2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :D - Strona 114 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-15, 15:51   #3391
Ray
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

dziewczyny ma ktoras juz te chuste do noszenia??? zda mi relacje albo jakies nosidelko godne polecenia ktore mozna uzywac w domu
Stary 2010-11-15, 15:55   #3392
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dziewczyny ma ktoras juz te chuste do noszenia??? zda mi relacje albo jakies nosidelko godne polecenia ktore mozna uzywac w domu
Ja mam tą
http://allegro.pl/pentelka-chusta-el...306598191.html

Jak na razie jest ok Wprawdzie mój Franio jeszcze sporo śpi w dzień ale jak nie śpi to go ładuję i działam sobie w domku TZ idzie na kurs wiązania są w Krakowie za darmo bo to wiązanie to nie takiego do końca łatwe Ale dajemy radę Za tą cenę myślę że ok (bo są chusty za prawie 200 zł) Nosidełka nie mam i nie zamierzam kupować
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:07   #3393
Ray
Zakorzenienie

no bo tesciowa chciala cos na prezent kupic a ze mi chusty brakuje to jej podsune wiem ze ceny powalaja....

a mi sie takie cos podoba nie wiem czy to dobre... i czy to duzy roboty by wsadzic w to dziecko? samemu tez sie da? to sie nie rozwiaze jakos?

http://allegro.pl/chusta-tkana-nimar...304047611.html

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-11-15 o 16:10
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:12   #3394
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Witam w niedzielny poranek
dość długo się nie odzywałam bo byliśmy u moich rodziców a pozatym mała ma coraz dłuższe okresy aktywności i wtedy nie ma zmiłuj
Dalej walcze z tą paskudną wysypka tj raczej przegrywam
Załączam zdjęcie jak wygladała buzia zosi w piątek te które widać są nowe a między nimi setki takiej kaszki przez to buzia w dotyku jest jak tarka
Olek wygladał podobnie. Potem mu sie te czerwone krosteczki zlewaly w czerwone placyki. U nas to skaza.
Płakać mi sie chce jak na nią patrze.
Udało sie zarejestrować do dermatologa i babka powiedziała że to nie skaza tylko trądzik niemowlęcy pod wpływem moich rozchwianych hormonów ale to już stan zapalny i dała maść z antybiotykiem i kazała jesc normalnie . Godzine póżniej byłam u pediatry( bo to budynek naprzeciwko) kontrolnie zważyć małą i pediatra ze straszną skaze ma i bron boże nie jesć mleka ale co dziwne jogurty już oki dała maść ze sterydem . Pytałam czemu skoro 2 tyg nie jem żadnego nabiału ani jajek ani ryb jest coraz gorzej to powiedziała że to jest falowe i własnie sie zaogniło
hmm, dobrze wiedziec.. tylko jak to moze byc falowe?
Kupiłam obie maści ale zdecydowaliśmy sie jednak na tą z antybiotykiem.Poprawa nie duża ale jakaś tam jest po 4 aplikacjach.
Ale dalej wyskakują nowe Zaczynam sie obwiniac że karmię piersia i przez to ma to dziadostwo
Nasza pediatra i jeszcze jedna inna kazala tylko natluszczac. ja tez mam wyrzuty, ze cos zjadlam, mały obsypany, a ja nawet nie wiem po czym...

Podbijam pytanie. czy to możliwe ze po 2 tyg od odstawienia nabiału dalej jest a właściwie to sie nasila??
jak dla mnie to niemozliwe. Raczej cos innego moglo uczulic w miedzyczasie. Mam to samo z Olkiem niestety, wszystko odstawione a Olek wysypany?
Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny...
Ja już po zjeździe... Masakra, tak tęskniłam za moim Maluszkiem, calutki dzień A jak wróciłam to poszliśmy spać wszyscy troje, o 19.00 Jestem mega wyspana, bo właśnie wstaliśmy, a w nocy tylko dwie podbudki
Ale ci dobrze Lenko. Moje male 4kg szczescie spi max 3,5h w nocy na raz i to jednokrotnie, pozniej juz co 2,5-3h sie budzi.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
W dodatku mieliśmy spięcie z teściową.
Nie mam słow Klari. Dla mnie szok! bardzo dziwna ta twoja T.
Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Klarissa, nie narzekaj, kochana, ja nie mam żadnego zdjęcia z małym, bo mąż "nie będzie się wygłupiać" i ma w d***e robienie mi zdjęć.
Bidulka. Musisz koniecznie sobie z Malym zrobic jakies fotki! Ja tez sobie robie sama. U TZ umiejetnosci brak

Co to trzymania w ubraniu wyjściowym w domu, to moja teściowa np ma jakiegoś schiza na punkcie tego że dziecku jest zimno. I zawsze jak przyjdzie to mi Boryska opatula dodatkowo wielkim spacerowym, polarowym kocem. Jak się spotykamy na spacerach to to samo. Ostatnio zostawiłam jej dziecko w wózku na 15 minut, to podciągnęła mu koc pod nos i zapięła guzik pod samą szyją, przez który ubranko gniecie dziecko w szyjkę Aż miał odciśniętą krechę, jak go rozebrałam (bez zapinania go ubranko sięga mu pod brodę, ale nie gniecie, a ona naciągnęła wszystko na maxa i zapięła ).
Ło Boże, kolejna dobra tesciowka... U mnie na szczescie i tesciowa i mama maja bardzo zdrowe podejscie. Wrecz mama szybciej rozbiera Malego po spacerze niz ja
Nie chwaliłam się jeszcze, że dziś Borysek skończył "już" 2 miesiące
Gratuluje! Nam dzisiaj piknęły 2 miesiace tez!

