2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 107 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-15, 22:08   #3181
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
Ninaad super foty to ona tak ładnie otwiera pyszczka? moja Kinia to wysysa wszystko z łyżeczki zamiast szeroko otworzyć paszczękę

Ilona a jaki to sposób na usypianie? u nas też ciężko
ninaad dzwoń pewnie

Gabisun ciężko to tak opisać szybko Ogólnie chodzi o konsekwencję w działaniu i wychwycenie znaku zmęczenia (ziewanie i juz najpóźniej po 3 powinno się dziecko kłaść, czy tarcie oczek) To taki rytuał powinien być A jak przeczeka się moment i dziecko się drze to trzeba ba je uspokajać i odkładać i tak do skutku JA mam ta książkę jeśli chcesz wyśle Ci mailem Rozdział o śnie jest krótki zresztą cała nie jest długa i szybko się czyta Jak chcesz daj maila na prv bo ja bym musiała dużo pisać Ale jak nie chcesz książki to jutro napisze Ci na prv co dokładnie robię i wiecie co robię to od wczoraj i zaczyna działać
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-15, 22:47   #3182
malwina1204
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
widzę że u ciebie bardzo podobnie jak u mnie. moja też po kąpieli je i zasypia ale po 20-30 minutach się budzi i zaczyna się cyrk z usypianiem. pocieszę cię że ja wstaje w nocy 5-6 razy jednym słowem masakra ą

dzwoniłam ale nie odbiera moja mała za tydzień skończy 4 miesiące.

współczuje choroby

moja przewraca się z brzucha na plecy ale jeszcze tak bezwiednie, głowa ją przeciąża i się przewraca a potem płacze bo nie wie co się stało zabawki łapie pięknie i pakuje do buzi, przekłada z rączki do rączki. no i zaczęła się głośno śmiać więc rodzice robią wszystko żeby dziecko rozśmieszyć ale najlepiej wychodzi to mojej mamie, ona po prostu gada do małej a ta się chichra

u nas od wczoraj jakieś problemy z brzuszkiem. maluch ciągle pokrzykuje tak jakby ją coś bolało. może kupa się szykuje a może za wcześnie te krople na kolki odstawiłam
co dajesz dodatkowo jesc dzidzi???

Amelia 2.11.2010-53cm,2900g
malwina1204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 08:50   #3183
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Witam z rana A więc mój plan (a raczej Tracy Hogg i wasze rady i dziewczyn z fb poskutkowały w 80 %) więc tak jak zapchał się o 20 to potem według rady Tracy dokarmiłam go na śpiocha o 22.30 (ale nie chciał jeść coś ciumknął i nie chciał) no i co o 24 mały wstał z płaczem Więc ja go na boczek a ten jeszcze bardziej wiec go do cyca dałam załamana już że nic z tego nie będzie No i standardowo o 3 pobudka Więc zbudziłam TZ i mówię idź go przełóż na bok i ewentualnie daj cyca i co? dziecko zasnęło i spało do 5.30 więc poniekąd plan zadziałał Teraz się tylko zastanawiam czy go dokarmić o 22.30 czy odpuścić Albo może jeszcze dziś dokarmię (wczoraj się tylko obudził od dokarmiania po 1.30 h a przed wczoraj dopiero o 3 i potem o 5 ale jak Tz znowu da radzę go utłamsić to może będzie tylko o 5) zobaczymy dzisiejszej nocy A z gorszych wieści jestem chora wrrr dopiero Tz skoczył brać antybiotyk Franek jeszcze ma katar a teraz ja (mimo że ciągle biorę Rutinacee) właśnie TZ pojechał do apteki My się chyba nigdy nie wyleczymy I siedzę teraz w maseczce. No i pierwsza drzemka małego tez już zaliczona i udana
Stary 2011-01-16, 09:25   #3184
hagar1
Rozeznanie

witam,

u nas nocka ciut lepsza, małej udało się za jednym razem przespać 3 h, już dawno tak nie miała, niestety budziła się 4 razy i bardzo długo zasypiała. Po kąpieli nakarmiłam ją z 2 cycków i przynajmniej się nie darła i po kilku minutach zaczęła przysypiać, co potwierdza teorię o tym że jest małym głodomorem. niestety o odłożeniu do łóżeczka nie było mowy. wzięłam ją na ręce i zaczęła spokojnie zasypiać ale jak ją odłożyłam do łóżeczka to się rozbudziła i w najlepsze chciała się bawić. na szczęście nie płakała. jak zaczęła marudzić wzięłam ją na ręce i po chwili spała niby twardo jednak odłożenie zakończyło się płaczem, więc ją znów na ręce i tak spała prawie godzinę, jak ją odłożyłam to się rozdarła to dałam jej cyca, trzeba było ją jeszcze poluluać ale po 15 min o 22.20 zasnęła. obudziła się o 1.30, później o 3.30, 4.50, 6 i rano po 8.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Najgorsze jest to, że Natalka spała ładnie i teraz coś się jej porąbało...
u nas były zawsze problemy z zasypianiem ale jak już dziecko zasnęło (zazwyczaj między 20-21) to pierwszy cykl snu miało 3-4 lub 5 godzinny a teraz taka kupa

Cytat:
Napisane przez dra Pokaż wiadomość
hagar1 nie wiem czemu to wpisze w googlach chomikuj+Kazde dziecko moze nauczyc sie spac
to ci powinno tam wyskoczyć moze wtedy ściągniesz,jak nie to może jakby mailem by się dało przesłać, to bym przesłała.
dzięki za info, sprawdzę

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
Gabisun ciężko to tak opisać szybko Ogólnie chodzi o konsekwencję w działaniu i wychwycenie znaku zmęczenia (ziewanie i juz najpóźniej po 3 powinno się dziecko kłaść, czy tarcie oczek) To taki rytuał powinien być A jak przeczeka się moment i dziecko się drze to trzeba ba je uspokajać i odkładać i tak do skutku JA mam ta książkę jeśli chcesz wyśle Ci mailem Rozdział o śnie jest krótki zresztą cała nie jest długa i szybko się czyta Jak chcesz daj maila na prv bo ja bym musiała dużo pisać Ale jak nie chcesz książki to jutro napisze Ci na prv co dokładnie robię i wiecie co robię to od wczoraj i zaczyna działać
ja ci powiem że my na początku tak się staraliśmy usypiać ale niestety nie zdało to egzaminu, mała była za mała aby samodzielnie zasypiać w łóżeczku. za to w ciągu dnia plan się świetnie sprawdza, ale to samo tak wyszło. na początku ja walczyłam aby go wprowadzić i się denerwowałam że n ie wychodzi a teraz mała sama sobie tak dzień ułożyła, oczywiście z moją pomocą, śpi potem je, bawi się i znów śpi. więc jest jakiś rytm. prawdą jest też to o nie przegapianiu pierwszych objawów zmęczenia, u nas jak się przegapi i za późno zacznie się zasypianie to jest problem.

Cytat:
Napisane przez malwina1204 Pokaż wiadomość
co dajesz dodatkowo jesc dzidzi???
ja jeszcze nic nie daje, jesteśmy tylko na cycu. teraz zastanawiam się nad podawaniem mm na noc.

a ze smutnych informacji to jeszcze ta że mój mąż dziś wyjeżdża i wróci dopiero za tydzień a ja z małą sama buuuuu. oby tylko zaczęła lepiej spać bo zwariuje
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 09:31   #3185
martucha84
Zakorzenienie

Lenka* cieszę sie że jednak to nie 3 dniówka, mam nadzieję że u was już dobrze

Weronisia no taki film a jaka edukacja

waniliaania ja kaszkę dawałąm od razu na noc na hardcora i dajemy kaszkę i dzięki temu mniej wstaje a praktycznie tylko raz, chociaż wczoraj mięliśmy mocno poprzestawiany dzień bo ciągle byliśmy gdzieś a wieczorem Pat został z moją mamą bo szliśmy na urodziny i zjadł o 18-19 samo mleko i spał do 2 w nocy a potem o dziwo zjadł o 8 a nie o 6 więc nie wiem może był bardzo zmęczony a może już tak całkowicie wydłuża ten nocny sen, dziś mu damy jeszcze o 21 zobaczymy czy prześpi noc ale właśnie dzięki radom Traccy plus dzięki kaszce wstaje tylko raz..

aaneczka dobrze wiedzieć że to taka norma pełzaki w tył

ninaad jak słodko wygląda aniołeczek

Szczęśliwa cieszę się że tak się fajnie bawiłaś no a córcia wyczuła mamę musiała pokazać że tęskniła i że cię kocha super że naładowałaś akumulatorki

IlonaN2 trzymam kciuki za zdrówko, i łatwy plan napewno wam pomoże kilka dnii będzie rewelacja
Stary 2011-01-16, 09:37   #3186
ninaad
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Szczęśliwa Pokaż wiadomość
Apropo umiejętności: Dagmara chwyta zabawki wiszace na macie i pałąku leżaczka, i ciągnie do buzi (ale przy tym nerwów), wyciaga rączki do zabawek i umie je chwycić bardzo nieporadnie (zazwyczaj), jak wsadzę w rekę grzechotkę to bawi się nią dosyć długo.
Nie przekręca się na boki, ani z brzuszka na plecki ani odwrotnie
no ale chyba się tym nie martwisz? no bo nie ma czym..

Było świetnie, zjadłam obiad, popiwkowałam, poplotkowałam. Wyszłam z domu o 15, wróciłam 20:45- więc odpoczęłam,
super, że popołudnie się udało
Co ciekawe zaraz po moim powrocie do domu, kiedy zamieniłam kilka słów z meżem na przedpokoju (!) obudziła sie Dagmara która od ponad godziny spała już snem nocnym hehe nie wiem jak wyczaiła, że przyszłam ale oczy otwarte i krzyki ej ej, jak do niej podeszłam to myślałam, że z radości wyskoczy ze śpiworka... i ten uśmiech musiałam wyjąć z łóżeczka poprzytulać, wycałować i po 30 minutach poszła spać.
taaa....ja uwielbiam takie momenty
Na ostatniej wizycie u lekarza, we wtorek Pani Doktor połozyła Dagule na brzuchu i obserowała co robi i orzekła, ze przygotowuje się już do pełzania (głowa w górze ale ręce na boki i takie jakby odpychanie się, a nogi w ciągłym ruchu jakby pływała).
u nas też to tak wygląda. Tylko jeszcze raz na jakiś czas jak się zmęczy trzymaniem główki to trach- nosem o glebę
Cytat:
Ja dziś starłam jabłuszko i nie zasmakowało,ale wycisnełam troszkę soczku z teko jabłuszka i dobre,ale jeść to nie.
I nowe odkrycie mamy łapie nóżki rączkami i nóżki uciekają jak kopie hihi ,a do tego załapał skarpeteczki i uwielbia je ściągać
hehe- komicznie to musi wyglądać
Cytat:
ninaad dzwoń pewnie
napiszę sms-a ale trochę później- może śpi jeszcze
ja myślę, że dużo daje uważna obserwacja dziecka. Ja żadnych rad książkowych nie czytałam (tzn kiedyś pewnie czytałam ale i tak już nic z tego nie pamiętam), ale już prawie bezbłędnie wychwytuję moment, kiedy Ola jest zmęczona. Kładę do łóżeczka i raz-dwa zasypia, prawie bez marudzenia. Inna sprawa, że jako tako uregulował jej się rytm dnia, więc te pory zmęczenia i drzemki da się mniej więcej przewidzieć, patrząc na zegarek
Cytat:
u nas były zawsze problemy z zasypianiem ale jak już dziecko zasnęło (zazwyczaj między 20-21) to pierwszy cykl snu miało 3-4 lub 5 godzinny a teraz taka kupa

a może spróbuj dokarmiać na noc np kaszką? Bo u nas było też tak, że Ola przez długi czas zasypiała o 20 i budziła się ok 2-3 a potem rano. Później się to pozmieniało praktycznie z dnia na dzień i zaczęła się budzić w nocy co 1-2 h. Teraz wieczorem karmię ją kaszką i śpi ok. 7 h bez przerwy (a czasem nawet dłużej- zależy ile zje tej kaszki). No i pomogło też, że karmię małą z butelki (odciąganym pokarmem, co mnie straaasznie frustruje). Teraz zjada jednorazowo więcej i ma dłuższe przerwy między posiłkami.

a ze smutnych informacji to jeszcze ta że mój mąż dziś wyjeżdża i wróci dopiero za tydzień a ja z małą sama buuuuu. oby tylko zaczęła lepiej spać bo zwariuje
tydzień szybko zleci
ninaad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 10:44   #3187
Lisica1
Zadomowienie

A czemu wy tak szybko dokarmiacie swoje dzieci..np.jak skonczy 4 miesiace to juz dajecie im jabluszka...czy one nie najadaja sie mleczkiem...czy to jakas regula..nie rozumiem...nie lepiej zaczac jak ma ok.pol roku...
I mam jeszcze jedno pytanie..wiekszosc z was karmi male sztucznym mlekiem...czy nie macie swojego mleka...czy od razu nie mialyscie..czy jak to bylo..po prostu nie lecialo?...
Stary 2011-01-16, 10:53   #3188
hagar1
Rozeznanie

ninaad a ile twoja córeczka ma? i jak z tą kaszą robisz, zagęszczasz nią swoje mleko czy jak? jaka to kaszka?? no ja też myślałam żeby za nim zdecyduje się na mm podawać jej na noc butelkę z moim mlekiem ale odciąganie to też dla mnie męczarnia. a i jeszcze jedno, od kiedy można dawać kaszkę, ja gdzieś czytałam że już w piątym miesiącu. czy to znaczy że po skończeniu 4 jak się 5 zacznie czy po skończeniu 5.??

Lisica1 ja jak na razie karmię tylko cyckiem. moja córcia ma prawie w 22 lutego skończy 4 miesiące

Edytowane przez hagar1
Czas edycji: 2011-01-16 o 11:26
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 11:03   #3189
bordowa
Wtajemniczenie

Cytat:

ja ci powiem że my na początku tak się staraliśmy usypiać ale niestety nie zdało to egzaminu, mała była za mała aby samodzielnie zasypiać w łóżeczku. za to w ciągu dnia plan się świetnie sprawdza, ale to samo tak wyszło. na początku ja walczyłam aby go wprowadzić i się denerwowałam że n ie wychodzi a teraz mała sama sobie tak dzień ułożyła, oczywiście z moją pomocą, śpi potem je, bawi się i znów śpi. więc jest jakiś rytm. prawdą jest też to o nie przegapianiu pierwszych objawów zmęczenia, u nas jak się przegapi i za późno zacznie się zasypianie to jest problem.
Nie ma czegoś takiego

Cytat:
Napisane przez Lisica1 Pokaż wiadomość
A czemu wy tak szybko dokarmiacie swoje dzieci..np.jak skonczy 4 miesiace to juz dajecie im jabluszka...czy one nie najadaja sie mleczkiem...czy to jakas regula..nie rozumiem...nie lepiej zaczac jak ma ok.pol roku...
I mam jeszcze jedno pytanie..wiekszosc z was karmi male sztucznym mlekiem...czy nie macie swojego mleka...czy od razu nie mialyscie..czy jak to bylo..po prostu nie lecialo?...
Ja zacznę dawać jak skończy 5 lub 6 miesięcy, to zależy od tej skazy co się nam teraz wredna pojawiła
A ja mleka nie miałam, ale jakoś je wywalczyłam, a jak już je miałam to Asia nie chciała piersi, więc zaczęłam odciągać. I po 2 miesiącach pokarmu nie mam już niestety.
Stary 2011-01-16, 11:11   #3190
kasienka1701
Zadomowienie

Cytat:
Chodzi po prostu o to,że po czwartym miesiącu możesz,ale nie musisz zacząć rozszerzać dietę dziecka.Skoro chcesz zacząć od pół roku to zacznij jak skończy małe pół roku...
W drugiej kwestii się nie wypowiem,bo ja póki co karmię tylko cycem...

kasienka1701 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 11:14   #3191
waniliaania2009
Wtajemniczenie

prosze napiszcie mi mamusie bejbikow ktore ukonczyly juz 4 miesiace plan jedzenia, czyli co o jakiej godzinie. Bo ja sie zastanawiam maly jadl:
7 mleko
10- mniej niz pol sloiczka jablek i 50 ml herbatki
kiedy teraz podac mleko. Trzymacie dziecko w odstepie dluzszym czy jak glodne dajecie.
I czy jak obiadek (marchewka) to tez mleko czy tylko herbatka??? bo ja juz nie wiem ;( kurde

I jeszcze jak kaszke robie na 200 ml to ile miarek kaszki dajecie? tak aby wypil smoczkiem tym avent do kaszek?
waniliaania2009 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 11:29   #3192
calabria
Raczkowanie

waniliaania- myśle że z czasem sama wyczujesz swoje dzieciątko ile czego i kiedytak mi sie wydaje..ja z mlekiem zawsze chociaz troche czekam zanim podam po jedzonku.my jestesmy narazie na marchewce jabłuszku i kaszce.a ile pisze na opakowaniu od kaszki?

lece na zakupy później może uda mi sie troszke podczytac

a jeszcze pytanko jakie kupki mialy wasze dzieci po jabłuszku i marchewce?bo ja sie nastawilam ze kupka bedzie pomaranczowa a byla zielonkawa(podobno jest zielona póki organizm sie przyzwyczai do nowego pokarmu)ale byla tez troszke ciemna,nie wiem mozliwe zeby np.jabłko sfermentowało?

https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...il-312530.html
Prosimy o głos
calabria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 11:48   #3193
Klarissa
Zakorzenienie

U mnie kolejna noc do bani... dziewczyny ja już nie mam pomysłu. Teraz Natalka nie budzi się już na jedzenie w nocy bo nie chce wtedy jeść tylko tak po prostu kwęka i marudzi jakby chciała żeby się z nią bawić... a w dzień wczoraj też nie chciała spać, do tej pory miała zawsze 3-4 drzemki ok. godzinne w ciągu dnia, a wczoraj miała aż jedną na 45 minut...
Stary 2011-01-16, 12:13   #3194
cellaris
Rozeznanie

Hej dziewczynki ja narazie na szybciocha bo mała wstała i obiadek trzeba dać....

Cytat:
U mnie pokarm był ale marta się na cyc wypięła (podobno tak się zdarza ale rzadko) no i jeszcze w szpitalu dostała mm. Dietę rozszerzałam już w 3,5m-cu (proszę nie bić) mała się poprostu nie najadała...karmienie mlekiem co 1,5godz. po 200ml 3 miesięczne dziecko nie jest standardem. Zresztą dziewczyny nieraz czytay moje słowa rozpaczy że mam takiego głodomora. Jak podałam małej marchew to zorientowałąm się,że marcie wystarczy 5 godz. na zjedzenie, strawienie i wydalenie jedzonka. Ma b.szybką przemianę materii.

Cytat:
Napisane przez waniliaania2009 Pokaż wiadomość
prosze napiszcie mi mamusie bejbikow ktore ukonczyly juz 4 miesiace plan jedzenia...?
U nas jest tak...
8:00 mleko 230ml
10:30 jabłko (pół słoiczka) + herbatka 100ml
12:00 obiadek (ostatnio marchewka z ziemniakiem) + sok jabłkowy (120ml)
14:30 mleko 200ml+5 łyżeczek kaszki ryżowej podane w butelce + herbatka
17:00 mleko 200ml
19:30 lub 20:00 mleko 230ml+herbatka
no i w międzyczasie duuuużo herbatki mała pije ok 300-350 płynów

trochę tego dużo i często,ale marta śpi bite 12 godzin w nocy bez przerw na jedzenie, picie czy marudzenie więc musimy nadrobić w dzień....

Cytat:
U mnie kolejna noc do bani... dziewczyny ja już nie mam pomysłu. Teraz Natalka nie budzi się już na jedzenie w nocy bo nie chce wtedy jeść tylko tak po prostu kwęka i marudzi jakby chciała żeby się z nią bawić... a w dzień wczoraj też nie chciała spać, do tej pory miała zawsze 3-4 drzemki ok. godzinne w ciągu dnia, a wczoraj miała aż jedną na 45 minut...
Oj biedna a tak przy okazji to ty pisałaś,że na ostatniej wizycie lekarka jakieś szmery w serduszku twojej małej usłyszała? ... kurcze marta chce jeść zaraz napiszę dalej
Stary 2011-01-16, 12:15   #3195
malwina1204
Rozeznanie

hagar-ja bym podawała ju z coś konkretniejszego jak tak nocki u ciebie wygladają ja bym zwariowała...

a u nas:dokarmilam na spiaco o 23 i wstała o 5 dopiero i o 8

Stary 2011-01-16, 12:41   #3196
kaska1980
Rozeznanie

Witajcie mamuśki w niedzielne popołudnie.
Ja również dołączam się do grona mam, których maluchy mają kłopoty ze spaniem. Naszemu małemu cos się poprzestawiało i chodzi spać ok 24. Już 2 noc z rzędu tak wygląda. Najgorsze jest to, że usypia lulany na rękach i nieraz to nocne usypianie trwa ponad godzine. Potem budzi sie między 4-5 na jedzonko i nieraz zasypia od razu a nieraz strzela focha. W dzień tradycyjne 30 minutowe drzemki. Jestem wykończona tym, że to lulanie tak długo trwa i że mały tak późno chodzi spać. Za tydzień skończy 3 miesiące i z wprowadzeniem planu samodzielnego zasypiana w łóżeczku chce jeszcze zaczekać.

A druga kwestia to karmię małym na noc sztucznym mlekiem bo wydaje mi się, że moim mlekiem nie bardzo się najada. Po sztucznym potrafi wytrzymać 3 godziny a na moim już nieraz po 2 jest głodny. Myślicie, że się nie najada? Nie chce wlewać mu do brzusia co 2 godziny 130 ml bo to chyba nie bardz normalne
Dodatkowo od początku ściągam swój pokarm i powiem Wam, że jestem już naprawdę bardzo zmęczona tym wszsytkim. Usypianie, ściąganie pokarmu, zastój w piersi, którą mały przygniaa podczas lulania. Kiedy to się wszystko skończy Kiedy mój mały pójdzie spać o normalnej porze kiedy prześpi całą noc abym mogła w końcu odzyskać siły i radośc z macierzyńswa
kaska1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 13:22   #3197
cellaris
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kaska1980 Pokaż wiadomość

A druga kwestia to karmię małym na noc sztucznym mlekiem bo wydaje mi się, że moim mlekiem nie bardzo się najada. Po sztucznym potrafi wytrzymać 3 godziny a na moim już nieraz po 2 jest głodny. Myślicie, że się nie najada? Nie chce wlewać mu do brzusia co 2 godziny 130 ml bo to chyba nie bardz normalne
Dodatkowo od początku ściągam swój pokarm i powiem Wam, że jestem już naprawdę bardzo zmęczona tym wszsytkim. Usypianie, ściąganie pokarmu, zastój w piersi, którą mały przygniaa podczas lulania. Kiedy to się wszystko skończy Kiedy mój mały pójdzie spać o normalnej porze kiedy prześpi całą noc abym mogła w końcu odzyskać siły i radośc z macierzyńswa
Kochana moja marta ostatni raz zjadła 130 ml mleka jak miała 5 tyg. i teraz coraz więcej, już doszłyśmy do 230ml mleka co 2,5 godz. ale.....w nocy śpi od 20:00 do 7:30 bez przerw na jedzenie, śpi jak kamień od momentu jak skończyła 2 miesiące. Ja daje marcie jeść kiedy chce i ile chce, czyli dużo i często. A i jeszcze my od samego początku jesteśmy na mm dla głodomorów

A co do szmerów w sercu....wyczytałam w mojej mądrej książce "pierwszy rok życia dziecka",że pediatrezy b.czesto w tym pierwszym roku słyszą takie szmery. Po ich natężeniu, typie i czymśtam sa w stanie stwierdzic czy to coś niepokojącego czy....normalne fizjologiczne zmiany....podobno komory serca nie rosną symetrycznie i z tąd ten szmer. Po ok 1-2 latach wszystko się normuje. No ale lekarze dla świętego spokoju i tak kierują na usg czy do kardiologa....to tak gdyby u którejś z nas na kolejnej wizycie coś nie daj boże "wyszło"
Stary 2011-01-16, 13:35   #3198
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Cytat:
Ja również dołączam się do grona mam, których maluchy mają kłopoty ze spaniem. Naszemu małemu cos się poprzestawiało i chodzi spać ok 24. Już 2 noc z rzędu tak wygląda. Najgorsze jest to, że usypia lulany na rękach i nieraz to nocne usypianie trwa ponad godzine. Potem budzi sie między 4-5 na jedzonko i nieraz zasypia od razu a nieraz strzela focha. W dzień tradycyjne 30 minutowe drzemki. Jestem wykończona tym, że to lulanie tak długo trwa i że mały tak późno chodzi spać. Za tydzień skończy 3 miesiące i z wprowadzeniem planu samodzielnego zasypiana w łóżeczku chce jeszcze zaczekać.

dziewczyny ja wiem że nie każdy wierzy w Łatwy Plan ale u mnie on naprawdę zaczyna skutkować Tak jak pisałam May mimo pobudek nocnych nie został dziś nakarmiony i co usypiał dalej Wprawdzie to dopiero jedna noc ale ja jestem optymistycznie nastawiona I w dzień po dwóch dniach męczarni płaczu i niewiedzy jakie sygnały mi dziecko wysyła dziś już 2 drzemka i mały sam zasypia i śpi ponad godzinę a przy tych nerwach z zasypianiem spał max 30 minut Jestem z siebie dumna

Cytat:
a u nas:dokarmilam na spiaco o 23 i wstała o 5 dopiero i o 8
No u nas prawie tak samo dokarmiłam go o 22.30 ale nie chciał jeść obudził się sam o 24 zjadł Potem obudził się o 3 Tz mu zmienił pozycje snu i zasnął i spał do 5.30
Stary 2011-01-16, 14:03   #3199
Lenka*
Zadomowienie

GG do Lenka*

Cytat:
Lenka*a u jakich dzieci wystepuje ta 3-dniowka? chodzi mi o wiek (ilosc miesiecy )
nie wiem za bardzo, dopiero się dowiedziałam od lekarki że niemowlak może mieć trzydniówkę, myślałam że starsze dzieci to mają..

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Lenka* cieszę sie że jednak to nie 3 dniówka, mam nadzieję że u was już dobrze
mała ok, tylko katarek ma, za to ja jestem chora

Cytat:
moim zdaniem 4-5 mcy to dobry moment żeby rozszerzyć dietę, te 6 miesięcy to chyba trochę takie naginanie żeby mama karmiła piersią jak najdłużej.. większość dzieci na piersi jest gotowych do rozszerzenia diety już wcześniej i chętnie je warzywka, zupki itd. schemat żywienia niby jest, ale każde dziecko jest inne i ma różne potrzeby.. czytałam zresztą, że 4-5 mcy to moment kiedy niemowlę bardzo szybko się rozwija i często jest głodne, ma większe potrzeby, więc raczej warto podać coś więcej niż mleko mamy... ja w każdym razie tak uważam.

Cytat:
prosze napiszcie mi mamusie bejbikow ktore ukonczyly juz 4 miesiace plan jedzenia, czyli co o jakiej godzinie. Bo ja sie zastanawiam maly jadl:
7 mleko
kiedy teraz podac mleko. Trzymacie dziecko w odstepie dluzszym czy jak glodne dajecie.
I czy jak obiadek (marchewka) to tez mleko czy tylko herbatka??? bo ja juz nie wiem ;( kurde
musisz sama sprawdzić, kiedy twój maluch zgłodnieje, jednym to jabłko na trochę starcza, a inne wołają zaraz...

moja np. wstała dziś o 8.00 i
- 9.30 - zjadła 70ml mojego mleka (odciągałam i podałam w butelce)
- 11.30 - pół słoiczka marchewki z ziemniakiem + herbatka 50 ml
- 13.00 - 90 ml mleka... może jeszcze nie była głodna i to za wcześnie... następnym razem podam mleko jeszcze później, zobaczymy..

ja jak daję warzywo/owoc to tylko herbatka, dawałam przedtem mleko, ale Mała nie chce
Stary 2011-01-16, 14:06   #3200
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Amelia ma 2 miesiace i 2 tyg i ja jej podaje tylko piers najada sie bardzo w dzien troszke wody z glukozą lub jak kupy nie ma z 2 dni herbate z kopru+rumianek nic dodatkowo nie daje bo jest nakarmiona dobrze moim pokarmem.Dziewczyny dokarmiają bo to też zalezy od dziecka ile potrzebuje,dla niektórych mleczko to już za mało,trzeba patrzec na potrzeby dzidziusia!)

Stary 2011-01-16, 14:10   #3201
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
Kochana moja marta ostatni raz zjadła 130 ml mleka jak miała 5 tyg. i teraz coraz więcej, już doszłyśmy do 230ml mleka co 2,5 godz. ale.....w nocy śpi od 20:00 do 7:30 bez przerw na jedzenie, śpi jak kamień od momentu jak skończyła 2 miesiące. Ja daje marcie jeść kiedy chce i ile chce, czyli dużo i często. A i jeszcze my od samego początku jesteśmy na mm dla głodomorów
To kurcze może mój też jest małym głodomorem. A jakie mm podajesz małej. A jak Ty to robisz, że mała zasypia Ci tak szybko i sama zasypia w łóżeczku.

Cytat:
dziewczyny ja wiem że nie każdy wierzy w Łatwy Plan ale u mnie on naprawdę zaczyna skutkować Tak jak pisałam May mimo pobudek nocnych nie został dziś nakarmiony i co usypiał dalej Wprawdzie to dopiero jedna noc ale ja jestem optymistycznie nastawiona I w dzień po dwóch dniach męczarni płaczu i niewiedzy jakie sygnały mi dziecko wysyła dziś już 2 drzemka i mały sam zasypia i śpi ponad godzinę a przy tych nerwach z zasypianiem spał max 30 minut Jestem z siebie dumna
IlonaN2 ten Łatwy Plan jest z tego poradnika" Każde dziecko....". A czy wcześniej małego musiałaś lulać i nosić na rękach do snu
Stary 2011-01-16, 14:13   #3202
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
7 mleko

I jeszcze jak kaszke robie na 200 ml to ile miarek kaszki dajecie? tak aby wypil smoczkiem tym avent do kaszek?
Zalezy jak wstanie, u nas pobudka jest albo ok. 10, albo po 12.
Wiec, np.
Godzina 10 - butelka z mlekiem, 210ml
13 - znowu mleko 210ml
16 - obiadek, np. marchew z ziemniakiem lub jablko z kleikiem, objetosciowo wiecej niz sie zmiesci w sloiczku, bo moj maly to glodomorek
Ok, 17, zeby zrobic odstep po obiedzie np. soczek jablkowy, taki zwykly z sokowirowki. Zmieszany np. z woda, bo maly uwielbia wszelkiego typu soczki i jak nie wypije wiecej niz 100ml to jest ryk.
19-20 - kapiel i butelka 210ml
Jesli nie chce spac, to jeszcze ok. 23 ma butle, ale to niezbyt czesto. Tak jak zazwyczaj je o 12-13, nie 10.

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 14:15   #3203
malwina1204
Rozeznanie

śpiąca królewna

1)wyciąganko
2)ziewanko
3)spanko
4)na brzuszku <usta się schowały>hehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC04582.jpg (34,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04585.jpg (35,4 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04584.jpg (35,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC04592.jpg (40,7 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez malwina1204
Czas edycji: 2011-01-16 o 14:17
Stary 2011-01-16, 14:16   #3204
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
To kurcze może mój też jest małym głodomorem. A jakie mm podajesz małej. A jak Ty to robisz, że mała zasypia Ci tak szybko i sama zasypia w łóżeczku.

IlonaN2 ten Łatwy Plan jest z tego poradnika" Każde dziecko....". A czy wcześniej małego musiałaś lulać i nosić na rękach do snu

łatwy plan jest z książki ''Jezyk niemowląt''

Stary 2011-01-16, 14:18   #3205
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest szybko. Wiele pediatrow mowi, ze juz w 3 miesiacu mozna podawac soczki (rozcienczone z woda), a po 4 miesiacu MOZNA, ale nie trzeba rozszerzac diete.
Jesli dziecko jest zapatrzone jak ktos je, chetnie samo je, to niby dlaczego mam mu tego odmawiac?
I nie kazdy karmi mlekiem modyfikowanym dlatego, ze nie mial wlasnego. Moze po prostu nie chce? Przeciez to nie regula, ze trzeba karmic piersia.

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
śpiąca królewna

1)wyciąganko
2)ziewanko
3)spanko
4)na brzuszku <usta się schowały>hehe
Cudo!

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-16, 14:20   #3206
malwina1204
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie mamuśki w niedzielne popołudnie.

u nas tez tak było ze drzemka trwa w dzien 30 min czasem do teraz sie zdarza bardzo duzo z nią sie bawie tak ją wymęcze zabawą śpiewaniem itp że placze bo chce odpoczynku i pada od razu ))

Stary 2011-01-16, 14:44   #3207
dra
Zakorzenienie

Ja stosowałam Łatwy Plan,ale on nie dla mojego synka.W sumie w dzień dobrze on działa,ale w nocy niestety nie.Ja walczyłam długo i się poddałam,bo świra bym dostała,bo już nerwy mi puszczały więc powiedziałam koniec.Ale u nas się sprawdza,ze jak widzę oznakę zmęczenia nie kładę go,jeszcze z godzine czasem 2 próbuje chodzić,zabawiać i wtedy widzę,ze ledwo już patrzy i kłade do łóżeczka i niecała minuta dziecko mi śpi-ale później i tak u nas w łóżku ląduje,bo głodomorek je przez sen i mi się już nie chce odkładać.Więc ja jestem tego zdania,że nie na każde dziecko działa ten plan,ale warto spróbować,może akurat na wasze dziecko podziała.

Lisica1 wiesz nie wiem jak długo,ale od jakiegoś czasu jest,że do pół roku wystarczy pierś,kiedyś już wprowadzali po 4miesiącu i żyjemy.Ja na razie podchody robię,na razie ze smakami się będziemy zapoznawać no i trzeba patrzeć na dziecko jeżeli chce jeść to nie można mu odmówić,jak dziecko nie będzie chciało to da ci znak,że nie chce wtedy można się wstrzymać.A niektóre dzieci się nie najadają i trzeba rozszerzać dietkę już.Mój je co 2h czasem zdarzy się co 3,a na tym etapie już powinien wiecej przerw robić,więc daję jabłuszko,ale wczoraj był pierwszy raz i nawet pół łyżeczki nie chciał zjeść wypluwał,ok nie to nie nie zmuszam,ale za to soczek wypił z jabłuszka z przyjemnością.A ja nadal karmie piersią.

kaska1980 Łatwy Plan jest z 'Języka Niemowląt', tamten link co dałam 'Każde dziecko'.... to jak przestawić nocnych marków
Ty się ciesz,ze o 24.Mój chodził do niedawna o 4 nad ranem dopiero spać,ostatnie dni chodzi 1a2 i jestem szczęsliwsza,ale no jeszcze musimy popracować chociaż,aby chodził spac 23/24 to już bym była szczęśliwa.Muszę się zabrać za czytanie książki w końcu może coś tam będzie pomocne,zamierzam spróbować,najwyżej się znów poddam.

malwina1204 ślicznotka małai jak fajniusi śpi
Stary 2011-01-16, 14:59   #3208
Lisica1
Zadomowienie

Cytat:
Amelia ma 2 miesiace i 2 tyg i ja jej podaje tylko piers najada sie bardzo w dzien troszke wody z glukozą lub jak kupy nie ma z 2 dni herbate z kopru+rumianek nic dodatkowo nie daje bo jest nakarmiona dobrze moim pokarmem.Dziewczyny dokarmiają bo to też zalezy od dziecka ile potrzebuje,dla niektórych mleczko to już za mało,trzeba patrzec na potrzeby dzidziusia!)
Moja ma 2 miesiace i 3 tyg....i tez daje tylko cyca...nieraz ale to bardzo rzadko herbatke z kopru...moja tez chyba jest dobrze nakarmiona bo nie placze..a w nocy spi od ok.22-23 do 8-9.....czyli ze nasz pokarm musi byc dobry i wartosciowy...
A bierzesz jakies witaminy..bo ja biore Feminatal N i troszke wiecej jem tzn...czuje taki lekki glod i mam ochote zjesc jakis jogurt lub serek albo jakies biszkopty...chyba dziecko tak ze mnie wysysa...

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
To nie jest szybko. Wiele pediatrow mowi, ze juz w 3 miesiacu mozna podawac soczki (rozcienczone z woda), a po 4 miesiacu MOZNA, ale nie trzeba rozszerzac diete.
Jesli dziecko jest zapatrzone jak ktos je, chetnie samo je, to niby dlaczego mam mu tego odmawiac?
I nie kazdy karmi mlekiem modyfikowanym dlatego, ze nie mial wlasnego. Moze po prostu nie chce? Przeciez to nie regula, ze trzeba karmic piersia.
No nie jest regula ale wszedzie pisza ze mleko mamine to skarbnica witamin i cial przeciwodpornosciowych itp....

Z moim karmieniem tez bylo nielatwo,bo mialam wklesle brodawki i przez 2 miesiace karmilam przez nasadki lub spuszczalam mleczko i przez butle...bo tak mi nieraz pociagnela ze krew mi z sutka leciala..ale nie poddalam sie..i dobrze bo teraz mam duzo pokarmu (moze od tego ze sciagalam sobie mleko laktatorem,ponoc on zwieksza laktacje!) i juz nie boli jak je.....
Stary 2011-01-16, 15:07   #3209
kaska1980
Rozeznanie

Cytat:
Ja stosowałam Łatwy Plan,ale on nie dla mojego synka.W sumie w dzień dobrze on działa,ale w nocy niestety nie.Ja walczyłam długo i się poddałam,bo świra bym dostała,bo już nerwy mi puszczały więc powiedziałam koniec.Ale u nas się sprawdza,ze jak widzę oznakę zmęczenia nie kładę go,jeszcze z godzine czasem 2 próbuje chodzić,zabawiać i wtedy widzę,ze ledwo już patrzy i kłade do łóżeczka i niecała minuta dziecko mi śpi-ale później i tak u nas w łóżku ląduje,bo głodomorek je przez sen i mi się już nie chce odkładać.Więc ja jestem tego zdania,że nie na każde dziecko działa ten plan,ale warto spróbować,może akurat na wasze dziecko podziała.

Dra spróbuje Twojej metody na przetrzymanie smyka gdy zmęczony. U nas zazwyczaj 1,5 po jedzonku jest juz zmeczony zabawą i chce spać, więc wieczorem będę go przeciągac tak do 2 - 2,5 godziny aż będzie solidnie zmęczony. Muszę tylko uważać aby za długo go nie przetrzymać bo wtedy już kompletnie mi nie zaśnie.

.Mój je co 2h czasem zdarzy się co 3,a na tym etapie już powinien wiecej przerw robić,więc daję jabłuszko,ale wczoraj był pierwszy raz i nawet pół łyżeczki nie chciał zjeść wypluwał,ok nie to nie nie zmuszam,ale za to soczek wypił z jabłuszka z przyjemnością.A ja nadal karmie piersią.

To może skoro mój woła co 2 - 2,5 godz jedzono to może faktycznie jest to ok, tylko ma po prostu wiekszy apetyt i jako facet musi porządnie zjeść

kaska1980 Łatwy Plan jest z 'Języka Niemowląt', tamten link co dałam 'Każde dziecko'.... to jak przestawić nocnych marków
Ty się ciesz,ze o 24.Mój chodził do niedawna o 4 nad ranem dopiero spać,ostatnie dni chodzi 1a2 i jestem szczęsliwsza,ale no jeszcze musimy popracować chociaż,aby chodził spac 23/24 to już bym była szczęśliwa.Muszę się zabrać za czytanie książki w końcu może coś tam będzie pomocne,zamierzam spróbować,najwyżej się znów poddam.
A już myślałam, że sama jestem na tym wątku z moim Kacprem, który jest nocnym markiem, ale widzę, że u Ciebie gorzej to wygląda. Trzymam zatem kciuki za nasze maluchy aby w końcu zrozumiały, że nocka jest już od 19- 20
Stary 2011-01-16, 16:06   #3210
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Z "Języka niemowląt " ale dziewczyny Ci już napisały

Cytat:
Moja ma 2 miesiace i 3 tyg....i tez daje tylko cyca...nieraz ale to bardzo rzadko herbatke z kopru...moja tez chyba jest dobrze nakarmiona bo nie placze..a w nocy spi od ok.22-23 do 8-9.....czyli ze nasz pokarm musi byc dobry i wartosciowy...
A bierzesz jakies witaminy..bo ja biore Feminatal N i troszke wiecej jem tzn...czuje taki lekki glod i mam ochote zjesc jakis jogurt lub serek albo jakies biszkopty...chyba dziecko tak ze mnie wysysa...
Dla mnie bzdura jest jakieś "wartościowe mleko" Albo się ma je albo nie i tyle .. No chyba że żyjesz na samej wodzie to możesz mieć niewartościowe

Kolejna drzemka już 4 bez zająknięcia Ale się ciesze a atak byłą walka z tym...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości