Nasze małe rozrabiaki dają najsłodsze na świecie buziaki - Mamusie VII-VIII. 2009 :) - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-18, 22:06   #4141
Miramej
Zakorzenienie

Dot.: Nasze małe rozrabiaki dają najsłodsze na świecie buziaki - Mamusie VII-VIII. 20

Cytat:
Napisane przez megi b Pokaż wiadomość

H. MacLeod

.
Miramej jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:09   #4142
gorgulek
Zakorzenienie

Dot.: Nasze małe rozrabiaki dają najsłodsze na świecie buziaki - Mamusie VII-VIII. 20

Wojtusiu jeśli chodzi o nasze dzieciaczki to jednak najlepszym sposobem jest pochylenie i poklepanie po plecach
gorgulek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:10   #4143
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gorgulek Pokaż wiadomość

Nie, nie byłam. Zuzi już z noska leciało wczoraj trochę. Nie chciałam Jej zabierać w te tłumy jednak.
Małż za to zachodził i mówił, że tłum ludzi i nic nie ma
Body już właśnie nie kupuję bo przy nauce siusiania na nocnik nie zdają egzaminu.

No tłumy niesamowite, ja chciałam kupować, Kuba chciał oglądać choinki
A później też się nie przydadzą?

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 22:12   #4144
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miramej Pokaż wiadomość

No tłumy niesamowite, ja chciałam kupować, Kuba chciał oglądać choinki
A później też się nie przydadzą?
Ja dziś ubierałam choinkę to Zuzia zafascynowała chodziła wokół niej i ciągle dotykała. Ciekawe kiedy będzie leżała

Nie wiem. Latem na bank nie. Teraz uczymy się. Będę kupowała już tylko podkoszulki Na razie używamy koszulek na krótki rękaw.
Stary 2010-12-18, 22:14   #4145
skierka1981
BAN stały

Cytat:
Przyszłam się pochwalić - mamy przebite ostatnie dwie trójki - stan 16

u nas jeszcze jedna zostala no i piatki

p4w mam pyt do ciebie. moja siostra robi szkole zeby zostac asystentka stomatologa (pol roku ma za soba i jeszcze pol jej zostalo) mowila mi dzis ze jej mowili ze dzieciaczkom takim jak nasze (tzn tym ktore maja wszystkie mleczki czyli z piatkami wlacznie), mozna robic na zabki cos tylko teraz zapomnialam jak to sie nazywa cos jakby polakierowanie jakims preparatem ktory zapobiega prochnicy az do wypadniecia zebow mlecznych. to to samo co mialas w gabinecie i Svi brala dl aEryka? czy cos innego??mowila ze nawet takie cos z brokatem jest
skierka1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:20   #4146
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dziś ubierałam choinkę to Zuzia zafascynowała chodziła wokół niej i ciągle dotykała. Ciekawe kiedy będzie leżała

Nie wiem. Latem na bank nie. Teraz uczymy się. Będę kupowała już tylko podkoszulki Na razie używamy koszulek na krótki rękaw.
Hehe, może nie będzie

Aha, nam się jeszcze przydadzą

Cytat:
Napisane przez skierka1981 Pokaż wiadomość

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 22:21   #4147
Karolinak82
Zakorzenienie

Stary 2010-12-18, 22:25   #4148
gorgulek
Zakorzenienie

Cytat:
Hehe, może nie będzie
Raczej tak

Cytat:
Napisane przez Karolinak82 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ----------

Idę położyć się już, oczy mi coś się kleją

Jutro cyknę fotki choinki

Dobranoc
Stary 2010-12-18, 22:28   #4149
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Idę położyć się już, oczy mi coś się kleją

Jutro cyknę fotki choinki

Dobranoc
Dobrej nocy

Czekamy na fotki

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 22:28   #4150
Wojtusia
Zakorzenienie

