|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3871 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Cytat:
A mała jest rewelacyjna Jakie ona ma wielkie oczka |
||
|
|
|
#3872 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
Tak czy siak jestes dla mnie super dzielna i suuuuper cierpliwa! Dla takich mam powinny byc jakies specjalne odznaczenia ![]() no moja tez urzadza histerie ze sie w glowie nie miesci no ale do poludnia na szczescie jest zwykle w miare spokojna.A moze pare razy sprobowac go wziąć na przetrzymanie podczas tej jego histerii, a przynajmniej nie biec do niego na każdy jego krzyk? Moze to glupi pomysl, ale czasem i glupie pomysly sie sprwadzaja... ![]() Klarissa, acha czyli nadażam a co jesli rodzice Twoi zapuszcza focha, albo zrobia afere, albo beda Was nekac o to przy kazdej wizycie, albo nie wiem co tam moga zrobic... pytam bo moze wykorzystalabym Twoj pomysl w przejsciu z moimi rodzcami i tesciami... u mnie to bedzie istny hardcore i boje sie tego jak cholera ![]() Jejku jak Natalka sie zmienia. Przybrala troszke i buzia sie totalnie inna zrobila
|
|
#3873 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tatus ją nauczył usypiać na rękach i buja i w nocy jak ją daje do łozka po cycku budzi sie bo ona chce na rekach usypiac a ja patrze jednym okiem , nauczył tak a teraz ja mam przerąbane ehhh ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 12:58 ---------- klarisa-podaj mi link jak masz do KARUZELII ![]() co do potrząsnięcia dzieci to samo mam w nocy ale wiem że ona jest taka bezradna że zaraz miękne tż nauczył usypiania na rekach i mam teraz z tym problem |
|
|
|
|
#3874 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A maluszka śliczna ![]() Cytat:
Współczuję przebojów z Olkiem A kreska z brzucha wam zeszła? Bo ja nadal mam i to wielką, czarną krechę. Cytat:
Wcale nie głupi. Ja tak na początku robiłam - jak Natalka tylko kwęknęła to my z mężem oboje już byliśmy na baczność... no i zemściło się to na nas, ale teraz powoli ją tego oduczam ). Cytat:
(i nie określiliśmy do kiedy )Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Ja kupiłam u tego gościa: http://allegro.pl/fisher-price-karuz...313945917.html
|
|
#3875 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3876 |
|
Raczkowanie
|
Mpiczku gratuuuulujemy zakupu mieszkanka!!!!!!to kiedy wpadamy na parapetówę????
![]() Kalex,śliczny maluszek,słodziak z niego,że hej!!! też mam jeszcze kreskę na brzuchu a ciało flakowate nietety (((ale od dzis biore sie za siebie,codziennie rowerek i spacer z psem-od czegos trzeba zaczac cholibka,no nie,aha i zero słodyczy przez tydz,ewentualnie ciasto w weekend,bo trzeba sie troszke dosłodzic czasem
RADUŚ JUŻ Z NAMI!!! ![]() ![]() : jupi:![]() ![]() :j upi:![]() http://www.suwaczki.com/tickers/qq87i09k53acoskv.png PROSZĘ ZOBACZ I PODPISZ SIĘ http://uniteddogs.com/stopkillingdogs Edytowane przez Eveliouses Czas edycji: 2010-11-22 o 13:22 |
|
|
|
#3877 |
|
Zadomowienie
|
Klarissa, A nie boisz sie, ze takie dyplomatycznie rozwiazanie dopierwadzi do tego, ze rodzice bede co chwile pytac "to kiedy te chrzciny?"
ja jak sobie pomysle o tych wszystkich dyskusjach co mnie czekaja to dla swietego spokoju bym ja ochrzcila, ale z drugiej strony czemu mam znowu cos robic pod widzimisie innych...
|
#3878 | |
|
Zakorzenienie
|
Mpik82. Niuniuniau, Klarissa- boskie zdjęcia, uwielbiam patrzec na dzieciaczki
![]() Cytat:
dziekuje ![]() Zuziczka- mój od półtorej godziny też spi na brzuchu zasnął, bo zaczął się prężyc i robić buraczka, więc zrobiłam mu masaż brzuszka połączony z ogrzewaniem go suszarką i jak zaczął usypiać to położyłam na brzuszku i jeszcze plecki masowałam ale zaczynają mu teraz pierdki odchodzic i coś tam sobie kwęka już, ale jeszcze śpi. Ja to w ogole sądzę, że on ma problemy z jelitkami (matczyna inuicja![]() W ogóle to jestem dziś w szoku jego dzisiejszym spaniem chyba się przejął, że tata wrócił do pracy i nie będzie miał kto mamie w dzień pomóc nie dośc, że zrobilam obiad, sama już zupe zjadlam to jeszcze sprzątnęłam przed Swietami jeden pokoj, powiesiłam nową firnakę i teraz umylam glowę![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- no i mały głód juz wstał mineły 2,5 h od konca ostatniego karmienia, wiec nie jest zle
|
|
|
|
|
#3879 | |||||||
|
BAN stały
|
Cześć Dziewczyny, ja na chwilę.
Cytat:
Śpimy juz drugą noc, całą trójeczką ![]() Cytat:
![]() Cytat:
My dajemy bobotic, ale 2-3 razy dziennie i ostatnią flaszkę. Już raczej tych problemów nie mamy. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Śliczna Dziewczyneczka Cytat:
Kochana, a czy duża ilość słodkiego nie wpływa źle na małe brzyszki, bo słyszałam, że tak ? że dużo cukru też szkodzi (bóle brzuszka) Wiem, jak to z tą dietą, ja co prawda tylko miesiąc byłam na gotowanym ryżu, marchewce i suchym chlebie, ale wiem Bidulo jak to jest... Klari super foteczki, słodkie babeczki ![]() My zakomunikowaliśmy, że chwilowo nie chrzcimy, bez komentarzy się obyło , a jak się dowiedzieli, że ochrzcimy z siostrą na wiosnę razem jak przyleci- to euforia w domu, mama już prawie biegnie załatwiać z księdzem, bo wszystko zależy na jakiego sie trafi, czy wyrazi zgodę na chrzest w naszych poplątanych sytuacjach ![]() martucha Kochana ![]() Daj znać co u lekarza. Kiedy przeszliście na 4 pampki? Czy one nie są luźnawe? ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:15 ---------- mszu daj proszę cynka, jeśli wrzucę foto Pawełka, które się nadaje bo inaczej będę wciąż polować na dobre ujęcie... u nas masakra ciemno w domu, teraz jak wieczorem- mało światła naturalnego w tym "garażyku:" a jeszcze ta pogoda...
|
|||||||
|
|
|
#3880 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Hej dziweuszki
pogoda do bani więc moja Marta postanowiła przespać pół dnia. Zauważyłam,że ona w ciągu dnia generalnie nie śpi,ale jak jest brzydko i spada ciśnienie to MArta jak barometr....śpi cały czas. Już w nocy zorientowałam się,ze coś z pogodą się dzieje bo jak o 21 zjadła i zasnęła to dopiero o 7 rano wstała na kolejne jedzenie. Szybkie picie i spanko dalej do 10 (tak, tak wiem znów was drażnię ) Tak więc ze spaceru dzisiaj chyba nici bo mam na 15 lekarza,a ppotem to wiadomo...ciemno,zimno i wogóle paskudnie będzie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
No i moja to też taki żarłok 160mll mleka to standard. A to jest mleko już zagęszczone. Gdyby jej dać więcej to by się nie obraziła wcale ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
No mała wstała i coś czuję,ze kupa poszła idę ją przewinąć, tata niech pokarmi a ja lecę do lekarza wyżebrać skierowanie na badania
|
|
#3881 |
|
Zakorzenienie
|
Nika - a czy Wasze malenstwo tez puszczało takie głośne pierdki i prezylo sie po jakims czasie podczas karmienia?
![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:20 ---------- jeszcze mam pytanie odnośnie laktatorów - mam reczny z Aventu i elektryczny z baby ono i ..... nie umiem ich uzywac |
|
|
|
#3882 | |||
|
Rozeznanie
|
kalex śliczny słodziak
Mpik, niuniuniau, Klarisa świetne fotki Maluszki śliczne Cytat:
U nas za to jedzonko+przewijanie+usyp ianie to prawie zawsze 2 godz ale jak czytam o waszych nockach to juz nie narzekama co do ciała to u mnie flaczkowate to mało powiedziane ![]() No ale u mnie jeszcze 8 kg do wagi sprzed ciąży zostało i waga stoi w miejscu Cytat:
Cytat:
1 Chrzest 2 Kapiel u babci bez swojej wanieneczki Zimny łokiec kierowcy i nóżki na wierzch
|
|||
|
|
|
#3883 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
. No ale skoro zarejestrowałam małą to nie będę odwoływać- pójdę, może chociaż ją zważą, zmierzą, porozmawiam jak mam zmodyfikować swoją dietę i wezmę receptę na bebilon pepti- tak na zapas- mniej więcej raz na tydzień mała dostaje butlę jak jedziemy z Tż na większe zakupy (nie mam tyle pokarmu, żeby na bieżąco odciągnąć i zostawić babci dla małej).Zmykam budzić Olę ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Cytat:
|
||||||||
|
|
|
#3884 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Niektórym dzieciom wystarcza herbatka koperkowa![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3885 |
|
Zakorzenienie
|
przepraszam że nie nadrabiam ale nie mam czasu piszę tylko że my jesteśmy po wizycie u pani doktor i nie jest za ciekawie
na pewno będzie rehabilitacja bo ma asymetrię do tego coś tam z mięśniami obręczy barkowej które go blokują i dlatego jeszcze się nie obraca nie turla nawet nie próbuje i tak późno zaczął pracować rękami hmm co jeszcze jest niestabilny w każdej pozycji więc ogólnie przed nami dużo wizyt oprócz tego kilka jego zachowań ją zaniepokoiło i w piątek mamy psychologa, w grudniu neurologa z usg głowy ( to prywatnie bo z nfz dopiero w marcu a nie chcemy tyle czekać bo tu informacje mogą być najistotniejsze i najwięcej nam powiedzą) na początku stycznia neurologopeda do tego badanie wzroku i słuchu ośrodek malutki ale bardzo sympatyczny przede wszytkim same młode ciepłe panie które nie chciały mnie niczym nastraszyć ale rzeczowo i konkretnie mówiły co mu jest no i co może ale nie musi być.. więc chcąc nie chcąc mam łep jak sklep już się mężowi wypłakałam w rękaw.. ale informacje zwrotną dostać musiałam, teraz będziemy robić rajd po lekarzach i wszytko mam nadzieje eliminować a jutro zbiera się cała rada rehabilitantów i dowiemy się kto dostanie Patryka i kiedy wizyty... tyle... wieczorkiem postaram się was nadrobić
|
|
#3886 |
|
BAN stały
|
A ja mam dola, siedzę w domu i tyję. Nie mam weny na gotowanie ostatnio, czasu wciąż brakuje, to jem chleb...a na mnie węglowodany działają zabójczo
![]() Chyba przejdę na dietę cukrzycową Klari bo jak na niej byłam to w ciąży nawet 4 kg w 2 tygodnie spadło... A propos "diet" Doskonały jest, a ten tort wymiata.. chyba go przetestuję: http://chiliiczekolada.jogger.pl/201...one-jabluszko/ ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Kochana jesteśmy z Wami, dobrze że poszliście do specjalisty jak to czasem trzeba wszystko kontrolować... Rehabilitacja na pewno wszystkie "niedociągnięcia" kosztuje, a Patrol jest wesołym dzieckiem, więc przyjmie ją zapewne jako dobrą zabawę. Nie martw się, będzie wszystko dobrze!Kurcze, może ja tez powinnam z Pawciem gdzieś iść ![]() Co Was zaniepokoiło? Z tej listy, co gabi pisała- to Mały tylko te piąstki trzyma, ale już coraz mniej. Teraz się bawi swoimi paluszkami i wciąz ma je w buzi. |
|
|
|
#3887 |
|
Zakorzenienie
|
Nika - dzieki za odpowiedz,
ninaad - kanaliki zatkane nie sa, mleko leci, a nawet sika takze musze z tym prawidłowym przystawieniem laktatora popracowac |
|
|
|
#3888 |
|
Rozeznanie
|
Kalex- dicoflor mozesz mu dawac
Ja daje Olkowi juz drugi miesiac Nikus- jak to odobrze, ze ciocia Monia kocha nietoperki i inne zlosliwe czarne kotki Paskudna pogoda, ale moze zaplanujcie jakis wypad do nas kolo czwartku co? Wy juz na 4ach a u nas w zapasie ciagle 2 paki Dwojek hehe, ale jak niewykorzystamy to najwyzej oddamy do szpitala, czy cos. ![]() Moni- z ta hałwa to jednorazowy wybryk. W zasadzie to jedyne slodkie od miesiaca jakie jadlam. (Sic!) Ok, mama przywiozla mi ciastek piwoszkow bez jajka, to troche zjadlam tez ![]() My tez chcrzcimy na wiosne, a co! Celaris- pocieszylas mnie z tymi usmiechami, juz myslalam, ze tylko moj Olo taki usmiechowo zapozniony Ja tez odpuszczam dzis spacer- paskudnie jest. Wystawie zaraz Olka na balkon, niech sie choc troche dzieciak powietrzy.Wow, jestem pelna podziwu dla tej twojej Malej ze tyle je ![]() Moj Olo od dwoch dni tak sie napycha po kapaniu, ze potem chocbym nie wiem jak sie starala, ulewa polowe w łozeczku I nie dosc, ze przebieranie i jego i lozeczka, to nocka - masakra, bo wlasnie sie budzi co 2h z rykiem. W momencie ulania (i potem przebierania) za to jest caly happy i spi w tym mokrym prawie ze z rogalem na buzce. (ale on nawet z kupa moze spac )Ninaad- u nas tez jakby lepiej z buzka przez weekend (to juz ponad miesiac na diecie ) I teraz cos widze, ze lepiej to wyglada, choc buzia nadal szorstka. Jesli tendencja sie utrzyma to powoli zaczne wprowadzac masło itd.My do pediatry idziemy jutro. Troche sie boje, jaki Olek bedzie po tyhc szczepieniach. No i czy przybral jak trzeba. |
|
|
|
#3889 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętacie mnie jeszcze? Weszłam tylko na chwilke was pozdrowić
Rzadko wchodze na wizaż i nie mam czasu zeby nadrabiać więc zupełnie nie wiem o czym piszecie i pewnie nadal nie będę wiedziała. Powiem tylko, ze u nas dobrze, Krzysiu ochrzczony od 2 dni.
|
#3890 |
|
Rozeznanie
|
Kalex ja polecam butelke z Tommee tippee u nas tez niespasowaly inne min z aventu a ta jest ok, mała pije z butli chetnie i chetnie wraca do piersi
Mpik kup dobre farby do salonu u nas malowalismy w zeszlym tyg i kolory niekoniecznie wyszly takie same jak na probnikach, ale efekt koncowy nie jest najgorszy.... jak sie przeprowadzimy to strzele fotki ![]() Gabisun toż Ty człowiek pracy jesteś, takie maluśkie dziecko a Ty pracujesz po nocach mi by sie nie chcialo.... no ale za to zawsze sa pieniazki![]() Martucha trzymam kciuki za wizyte u neurologa i czekam na relacje Klarissa a moja Ola ma 1,5 msca a ja odlozylam dopiero moze 5 par śpiochów.. takze w zawrotnym tempie chyba nie rosnie dobrze ze dogadaliscie sie co do chrzcin z TZ, a ślub kościelny braliście??? Callaris moja śpi od 1030 zz jedna przerwa na karmienie... co to bedzie sie działo w nocy Zuziczka ja mam flakowaty tylek i brzuch i sadze ze jedynie cwiczenia moga pomoc trzeba sie poprostu zebrac i juz ![]() Kalex Ty zdazylas ugotowac a ja weszlam na www.aleobiad.pl i zamowilam makaronik. Ide szukac czegos dla mojej malej na allegro bo dostala 100 Euro od ciotki i zanim stace na cos do domu to wole cos zamowic... naked zastanawiam sie nad tym skoczkiem z FP widzialas to gdzies bo podawalas linka czy tylko wyszukalas na allegro??
|
#3891 |
|
Rozeznanie
|
Martucha- czytam ze juz sie wyryczalas, to dobrze. A teraz uszy do gory Mamuska
Jak pani rehabilitanka pierwszy raz dotknela Olka to sie tylko skrzywila i nie szczedzila slow krytyki, co to moje dziecko ma niedobrze itd. A na drugi dzien na cwiczeniach juz bylo o niebo lepiej! Na 3dzien pani stwierdzila, ze cos z tym moim Olkiem sie da zrobic, bo zakumal o co chodzi i super sie uczy. Z Patem bedzie podobnie zobaczysz! A cwiczenia to sama przyjemnosc dla dzieci. Olek tez ma asymetrie, tez byl niestabilny i w ogole sie nie bronil rekami jak lecial na glowe... Nie ruszal lewa nozka, bo mial ciagle napieta. Wyginal glowe i cialo w łuk do tylu. Ja bylam zalamana. Teraz sie wszytkiego nauczyl i macha raczkami i nozkami jak szalony. ![]() ale i tak wydębilam rehabilitacje od neurologa, a co! i tez mamy kolejna wizyte u neruologa za miesiac bedzie dobrze |
|
|
|
#3892 |
|
Raczkowanie
|
hey...
jestem taka niewyspana... echsss... jeszcze łóżko rozbebłane i ja w piżamce.... ale tak mi się nie chce nic... jestem juz taka zmęczona ciągłym zajmowaniem się maluchem... nigdzie nie wyjdę sama... nikt sie mną nie zajmie... czuję się fatalnie... czytam, że w sprawach damsko męskich (czyt. łóżkowych) nie jestem sama... też mnie wkur... nocne granie męża i poranne dobieranie się... no i oczywiście w nocy nie słyszy kiedy Kuba płacze, muszę sie głośno sfochować, żeby wstał i mi pomógł przy małym...
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png Edytowane przez fem Czas edycji: 2010-11-22 o 15:44 |
|
|
|
#3893 |
|
Zadomowienie
|
Mamy które odciągają pokarm proszone o cenne rady
KIEDY odciągacie mleko i ile? Przed karmieniem czy po? Ja chce zacząć to robić i uczyć małego z butli i nie wiem jak mam się za to zabrać. Fem kurcz musisz się wyrwać bo inaczej zwagarujesz Ja też wychodzę jak TZ jest i mały śpi na chwile do sklepu czy coś to mi pomaga. Może zafunduj sobie fryzjera (ja zamierzam iść w tym tygodniu radykalnie ściąć i ufarbować włosy) Też czuję się nieatrakcyjna a dziś jak pojechałam na uczelnie to mówili mi że fajnie wyglądam więc warto czasem wyjść nawet na 5 minut Zuziaczek ja nie wiem ale Ty Kobieto chyba rację miałaś Jak się tak prężył po jedzeniu cyk go do 2 cyca i dziecko się dożarło do końca i usnęło Potem odbiło i ulało ale się jakoś mniej prężyło Czyżbym głodziła swoje dziecię?? A no i cyce mało mleka mają czuję to na pewno i może to ten kryzys hmm Mszu a to Ty już tak szybko te zdjęcia potrzebujesz? Dawno się Weronisia nie odzywała a Pomidora to już hoho Tifio a Ty też się coś opierniczasz
Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2010-11-22 o 16:33 |
|
|
|
#3894 |
|
Zakorzenienie
|
fem, ja wczoraj miałam taki kryzys
o jakis zakupach mowy nawet nie ma-musze najpierw nauczyc Matiego pic z butli takze ja tez juz schizuje i czuje sie jak wiezienelenka-sprobuje z ta butla z tommee |
|
|
|
#3895 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#3896 |
|
Zakorzenienie
|
elenka dzieki za podanie stronki, jak kiedys nie bedzie mi dane zrobic obiadu to skorzystam
|
|
|
|
#3897 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zagladaj do nas nawet jesli u was dobrze. |
|
|
|
|
#3898 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
juz od dawna mi sie chcialo bo ja uwieln=biam wloskie jedzenie... niestetyNika ja tez tyje
|
|
#3899 |
|
Rozeznanie
|
Mszu- nie porobilam Olowi zdjec
wiec jakby co to czekaj na mnie z kolazem, plizzzzz ![]() Za to wrzuce Wam wnusia z Dziadziusiem (moj tato). Olek wyglada jak jego Malenka kopia
|
|
|
|
#3900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
juz to wszystko przerobione... i nie działą, bo co jakis czas mam takie wybuchy płaczu... w tym wszystkich chodzi przede wszystkim o mnie... bo czuję się zaniedbana i nie mogę sobie z tym poradzić...
RAZEM 3.10.09 już prawie 5 lat... http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz26lhpn9qe.png KUBUŚ 5.09.10 już prawie 4 latka... http://www.suwaczki.com/tickers/17u9j44jq7vw38gx.png MILENKA 12.08.14 już tydzień za nami... http://www.suwaczki.com/tickers/qdkktv7372ulrj0c.png |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:00.

(pomijajac chleb z dzemem czy placki kukurydziane z dzemem)
teraz jeszcze muszę to powiedzieć moim rodzicom oraz wybranym rodzicom chrzestnym.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
no ale do poludnia na szczescie jest zwykle w miare spokojna.
ale u ktorego echolokacja szwankuje, bo jest strasznie głośna.
i brzuch mi do konca nie spadl. Grrr. I najlepsze- zapomnialam spytac gina kiedy moge zaczac cwiczyc.

Kolejny 3miesięczny Bobasek 
to sie chyba nigdy nie zmieni..
U nas za to jedzonko+przewijanie+usyp ianie to prawie zawsze 2 godz ale jak czytam o waszych nockach to juz nie narzekam
. No ale skoro zarejestrowałam małą to nie będę odwoływać- pójdę, może chociaż ją zważą, zmierzą, porozmawiam jak mam zmodyfikować swoją dietę i wezmę receptę na bebilon pepti- tak na zapas- mniej więcej raz na tydzień mała dostaje butlę jak jedziemy z Tż na większe zakupy (nie mam tyle pokarmu, żeby na bieżąco odciągnąć i zostawić babci dla małej).