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
z tym, że ja mam chyba jeszcze jakiś problem, bo jak się załatwiam,to tak boli jakbym jakiś wielki klocek wydalała z siebie i jest pełno krwi.. normalnie jakby mnie zarzynali .. nie wiem co to - hemoroidy?jak myslicie,,

a To MY - zdjęcie średnio bo na szybko zrobione komórka
Chyba hemoroidy
Slicznie wygladacie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
czy któreś z waszych dzieci przesypia już CAŁĄ noc?

a to dobre
Moj nawet polowy nocy nie przesypia
3letnia córeczka kuzynki ciagle tez budzi mame w nocy, zeby jej dala "mleto"

ide nadrabiac dalej, uff
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:27   #3395
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
no bo tesciowa chciala cos na prezent kupic a ze mi chusty brakuje to jej podsune wiem ze ceny powalaja....

a mi sie takie cos podoba nie wiem czy to dobre... i czy to duzy roboty by wsadzic w to dziecko? samemu tez sie da? to sie nie rozwiaze jakos?

http://allegro.pl/chusta-tkana-nimar...304047611.html
ray tkane chusty są dla większych dzieci przynajmniej tak czytałam Bo one są nie rozciągliwe i małe dzieciaczki ciężko w nie wsadzić i polecają dla maluchów elastyczne Tyle wiem
Jak mi się ta sprawdzi to tkaną kupię na wiosnę
Stary 2010-11-15, 16:47   #3396
Eveliouses
Raczkowanie

YCNAN,ILONA dzieki za odp.

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 16:48   #3397
Klarissa
Zakorzenienie

Dzięki za podpowiedzi o rajstopkach bo mnie baba powiedziała, że niby nie wolno...

Ja rano szczepiłam małą i nie mam dziś życia, masakra jest... w dodatku młoda znowu ma zaparcia, już ponad 2 dni kupki nie było, do tego jest zbyt spasiona i mam jej trochę ograniczyć jedzenie. Na szczęście zdrowa jest i waży już 4800g. No i niezła z niej kluska dlatego mam ją karmić góra 7 razy na dobę (karmiłam 10x na dobę).
Stary 2010-11-15, 16:52   #3398
gabisun
Zakorzenienie

Martucha tak opistotonus to wygięcie w łuk
Ycnan bo ja tak szybko przepisałam z książki, żeby zdążyć zanim mała się obudzi, jak coś niejasne to chętnie wytłumaczę

Martucha fajne zdjęcia ze spacerku a gdzie to tak ładnie? jaki on już duży, szok, niedawno nam opisywałaś poród
Martynka ładne zdjęcia a jak robiłaś z bliska, że takie ładne ci wyszło?

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 17:20   #3399
tifio
Rozeznanie

Pewnie wcięło mi cześć cytatów, bo dziś czytam na raty...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
A tu moja córcia.
Normalnie nie mogę się napatrzeć na to jej "upierzenie"! Śliczna czarnulka!

Cytat:
Napisane przez anilkadro Pokaż wiadomość
Mamy tą samą matę i światełka to też jest jej ulubiony element (Przy okazji: POLECAM)
Zdjęcie 2 wraz z komentarzem- bezcenne
A możesz podać jej nazwę?

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość
No i zostałam słonicą
A to wszystko dzięki nie przestającemu liczyć kalkulatorowi

Wampirzyca powiadasz? No, no. Ciekawych rzeczy się o Tobie dowiadujemy po taki czasie A tak serio to kiedy Ty śpisz jak w nocy siedzisz na Wizażu?

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
Mój Patryś też ma przepuklinke
Wyłazi mu przez pempuszek i musze..tak ściągac skórkę, zeby przepuklinka weszłą do środka i zaklejac plasterkiem..ale chyba i tak operacja bedzie nieunnikniona

Dodaje foty mojego niuńka
Biedulek! Może jednak operacja nie będzie konieczna! Trzymam kciuki
Słodziachny Patryczek

Cytat:
a to my na wczorajszym spacerze
Piękna rodzinka! A jaka u Was piękna pogoda Super, trzeba korzystać póki się da, bo zima idzie do nas wielkimi krokami...

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No własnie gdzięs o tym czytałąm i teraz ise martie Ale to odginanie to odbywa się jak leży na boku albo jak go położę tak bokiem na swoeje piersi A jak go nosze w pionie to jest ok Położna ma być w tym tygodniu to się zapytam

Aha przyszedł konik z Fisher Price i co mój syn śpi po włączeniu konika heheh Ciekawe czy to zbieg okoliczności czy będzie mu służył
A więc ja powiem, że mój Franek też strasznie mocno odgina główkę do tyłu jak leży na boczku. A, że dziś byłam z nim u lekarza to przy okazji zapytałam, bo tyle tu piszecie o tym napięciu mięśniowym. Pediatra Go obejrzała z każdej strony i na pleckach i na brzuszku i na boczku i wszystkie odruchy ma prawidłowe. Tyle tylko, że mu się ta główka odgina podczas spania, więc jak zobaczę, że ma odgiętą to mam Go przekładać i dalej obserwować. Najlepiej jeszcze podkładać jakiś wałeczek pod główkę, żeby nie mógł jej odchylić. Jeżeli nic się nie zmieni do szczepień (30.11.) to pewnie będzie konieczna wizyta u neurologa

Mam nadzieję, że konik działa i nie był to tylko zbieg okoliczności

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Jeszcze małe wyjaśnienie: przetrwały toniczny odruch szyjny ( asymetryczny) - w leżeniu na plecach przy obrocie głowy w bok prostuje się ramię i noga tej strony, a zgięcie ramienia i nogi przeciwnej
Czy to chodzi o coś takiego jak na załączonych zdjęciach?

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No i za szybko się cieszyłam
Te 4 godziny snu to był jednorazowy wybryk Pascalka.
Wczoraj wieczorem znowu go wykąpałam przed spaniem, dałam flaszkę, wypił 80ml i ... nie chciało mu się spać. Godzinę się rozglądał itp. w końcu zasnął i pospał godzinkę, domagając się jedzenia, a więc dokładnie 2 godziny od ostatniego karmienia W nocy budził się co 1,5-2 godziny.
Ehhh... chyba nie jest mi dane se pospać
Ojj, biedulko! Serdecznie współczuję... Niewyspana i zmęczona mamusia to chyba jedna z najgorszych rzeczy dla maluszka Trzymam kciuki, aby Pascalek budził się na jedzonko chociaż co 3 godzinki Bądź dzielna!

naked21, dziękuję za nazwę maty Zaraz ją oblookam Kurcze, są dwie, więc którą polecasz? Tą kwadratową czy prostokątną?

Klarissa, jak przeżyłaś szczepienie? Mała mocno płakała? A dlaczego nie masz życia? Taka marudna jest?

Po nocy wysypka przeniosła się praktycznie na całą główkę, więc stwierdziałm, że teraz to już nie ma żartów i wezwałam na pomoc położną. Jednak ona stwierdziała, że jest ona bardzo duża i trzeba iść koniecznie do lekarza. Pediatra obejrzała Małego i była bardzo zdziwiona tą jego wysypką, bo mówi, że takie maluszki mają różne wysypki, bo się skórka musi oczyścić itp., ale ta jego jest jakaś dziwaczna. Kazała nam ścierać te krosteczki gazikami Leko i smarować maścią Mupirox. Jęzeli nie będzie żadnego efektu to mamy się zgłosić ponownie. No i tak jak wczesniej pisałam dla Ilony o tym odginaniu główki - mamy jeszcze 2 tygodnie obserwować i jeśli dalej będzie odginał to do neurologa A jeszcze przeczytałam co gabisun napisała to chyba Franek ma wiecej objawów, albo mi się wydaje, że je ma...

Edytowane przez tifio
Czas edycji: 2010-11-15 o 17:38
tifio jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 17:31   #3400
Klarissa
Zakorzenienie

Post Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
Napisane przez tifio Pokaż wiadomość
Klarissa, jak przeżyłaś szczepienie? Mała mocno płakała? A dlaczego nie masz życia? Taka marudna jest?
No właśnie po tym szczepieniu jest masakra - mała w ogóle nie chce leżeć, spanie tylko na rękach... dopiero teraz mi się udało ją ululać. A jeszcze do tego dochodzi ból brzuszka więc taka kumulacja... nie wiem kiedy się jej ten brzusio odetka... ostatnia kupka była przedwczoraj. Pediatra mi powiedziała, że jak jutro maluch nic nie zrobi to mam podejść, zapisze coś na przeczyszczenie...

Tak mnie boli kręgosłup od noszenia malucha że chyba będę wyć

U nas buzia też nadal w wysypce, ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o nią lekarki... a co do szczepienia to wzięłam 3w1 i nie wyobrażam sobie co by było gdybym wzięła te darmowe i dostawała by 3 razy, i tak nigdy jeszcze nie słyszałam, żeby moje dziecko aż tak strasznie płakało, nie mogłam jej uspokoić
Stary 2010-11-15, 17:31   #3401
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Jeszcze małe wyjaśnienie: przetrwały toniczny odruch szyjny ( asymetryczny) - w leżeniu na plecach przy obrocie głowy w bok prostuje się ramię i noga tej strony, a zgięcie ramienia i nogi przeciwnej
gabi- za wysilek My na to mowimy"pistolety",Olo na cwiczeniach pieknie strzela pistolety wlasnie

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
Zuziczka, welcome back Normalnie, Olek szaleje z wagą
hehe, czy ja wiem 600gram w 13dni
Dumnam z niego!

Cytat:
U nas chusta odpada. Rehabilitanka zabronila pionizowac Olka, bo poglebia to jego wygiecie w łuczek i odginanie glowy. Wiec dobrze, ze chusty nie kupilam.
Ale patrzalam na stronie lennylamb.pl tam byly fajne

Martynka- rewelacyjne FOTY :0 no slodziaki istne

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-11-15 o 17:32
Stary 2010-11-15, 17:44   #3402
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamusie
Ale dzisiaj ciepełko, byłyśmy na dworku 2 godziny

Cytat:
Napisane przez elenka1 Pokaż wiadomość

aja mam mały problem, odkąd Ola skosztowała mm z butli to przy cycu jest okrutne stekanie, płacz, nerwy... no i chyba moje karmienie piersią dobiega do końca
Jeśli Ci zależy na karmieniu piersią, to się nie poddawaj. Moja mała też strzela fochy przy piersi (szczególnie prawej) ale ja jestem cierpliwa i znoszę te krzyki i płacze. Butlą dokarmiam już miesiąc, i pierś je nadal.

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
No i doszło do pierwszej większej sprzeczki międzuy mna a mamą
Mama nie powinna się wcinać, ustalaj wszystko z siostrą. I na mamy fochy odpowiedz, że już wszystko ustalone.
A maluszek słodki

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Metoda Voity mnie przeraża, dzieci płaczą przy ćwiczeniach, a jak mam sama go ćwiczyć to nie wiem jak to będzie, no i boję się żeby nie zaszkodzić. Jejku tak mnie to stresuje i dołuje, że szok
Ale jest to metoda bardzo skuteczna. Maluszek i tak nic nie będzie z tego pamiętał, a ćwiczenia są dla jego dobra.

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
HEj Dziewuszki,

jestem z powrotem, chyba o mnie nie zapomnialyscie?
Fajnie, że rehabilitacja przynosi efekty. Będzie coraz lepiej.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
Jak się wasze dzieci budzą w nocy to po jakim czasie zasypiają znowu?

Od niedawna zasypia coraz szybciej, ale przez pierwsze 4-5 tygodni to przerwy nocne wynosiły 1,5-2 h.

A plamiłam przez 6 tygodni.

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość

[/COLOR]I muszę się pochwalić, że Ola coraz mniej odchyla główkę do tyłu jak ją noszę Już prawie ładnie trzyma w pionie albo się do mnie przytula
Extra

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
a to my
Fajna rodzinka

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
No i za szybko się cieszyłam
Te 4 godziny snu to był jednorazowy wybryk Pascalka.
No to niefajnie.... naprawdę współczuję tych nocnych pobudek.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 17:48   #3403
dra
Zakorzenienie

witajcie
wczoraj synuś skończył 2 miesiące
tak rzadko bywam,ale od 2 czy 3 tyg synus daje popalić od 22 do 2/3 nie spimy,bo krzyk wczoraj sie umęczylismy,bo od 20 do 4 nad ranem,a ja odsypiam tez z nim,bo brakuje sil i strasznie sie mienił w dzien potrafi jesc co 1lub 2 h w nocy co 2,3 zazdroszczę innym,że dzieciaczki sobie stopniowo wydłuzaja u mnie nie ma szans już sam poczatek po urodzeniu był lepszyy niż teraz ale no co trzeba przetrwać
i mój synus taki sprytny,ze 10min pogada placz,zmieniamy otoczenie 10min znow trzeba zmienic zabawki nie interesuja go w bujaczku gora 10min posiedzi po gada i sie krzyk kupilam chustę ale gdzie tam 10min i nie chce siedziec no chyba,ze zmeczony juz na maxa to siedzi spokojnie,ale całe szczęscie nie kupowałam z tych drogich,bo czułam,ze chusty nie bedzie lubiał
Cytat:
ja mam taką http://allegro.pl/pentelka-chusta-tk...306766151.html
jakby synus lubił w nioej siedziec to sprawdziła się ok
tylko pamiętajcie chusty tkane a elastyczne wiąże się inaczej
ja kupiłam od razu tkaną,bo czytałam,ze dla małych dzieci jak i dla tech starszych wiec jedna kupilam
i nie prawda,ze od urodzenia tylko elastyczne,fakt elastyczne sa wygodniejsze wiaze sie na sobie i wkłada dzieciaczka wtedy,a tkane wiąże sie z dzieciaczkiem to jest różnica,ja sobie ta co kupiłam chwale tylo,zeby synus chetniej siedział

pozdrawiam
Stary 2010-11-15, 18:07   #3404
Zuziczka
Rozeznanie

tifio-ja tu nie widze zadnych odchylen, ale piekne "pistolety" Super!
Stary 2010-11-15, 18:09   #3405
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

a to dobre
Moj nawet polowy nocy nie przesypia
3letnia córeczka kuzynki ciagle tez budzi mame w nocy, zeby jej dala "mleto"
wiesz no tak pytałam, bynajmniej poprawiłam Ci humor

Cytat:
Martucha tak opistotonus to wygięcie w łuk
Martucha fajne zdjęcia ze spacerku a gdzie to tak ładnie? jaki on już duży, szok, niedawno nam opisywałaś poród
tak myślałam, a ładnie u mnie w mieście w Tychach

Cytat:
Piękna rodzinka! A jaka u Was piękna pogoda Super, trzeba korzystać póki się da, bo zima idzie do nas wielkimi krokami...

A więc ja powiem, że mój Franek też strasznie mocno odgina główkę do tyłu jak leży na boczku. A, że dziś byłam z nim u lekarza to przy okazji zapytałam, bo tyle tu piszecie o tym napięciu mięśniowym. Pediatra Go obejrzała z każdej strony i na pleckach i na brzuszku i na boczku i wszystkie odruchy ma prawidłowe. Tyle tylko, że mu się ta główka odgina podczas spania, więc jak zobaczę, że ma odgiętą to mam Go przekładać i dalej obserwować. Najlepiej jeszcze podkładać jakiś wałeczek pod główkę, żeby nie mógł jej odchylić. Jeżeli nic się nie zmieni do szczepień (30.11.) to pewnie będzie konieczna wizyta u neurologa
no korzystamy, trzymam kciuki żeby się wszystko unormowało i nie trzeba było neurologa, no i żeby wysypka szybko zeszła...
aaa na fotkach słodziak, ale widzę że ma jeden z objawów prostuje te kończyny w którą stronę patrzy a drugie zgina.. chyba że to zbieg okoliczności...

ehss nie kumam tego tyle dzieci teraz to ma.. nie wiem czy kiedyś na to uwagi nie zwracano czy jak.. bo nie pamiętam żeby tyle tego było..

jeszcze się nie chwaliłam to się pochwale, dostałam nagrodę za wysokie wyniki w nauce - u mamy w pracy jest coś takiego dla dzieci pracowników i można po obronie dostać kasę, no i dostałam 1500zł ale się ciesze
ogólnie to za całego mgr jest 4500, a jeśli ktoś robi lic plus mgr to dostaje 3 a potem 1,5 jeśli spełni warunki, no i ja dostałam wcześniej za lica a dziś za mgr ale się ciesze nie nastawiałam się bo myślałam że mi wniosek odrzucą jako że już nie jesteśmy "we wspólnym gospodarstwie" no a tu jednak miła niespodzianka

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2010-11-15 o 18:12
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 18:37   #3406
Ray
Zakorzenienie

hmmm ale jak to na sobie z dzieckiem zawiazac???? nie wyobrazam sobie tego...
jak mam trzymac dziecko i wiazac chuste???

jak sama jestem w domu hmmm..

cholercia ciezka sprawa z tymi chustami....
Stary 2010-11-15, 18:51   #3407
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Ja rano szczepiłam małą i nie mam dziś życia, masakra jest... w dodatku młoda znowu ma zaparcia, już ponad 2 dni kupki nie było, do tego jest zbyt spasiona i mam jej trochę ograniczyć jedzenie. Na szczęście zdrowa jest i waży już 4800g. No i niezła z niej kluska dlatego mam ją karmić góra 7 razy na dobę (karmiłam 10x na dobę).
O szok ja się boję iść na to szczepienie My mamy 5w1 i zamierzam TZ wysłać ale do 8 grudnia jeszcze troszkę

Cytat:

Tifio
no właśnie ja też się naczytam i teraz widzę te objawy Musze go przyuważyć czy jak głowę ma na prawą stronę to prawa rączka i nówka proste a lewe kończyny zgięte i na odwrót Dziś przy kąpaniu to zrobię.
Jutro chyba będzie położna to też się zapytam

Ale Tys się nie martw po prostu dużo o Tym informacji i się chyba martwimy

Cytat:

Wiesz co ALE włożenie dziecka w chustę już zawiązaną na początku też nie jest takie proste Ja kupiłam elastyczną Taką mi doradzili i jestem zadowolona Wiążę i wkładam małego Ale jak się sprawdzi to kupię tkaną jak mały podrośnie

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-11-15 o 19:00
Stary 2010-11-15, 19:01   #3408
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
No to tak jak u nas, mam pilnować co najmniej 3 godzinnych przerw między karmieniami bo za dużo przybiera i w ten czwartek na ważenie i badanie. Ale my karmimy co 3 godziny licząc od końca karmienia co daje nam 6 posiłków dziennie (dwie piersi plus 60 ml mm- czasami wypija tylko 20-30). Jak już wcześniej pisałaś że macie 12 posiłków to wydawało mi się to bardzo dużo.

Cytat:
jeszcze się nie chwaliłam to się pochwale, dostałam nagrodę za wysokie wyniki w nauce - u mamy w pracy jest coś takiego dla dzieci pracowników i można po obronie dostać kasę, no i dostałam 1500zł
No to GRATULACJE!!! extra kasa nie jest zła

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 19:06   #3409
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
ninaad- robie tak samo i nie chce spac tylko lezy i swoje odgłosy wydaje
no to niech sobie gada. Przecież nie musisz przy niej siedzieć non stop

naked
fajnie, że rehabilitacja daje efekty

Cytat:
Napisane przez Eveliouses Pokaż wiadomość
a mój mały ma na linii brwi taką jakby schodzącą żółtawą skórkę/łuskę??co to??dodam,ze na główce jest czysto,niema zadnych strupków czy schodzacej skórki,tylko na linii brwi.Mam to posmarować oliwką??czy zostawic bo jutro idziemy na szczepienia to sie moze dopytam,no nie?
z opisu wygląda to jak ciemieniucha tyle, że inne umiejscowienie Może po prostu skóra się łuszczy, bo jest przesuszona. Próbuj natłuszczać mocno i ew. potem wyczesać miękką szczoteczką- powinno niedługo zejść
Cytat:
Dzięki za podpowiedzi o rajstopkach bo mnie baba powiedziała, że niby nie wolno...
mnie się wydaje, że ważne jest tylko, żeby rajstopki nie były za ciasne i za mocno nie uciskały nóżek i brzuszka
tifio przecież po tych gazikach to maluchowi skóra się mocno przesuszy
martucha84 fajnie, że dostałaś tę kaskę- z pewnością się przyda

ja znowu musiałam dziś dorobić po południu butlę mm. Naprawdę zaczynam myśleć, że przez tę moją przymusową dietę mam mniej pokarmu albo jest mniej pożywny- w sumie nie zdziwiłabym się
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 19:38   #3410
dra
Zakorzenienie

Cytat:

nie jest cięzko masz tu linki jak sie tkana wiąże
http://www.youtube.com/watch?v=MD31U...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=1lvsUIBUOpg&feature=fvw
nie jest tak zle
ale elastyczna wygoda obwiąrzesz si i wtedy wkładassz dziecko
Stary 2010-11-15, 20:00   #3411
ycnan
Zadomowienie

Weronisia, bidulko kiedyś się to wszystko unormuje, czas spania w nocy wydłuży. Trzymam kciuki, aby jak najprędzej

gabisun, nie zdrzemnęłam się i nie przeczytałam drugi raz tego, co napisałaś ale zaraz się idę myć, odeśpię i jutro przeczytam jeszcze raz. W razie czego bądź gotowa na tłumaczenie "jak krowie na rowie"

Zuziczka, 600g w dwa tygodnie to super wynik. Masz powody do dumy
Gratuluję 2 miesięcy

dra, również gratulacje z powodu skończonych 2 miesięcy
Współczuję tak wymagającego uwagi bobaska, ale jeszcze przyjdzie czas, że da Ci odpocząć.

martucha84, super z tymi pieniędzmi Na pewno się Wam przydadzą.
A gdzie Twoja mama pracuje, że takie rewelacyjne kwoty za takie rzeczy dają? Budżetówka jakaś?

