Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecień 2011 - Strona 46 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-09, 12:40   #1351
iizabelaa
Zakorzenienie

Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

właśnie oglądam na allegro wkładki laktacyjne,
bo u nas w szpitalu trzeba karmić piersią

zauważyłam, że są takie żelowe, chlodzące ale strasznie drogie

chyba jednak zamiast nich bardziej opłaca się kupić jakąś maść łagodzącą do brodawek i tyle
Stary 2011-01-09, 12:42   #1352
n.ik.a
Zadomowienie

Dot.: Kopią nas po brzuszkach dzieci czas do wiosny szybko leci - Mamy marzec-kwiecie

dziewczyny ale mi się podoba ten komplet (pomarańczowe paski)
http://allegro.pl/my-sweet-baby-7-cz...386192757.html
zamawiala go może któraś

Kalinka 11.04.2011

Wybrałam pielęgnację ciała z marką Braun

"Celem życia jest:
w swojej małej jednostkowej duszy odbić jak najwięcej kosmosu"
(H. Elzenberg)

n.ik.a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 12:56   #1353
Ewelqa1985
Zadomowienie

trzeba o jakims obiadku pomyslec
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 12:59   #1354
Montii
Zakorzenienie

trzyrazyi dopiero jutro bedzie skonczony 32 tydzien i we wtorek zaczne 33

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:05   #1355
aja1
Zakorzenienie

Cześć

Ale miałam lenia, wcale mnie się z wyrka wstać nie chciało.

Jok3r w tyłek chcesz?? Coś Ty robiła??

Co do pępka to ja i tak będę przemywać spirytusem, bo on po prostu wysusza o to tylko chodzi.

Ja dziś na obiadek mam golonkę w piwie, zobaczymy pierwszy raz robię. A na deser gofry z bitą śmietaną

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:05   #1356
Jok3r
Zadomowienie

Ja oszalalam na punkcie tych paskow tz nie tylko tych pomaranczowych, ale sa tez cukierkowe i zielone. Tylko, ze ja tych poscieli juz mam troszke, ze nawet nie wiem kiedy je zuzyje, ale mam za to piluszki flanelowe wlasnie w takie paseczki pomaranczowe i slicznie to wyglada, bo sa takie zywe. Jakbym miala kupowac posciel to na bank bym jakies te paski wziela.

Aja w sumie to nic takiego po molochach biegalam Najpierw apteka, pozniej jeden moloch na szybko, bo obiad trzeba bylo robic i zaraz po obiedzie kolejny moloch. Wszystko niestety z buta,a ze SC to kraina gor i dolin to sie troche nameczylam. Jeszcze deszcz zaczal padac i w ta pluche szlo sie kijowi, bo slisko. Jak wrocilam do domu to myslalam, ze urodze, ale to co bylo w nocy to juz byla przesada. Maz nie wiedzial biedny co robic, bo nic nie pomagalo. No, ale juz jest ok. Tz pobolewa jeszcze troche tu i tam no i krocze czuje tak jakbym wczoraj caly dzien na rowerze jezdzila, ale juz sie uspokaja.

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2011-01-09 o 13:12
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:11   #1357
laseczkaa
Zadomowienie

hej

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
to i ja sie pochwale moim bebenkiem
skonczony 24 tydzien
od jutra leci 25
Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
a to moj brzusiio ;p 26 tc
śliczne brzuszki

tak wstawiacie swoje brzuszki że muszę .wstawić swój :

oto mój w 27 tc - przepraszam za strój ale to typowo domowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0601.jpg (67,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0604.jpg (57,4 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie0606.jpg (64,9 KB, 30 załadowań)

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:12   #1358
aja1
Zakorzenienie

Patrzyłam na ten Octenisept.
W składzie ma między innymi, alkohol, najsilniejszy wodorotlenek i sól. Czyli też służy do wysuszenia, ale jest o wiele droższy od zwykłego spirytusu.

Laseczka jaka piłeczka

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:14   #1359
nuna_77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
właśnie oglądam na allegro wkładki laktacyjne,
bo u nas w szpitalu trzeba karmić piersią

zauważyłam, że są takie żelowe, chlodzące ale strasznie drogie

chyba jednak zamiast nich bardziej opłaca się kupić jakąś maść łagodzącą do brodawek i tyle

Wkładek mi szło aaduzo i zastanawiam sie nad wielorazowymi z Avent.
Do brodawek zakupie n apewno nakładki silikonowe i chyba maść z Mendela
http://www.e-zikoapteka.pl/product/d...7g-medela.html

dziewczyny chwalą i nie trzeba zmywać przed karmieniem

Iza do chłodzenia do kapusta najlepsza
8 abs
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:22   #1360
87czarna
Zakorzenienie

laseczka ale ładny brzuszek!

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:23   #1361
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosiawolna Pokaż wiadomość
a to moj brzusiio ;p 26 tc
śliczny

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
dz dobry Mamusie
Ja nadal u rodziców, już marzę o nowej łazience, wczoraj koleś wymierzył nam kuchnie i czekamy na projekt. Małą mamy, szkoda,że nie mamy pola do popisu, po obiadku jedziemy do rossmana po kosmetyki dla małego i będzie wsio.. chcę mieć wszystko gotowe, wczoraj normalnie myślałam,że rodzę, bóle w krzyżu i później biegunka ale przeszło mi po chwili, kurczę zaraz zacznie się 33 tc ten czas leci za szybko !
A pokój małego w rozsypce, chcę już wejść tam i posprzątać...

Buźka

a brzuszki macie prześliczne, każdy inny , cudo
nie martw się będziesz miała za to mieszkanko wyremontowane jej ty już 33 tydzień matko kochana za 3 tygodnie możesz rodzić: brzydal: ja za 8 bo konczę 28 tydzień masakra

Cytat:
hej dziewczyny

jak jak zwykle wstałam przed 10,
ale mogłabym spać dalej

wczoraj na tych chrzcinach było pełno małych dzieci,
i nadal mnie nie rozczulają
i nadal nie lubię hałasu
odwidzi ci się na swoją córeczkę mnie też niektóre dzieci denerwują ale swoje to swoje

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
a mój mąż się rozchorował i to tak nieźle wczoraj znaleźlismy fajna hurtownie z art.dziecięcymi i mielismy dzisiaj jechać, ale musimy poleżeć w domku a myslałam, że dzisiaj kupimy wózek
to niech leży , mój też przeszedł choróbsko ale już lepiej jest u mnie w domu wszyscy po kolei ciekawe kiedy na mnie kolej

Cytat:
Napisane przez deneb3 Pokaż wiadomość
Hej P.S. Ile kupujecie kocyków dla maleństw?
ja mam dwa jeden cienki jeden taki średni - od mamy po bracie jeszcze i więcej nie kupuję bo mam 3 rożki i zamierzam je jako przykrycie wykorzystać a do wózka myślałam nad pościelą raczej tzn komplet podusia + kołderka a potem jak będzie cieplej to cienki kocyk jakiś może spotkam jeszcze taki milusi jakiś to wezmę zobaczymy

Cytat:
a ja nie uważam żeby był lepszy dla maluszka,
wg mnie sn jest bardziej ryzykowany dla dziecka niż cc,
za to dla kobiety odwrotnie,
zresztą gdzieś widziałam takie statystyki
bo dziecko się bardziej męczy w czasie sn ale jest to takie naturalne a cc to zostaje wyrwany ze swojego domku ja tam może jestem dziwna tak jak ty hehe ale wolałabym cc zaplanowaną

Jok3r już zamówiłam właśnie łóżeczko takie jak ty masz też miałam tego sprzedawcę w polecanych więc zamówiłam. i to dobrze że to bardziej ecru niż biały biały jakoś tak nie bardzo

i ty uważaj na siebie jesteś w takim tygodniu że już może się coś dziać leż

a widziałyście na wątku styczniowym mamusia jedna myślała że jest w 33tygodniu czy 34 jakoś tak i miała rozwarcie i już bóle i się okazało że jednak jest w 37 bo źle było wyliczone i pojechała na luzie do szpitala i urodziła a tak się biedna bała że mała wcześniaczkiem będzie, fajnie tak

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
No grubsze rzeczy mam i w zasadzie spokojnie moglabym rodzic, ale zostaly jeszcze *******y i komoda, bo ciuszki mi sie nie mieszcza w tej jednej. Torba do spzitala spakowana, lozeczko naszykowane, wozek stoi. no, ale ja to lubie miec absolutnie wszystko nawet takie gowienko jak plyn do kapieli .
ja też lubię mieć wszystko na tip top ustaliłam sobie że do 15 lutego już mam mieć dosłownie wszystko wszystko. parę rzeczy mi jeszcze zostało z tych droższych to wózek i niania elektroniczna ale to też przez allegro więc luz. bo obliczyłam że 9 marca będę w 36 tygodniu i no już mogę rodzić teoretycznie w miarę bezpiecznie. więc miesiąc przed musi być wszystko.
niektórzy gadają: a masz czas, teraz w sklepach wszystko jest nie trzeba się spieszyć. no tak, ok. ale ja sobie nie wyobrażam żeby mąż musiał wszystko kupować albo po porodzie latac za wózkiem łóżeczkiem... poza tym jakie ubranka mam do szpitala zabrać? a jak wrócę to w czym dziecko przewiozę? na rękach?? no kiedyś tak wozili. bez sensu takie podejście. jakby któraś miała ochotę i czas na zakupy po porodzie. co ma być to będzie takim tokiem myślenia to nigdy bym nic dziecku nie kupiła, ach te zabobony...

laseczka śliczny brzunio

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:33   #1362
87czarna
Zakorzenienie

Orientujecie się,czy w Waszych szpitalach pielęgniarki robią lewatywę...czy może trzeba się tym zając osobiscie...na przykład jeszcze przed wyjazdem do szpitala?

Stary 2011-01-09, 13:33   #1363
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Laseczka jaka piłeczka
Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
laseczka ale ładny brzuszek!
Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
laseczka śliczny brzunio
dziękuję

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:34   #1364
izunia233
Zadomowienie

Hej dziewczyny

Ja dzisiaj tylko na chwilkę i chciałabym wam wrzucić linka na temat wkładek laktacyjnych. Co prawda opinie są różne ale zawsze można poczytać http://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=172237

Życzę wam miłej niedzieli
izunia233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:35   #1365
Jok3r
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
dziewczyny ale mi się podoba ten komplet (pomarańczowe paski)
http://allegro.pl/my-sweet-baby-7-cz...386192757.html
zamawiala go może któraś
Kiedys gdzies przeczytalam, ze nie wolno samemu robic w domu lewatywy, bo cos tam. Wiec ja mimo, ze kupilam to ja wezme do szpitala i albo sie przyda, albo zrobia po swojemu.
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:42   #1366
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
A na deser gofry z bitą śmietaną

i co narobiłaś, teraz ciągle widzę gofry

Cytat:
Napisane przez nuna_77 Pokaż wiadomość
Wkładek mi szło aaduzo i zastanawiam sie nad wielorazowymi z Avent.
Do brodawek zakupie n apewno nakładki silikonowe i chyba maść z Mendela
http://www.e-zikoapteka.pl/product/d...7g-medela.html

dziewczyny chwalą i nie trzeba zmywać przed karmieniem

Iza do chłodzenia do kapusta najlepsza
no raczej nie będę brać kapusty do szpitala

takie zwykłe wkładki na pewno kupię,

kurcze droga ta maść,
myślałam, żeby kupić Bepanthen,

ale skoro mówisz że dobra

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-01-09 o 13:47
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:45   #1367
nuna_77
Zadomowienie

Cytat:

i co narobiłaś, teraz ciągle widzę w gofry

no raczej nie będę brać kapusty do szpitala

takie zwykłe wkładki na pewno kupię,

kurcze droga ta maść,

Kapusta jak najbardziej w szpitalu

Ja używałam Bepanthen, ale jego chyba trzeba zmywać.
8 abs
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:46   #1368
blackrose4u
Wtajemniczenie

hej ja też na chwile dzisiaj. Jakoś od rana mi duszno. Słaba jestem w ogóle od paru dni. W nocu budze się po pare razy i nie mogę spać. Dzisiaj czuję jakbym miała okres: nogi ciężkie, duszności i "czuję że mam brzuch". Poznosiłam sobie gazetki, sudoku i laptopa do łóżka i mam zamiar cały dzień odpoczywać. Jutro wiziyta u gine

na rozweselenie wczorajsza fota naszej kici:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG20110108_006.jpg (23,3 KB, 15 załadowań)

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 13:47   #1369
87czarna
Zakorzenienie

blackrose haha,świetne zdjęcie! Słodką macie tą kicię Przyjemnego leberstwa

Stary 2011-01-09, 13:59   #1370
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
hej dziewczyny

jak jak zwykle wstałam przed 10,
ale mogłabym spać dalej

wczoraj na tych chrzcinach było pełno małych dzieci,
i nadal mnie nie rozczulają
i nadal nie lubię hałasu

mnie nie rozczulaja inne dzieci poza własnymi no, ostatnio był wyjątek u znajomych, ale to chyba dlatego, że ich miesięczna dzidzia bardzo przypominała moje własne, bardzo była podobna i przypomniało mi sie, jak moje były takimi maleństwami

Cytat:

a ja nie uważam żeby był lepszy dla maluszka,
wg mnie sn jest bardziej ryzykowany dla dziecka niż cc,
za to dla kobiety odwrotnie,
zresztą gdzieś widziałam takie statystyki
Te statystyki wg mnie nie są miarodajne, bo bardzo duzo mówi się w środowisku medycznym o tym, ze decyzje o cc sa podejmowane pod presja pacjentek, które "juz nie mogą" po paru godzinach skurczy ( a przeciez naturalny poród może trwać I okresie nawet do kilkunastu godzin i nie jest to żadne "męczenie" kobiety, tylko natura i fizjologia) , ponadto decyzje o cc sa podejmowane w oparciu nie tylko o indywidualna sytuacje danej kobiety i dziecka, ale ogólnej sytuacji na oddziale, np mały oddział, kolejne rodzące czekaja, a widac, że babka bęzie długo rodzić, no to dawaj cc, żeby zwolnic miejsce, albo wiedzą, że anestezjolog kończy dyzur za iles tam, albo że będzie planowa cc i nie będzie potem stołu, no to podejmują decyzje o cc " na wszelki wypadek" przy pierwszych symptomach jakiejś komplikacji, którą mozna by rozwiązac w inny sposób. bardzo duzo sie własnie mówi, że działa tzw. syndrom bliskości stołu operacyjnego, wiedząc, że moga operowac w każdej chwili nie kontroluja i nie podejmuja innych interwencji mozliwych w sn, co ma miejsce np. w porodzie domowym. Np. jak dziecko ułozone pupa w dół, to cc, a w porodzie domowym doświadczone połozne umieją przekręcić dziecko... jak długi poród to rodząca wybłaga cc, a w domu położna każe sie ubrac i wyjśc na spacer z mężem... itd... dlatego te statystyki nie sa dla mnie przekonujące, bo one nie obejmuja wszystkich zmiennych.

Poza tym skoro dla dziecka niby jest bezpieczniejsza cc i z tego powodu podejmowana jest decyzja o tym, to dlaczego w ogóle dzieci nie zamieszkaja w szpitalach, przeciez to o wiele bezpieczniejsze, niż normalne zycie, gdzie dziecko jest narażone na wiele niebezpieczeństw. z cała pewnością jakbysmy zrobili eksperyment i umieścili dzieci w szpitalach versus dzieci żyjące naturalnie, to te szpitalne statystycznie miałyby mniej urazów, chorób, wypadków śmiertelnych itd... czyli statystycznie bezpieczniejsze byłoby zycie w szpitalu ale badania mówia o innych aspektach porodu sn versus cc, o niezbednych procesach fizjologicznych podczas porodu sn, które nie mają miejsca przy cc, a które maja wpływ na dalsze zycie dziecka, jego zdrowie fizyczne i psychiczne...
Nie mozna brac pod uwage tylko gołych wskaźników śmiertelności okołoporodowej i na tej podstawie podejmowac decyzji, bo tak samo nie podejmujemy decyzji w róznych innych sytuacjach zdrowotnych/życiowych samymi wskaźnikami śmiertelności, ale i innymi aspektami. jakbysmy sie kierowali tylko tymi gołymi wskaźnikami, to niektórzy by w ogóle z domu nie mogli wyjść, bo porównanie statystyczne wychodziłoby na korzyść niewychodzenia z domu

no to tak sie rozpisałam

Cytat:
Kurde laski wczoraj przecholowalam. I juz sie zarty skonczyly, bo w nocy wylam z bolu, lzy mi lecialy i maz chcial juz na pogotowie dzwonic. Nie spalismy praktycznie nic. Maly to jakby jakiegos ataku dostal, bo tak jeszcze nigdy mi nie szalal i to tez dodatkowo bolalo i to jak jasna cholera. Krocze mam zdretwiale, pachwiny napieprzaja jak smok. Brzuch na szczescie juz nie jest napiety, bo sie nafaszetrowalam Nospa i Magnezem i lezalam plackiem caly wieczor, ale kurka juz na prawde myslalam, ze dzieciak zaraz mi wyskoczy z brzucha. Jutro jade na usg do szpitala to bede mam nadzieje wiedziala co sie tam wyrabia.
Generalnie jeśli zbliża sie poród to oprócz tyhc bólów itd... dziecko sie wycisza, na kilka godzin przed porodem prawie nie ma ruchów, albo sa takie bardzo spokojne, najczęściej juz od kilku dni jest w ogóle spokojniejsza, więc jeśli dzidzia szaleje w brzuchu, to raczej nie zwiastuje to rychłego porodu
Takie bóle itd to moga byc po prostu skurcze/bóle przygotowujące do porodu, ale one moga wystepowac przez cały 8 i 9 msc, czasem są tez takie silne przepowiadające, co prawda bliżej 9 msca, ale wczesniej tez mogą być. Tak więc jesli bóle te sa połączone z tym, że maluch sie nie rusza, to na IP, a w innym przypadku, jeśli dzidzia jest bardzo aktywna to raczej spróbowac z no spą i leżeć spokojnie, gadac do dzidzi i odpoczywać.

---------- Dopisano o 13:59 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ----------

Cytat:

kurcze droga ta maść,

Ja na pewno polecam ta purelan, nie trzeba jej zmywac do karmienia, jest naprawde dobra, a bepanthen dostałam próbke w szpitalu i była do niczego, nic mi nie poprawiła, sutki miałam zmasakrowane, w dodatku trzeba było ja zmywac, a jak ja miałam pobudzic laktacje i karmiłam/ściagałam co godzina, to
dopiero połozne mi poleciły ta purelan i mąż kupił w sklepiku w szpitalu i pomogła.
Poza tym to małe opakowanie to starczy naprawde na bardzo długo, na rok chyba, bo sie smaruje bardzo cieniutka warstewką
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:00   #1371
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Kurde laski wczoraj przecholowalam. I juz sie zarty skonczyly, bo w nocy wylam z bolu, lzy mi lecialy i maz chcial juz na pogotowie dzwonic. Nie spalismy praktycznie nic. Maly to jakby jakiegos ataku dostal, bo tak jeszcze nigdy mi nie szalal i to tez dodatkowo bolalo i to jak jasna cholera. Krocze mam zdretwiale, pachwiny napieprzaja jak smok. Brzuch na szczescie juz nie jest napiety, bo sie nafaszetrowalam Nospa i Magnezem i lezalam plackiem caly wieczor, ale kurka juz na prawde myslalam, ze dzieciak zaraz mi wyskoczy z brzucha. Jutro jade na usg do szpitala to bede mam nadzieje wiedziala co sie tam wyrabia.

że tak powiem na własne życzenie

tobie dupsko zlać to mało

masz leżeć dziś i nic nie robić bo inaczej lanie podwójne

laseczka super

black zakochałam się w oczach twojego kotka

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:09   #1372
niutka1
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
Orientujecie się,czy w Waszych szpitalach pielęgniarki robią lewatywę...czy może trzeba się tym zając osobiscie...na przykład jeszcze przed wyjazdem do szpitala?

Różnie to bywa, tam gdzie ja rodziłam nie robi sie w ogóle, mozna sobie samemu zrobić w domu ( ale nie każą tego robić, tylko jak ktoś chce) i ja sama zrobiłam w domu. Przy drugim porodzie to już nic nie zdążyłam zrobić, bo mały się tak szybko urodził
generalnie jak sie rodzi, to z reguły wczesniej, przy skurczach niexle tez "pędzi" do kibelka, więc nie każdy bęzie tej lewatywy w ogóle potrzebował

Edytowane przez niutka1
Czas edycji: 2011-01-09 o 14:10
Stary 2011-01-09, 14:10   #1373
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

izunia - pytałaś o materacyk kokos - pianka -gryka. moim zdaniem jest ok, nie za cienki. Jest ok 9 - 10 cm gruby.

deneb - ja mam jeden cienki kocyk, ten z Carrefoura, jeden średni z lidla i dwa rożki. Jak bedzie potrzeba to dokupie taki grubszy, ale to pewnie dopiero na jesień
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:13   #1374
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
Te statystyki wg mnie nie są miarodajne, bo bardzo duzo mówi się w środowisku medycznym o tym, ze decyzje o cc sa podejmowane pod presja pacjentek, które "juz nie mogą" po paru godzinach skurczy ( a przeciez naturalny poród może trwać I okresie nawet do kilkunastu godzin i nie jest to żadne "męczenie" kobiety, tylko natura i fizjologia) , ponadto decyzje o cc sa podejmowane w oparciu nie tylko o indywidualna sytuacje danej kobiety i dziecka, ale ogólnej sytuacji na oddziale, np mały oddział, kolejne rodzące czekaja, a widac, że babka bęzie długo rodzić, no to dawaj cc, żeby zwolnic miejsce, albo wiedzą, że anestezjolog kończy dyzur za iles tam, albo że będzie planowa cc i nie będzie potem stołu, no to podejmują decyzje o cc " na wszelki wypadek" przy pierwszych symptomach jakiejś komplikacji, którą mozna by rozwiązac w inny sposób. bardzo duzo sie własnie mówi, że działa tzw. syndrom bliskości stołu operacyjnego, wiedząc, że moga operowac w każdej chwili nie kontroluja i nie podejmuja innych interwencji mozliwych w sn, co ma miejsce np. w porodzie domowym. Np. jak dziecko ułozone pupa w dół, to cc, a w porodzie domowym doświadczone połozne umieją przekręcić dziecko... jak długi poród to rodząca wybłaga cc, a w domu położna każe sie ubrac i wyjśc na spacer z mężem... itd... dlatego te statystyki nie sa dla mnie przekonujące, bo one nie obejmuja wszystkich zmiennych.

Poza tym skoro dla dziecka niby jest bezpieczniejsza cc i z tego powodu podejmowana jest decyzja o tym, to dlaczego w ogóle dzieci nie zamieszkaja w szpitalach, przeciez to o wiele bezpieczniejsze, niż normalne zycie, gdzie dziecko jest narażone na wiele niebezpieczeństw. z cała pewnością jakbysmy zrobili eksperyment i umieścili dzieci w szpitalach versus dzieci żyjące naturalnie, to te szpitalne statystycznie miałyby mniej urazów, chorób, wypadków śmiertelnych itd... czyli statystycznie bezpieczniejsze byłoby zycie w szpitalu ale badania mówia o innych aspektach porodu sn versus cc, o niezbednych procesach fizjologicznych podczas porodu sn, które nie mają miejsca przy cc, a które maja wpływ na dalsze zycie dziecka, jego zdrowie fizyczne i psychiczne...
Nie mozna brac pod uwage tylko gołych wskaźników śmiertelności okołoporodowej i na tej podstawie podejmowac decyzji, bo tak samo nie podejmujemy decyzji w róznych innych sytuacjach zdrowotnych/życiowych samymi wskaźnikami śmiertelności, ale i innymi aspektami. jakbysmy sie kierowali tylko tymi gołymi wskaźnikami, to niektórzy by w ogóle z domu nie mogli wyjść, bo porównanie statystyczne wychodziłoby na korzyść niewychodzenia z domu

no to tak sie rozpisałam

pisząc statystyki, miałam na myśli statystyki śmierci około porodowej i ciężkiego niedotlenienia,
ale nie sądzę, żeby to było miejsce i czas na takie rozmowy

natomiast decyzje każdy może podjąć na podstawie przesłanek jakie wg niego są najistotniejsze,

i oczywiście, że np. kierując się statystkami nie można by np. wychodzić z domu,
ale to jest kiepskie porównanie,
bo od tego mamy mózg żeby wiedzieć kiedy się statystkami można kierować a kiedy nie,

nie wychodzenie z domu w obawiając własne życie choroba psychiczna, i ograniczenia sobie życia, które niby byśmy chcieli w ten sposób chronić, tylko to już nie życie

a wybór sposobu porodu nie ma nic wspólnego z takimi rzeczami

I dzięki za info o maści, w takim razie na pewno kupie Purelan

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
cudna kocina

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-01-09 o 14:16
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:13   #1375
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

ja nie pokazuje swojego brzucha, bo nie mam takiej ładnej piłeczki tylko taki rozlazły na boki

i chce rodzić sn - mam nadzieję, że dam rade.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:15   #1376
87czarna
Zakorzenienie

niutka czyli tą kwestię też muszę załatwic w szpitalu,jak pojadę na 'wywiad'

Stary 2011-01-09, 14:26   #1377
iizabelaa
Zakorzenienie

faktycznie jest już watek Mam wrzesień-październik
kiedy to było,
II kreseczki na teście

Jok3r
siedź na tyłku w domku,
niech mały jeszcze trochę posiedzi w brzuszku
Stary 2011-01-09, 14:50   #1378
kampasiula
Zadomowienie

GG do kampasiula

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
ja nie pokazuje swojego brzucha, bo nie mam takiej ładnej piłeczki tylko taki rozlazły na boki

i chce rodzić sn - mam nadzieję, że dam rade.
dasz radę !! na okres porodu dostaje się takiego powera,że sama się zdziwisz.Więc sił Ci nie zabraknie !

kampasiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 14:58   #1379
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość
tak wstawiacie swoje brzuszki że muszę .wstawić swój :

oto mój w 27 tc - przepraszam za strój ale to typowo domowy
śliczny brzuszek i fajne te poduchy z żabami w tle

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
super zdjęcie, słodkie zwierzątko

Jok3r, mam tak samo, najchętniej sama bym wszystko pozałatwiała i urządziła, bo inni zrobią tylko gorzej, ale odzwyczaić się trzeba od takiego myślenia, bo teraz to pikuś, ale po porodzie z dzieckiem jeszcze też będziesz sama chciała wszystko robić? także do łóżka leżeć! ciąża to świetna szkoła zen

Anessa, to świetną masz szefową, naprawdę! I bardzo współczuję bezsenności - ja generalnie śpię jak kamień, ale wczoraj sąsiedzi urządzili sobie imprezkę do 5 nad ranem więc spać nie mogłam absolutnie, nie wyobrażam sobie tak codziennie w tej chwili...

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-09, 15:01   #1380
niutka1
Wtajemniczenie

jejku, u mnie juz mniej niz 60 dni do TP

z jednej strony wydaje mi sie, ze to juz zaraz, a z drugiej, że jeszcze tak długo

dzis moja malutka wysunęła do tatusia swoja rączke lub stópke, no w każdym razie cos małego i tatus to wyczuł bardzo wyraxnie.
a ja jak spałam na lewym boku, to mała cała "spadła" na ten lewy bok i miałam asymetryczny brzuch, było widac, że lewa strona wypchnięta, pupke wyraxnie wymacałam, plecki... a po prawej stronie pusto, brzuch niemal wklęsły ale jak wstałam to sie wyrównało
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości