)..

Mały się troche wycwanił..śpi w swoim łózeczku do północy, a później jak próbuje go odłozyc po karmieniu to się wierci stęka, kwęka i musze go zabierać do naszego łózka...gdzie w sekundzie usypia...w łózeczku dręczy go zatkany nosek..strasznie mu chrypi..a jak tylko go wezme do nas to w mig wsio przechodzi... hmmm ciekawe:rolleye s:

A my walczymy z odparzona dupcią tzn nie pupcia ale te falbanki strasznie optarły małego i ma takie czerwone krostki po obu stronach ...cięzko to wyleczyc bo pieluszki ciągle drażnią te miejsca...

czita..Danielek to kawaler ze hoho....śłodziak:lo ve:

Dobrej i przespane.nocki mamusie
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 21:36   #2471
Zuziczka
Rozeznanie

Mszu- fajne foty
Moj typ to ostatnie zdjecie, reszta jak dla mnie ma troche zbyt rozmyte tlo czytaj-widac obrobke. Wole mimo wszystko naturalny bokeh i dof. Oczywiscie czepiam sie, zebys w piorka nie obrosla.
Miny Nadia trzaska boskie
Ja sie ciagle za nic lepszejszego od zwyklego trzaskania zabrac nie moge- Olek ryczy i ryczy, jest jakis marudny, wiec wole nie tykac jak sie na chwile uspokoi. (Ostanio go migawka obudzila i ryk od razu )
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 21:40   #2472
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi czy Wasze maluchy miały też bardzo suchą skórę przy stópkach i w nadgarstkach, która się złuszcza. Czy trzeba czymś smarować aby to się unormowało i jak długo ta skóra dochodzi do siebie w tych miejscach.
ja smarowałam całe ciałko oliwką a te miejsca łuszczące się troszkę mocniej "szorowałam"
Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Ja też używam tylko Hipp, ostatnio kupiłam do buźki krem Oilatum soft bo alergolog mi go poleciła do takiej buźki ze zmianami skazowymi, żeby nawilżać, bo dziecko swędzi ta wysypka. Krem bardzo dobrze nawilża ale zapach taki sobie :/
na przesuszoną skórę (także do buźki ze zmianami skazowymi) pediatra przepisała taką robioną maść: euceryna+wazelina (5zł za 100 ml). Jest tłusta, nie wchłania się całkowicie, ale bez zapachu i co najważniejsze- działa i przynajmniej nie ściera się szybko z buźki
Cytat:
ja tez jestem nabiałowa, bez miesa jakos przezyje, ale bez sera , mleka i jougurtów to chyba umre
2 dni jakoś wytrzymałam. Ale ciężko- nie mam pomysłów co jeść. Upiekłam sobie mięcho to przynajmniej kładę na kanapki i szamam rybki. Ciężko,no ale trzeba się poświęcić dla dziecka

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Ja mam termometr właśnie na podczerwień, około 80 zł za niego płaciłam i nie powiem, żeby był rewelacyjny ... W uchu temperaturę mierzy dobrze, ale na czole raz pokazuje 36,6 a za chwilę np 39 Więc zastanawiam się nad zakupem zwykłego elektronicznego.
nasz też w uchu pokazuje dobrze, ale temperaturę na czole jakoś bzdurnie
Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
ja nie wiem, ale cos nie tak jest z moim Zozolem.(czyt. Zuzią)
dzis prawie nie chce nic jesc ciagle spi... praktycznie obudzila sie na kapanie chwile i potem znow usnela i wczesniej w ciagu dnia na chwile i zaraz usypia martwie sie..
wczesniej bardzo ladnie jadla sama sie budzila co 3-4 h i doila cycochy teraz ja wybudzam i pociagnie kilka lykow i koniec, wieczorem juz w depsracji sciagnelam swoje mleko 50 ml i jej sila podalam... pociagnela po godzine kilka lykow cycka i 30 mm i spi...
nie wiem.... jak jutro bedzie znow tak pojade do lekarza
Ola też tak miewa czasem

w szpitalu jak mala pol dnia chciala ssac.. mi jedna polozna mowila ze dzieci tak maja ze jedego dnia oczy jak 5 zl i beda wisiec na cycku a nastepnego moga byc ospale i tak trzymam sie tych zdan... pocieszam sie echhhhhhhhh
mnie też tak mówili
Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość

PYTANIE:
Czy wasze dzieciaczki same zasypiają i czy usypiacie je w jakiś sposób???
różnie. Wieczorem zostawiam ją w łóżeczku i gaszę światło. Pogada sobie trochę i zasypia. Ale w dzień to różnie bywa
Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
Czy Wam sie dzieci czasem tak preza i wiją przy piersi??? Olek wtedy zaczyna ryczec i puszcza cycka, od razu tez go szuka??? Nie wiem o co chodzi, ale zaczynam ryczec razem z nim... Karmienie piersia zaczyna mnie stresowac gdy tak robi (nie zawsze na szczescie).
Ola czasem też tak robi- ale wykombinowałam, że wkurza się jak mleko leci za wolno Jeżeli mleka jest dużo to rozmasowuję trochę pierś, żeby lepiej leciało a jak to nie pomaga- przystawiam do drugiej piersi
Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
Najlepszy sposób na samozasypianie: położyć dziecko do łóżeczka i wyjść Ja jeszcze nigdy nie usypiałam Asi. Kładę ją, ona tam sobie "ku", "gie" i inne swoje słówka, macha rękami, nogami, stęka ale zaśnie. Jeśli nie płacze to wcale nie podchodzę, bo i po co?
u nas ta metoda sprawdza się niestety tylko w nocy jak jest ciemno i cicho

Ja mam jakieś niewymiarowe dziecko Pieluchy (pampersy) 3-6 kg są za małe, a 4-9 kg za duże. I co ja mam jej zakładać?
kupić pieluchy innej firmy?

Olę strasznie swędzi buźka od tych krostek skazowych. Daję jej fenistil w kroplach- chyba trochę pomaga.
W ogóle wczoraj mnie wymęczyła w nocy. Obudziła się na karmienie wczoraj o 3 a potem co 30-60 min. Trochę pojadła, trochę pomarudziła i tak do rana. W dzień też jakaś taka marudna. No ale nie ma gorączki, je normalnie- chyba po prostu taki dzień marudzenia. Oby
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 21:47   #2473
ycnan
Zadomowienie

Witam mamuśki
Za nami kolejny weekend poza domem. Wczoraj byliśmy cały dzień u rodziców, dziś u teściowej. Maluszek mój między godziną 8, a 18 spał może 2h w wózku, potem kąpanie i teraz padło moje słonko
Tak się ze mnie wszyscy śmiali, że oni pośpią godzinę dłużej dzięki zmianie czasu, a ja nie-przez Boryska. I co? Moja perełka zjadła o 23 i obudziła się o godzinę później niż zwykle I tak oto i ja pospałam tą godzinkę dłużej

Nie dam rady odpisać każdej z osobna, więc:
Wszystkie dzieciaczki są cudowne, a zdjęcia super -zwłaszcza mszu, ale Pani to doskonale wie

A teraz marudzenie na pana męża w nie mamusiowej sprawie
Mieliśmy wczoraj kilka małych spięć, bo on jest zakochany w naszej suni (co to adoptowaliśmy w lipcu) i wystarczyło, że przy okazji porodu spędziłam tydzień w szpitalu i pies został maksymalnie rozpieszczony ("bo bidulka siedziała całymi dniami sama w domu", a mąż ze mną w szpitalu). No i teraz sa z nią niesamowite problemy. Udało mi się nauczyć ją, że to nie ona rządzi, ale ma maksymalnie denerwujący nawyk skakania i proszenia się na ręce, drapiąc nas po nogach (u mnie to już do brzucha sięga i się boje o bliznę) Do tego podgryza, czasem naprawdę mocno, bo mężuś się z nią tak "bawi" (czyt. drażni ją). I za ***ja nie mogę tego zachowania wyplewić. Już wielokrotnie opie***lałam go, że ma się z nią bawić normalnie, a przynajmniej nie zaczepiać za każdym razem, jak przechodzi obok, ale nie, bo szanowny pan chce
Wczoraj się "popisywał" i pyskował, że będzie robił co chce itp. No i skończyło się wieczorem tym, że został poinformowany, że jak tylko pies ugryzie dziecko (zdarzało się, że rzuciła się na mnie z zębami bo coś jej nie podpasowało), to wylatuje z domu. Zatkało go i dopiero po chwili się odezwał; wytłumaczyłam, że krzywdzi psa, bo jeśli zrobi coś dziecku, to out, i albo: 1) nikt jej nie weźmie z takim zachowaniem = schronisko=uśpienie, 2) uśpimy ją sami, bo bywa agresywna, a nie będę ryzykowała zdrowiem dziecka.
Dziś jej nie zaczepiał, ale też nie byliśmy w domu za długo, więc nie wiadomo, jak się będzie dalej zachowywał. Mam nadzieję, że jednak coś do niego dotarło przez perspektywę uśpienia jego ukochanego pieska...

Aha, naked, Borysek też ma ciemieniuchę i męczę się z tym niesamowicie, bo z brwi mu poszło na czoło i całą głowę. Tzn, dopiero się zaczyna, ale wygląda to okropnie. A skórę na czole ma tak wysuszoną, że szok. Teraz smaruję oliwką zdecydowanie bardziej obficie i wygląda to lepiej. Wyczytałam, żeby naoliwić główkę i założyć na parę godzin czapeczkę bawełnianą, bo wtedy się lepiej wchłania. Więc teraz Borysinka śpi w czapeczce. Rano go wyczeszę, wydrapę i umyję włoski. Najgorsze jest to, że on ma do tego wszystkiego uczulenie na policzkach, więc wygląda biedaczek paskudnie...

Edytowane przez ycnan
Czas edycji: 2010-10-31 o 21:55
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 21:53   #2474
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
naked... ooo... jak Ci fajnie...ja pochodze z Ostrowa Wlkp. czesto mi teskno za rodzimymi ziemiami
dokładnie z Ostrowa właśnie jestem
Stary 2010-10-31, 21:56   #2475
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamuśki.
U nas był znowu aktywny dzień odwiedzinowy i nie było czasu na wizaż. Ale teraz udało mi się nadrobić.

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
My chrzcimy na wiosnę, na Wielkanoc jak przyjedzie moja siostra z Shanią to zrobimy podwójny chrzest ale będzie draka: Córka Polki i Hindusa- żyjących bez ślubu prawie dwuletnia haha, którego chrzestną będzie rozwódka i Syn rozwódki, żyjącej z mężem tylko po ślubie cywilnym- prawie roczny , którego chrzestną będzie bezbierzmowaniowa Polka mieszkająca w UK echhh sensjacja w dzielnicy...
namieszałam ?
Namieszałaś Ty jesteś rozwódką?
A synuś cudny i już taki duży!

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość
hej kochane
Witaj na odchowlani. Serdeczne gratulacje! A córcia jaki blondasek cudna naprawdę. Chyba nie ma na wątku takiej blondyneczki?

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
i jeszcze wrzucę fotkę mamową i synową tak wyglądamy razem
No, no fajnie wyglądacie. Synek to już duży kawaler.

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
PYTANIE:[/B] Czy wasze dzieciaczki same zasypiają i czy usypiacie je w jakiś sposób???
Moja usypia sama, tzn kładę ją do łóżeczka i włączam karuzelę z FP z odgłosami dżungli- zazwyczaj działa cuda.
Ale córcia czasami usypia bardzo długo, i w tym czasie nie płacze ale pręży się, stęka, wierci się, wypluwa smoka i krzyczy żeby jej podać. I muszę przyznać, że jeśli takie coś w nocy trwa 40-60 minut a ja jestem bardzo senna ( nie umiem usnąć jeśli ona nie śpi) to biorę ją do wyrka i usypiam, przytulając i głaskając po główce lub pleckach.

W dzień nie śpi w łóżeczku ale na wersalce w dużym pokoju, tam gdzie przebywamy my i tam jeśli nie uśnie sama, to ktoś z nas się z nią kładzie i głaszcze po głowie itp.

Nie ma noszenia na rękach i lulania- wyjątek to podczas bólu brzuszka ale to się zdarza całe szczęście baaaardzo rzadko.

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny. Znacie może jakiś sposób na gazy w brzuszku ?.
U nas zadziałał espumisan 4 x 5 kropli przed jedzeniem.
I teraz herbatka koperkowa np. plantex 2 x 20 ml po jedzeniu.

Cytat:

Nie mam czasu na wizaz, Olek nas terroryzuje...

ale i tak go kocham nad zycie
Bidulku, cierpliwości życzę.
Synuś fajniutki!
A jakiś czas będziesz to wspominać z uśmiechem na ustach

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Witajcie Kobietki
Witaj. GRATULACJE!

Cytat:

to i j sie pochwale
Kolejne fajne dzieciaki Słodko razem wyglądają

Cytat:
Ale będziesz miała świetne pamiątki zdjęcia naprawdę udane.

No to i ja coś wkleję

Sen poranny i mama na spacerku z córcią.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-31, 21:56   #2476
Binka0310
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
mszu..zdięcia cudowne.. ale modelki jeszcze piękniejsze
jesteś prześliczna no i córcia cała mamusia
Kolezanka z mamuś styczn-lut 2009 tez zajmuje sie fotografią ale chyba profesjonalnie. Tu sa próbki jej fotosów..równiez boskie..
http://bluehorse-photography.blogspo...max-results=20
Widze ze dziewczyna z mojego miasta Fajnie zobaczyc swoje miasto na zdjeciach no i dobrze wiedziec bo jak bede chciala miec sesje to juz wiem gdzie mam sie zglosic

Mszu piekne zdjecia robisz moje to takie nie wyrazne a niby aparat mam dobry ale go jeszcze nie studiowalam moze jak bede wiedziec jak sie obsluguje to naucze sie w miare dobrej jakosci robic zdjecia

Zeby nie ominac nikogo to Wasze dzieciaczki sa przeslodkie bez zadnego wyjatku !!!

Moja mala ostatnio ma jakis bunt i nie chce mi spac w domu w ciagu dnia tak jak przystalo na dziecie w jej wieku. Zasnie jedyne co to na rekach z cycusiem w buzi badz obok ale zeby policzkiem dotylaka, a odluz do lozeczka to koniec spania. Pare razy udalo mi sie ja odlozyc do lozeczka i po jakis 20 min stekania i krecenia sie odplynela ale
szkoda ze to tak rzadko bo mi normalnie rece i kregoslup siada.

Ray z moja jest tak samo jak zasiada do posilku. Steka prezy sie itp ale co u mnie sie okazalo ze ona jest tak zmeczona ze nie chce jesc mimo ze glodna i szuka cyca wiec bujam ja i zasypia a jak zasnie to daje cyca i je jak szalona przez 10 min i najedzona.
Stary 2010-11-01, 08:31   #2477
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

normalnie az sie rumienie od tych komplementow.

Cytat:
Mszu- fajne foty
Moj typ to ostatnie zdjecie, reszta jak dla mnie ma troche zbyt rozmyte tlo czytaj-widac obrobke. Wole mimo wszystko naturalny bokeh i dof. Oczywiscie czepiam sie, zebys w piorka nie obrosla.
Miny Nadia trzaska boskie
Ja sie ciagle za nic lepszejszego od zwyklego trzaskania zabrac nie moge- Olek ryczy i ryczy, jest jakis marudny, wiec wole nie tykac jak sie na chwile uspokoi. (Ostanio go migawka obudzila i ryk od razu )

Zuzi
....Krytykuj krytykuj. Cenne uwagi sa czasem bezcenne, ale w mojej obronie chcialabym zaznaczyc ze rozmyte tło to nie obróbka tylko wysoka przysłono kolezanko Pisałam juz ma mam jasny obiektyw i wiekoszosc zdjec, portertowych robie na f1.8.
Nie mysl sobie, ze moje dziecie takie chetne do pozowania... zazwyczaj poluje na taki dobry humor dosc dlugo... a czasem nawet jak sie juz jej trafi... to okazuje sie ze Nadia albo oklejona buzie ma od mleka, albo bluzke orzygana...

ooo... naked... ja na gwiazdke wybieram sie do rodzicow... moze umowimy sie jakos i ja w ramach praktyki pstrykne pare klatek Filusiowi?

ycnan.. do roku macie jeszcze duza szanse w latwy sposob zmienic wasza psine... szkoda, ze maz ma taki glupi nawyk denerwowania psa... koniecznie musisz to ukrocic, bo naszego psa tak zepsul przyjaciel rodziny kotry przychodzil i go wlasnie tak wkurzał... glaskał, głąskał i niespodziewanie np pociagnał za ucho.Pozniej nasz kundel na kazdego reagowal zle, bojac sie, ze kazdy niepodziewanie zaraz mu zrobi krzywde... zrob cos z TYM jak najszybciej

Szczesliwa... normalnie zachwycaja mnie bobasy z taka czupryna... moja ma takie rzadkie te piora jak łysiejacy facet po 40 :P Poza tym po Tobie widac, ze Dagula to grzeczne dziecko... bo zeby wygladac tak elegancko i sexi jak Ty to trzeba miec czas... ja na spacery chodze zawyczaj ubrana w sportową kurtke i trampki...

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-11-01 o 08:46
Stary 2010-11-01, 08:35   #2478
rptrbj1978
Rozeznanie

Mam pytanko??
do doswiadczonych mam czy laktator medeli reczny jest lepszy nizreczny avent??/

rptrbj1978 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 09:26   #2479
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
normalnie az sie rumienie od tych komplementow.
no to jeszcze ja powtórzę za dziewczynami- zdjęcia śliczne I Nadia oczywiscie też

Ola dzisiaj znowu marudziła- tym razem od 5 rano. Karmiłam ją ale w sumie nie zjadła zbyt dużo i potem marudzenie co 15-30 min, więc już nie spałam. Diabli wiedzą o co jej chodzi- podjadła trochę ale nie za dużo, pomarudziła przy cycku, smoczka wypluwa. Nie pręży się specjalnie i nie pedałuje mocno nóżkami, więc brzuszek też raczej nie boli. Może za jasno w pokoju i nie może spać ale niestety w jej pokoju nie ma i nie będzie rolet/żaluzji, więc budzi się o świcie.

Aha- dziewczyny, których dzieciaczki mają skazę- po jakim czasie od zmiany waszej diety zniknęła wysypka na buzi? Ja nie jem żadnego nabiału od piątkowego popołudnia i póki co nie widzę poprawy- nie wiem czy to za szybko żeby krostki zaczęły znikać czy może to alergia na coś innego?
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 09:35   #2480
martynka81
Rozeznanie

mszu - extra fotki
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 09:53   #2481
forssiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kasienka1701 Pokaż wiadomość
W jakim sensie podwójnie?Dwa pampersy na raz czy jak?
Ja np. zakładam pampersa a na niego jeszcze tetrę,a to dlatego,że Mała ma problem z bioderkami i lekarz tak nam zalecił
na pomysł z dwoma pampkami bym nie wpadła ...
no tak, chodzi mi o tetre na pampka na te bioderka. to tylko jak pediatra zaleci czy trzeba profilaktycznie? na patronażu położna kazała zakładać, ale jakos nie mam serca meczyc dziecka i odparzac mu dupska. to bedzie miało wpływ na bioderka?

mszu foty super, dziecko tez masz bardzo urodziwe
ania 13, szczęsliwa , przepraszam jak kogos pominelam -bobaski bez wyjątku fajne

a ja sie podlamalam wczoraj w nocy -odciagałam mleko 3 dni, chcialam wczoraj podac na noc, bo mnie wykoncza te co polgodzinne nocne karmienia i przysypianie przy cycu, i co? i dupa, bo moje dziecie za chiny ludowe nie chce pic z butli -krztusił się, odwracał i tym sposobem zmarnowała się większość mleka. a taka nadzieje pokladalam we flaszce, ze choc troche dluzej w nocy pospie...moze trzeba smoka zmienic?

forssiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 10:47   #2482
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
ślicznie mamuśka z klasą ja tam pocinam w dresie, z reguły bez makijażu mam zwykle z 2 minutki na "wyszykowanie się" zanim mały zacznie się złościć

Cytat:
normalnie az sie rumienie od tych komplementow.ooo... naked... ja na gwiazdke wybieram sie do rodzicow... moze umowimy sie jakos i ja w ramach praktyki pstrykne pare klatek Filusiowi?
no ja tam jestem Twoją fanką
oczywiście już dziś zapraszam na herbatkę (najlepiej koperkową) / kawkę (oczywiście inkę) lub piwko bezalkoholowe i poplotkujemy o kupkach, pieluszkach i karminiu piersią

ycnan- tyle, że mój misiu stracił sporą część włosów przez to moje skrobanie i wyczesywanie

Edytowane przez naked21
Czas edycji: 2010-11-01 o 10:59
naked21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 10:56   #2483
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Lenka ja miałam podobny problem.
Tydzień temu mały aż wylądował w szpitalu, bo doszły jeszcze wymioty.
W szpitalu powiedzieli mi, że muszę uważać na to co jem. Ja uważam przecież. Ale... okazało się, że sałaty moga powodować problemy z brzuszkiem. Byłam w szoku. Ja zjadłam dość sporo sałaty różnej, taką mieszankę roszponki, lodowej itp...
Wykarmiłam już dwójkę dzieci i na starość dowiaduję się, że sałata może szkodzić
Powiedzieli mi, że nie każde dziecko jest tak wrażliwe na te same produkty i niektórym sałata może nic nie robić. Ale kazali mi na razie odstawić sałatę. I póki co jest lepiej
no nic, odstawię tę kapustę na razie, ale wydaje mi się, że to raczej nie z diety, sama nie wiem..

Cytat:
Napisane przez rptrbj1978 Pokaż wiadomość
Mam pytanko??
do doswiadczonych mam czy laktator medeli reczny jest lepszy nizreczny avent??/
ja nie mam porównania, ale avent ręczny jak dla mnie super

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
Aha- dziewczyny, których dzieciaczki mają skazę- po jakim czasie od zmiany waszej diety zniknęła wysypka na buzi? Ja nie jem żadnego nabiału od piątkowego popołudnia i póki co nie widzę poprawy- nie wiem czy to za szybko żeby krostki zaczęły znikać czy może to alergia na coś innego?
u nas mniej więcej po tygodniu z dnia na dzień powoli zaczęła się wygładzać buzia, teraz jest już bardzo ładna, myślę o wprowadzeniu masła powoli

czytałam, że po ok. 2 tygodniach od zmiany diety może być dopiero poprawa

mszu, wszystkie fotki śliczne, córcia piękna

A ja zmykam, bo TŻ właśnie wyszedł na spacer z Martynką, muszę nacieszyć się wolną chwilką

PS Pytanie: czy wasze dzieci śpią na boczku? próbuję Martynkę chociaż położyć na chwilę na boczku, ale NIE DA SIĘ... Ona od razu leci na plecy albo brzuch... może przez to że taka z niej kuleczka? W nocy śpi na plecach, ale główkę ma wyżej niż brzuszek, czasem w dzień pośpi parę minut na brzuszku, ale na boczku- nigdy..