Cytat:

spadam spać chyba, zimno mi, a pod kołderką jest tak cieplutko
Wojtusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:33   #4151
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez czekoladka21 Pokaż wiadomość
przez moment serce mi zamarlo bo Werka zakrztusila sie mandarynka sama jadla i miala duzy kawalek-zamiast pogryzc chciala polknac i stanelo jej w gardle, patrze a ona cala czerwona i sie dusi -wpadlam w panike i mama ja do gory nogami , w plecki i manadrynka wyskoczyla a mala w ryk-przestraszyla sie
współczuję, już parę razy takie akcje miałam, koszmar
Dobrze, że mama szybko zareagowała

Cytat:
ost mam faze na cebule wlasnie jem kanapki, chleb posmarowany majonezem, na to sopocka i znow majonez i cebulka -pycha
nie ma szans żebym tknęła coś takiego

Cytat:

Ja cieszę się, że nie muszę Zulce przemycać lekarstw. Jak mówię, żeby przyszła na syropek/witaminkę to biegnie i ze smakiem wypija

Zuzię chyba coś bierze Z noska znów leci i ma temp 38,6. Nie chcę choróbska
Martynka tylko prawoślazowy chętnie pije, bo słodziutki jest, cwaniara nawet rozróżnia butelki, chociaż wszystkie podobne
Teraz pediatra nową wit. D nam zapisała i jest tak okropna że nieźle muszę się nagimnastykować, mała wyczuwa ją na kilometr

O rany, nie dajcie się

Cytat:
Napisane przez UnholyOne Pokaż wiadomość
Zaraz ide robić kolację, kąpać dzieci i kłaśc do łózek. Ciekawe jak dzisiaj pójdzie z Antolkowym zasypianiem. Trzymajcie kciuki.
A w ogóle dzięki za gratki, ale boję się, ze był to jednorazowy wyskok i teraz nie pójdzie już tak łatwo.
o tej porze mam nadzieję już nie trzeba, ale w razie czego to trzymam

Cytat:
Napisane przez p4w Pokaż wiadomość
ja mój Tomek się krztusi to wkładam mu palec zwinięty w haczyk i zwyczajnie wyciągam to co mu wpadło - zawsze działa szybko i bezpiecznie - tak nas uczy;i, bo u dentysty bardzo często coś pacjentom wpada do gardła
no tak, tylko ty masz wprawę w grzebaniu palcem w buzi

Cytat:
czyli jesteśmy znowu na równi

Edytowane przez aannuullaa
Czas edycji: 2010-12-18 o 22:39
aannuullaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:36   #4152
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aannuullaa Pokaż wiadomość
czyli jesteśmy znowu na równi
, nadgoniliśmy

Anula, Martynka ssie jeszcze kciuka?

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 22:45   #4153
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wojtusia Pokaż wiadomość
w centrum miasta? niesłychane.
U nas na wsi to jeszcze, gdzies jak droga przez las jest to można spotkać dzika czy sarnę, ale w mieście, no szok.
Nasze miasto jako jedyne w Polce ma jezioro w centrum...i tam właśnie niedaleko jeziora one biegają...ale skąd się biorą to nie wiem, bo kilka osiedli mają do przejścia

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Zapomniała Wam napisać, ze jakieś półtora tygodnia temu wybraliśmy się do Tesco. Ubranka Cheeroke i F&F są w dużych przecenach. Nakupowaliśmy sporo, bo Maciuś powyrastał już ze wszystkiego. U nas już ubranka na 92cm (1,5-2lata). Bluzeczki od 11 do 18zł, spodnie od 20-30zł, sweterki, bluzy po 20-30zł.
ooo ja dzisiaj też byłam, kupiłam Zu bluzeczki do przedszkola...komplet 3 za 15 zł Babcia fundneła zestaw na święta lub sylwestra...getry czarne z cekinami i fioletową bluzeczkę też z cekinami...SUPER jest...i kusiła mnie kurtka dla Zu...taka ala skórka beżowa, ale nie wzięłam i żałuję

Cytat:
ja mam to samo
Werka nadal zasypia na moich rekach, mam czasem dosc bo ciezka jest ale nie moge sie wziac za ta nauke samodzielnego zasypiania
Zu zależy od dnia...bo mamy taki zwyczaj że jak zje to biorę ją na kolana, obejrzymy jedną bajkę, a później się przytulamy, "rozmawiamy"...to jest Nasz czas i czasami tak mi zasnie w ramionach, a czasami ją odkładam i ładnie sama zasypia w łóżeczku Uwielbiam te Nasze chwile

Cytat:
Napisane przez katarzynka00 Pokaż wiadomość
Karola ja cię przekonywać nie będę,ale nie będę też potępiać.

plusy...hmmm bliskość, takie miłe chwile

nie wiem o czym mówisz
Ja przynajmniej nie potrzebuję jej codziennie
Nie potępiasz mnie że Zu sama śpi? ostro....

My mamy tę bliskość przed zaśnięciem, plus każdą minutę od wejścia po pracy do domu, aż do zaśnięcia spędzam z Zu...i jest to czas wykorzystany do maksimum...w nocy śpimy...i nie uważam że brakuje Nam swojej bliskości

hmmm chyba mnie nie zrozumiałaś, a ja nie bardzo rozumiem Ciebie...tzn tego codziennie...dodam tylko że przez intymność rozumiem nie tylko seks, chodzi o czas tylko i wyłącznie dla Rodziców, o bliskość Rodziców, rozmowę, przytulenie itd itp...intymność w szerszym znaczeniu niż seks...wiadomo że mając małe dziecko albo poświęcamy mu każdą chwilę dnia jeśli nie pracuje się albo idziemy do pracy, a po pracy spędzamy czas z dzieckiem...jak dla mnie Rodzice mają mało czasu tylko dla siebie...ale jak już wspomniałam ten punkt dla mnie w tej chwili jest najmniej ważny więc się nie rozpisywałam na niego...

Cytat:
Napisane przez agga19851985 Pokaż wiadomość
Cześc
Ja tylko na chwilkę chciałam sie wtrącić, do KARO mogę się załapać na 10 ml ??
Jasne

Cytat:
my po szczepieniu - Tomek waży 12,2 kg, a ile mierzy nie wiem, bo małż z nim był
Ładna waga no i...ehhh Ci faceci

Cytat:
ja powoli mowie dobranoc , maz spi od 20, Amelka padla ok 21. nic w tv nie ma ciekawego to sie poloze zaraz. jutro planuje oprocz sprzatania jak co sobote umyc okna...
zrobilam zdjecie w sukience i pasku - jutro wstawie to podpowiecie czy lepiej z czy bez
Są te zdjęcia?

Edytowane przez Karolinak82
Czas edycji: 2010-12-18 o 22:46
Karolinak82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 22:47   #4154
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:

Anula, Martynka ssie jeszcze kciuka?
tak

Nie potrafię znaleźć na to metody, nie mogę niczym za bardzo posmarować bo zazwyczaj ma go podrażnionego, pogryzionego W dzień mówię jej żeby wyciągała i nie ma problemu, ssie przy zasypianiu i potem wyciąga więc w sumie nie jakoś bardzo dużo ale jednak.
Logopeda i psycholog mówiły mi, że takie obwiązywanie kciuka, wyciąganie na siłę nic nie da bo spowoduje nerwowość u niej a one uspokaja się kciukiem i błędne koło Miałam nadzieję, że przy katarze będzie jej ciężko ssać i zrezygnuje ale gdzie tam

Stary 2010-12-18, 22:51   #4155
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
tak

Nie potrafię znaleźć na to metody, nie mogę niczym za bardzo posmarować bo zazwyczaj ma go podrażnionego, pogryzionego W dzień mówię jej żeby wyciągała i nie ma problemu, ssie przy zasypianiu i potem wyciąga więc w sumie nie jakoś bardzo dużo ale jednak.
Logopeda i psycholog mówiły mi, że takie obwiązywanie kciuka, wyciąganie na siłę nic nie da bo spowoduje nerwowość u niej a one uspokaja się kciukiem i błędne koło Miałam nadzieję, że przy katarze będzie jej ciężko ssać i zrezygnuje ale gdzie tam
A czytałaś coś na ten temat, kiedy to przechodzi? Czy to też ma zły wpływ na zgryz?

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 22:55   #4156
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
A czytałaś coś na ten temat, kiedy to przechodzi? Czy to też ma zły wpływ na zgryz?
Czytałam sporo artykułów i sporo jest na ten temat zdań, ja obawiam się o zabki małej bardzo, czytałam jedank że do pewnego wieku (rożnie pisano, 3, 4 lata) nie jest to szkodliwe i że do tego czasu powinno się po prostu dac dziecku spokój bo to na zgryz nie szkodzi. Nie przekonują mnie takie opinie szczerze mówiąc ale nigdzie nie znalazłam też jakiejś konkretnej rady co z tym zrobić Na dodatek ten jej kciuk wygląda nieciekawie i szczerze mówiąc jestem w martwym punkcie

Stary 2010-12-18, 22:58   #4157
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
to jak to jest z tym podonoszeniem rąk do góry przy zachłyśnięciu? wypowie się ktoś jeszcze? p4w moze ty coś wiesz z racji zawodu?

szperam tak w necie bo mnie to ciekawi i nic nie moge znaleźć, na jednej stronie znalazłam, ze powinno sie podnosić bo "przepona brzuszna podnosi się do góry i zamyka drogę" a na innej już zeby nie podnosic, bo podnoszenie rąk do góry powoduje ze prostują się drogi odechowe i ciało obce moze wpaść głębiej. To oczywiście tylko opinie Internautów i to sprzeczne.
nie mam pojęcia - nie słyszałam medycznego uzasadnienia podnoszenia rąk w celu odkrztuszenia czy odkaszlnięcia
o klepaniu, przekładaniu przez kolano, rękoczyn heimlicha tak, ale podnoszenie rąk - nie wiem

Cytat:

p4w mam pyt do ciebie. moja siostra robi szkole zeby zostac asystentka stomatologa (pol roku ma za soba i jeszcze pol jej zostalo) mowila mi dzis ze jej mowili ze dzieciaczkom takim jak nasze (tzn tym ktore maja wszystkie mleczki czyli z piatkami wlacznie), mozna robic na zabki cos tylko teraz zapomnialam jak to sie nazywa cos jakby polakierowanie jakims preparatem ktory zapobiega prochnicy az do wypadniecia zebow mlecznych. to to samo co mialas w gabinecie i Svi brala dl aEryka? czy cos innego??mowila ze nawet takie cos z brokatem jest
są wypełnienie do mleczaków z brokatem - Twinky Star, ale pokrywanie zębów lakierem z fluorem z brokatem - nie znam takiego
poza tym to są ograniczenia wiekowe, a nie ilości zebów, bo nawet jak 2 letnie dziecko ma wszystkie zęby to nie wyobrażam sobie u takiego dziecka zachowac choć chwilową suchość konieczną do aplikacji lakieru

na przednie zęby u 2,5 latki próbowałam przy współpracy z mamą przez sen, ale wszystkie zęby - technicznie nie wykonalne (chyba, ze w narkozie)

u starszych dzieci - można lakować, lakierować zakładać plomby z brokatem i inne cuda, ale to jest kwestia współpracy z dzieckiem, a nie ilości zębów

chodzi pewnie o skrót myślowy - zazwyczaj wszystkie mleczaki mają dzieci 3 letnie i zazwyczaj z takim 3 - latkiem można uzyskać kontakt i spróbować polakierować zęby, ale czasem nawet u 6 latka jest to nie możliwe
chyba się nie zaplątałam

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-18, 23:04   #4158
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Czytałam sporo artykułów i sporo jest na ten temat zdań, ja obawiam się o zabki małej bardzo, czytałam jedank że do pewnego wieku (rożnie pisano, 3, 4 lata) nie jest to szkodliwe i że do tego czasu powinno się po prostu dac dziecku spokój bo to na zgryz nie szkodzi. Nie przekonują mnie takie opinie szczerze mówiąc ale nigdzie nie znalazłam też jakiejś konkretnej rady co z tym zrobić Na dodatek ten jej kciuk wygląda nieciekawie i szczerze mówiąc jestem w martwym punkcie
Tak Cię podpytuję, bo po Nowym Roku planujemy pierwsze podejście do odstawienia smoczka i się zastanawiam, czy kciuk nie zastąpi przyjaciela smoczka

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 23:07   #4159
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
ja miałam bardzo długo motorolę Pink o taką
i bardzo ją lubiłam

nawet nie wiedziałam, że Nokie też są różowe - bardzo fajny telefon
Mój ukochany, najlepszy na świecie telefon Nokia 7373 jest w wersji różowej...nokia-7373-g.jpg, ja miałam brązowo-czarny Nokia-7373-black-medium.jpgbo bardziej mi się podobał...a teraz ma go moja Mama

Cytat:
Napisane przez magi77 Pokaż wiadomość
Oto Pan Bałwanek ze szczerym uśmiechem by megi :

Załącznik 3612209

Ekstra

Cytat:
Wpadłam się tylko pochwalić, ze wczoraj po 2 godzinnych kotłowaniach najpierw samemu a potem z misiem i słoniem, moje dziecko o 23 usnęło samo w łózeczku
Najpierw najadł się cycy, a potem tak się kotłował, że miałam niezły ubaw. Dobrze, ze maskotki to przezyły, muszą służyć dalej

No i dzisiaj udało nam się zrobić pierwszą turę koopki na kibelek, ale to tylko dlatego, ze bolało Antolka jak robił i posadziłam go na nakładkę kibelkową. Druga częśc niestety w brzuszku dalej, bo jakoś się zablokował (chyba przez ten ból - bidulek ma zatwardzenie). Także to jeszcze nie nauka, ale i tak fajnie, ze pieluchę sie udało ocalić i mimo płaczu troszkę skumał gdzie co wpada
dla Antolka

Cytat:
Napisane przez mariolasl Pokaż wiadomość
Wieczorem mam Christmas party, niby strój mam skompletowany i czas na to, aby się wyszykować, ale wybitnie nie chce mi się iść. Nie lubię tak późno jeść, spodziewam się sztywnej atmosfery, bo jakoś nieciekawe klimaty są w pracy, a ja nie lubię udawać.
A wiesz że jak się nie ma ochoty na impreze konkretną to właśnie wtedy okazuje się że fajna jest...i tego Ci życzę, żeby się wybawiła w miłym towarzystwie

Cytat:
Napisane przez WrednaAfrodyta Pokaż wiadomość
Jestem super zadwolona z krzesełka Tomek chce w nim siedzieć i sam je. Cały sie brudzi i krzesełko też ale jaki szczęśliwy jest
Wczoraj przywiezli nam stól i krzesła-wreszcie będzie miejsce na rodzinne spotkania
To zakup udany...super
Stary 2010-12-18, 23:10   #4160
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak Cię podpytuję, bo po Nowym Roku planujemy pierwsze podejście do odstawienia smoczka i się zastanawiam, czy kciuk nie zastąpi przyjaciela smoczka
Nie sądzę, Kubuś już chyba za duży jest na takie coś Poza tym u nas PONOĆ problem pojawił się głównie dlatego, że mała karmiona była butelką - brakowało jej stymulacji konkretnego miejsca na podniebieniu, smoczek tego nie zapewniał, więc zadbała o to sama

Jak czytałam o ssaniu, a dość sporo artykułów i wypowiedzi przejrzałam, to nie napotkałam ani razu na taki przypadek - żeby przy odstawianiu smoczka kciuk się pojawił.

Edytowane przez aannuullaa
Czas edycji: 2010-12-18 o 23:13
Stary 2010-12-18, 23:10   #4161
mayaha
Wtajemniczenie

GG do mayaha

czeko, dopiero doczytałam... i serce mi zamarło
dobrze, że wszystko tak sie skonczyło i wiem ile strachu sie najadłam
az mi sie przypomniało jak Zuza tasmą się zadławiła ;(

Cytat:

Jeszcze odnośnie mandarynek. Ja nigdy Zuzi nie daję całej mandarynki, żeby sama sobie dzieliła cząstki i jadła bo czasem zdarzają się w mandarynkach pestki i wtedy też łatwo o zadławienie. Ja sama dzielę, sprawdzam i dopiero dostaje.
ja tak samo
Cytat:
ja mój Tomek się krztusi to wkładam mu palec zwinięty w haczyk i zwyczajnie wyciągam to co mu wpadło - zawsze działa szybko i bezpiecznie - tak nas uczy;i, bo u dentysty bardzo często coś pacjentom wpada do gardła

jedyne niebezpieczeństwo, ze podrażnię tylną ścianę gardła i zwymiotuje co też nie jest najgorszym wyjściem
lekarka mi powiedziała (po fakcie) że tak nie wolno bo można popchnąc i moze sie tragicznie sponczy...
ja tak zrobiłam i małej podrapałam gardło ale na sczescie tasma sie odkleiła i wyleciała

idę spac

mam doła...
Stary 2010-12-18, 23:11   #4162
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

no tak, tylko ty masz wprawę w grzebaniu palcem w buzi
nie da się ukryć

Cytat:

ooo ja dzisiaj też byłam, kupiłam Zu bluzeczki do przedszkola...komplet 3 za 15 zł Babcia fundneła zestaw na święta lub sylwestra...getry czarne z cekinami i fioletową bluzeczkę też z cekinami...SUPER jest...i kusiła mnie kurtka dla Zu...taka ala skórka beżowa, ale nie wzięłam i żałuję

hmmm chyba mnie nie zrozumiałaś, a ja nie bardzo rozumiem Ciebie...tzn tego codziennie...dodam tylko że przez intymność rozumiem nie tylko seks, chodzi o czas tylko i wyłącznie dla Rodziców, o bliskość Rodziców, rozmowę, przytulenie itd itp...intymność w szerszym znaczeniu niż seks...wiadomo że mając małe dziecko albo poświęcamy mu każdą chwilę dnia jeśli nie pracuje się albo idziemy do pracy, a po pracy spędzamy czas z dzieckiem...jak dla mnie Rodzice mają mało czasu tylko dla siebie...ale jak już wspomniałam ten punkt dla mnie w tej chwili jest najmniej ważny więc się nie rozpisywałam na niego...

Ładna waga no i...ehhh Ci faceci

ale będzie gwiazdeczka z Zu - cekiny
a kurteczką się nie gryź - Zu szybko rośnie i potem szkoda byłoby Ci oddać komuś taką fajną kurtkę, a w skórze nie jest ani ciepło ani przewiewnie - dziecku, które się rusza i poci

ja potrzebuję spać bez Tomka, bo z nim zwyczajnie się nie wysypiam, ale nad ranem lubię przy nim leżeć jak ciumka ciepłą kaszkę i tak fajnie sapie
a w łóżku wolę się wtulić w małża, bo faktycznie na co dzień nie ma ogóle to czasu ani siły - na dodatek mój Tomek jest zazdrosny o mnie - ciągle chce buzi, się przytula i nadstawia szyjkę do pieszczot - taki się całuśny zrobił ten mój chłopak

mało tego - w ogóle zapomniał o szczepieniu - pojechał godzinę później i zwalił na korki

Cytat:
tak

Cytat:

no to faktycznie kłopot - smoka można zabrać nawet wsród płaczów, a palca nie
palec się zniekształca i zgryz też - ssanie palca hamuje doprzedni wzrost szczęki i kształtuje wysokie sklepienie podniebienia - predyspozycja do stłoczeń zębów
oczywiście na tym etapie jeszcze nic nie jest przesądzone, ale jest predyspozycja
trzeba się poważnie zastanowić w którym momencie wkroczyć i jak

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-12-18, 23:17   #4163
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Nie sądzę, Kubuś już chyba za duży jest na takie coś Poza tym u nas PONOĆ problem pojawił się głównie dlatego, że mała karmiona była butelką - brakowało jej stymulacji konkretnego miejsca na podniebieniu, smoczek tego nie zapewniał, więc zadbała o to sama

Jak czytałam o ssaniu, a dość sporo artykułów i wypowiedzi przejrzałam, to nie napotkałam ani razu na taki przypadek - żeby przy odstawianiu smoczka kciuk się pojawił.
Więc jest nadzieja , ciekawa jestem ile prób przed nami

Cytat:
Napisane przez mayaha Pokaż wiadomość
mam doła...
Znowu to samo?

Cytat:
ja potrzebuję spać bez Tomka, bo z nim zwyczajnie się nie wysypiam, ale nad ranem lubię przy nim leżeć jak ciumka ciepłą kaszkę i tak fajnie sapie
(...)
mało tego - w ogóle zapomniał o szczepieniu - pojechał godzinę później i zwalił na korki
p4w, Tomek pije kaszkę z butelki? Na leżąco?

Nieźle

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 23:18   #4164
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
mam doła...

Cytat:
a w łóżku wolę się wtulić w małża, bo faktycznie na co dzień nie ma ogóle to czasu ani siły - na dodatek mój Tomek jest zazdrosny o mnie - ciągle chce buzi, się przytula i nadstawia szyjkę do pieszczot - taki się całuśny zrobił ten mój chłopak

no to faktycznie kłopot - smoka można zabrać nawet wsród płaczów, a palca nie
palec się zniekształca i zgryz też - ssanie palca hamuje doprzedni wzrost szczęki i kształtuje wysokie sklepienie podniebienia - predyspozycja do stłoczeń zębów
oczywiście na tym etapie jeszcze nic nie jest przesądzone, ale jest predyspozycja
trzeba się poważnie zastanowić w którym momencie wkroczyć i jak

Bardzo mnie ten temat martwi, pierwszy raz mam z małą taką sytuację że nie wiem jak z tego wybrnąć...
No i to jest główne pytanie, jeszcze trochę żyję nadzieją, że sama przestanie ale chyba się łudzę

Stary 2010-12-18, 23:19   #4165
p4w
Zakorzenienie

Cytat:
nam też by się przydało
a Kuba mimo piersi ssie smoka? Mój nie chciał smoka jak karmiłam dopiero jak przestałam karmić to się z nim zaprzyjaźnił

Cytat:
Mój ukochany, najlepszy na świecie telefon Nokia 7373 jest w wersji różowej...Załącznik 3613746, ja miałam brązowo-czarny Załącznik 3613747bo bardziej mi się podobał...a teraz ma go moja Mama

racja chyba go oglądałam kiedyś, ale kupiliśmy mi wtedy Nokie 6500 Slide i zapomniało mi się

Cytat:
czeko, dopiero doczytałam... i serce mi zamarło
dobrze, że wszystko tak sie skonczyło i wiem ile strachu sie najadłam
az mi sie przypomniało jak Zuza tasmą się zadławiła ;(

ja tak samo

lekarka mi powiedziała (po fakcie) że tak nie wolno bo można popchnąc i moze sie tragicznie sponczy...
ja tak zrobiłam i małej podrapałam gardło ale na sczescie tasma sie odkleiła i wyleciała

idę spac

mam doła...
no bo taśmy się tak nie wyjmie przecież bo jest płaska i przezroczysta w połączeniu ze śliną
musisz dobrze widzieć przedmiot - jak jest głebiej to nie wyjmiesz tylko wepchniesz

jak kształt przedmiotu jest "trudny" to lepiej nie próbować, ale jak jest to kawałek jabłka, kluska czy coś takiego to co innego

i nie muszę dodawać, ze trzeba to szybko ocenić i wyjąć jednym ruchem - jak będziesz tam gmerać to faktycznie tak się może stać
no i paznokci mieć nie mozesz - to chyba oczywiste przy takiej akcji

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-12-18, 23:21   #4166
aannuullaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Więc jest nadzieja , ciekawa jestem ile prób przed nami
Kubuś chyba głównie do zasypiania używa o ile dobrze pamiętam?
Może nie będzie tak źle, chociaż bunt pewnie się pojawi

Stary 2010-12-18, 23:22   #4167
p4w
Zakorzenienie

Cytat:

p4w, Tomek pije kaszkę z butelki? Na leżąco?

Nieźle
składam poduszkę na pół i na pół leżąco pije z butelki rano
a co?

Cytat:

Bardzo mnie ten temat martwi, pierwszy raz mam z małą taką sytuację że nie wiem jak z tego wybrnąć...
No i to jest główne pytanie, jeszcze trochę żyję nadzieją, że sama przestanie ale chyba się łudzę
mam nadzieję, ze tak będzie

3220g 54 cm

------------------

Stary 2010-12-18, 23:24   #4168
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
, może jednak się nie łudzisz

Cytat:
nam też by się przydało
a Kuba mimo piersi ssie smoka? Mój nie chciał smoka jak karmiłam dopiero jak przestałam karmić to się z nim zaprzyjaźnił
Tak, daliśmy Mu, jak miał 3 tygodnie chyba, bo nie odklejał się od piersi, to był błąd, powinniśmy byli to przeczekać, no ale już po ptakach

H. MacLeod

.
Stary 2010-12-18, 23:26   #4169
Karolinak82
Zakorzenienie

Cytat:
przez moment serce mi zamarlo bo Werka zakrztusila sie mandarynka sama jadla i miala duzy kawalek-zamiast pogryzc chciala polknac i stanelo jej w gardle, patrze a ona cala czerwona i sie dusi -wpadlam w panike i mama ja do gory nogami , w plecki i manadrynka wyskoczyla a mala w ryk-przestraszyla sie
o rany...dobrze że nic się nie stało

Cytat:
Zuzię chyba coś bierze Z noska znów leci i ma temp 38,6. Nie chcę choróbska

Jeszcze odnośnie mandarynek. Ja nigdy Zuzi nie daję całej mandarynki, żeby sama sobie dzieliła cząstki i jadła bo czasem zdarzają się w mandarynkach pestki i wtedy też łatwo o zadławienie. Ja sama dzielę, sprawdzam i dopiero dostaje.
Tak mi się to przypomniało bo pamiętam, że któraś z Was pisała, że Jej dziecko tak je.
zdrówka dla Zuzi

Ja podobnie robie...jak są takie malutkie mandarynki to daję cząstki, a jak większe to kroję na pół jedną cząstkę...wszystko do miseczki żeby mogła sama się częstować, albo wprost do rączki

Cytat:
A w ogóle dzięki za gratki, ale boję się, ze był to jednorazowy wyskok i teraz nie pójdzie już tak łatwo.

A i byłam dzisiaj w Macu i zjadłam McWrapa i McFlurry
Ale biegać mi się nie chce
Pewnie jakiś bunt się pojawi bo zazwyczaj tak jest za pięknie by było gdyby się od razu udawało

no i dobrze

Cytat:

a no i pytałam o likierek no i kolejna pani zrobiła wielkie oczy, ze nie wie o co mi chodzi. No kurcze, nie ma tego chyba w całym Lbn.
A patrzyłaś w SuperPharmie?

Cytat:

Cytat:

Cytat:

Cytat:

Cytat:

mam doła...
taśma?

co się stało?

Cytat:
ale będzie gwiazdeczka z Zu - cekiny
a kurteczką się nie gryź - Zu szybko rośnie i potem szkoda byłoby Ci oddać komuś taką fajną kurtkę, a w skórze nie jest ani ciepło ani przewiewnie - dziecku, które się rusza i poci

słodkie są te cekinki a kurtka była boska...na wiosnę...ehhh ale jak mówisz że to niezbyt dobre dla dziecka to ja wierzę

o właśnie między innymi o to mi chodziło

fajny taki całuśny

dobrze chociaż że sobie przypomniał i zdążył
Stary 2010-12-18, 23:26   #4170
Miramej
Zakorzenienie

Cytat:
Kubuś chyba głównie do zasypiania używa o ile dobrze pamiętam?
Może nie będzie tak źle, chociaż bunt pewnie się pojawi
Tak, do zasypiania, ale jest do niego baaardzo przywiązany w tamtym momencie. Jak wstaje, to sam wyjmuje go z buzi i wkłada mi do ręki. Przeczuwam wielkie buncisko

Cytat:
składam poduszkę na pół i na pół leżąco pije z butelki rano
a co?
Nic, tak się zaciekawiłam jak to wygląda, bo Kuba nie miał nigdy butelki

H. MacLeod

.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości