|
|
#601 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Poleć mi jakąś książkę!
Cytat:
Szczególnie cykl "Opowieści rodzinne" (czyli "Falbanki", "Woalki" i "Wachlarze"). Idealnie nadaje się do czytania na zimowe wieczory pod kocykiem i z szklanką herbaty ;-) I tej samej autorki polecam jeszcze "Fotoplastykon". Poza tym Irena Jurgielewiczowa. Chociaż pewnie znasz ją z książki "Ten obcy" (przynajmniej ja to miałam jako lekturę w podstawówce). Jest kontynuacja tej książki pod tytułem "Inna". Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2010-12-12 o 09:04 |
|
|
|
|
|
#602 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#603 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Muzyka jest stałym elementem powieści Haruki'ego Murakami. Bohaterowie siedzą w knajpach i kontemplują muzykę przez 2 strony ("Kafka nad morzem"), albo jakiś utwór przetacza się przez całą historię ("Norwegian wood").
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-12 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#604 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny, poszukuję pomysłu na książkę. Właściwie to ma być prezent dla TŻta, chciałabym mu kupić coś zgodnego z jego zainteresowaniami. TŻ jest dziennikarzem, więc fajnie gdyby to było coś z tego świata, lubi pisać, jest to coś z czym ma styczność na co dzień, więc myślę, że jakaś fajna pozycja z tym związana by go zadowoliła
Staram się zorientować w temacie, czytam tego typu portale, jednak chciałabym trafić w coś sprawdzonego, a nie coś w stylu poradników "1000 rad na..." przy czym szybciej człowiek zaśnie niż się czegoś dowie Pomożecie?
|
|
|
|
|
#605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#606 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#607 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Brak suchych faktów felietony wplecione w książkę. Można się dowiedzieć dużo od dziennikarzy, którzy już dawno pracują w zawodzie. Ale zobacz sobie sama.Szukam książki "na zły nastrój". Wraca moja przyjaciółka depresja. Nie umiem określić co chciałabym przeczytać... coś ciepłego. Raczej nie o miłości, ale w ostateczności...
|
|
|
#608 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Szukam książki o ludziach niepełnosprawnych, chorych, którzy pokonują swoje kalectwo i spełniają marzenia (jak np. Moje Kilimandżaro) lub książki o potędze ludzkiego umysłu (jak np. Potęga Podświadomości).
Możecie mi coś polecić? Lub coś o podobnej tematyce, co mogłabym sprezentować mamie... |
|
|
|
|
#609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przezabawny jest Woody Allen w swojej książce "Bez piór" - uśmiałam się setnie ![]() Bardzo poprawia mi humor Jane Austen, a konkretnie "Duma i uprzedzenie" (o miłości, kończy się po prostu cudownie dla wszystkich panien na wydaniu). Uwielbiam tą powieść. A z innej beczki: Szekspir "Poskromienie złośnicy" - świetna komedia! (P.S. też mam deprechę - dziś po raz kolejny oblałam prawko )Też się poradzę: uwielbiam starożytność (Rzym, Egipt, Mezopotamia). Czy ktoś czytał coś dobrego o tamtych czasach? Lubię "Quo vadis" Sienkiewicza, ubóstwiam "Egipcjanina Sinuhe" i w końcu dobiorę się do "Ja, Klaudiusz". Ktoś coś kojarzy?
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-13 o 11:24 |
|
|
|
|
|
#610 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez mnie trapi depresja mi zamierzam pochlonac wlasnie ksiazki Cejrowskiego. Moge jeszcze polecic : 'Dziwny przypadek psa wieczorowa pora' ![]() Cytat:
zycze ci zebys nigdy nie poznala depresji i zdanego prawka |
||
|
|
|
|
#611 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gringo - jest cieńsza (zdecydowanie za cienka), zabawniejsza (niektóre fragmenty czytam po kilka razy i za każdym razem się śmieję), bardziej wciąga. Czasami aż ciężko było mi się oderwać od niej. To jest jakby zbiór różnych historii dotyczących wypraw Cejrowskiego do Ameryki Południowej. Plus mnóstwo wspaniałych zdjęć. Rio Anacdona - grubsza i bardziej "ciężka". Trudno mi się ją czytało i tak naprawdę do końca nie pamiętam, o czym była. Generalnie cała książka dotyczy Indian z pewnego plemienia. Rio Anaconda zwiera opis ich życia, religijności, obrzędów, życia codziennego itd. Osobiście bardziej polecam "Gringo wśród dzikich plemion"
|
|
|
|
|
|
#612 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Ja dorzucam do listy polecanych książkę "Mistrz" Andrews, zdecydowanie jedna z lepszych jakie ostatnio czytałam
|
|
|
|
|
#613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiem, że to nie depresja, ale gdy człowiek dostaje "po mordzie" i w międzyczasie nic fajnego się mu nie przytrafia to szlaczek lekki miejscami trafia i jest się smutnym na tyle, że nie chce się nawet powiekami ruszać, to można mniej więcej swój stan określić mianem "depresyjny". Pozdrawiam Cię fossa (fanka Madagaskaru? )P.S. Zabawnym człowiekiem jest Jeremy Clarkson. W jednej książce porównał poruszanie się w japońskim korku do przesuwania się kontynentu, hehe. Fajnie pisze. Lubię humor angielski.
|
|
|
#614 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#615 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jeżeli lubisz starożytny Rzym to polecam Ci baaaardzo książki prof. Krawczuka! Napisał dużo książek więc masz w czym wybierać. Polecam Ci szczególnie taki cykl powieści "Herod, król Judei", "Tytus i Berenika" i "Rzym i Jerozolima" opowiadające o Cesarstwie Rzymskim i Palestynie. Równie dobry "Julian Apostata", "Neron", "Gajusz Juliusz Cezar". To nie są zwykłe biografie tylko barwnie napisane POWIEŚCI. Niezwykle wciągające!!! Polecam jeszcze "Starożytność odległą i bliską" I jeszcze jedną, której tytułu nie mogę sobie przypomnieć i nie mogę jej nigdzie znaleźć. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam i coś znajdziesz wśród moich propozycji... Cytat:
Przenosi Cię do całkiem realnego świata, to wszytsko gdzieś się tam działo i nadal się dzieje. On to przeżył... i niejednokrotnie budzi się nadzieja, że i ja kiedyś przeżyje coś tak wspaniałego I te piękne zdjęcia (chociaż to chyba zależy od wydania?). Polecam przy tej okazji Beate Pawlikowską! Uwielbiam podróżnicze książki. Napisałam chyba strasznie nieskładną wypowiedź pisałam tak szybko bo miałam tyyyle informacji do przekazania ;-) wybaczcie.
|
|
|
#616 |
|
Zadomowienie
|
Znam Krawczuka - pisze wspaniale, ale chyba nie przeczytałam wszystkich, które wymieniłaś. Zajrzę do biblioteki, może będą. Dzięki za przypomnienie tego świetnego autora
Proszę o więcej!Ktoś wcześniej pytał o muzykę w książkach - przypomniałam sobie, że czytałam swego czasu opis książki Ann Pratchett "Belcanto", gdzie jedną z bohaterek jest diva operowa. Może będzie interesujące?
|
|
#617 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, znacie może jakis romans historyczny? Najlepiej dziejący sie podczas drugiej wojenny. (jak np. Dziewczyna komendanta) lub w starożytności albo średniowieczu ?
|
|
|
|
|
#618 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pomieszanie romansu i horroru ale bardzo mi się podobało. Akcja dzieje się w średniowieczu i w czasach teraźniejszych, ale wyszło to naprawdę super. |
|
|
|
|
|
#619 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#620 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
może Cię zaciekawi. Sarah Dunant- Kurtyzana z Wenecji. Albo (też inna epokoa) "Róża Sewastopola". Zobacz też może „Dom schadzek” Martina Amisa. Tylko tyle potrafię podpowiedzieć mało, mało czytałam romansów w życiu.. nie wiedząc czemu.
|
|
|
#621 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Romans historyczny, hmmm. Dawno temu czytałam "Sherwood", autorem jest (po przeszukaniu neta) bodajże Goodwin. Jest to historia Robin Hood'a, jednym z bohaterów jest jego rywal, któremu podoba się Marion (jakiś piękny i młody rycerz, ciekawa postać, bo na początku jest zły, a potem przechodzi na jasną stronę mocy). Świetnie zarysowana Anglia, podbita przez Wilhelma Zdobywcę, niezłe opisy, miło wspominam tą książkę. Jeszcze "Ivanhoe" Waltera Scott'a mi się przypomniał. Obie książki nie są romansami w czystej postaci, ale wątki miłosne są istotnym ich elementem.
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-15 o 09:43 |
|
|
|
|
|
#622 |
|
|
Dziewczyny szukam, książki w stylu A. Andrews "Mistrz", czegoś równie inspirującego, opowiadającego o przemianie i zmianie sposobu patrzenia na różne sprawy. znacie coś podobnego? Stwierdzialam, ze takei ksiazki sa idealne na prezent pod choinke, zawsze pasuja, mistrza juz wlasnie kupilam dla mamy i cioci, ale nie moge przeciez kazdemu dac tej samej ksiazki
|
|
|
|
|
#623 |
|
Zadomowienie
|
O przemianie jest "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego i tylko ta książka przychodzi mi do głowy... Przejrzyj poprzednie posty - parę tytułów pod choinkę się już przewinęło, może coś Cię zaintryguje?
|
|
#625 | |
|
|
Cytat:
)) Na pewno Ci się spodoba a już niedługo 12 stycznia wchodzi druga cześć tej sagi "Crescendo" )
|
|
|
|
|
|
#626 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć!
Chcę zrobić niespodziankę mojej kuzynce (17 lat) i kupić jej książkę. W grę wchodzą tylko tzw. babskie czytadła i literatura młodzieżowa. Bardzo podoba jej się twórczość Izabeli Sowy. Czytała "Dom nad rozlewiskiem", sagę "Zmierzch" (ale mówiła że już ją to nudzi), kilka książek Szwai i chyba "Dziennik Bridget Jones" też. Próbuję sobie przypomnieć jakie jeszcze pozycje czytała, ale na razie mam pustkę w głowie. Możecie mi polecić jakieś książki w tym stylu?
Edytowane przez Karaluszysko Czas edycji: 2011-01-06 o 19:41 |
|
|
|
|
#627 |
|
Zakorzenienie
|
to może 'Trzy metry nad niebem' itd. Moccia?
|
|
#628 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#629 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem, czy czytałaś, ale polecam Ci klasykę, którą ja osobiście czytałam już razy dwa - "Cudzoziemka" Kuncewiczowej książka psychologiczna, ale ale której strony nasiąknięte są muzyką przypomina mi się taki cytat, który pozwolę sobie sparafrazować "Muzyka tworzy czwarty wymiar, w którym każda ludzka sprawa nabiera nowego znaczenia"... Jest także o straconych marzeniach, o zagubieniu. O miłości... straconej. Samo życie po prostu ![]() ---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Cytat:
ostatnio dostałam od swojego TŻa ^^---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ---------- Cytat:
Jest tam wątek miłosny, ale mimo wszystko w inteligentny sposób nie dominuje i nie przytłacza. Jest raczej sympatyczny. Poza tym główna bohaterka to twarda laska
|
|
|
#630 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aj, rozłączyło internet, więc napiszę jeszcze raz tak w ogóle to przepraszam, za te wcześniejsze wiadomości, nie spojrzałam na daty i odpisałam z przeterminowaniem... no nic, proponuję na prezent "Pierwsza miłość" Francine Prose, laureatkę wielu nagród za książki dla kobiet. I niech tytuł Cię nie zmyli, książka wzrusza i jednocześnie porusza. Wątki nie dominują się wzajemnie. Ma dobre podłoże psychologiczne. Myślę, że się spodoba z pewnością
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:20.

Szukam czegoś idealnego na zimowe wieczory, do poczytania pod kocykiem i szklanką herbaty z cytryną. I dodam jeszcze, że nie przepadam za fantastycznymi książkami (oprócz Harry'ego Pottera
)

)