Edytowane przez Lenka*
Czas edycji: 2010-11-01 o 10:57
Lenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 11:13   #2484
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa

lenko moja mała w 90% śpi na boku, nawet jak ułożymy czasem na plecach to po jakimś czasie wykręci się na boczek
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 11:17   #2485
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

hej

Zaglądam na chwilę do Was.

Mszu foty rewelacja bardzo bym chciała Franciowi taką sesyjkę zrobić ...

Reszta dzieciaczków i mamuś tez oczywiście super

U nas nocka zleciała mały wstawał co 3 h na jedzonko Potem nad ranem mu się zmieniło i było już po 2 h Ale potem koło 7 wstał i teraz dopiero usnął i nie wiem o co chodzi bo ciągle chce cyca a widzę że jest pełny.

Macie jakiś sposób na odbijanie Ona ma z tym niesamowity problem i noszę go i nosze i czasem dupa
Do tego dziś jak je to strasznie się pręży Domyślam się ze to możne być brzucho Wymasowałam go Położyłam brzuchu Sporo pierdzioszków mu zeszło i zobaczymy
Aha miałam Was zapytać Bo mój mały strasznie trzeszczy Rzadko płacze tylko tak jakby trzeszczy wydaje takie odgłosy jak mała owieczka heheh czy to normalne?

Czy któraś może coś więcej napisać o tych skokach Albo jakiś ciekawy link ?

Lenka mój mały prawie tylko na boku raz na jednym raz na drugim

Jutro TZ musi jechać w teren zostajemy sami ... Widziałam że kiedyś to nastąpi ale troszkę się boje przyznaję

Aha i jeszcze jedno po jakim czasie miałyście pierwszy spacerek?

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-01 o 11:19
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 11:18   #2486
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Aha, naked, Borysek też ma ciemieniuchę i męczę się z tym niesamowicie, bo z brwi mu poszło na czoło i całą głowę. Tzn, dopiero się zaczyna, ale wygląda to okropnie. A skórę na czole ma tak wysuszoną, że szok. Teraz smaruję oliwką zdecydowanie bardziej obficie i wygląda to lepiej. Wyczytałam, żeby naoliwić główkę i założyć na parę godzin czapeczkę bawełnianą, bo wtedy się lepiej wchłania. Więc teraz Borysinka śpi w czapeczce. Rano go wyczeszę, wydrapę i umyję włoski. Najgorsze jest to, że on ma do tego wszystkiego uczulenie na policzkach, więc wygląda biedaczek paskudnie...
Ycnan- no koniecznie musisz ukrocic TZ z tym psem Zanim bedzie za pozno. Trzymam kciuki, ze facet sie zastanowi nad tym co mu powiedzialas i wyciagnie wnioski. Rozpieszczony nieobliczalny pies + male dziecko =
Co do ciemieniuchy to nie zazdroszcze ale chyba nie trzeba trzymac czapeczki cala noc, wystarczy jakies pol godziny z tego co wiem. I jeszcze czytalam, ze masc tranowa czyni cuda tak samo jak oliwa z oliwek.

Cytat:
2 dni jakoś wytrzymałam. Ale ciężko- nie mam pomysłów co jeść. Upiekłam sobie mięcho to przynajmniej kładę na kanapki i szamam rybki. Ciężko,no ale trzeba się poświęcić dla dziecka
U mnie to samo. Mam dosc kanapek...

Ola czasem też tak robi- ale wykombinowałam, że wkurza się jak mleko leci za wolno Jeżeli mleka jest dużo to rozmasowuję trochę pierś, żeby lepiej leciało a jak to nie pomaga- przystawiam do drugiej piersi
U nas chyba ta opcja to tez odpowiedz. Bo z cycorkow mleko szybko leci, ale dopiero po chwili jak naplynie (ciagle to naplywanie czuje! )

W ogóle wczoraj mnie wymęczyła w nocy. Obudziła się na karmienie wczoraj o 3 a potem co 30-60 min. Trochę pojadła, trochę pomarudziła i tak do rana. W dzień też jakaś taka marudna. No ale nie ma gorączki, je normalnie- chyba po prostu taki dzień marudzenia. Oby
Oby

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Ale córcia czasami usypia bardzo długo, i w tym czasie nie płacze ale pręży się, stęka, wierci się, wypluwa smoka i krzyczy żeby jej podać. I muszę przyznać, że jeśli takie coś w nocy trwa 40-60 minut a ja jestem bardzo senna ( nie umiem usnąć jeśli ona nie śpi) to biorę ją do wyrka i usypiam, przytulając i głaskając po główce lub pleckach.
U nas usypianie tez czasem dlugo trwa. NA szczescie w nocy krocej niz w dzien, moze dlatego z w nocy odkladam i jak nie placze to zasypia sam (stekajac, chrapiac, chrumkajac itd) W dzien bardziej nad Olkiem skaczę.

Nie ma noszenia na rękach i lulania- wyjątek to podczas bólu brzuszka ale to się zdarza całe szczęście baaaardzo rzadko.
U nas lulanie i nosznie jest wlasnie przy bolach brzuszka i placzu, bo tylko to pomaga

No to i ja coś wkleję
Sliczna brunetka z tej twojej córeńki No i mamusia super! Rzeczywiscie ma czas na ladne stroje, wiec dzidzia musi dawac mamie czas...

Cytat:
Zuzi....Krytykuj krytykuj. Cenne uwagi sa czasem bezcenne, ale w mojej obronie chcialabym zaznaczyc ze rozmyte tło to nie obróbka tylko wysoka przysłono kolezanko Pisałam juz ma mam jasny obiektyw i wiekoszosc zdjec, portertowych robie na f1.8.
Dobrze juz dobrze, tak myslalam. Przyslone zawsze mozna zmniejszyc.
Mi sie marzy obiektyw szerokokatny z taka przyslona
ale to wydatek 1500zl na tamrona, ktorego bym chciala
Nie mysl sobie, ze moje dziecie takie chetne do pozowania... zazwyczaj poluje na taki dobry humor dosc dlugo... a czasem nawet jak sie juz jej trafi... to okazuje sie ze Nadia albo oklejona buzie ma od mleka, albo bluzke orzygana...
Hmm, to moze najwyzej bede Olkowi robic zdjecia z rozdartą papą.
ooo... naked... ja na gwiazdke wybieram sie do rodzicow... moze umowimy sie jakos i ja w ramach praktyki pstrykne pare klatek Filusiowi?
To moze do Poznania wpadniecie? Mysle, ze Nika tez by sie pisala

Szczesliwa... normalnie zachwycaja mnie bobasy z taka czupryna... moja ma takie rzadkie te piora jak łysiejacy facet po 40 :P Poza tym po Tobie widac, ze Dagula to grzeczne dziecko... bo zeby wygladac tak elegancko i sexi jak Ty to trzeba miec czas... ja na spacery chodze zawyczaj ubrana w sportową kurtke i trampki...
Nadia ma jakies wlosy (tzn widac na zdjeciach). Alek jest lysy z przodu, a z tylu ma piora na kilka centymetrow i z przodu jakby blondyn, a z tylu brunet
Ja na spacery tez wkladam tylko trampki i kurtke, tylko szaliki zmieniam. Czasem uda mi sie oko malnąc.

Cytat:
n
Olkowi wczoraj jakby cos zaczelo schodzic z buzki (dieta od czwartku). Za to dzisiaj rano wysypalo go podwojnie Plus szyjka i klaciuszka. Mysle, ze to przez wedzonego łososia, ktorego zjadlam na kolacje
albo przez pomidora (troche zjadlam) albo przez Kubusia (troche wypilam) Durna Zuza zapomniala, zeby nie jesc kilku nowych rzeczy na raz.
Ja juz nie wiem co mam jesc, zeby mi zeby nie wylecialy?!
Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
na pomysł z dwoma pampkami bym nie wpadła ...
no tak, chodzi mi o tetre na pampka na te bioderka. to tylko jak pediatra zaleci czy trzeba profilaktycznie? na patronażu położna kazała zakładać, ale jakos nie mam serca meczyc dziecka i odparzac mu dupska. to bedzie miało wpływ na bioderka?
Nam zlecil ortopeda na bioderka. I tak jak mowisz tetra na pampka (choc czasem jest opcja 2 tetry na pampka, ale wtedy dziecko ma juz w ogole wygiety kregoslup!).

a ja sie podlamalam wczoraj w nocy -odciagałam mleko 3 dni, chcialam wczoraj podac na noc, bo mnie wykoncza te co polgodzinne nocne karmienia i przysypianie przy cycu, i co? i dupa, bo moje dziecie za chiny ludowe nie chce pic z butli -krztusił się, odwracał i tym sposobem zmarnowała się większość mleka. a taka nadzieje pokladalam we flaszce, ze choc troche dluzej w nocy pospie...moze trzeba smoka zmienic?
Szkoda z tym mlekiem, ale ja przerabialam podobne historie z Olkiem (nie znosil butli) A wczoraj musialam cale zamrozone mleko wyrzucic, bo bylo sprzed diety.
Zmien smoka forsiczka, u nas troche pomoglo. Olek za chiny nie chcial Aventu (wolal byc glodny i sie drzec) a Nuki bardziej mu podpasowaly.
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 11:56   #2487
martucha84
Zakorzenienie

Lenka* naked21 dra dziękuję

Cytat:
Napisane przez Butterfly83 Pokaż wiadomość
Czym sciągacie pokarm ? Bo ja kupiłam laktator ręczny ale niestety jakos nim nie idzie hmmmm a dodam ze pokarmu jest a jest. Moze cos nie tak robie?
ja aventowym ręcznym

Cytat:
Martucha- foty super! Pat wymiata i przystojaniak z niego a i Mamusia super Czy Pat przypadkiem nie ma rudych wloskow?
dziękujemy co do rudych włosków to bardzo mnie to bawi, bo ma ciemne włoski a to już której foto z kolei gdzie wyglądają na rude
Pat też czasem się tak pręży nie wiem oco mu biega...

Cytat:
Napisane przez Angelika16 Pokaż wiadomość
Witajcie Kobietki

27.10.2010 o godzinie 13.35 przyszedl na swiat Kasjanek
Przez Cesarskie Cięcie.
Poród masakra i nie chce do tego juz wracac.

Ale jestesmy juz w domku to jest najwazniejsze!
Malutki czesto sie budzi, cycka by wcinal caly dzien hihi.
Powoli sie przyzwyczajam do nowej sytuacji, choc nie ukrywam latwo nie jest.
gratulujemy, współczuję porodu ale teraz już będzie tylko lepiej

Cytat:
A to nasza Maruda w wersji light

przed wyjsciem na spacer
i jak spi (w dzien oczywiscie)
cudna ta twoje maruda

Cytat:
martucha moze skok nie wiem nie znam sie na tych skokach skonczyla dzis 3 tyg zdjecia super ale ty szczupla alez zazdroszcze

to i j sie pochwale
dziękuję, pamiętaj że ja już 3mce po więc spokojnie
a Twoje królewny boskie, a jak razem leżą to już w ogólę wymiata

Cytat:
Napisane przez forssiczka Pokaż wiadomość
dziewczyny -pytanie: pieluszkujecie podwójnie?
)
nie

Cytat:
Napisane przez czita18 Pokaż wiadomość
To skoro się wszyscy chwalą to my też :P

Daniel po wycieczce Takiego kocham.... śpiącego :P
słodziak
Stary 2010-11-01, 12:01   #2488
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

naked... wpadne ale najchetnie na nie herbatke koperkowa tylko mocna czarną/kawe tez mocną i tylko z mlekiem lub piwo ale koniecznie z procentami Nie wiem jak Ty, ale mi zbrzydła troche ta absytencja... niedlugo roczna

Zuziczka
no pewnie ze mozna zmniejszyc , ale ja gorzej jak dziecko jeszcze nie nacieszyłam sie tym obiektywem... a zwłaszcza mozliwoscia uzyskania tak małej GO

Stary 2010-11-01, 12:02   #2489
malwina1204
Rozeznanie

trzymajcie kciuki bo u mnie cos sie zaczyna dziać plamienie brazowe i troche czerwieni i do tego skurcze ale od pleców Masakra za niedlugo dzwonie do lekarza co robić skurcze nieregularne.....raz co 15min czasem po 5 minutach a nie kiedy po 25min.Na pazdziernik sie nie załapałam

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-01, 12:06   #2490
martucha84
Zakorzenienie

ania13.03 cudne

mszu dziękuję, ale fotki twojej Nadii - wymiękam.. rewelacja... kurde no czapki z głów ;D

Szczęśliwa świetnie wyglądacie

---------- Dopisano o 13:06 ---------- Poprzedni post napisano o 13:03 ----------

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
trzymajcie kciuki bo u mnie cos sie zaczyna dziać plamienie brazowe i troche czerwieni i do tego skurcze ale od pleców Masakra za niedlugo dzwonie do lekarza co robić skurcze nieregularne.....raz co 15min czasem po 5 minutach a nie kiedy po 25min.Na pazdziernik sie nie załapałam
trzymam kciuki

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości