|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3181 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
Gabisun ciężko to tak opisać szybko Ogólnie chodzi o konsekwencję w działaniu i wychwycenie znaku zmęczenia (ziewanie i juz najpóźniej po 3 powinno się dziecko kłaść, czy tarcie oczek) To taki rytuał powinien być A jak przeczeka się moment i dziecko się drze to trzeba ba je uspokajać i odkładać i tak do skutku JA mam ta książkę jeśli chcesz wyśle Ci mailem Rozdział o śnie jest krótki zresztą cała nie jest długa i szybko się czyta Jak chcesz daj maila na prv bo ja bym musiała dużo pisać Ale jak nie chcesz książki to jutro napisze Ci na prv co dokładnie robię i wiecie co robię to od wczoraj i zaczyna działać
|
|
|
|
|
#3182 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
|
|
|
|
|
#3183 |
|
Zadomowienie
|
Witam z rana A więc mój plan (a raczej Tracy Hogg i wasze rady i dziewczyn z fb poskutkowały w 80 %) więc tak jak zapchał się o 20 to potem według rady Tracy dokarmiłam go na śpiocha o 22.30 (ale nie chciał jeść coś ciumknął i nie chciał) no i co o 24 mały wstał z płaczem Więc ja go na boczek a ten jeszcze bardziej wiec go do cyca dałam załamana już że nic z tego nie będzie No i standardowo o 3 pobudka Więc zbudziłam TZ i mówię idź go przełóż na bok i ewentualnie daj cyca i co? dziecko zasnęło i spało do 5.30
więc poniekąd plan zadziałał Teraz się tylko zastanawiam czy go dokarmić o 22.30 czy odpuścić Albo może jeszcze dziś dokarmię (wczoraj się tylko obudził od dokarmiania po 1.30 h a przed wczoraj dopiero o 3 i potem o 5 ale jak Tz znowu da radzę go utłamsić to może będzie tylko o 5) zobaczymy dzisiejszej nocy A z gorszych wieści jestem chora wrrr dopiero Tz skoczył brać antybiotyk Franek jeszcze ma katar a teraz ja (mimo że ciągle biorę Rutinacee) właśnie TZ pojechał do apteki My się chyba nigdy nie wyleczymy I siedzę teraz w maseczce. No i pierwsza drzemka małego tez już zaliczona i udana
|
|
|
|
#3184 | |||
|
Rozeznanie
|
witam,
u nas nocka ciut lepsza, małej udało się za jednym razem przespać 3 h, już dawno tak nie miała, niestety budziła się 4 razy i bardzo długo zasypiała. Po kąpieli nakarmiłam ją z 2 cycków i przynajmniej się nie darła i po kilku minutach zaczęła przysypiać, co potwierdza teorię o tym że jest małym głodomorem. niestety o odłożeniu do łóżeczka nie było mowy. wzięłam ją na ręce i zaczęła spokojnie zasypiać ale jak ją odłożyłam do łóżeczka to się rozbudziła i w najlepsze chciała się bawić. na szczęście nie płakała. jak zaczęła marudzić wzięłam ją na ręce i po chwili spała niby twardo jednak odłożenie zakończyło się płaczem, więc ją znów na ręce i tak spała prawie godzinę, jak ją odłożyłam to się rozdarła to dałam jej cyca, trzeba było ją jeszcze poluluać ale po 15 min o 22.20 zasnęła. obudziła się o 1.30, później o 3.30, 4.50, 6 i rano po 8. Cytat:
Cytat:
Cytat:
ja jeszcze nic nie daje, jesteśmy tylko na cycu. teraz zastanawiam się nad podawaniem mm na noc. a ze smutnych informacji to jeszcze ta że mój mąż dziś wyjeżdża i wróci dopiero za tydzień a ja z małą sama buuuuu. oby tylko zaczęła lepiej spać bo zwariuje
|
|||
|
|
|
#3185 |
|
Zakorzenienie
|
Lenka* cieszę sie że jednak to nie 3 dniówka, mam nadzieję że u was już dobrze
![]() Weronisia no taki film a jaka edukacja ![]() waniliaania ja kaszkę dawałąm od razu na noc na hardcora i dajemy kaszkę i dzięki temu mniej wstaje a praktycznie tylko raz, chociaż wczoraj mięliśmy mocno poprzestawiany dzień bo ciągle byliśmy gdzieś a wieczorem Pat został z moją mamą bo szliśmy na urodziny i zjadł o 18-19 samo mleko i spał do 2 w nocy a potem o dziwo zjadł o 8 a nie o 6 więc nie wiem może był bardzo zmęczony a może już tak całkowicie wydłuża ten nocny sen, dziś mu damy jeszcze o 21 zobaczymy czy prześpi noc ale właśnie dzięki radom Traccy plus dzięki kaszce wstaje tylko raz..aaneczka dobrze wiedzieć że to taka norma pełzaki w tył ![]() ninaad jak słodko wygląda aniołeczek ![]() Szczęśliwa cieszę się że tak się fajnie bawiłaś no a córcia wyczuła mamę musiała pokazać że tęskniła i że cię kocha super że naładowałaś akumulatorki ![]() IlonaN2 trzymam kciuki za zdrówko, i łatwy plan napewno wam pomoże kilka dnii będzie rewelacja ![]()
|
|
#3186 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#3187 |
|
Zadomowienie
|
A czemu wy tak szybko dokarmiacie swoje dzieci..np.jak skonczy 4 miesiace to juz dajecie im jabluszka...czy one nie najadaja sie mleczkiem...czy to jakas regula..nie rozumiem...nie lepiej zaczac jak ma ok.pol roku...
I mam jeszcze jedno pytanie..wiekszosc z was karmi male sztucznym mlekiem...czy nie macie swojego mleka...czy od razu nie mialyscie..czy jak to bylo..po prostu nie lecialo?...
|
#3188 |
|
Rozeznanie
|
ninaad a ile twoja córeczka ma? i jak z tą kaszą robisz, zagęszczasz nią swoje mleko czy jak? jaka to kaszka?? no ja też myślałam żeby za nim zdecyduje się na mm podawać jej na noc butelkę z moim mlekiem ale odciąganie to też dla mnie męczarnia. a i jeszcze jedno, od kiedy można dawać kaszkę, ja gdzieś czytałam że już w piątym miesiącu. czy to znaczy że po skończeniu 4 jak się 5 zacznie czy po skończeniu 5.??
Lisica1 ja jak na razie karmię tylko cyckiem. moja córcia ma prawie w 22 lutego skończy 4 miesiące Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-16 o 11:26 |
|
|
|
#3189 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() A ja mleka nie miałam, ale jakoś je wywalczyłam, a jak już je miałam to Asia nie chciała piersi, więc zaczęłam odciągać. I po 2 miesiącach pokarmu nie mam już niestety.
|
|
#3190 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3191 |
|
Wtajemniczenie
|
prosze napiszcie mi mamusie bejbikow ktore ukonczyly juz 4 miesiace plan jedzenia, czyli co o jakiej godzinie. Bo ja sie zastanawiam maly jadl:
7 mleko 10- mniej niz pol sloiczka jablek i 50 ml herbatki kiedy teraz podac mleko. Trzymacie dziecko w odstepie dluzszym czy jak glodne dajecie. I czy jak obiadek (marchewka) to tez mleko czy tylko herbatka??? bo ja juz nie wiem ;( kurde I jeszcze jak kaszke robie na 200 ml to ile miarek kaszki dajecie? tak aby wypil smoczkiem tym avent do kaszek?
|
#3192 |
|
Raczkowanie
|
waniliaania- myśle że z czasem sama wyczujesz swoje dzieciątko ile czego i kiedy
tak mi sie wydaje..ja z mlekiem zawsze chociaz troche czekam zanim podam po jedzonku.my jestesmy narazie na marchewce jabłuszku i kaszce.a ile pisze na opakowaniu od kaszki?lece na zakupy później może uda mi sie troszke podczytac a jeszcze pytanko jakie kupki mialy wasze dzieci po jabłuszku i marchewce?bo ja sie nastawilam ze kupka bedzie pomaranczowa a byla zielonkawa(podobno jest zielona póki organizm sie przyzwyczai do nowego pokarmu)ale byla tez troszke ciemna,nie wiem mozliwe zeby np.jabłko sfermentowało?
|
|
#3193 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie kolejna noc do bani... dziewczyny ja już nie mam pomysłu. Teraz Natalka nie budzi się już na jedzenie w nocy bo nie chce wtedy jeść tylko tak po prostu kwęka i marudzi jakby chciała żeby się z nią bawić... a w dzień wczoraj też nie chciała spać, do tej pory miała zawsze 3-4 drzemki ok. godzinne w ciągu dnia, a wczoraj miała aż jedną na 45 minut...
|
#3194 | |||
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczynki
Cytat:
Cytat:
8:00 mleko 230ml 10:30 jabłko (pół słoiczka) + herbatka 100ml 12:00 obiadek (ostatnio marchewka z ziemniakiem) + sok jabłkowy (120ml) 14:30 mleko 200ml+5 łyżeczek kaszki ryżowej podane w butelce + herbatka 17:00 mleko 200ml 19:30 lub 20:00 mleko 230ml+herbatka no i w międzyczasie duuuużo herbatki mała pije ok 300-350 płynów trochę tego dużo i często,ale marta śpi bite 12 godzin w nocy bez przerw na jedzenie, picie czy marudzenie więc musimy nadrobić w dzień.... Cytat:
|
|
#3195 |
|
Rozeznanie
|
hagar-ja bym podawała ju z coś konkretniejszego jak tak nocki u ciebie wygladają ja bym zwariowała...
a u nas:dokarmilam na spiaco o 23 i wstała o 5 dopiero i o 8 |
|
|
|
#3196 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie mamuśki w niedzielne popołudnie.
Ja również dołączam się do grona mam, których maluchy mają kłopoty ze spaniem . Potem budzi sie między 4-5 na jedzonko i nieraz zasypia od razu a nieraz strzela focha. W dzień tradycyjne 30 minutowe drzemki. Jestem wykończona tym, że to lulanie tak długo trwa i że mały tak późno chodzi spać. Za tydzień skończy 3 miesiące i z wprowadzeniem planu samodzielnego zasypiana w łóżeczku chce jeszcze zaczekać.A druga kwestia to karmię małym na noc sztucznym mlekiem bo wydaje mi się, że moim mlekiem nie bardzo się najada. Po sztucznym potrafi wytrzymać 3 godziny a na moim już nieraz po 2 jest głodny. Myślicie, że się nie najada? Nie chce wlewać mu do brzusia co 2 godziny 130 ml bo to chyba nie bardz normalne ![]() Dodatkowo od początku ściągam swój pokarm i powiem Wam, że jestem już naprawdę bardzo zmęczona tym wszsytkim. Usypianie, ściąganie pokarmu, zastój w piersi, którą mały przygniaa podczas lulania. Kiedy to się wszystko skończy Kiedy mój mały pójdzie spać o normalnej porze kiedy prześpi całą noc abym mogła w końcu odzyskać siły i radośc z macierzyńswa
|
|
|
|
#3197 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do szmerów w sercu....wyczytałam w mojej mądrej książce "pierwszy rok życia dziecka",że pediatrezy b.czesto w tym pierwszym roku słyszą takie szmery. Po ich natężeniu, typie i czymśtam sa w stanie stwierdzic czy to coś niepokojącego czy....normalne fizjologiczne zmiany....podobno komory serca nie rosną symetrycznie i z tąd ten szmer. Po ok 1-2 latach wszystko się normuje. No ale lekarze dla świętego spokoju i tak kierują na usg czy do kardiologa....to tak gdyby u którejś z nas na kolejnej wizycie coś nie daj boże "wyszło"
|
|
#3198 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
No u nas prawie tak samo dokarmiłam go o 22.30 ale nie chciał jeść obudził się sam o 24 zjadł Potem obudził się o 3 Tz mu zmienił pozycje snu i zasnął i spał do 5.30 |
||
|
|
|
#3199 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
większość dzieci na piersi jest gotowych do rozszerzenia diety już wcześniej i chętnie je warzywka, zupki itd. schemat żywienia niby jest, ale każde dziecko jest inne i ma różne potrzeby.. czytałam zresztą, że 4-5 mcy to moment kiedy niemowlę bardzo szybko się rozwija i często jest głodne, ma większe potrzeby, więc raczej warto podać coś więcej niż mleko mamy... ja w każdym razie tak uważam. Cytat:
moja np. wstała dziś o 8.00 i - 9.30 - zjadła 70ml mojego mleka (odciągałam i podałam w butelce) - 11.30 - pół słoiczka marchewki z ziemniakiem + herbatka 50 ml - 13.00 - 90 ml mleka... może jeszcze nie była głodna i to za wcześnie... następnym razem podam mleko jeszcze później, zobaczymy.. ja jak daję warzywo/owoc to tylko herbatka, dawałam przedtem mleko, ale Mała nie chce
|
|
#3200 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
)
|
|
|
|
|
#3201 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. A jak Ty to robisz, że mała zasypia Ci tak szybko i sama zasypia w łóżeczku .Cytat:
. A czy wcześniej małego musiałaś lulać i nosić na rękach do snu
|
||
|
|
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiec, np. Godzina 10 - butelka z mlekiem, 210ml 13 - znowu mleko 210ml 16 - obiadek, np. marchew z ziemniakiem lub jablko z kleikiem, objetosciowo wiecej niz sie zmiesci w sloiczku, bo moj maly to glodomorek ![]() Ok, 17, zeby zrobic odstep po obiedzie np. soczek jablkowy, taki zwykly z sokowirowki. Zmieszany np. z woda, bo maly uwielbia wszelkiego typu soczki i jak nie wypije wiecej niz 100ml to jest ryk. 19-20 - kapiel i butelka 210ml Jesli nie chce spac, to jeszcze ok. 23 ma butle, ale to niezbyt czesto. Tak jak zazwyczaj je o 12-13, nie 10.
|
|
#3203 |
|
Rozeznanie
|
śpiąca królewna
![]() 1)wyciąganko 2)ziewanko 3)spanko 4)na brzuszku <usta się schowały>hehe Edytowane przez malwina1204 Czas edycji: 2011-01-16 o 14:17 |
|
|
|
#3204 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
łatwy plan jest z książki ''Jezyk niemowląt'' |
|
|
|
|
#3205 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli dziecko jest zapatrzone jak ktos je, chetnie samo je, to niby dlaczego mam mu tego odmawiac? I nie kazdy karmi mlekiem modyfikowanym dlatego, ze nie mial wlasnego. Moze po prostu nie chce? Przeciez to nie regula, ze trzeba karmic piersia. ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
|
|
#3206 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
))
|
|
|
|
|
#3207 |
|
Zakorzenienie
|
Ja stosowałam Łatwy Plan,ale on nie dla mojego synka.W sumie w dzień dobrze on działa,ale w nocy niestety nie.Ja walczyłam długo i się poddałam,bo świra bym dostała,bo już nerwy mi puszczały więc powiedziałam koniec.Ale u nas się sprawdza,ze jak widzę oznakę zmęczenia nie kładę go,jeszcze z godzine czasem 2 próbuje chodzić,zabawiać i wtedy widzę,ze ledwo już patrzy i kłade do łóżeczka i niecała minuta dziecko mi śpi-ale później i tak u nas w łóżku ląduje,bo głodomorek je przez sen i mi się już nie chce odkładać.Więc ja jestem tego zdania,że nie na każde dziecko działa ten plan,ale warto spróbować,może akurat na wasze dziecko podziała.
Lisica1 wiesz nie wiem jak długo,ale od jakiegoś czasu jest,że do pół roku wystarczy pierś,kiedyś już wprowadzali po 4miesiącu i żyjemy.Ja na razie podchody robię,na razie ze smakami się będziemy zapoznawać no i trzeba patrzeć na dziecko jeżeli chce jeść to nie można mu odmówić,jak dziecko nie będzie chciało to da ci znak,że nie chce wtedy można się wstrzymać.A niektóre dzieci się nie najadają i trzeba rozszerzać dietkę już.Mój je co 2h czasem zdarzy się co 3,a na tym etapie już powinien wiecej przerw robić,więc daję jabłuszko,ale wczoraj był pierwszy raz i nawet pół łyżeczki nie chciał zjeść wypluwał,ok nie to nie nie zmuszam,ale za to soczek wypił z jabłuszka z przyjemnością.A ja nadal karmie piersią. kaska1980 Łatwy Plan jest z 'Języka Niemowląt', tamten link co dałam 'Każde dziecko'.... to jak przestawić nocnych marków Ty się ciesz,ze o 24.Mój chodził do niedawna o 4 nad ranem dopiero spać,ostatnie dni chodzi 1a2 i jestem szczęsliwsza,ale no jeszcze musimy popracować chociaż,aby chodził spac 23/24 to już bym była szczęśliwa.Muszę się zabrać za czytanie książki w końcu może coś tam będzie pomocne,zamierzam spróbować,najwyżej się znów poddam. malwina1204 ślicznotka małai jak fajniusi śpi
|
#3208 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
..czyli ze nasz pokarm musi byc dobry i wartosciowy...A bierzesz jakies witaminy..bo ja biore Feminatal N i troszke wiecej jem tzn...czuje taki lekki glod i mam ochote zjesc jakis jogurt lub serek albo jakies biszkopty...chyba dziecko tak ze mnie wysysa... Cytat:
Z moim karmieniem tez bylo nielatwo,bo mialam wklesle brodawki i przez 2 miesiace karmilam przez nasadki lub spuszczalam mleczko i przez butle...bo tak mi nieraz pociagnela ze krew mi z sutka leciala..ale nie poddalam sie..i dobrze bo teraz mam duzo pokarmu (moze od tego ze sciagalam sobie mleko laktatorem,ponoc on zwieksza laktacje!) i juz nie boli jak je...
|
|
#3209 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3210 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale dziewczyny Ci już napisały Cytat:
Kolejna drzemka już 4 bez zająknięcia Ale się ciesze a atak byłą walka z tym... |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:15.

to ona tak ładnie otwiera pyszczka?
moja Kinia to wysysa wszystko z łyżeczki zamiast szeroko otworzyć paszczękę 

jednym słowem masakra
a może za wcześnie te krople na kolki odstawiłam
a ja z małą sama buuuuu. oby tylko zaczęła lepiej spać bo zwariuje

. Potem budzi sie między 4-5 na jedzonko i nieraz zasypia od razu a nieraz strzela focha. W dzień tradycyjne 30 minutowe drzemki. Jestem wykończona tym, że to lulanie tak długo trwa i że mały tak późno chodzi spać. Za tydzień skończy 3 miesiące i z wprowadzeniem planu samodzielnego zasypiana w łóżeczku chce jeszcze zaczekać.