W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011 cz.V - Strona 90 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-12, 14:43   #2671
ligotka
Rozeznanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

lilijko duze buziaki nie placz bo dzidzia sie denerwuje, spokojnie wdech wydech i dzwon do meza i pytaj go gdzie go wcielo...
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 14:44   #2672
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez LadySith Pokaż wiadomość

jeszcze jedno pytanie - czy w zakładzie pracy trzeba coś dodatkowo załatwiać (oprócz dostarczenia aktu urodzenia) - "w celu" rozpoczęcia macierzyńskiego? [jakiś wniosek czy to leci automatycznie]

Wydaje mi się, że to zależy od zakładu pracy. Ja dostałam taki świstek w szpitalu (jakieś zaświadczenie), TŻ wziął akt urodzenia a panienka w sekretariacie mi dała kretynka jakiś idiotyczny papier do wypełnienia - oświadczenie, że mi się dziecko urodziło.

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
dziewczyny a powiedzcie mi jakie wymazy robiłyście bo ja zrobiłam tylko ten gbs na paciorkowce i teraz nie wiem czy jeszcze na coś innego powinnam zrobić - bo olbka o bakteriach pisze jakiś.
Vilya - na posiewie powinny Ci wyjść wszystkie bakterie, bo oni je po prostu hodują - co wyjdzie, to masz w wyniku. Bez względu na to, że szkodliwe, czy nie... Wydaje mi się, że bez sensu robić coś ekstra.

Cytat:
Napisane przez weraa11 Pokaż wiadomość
Ja tylko na chwile, zeby Wam powiedziec co teraz sie u mnie dzieje bo ja juz sama nie wiem co to...
Weraa = takie bóle się mogą po seksie nasilić więc lepiej przystopować. Wiem, bo miałam tak raz. No-spa (o ile nic się nie zaczęło dziać) powinna wystarczyć.

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
a jak to z opłatami za poród rodzinny? ja pierwsze słysze...
Teoretycznie poród rodzinny przysługuje każdej rodzącej nieodpłatnie. Niestety szpitale starają się to obejść. U nas poród rodzinny 220zł, o ile sala jest wolna. Trzeba dopytać.

Cytat:
Napisane przez Enia_ Pokaż wiadomość
Mam pytanie odnośnie drętwienia rąk , dłoni
Ja od jakiś 5 dni mam tak w nocy, dosłownie budzę się z płaczem tak mnie bolą dłonie , czy któraś z Was ma coś takiego?
Byłam u ginki kazała brac magnez z b6 3xdziennie , biorę drugi dzień może troszkę pomogło

Drętwienie kończyn - jak Justine pisała - jest normalne, ja swoją ginekolog też o to pytałam.

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
agape z tymi opłatami jest tak, że niby ich nie ma, ale...... zawsze się coś znajdzie, a ty potem w szoku Wprost nikt Ci nie powie, że trzeba zapłacić

A z drugiej strony, jeżeli odmówi się płacenia to co? Nie będzie porodu rodzinnego, a mnie nagle będą traktować inaczej?? Paranoja........ Pamiętam, że nawet dziennikarze zrobili aferę wokół tej sprawy w zeszłym roku i jak na złość pokazali szpital gdzie chcę rodzić.........

U nas mówią wprost. Położna przyszła po porodzie jak odpoczywaliśmy z TŻem i nam powiedziała gdzie, u kogo i ile mamy zapłacić.
Szczerze, to się nie dziwię, że tak to wygląda... Polska służba zdrowia jest uboga.

Cytat:
Napisane przez cytrynka3002 Pokaż wiadomość
A co do czkawki - moje dziecko też ma przynajmniej raz dziennie . Śmieszne uczucie swoją drogą...
Jak się urodzi, też będzie miał. Śmiesznie to wygląda, dziecko leży z otwartymi oczkami i czka.

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Ja ruchów małej w ogóle nie licze i nie liczyłam. Podobno najważniejsze to po prostu czuć że się rusza tyle co zwykle, a nie zdecydowanie mniej i tyle. Moja też ma czkawki prawie codziennie, ale za to trwają jakieś 20-30min i już nie lubię tego uczucia, zwłaszca jak mi się o nogi obija...
Mi ginekolog na ostatniej wizycie robiła wszystkie przepływy i powiedziała, że za 10 dni mogę zacząć liczyć ruchy. Jest to właśnie związane ze starzeniem się łożyska. Ponoć jak dziecku czegoś brakuje, to "oszczędza się" wykonując mniej ruchów właśnie.

Cytat:
WIADOMOŚĆ OD DEWI:

"Witam, Blanka urodziła się o 10. Waży 3660g dostała 10 punktów. Czujemy się dobrze. Buziaki"

Oczywiście GRATULUJEMY świeżo upieczonej mamusi

GRATULACJE!
Kolejna dziewczynka.

Cytat:
Napisane przez la'Mbria Pokaż wiadomość
więc nie wiem czy jest sens coś jeszcze spakować (ale jesli się zdecyduję to oliwkę i mydełko jeszcze wezmę), no i pieluchy-oczywista sprawa.
dopytaj moze w szpitalu czy dają to się nazywa chyba "niebieskie pudełko" tam tez są probki pieluch i nawet jakieś gazetki dla mamusie- ale trzeba się o to upomnieć, bo czasem położne 'zapomną" dać i chyba sobie biorą kosmetyki i gazety

Niebieskie pudełko. Trzeba tylko ankietę wypełnić. Dostałam też pudełko z Dzidziusia, ale bez rewelacji.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 14:46   #2673
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
lilijko z ta babcia to dobre wiesci
moja babcia ma 71 lat, w piątek miała robioną endoprotezę, w poniedziałek przyszedł przystojny pan rehabilitant i już chodziła z chodzikiem, dzisiaj środa, a ona o kulach, jutro ma ponoć zaliczyć schody!!! a w następny poniedziałek do domu....... no po prostu ekspress i naprawdę ją podziwiam...

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
lilijko duze buziaki nie placz bo dzidzia sie denerwuje, spokojnie wdech wydech i dzwon do meza i pytaj go gdzie go wcielo...
NIE MA TELEFONU BO ZGUBIŁ DWA WRAZ Z PLECAKIEM!!!!!!!!!!
Inaczej dawno bym już to zrobiła........
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 14:51   #2674
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Lilijko to masz energiczną babcię! może to Pan rehabilitant tak na nią działa

Mi lekarz dał skierowanie na jeszcze jedno USG - za tydzień mam się zgłosić na nie by sprawdzić czy może mały się skusi odwrócić no i zbadać jego wagę bo twierdzi, że coś jest nie tak...
tzn zmartwił się za małym brzuchem i moją wagą (9kg do przodu) bo wszystkie pacjentki tyją w oczach i brzuchy mają po 110-130cm a ja mam 100.

No ale wyniki badań mam super, niby nic się tam nie skraca i jest ok jeszcze - także powiedział że pozwala mi od 16 stycznia robić co chcę i mogę rodzić :P :P bo jak tak będę leżała i nic nie robiła to przeciągnę za bardzo w drugą stronę.
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png
JeSuisUnPapillon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 14:56   #2675
vilya
Zadomowienie

Cytrynka, pisałaś, ze pod koniec dziecko mniej sie rusza a u mnie odwrotnie. Wcześniej prawie w ogóle a teraz to praktycznie cały dzień i całą noc (jak się przebudzę). Nie wiem kiedy ona śpi chyba wtedy co ja. No i mówiłam, ze nic mi nie dolega a jak wstałam od kompa i chodzę to mnie tak kluje na dole. Chyba się mała obniża. Ja sie tak zastanawiam jak na siebie patrzę, jak ona wyjdzie. Kurcze przecież głowa w stosunku do przejścia jest strasznie duża.

Aha a nie pochwaliłam się wagą, nie tyje już tak bardzo i nie widać zupełnie tego po ,mnie, mam mały okrągły brzuszek a przytyłam 20 kg. Ja tylko widzę że mi pupa i uda urosły inni nie zauważają. Nie wiem co jest ale zawsze ludziom wydawałam sie mniejsza niż wynikało to z centymetra, szczególnie jeśli chodzi właśnie o dolne rejony. Nawet w sklepie zawsze mi wciskano spodnie o 3 rozmiary za małe a jak mówiłam właściwy rozmiar to twierdzili że będą za duze.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez anka_bzzz Pokaż wiadomość

Vilya - na posiewie powinny Ci wyjść wszystkie bakterie, bo oni je po prostu hodują - co wyjdzie, to masz w wyniku. Bez względu na to, że szkodliwe, czy nie... Wydaje mi się, że bez sensu robić coś ekstra.
no u mnie w laboratorium było to jako 2 badania - gbs - na paciorkowce i ogólnei bakterie. Ja wcześniej zrobiłam tylko gbs bo pisałyscie o tym badaniu, a dopiero wczoraj sobie popatrzyłam ze ginka mi kazała zrobić wymaz bakteryjny to poleciałam szybko tylko że wyniki dopiero9 w przyszłym tygodniu. Zapieprzyłam po prostu.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:00   #2676
ligotka
Rozeznanie

ojc lilijko jak bym mojego szwagra widziala, on dokumenty gubi co miesiac :/ pozostaje czekac a propo babci ja mysle ze to zasluga tego przystojnego rehabilitanta
Stary 2011-01-12, 15:01   #2677
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez e_rosa Pokaż wiadomość
pewno tak bo to na śląsku było tylko teraz już nie kojaże miejscowosci dokładnie.

Ja mam mega doła, chce mi ryczeć i ogólnie mam dość wszystkiego. Pół nocy nie spałam, maluszek dalej nic nie działa - nic mnie nie boli, ja to chyba wcale nie mam skurczy (a to co myśle że skurcze są to mały chyba się wypina i główką dociska na szyjkę) wszyscy się pytają czy już urodziłam a mi się już nawet mówić nie chce. Jeszcze teraz mi doszły dziwne myśli (mama mnie też wczoraj tak nakręciła - że już się denerwuje ża tak długo) czy się małemu tam nic nie stanie jak będzie jeszcze siedział, czy nie poowija się pępowiną, czy jest dotleniny, masakra jakaś. Już zaczełam myśleć czy gince nie powiedzieć jutro o tym żeby cesarke zrobili, choć wole sn, ale ja przeciez się chyba wykończe do poniedziałku psychicznie. Może jutro się uspokoje jak mi zrobi to ktg, ale powiem jej że koniecznie usg też ma zrobić żeby zobaczyć małego (choć w sumie jestem tlko na ktg umówina)
Nic idę sobie przed tv posiedzieć może jakiś serial oglądne to może mi troche przejdzie. Już bym naprawde wolała chyba lezeć w szpitalu żeby być pod kntrolą cały czas...
Oj piękny dzień mi się dziś zapowiada.... jeszcze takiego zejścia to chyba nie miałam.
a nie mozesz isc na wywolanie?

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
aha...i przydatne toto?
ja bardzo lubialam sadze ze nie tylko pomoglo z brzuszkiem ale tez czulam sie bezpieczniej z rana

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:04   #2678
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Cytat:
A w ogole to musze Wam sie pochwalic jaka ciocia TŻa jest kochana Wczoraj z nia gadalam przez skyp'a (bo ona jest w USA) i mi powiedziala ze nie mam kupowac pieluch, bo ona miesiac temu () juz wyslala mega pake pieluch ze na 3 miesiace by mi powinno starczyc bylam w szoku bo domyslalam sie ze dostaniemy jakies prezenty....ale bardziej nastawilam sie na to, ze kazdy przniesie po prostu jakis jeden ciuszek a tu nagle taka paka pieluch... to milo, bo na pewno nas w ten sposob bardzo odciazyla finansowo... Moi chrzestni ostatnio dzwonili, ze na poczatku marca wpraszaja sie do nas zeby zobaczyc dzidziusia a znajac ich to tez troche nam pomoga finansowo, bo maja sporo kasy, a tez kiedys zaliczyli wpadke, jeszcze bedac na studiach, wiec wiedza, ze nie jest latwo i lekko... A do tego maja juz dorosle dzieci, ale im cos sie nie spieszy, zeby miec potomstwo, mimo, ze juz sa ok.8 lat po slubie Wiec moja corke tez juz nazywaja swoja wnuczka, bo w koncu to moi rodzice chrzestni Teraz wyjdzie na jaw kto ma gest Ale w sumie jak ja w przyszlosci bede dorobiona i komus sie dziecko urodzi, to tez chetnie dam $ albo jakis taki prezent w formie wlasnie duzej paki pieluch, bo wiadomo, ze to trzeba kupic, a tanie tez nie jest...

lilijko dobrze ze babcia szybko dochodzi do siebie
jak fajnie
u mnie już znajoma zapowiedziała że chce mnie odwiedzić (z dalszego miasta) jak już mały bedzie miał ponad m-c, bo ja ciągle ostrzegam że będę lać jak ktoś mi będzie truł dupę w 1 m-cu ze znajomych czy dalszej rodziny. Jedyne osoby jakie akceptuję to rodzice moi i TŻ

ja tam mam w nosie gesty...dla mnie liczy się pamięć a nie to co kto kupi małemu, nauczyłam się tego po mojej rodzinie - jak do prezentów to byli pierwsi w kupowaniu jak byłam mała pierdołek drogich..co by się pokazać, ale żeby zainteresować się jak zdrowie, nauka? pfffffffffff

Dewi GRATULACJEEEEEEEEEEEEEEEE EE
Stary 2011-01-12, 15:06   #2679
weraa11
Zadomowienie

Cytat:

Mi lekarz dał skierowanie na jeszcze jedno USG - za tydzień mam się zgłosić na nie by sprawdzić czy może mały się skusi odwrócić no i zbadać jego wagę bo twierdzi, że coś jest nie tak...
tzn zmartwił się za małym brzuchem i moją wagą (9kg do przodu) bo wszystkie pacjentki tyją w oczach i brzuchy mają po 110-130cm a ja mam 100.
Ja mam 10kg do przodu...i jak przeczytalam Twojego posta to az sie poszlam zmierzyc i...troche sie przerazilam...bo ja mam tylko 91cm Mam maly brzuch...kazdy mi to w sumie mowi, ze nigdy w zyciu by nie powiedzieli ze ja zaczelam 9 miesiac... Jedynie lekarz i polozna nic nie mowia na temat mojego brzucha...troche sie martwie bo USG tez bardzo opoznia termin mojego porodu, a to wlasnie przez male wymiary dziecka...

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:10   #2680
agape
Zadomowienie

Cytat:

Już się robi -normalnie prawie jak ginekolog się czuję. Z kółeczka wychodzi 9 luty...oczywiście przy cyklu 28 dniowym.
.
czyli skoro on mi powiedział że 12 lutego tzn że wziął pod uwage 31cykle super bo ja miałam nieregularne i myślałam że on mi na 28 dni wyliczył a 31 lepiej mi pasuje więc może się nastawię jednak na 12 lutego... bo wg usg 20 luty...

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:13   #2681
ligotka
Rozeznanie

agape czyli jak bede jechac na porodowke to mam Cie zabrac po drodze co?
Stary 2011-01-12, 15:17   #2682
weraa11
Zadomowienie

Cytat:
jak fajnie
u mnie już znajoma zapowiedziała że chce mnie odwiedzić (z dalszego miasta) jak już mały bedzie miał ponad m-c, bo ja ciągle ostrzegam że będę lać jak ktoś mi będzie truł dupę w 1 m-cu ze znajomych czy dalszej rodziny. Jedyne osoby jakie akceptuję to rodzice moi i TŻ

ja tam mam w nosie gesty...dla mnie liczy się pamięć a nie to co kto kupi małemu, nauczyłam się tego po mojej rodzinie - jak do prezentów to byli pierwsi w kupowaniu jak byłam mała pierdołek drogich..co by się pokazać, ale żeby zainteresować się jak zdrowie, nauka? pfffffffffff
Wiesz...nie to ze ja jakas materialistka ale u mnie czesc rodziny to straszne sknery....mimo, ze maja pieniadze, to wciaz narzekaja, ze oni ledwo co koniec z koncem wiaza a babcia, to wiecznie tylko o kasie gada...robi z siebie ofiare...dawala nam np.20zl na swieta mowiac ze ona ma przeciez tyle wnukow(5), to jakby kazdemu miala dac wiecej to by poszla z torbami...A jak dziadek zyl, nie kupowala ZADNYCH lekarstw, to mieli dla siebie ponad 2500zl emerytury... Teraz ma niecale 2tys. po smierci dziadka i gada, ze ona ledwo co daje rade finansowo wyrobic... Gdzie czasami rodzina 4-osobowa nie ma tyle na miesiac...a ona ma ta kase tylko dla siebie, do tego jest okazem zdrowia i nic jej nie dolega, zadnych lekow nie kupuje...

A co do wizyt, to ja wiadomo, ze w szpitalu tylko TŻa i ewentualnie rodzicow-o ile bedzie mozna a w domu to jakies 2tyg. chce spokoju i mysle, ze potem to juz niech sobie przychodza... Ja sama nie wiem jak wyglada noworodek, bo nigdy nikt tak bliski mi nie urodzil dziecka wiec nie chce tego innym zabierac...niech sie napatrza

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:34   #2683
JeSuisUnPapillon
Zadomowienie

Wera To chyba tylko i wyłącznie przez budowę ciała, przed ciążą nie miałam jakiegoś dużego brzucha i miałam dość naciągnięte mięśnie bo ćwiczyłam mając dietę przez kilka m-cy więc myślę że to też jakoś się przyczynia do wielkości brzucha. Także myślę że nie ma co się martwić najważniejsze by dziecko było ZDROWE, wielkie chyba też być nie musi bo to wyznacznikiem zdrowia nie jest.

Nie no rozumiem, tu nie chodzi o to czy ktoś jest materialistą no co Ty!
Ja też mam w rodzinie takie osóbki (oj moja jedna babcia to w ogóle chciałaby bym to ja jej kasę dawała bo twierdzi że nie ma - a dorabiała sobie gdzieś jeszcze, nawet nie dzwoni raz do roku na urodziny bo twierdzi że ma za niski abonament ) dlatego też nauczyłam się ich wszystkich olewać i wiem że niezbyt wiele otrzymam od nich.
Umiem liczyć na siebie - nie nastawiam się na cuda o tak powiem

Także widzę że obie mamy takie kochające babcie, ale co tam... ja zawsze sobie powtarzam że najważniejsze że mam za co żyć - nie ważne czy mam masę kasy czy mało, ale jakoś godnie się żyje i nie narzeka człowiek, a jak babcia chce ponarzekać...to niech zadzwoni do radia maryja

Noworodka to widziałam tylko na zdjęciu także boję się takiej kruszynki trochę, bo w sumie trzymałam na rękach 4lata temu mojego kuzyna który miał miesiąc i strach było (mimo że klocuś był);
Stary 2011-01-12, 15:36   #2684
karinaaa
Zadomowienie

DEWI OGROMNE GRATULACJE ZE JUZ TULISZ SWOJEGO BOBASKA

Cytat:
Napisane przez Koperco Pokaż wiadomość
witam, dopiero Was nadrobiłam

dzis wstałam po 11:30:P całą noc źle spałam i mąż wiedział, to był rano tak cichutko żeby mnie nie budzić..kochany jest
Niedawno pisałyście, że TŻtowie nie mogą się doczekać wyjścia z brzucha maluchów-mój też, zresztą ja też

Make_up_istka ja też malowałam łóżeczko i te farby do drewna i lakiery straaaasznie długo się wietrzą (u nas prawie miesiąc-wietrzyliśmy w mieszkaniu bo na dworze był śnieg)więc jeśli też macie zamiar wietrzyć je w domu to malujcie jak najszybciej, żeby zdążyć przed przyjściem dziecka na świat

Justine ja nie biorę do szpitala nic oprócz kremu na wyjście i pieluch(i ubranka na 2 doby + wyjście-ale to mąż dowiezie) bo u mnie wszystko dają. Może faktycznie zadzwoń i się dowiedz czy i co musisz wziąć ze sobą

ja zaszalałam wczoraj i kupiłam w końcu karmnik Alles, jest prześliczny!!muszę dokupić jeszcze jakieś 2 takie do spania i na sam początek, żeby mi nie było szkoda, ale jestem super zadowolona.Ba nawet mąż mówi że ładny
czekam aż przyjdą koszule i mogę zakończyć pakowanie do szpitala - w końcu!!

mnie nogi-łydki- i pachwiny bolą jak jestem bardzo aktywna. Znaczy dużo spaceruje, ch0dzę załatwiam-nie ma mnie cały dzień w domu. Wtedy w nocy i przez następny dzień muszę leżeć i odchorować bo już niestety nie daję rady

aha i GRATULUJE DEWI!!!!!
a moglabys pokazac linka do tego stanika Alles.Chyba ze kupilas w sklepie to jak odnosi sie do rozmiaru ,bo nie moge sie zdecydowac jaki rozmiar miski mam kupic a raczej mam sredni biust obecnie bo c

Cytat:

Wydaje mi się, że to zależy od zakładu pracy. Ja dostałam taki świstek w szpitalu (jakieś zaświadczenie), TŻ wziął akt urodzenia a panienka w sekretariacie mi dała kretynka jakiś idiotyczny papier do wypełnienia - oświadczenie, że mi się dziecko urodziło.

Weraa = takie bóle się mogą po seksie nasilić więc lepiej przystopować. Wiem, bo miałam tak raz. No-spa (o ile nic się nie zaczęło dziać) powinna wystarczyć.

Teoretycznie poród rodzinny przysługuje każdej rodzącej nieodpłatnie. Niestety szpitale starają się to obejść. U nas poród rodzinny 220zł, o ile sala jest wolna. Trzeba dopytać.

Drętwienie kończyn - jak Justine pisała - jest normalne, ja swoją ginekolog też o to pytałam.

U nas mówią wprost. Położna przyszła po porodzie jak odpoczywaliśmy z TŻem i nam powiedziała gdzie, u kogo i ile mamy zapłacić.
Szczerze, to się nie dziwię, że tak to wygląda... Polska służba zdrowia jest uboga.

Jak się urodzi, też będzie miał. Śmiesznie to wygląda, dziecko leży z otwartymi oczkami i czka.

Mi ginekolog na ostatniej wizycie robiła wszystkie przepływy i powiedziała, że za 10 dni mogę zacząć liczyć ruchy. Jest to właśnie związane ze starzeniem się łożyska. Ponoć jak dziecku czegoś brakuje, to "oszczędza się" wykonując mniej ruchów właśnie.

GRATULACJE!
Kolejna dziewczynka.

Niebieskie pudełko. Trzeba tylko ankietę wypełnić. Dostałam też pudełko z Dzidziusia, ale bez rewelacji.
ja zauwazylam ze moje dziecko rusza sie zdecydowanie mniej niz jeszcze w swieta .teraz czuje ze sie rozpucha i mnie pcha w biodro ale nie sa juz to takie maratony np 2 godz tylko kilka razy i spokoj wiec dobrze wiedziec ze to moze juz lozysko sie starzec.

A te niebieskie pudelko mozna rowniez wypelnic w necie i otrzymac na adres domowy.

Cytat:
Cytrynka, pisałaś, ze pod koniec dziecko mniej sie rusza a u mnie odwrotnie. Wcześniej prawie w ogóle a teraz to praktycznie cały dzień i całą noc (jak się przebudzę). Nie wiem kiedy ona śpi chyba wtedy co ja. No i mówiłam, ze nic mi nie dolega a jak wstałam od kompa i chodzę to mnie tak kluje na dole. Chyba się mała obniża. Ja sie tak zastanawiam jak na siebie patrzę, jak ona wyjdzie. Kurcze przecież głowa w stosunku do przejścia jest strasznie duża.

Aha a nie pochwaliłam się wagą, nie tyje już tak bardzo i nie widać zupełnie tego po ,mnie, mam mały okrągły brzuszek a przytyłam 20 kg. Ja tylko widzę że mi pupa i uda urosły inni nie zauważają. Nie wiem co jest ale zawsze ludziom wydawałam sie mniejsza niż wynikało to z centymetra, szczególnie jeśli chodzi właśnie o dolne rejony. Nawet w sklepie zawsze mi wciskano spodnie o 3 rozmiary za małe a jak mówiłam właściwy rozmiar to twierdzili że będą za duze.

---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

no u mnie w laboratorium było to jako 2 badania - gbs - na paciorkowce i ogólnei bakterie. Ja wcześniej zrobiłam tylko gbs bo pisałyscie o tym badaniu, a dopiero wczoraj sobie popatrzyłam ze ginka mi kazała zrobić wymaz bakteryjny to poleciałam szybko tylko że wyniki dopiero9 w przyszłym tygodniu. Zapieprzyłam po prostu.
ja tez przytylam 20 kg i wydaje sie strasznie duzo ale jakos maz mi mowi ze wcale tak po mnie tego nie widac i znajomi ze mam brzuch duzy ale ja generalnie bylam szeroka w biodrach

a co do mierzenia brzuszkow to wydaje mi sie ze u kazdej kobiety bedzie to w zaleznosci od budowy i szerokosci bioderek ,wiec jesli Wera jestes ogolnie drobinka to i brzuszek bedzie twoj mial mniej w cm

wiecie a ja mam takie juz bole w kroczu ,w pachwinach ze w nocy to czuje sie jak jakas po wypadku obolala .odczuwam juz te rozchodzenie kosci chyba od dwoch miesiecy ale w nocy to przesada tak boli.,
I czesto czuje jakby rozrywanie w pochwie i takie klucie nie wiem co to znaczy i uczucie jakby mialo mi cos stamtad wypasc

przez moja niecierpliwosc uszkodzilam lozeczko bo zawieszalam na scianie lampke i musialam troszke je podsunac wiec pchnelam noga i trach ...peklo w miejscu gdzie sie obniza szczebelki az sie poryczalam

a wczoraj stuknelam sie brzuchem w klamke od drzwi i opowiedzialam mezowi ze mnie w tym miejscu boli ,on biedny sie wystraszyl bo zobaczyl sine krechy na skorze i myslal ze to od tego a to oczywiscie nowe rozstepy co do uderzenia mam nadzieje ze to nie moglo zaszkodzic choc miejsce ciagle boli tj siniak byl

A mi rece tez dretwieja oraz 3 palce na dloni ,ktore w pierwszej ciazy tez dretwialy ,lekarz mowil ze to ucisk na nerwy i po powinno przejsc .
karinaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:38   #2685
olbka
Zadomowienie

e_rosa, Ty się nie martw i nie nakręcaj, dziecko może się owinąć pępowiną w każdej chwili. a to i tak jeszcze nic nie znaczy ja też mam schizę na tym punkcie. Ponoć 30% dzieci rodzi się owiniętych pępowiną. I co? I nic Jakby tak wszystkie z tych 30% umierały, to ile byłoby mniej ludzi... Pępowina jest rozciągliwa jakby co. Rozumiem, że masz już dość, skoro ja w 37/8 tygodniu mam już dość, to Ty tym bardziej... Ale pępowiną się nie martw!

Wera, rzeczywiście, z tymi pieluchami super sprawa. Ja się zacięłam na ekologiczne. Jak mi się urodzi taka kluseczka jak wychodzi z usg, to może od razu będą na nią pasować nie mogę się już doczekać normalnie... Przypomnijcie mi już na odchowalni, że tak się doczekać nie mogłam, jak będę po ścianach chodziła ze zmęczenia

Moja znowu coś się dzisiaj mniej rusza. Mam nadzieję, że to rzeczywiście tak przed porodem jest... Brzuch mi już tak wisi, że jak siedzę prosto, plecy pod kątem 90 stopni, to brzuch mi na udach leży tez tak macie?

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:39   #2686
mysiopez
Zadomowienie

ale sobie pospałam fiu fiu...

I głodna jestem jak smok! a lodówka pusta, bo przez dziwne zmiany męża nie mielismy kiedy na zakupy iść...a samej mi maz nie pozwala wychodzić..

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e66lgchoj.png
mysiopez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:47   #2687
cytrynka3002
Zadomowienie

Przepakowałam trochę torbę Małego - niby miał tylko trochę ciuszków, ale jak je przejrzałam, to połowę z powrotem do szafy schowałam...bo normalnie jakbym z nim na wakacje 2tygodniowe jechała. Tak sobie myślę, ze przecież w razie "w" mąż mi dowiezie, więc po co mam takie walizy napchane brać ze sobą.

Ciasto na pizzę zrobione, teraz czekam do 16 i wstawiam do piekarnika.

Cytat:
Mega się wkurzyłam , nie wiem czy dojadę do endokrynologa, bo mojego męża wcięło z moimi wynikami........... a miał jechać tylko po wyniki i nie ma go już 2h!!!!!!! Jak się nie zjawi do 15.20 to skopię mu te zgrabne 4 litery....... I najprawdopodobniej będę musiała je powtórzyć przez niego...... bo będą nieaktualne!!!!! A ja na to pieniędzy już nie mam!!!! Bosze, co za nieodpowiedzialność
Pozłościłam się się teraz, to czas na płacz..... ah te humory ciążowe.....
No to nieciekawie bardzo. Przytulaski ślę Tobie przez monitor chociaż...lipa jednym słowem, wiem, jak to jest denerwować się przed wizytą u endo, a tu jeszcze taki numer mąż wywinął.

Cytat:

Już się doczekać nie mogę!!

Mi na usg ostatnim też robił przepływy wszystkie i było super, powiedział, że już nie mam iść na usg do porodu, bo jest okej, ale ja pewnie i tak się przejdę.

Cytat:
moja babcia ma 71 lat, w piątek miała robioną endoprotezę, w poniedziałek przyszedł przystojny pan rehabilitant i już chodziła z chodzikiem, dzisiaj środa, a ona o kulach, jutro ma ponoć zaliczyć schody!!! a w następny poniedziałek do domu....... no po prostu ekspress i naprawdę ją podziwiam...
Moja babcia w tym roku ma 70tkę i też jest obrotna bardzo. Z czego się cieszę, bo ma charakter trudny bardzo, więc im więcej wychodzi, tym większy ja mam spokój. Teraz na przykład lata codziennie z przyjaciółką i szuka fajnego lokalu, gdzie wyprawi w lato urodziny.
A co do chorób, to moja bardzo lubi doszukiwać u siebie coraz to nowszych - ma 2 szuflady tabletek, podziwiam ją, ze nawet po ciemku ona wie co gdzie znaleźć ma.

Cytat:
No bo w każdym artykule tak piszą, prawda? Że pod koniec ciąży dziecko może być mniej aktywne i nie ma powodów do obaw. Ja u swojego też nie zauważyłam, zeby jakoś mniej się ruszał, mam nadzieję, że tak zostanie, bo lubię go czuć.

Olbko - ten brzuch na kolanach mniej najgorzej denerwuje...spodnie jak skejt musiałabym nosić, więc w leggach pomykam . A jak siedzę, to też mam go na udach - często rozkraczam nogi i tę piłkę "ładuję" między nogi!!

Karinaa - współczuję nowych rozstępów, ja swoim wypowiedziłam walkę i nowych na razie nie widzę, ale stare ani myślą znikać na razie!

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png

Edytowane przez cytrynka3002
Czas edycji: 2011-01-12 o 15:51
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:51   #2688
vilya
Zadomowienie

hihi, wiem, ze wcześnie ale jak byłam w Lidlu to kupiłam http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_15773.htm
Stary 2011-01-12, 15:55   #2689
zyrafa5
Raczkowanie

[QUOTE=lilijka3;24323822]WIADOMOŚĆ OD DEWI:

"Witam, Blanka urodziła się o 10. Waży 3660g dostała 10 punktów. Czujemy się dobrze. Buziaki"

Gratulacje dla Rodziców i dużo zdrówka dla Blanki
zyrafa5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 15:57   #2690
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
hihi, wiem, ze wcześnie ale jak byłam w Lidlu to kupiłam http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_15773.htm
Ale słodkie. Kurczę, muszę mamę poprosić, żeby poszła zobaczyć, czy jeszcze są, bo ma pod blokiem Lidla, a ja musiałabym kawałek jechać.
Bardzo mi się podobają.

Stary 2011-01-12, 16:07   #2691
olbka
Zadomowienie

Cytat:
Ale słodkie. Kurczę, muszę mamę poprosić, żeby poszła zobaczyć, czy jeszcze są, bo ma pod blokiem Lidla, a ja musiałabym kawałek jechać.
Bardzo mi się podobają.

mnie też a to nie jest tak, że maluch taki już uczący się jeść, powinien jeść z plastikowych sztućców? Pytam, bo nie wiem

Kasia
Stary 2011-01-12, 16:08   #2692
vilya
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo mi się podobają.

ja kupowałam wczoraj i było tego na stoisku dość dużo, więc myślę że powinny być
Stary 2011-01-12, 16:14   #2693
cytrynka3002
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olbka Pokaż wiadomość
mnie też a to nie jest tak, że maluch taki już uczący się jeść, powinien jeść z plastikowych sztućców? Pytam, bo nie wiem
Ale te sztućce może przecież używać starsze dziecko.
Na początku to raczej plastikowe łyżeczki i te sprawy są dla Malucha, bo przecież takimi "normalnymi" może sobie krzywdę zrobić - tak mi się wydaje też.

Dobra - pizza wstawiona, czekam na mężulka, zjemy i na szkołę rodzenia jedziemy.
Miłego popołudnia dziewczyny, zajrzę jeszcze wieczorem do Was.

Stary 2011-01-12, 16:26   #2694
olbka
Zadomowienie

Cytat:
Dobra - pizza wstawiona, czekam na mężulka, zjemy i na szkołę rodzenia jedziemy.
Miłego popołudnia dziewczyny, zajrzę jeszcze wieczorem do Was.

oo, my też pizzę mamy dzisiaj kupną, ale z naszymi dodatkami, bo nam się wreszcie przeterminują...

Kasia
Stary 2011-01-12, 16:34   #2695
karinaaa
Zadomowienie

Cytat:

mam dokladnie takie ale te raczej dla sztarszego dziecka ,ja swojej kupilam jak miala ponad 2 latka a wczesniej to plastikowe bo bezpieczne

Ale mam ochote na pizze wlasnej roboty mam tylko mrozone ale moze sie skusze bo takiej to lenie sie robic
po za tym paskudny dzis jest dzien ,szaro i leje wiec pije kawke bo jakas bez zycia jestem ,no i zajadam ciasteczka .

Co do rozstepow to po pierwszej ciazy mam i na tylku,na biuscie ,udach biodrach tylko na brzuchu wtedy zaden nie wyszedl i sie cieszylam ze chociaz tyle mnie ominelo to tak teraz nigdzie nie wyszly nowe tylko wlasnie na brzuchu
Zamowilam krem poporodowy z Musteli ,ale sie juz nie ludze ,sine krechy szybka nie zejda .
Maz ostatnio zaproponowal ze moze zarezerwujemy sobie wakacje w cieplym kraju na pazdziernik aby dzieciaki u babci zostawic a sami odpoczac.Ciekawe czy pomysl sie zrealizuje ale byloby cudownie
Stary 2011-01-12, 16:50   #2696
make_up_istka
BAN stały

JeSuis nie rozumiem lekarza - wszędzie słyszę że wielkość brzucha matki nie ma znaczenia w ciąży. Kwestia budowy i mięśni brzucha. Ja sama przybrałam 8kg (teraz schudłam 1kg) - moja mama 5kg - a w obwodzie brzucha mam 91cm mimo, że już jestem na samiutkiej końcówce ciąży. A dziecko rozwija się prawidłowo - nie jest ani specjalnie małe ani duże. Lekarz też nic mi nie mówi - tylko tyle, że tak mało przytyłam i się boi żebym po ciązy anemii nie miała i żeby mi się organizm nie osłabił, bo mi zęby i włosy powypadają

Też mam ochotę na domową pizzę, ale mama dziś wpadła na pomysł żeby zrobić wątróbkę - ku radości wszystkich poza mną...

Aha, jeszcze co do skurczów przepowiadających - u mnie są one o tyle dziwne, ze wcale przy zmianie aktywności nie przechodzą. Jak już są to są i nieważne czy leżę czy siedzę czy po chwili wstaję i się ruszam

lilijko mojej prababci wszczepili endoprotezę (biodra) w wieku 92lat. Dziś chodzi bez kuli (101lat) - od początku ich nie chciała - a do 98lat wchodziła na trzecie piętro w bloku

---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Postanowiłam też ponadrabiać zaległości towarzyskie przed porodem, bo potem nie będzie kiedy i dzis była u mnie dawno niewidziana koleżanka, jutro rano wpadnie druga, a po południu trzecia Zapisałam się na tę poniedziałkową wizytę u lekarza bo chyba jednak nie rozlecę sie przez weekend...

Aha, w "Skarbie" z Rossmana jest całkiem fajny artykuł Pawła Zawitkowskiego na temat pierwszych miesięcy życia dziecka

Edytowane przez make_up_istka
Czas edycji: 2011-01-12 o 17:00
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 16:58   #2697
agape
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Ja mam 10kg do przodu...i jak przeczytalam Twojego posta to az sie poszlam zmierzyc i...troche sie przerazilam...bo ja mam tylko 91cm Mam maly brzuch...kazdy mi to w sumie mowi, ze nigdy w zyciu by nie powiedzieli ze ja zaczelam 9 miesiac... Jedynie lekarz i polozna nic nie mowia na temat mojego brzucha...troche sie martwie bo USG tez bardzo opoznia termin mojego porodu, a to wlasnie przez male wymiary dziecka...
ja też mam tylko 94cm a wg terminu z karty to już 35tc5d ale lekarz nigdy nie mówił że za mały mam brzuszek...

edit: przytyłam 11kg i lekarz jest bardzo zadowolony z mojej wagi

Cytat:
agape czyli jak bede jechac na porodowke to mam Cie zabrac po drodze co?
chyba tak zaoszczędzimy na paliwie

normalnie szok! w poniedziałek zamówiłam 5 tych haftowanych ręczników a przed chwilą listonosz mi dostarczył paczkę a ja się bałam czy dojdzie do przyszłego weekendu

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019

Edytowane przez agape
Czas edycji: 2011-01-12 o 17:00
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-12, 17:02   #2698
karinaaa
Zadomowienie

Uwielbiam watrobke w moim rodzinnym miescie jest taki bar z domowymi obiadami w ktorym to jest moje danie nr 1
zawsze na urlopie sie tam zajadam

W Uk maja inna metode mierzenia brzucha ale dla nich bardzo wazna i ona wytycza czy trzeba robic dodatkowe np usg czy nie a mianowicie mierza brzuch wzdłuz ,od gory wytyczaja punkt pod biustem i do dolu.Musi odpowiadac dlugosc ilosci tygodni w ktorym aktualnie sie jest
u mnie jest o tydzien do przodu choc zalezy gdzie te punkty sie wybierze

hmm glodna jestem ale nie wiem na co mam ochote ,chyba na wszystko
Stary 2011-01-12, 17:23   #2699
ligotka
Rozeznanie

agape i jak te reczniki, fajne sa? ja tak mysle o moich dziadkach czy im takiego prezentu nie sprawic...
Ja jakos sie chyba zle mierze bo mam juz 110cm!!! A brzuszek nie jest gigantyczny, moze to przez te boczki ktore mialam juz przed ciaza i zawsze je uwzgledniam bo balam sie ze bedzie ich wiecej :/
Stary 2011-01-12, 17:26   #2700
muron
Zakorzenienie

Cytat:
ja w ciązy przytyłam 13 kg, brzuch 103 cm dzień przed porodem. Teraz jestem myślę z - 8, -9 kg, 1,5 tyg temu po wyjściu było -7 kg, a brzuch baardzo mi spadł, tzn i tak miałam maluni, jak na pocz. 4 miesiąca. Butelka działa i biust już przedciązowy- natychmiastowo;-) Zero rozstępów;-)

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=890431

Edytowane przez muron
Czas edycji: 2011-01-12 o 17:27
muron jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości