W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011 cz.V - Strona 120 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-17, 20:19   #3571
s_a_j
Rozeznanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
karinaaa ja właśnie przystroiłam w Kubusia
za taką naklejkę dałam 3.60 zł w sklepie typu chińskie centrum handlowe
dołączam zdjęcie.
Olbka trzymam kciuki

bardzo ładnie to wszystko wygląda

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

ja też chcę takie tanie naklejki
Stary 2011-01-17, 20:24   #3572
mika_am
Raczkowanie

Dot.: W Nowym Roku wielkie zmiany - zamiast brzuszków dzieci mamy! Styczeń-Luty 2011

lilijka- dobrze, dobrze żartuj! tyle, że mnie szwagier wróży akurat tej nocy poród i ja już mam przed oczami tłumy na porodówce

a tu coś dla mam dziewczynek, które szukają pościeli- słodka i inna niż wszystkie:
http://allegro.pl/babykingdom-14-el-...409872011.html

oj dziewczyny jakie dziś pracowite jesteście, ja w poniedziałek oczywiście mam Mega lenia i tylko przed kompem spędzam czas...no dobra nastawiłam pralke i rozwiesiłam pranie
olbka- ja też się przymierzam do mycia okien, ale nie wiem czy dobry pomysł, czy to bezpieczne dla dziecka??
mika_am jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:29   #3573
olbka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mika_am Pokaż wiadomość
olbka- ja też się przymierzam do mycia okien, ale nie wiem czy dobry pomysł, czy to bezpieczne dla dziecka??
wiesz, jak nie szalejesz, nie łapiesz zadyszki i nie robisz zbyt gwałtownych ruchów, nie włazisz na parapety, to raczej tak umyłam i jakoś się nie zmachałam za bardzo... no a w pokoju stała sie jasność

http://www.suwaczki.com/tickers/km5supjyv0nppsj9.png

Kasia
olbka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:29   #3574
vilya
Zadomowienie

dziewczyny nie ustępujcie miejsca w autobusie czy tramwaju jak macie wolne - przecież tutaj chodzi o wasze zdrowie i waszego dziecka. Może zmęczone nie jesteście (choć wątpię) ale właśnie pojazdy te mają to do siebie, ze jak zahamuje się takim to czasem leci się jak worek ziemniaków a w ciąży równowaga jest jeszcze bardziej zachwiana. I proście o miejsce jak ktoś sam nie ustąpi - nie ma co się wstydzić. W ciąży trzeba być egoistką a właściwie nie egoistką bo się troszczy nie o siebie tylko o maleństwo.
vilya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:40   #3575
cytrynka3002
Zadomowienie

A mnie mąż dziś chce podtuczyć trochę rodzynkami w czekoladzie.

Zaraz zmykam pod prysznic, bo nadal męczy mnie brzucholek...mam nadzieję, że mimo wszystko noc będzie spokojna.

Wam wszystkim też życzę słodkich snów, utulajcie brzuszki ode mnie.

http://lb1f.lilypie.com/zZUqp1.png
cytrynka3002 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:46   #3576
agape
Zadomowienie

havana kącik wygląda rewelacyjnie z tymi naklejkami!

justine tak jak pisała make_up_istka do masażu krocza zdecydowanie tylko naturalne olejki jak np. oliwa z oliwek

ja jak byłam w listopadzie w szpitalu to dziennie inny gin mnie badał i jak ostatniego dnia przy badaniu był student to już mi to było obojętne kiedyś też twierdziłam że nigdy studentów u gina a jak był ten jeden bidoczek taki to stwierdziła że gdzieś się musi uczyć a widać było że jemu tez nie łatwo...

a mnie by dziś dziadek stratował jak w biedrze otwarli nową kasę i chciałam do niej podejsc... ani razu nikt mi nigdzie nie dał odczuć że w ciąży można mieć jakieś przywileje... wiem jedno- ciężarnym ustąpie ale reszte to bede miała w d... jak oni mnie teraz...

coś źle się dziś czuje, coś mnie gardziołko drapie... pepek mnie kłuje i na dole tez aż wyprostować się nie moge i maleństwo się tak mało rusza jeszcze dwa dni pracy...

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:50   #3577
ligotka
Rozeznanie

agape moje tez dzis leniwe, o dziwo! No i na dole mnie tez kulo, ale mnie po tym dniu energi dolega wszystko po kolei! Na szczescie zaraz smigam spac... A ty nie mialas od jutra w domku lezec??
ligotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:56   #3578
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
ja jak byłam w listopadzie w szpitalu to dziennie inny gin mnie badał i jak ostatniego dnia przy badaniu był student to już mi to było obojętne kiedyś też twierdziłam że nigdy studentów u gina a jak był ten jeden bidoczek taki to stwierdziła że gdzieś się musi uczyć a widać było że jemu tez nie łatwo...

a mnie by dziś dziadek stratował jak w biedrze otwarli nową kasę i chciałam do niej podejsc... ani razu nikt mi nigdzie nie dał odczuć że w ciąży można mieć jakieś przywileje... wiem jedno- ciężarnym ustąpie ale reszte to bede miała w d... jak oni mnie teraz...

coś źle się dziś czuje, coś mnie gardziołko drapie... pepek mnie kłuje i na dole tez aż wyprostować się nie moge i maleństwo się tak mało rusza jeszcze dwa dni pracy...
dla studentów, którzy muszą się tego nauczyć to też jest krępujące ja jak wylądowałam na oddziale przed laparo to sam ordynator badał.

co do dziadków to szkoda gadać, nie wypowiadam się na temat......

kuruj się i nie daj się, bo co z naszym spotkankiem będzie, pamiętaj, kebab i frytki czekają na nas. To ta pogoda tak działa na nas, niby ciepło, słońce ok, ale jak to moja babcia zawsze mówi te powietrze..... pełno grypska teraz wszędzie,

Widzę jak ładnie liczysz dni do końca pracy

No ja właśnie mam wrażenie jakbym miała dostać @. Tak jakoś uczucie mam jakby coś ze mnie leciało....... ale to tylko uczucie i kontroluję się teraz.... tzn wkładkę. A dziecię nawet dzisiaj się odzywało o dziwo i pokopało tatusia , a potem to chyba czkawka.....

macie pomysł na kolację??
lilijka3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 20:58   #3579
ligotka
Rozeznanie

blagam lilijko nie zaczynajcie o jedzeniu - mialam juz dzis nic nie jesc!
Tylko sie nie pochorujcie dziewczynki! Bo rzeczywiscie okres sprzyja...
lilijko a co to za bole? Czyzbys chciala nas wyprzedzic?? Biegiem do wyrka odpoczywac.
Stary 2011-01-17, 21:03   #3580
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez ligotka Pokaż wiadomość
agape moje tez dzis leniwe, o dziwo! No i na dole mnie tez kulo, ale mnie po tym dniu energi dolega wszystko po kolei! Na szczescie zaraz smigam spac... A ty nie mialas od jutra w domku lezec??
a moje dzisiaj aktywne - muszę brać pod uwagę fakt, że mam łożysko na ścianie przedniej i trudniej mi wyczuć ruchy dzidzi
to jutro sobie zrób dzień lenistwa..........

---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 20:59 ----------

Cytat:
blagam lilijko nie zaczynajcie o jedzeniu - mialam juz dzis nic nie jesc!
Tylko sie nie pochorujcie dziewczynki! Bo rzeczywiscie okres sprzyja...
lilijko a co to za bole? Czyzbys chciala nas wyprzedzic?? Biegiem do wyrka odpoczywac.
absolutnie, jakżebym mogła Was wyprzedzić . Ja raczej bolesnych okresów nie miałam tylko takie ciągnięcia, gniecenia, jakby coś leciało, a nie leci. Tak więc teraz odczuwam to samo. W każdym bądź razie nic poważnego. Jakby co to przejdę się na IP.

taaaaa matka się zapowiedziała na jutrzejszą wizytę do południa I ambitne pytanie: co ci przynieść do jedzenia? Ja odpowiadam: może jakieś owoce? A ona do mnie: a może pizzę? Ja nie wolę owoce. A ta się uparła na pizzę...... ehhhhhhh i bądź tu mądry człowieku. Już mi się nie podoba ta wizyta!
Stary 2011-01-17, 21:03   #3581
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez vilya Pokaż wiadomość
wiem, ze w klinicznych szpitalach nie muszą sie pytać o obecnosć studentów w tracie badań, porodu etc.
VILYA za każdym razem MAJĄ OBOWIĄZEK spytać cię o zgodę nie tylko an badania ale i na obecność studentów, to Twoje święte prawo, ze możesz się nie zgodzić i nie ma ponad konstytucję wyższego prawa w tym kraju i żaden lekarz nie może wymuszać na tobie a tym bardziej podejmować za ciebie decyzję czy ktoś ma byc czy nie być przy twoim porodzie, jak Cię będą przyjmowali do szpitala to powinnaś dostać takie klauzule do podpisania o poszanowaniu godności i prawie do intymności właśnie i tam się wyraża lub nie zgodę na obecność studentów nie wspomniając o wykonywaniu przez nich badań, ja miałam badania w szpitalu klinicznym jak miałam cukrzycę diagnozowaną i tam podpisywałam całe masy papierów i wyrażałam lub nie zgody na różne procedury wiec do porodu myślę tym bardziej będziesz musiała wyrazić zgodę na obecność studentów wogóle, a Twojej mamie się nie dziwię bo 30 lat temu to o nic nie pytali tylko robili "co było trzeba" ...

Cytat:
Napisane przez dewi Pokaż wiadomość
Wrzucam fotki Blaneczki i życzę milutkiego dnia
no poprostu jest boska

Cytat:
Napisane przez Justyna M Pokaż wiadomość
nie mogę znaleźć w DOZ tego spirytusu co Marika polecała do pępuszka
ja kupiłam taki http://www.doz. pl/apteka/p17499-Spirytus_skazony_hibitane m_05_Coel_100ml - oczywiście bez spacji ale TŻ się upiera że taki z monopolowego będziemy rozcieńczać

Cytat:
Napisane przez JeSuisUnPapillon Pokaż wiadomość
u mnie łóżeczko już stoi od miesiąca dokładnie :P
pościel jak wrócimy ze szpitala to się powlecze (tzn...i tak śpiworki będę używać - a powlec to tylko ceratkę i prześcieradełko na materacyk + baldachim (o ile będe miała na niego wenę)
fajny masz brzunio

u mnie łóżeczko skręcone ale dopiero dziś uprałam wypełnienia, jutro pościel ale jej nie chcę powlekać bo pościel szyje mi kumpelka jak nie zdąży do porodu to młody będzie spał w rożku bo i tak przecie zna początku sie niczym nie przykrywa takiego oseska

Cytat:
Napisane przez Ann84 Pokaż wiadomość
Bo niby na poczatku by powinno spac w tym spiworku, wiec ja juz zglupialam i nie wiem o co chodzi

A moze rodzicie w Wawie w szpitalu MSWIA, szukam kogos bo nie jestem stad..

A jakie laktatorki kupilyscie? Ja sie zaopatrzylam tez w SNS Medeli podobno jest rewelacyjny po cesarce i przy ew wczesniakach. Czyktoras z Was uzywala go juz ?

I co powiecie na spray dezynf zamiast spirytusu o nazwie OCTENISEPT polecila mi go polozna, ze mozna i na rane pozniej stosowac.
w śpiworku lub w rożku bo tak bezpieczniej

co do szpitala MSWiA - ja jestem z Wawy ale rodzę na Inflanckiej pod linkiem poniżej masz wszystkie informacje dotyczące oddziału i tego co trzeba ze sobą zabrać do porodu bo każdy szpital ma inne wymagania: http://www.cskmswia.pl/content/view/93/41/1/2/ możesz ew. tam zadzwonić i dopytać albo pojechać i sie wszystkiego na miejscu dowiedzieć

laktator to raczej lepiej kupić - no to moje zdanie - po porodzie jak będzie wiadomo co i jak z laktacją ja jeśli będę karmiła piersią to kupię elektryczny/elektroniczny bo wygodniejszy

ja tam stawiam na spiryt, octenisept może później jak kikut odpadnie

Cytat:
Napisane przez Ann84 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze pytanie dot. pieluch do szpitala , ile sztuk bierzecie? Gdzies przeczytalam ,zeby wziac 16sztuk, bo po 48h wypisuja ze szpitala. Czy do szpitala bierzecie ze soba laktator, smoczek, butelke?

Slyszalam,ze dobre sa tez pieluchy DADA z Biedronki, czy moze uzywalyscie?
o tych pieluchach to ja czytałam, że są do bani masz tu link http://www.dzieciowo.pl/2010/10/piel...-the-fuck.html

o jakie pieluchy pytasz?? jednorazowe?? zazwyczaj chcą 1 paczkę albo wcale, u mnie dodatkowo chcą tetrowe, co do smoczka to mogą ci zabronić zatykać dziecko smoczkiem na oddziale ale jak wspomniałam wyżej zadzwoń sobie do szpitala gdzie chcesz rodzić i dopytaj, butelkę jak będzie konieczność jej używania to oddział raczej ma swoje

co Ty wygadujesz z 48h pobytu w szpitalu po porodzie?? chyba jak się sama wypiszesz, jesteś max 3 doby po sn o ile nic się nie dzieje i dziecko nie ma żółtaczki, po cc mogą to być 4-5 dób albo dłużej jak są jakieś powikłania

nie kupiłabym używanego lakatatora bleeee wolałabym tańszy a nowy /jestem pod tym względem potwornie obrzydliwa/ a butelkę do niego można mieć jedną tak jak pisała lilijka a potem mleko przelać do tych jakie ma się w zestawie, ja mam butelki TT a laktator - jeśli będe kupowała - to medela i nie widzę problemu

Cytat:
Butelki mam z tt chyba przesadzilam z iloscia... Bo w sumie mam 8
ja też mam sporo i jeszcze dostałam 4 sztuki od bratowej chyba oddam je do szpitala

Cytat:
spirytus 70% to jest tylko na recepte jak slyszalam... nigdzie nie dostanę bez recepty
podałam link wyżej na DOZ można kupić

Cytat:
Napisane przez lilijka3 Pokaż wiadomość
-poziom kreatyniny (nie wiem gdzie tego szukać?? i co to za badanie) - MOCZ
-poziom białka (też nie wiem co to za badanie??) - MOCZ
- wyniki badań USG (ja tego w przychodni nie dostaję) - poproś przed porodem powinni ci wydac bo jest to wymagane ew. zrobią ci w szpitalu przed samym porodem
- inne (ciekawe jakie.....?) - no np. jak miałaś jakieś ciekawe badania typu wymaz z kanału szyjki, na jakieś choroby inne nieobowiązkowe a w Twoim przypadku wymagane czyli pewno Twoje badania tarczycowe, ew. badania wzroku, KTG wcześniejsze i inne

-dokumentacja z wcześniejszego leczenia przed ciążą ( w moim przypadku TSH, ft4 i wypis ze szpitala po laparoskopii)

Miałam też robiony wymaz z szyjki macicy do laparoskopii ale to było w marcu i nie wiem czy nadal aktualne jest, tak samo z cytologią, mija w tym roku na jesień już dwa lata od cytologii..... więc nie wiem - cytologię powinnaś mieć zrobioną w ciąży, upomnij się o nią przed porodem, wymaz moze być już nieaktualny ale jak miałaś GBS to to będzie ostatnie badanie na "czystość" szyjki, jak nie miałaś to dopytaj w przychodni ja miałam i GBS i wymaz z kanału
Może któraś może mi pomóc...... w wyjaśnieniu tych rzeczy??
mam nadzieję ze pomogłam
gabishing jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:12   #3582
make_up_istka
BAN stały

Śliczne te naklejki w Kubusia Puchatka też mam parę maskotek i świecących naklejek z tej bajki, ale na takie duże sobie pozwolić nie mogę, bo po pierwsze nie mam już gdzie, a po drugie na ścianie są już namalowane wzory.

Lilijko nie mów mi ze u Ciebie coś się zaczyna dziać

Cytrynko może jednak mnie wyprzedzisz...?

Ja po wizycie chodzę jak kaczka i nie wiem czemu. Mam takie uczucie jakby mi mała zaraz dołem miała wypaść I tak strasznie mocno mi uciska na nerwy że jak tylko wstanę to mnie skurcze w pachwinach łapią i ani stać ani chodzić nie mogę Niby dziś aktywna ale chyba tylko główką macha, bo nóżkami o dziwo dzisiaj mało.

agape kuruj się! Teraz tyle osób jest chorych że normalnie strach wyjść z domu żeby się nie zarazić...

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ----------

Gabishing u nas w szpitalu gdzie chcę rodzić trzymają po SN właśnie 2 a nie 3 dni. Czyli 48h Starają się nie trzymać dłużej (szpital jest bardzo oblegany) jeśli nie ma potrzeby i kobieta i dziecko mają się bardzo dobrze.

---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ----------

Gabishing u nas w szpitalu gdzie chcę rodzić trzymają po SN właśnie 2 a nie 3 dni. Czyli 48h Starają się nie trzymać dłużej (szpital jest bardzo oblegany) jeśli nie ma potrzeby i kobieta i dziecko mają się bardzo dobrze.
make_up_istka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:15   #3583
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez gabishing Pokaż wiadomość
mam nadzieję ze pomogłam
o tak pomogłaś DZIEKUJĘ z USG nie dostaję nic, bo sprzęt stary i nie ma "drukarki"
w szpitalu, w którym chcę rodzić pracuje mój lekarz, więc on wie co tam najbardziej wymagają.
Te dwa pierwsze to właśnie myślałam, że z moczu lub krwi są to wyniki.

A o ten wymaz lub GBS to muszę się dopytać lekarza. Wprawdzie ze dwa razy próbował coś pobrać, ale zawsze coś wypadało.
Co do cytologii to badanie robi się co 2 lata, więc niby jest jeszcze ważne... w każdym bądź razie ten wynik mam wpisany z tą datą w karcie ciąży.

make_up_istko nie biorę tego pod uwagę, jeszcze trochę dzidzia musi wytrzymać w brzuchalku, bo za wcześnie. Dopiero w środę zacznę 36 tc.
Stary 2011-01-17, 21:15   #3584
anka_bzzz
Wtajemniczenie

Cytat:
SMS od (chyba) MILA24
Gratulacje!!!
Cytat:
Napisane przez rekinek83 Pokaż wiadomość
witam Was serdecznie

pojawiam się znów po bardzo długiej przerwie z nowiną że 07.01.2011 urodziłam mojego kochanego synka

Poród SN, synuś 3 300 g, 55cm
W końcu sn, gratuluję synka.

Cytat:

[CENTER]Wiadomość od E-rosa :
No nareszcie! Bardzo się cieszę i gratuluję.
Cytat:
Napisane przez dewi Pokaż wiadomość
meldujemy się po powrocie ze szpitala, Blanka grzeczna i kochana... musimy na razie ogarnąć wszystko dopiero napisze więcej... Tymczasem wstawiam zdjęcia córeczki.
śliczna córa.
anka_bzzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:16   #3585
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość

no to przepraszam w takim razie bo ten szpital gdzie ja chcę rodzić i la`mbria też jest oblegany i tam dosłownie "wykopują" po 3 dniach a niektóre rodzące uważają ze 3 dni to za krótko choć ja uważam ze to optymalnie ze względu na żółtaczkę właśnie

Edytowane przez gabishing
Czas edycji: 2011-01-17 o 21:19
Stary 2011-01-17, 21:21   #3586
agape
Zadomowienie

Cytat:
no tak bo mój gin przyjmował we wtorki ale że musze do innego to mam wizyte na środe po pracy dopiero... mam wyrzuty sumienia że ide na L4 i zostawie tą babeczke co z nią robie samą...

lilijko nie bój nie bój, te frytki to już tak za mną chodzą że na pewno nie dam się jakiemuś przeziębieniu

make_up_istko no właśnie w pracy to teraz wszyscy chorzy chodzą a że nikt na L4 nie pójdzie bo po premi tną to wszyscy dookoła kichają i kaszlą

Szymonek
Wojtuś
(Bejbolek) 2.05.2019
agape jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 21:21   #3587
s_a_j
Rozeznanie

Cytat:

macie pomysł na kolację??
ojj ja to mam mnóstwo propozycji, ale raczej kiepskich i mało zdrowych u mnie była dziś: strucla serowa, czekolada kokosowa, szklanka mleka i na koniec kanapka; same niezdrowe pyszności

a teraz gram z mężem w statki, ale mam ubaw
Stary 2011-01-17, 21:25   #3588
make_up_istka
BAN stały

Cytat:
no to przepraszam w takim razie bo ten szpital gdzie ja chcę rodzić i la`mbria też jest oblegany i tam dosłownie "wykopują" po 3 dniach a niektóre rodzące uważają ze 3 dni to za krótko choć ja uważam ze to optymalnie ze względu na żółtaczkę właśnie
Prawda jest taka, że żółtaczka potrafi sie pojawić nawet w 4. dobie, a czasami (nie pamiętam w jakich przypadkach ale mówili nam na SR) nawet w 5. lub 6. Ja tam się cieszę, że nie trzymają u nas na siłę dłużej

---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Napisane przez agape Pokaż wiadomość
make_up_istko no właśnie w pracy to teraz wszyscy chorzy chodzą a że nikt na L4 nie pójdzie bo po premi tną to wszyscy dookoła kichają i kaszlą
U nas wszyscy jakieś zapalenia mają: gardła, krtani, oskrzeli, płuc... Masakra!
A wyrzutów sumienia nie miej - mają szczęście że jesteś taką pracowniczką, że mimo ciąży tyle pracujesz
Stary 2011-01-17, 21:30   #3589
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez make_up_istka Pokaż wiadomość
Prawda jest taka, że żółtaczka potrafi sie pojawić nawet w 4. dobie, a czasami (nie pamiętam w jakich przypadkach ale mówili nam na SR) nawet w 5. lub 6. Ja tam się cieszę, że nie trzymają u nas na siłę dłużej

no niby racja... ja też się ciesze ze nie trzymają dłużej niż 3 dni

wiecie co nie chodziłam na SR i w sumie z porodu boję się jednej rzeczy - nie umiem oddychać heheheheh czy znajdę w necie jakies instrukcje na to oddychanie przeponą co to niby uśmierza nieco ból??
Stary 2011-01-17, 21:35   #3590
olbka
Zadomowienie

Cytat:

wiecie co nie chodziłam na SR i w sumie z porodu boję się jednej rzeczy - nie umiem oddychać heheheheh czy znajdę w necie jakies instrukcje na to oddychanie przeponą co to niby uśmierza nieco ból??
wiesz co, nam na SR mówiła babka, żeby tak oddychać, żeby brzuch jak najbardziej falował, spróbuj oddech ma podnosić cały brzuchol ot i cała filozofia przynajmniej u nas tak mówili...

Kasia
Stary 2011-01-17, 21:37   #3591
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:
Napisane przez s_a_j Pokaż wiadomość
ojj ja to mam mnóstwo propozycji, ale raczej kiepskich i mało zdrowych u mnie była dziś: strucla serowa, czekolada kokosowa, szklanka mleka i na koniec kanapka; same niezdrowe pyszności

a teraz gram z mężem w statki, ale mam ubaw
a kanapka z czym?? bo u mnie skończyło się na kanapkach z szynką, serem i ogórkiem zielonym
Stary 2011-01-17, 21:43   #3592
Patrilla
Zakorzenienie

Cytat:

nie martw sie oddychaniem tylko nie krzycz i słuchaj położnej
co do żółtaczki często wychodzi później niestety a 3 dni to dobry limit szpitalny
Stary 2011-01-17, 21:46   #3593
lilijka3
Zakorzenienie

GG do lilijka3

Cytat:

oddychanie przeponowe (teraz mogę się wykazać ) - nabierasz energicznie powietrza "do brzucha", najlepiej jak wcześniej położysz sobie rękę (dłoń) mniej więcej pod pępkiem. I jak nabierasz do przepony powietrze (oczywiście nosem) to masz uczucie jakby brzuch, płuca i całe ciało wdychało tlen. A wydychasz ustami i wtedy możesz sobie dołożyć sssssssssssssss (czyli wydychasz na ssssssss). Druga metoda to przed oddychaniem spróbuj śmiać się "brzuchem" czyli tak, aby brzuch się cały trząsł, ruszał i wtedy próbujesz już oddychania.

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

to tak jak z laktacją, która np po cc może pojawić się dopiero w 7 dobie....... a w szpitalu terror
Stary 2011-01-17, 21:46   #3594
ligotka
Rozeznanie

ja czytalam ostatnio fajna rzecz, poloz dlonie tak zeby palce stykaly sie w okolicy pepka, no i jak bierzesz oddech to palce sie rozchodza, a jak wydychasz to sie schodza
Stary 2011-01-17, 21:48   #3595
gabishing
Rozeznanie

Cytat:
oddychanie przeponowe (teraz mogę się wykazać ) - nabierasz energicznie powietrza "do brzucha", najlepiej jak wcześniej położysz sobie rękę (dłoń) mniej więcej pod pępkiem. I jak nabierasz do przepony powietrze (oczywiście nosem) to masz uczucie jakby brzuch, płuca i całe ciało wdychało tlen. A wydychasz ustami i wtedy możesz sobie dołożyć sssssssssssssss (czyli wydychasz na ssssssss). Druga metoda to przed oddychaniem spróbuj śmiać się "brzuchem" czyli tak, aby brzuch się cały trząsł, ruszał i wtedy próbujesz już oddychania.

---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:43 ----------

to tak jak z laktacją, która np po cc może pojawić się dopiero w 7 dobie....... a w szpitalu terror

o dziękuję Ci tak mi się wydawało ze z tym odeechem przeponowym tak właśnie jest ale nie byłam pewna

PATRILLA nie będę krzyczeć i obiecuję słuchać położnej
Stary 2011-01-17, 22:02   #3596
Jessy_
Raczkowanie

Dobry-wieczór!!
Właśnie wróciłam od lekarza i dowiedziałam się że już u mnie wszystko rozwarte miękkie i skrócone oraz że maluch też już całkowicie gotowy tylko jakimś cudem całkowicie brak jakichkolwiek skurczy (choć jeszcze tydzień temu były bardzo mocne teraz całkowicie brak). Ostateczny czas dostałam do 26 a jak nic z tego czasu się nie zacznie to ląduję w szpitalu. W związku z powyższym od jutra dołączam się do dziewczyn i zaczynam porządki w domu, bieganie po schodach i "molestowanie" męża - zalecenie lekarza

A co do nalepek to naprawdę bardzo polecam te wypukłe z biedronki - były w tamtym tygodniu ale u mnie np. jeszcze sporo zostało do dzisiaj - kosztują 7,99, są naprawdę prześliczne i wielokrotnego użycia jak piszą czyli można przelepiać gdzie się chce i nie zostawiają śladów na ścianie - ja kupiłam jedne z autkami a drugie ze słodkimi misiaczkami
Jessy_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 22:14   #3597
olbka
Zadomowienie

kurde, właśnie sobie uświadomiłam, że jutro jest równy rok od chwili, gdy dowiedziałam się o pierwszej ciąży, pustym jaju... 18 stycznia... I akurat jutro mam badanie i ktg... A jak znowu coś wyjdzie nie tak?

Kasia
Stary 2011-01-17, 22:22   #3598
make_up_istka
BAN stały

gabishing oddychając przeponowo tylko brzuch się unosi, a klatka piersiowa powinna pozostać zupełnie nieruchoma. Najlepiej jedną rękę połóż na klatce piersiowej a drugą na brzuchu żebyś to kontrolowała. Zacznij ćwiczyć oddychanie będąc w pionie a potem spróbuj tak oddychać np. leżąc

olbka na pewno wszystko będzie dobrze... Trzymam mocno kciuki
Stary 2011-01-17, 22:25   #3599
LadySith
Zakorzenienie

GG do LadySith

Cytat:
a moje dzisiaj aktywne - muszę brać pod uwagę fakt, że mam łożysko na ścianie przedniej i trudniej mi wyczuć ruchy dzidzi
to chyba dzisiaj taka pogoda na aktywność
mój po sklepowym biedronkowo - aldikowym rajdzie nie daje mi żyć, chyba sie w poprzek chciał przekręcić, a brzuchol boli, ciągnie w dół i prawie umieram pół dnia :/

olbka - powodzonka i 3mam kciuki

Edytowane przez LadySith
Czas edycji: 2011-01-17 o 22:28
LadySith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-17, 22:51   #3600
weraa11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _havana_ Pokaż wiadomość
Dokładnie taka naklejka jak na allegro to u mnie za 3,80 albo 3,60
Wera chińskie centrum handlowe nad stokrotką na os. kapuściska koło targowiska. Wiesz gdzie?
A nawilżacza zazdroszczę
JeSuisUnPapillon może jakby Werka jechała kupić to by Ci wzięła i przesłała to dycha oszczędności jak nic będzie
wiem gdzie
noo moge kupic tylko nie wiem kiedy bede miala okazje sie tam wybrac przez moja "za***ista" szkole

ALe teraz mnie tez zainteresowaly te wypukle z Biedronki musze sie przejsc je oblookac

A mnie TŻ teraz zdenerwowal Cos mi sie z kompem zaczelo dziac...to zaczelam do niego dzwonic, zeby mi pomogl, bo az mi wyskoczyla informacja, ze mi sie moze wszystko usunac... A on nie odbiera...po dluzszym czasie znowu dzwonie... W koncu sobie poradzilam sama i poszlam sie kapac a ten do mnie dopiero po ok 2h laskawie zadzwonil juz nie chodzi o kompa... Tylko o to, ze wg mnie to on by powinien teraz ten telefon przy dupie nosic, bo co jakbym zaczela rodzic no i zadalam mu to samo pytanie, to mi powiedzial, ze gdybym rodzila to bym miala caly czas telefon przy sobie i bym do niego dzwonila az odbierze... Taaa...juz ja to widze jak bede np. w stanie przy mega skurczu dzwonic do niego...a przeciez niewiadomo czy moj porod nie bedzie trwal np.godzinke to nawet nie zdazy

A w ogole to ostatnio go nastraszylam, ze dam dziecku moje nazwisko, bo z nami to w sumie nic nie wiadomo... Nawet nie wyobrazacie sobie jak sie oburzyl... stwierdzil, ze jak (nagle) JEGO dziecko ma nie miec po nim nazwiska...

weraa11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości