|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
Nie wiem, chyba tato go za mało przestraszył no ale muszę się też pochwalić, bo dostałam dzisiaj ochrzan (ja lubię niskie temperatury tak 18,19 jest ok. a potem to się męczę, że za duszno jest): jak ja to sobie wyobrażam z małym dzieckiem w takiej temperaturze siedzieć. Musi być 21 st. Ja to nagrzeję Wam na przyjście, a potem będziesz musiała się przystosować do temp. 21 st i koniec. Szczęka mi opadała, bo on raczej należy do milczków. Tak więc mam nadzieję, że luty i marzec będzie dla nas łaskawy i temperatury będą wyższe................ |
|
|
|
|
#1892 | |
|
BAN stały
|
Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011
Cytat:
Cieszę się,nawet bardzo ![]() Co do nacinania-ja byłam na to przygotowana,a tutaj..niespodzianka. Połozna powiedziała,że skoro córcia jest mała,i rodziłam już 2 razy,to może się obyć bez nacięcia. To było dziwne uczucie,gdy wychodziła,bynajmniej nie bolesne,tylko po prostu..dziwne ![]() Takie napieranie ![]() Zresztą,jak wychodziła,to Jacek oczywiście musiał to oglądać..choć planowo miał być obok mojej głowy ![]() Ale skoro położna go zawołała... Stwierdził później,że chciał być z malutką od pierwszych chwil życia
|
|
|
|
|
#1893 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do zaręczyn to mój mi się oświadczył nad morzem, baaaaaaaaaaardzo romantycznie
|
|
|
#1894 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() (Mojej teściowej się wzięło wczoraj na wspominki i zgadałyśmy się o szyciu - ponoć przy drugim dziecku lekarz nie dość, że był wstawiony, to tak szarpał, że ona aż się automatycznie odsuwała. Wtedy on ponoć wypalił: "teraz to ucieka, a jak dawała to nie uciekała." Al facet pracę stracił.)Dziś mija tydzień, szwy czuję jeszcze, ale dramatu nie ma. Poród rodzinny jest wspaniały. Ja szczerze powiedziałam TŻowi, że miałam w sumie gdzieś, co mówi, ważne, że był. No i jak opowiadamy, to razem. Każde z nas z innej perspektywy. ![]() (I tu kolejna anegdota: Kolega pytał, czy nie zemdlał, bo jakiś jego inny znajomy po rodzinnym opuścił szpital tydzień później niż żona. )Termometru nie musisz mieć. Oni Ci nawet dadzą swój - była dziewczyna, która mierzyła temp. co kilka godzin, bo nagle jej znacznie wzrosła. Ona dostała od nich na te parę dni termometr i kontrolowała sobie sama. Odwiedziny niestety to jest dramat. Zanim się zaczną to zabierają dzieciaki. Potem Mogą wejść odwiedzający - teoretycznie jedna osoba, ale u mnie były zawsze dwie co najmniej. Trwają od 15-16:30, bo potem jest pokazywanie dzieci przez szybę. To jedno bym zmieniła. Ale z drugiej strony - leżą tam kobiety w różnym stanie, personelu mało, pracy dużo, dodatkowi ludzie na oddziale robią ekstra zamieszanie. Dzieci przynoszą tylko do karmienia. Jest sala matki z dzieckiem, ale to dwójka i niestety mi się nie udało na nią trafić. Tam dziecko masz przy sobie, chyba, że np. na noc nie chcesz, to się zaopiekują. Cytat:
A z okresem to też różnie. Ja nie czułam się nigdy rewelacyjnie, ale rzadko brałam jakiekolwiek prochy. Myślę, że u mnie miesiączki po prostu nie były bolesne. Cytat:
Gratuluję szczęśliwym mamusiom!!! Teraz rzadziej zaglądam na forum i gdy widzę te zmiany i ich tempo to nadziwić się nie mogę. A będzie się pewnie rozkręcało!Jelly Twoje 1h40min. to ekspres przy moich 3,5 (Ja oczywiście liczę okres z bólami, bo wg dokumentacji poród trwał od początku sączenia się wód.)Cytat:
Trzymam kciuki za Ciebie, Magdaka i za make_up_istkę. ![]() Cytat:
Cytat:
Mnie by już ponosiło.Cytat:
Teściowa przy trzecim i kolejnych też nie była. Niestety u pierwodórek to praktycznie rutyna. Do przeżycia to nacinanie ale i tak zazdroszczę, bo na pewno komfort większy.A to moja Ala
|
|||||||
|
|
|
#1895 |
|
BAN stały
|
Aniu,u mnie od momentu odejścia wód do przyjścia na świat małej minęły jakieś 2 godzinki,ale licząc od skurczy o było 1h 40 min.
Po prostu urodziłam ekspresowo ![]() Fakt,bez nacinania jest o wiele lepiej,dlatego cieszę się,że teraz mnie to ominęło. A Twoja Ala jest cudowna |
|
|
|
#1896 |
|
Rozeznanie
|
No moj przed oficjalnymi zareczynami spytal, czy za niego wyjde
, i uznal, ze to wystarczy, ale ja lubie czasem sie z nim podraznic , zwlaszcza jak on mi przypomina "na dobre i na zle ".Jelly tu jest tak, ze jak glowke widac, to polozna mowi, mamie ze moze dotknac, i wola tez tate, bo jak para decyduje sie na wspolny porod, to wychodzi z zalozenia, ze maz moze widziec wszystko ![]() Moj wlasnie mowi, ze niesamowite to dotykanie glowki jest,przecinanie pepowiny ekscytuajace, ale tez stresujace, zawsze sie bal, czy ja lub dziecko czegos nie czujemy, a juz moment dostania dziecka na rece, to cos niesamowitego Bo najpierw dziecko klada mamie na piersi, co by sobie siare spilo, a pozniej tata je kapie, ubiera itd., oczywiscie polozna w miedzy czasie wazy, mierzy, a mame lekarka zszywa, jak jest naciecie lub pekniecia (ja wole to drugie, mimo ze szycie bylo bardziej skomplikowane, odczuwalne i dluzej trwalo ).Mnie wlasnie naciecie przeraza, ale czytalam ze w tym szpitalu robia, w razie potrzeby, nie rutynowo, wiec sprobuje tak szybko przec, zeby peknac :P |
|
|
|
#1897 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak więc mało czasu jak na odwiedziny... ale z drugiej strony- w mieszkaniu nie mamy warunków. Dosłownie nie mamy, bo jestesmy troche "na walizkach" znaczy dopiero w maju odbieramy własne mieszkanie, a do tego czasu w wynajmowanym, w dodatku ze współlokatorką jeszcze, bez własnych mebli, za to większość rzeczy w pudłach popakowana...tak po prawdzie- to jakby ktoś do nas przyszedł i chciał usiąść i herbaty sie napić, to nie ma gdzie, chyba na podłodze ani sofy, ani kanapy, wersalki...nic...mamy materac na którym śpimy i dwa fotele biurowe, przy których się siedzi jak coś na kompie robimy no i jeszcze dochodzą moje koty- które dla rodziny Tża są utrapieniem i w ogóle- powinniśmy się ich pozbyć...po prostu nie wyobrażam sobie wizyty teściowej...jak ona wytrzymałaby choćby godzinę w tym naszym pokoiku, gdzie sama ma cały wielki, 3-piętrowy dom na własność...pewnie by się udusiła
|
|
|
#1899 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No mój właśnie specjalnie poszedł zobaczyć,i patrzył aż do momentu wyjścia małej ![]() Potem przeciął pępowinę,ja dostałam malutką...normalnie się popłakałam,on też ![]() Potem oczywiście procesy standardowe: mierzenie, ważenie, kąpiel i Jacek od razu zrobił jej zdjęcie. Ja się cieszę,że nie popękałam,bo jednak to napieranie główką było dość mocne-ale nie bolało. Potem,jak juz wylazła ta moja pluskwa,to poczułam się...pusta
Edytowane przez Jelly37 Czas edycji: 2011-01-09 o 13:13 |
|
|
|
|
#1900 |
|
Rozeznanie
|
no i zostawić Was na weekend!!! dwie urodziły, trzecia i czwarta w trakcie...
a prosiłam grzecznie... WSZYSTKIM ROZPAKOWANYM MAMUSIOM WSZYSTKIEGO NAJ NAJ OBYSMY MIAŁY TAK SZYBKIE PORODY ![]() WSZYSTKIM "W TRAKCIE" SZYBKIEGO ROZWIĄZANIA ![]() ja mam już większość rzeczy dla Młodego ale jeszcze w trakcie prania i prasowania. Termin mam za 2 tygodnie ale myślę, że szybciej to się nic nie wydarzy... we środę mam wizytę u gina to zobaczymy co mi powie gdybym nie zaczęła rodzić do tego 27 stycznia najpóźniej bo taki mam TP z "kółeczka", troche boję się wywoływania no ale przenosić nie wiadomo ile tez bym nie chciała. Znieczulenia nie biorę jeszcze bardziej niż porodu boję się wkłucia. |
|
|
|
#1901 |
|
Zadomowienie
|
Jezuuu, ależ Wy piszecie szybko!!!
Jelly, super, że wszystko tak ekspresowo i (prawie) bezboleśnie poszło! To teraz wysyłaj nam fluidy, żeby tez tak było. No a z tymi zaręczynami to w sumie można się było spodziewać... Wszystko Ci się pięknie układa, gratulacje!!! a teściowa durna jak cholera, rzadko się spotyka taką tępotę u ludzi... sorki, ale normalnie się zeźliłam. Dobrze, że Martusia już na świecie i możesz się trochę powściekać bez obaw, że jej zaszkodzisz ![]() Chantalle - krasnoludki bombowe!! Alicja też śliczna bardzo! Lilijka - ten Twój TŻ tez uparty, przecież wózek jest potrzebny, nawet jeśli nie od samego początku, to jednak...
|
#1902 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Wam również życzę szybciutkich i łatwych porodów ![]() A teściowa nie jest durna-bo durna to za mało powiedziane ![]() Wg mnie to czarownica,zazdrośnica i idiotka ![]() Tak,mogę sie wściekac bez konsekwencji ![]() e_rosa,Ty chyba na dzisiaj masz termin,prawda? |
|
|
|
|
#1903 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Może przy trzecim dziecku też mnie nie natną. Szkoda, że dwójkę planujemy. Dziękujemy. ![]() Cytat:
Tak czy inaczej, te parę chwil zaraz po tym, jak wyskoczyła, było jednymi z najpiękniejszych w moim życiu.
|
||
|
|
|
#1904 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak,wiem,i przy poprzednich porodach tak właśnie miałam,a tutaj położna powiedziała do Jacka,żeby przeciął pępowinę,i dopiero po tym dostałam małą. Byłam zdziwiona,ale się nie czepiałam
|
|
|
|
|
#1905 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bombowoCytat:
![]() Cytat:
a co do zaręczyn - to u mnie nie było taki oficjalnych; przypuszczałam wcześniej co się kroi i w żartobliwych rozmowach zabroniłam mojemu takiego oficjalnego proszenia rodziców - zresztą ani mąż ani rodzice nie lubią takich oficjalnych imprez zbytnio i obie strony czułyby się skrępowane
|
|
#1906 | |
|
Rozeznanie
|
Prześliczna, przysięgam, że prześliczna
Gratuluje takiej gwiazdeczki. Cytat:
W Twojej sytuacji lepsze są odwiedziny chyba w szpitalu, bo nie pokazać szkraba aż do maja to trochę za długo. Albo ewentualnie po miesiącu czy dwóch można do kogoś z dzieckiem na wizytę pojechać, też dobry pomysł, jeśli oczywiście będziesz się czuła na silach.
|
|
|
#1907 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No wiem,wiem,a mąż dzisiaj zażartował(przy Gosi),że może ona bliźnięta urodzi ![]() Powiedział,że zrobiłaby wszystkim niezły numer. Córka zbladła,ale zaczęła się śmiać...mam nadzieje,że nic przed nami nie ukrywa ![]() Co do zaręczyn-jeśli chodzi o moje(a były prawie 20 lat temu),to Jacek normalnie prosił moich rodziców o moją rękę,była impreza,kwiaty dla mojej matki,alkohol dla ojca,no i oczywiście ja dostałam pierścionek i bukiet róż ![]() Czyli jak to mówią-zgodnie z tradycją
Edytowane przez Jelly37 Czas edycji: 2011-01-09 o 13:45 |
|
|
|
|
#1908 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1909 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
anka_bzz - ślicznotka pierwsza klasa
![]() Cytat:
ja też dostałam, ale w restauracji, podczas świętowania pół-rocznicy
|
|
#1911 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Twój facet się postarał ![]() ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Wiecie co,brakuje mi brzuszka... Teraz mam taki malutki.... Ale z drugiej strony,mam juz małą przy sobie
|
|
|
|
|
#1912 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.A na spacerek naprawdę warto iść - my przed obiadem się wybraliśmy - słoneczko super świeciło, cieplutko - kurczę, wiosnę czuć .Cytat:
Cytat:
. Tylko ciekawe, co wykombinuje z tym wózkiem, w końcu bądź co bądź, to już niedługo...może chce skrycie teściową Twoją namówić, czy jak . Ty to masz los z tym swoim mężem...szkoda, że nie można z nim szczerze pogadać, w końcu mógłby trochę poważniej do niektórych spraw podejść .Cytat:
.A Ala cudo . Nasz raczej blondas będzie, bo i ja i mąż jesteśmy blondyni, w rodzinie też jasne głowy raczej . Albo łysy, bo ja zgagi przecież w ciąży nie uświadczyłam prawieJa też jestem ciekawa . Mam nadzieję, że długo już nie będzie się męczyła i Gabi wyskoczy do niej szybciutko |
||||
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
Jelly ja to pierwsze zaręczyny wspominam z uśmiechem na twarzy
otóż mój eks zabrał mnie na jakąś tam zabawę w stylu muzyki weselnej. Poznałam jego znajomych z pracy itd. i nagle o 21 stanął przed mikrofonem z drgającym głosem i trzęsącymi się nogami oraz z pierścionkiem w ręku i przy wszystkich (a było ok 70 os.) spytał się czy zostanę jego żoną
Edytowane przez lilijka3 Czas edycji: 2011-01-09 o 14:11 |
|
|
|
#1914 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1915 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do bólu - też jakoś nie nastawiam się ani w jedną, ani w drugą stronę..... a opisów staram się nie brać do siebie, bo przecież nie ma sensu....... ![]() ta wybrałabym się na spacer, ale sama włóczyć się w moim stanie to trochę kiepsko...........
|
|
|
|
|
#1916 | |
|
BAN stały
|
[QUOTE=cytrynka3002;242627 04]A my już po obiadku - mąż dziś lepił pierogi z serem
.A na spacerek naprawdę warto iść - my przed obiadem się wybraliśmy - słoneczko super świeciło, cieplutko - kurczę, wiosnę czuć .No to pogratuluj Gosi serdecznie Oczywiście,że jej pogratulowałam ![]() Ona jest taka szczęsliwa....spodziewa się dziecka,ma kochającego narzeczonego,no i oczywiście nas-mnie i Jacka ![]() A Ala cudo . Nasz raczej blondas będzie, bo i ja i mąż jesteśmy blondyni, w rodzinie też jasne głowy raczej . Albo łysy, bo ja zgagi przecież w ciąży nie uświadczyłam prawieHaha,ja tam miałam zgagę może parę razy,ale Młoda ma czarne włosy po mnie ![]() Bo Jacek to blondyn z niebieskimi oczami,a ja brunetka z czarnymi ![]() Cytat:
Haha,no to nieźle ![]() Fakt,odmówić przy takiej gromadzie.... Ale skoro to eks,to faktycznie lepiej,że nie wzięliście ślubu
|
|
|
|
|
#1917 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super, ze wszytsko tak sprawnie i szybko poszło, jak ja bym chciała tak szybko urodzić. A czemu tak długo w szpitalu zostajesz???
|
|
#1918 |
|
Rozeznanie
|
dziewczynki uciekam na spacerek bo słońce zaraz się nam schowa
![]() tylko mi tu nie rodzić
|
|
#1919 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Wtedy na porodówce jej powiedziano, że akcja ma się w kilka godzin rozwinąć . Serio, oby już urodziła Gabi, na pewno jest zmęczona bardzo.A co do spaceru - no sama nie wychodź! Nie wiem co prawda, jak u Ciebie, ale u mnie na chodnikach jest lód - ja szłam pod rękę z mężem, a i tak kilka razy się poślizgnęłam, strach pomyśleć, co by było, jakbym sama szła... Kurczę, mi się tak marzy, żeby temperatura już była cały czas na +, śnieg się rozpuścił i było ciepło...jak sobie pomyślę, że moze jeszcze padać śnieg...brrr...lepiej nie |
|
|
|
|
#1920 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:09.

Al facet pracę stracił.)
To jedno bym zmieniła. Ale z drugiej strony - leżą tam kobiety w różnym stanie, personelu mało, pracy dużo, dodatkowi ludzie na oddziale robią ekstra zamieszanie. 

a teściowa durna jak cholera, rzadko się spotyka taką tępotę u ludzi... sorki, ale normalnie się zeźliłam. Dobrze, że Martusia już na świecie i możesz się trochę powściekać bez obaw, że jej zaszkodzisz 

Tak czy inaczej, te parę chwil zaraz po tym, jak wyskoczyła, było jednymi z najpiękniejszych w moim życiu.
. Mam nadzieję, że długo już nie będzie się męczyła i Gabi wyskoczy do niej szybciutko