Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy) - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-12-12, 09:01   #601
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Dot.: Poleć mi jakąś książkę!

Cytat:
Napisane przez mikasa5 Pokaż wiadomość
Ja również proszę o propozycje.
Mam 14 lat, uwielbiam "Jeżycjadę", ale często do niej wracam i szczerze mówiąc, trochę mi się już przejadła Szukam czegoś idealnego na zimowe wieczory, do poczytania pod kocykiem i szklanką herbaty z cytryną. I dodam jeszcze, że nie przepadam za fantastycznymi książkami (oprócz Harry'ego Pottera)
Polecam Ci książki Krystyny Siesickiej, która pisze książki młodzieżowe
Szczególnie cykl "Opowieści rodzinne" (czyli "Falbanki", "Woalki" i "Wachlarze"). Idealnie nadaje się do czytania na zimowe wieczory pod kocykiem i z szklanką herbaty ;-) I tej samej autorki polecam jeszcze "Fotoplastykon".

Poza tym Irena Jurgielewiczowa. Chociaż pewnie znasz ją z książki "Ten obcy" (przynajmniej ja to miałam jako lekturę w podstawówce). Jest kontynuacja tej książki pod tytułem "Inna".

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2010-12-12 o 09:04
Karaluszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 11:03   #602
granica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sorbet Pokaż wiadomość
granica - nie czytałam "Chaty" ale z opisu wynika, że książka o Bogu. Może "Chrystus ukrzyżowany po raz wtóry" i "Ostatnie kuszenie Chrystusa" Kazantsakisa się spodoba koleżance? Te powieści są genialne - nieco inne spojrzenie na wydarzenia jakie miały miejsce 2 tysiące lat temu, w stylu: "co by się stało gdyby..."
Jest też cieniutka książeczka, która wszystkim się podoba "Oskar i pani Róża" Schmitta
dziękuje śliczniepoczytam recenzje i którąś wybiorę
granica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 11:28   #603
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
Ponowię swoją prośbę, czy ktoś zna książkę w której ważną rolę odgrywa muzyka?
Przychodzą mi na myśl "Wszystkie poranki świata" (super film na jej podstawie, książki nie czytałam) i "Skrzypce" Anny Rice (jakiś grajek tam plumkał niemal od pierwszej strony, ale Rice nie lubię i nie skończyłam tego czytadła...). Trochę fortepianu jest w "Statku" Waldemara Łysiaka (bohater ma sąsiada lub sąsiadkę, który/a gra różne utwory i jakoś tak się składa, że akurat w takim nastroju się on znajduje).
Muzyka jest stałym elementem powieści Haruki'ego Murakami. Bohaterowie siedzą w knajpach i kontemplują muzykę przez 2 strony ("Kafka nad morzem"), albo jakiś utwór przetacza się przez całą historię ("Norwegian wood").

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2010-12-12 o 11:33
Sorbet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 13:40   #604
hula_hula
Zakorzenienie

GG do hula_hula

Cześć dziewczyny, poszukuję pomysłu na książkę. Właściwie to ma być prezent dla TŻta, chciałabym mu kupić coś zgodnego z jego zainteresowaniami. TŻ jest dziennikarzem, więc fajnie gdyby to było coś z tego świata, lubi pisać, jest to coś z czym ma styczność na co dzień, więc myślę, że jakaś fajna pozycja z tym związana by go zadowoliła Staram się zorientować w temacie, czytam tego typu portale, jednak chciałabym trafić w coś sprawdzonego, a nie coś w stylu poradników "1000 rad na..." przy czym szybciej człowiek zaśnie niż się czegoś dowie
Pomożecie?
hula_hula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 13:48   #605
dominikahh
Wtajemniczenie

Cytat:
Przychodzą mi na myśl "Wszystkie poranki świata" (super film na jej podstawie, książki nie czytałam) i "Skrzypce" Anny Rice (jakiś grajek tam plumkał niemal od pierwszej strony, ale Rice nie lubię i nie skończyłam tego czytadła...). Trochę fortepianu jest w "Statku" Waldemara Łysiaka (bohater ma sąsiada lub sąsiadkę, który/a gra różne utwory i jakoś tak się składa, że akurat w takim nastroju się on znajduje).
Muzyka jest stałym elementem powieści Haruki'ego Murakami. Bohaterowie siedzą w knajpach i kontemplują muzykę przez 2 strony ("Kafka nad morzem"), albo jakiś utwór przetacza się przez całą historię ("Norwegian wood").
ok, dziękuję, przejrzę
Stary 2010-12-12, 14:21   #606
Marua:)
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 14 lat, uwielbiam "Jeżycjadę", ale często do niej wracam i szczerze mówiąc, trochę mi się już przejadła Szukam czegoś idealnego na zimowe wieczory, do poczytania pod kocykiem i szklanką herbaty z cytryną. I dodam jeszcze, że nie przepadam za fantastycznymi książkami (oprócz Harry'ego Pottera)
W twoim wieku tez uwielbialam Jezycjade, i bardzo podobala mi sie tez " Mama, Kaśka, ja i gangsterzy" Ewy Ostrowskiej
Marua:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-12, 16:52   #607
domowa_kurka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hula_hula Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, poszukuję pomysłu na książkę. Właściwie to ma być prezent dla TŻta, chciałabym mu kupić coś zgodnego z jego zainteresowaniami. TŻ jest dziennikarzem, więc fajnie gdyby to było coś z tego świata, lubi pisać, jest to coś z czym ma styczność na co dzień, więc myślę, że jakaś fajna pozycja z tym związana by go zadowoliła Staram się zorientować w temacie, czytam tego typu portale, jednak chciałabym trafić w coś sprawdzonego, a nie coś w stylu poradników "1000 rad na..." przy czym szybciej człowiek zaśnie niż się czegoś dowie
Pomożecie?
"Biblia dziennikarstwa" -> http://www.empik.com/biblia-dziennik...option=ppempik

Brak suchych faktów felietony wplecione w książkę. Można się dowiedzieć dużo od dziennikarzy, którzy już dawno pracują w zawodzie. Ale zobacz sobie sama.

Szukam książki "na zły nastrój". Wraca moja przyjaciółka depresja. Nie umiem określić co chciałabym przeczytać... coś ciepłego. Raczej nie o miłości, ale w ostateczności...
Stary 2010-12-12, 20:43   #608
Olka954
Zadomowienie

Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)

Szukam książki o ludziach niepełnosprawnych, chorych, którzy pokonują swoje kalectwo i spełniają marzenia (jak np. Moje Kilimandżaro) lub książki o potędze ludzkiego umysłu (jak np. Potęga Podświadomości).
Możecie mi coś polecić?
Lub coś o podobnej tematyce, co mogłabym sprezentować mamie...

Szukam:
życzeniowy
ciuchowy

Olka954 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 11:21   #609
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domowa_kurka Pokaż wiadomość
Szukam książki "na zły nastrój". Wraca moja przyjaciółka depresja. Nie umiem określić co chciałabym przeczytać... coś ciepłego. Raczej nie o miłości, ale w ostateczności...
Baaardzo przypadła mi powieść "Tortilla flat" Steinbeck'a i polecam wszystkim - pozytywny wydźwięk. Bohaterowie (amerykańskie lumpy) są bardzo optymistyczni i honorowi, mimo, że bez kasy. Ale smutno się kończy.
Przezabawny jest Woody Allen w swojej książce "Bez piór" - uśmiałam się setnie
Bardzo poprawia mi humor Jane Austen, a konkretnie "Duma i uprzedzenie" (o miłości, kończy się po prostu cudownie dla wszystkich panien na wydaniu). Uwielbiam tą powieść.
A z innej beczki: Szekspir "Poskromienie złośnicy" - świetna komedia! (P.S. też mam deprechę - dziś po raz kolejny oblałam prawko )

Też się poradzę: uwielbiam starożytność (Rzym, Egipt, Mezopotamia). Czy ktoś czytał coś dobrego o tamtych czasach? Lubię "Quo vadis" Sienkiewicza, ubóstwiam "Egipcjanina Sinuhe" i w końcu dobiorę się do "Ja, Klaudiusz". Ktoś coś kojarzy?

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2010-12-13 o 11:24
Stary 2010-12-13, 12:31   #610
fossa
Zadomowienie

Cytat:

Polecam Cejrowskiego na smutki - Rio Anakonda, Gringo wsrod dzikich plemion. Wprawdzie ich nie czytalam [jeszcze], ale slyszalam o nich wiele dobrego
Tez mnie trapi depresja mi zamierzam pochlonac wlasnie ksiazki Cejrowskiego.
Moge jeszcze polecic : 'Dziwny przypadek psa wieczorowa pora' juz sam tytul jest fajny a tresc tez ciekawa i nietypowa

Cytat:
Baaardzo przypadła mi powieść "Tortilla flat" Steinbeck'a i polecam wszystkim - pozytywny wydźwięk. Bohaterowie (amerykańskie lumpy) są bardzo optymistyczni i honorowi, mimo, że bez kasy. Ale smutno się kończy.
Bardzo poprawia mi humor Jane Austen, a konkretnie "Duma i uprzedzenie" (o miłości, kończy się po prostu cudownie dla wszystkich panien na wydaniu). Uwielbiam tą powieść.
A z innej beczki: Szekspir "Poskromienie złośnicy" - świetna komedia! (P.S. też mam deprechę - dziś po raz kolejny oblałam prawko )

Też się poradzę: uwielbiam starożytność (Rzym, Egipt, Mezopotamia). Czy ktoś czytał coś dobrego o tamtych czasach? Lubię "Quo vadis" Sienkiewicza, ubóstwiam "Egipcjanina Sinuhe" i w końcu dobiorę się do "Ja, Klaudiusz". Ktoś coś kojarzy?
nie masz depresji, masz dola ...
zycze ci zebys nigdy nie poznala depresji i zdanego prawka
fossa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 16:00   #611
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez fossa Pokaż wiadomość
Polecam Cejrowskiego na smutki - Rio Anakonda, Gringo wsrod dzikich plemion. Wprawdzie ich nie czytalam [jeszcze], ale slyszalam o nich wiele dobrego
Czytałam i "Gringo..." i "Rio Anacodna" i ta druga książka jest o wiele słabsza. Moja kuzynka ma takie samo zdanie, więc pewnie coś w tym jest
Gringo - jest cieńsza (zdecydowanie za cienka), zabawniejsza (niektóre fragmenty czytam po kilka razy i za każdym razem się śmieję), bardziej wciąga. Czasami aż ciężko było mi się oderwać od niej. To jest jakby zbiór różnych historii dotyczących wypraw Cejrowskiego do Ameryki Południowej. Plus mnóstwo wspaniałych zdjęć.
Rio Anacdona - grubsza i bardziej "ciężka". Trudno mi się ją czytało i tak naprawdę do końca nie pamiętam, o czym była. Generalnie cała książka dotyczy Indian z pewnego plemienia. Rio Anaconda zwiera opis ich życia, religijności, obrzędów, życia codziennego itd.

Osobiście bardziej polecam "Gringo wśród dzikich plemion"
Stary 2010-12-13, 16:24   #612
kraina czarow
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)

Ja dorzucam do listy polecanych książkę "Mistrz" Andrews, zdecydowanie jedna z lepszych jakie ostatnio czytałam
kraina czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-13, 17:36   #613
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
nie masz depresji, masz dola ...
zycze ci zebys nigdy nie poznala depresji i zdanego prawka
A dzięki za życzenia, może któreś z nich wypowiadane od lat w grudniu - miesiącu moich urodzin, świąt i sylwestra - się spełni... w końcu...
Wiem, że to nie depresja, ale gdy człowiek dostaje "po mordzie" i w międzyczasie nic fajnego się mu nie przytrafia to szlaczek lekki miejscami trafia i jest się smutnym na tyle, że nie chce się nawet powiekami ruszać, to można mniej więcej swój stan określić mianem "depresyjny". Pozdrawiam Cię fossa (fanka Madagaskaru? )

P.S. Zabawnym człowiekiem jest Jeremy Clarkson. W jednej książce porównał poruszanie się w japońskim korku do przesuwania się kontynentu, hehe. Fajnie pisze. Lubię humor angielski.
Stary 2010-12-13, 19:32   #614
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
P.S. Zabawnym człowiekiem jest Jeremy Clarkson. W jednej książce porównał poruszanie się w japońskim korku do przesuwania się kontynentu, hehe. Fajnie pisze. Lubię humor angielski.
Hehehe, dobre
Poczytałam recenzje i chyba skuszę się na "Świat według Clarksona".
Stary 2010-12-13, 23:23   #615
domowa_kurka
Przyczajenie

Cytat:

Dziękuję bardzo naprawdę! Prócz "Dumy i uprzedzenia" nie czytałam nic więcej więc zaraz sobie coś wybiorę i jutro biegnę do księgarni.

Jeżeli lubisz starożytny Rzym to polecam Ci baaaardzo książki prof. Krawczuka! Napisał dużo książek więc masz w czym wybierać. Polecam Ci szczególnie taki cykl powieści "Herod, król Judei", "Tytus i Berenika" i "Rzym i Jerozolima" opowiadające o Cesarstwie Rzymskim i Palestynie. Równie dobry "Julian Apostata", "Neron", "Gajusz Juliusz Cezar". To nie są zwykłe biografie tylko barwnie napisane POWIEŚCI. Niezwykle wciągające!!! Polecam jeszcze "Starożytność odległą i bliską" I jeszcze jedną, której tytułu nie mogę sobie przypomnieć i nie mogę jej nigdzie znaleźć. Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam i coś znajdziesz wśród moich propozycji...

Cytat:
Tez mnie trapi depresja mi zamierzam pochlonac wlasnie ksiazki Cejrowskiego.
Moge jeszcze polecic : 'Dziwny przypadek psa wieczorowa pora' juz sam tytul jest fajny a tresc tez ciekawa i nietypowa
Rio anakonda i Gringo czytałam ale przeczytam jeszcze jakąś... to faktycznie wspaniały pomysł. Wiesz dlaczego? Książka zwykle przenosi Cię do innego świata... takie jest jej zadanie, tak myślę. Kiedy nie udaje się oderwać od rzeczywistości i przenieść do innego świata czytanie nie ma sensu... Dlatego podczas takich okresów boję się brać za ciężkie książki. A Cejrowski to taki czasoumilacz 2 w 1 Przenosi Cię do całkiem realnego świata, to wszytsko gdzieś się tam działo i nadal się dzieje. On to przeżył... i niejednokrotnie budzi się nadzieja, że i ja kiedyś przeżyje coś tak wspaniałego I te piękne zdjęcia (chociaż to chyba zależy od wydania?). Polecam przy tej okazji Beate Pawlikowską! Uwielbiam podróżnicze książki.

Napisałam chyba strasznie nieskładną wypowiedź pisałam tak szybko bo miałam tyyyle informacji do przekazania ;-) wybaczcie.
Stary 2010-12-14, 09:19   #616
Sorbet
Zadomowienie

Znam Krawczuka - pisze wspaniale, ale chyba nie przeczytałam wszystkich, które wymieniłaś. Zajrzę do biblioteki, może będą. Dzięki za przypomnienie tego świetnego autora Proszę o więcej!

Ktoś wcześniej pytał o muzykę w książkach - przypomniałam sobie, że czytałam swego czasu opis książki Ann Pratchett "Belcanto", gdzie jedną z bohaterek jest diva operowa. Może będzie interesujące?
Stary 2010-12-14, 12:13   #617
Domcia2605
Zakorzenienie

GG do Domcia2605

Dziewczyny, znacie może jakis romans historyczny? Najlepiej dziejący sie podczas drugiej wojenny. (jak np. Dziewczyna komendanta) lub w starożytności albo średniowieczu ?
Domcia2605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-14, 16:32   #618
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Domcia2605 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, znacie może jakis romans historyczny? Najlepiej dziejący sie podczas drugiej wojenny. (jak np. Dziewczyna komendanta) lub w starożytności albo średniowieczu ?
Może nie do końca to jest to, ale polecam Ci książkę Brendy Joyce "Dom snów".
Pomieszanie romansu i horroru ale bardzo mi się podobało.
Akcja dzieje się w średniowieczu i w czasach teraźniejszych, ale wyszło to naprawdę super.
Stary 2010-12-14, 16:33   #619
anetak
Wtajemniczenie

Cytat:

To może Bóg Nilu Wilbura Smitha albo Czarownik(moja ulubiona), w ogóle uwielbiam książki tego pisarza
anetak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-14, 20:05   #620
domowa_kurka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Domcia2605 Pokaż wiadomość
nic nie przyszło mi do głowy... ale znam dobry renesansowy romans może Cię zaciekawi. Sarah Dunant- Kurtyzana z Wenecji. Albo (też inna epokoa) "Róża Sewastopola". Zobacz też może „Dom schadzek” Martina Amisa.
Tylko tyle potrafię podpowiedzieć mało, mało czytałam romansów w życiu.. nie wiedząc czemu.
Stary 2010-12-14, 20:06   #621
Sorbet
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anetak Pokaż wiadomość
To może Bóg Nilu Wilbura Smitha albo Czarownik(moja ulubiona), w ogóle uwielbiam książki tego pisarza
Czegoś takiego szukałam. Dziękuję za pomoc.

Romans historyczny, hmmm. Dawno temu czytałam "Sherwood", autorem jest (po przeszukaniu neta) bodajże Goodwin. Jest to historia Robin Hood'a, jednym z bohaterów jest jego rywal, któremu podoba się Marion (jakiś piękny i młody rycerz, ciekawa postać, bo na początku jest zły, a potem przechodzi na jasną stronę mocy). Świetnie zarysowana Anglia, podbita przez Wilhelma Zdobywcę, niezłe opisy, miło wspominam tą książkę.
Jeszcze "Ivanhoe" Waltera Scott'a mi się przypomniał. Obie książki nie są romansami w czystej postaci, ale wątki miłosne są istotnym ich elementem.

Edytowane przez Sorbet
Czas edycji: 2010-12-15 o 09:43
Stary 2010-12-15, 12:18   #622
fooosy

Dziewczyny szukam, książki w stylu A. Andrews "Mistrz", czegoś równie inspirującego, opowiadającego o przemianie i zmianie sposobu patrzenia na różne sprawy. znacie coś podobnego? Stwierdzialam, ze takei ksiazki sa idealne na prezent pod choinke, zawsze pasuja, mistrza juz wlasnie kupilam dla mamy i cioci, ale nie moge przeciez kazdemu dac tej samej ksiazki
fooosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-17, 12:35   #623
Sorbet
Zadomowienie

O przemianie jest "Zbrodnia i kara" Dostojewskiego i tylko ta książka przychodzi mi do głowy... Przejrzyj poprzednie posty - parę tytułów pod choinkę się już przewinęło, może coś Cię zaintryguje?
Stary 2010-12-17, 20:38   #624
mikasa5
Zadomowienie

Dziękuję ślicznie za wszystkie propozycje Jutro ruszam do biblioteki.
Stary 2010-12-20, 13:39   #625
kraina czarow

Cytat:
Myślę, że spodobała by ci się saga "szeptem" Becca Fitzpatricka. Jest to coś w stylu Zmierzchu, jednak moim zdaniem zdecydowanie lepsze i przede wszystkim główny bohater - Patch jest nieziemski)) Na pewno Ci się spodoba a już niedługo 12 stycznia wchodzi druga cześć tej sagi "Crescendo" )
kraina czarow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-06, 19:40   #626
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cześć!
Chcę zrobić niespodziankę mojej kuzynce (17 lat) i kupić jej książkę.
W grę wchodzą tylko tzw. babskie czytadła i literatura młodzieżowa.
Bardzo podoba jej się twórczość Izabeli Sowy. Czytała "Dom nad rozlewiskiem", sagę "Zmierzch" (ale mówiła że już ją to nudzi), kilka książek Szwai i chyba "Dziennik Bridget Jones" też.
Próbuję sobie przypomnieć jakie jeszcze pozycje czytała, ale na razie mam pustkę w głowie.
Możecie mi polecić jakieś książki w tym stylu?

Edytowane przez Karaluszysko
Czas edycji: 2011-01-06 o 19:41
Stary 2011-01-06, 21:34   #627
seduction
Zakorzenienie

to może 'Trzy metry nad niebem' itd. Moccia?

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-07, 09:43   #628
Karaluszysko
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
to może 'Trzy metry nad niebem' itd. Moccia?
O, słyszałam o tej książce. Dzięki, wezmę ją pod uwagę

Znacie może jeszcze jakieś książki w tym stylu?
Stary 2011-01-07, 12:14   #629
vinnet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dominikahh Pokaż wiadomość
Aaa, spoko Ja za Paramore też nie przepadam Ale AC/DC bardzo, jakoś od niedawna

Ponowię swoją prośbę, czy ktoś zna książkę w której ważną rolę odgrywa muzyka?

Nie wiem, czy czytałaś, ale polecam Ci klasykę, którą ja osobiście czytałam już razy dwa - "Cudzoziemka" Kuncewiczowej książka psychologiczna, ale ale której strony nasiąknięte są muzyką przypomina mi się taki cytat, który pozwolę sobie sparafrazować "Muzyka tworzy czwarty wymiar, w którym każda ludzka sprawa nabiera nowego znaczenia"... Jest także o straconych marzeniach, o zagubieniu. O miłości... straconej. Samo życie po prostu

---------- Dopisano o 12:11 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ----------

Cytat:
Napisane przez hula_hula Pokaż wiadomość
Pomożecie?
Proponuję książki albo Kapuścińskiego, choć istnieje możliwość, że czytał albo Umberto Eco "Zapiski na pudełku zapałek" - świetna pozycja, która na pewno mu się spodoba ostatnio dostałam od swojego TŻa ^^

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

Cytat:
Wydaje mi się, że do innego świata przeniosłaby Cię, w sumie saga, "Obca" Jest tam wątek miłosny, ale mimo wszystko w inteligentny sposób nie dominuje i nie przytłacza. Jest raczej sympatyczny. Poza tym główna bohaterka to twarda laska
Stary 2011-01-07, 12:36   #630
vinnet
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karaluszysko Pokaż wiadomość
Cześć!
Chcę zrobić niespodziankę mojej kuzynce (17 lat) i kupić jej książkę.
W grę wchodzą tylko tzw. babskie czytadła i literatura młodzieżowa.
Bardzo podoba jej się twórczość Izabeli Sowy. Czytała "Dom nad rozlewiskiem", sagę "Zmierzch" (ale mówiła że już ją to nudzi), kilka książek Szwai i chyba "Dziennik Bridget Jones" też.
Próbuję sobie przypomnieć jakie jeszcze pozycje czytała, ale na razie mam pustkę w głowie.
Możecie mi polecić jakieś książki w tym stylu?

Aj, rozłączyło internet, więc napiszę jeszcze raz tak w ogóle to przepraszam, za te wcześniejsze wiadomości, nie spojrzałam na daty i odpisałam z przeterminowaniem... no nic, proponuję na prezent "Pierwsza miłość" Francine Prose, laureatkę wielu nagród za książki dla kobiet. I niech tytuł Cię nie zmyli, książka wzrusza i jednocześnie porusza. Wątki nie dominują się wzajemnie. Ma dobre podłoże psychologiczne. Myślę, że się spodoba z pewnością

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości