|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4531 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
ani nic z dodtakiem jajka. Make pszenna tez unikam. mozna to zrobic bez jaja?Jakbym mogla choc jajka to ja bym byla bardzo szczesliwa!!!
|
|
|
|
|
#4532 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
witajcie mamusie
![]() dłuuuuugo mnie nie było mam zawrót głowy z KARMIENIEM mała nie najada się moimi cyckami i musiałam buteleczkami dokarmiać chodz kurcze chce cyckami ją karmić!Byłam dzis u dr i mówi żeby wogóle piers odstawic i dawać bebiko bo takie kupiłam,od niedzieli się zaczeło co jej dałam pierś ssała z 2-3 minuty i kupa tak było pół dnia płakała myslalam że ma kolke lub ją coś boli,ale miałam buteleczke bebiko dałam jej zjadła 100ml od razu na dwa razy była głodna, cycek jej mało,nie odłoze cycka będę ją mm dokarmiać jak nie ma innej mozliwosci.Moze cos lepiej powinnam jesć żeby ten pokarm był lepszy macie jakieś porady.??? wklejam zdjęcie z niedzieli ![]() ![]()
|
|
|
|
#4533 |
|
Zakorzenienie
|
Pomi jak ja ci zazdroszczę...
Zresztą o moim mężu i pracach domowych to jest cały wątek na wizażu także nie będę wam tutaj smęcić. Generalnie jedna wielka lipa... Mszu - coś z tych fotek? To ostatnie zdjęcia Natalki.
|
#4534 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja na szczepienie mam isc za 3tyg, w poniedziałek miała miec usg bioderek ale dr nie było a moja modelka ma już 4 tyg i 1 dzień jutro miesiac |
|
|
|
|
#4535 | |||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tylko w portfelu lżej Już chyba taki mój urok Cytat:
U fryzjera też byłam i co? Wróciłam jeszcze gorzej wk***iona niż jestem na co dzień... Cytat:
Cytat:
Cytat:
ninnad, ja też bym Ci radziła odstawić banany i sałatę Cytat:
A ten Twój Mati prawie kilo lżejszy od mojego tłuściocha Ale ważne, że ładnie przybiera ![]() Cytat:
A dodatkowo podejrzewam u siebie anemię A co do Wizażu, to mój Tż twierdzi, że ja cały swój wolny czas spędzam przed komputerem i to już jest uzależnienie... ![]() Cytat:
![]() A Tobie życzę wytrwałości z tym Twoim rozdartym Oleczkiem Cytat:
mszu, w razie by Ci brakowało do kolażu tylko zdjęcia mojej Franiulki to się zbytnio nie przejmuj tylko rób nowy kolaż... Klarissa, cudeńko z tej Twojej Natalki ![]() Weźcie mnie zagońcie do jakiejś roboty, bo ja sama to się nie potrafię ostatnio zmobilizować...
Edytowane przez tifio Czas edycji: 2010-12-01 o 14:11 |
|||||||||
|
|
|
#4536 |
|
Rozeznanie
|
Co do mężów to mój nie jest najgorszy przebierze Amelkę nakarmi butelką , uspi ją . Jakas pomoc je,pali w piecu,sprzata!Raz wstał w nocy wybudził ją więc już powiedziałama zeby nie wstawał, ale dzis nad ranem jak mała wstała o 5 i nie spała do 7 przejął ją nakarmił,przebrał itp nie jest źle
pracuje i ja go rozumie , wazne że jakaś pomoc jest z jego strony![]() |
|
|
|
#4537 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na jedną formę daję 1,5-2 kg mięsa i mam na jeden obiad z sosem, a resztę na parę ni na chleb. Cytat:
Ja karmiłam córkę 1,5 roku i byłam na drastycznej diecie Teraz mój Pascalek raczej nie ma alergii, ale często boli go brzuszek, więc żeby go nie odstawić zastosowałam dietę i jest o wiele lepiej. |
||
|
|
|
#4538 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że o tż mowa...u nas wynikła przykra sprawa...młoda płacze u tż na rekach przy usypianiu
odzwyczaiła się od niego zupełnie...tż załamany...Wczoraj poszlam się kąpać, on ją usypiał i cały czas płakała, jak tylko wzielam ją na ręce od razu przestała, oddałam tż-owi znowu płacz ![]() Teraz robimy wszystko żeby to naprawić...ale nie bedzie łatwo, tż duzo pracuje, mówi, ze jedno moje słowo i będzie w domu wcześniej ,ale....nie będzie wtedy tyle kasy, a nie będzie kasy, nie bedzie domu i koło się zamyka...ehhhhh.... |
|
|
|
#4539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pascalek chętnie u niego jest na rękach, tylko co z tego jak tata nie ma ochoty go potrzymać.... Właśnie wróciła moja córka ze szkoły. Pascalek zakwękał w łóżeczku. Pobiegła do niego, wyjęła go, ponosiła, odbiło mu się, utuliła, zasnął jej na rękach i położyła go do łóżeczka Chociaż z niej mam pomoc i pociechę |
|
|
|
|
#4540 |
|
Rozeznanie
|
mszu może coś wybierzesz, chociaż te moje zdolności fotograficzne... :/ nawet ja nie za bardzo mam z czego wybrać
Kompletnie do niczego się nie nadaje Przy okazji przedstawiam Wam Franiuleczka - moje największe szczęście
|
#4541 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mozesz cos wiecej o diecie moze by mi pomogła,bardzo bym cie prosila |
|
|
|
|
#4542 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
no i oczywiście dla Fifka, że taki dzielny i sam śpi ![]() Cytat:
![]() ślicznie wyglądacie!!! buziaki Moja Maja miała wczoraj zieloną kupę ze śluzem. Odrzuca cyca ale odciągam pokarm, choć mam go malutko i jej podaję. Do tego mam Bebilon Pepti... Ojjj z tymi kupami, albo ich nie ma i jest krzyk i wszyscy czekają aż dziecko kupę zrobi, albo są jakieś nie takie jak trzeba... ehh Mała ostatnio wkłada piąstki do buzi, już prawie całą włożyła a przy tym ślini się... Za 9 dni będzie miała 3 miesiące jak ten czas płynie... Jeszcze niedawno zastanawiałyśmy się czy już widać nasze brzuszki a tu już bobasy gugają hihihi.
|
|||
|
|
|
#4543 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Weronisia, tifio banany Oli nie szkodzą. A sałata...nie wiem, może odpuszczę sobie na jakiś czas tak, czasami Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Zuziczka AZS- nie wiem sama, może... Ale chyba raczej nie, bo te objawy u małej nagle się pojawiają, właśnie jakby po jakimś konkretnym produkcie (tylko nie mam pojęcia po czym). Ja nowe produkty też będę wprowadzać, tylko niech mała chociaż kilka dni ma ładną skórę Cytat:
Pszenicy też nie mogę- ale tu ostatnio wypatrzyłam w jakimś programie, że można dać starte migdały Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4544 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale po wczorajszej akcji mam nadzieję, że zrozumie co jest najważniejsze...A z córeczką masz super! na pewno słodki widok Cytat:
Edytowane przez gabisun Czas edycji: 2010-12-01 o 14:34 |
||
|
|
|
#4545 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Źle ci jak nic nie robisz? ![]() Ja nie narzekam Cytat:
![]() Słodziulek
|
|
#4546 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4547 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4548 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego zmieniłam na Beba - w Polsce to jest Nan AR. To mleko jest Hypoalergiczne, a więc również HA W smaku jest gorsze od Humany, ale to ponoć dzieciom nie przeszkadza. Zmiana spowodowała chwilowe bóle brzuszka. Ponoć żeby tego uniknąć, to najpierw powinno się mieszać stare mleko z nowym. Zaparć nie ma. Robi jedną kupkę na dzień o gęstości jajecznicy labo budyniu ![]() Raz nie zrobił wcale, więc dałam do mleka cukier mleczny (laktozę) i od razu poszło. Ale to było jeden raz i raczej nie z powodu samego mleka tylko ogólnie wtedy wprowadziłam wiele zmian, bo odstawiłam go na 3 dni od piersi, a potem powrót do piersi. No i dodałam do tego mleka zagęszczacz, bo mi nie gęstniało dobrze. To mogło spowodować brak kupy. Ale teraz wiem, że to mleko trzeba przygotować w dość gorącej wodzie, inaczej nie zgęstnieje. A potem ostudzić. I wtedy jest dość gęste. Ogólnie nic się nie dzieje po tym mleku. Ale gdyby nie ten czas przygotowywania, to wróciłabym do Humany, bo po niej nie ulewał wcale, a po tym Nan AR jednak jeszcze ulewa. |
|
|
|
|
#4549 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4550 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Dziala! ![]() Cytat:
Przejdzie jej.
|
|||
|
|
|
#4551 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale każdemu dziecku może co innego pasować, a co innego szkodzić.Ja przechodziłąm problemy brzuszkowe i skazę u dwójki dzieci, więc dietę miałam obcykaną Tylko Thomas nie miał żadnych problemów, a Oliwia i Pascalek zafundowali mi dietę ![]() Nie jem pomidorów, bo powodują bóle brzuszka i podrażniają skórę na pupci, tym samym odpada pomidorówka i inne dania z pomidorami. Nie jem też marchewki, bo ma właściwości zatwardzające, więc nie chcę ryzykować. Nie jem mleka ani niczego co powstało z mleka. Raz na jakiś czas twaróg, kefir lub jourt (czyli to co najbardziej przetworzone. Masło używam normalnie. Śmietanę używam bardzo rzadko. Jak musze, to zastępują ją czymś podobnym do śmietany, ale z soi (cousine). Mięso praktycznie jem wszystkie. Czy to ugotowane, czy upieczone w piekarniku. A i kotlecika z piersi kurczaka też zjem raz na jakiś czas, czy kotleta mielonego. Jem rybę upieczoną w folii, albo usmażoną na patelni (rzadko). Jem też tuńczyka z puszki i makrelę wędzoną. Z warzyw to do zupy daję tak jak zawsze. Na surówki to tylko buraczki zasmażane, ogórki świeże, bardzo rzadko sałaty (ostrzegali mnie przed sałatą w szpitalu) . Z owoców tylko jabłka, nieraz banan. Żadnych wzdymających warzyw np. cebula, fasolka, groch, kapusta. Jem ziarenkową bułkę z masłem i jakąś chudą wędlinką drobiową. Albo upiekę sama pieczeń (ze schabu, albo z mielonego) i gdy ostygnie to kroję ją w plasterki na kanapki. Jem też dżemy i raz na jakiś czas twaróg. Jem też pasztetową lub paszteciki drobiowe. Jogurty jem sojowe i piję mleko sojowe. Mleko sojowe dodaję też do płatków i musli. Ale wiem, że tu jest sporo przeciwniczek soi więc nie namawiam. Ja soję piłam karmiąc silnie uczulone dziecko, na szczęście soja jej nie szkodziła. Teraz też soję jem i małemu nic nie szkodzi.Aha! No i zero czekolady Ostatnim winowajcą płaczu Pascala okazała się czekolada.Zuziczka jak nie możesz wołowiny, to zrób z samej wieprzowiny, też będzie dobre, tylko bardziej tłuste. Ja wołowiny nie mogłam przy pierwszym dziecku, bo też była uczulona, a i wieprzowiny nie jadłam, bo bolał ją brzuch (ciężkostrawna). Jadłam tylko drób. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-01 o 14:57 |
||
|
|
|
#4552 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
już mi coś łupie w plecach poćwiczyłabym coś ale motywacji kompletnie brak
|
||
|
|
|
#4553 |
|
Raczkowanie
|
Hej mam pytanko, o jakich porach podajesz Dedridat?Czy trzeba jakiś czas przed jedzeniem?I czemu 3 razy?Tak ci lekarz polecił?Mój mały ma teraz 8 tygodni i mi kazała dawać 2 razy po 2,5 ml, zaczęłam podawac tez raz dziennie Dicoflor.tez widze różnicę tylko nie wiem jak dokładnie powinnam go podawać
|
|
|
|
#4554 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jem dużo rzeczy z tych Twoich zakazanych - marchewke gotowaną jem baaardzo często i tak samo z pomidorami i pomidorówką, kechupem,, jem codziennie...nawet dziś mam pomidorówkę i na sniadanie jadłam pomidora, parówki i kechup... sprobuje jeśc co innego.. tylko co hehe bo wszystko czego nie wolno, myslalam, ze wolno hehe
|
|
|
#4555 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia masz rację, że każdemu dziecko co innego szkodzi. Moja Natalka była cała zesypana po mleku sojowym
ale np. nic się nie dzieje jak jem cebulę, czosnek, smażone mięso czy frytki. Natomiast nie ma mowy o sałacie, z warzyw to marchewka gotowana lub surowa i buraczki, a z owoców tylko jabłka nie mogę śmietany i mleka, ale nie ma przeciwwskazań do żółtego sera i masła, jajek... zupa pomidorowa tak, ale surowy pomidor już nie.. Dziewczyny to na prawdę trzeba samemu próbować co i jak
|
#4556 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś robię pomidorówkę dla mojej rodziny. A ja zjem ją jako rosołek. Czyli zanim dodam koncentrat pomidorowy i śmietanę odleję porcję dla siebie. Nie wiem jak mi to będzie smakowało, bo nigdy nie jadłam rosołu z ryżem
|
|
|
|
|
#4557 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
jest cudowna
![]() Cytat:
![]() będzie dobrze ![]() współczuje szczepienia ale fajnie że już wraca do normy Cytat:
![]() tak zaczynam dawać owoce, jabłuszko, banan, brzoskwinie i to wszytko co mój cudaczny maż nakupił, oczywiście stopniowo, jutro dajemy mu jabłuszko, z max pół słoiczka, bo doszliśmy do wniosku że jak jutro dostanie to jakby odpukać coś się działo to piątek sobota, a wtedy będziemy razem "walczyć" Cytat:
Cytat:
![]() koło 18 ściągne, ale ja chce trochę odciąganym pokarmić więc będę ściągać o końca, a jak będę chciała skończyć to tylko jak będą przeciążone to po trochę Cytat:
nie wiem czemu tego mleka z dnia na dzień jest mniej, ale u mnie to samo, po nocy jak było zawsze po 120-140 z jednej piersi teraz tyle mam z obu... coraz gorzej.. nie wiem czemu nie kumam tego. ale już wiem czemu Patryk, no i u Ciebie twoja Natalka tak się wkurzali... Cytat:
![]() dziękuje za trzymanie kciuków ![]() Cytat:
i jakoś mi sie nie spieszy
|
|
|
#4558 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W szoku jestem, że nie możesz śmietany czy mleka, a żółty ser tak Żółty ser, to dla mnie najgorsze co może być.To dowód na to, że trzeba samemu próbować. Nie ma konkretnej diety, który pasowałaby każdemu dziecku. Na problemy brzuszkowe pijcie herbatkę laktacyjną ![]() Te herbatki nie tylko pomagają na ilość mleka, ale i na jakość, no i na brzuszek dziecka. Tylko te rozpuszczalne to pic na wodę, bo jest w nich więcej cukru niż ziół. Proponuję herbatki w saszetkach. Ja piję ok. 5 szklanek dziennie ![]() ---------- Dopisano o 15:29 ---------- Poprzedni post napisano o 15:23 ---------- Cytat:
Ja karmiłam córkę 1,5 roku i pierwszą @ dostałam dopiero 3 m-ce po odstawieniu od piersi. Ale było fajnie ![]() A syna karmiłam 4 m-ce i to na zmianę z butlą mm i dostalam okres zaraz po odstawieniu od piersi czyli 4 m-ce od porodu. Teraz karmię lub gdy ni miałam przerwę w karmieniu, to odciągałam, więc mam nadzieję że @ też tak szybko nie przyjdzie. Za to na innym wątku koleżanka urodziła 2 tygodnie po mnie i nie karmiła i dostała @ równo miesiąc po porodzie a miała cc. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-01 o 15:31 |
||
|
|
|
#4559 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tifio Franek wymiata jest rewelacyjny ![]() A Tobie kochana należy się i to ostry. Idź do łazienki Zrób sobie makijaż stań przed lustrem i powiedz Jaka ja jestem za***ista ![]() O trudach macierzyństwa i o tym czy się o tym mówi czy nie już tu pisaliśmy i ja wiem że to łatwe nie jest i czasem ciężko wstać do płaczącego dziecka Ja teraz staram się wmawiać sobie że dam rade, wszystko pogodzę i jestem super laska heheh A Tz - ta porządnie opierdziel i zapytaj czy chce mieć ładna zadbaną żonkę czy nie? A jak tak to niech Ci pomoże bo sie wykończysz (I kto to pisze sama dwa tygodnie temu przez to przechodziłam, ale rozmowa z TZ poskutkowała ) Weronika ja jem podobnie jaka Ty tyle że pijam mleko normalnie np do kawy zbożowej i od czasu do czasu zjem plaster pomidora (pomidorówki jeszcze nie jadłam), sałatę lodową też zjadam i marchewkę również A to może nie podobnie ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4560 |
|
Zakorzenienie
|
ninaad trzymam kciuki za Ole, będzie dobrze
IlonaN2 super z tą promotorką, no i fajnie że masz pomoc w mamie ![]() podoba mi sie jak "ustawiłaś" tż albo inaczej pokazałąś mu jak to wygląda od strony dzidziołka ![]() gabisun super że mała taka już duża, ja się też zastanawiałam czemu mi Patryka nie mierzą w przychodni a teraz dzięki tobie wiem dziękuje ![]() Pomidora no niby tak ale jestem jakaś poklepana i powiedziałam sobie że do 4 dociągnę, choćby odciągając ale dam rade ![]() no i widzę że tobie też trafił się mąż diamencik mój to samo też pomaga ile wlezie i małym się zajmuje, nie mówiąc już o wstawaniu w nocy, naprawdę po porodzie doceniam go jeszcze bardziej ![]() malwina1204 słodka jest trzymam kciuki za karmienie ![]() Klarissa słodka jest ![]() Weronisia super że w córce masz takie wsparcie ![]() tifio jaki cudaczek słodki ![]() dash trzymam za was kciuki
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:15.

Nieraz mu się należy. Ale to co ja z nim przechodze to możnaby książkę napisać, a nie mam zamiaru wam smęcić 
ani nic z dodtakiem jajka. Make pszenna tez unikam.

na pocieszenie powiem ci, że u mnie w domu też bałagan. Nikogo nawet nie zapraszam, bo musiałabym posprzątać. Boję się, że się przyzwyczaję i w końcu ten syf przestanie mi przeszkadzać.

dla Fifka, że taki dzielny i sam śpi 

Matka jest w ciezkim szoku!