Idę myciu i spać, bo mi powieki same opadają...
Dobrej nocki wszystkim
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 20:05   #3412
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :

Cytat:
O szok ja się boję iść na to szczepienie My mamy 5w1 i zamierzam TZ wysłać ale do 8 grudnia jeszcze troszkę
Samo szczepienie nie było tak straszne - ja poszłam pieszo z wózkiem i jak wracałam to od razu zrobiłam spacer korzystając z pogody, mała pospała po drodze i chyba ten najgorszy ból przespała. A potem to już w domu było takie marudzenie...

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
No to tak jak u nas, mam pilnować co najmniej 3 godzinnych przerw między karmieniami bo za dużo przybiera i w ten czwartek na ważenie i badanie. Ale my karmimy co 3 godziny licząc od końca karmienia co daje nam 6 posiłków dziennie (dwie piersi plus 60 ml mm- czasami wypija tylko 20-30). Jak już wcześniej pisałaś że macie 12 posiłków to wydawało mi się to bardzo dużo.
No właśnie - ja chciałam dobrze i przedobrzyłam. Karmiłam za często i za dużo. Pani doktor mi zaleciła inaczej niż do tej pory - ja dawałam pierś a potem jeszcze butle 120 ml. A lekarka mi kazała inaczej - albo pierś, albo butlę. I muszę powiedzieć, że tak dzisiaj karmiłam od powrotu z przychodni i nawet jest ok, mała te 3h wytrzymywała (ale od rozpoczęcia, nie od zakończenia karmienia). Tylko teraz mi usnąć nie chce... bo była nauczona wieczorem pierś + butla a dostała tylko butlę.

Zobaczymy jak będzie w nocy z tym karmieniem i czy się nie będzie głodna budzić...

Cytat:
mnie się wydaje, że ważne jest tylko, żeby rajstopki nie były za ciasne i za mocno nie uciskały nóżek i brzuszka
No kobiecie chyba chodziło o to, że na biodra rajstopki źle robią... ja już sama nie wiem.

-------------------------------
Postanowiłam, że jak już wprowadzać zmiany to na całego. Oprócz tego karmienia zamierzam oduczyć malucha lulania do snu. Nakarmiłam, poprzytulałam, wycałowałam, pokołysałam chwilę, położyłam do łóżeczka i dałam smoka... coś nie chce usnąć, ale nawet leży spokojnie. Najwyżej coś cichutko kwęka, ale może coś z tego będzie i zaśnie bez noszenia na rękach.

Trzymajcie za nas kciuki
Stary 2010-11-15, 20:56   #3413
tifio
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie po tym szczepieniu jest masakra - mała w ogóle nie chce leżeć, spanie tylko na rękach... dopiero teraz mi się udało ją ululać. A jeszcze do tego dochodzi ból brzuszka więc taka kumulacja... nie wiem kiedy się jej ten brzusio odetka... ostatnia kupka była przedwczoraj. Pediatra mi powiedziała, że jak jutro maluch nic nie zrobi to mam podejść, zapisze coś na przeczyszczenie...

U nas buzia też nadal w wysypce, ale z tego wszystkiego zapomniałam zapytać o nią lekarki... a co do szczepienia to wzięłam 3w1 i nie wyobrażam sobie co by było gdybym wzięła te darmowe i dostawała by 3 razy, i tak nigdy jeszcze nie słyszałam, żeby moje dziecko aż tak strasznie płakało, nie mogłam jej uspokoić
Niestety niektóre dzieciaczki właśnie tak "przechodzą" szczepienia Jutro już powinno wszystko wrócić do normy, także głowa do góry!
Ahh, te wysypki :/ U nas zapowiadało się już lepiej, a po wczorajszej nocy po prostu krosta na kroście i już naprawdę nie było na co czekać, tylko Małego w wóz i pędem do lekarza, bo nie wiadomo co to by dalej było bez żadnych leków...

Cytat:
tifio-ja tu nie widze zadnych odchylen, ale piekne "pistolety" Super!
Bo on główkę odchyla do tyłu jak śpi na boczku...

Cytat:
no korzystamy, trzymam kciuki żeby się wszystko unormowało i nie trzeba było neurologa, no i żeby wysypka szybko zeszła...
aaa na fotkach słodziak, ale widzę że ma jeden z objawów prostuje te kończyny w którą stronę patrzy a drugie zgina.. chyba że to zbieg okoliczności...

Dziękujemy Napewno się przydadzą! Musze Go teraz jeszcze poobserwować jak to z tym jego prostowaniem i zginaniem, bo wcześniej nawet mi do głowy nie przyszło, że to jakiś objaw i nawet się śmieliśmy, że tak do zdjęć pozuje...

ehss nie kumam tego tyle dzieci teraz to ma.. nie wiem czy kiedyś na to uwagi nie zwracano czy jak.. bo nie pamiętam żeby tyle tego było..

Chyba kiedyś się na to nie zwracało uwagi, tak jak na wiele innych rzeczy...

jeszcze się nie chwaliłam to się pochwale, dostałam nagrodę za wysokie wyniki w nauce - u mamy w pracy jest coś takiego dla dzieci pracowników i można po obronie dostać kasę, no i dostałam 1500zł ale się ciesze
ogólnie to za całego mgr jest 4500, a jeśli ktoś robi lic plus mgr to dostaje 3 a potem 1,5 jeśli spełni warunki, no i ja dostałam wcześniej za lica a dziś za mgr ale się ciesze nie nastawiałam się bo myślałam że mi wniosek odrzucą jako że już nie jesteśmy "we wspólnym gospodarstwie" no a tu jednak miła niespodzianka
Fajnie! Super posadkę ma Twoja mamusia Zazdraszczam! Taki przypływ gotówki zawsze jest mile widziany.

Cytat:
Tifio no właśnie ja też się naczytam i teraz widzę te objawy Musze go przyuważyć czy jak głowę ma na prawą stronę to prawa rączka i nówka proste a lewe kończyny zgięte i na odwrót Dziś przy kąpaniu to zrobię.
Jutro chyba będzie położna to też się zapytam

Ale Tys się nie martw po prostu dużo o Tym informacji i się chyba martwimy
Narazie się nie martwię, tylko będę dalej obserwować. Mam nadzieję, że obejdzie się bez neurologa i wszystko będzie w porządku. A Ty już więcej nie czytaj, bo oszalejesz!

Cytat:
tifio przecież po tych gazikach to maluchowi skóra się mocno przesuszy

ja znowu musiałam dziś dorobić po południu butlę mm. Naprawdę zaczynam myśleć, że przez tę moją przymusową dietę mam mniej pokarmu albo jest mniej pożywny- w sumie nie zdziwiłabym się
Niby tak, ale jak zauważę zbyt duże przesuszenie to nie będę ich stosować. Może wysypka szybko zniknie i nie dojdzie do wysuszenia skórki... Taką mam nadzieję!

Co do pokarmu to moja szwagierka też musiała odstawić nabiał, bo u Małej wykryli skazę. Niestety nie dość, że miała mało pokarmu to i był mało pożywny. W związku z czym szybko przeszły na mm, bo Mała była ciągle głodna i ciągle płakała i wisiała na cycku i tak na przemian... Tobie oczywiście tego nie życzę tylko informuję jak to czasem bywa przy skazie Trzymam kciuki oby tych butli z mm było jak najmniej, a najlepiej wcale!

Cytat:
Postanowiłam, że jak już wprowadzać zmiany to na całego. Oprócz tego karmienia zamierzam oduczyć malucha lulania do snu. Nakarmiłam, poprzytulałam, wycałowałam, pokołysałam chwilę, położyłam do łóżeczka i dałam smoka... coś nie chce usnąć, ale nawet leży spokojnie. Najwyżej coś cichutko kwęka, ale może coś z tego będzie i zaśnie bez noszenia na rękach.

Trzymajcie za nas kciuki
Trzymamy mocno kciuki!
My się nie lulamy i nie nosimy. Owszem na rączkach Franek przebywa, ale na siedząco (podobno dzieci się tak nie przyzwyczajają, bo potrzebują tylko przytulenia, a nie noszenia). Jeśli chodzi o zasypiania to w nocy najpierw jemy (inaczej zapłakał by się z głodu ), a później się przebieramy i jak Go już ubieram i zapinam piżamki to sam zasypia, a jak nie to bach Go do łóżeczka i chwilkę pomruczy i śpi W dzień czasem zasypia w foteliku samochodowym, po czym zanoszę Go do łóżeczka, albo wtulony we mnie na rączkach w pozycji siedzącej, albo leżymy na łóżku i się przytulamy i jak uśnie to też Go przekładam do łóżeczka. Jak tak Was czasem czytam to wydaje mi się, że mam "złote" dziecko Oby tylko mu się nic nie poprzestawiało

No i z tego wszystkiego zapomniałam się Wam pochwalić, że Franek skończył dziś swój pierwszy miesiąc

Stary 2010-11-15, 21:13   #3414
bordowa
Wtajemniczenie

elenka1 Jeśli zrezygnujesz z podawania piersi to możesz ściągać mleko i podawać, ja tak robię

aaneczka1984 Miej gdzieś gadanie mamy, przecież Twoja siostra nie jest staruszką która spokoju potrzebuje i nie można jej martwić itd. Jeśli chce się zająć dzieciaczkami to jej decyzja

martucha Twojej maty nie produkują do końca tego roku - wiem, bo chciałam zamówić

ninaad Spokojnie, krwawienie jest normalne Powiedziałam we wtorek ginowi, że przestałam brać, bo przez 17 dni krwawiłam bardzo mocno. Zapytał, czy był to krwotok. Mówię, że nie, ale jak bardzo mocny okres. Powiedział, że to normalne na początku, że jeszcze się złuszcza wszystko itd. i żeby brać dalej

malwina1204 Nie wiem, po jakim czasie Asia zasypia, bo odkładam ją do łóżeczka i idę spać.

tifio Nie wolno sadzać takich małych dzieci!
Stary 2010-11-15, 21:18   #3415
tifio
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość
tifio Nie wolno sadzać takich małych dzieci!
A kto sadza? Chodzi o to, że usypia w pozycji siedzącej? Ale to ja siedzę, a on się wtula

Stary 2010-11-15, 21:40   #3416
ninaad
Wtajemniczenie

Klarissa powodzenia we wprowadzaniu zmian Myślę, że lepiej teraz niż później- pewnie byłoby trudniej
Trzymajcie za nas kciuki

Cytat:
Niby tak, ale jak zauważę zbyt duże przesuszenie to nie będę ich stosować. Może wysypka szybko zniknie i nie dojdzie do wysuszenia skórki... Taką mam nadzieję!
oby
Co do pokarmu to moja szwagierka też musiała odstawić nabiał, bo u Małej wykryli skazę. Niestety nie dość, że miała mało pokarmu to i był mało pożywny. W związku z czym szybko przeszły na mm, bo Mała była ciągle głodna i ciągle płakała i wisiała na cycku i tak na przemian... Tobie oczywiście tego nie życzę tylko informuję jak to czasem bywa przy skazie Trzymam kciuki oby tych butli z mm było jak najmniej, a najlepiej wcale!
no właśnie u mnie tak to zaczyna wyglądać. Ostatnio Ola niemalże co godzinę, półtorej marudzi, że głodna (a wcześniej jadła co ok. 3h) Na razie mała tak co drugi dzień dostawała ode mnie butlę 120 ml mm. Mam nadzieję, że nie będę musiała więcej podawać, bo wolę karmić tylko swoim (przynajmniej do końca stycznia, bo potem szykuję się do powrotu do pracy, więc będzie karmienie mieszane), poza tym ten bebilon pepti jest paskudny w smaku i jej brzuszek średnio na niego reaguje (no ale może to dlatego, że nie podaję jej tego mleka regularnie)

No i z tego wszystkiego zapomniałam się Wam pochwalić, że Franek skończył dziś swój pierwszy miesiąc
jak ten czas szybko leci, nie?
bordowa dzięki za info. Nie pomyślałabym, ze te 17 dni to też normalne A ty znowu bierzesz te tabsy tak jak powiedział gin czy odpuściłaś sobie?
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 21:50   #3417
gabisun
Zakorzenienie

Tifio to właśnie wygląda jak ten objaw, wyprosty kończyn po tej stronie ciała w którą zwrócona jest główka, a przykurczone po przeciwnej, widać ,że jak obróci głowe to tak samo zmienia się ułożenie kończyn

Ycnan no ja myslę

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ----------

Tifio ale muszę cie uspokoić, bo to jest nieprawidłowe dopiero wtedy jesli utrzyma się do 7 m-ca dopiero teraz sprawdziłam, więc już się nie stresuj

Stary 2010-11-15, 21:54   #3418
Eveliouses
Raczkowanie

Cytat:

bidulki i Ty i Mała
ale już za sobą macie pierwsze szczepienia a my dopiero jutro na 15 brrrrboje sie jego bólu i łez ale mam cichutką nadzieje,ze bedzie spokojny,bo w szpitalu po kłuciu w stópke na badania,przyniesli mi go bez żadnego objawu płaczu,wiec nadzieja jest....
my szczepimy 5 w 1 i u nas to koszt 110 zł wiec nie jest najgorzej a te hexa 6w1 juz za 180 zł są ,do tego pneumokoki ale to póxniej okołu roczku.

a kręgosłupy to my teraz poczujemy,oj takkk....przesyłam dobrego fluidka na rozmasowanie

co do karmienia to mój Radus ma teraz 7 tyg i zjada 100ml mm+dwie piersi,ale najpierw dostaje z piersi a potem butla.Czasem zje 80,czasem 60 ale najczesciej 100 ml.Na dobę wychodzi ok.560-600 ml mleka mm.Chyba nie za dużo,z tego co czytałam w tabelkach karmienia.Dodam,że 100ml je od 2 listopada a wczesniej tylko 60 ml mm.No i staramy sie co 2,5-3 godz karmic choc czasem chce wczesniej ale za to w nocy teraz albo wcale butli nie musze robic albo raz tylko i reszta z piersi.To chyba nieźle.Tylko koperkowej herbatki nie cierpiiii teraz a do niedawna pił bardzo chętnie.No co zrobić z tymi naszymi skarbolkami
-----------------------------------------------------------------
NINAAD dzieki za odp

: jupi::j upi:
http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png

PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ
http://uniteddogs.com/stopkillingdogs
Eveliouses jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-15, 21:55   #3419
gabisun
Zakorzenienie

Tifio bo doczytałam ,że wynalazłaś więcej objawów, ale kobito czytaj to co w nawiasie i dopiero potem się stresuj większość z tych objawów uznaje się za nierpawidłowe dopiero po 6 tyg. a z tego co widzę to Franek tyle jeszcze nie ma

Stary 2010-11-16, 08:15   #3420
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Witam porannie

Nocka byłą niezła znowu mój Franuś dobijał do 4h
Ale ścięłam się z TZ w nocy
U nas jest tak że ja zazwyczaj padam z pierwszym snem małego koło 21-szej a TZ siedzi albo przy kąpie albo przy TV i przychodzi do nas chyba koło 23 I jak zauważyłam pije sobie piwka I wczoraj mały usnął przed 20 i obudził się po 23 i nosiłam go i nosiłam a on nie chciał odbić i się męczył odłożyłam go na chwilę do łóżeczka i chciała żeby TZ go wziął a on usiadł na łózko i patrzy na mnie jak na głupia i mówi podaj mi go tu go potrzymam No ****a tak się w****iłam że hohoh Łzy mi w oczach stanęły wzięłam małego i miał ochotę iść do innego pokoju żeby jasne pan się wyspał Ja jestem z małym 24h jedyna moja przerwa to godzina jak ćwiczę a TZ z nim siedzi Czy jak tak wiele oczekuje? Tym bardziej że nie budzę już g o( bo sam się nie budzi za chiny) po północy bo idzie do pracy no i niech się wyśpi. A ja pranie prasowanie obiady itp i co dziś się buntuje obiadu nei ma i nei będzie niech sobie gdzieś idzie i je mam dość
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości