|
|
#1141 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
morphine 88 nie ograniczam się, staram się jakoś wrócić do normalności po duużym odchudzaniu.
mam też problemy z kolacją, niedawno jadłam samo pieczywo, na śniadanie i kolacje, czasami nawet i na drugie śniadanie, więc za dużo go było i musiałam trochę to zmienić. Ciężko mi też jeść poza posiłkami, przyzwyczaiłam się, że jem 4-5 posiłków o w miarę określonych porach.. |
|
|
|
#1142 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze R
Śniadanie: - 3 kromki chleba orkiszowego pełnoziarnistego z polędwicą drobiową - jabłko (ok. 400-450kcal) II śniadanie: - płatki owsiane (3 łychy), łyżka otrąb, 100ml mleka, 100ml kefiru (góra 200kcal) Obiad: - dość spory kotlet upieczony w piekarniku (panierka z otrąb i białka) - ok 30g ryżu brązowego (ok. 250kcal-300kcal) Podwieczorek: - 3 orzechy włoskie, dwa mniejsze kotlety drobiowe (zostało jeszcze z obiadu, więc musiałam zjeść. a pyszne są )(ok. 200kcal) Kolacja: - ok. 150g serka wiejskiego (niecałe 150kcal) Normalnie dochodzi jeszcze dwa razy zupa (np. pomidorowa, warzywna, porowa) bez zagęśzczania itd. Czasami jest na wodzie, a czasem na wywarze mięsnym . Dzisiaj akurat tak wyszło, że nie było. Staram się nimi zastępować gotowane warzywa/surowe, których nie lubie. Zastanawiam się czy nie jem za mało kcal? I tak chyba policzyłam na wyrost. W sumie porównując się do innych na redukcji to wcale mało nie jem, ale wolę się upewnić . Dodam, że głodna wcale nie chodzę i calkowicie mi to wystarcza. A chudnąć też chyba chudnę w dobrym tempie.
|
#1143 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba maaało.... |
|
|
|
|
#1144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przeczytaj przykładowe jadłospisy R może to ci pomoże. Nie porównuj się do innych tak dokładnie możesz tylko mniej więcej rzucić okiem ale ktoś może jeść 1500 kcal i nie chudnąć a ktoś 1700 i chudnie.
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2011-01-22 o 21:48 |
|
|
|
|
#1145 |
|
Zadomowienie
|
ukradlimikorone, ja też byłam na "dużej redukcji" i też gadałam, że muszę jeść 5 posiłków, nie dojadać itd.
widzisz różnicę między moim a Twoim utrzymaniem? poza tym mówisz, że musiałaś ograniczyć pieczywo - dlatego, że tak Ci się wydawało, czy zaczęłaś tyć? Jeśli to drugie, to ok, ale jeśli to pierwsze, to niepotrzebnie. poza tym unikasz tłuszczy. W Twoim jadłospisie nie ma ani zwierzęcych, ani (co gorsza) NNKT.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-01-22 o 21:56 |
|
|
|
#1146 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Tak szczerze powiedziawszy to myślałam, że trochę więcej kcal zjadam, a tu się okazuje, że tak mało... A jadłospisów na R już się sporo naoglądałam . W ogole przyznam, że od około roku próbuję chudnąc, ale ciągle łapałam się za słodycze, kilka dni się obżerałam, potem znowu radykalnie obcinałam. Takie błędne koło. Ale od niedawna jestem grzeczna i trzymam się diety . Wiem, że dieta redukcyjna nie jest zdrowa na dłuższy czas i zdałam sobie sprawe ostatnio, że byłam głupia, że ciągle dawałam się pokusom. Inaczej dawno osiągnęłabym swój cel i wróciła do normalnej ilości kalorii. Ale teraz pierwszy raz od przeszło dwóch tygodni się trzymam i o dziwo - nie ciągnie mnie jakoś do słodyczy! Ale raz na trzy dni zjem jakieś pancakes czy coś. Jak mam iśc do pizzerii, gdzie jest pyszna pizza - zjem ją, ale nie poddaję się z tego powodu, tylko mam ją jako swoje 10%. I to jest chyba to, dzięki czemu jest dobrze .A tak trochę zbaczając z tematu - czy takie wahania kaloryczne (raz objadanie się, potem znowu dietetycznie, no i przede wszystkim CZAS takich wahań) mogą wpłynąć na nawilżenie cery? Jak ją umyję jakimś specyfikiem to mam Saharę (a rano cerę mam bardziej w stronę tłustej) . Myslicie, że jak później będe dodawac kcal i przy tym jadła więcej tłuszczów, to skóra też wróci do formy ? Zacznę chyba przynajmniej dawać już teraz łyżkę oliwy do zupy codziennie, żeby mieć więcej NNKT (oprócz orzechów, bo ich chyba za mało). Albo łyżeczkę chociaż. Borykam się ze suchą skórę od dawien dawna, a teraz dopiero doszłam do tego co może być sednem sprawy. Uff, aż lepiej jak się wygadałam :P. Przepraszam, że takie długie i trochę za off-top, w końcu tutaj mamy dawac jadłospisy, a nie... .Mam nadzieje, że komuś się będzie chciało przeczytać ... i że nie dostanę po tyłku
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-01-22 o 22:23 |
|
|
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
Niby U miało być, ale chyba już zaczyna pod P przychdzić (niezamierzone!)
śn- bułka grachamka z kremem czeko. + kawa: łyżeczka cukru+zabielenie mlekiem ob- makaron świderki duży talerz z sosem: serkiem mascarpone, sokiem pomidorowym,pomidorami+ podsmażaną piersią kurczaka podw: kawa jak rano+ duży piernik (120 kcal) + cienki kawałek ciasta waniliowego a'la kruchego, bardzo słodkiego, domowej roboty kol- jogurt nat 180 g+ 4 racuchy drozdżowe smażone na oleju posypane cukrem pudrem bardzo źle to się przedstawia? przez te racuchy mam teraz straszny wyrzut sumienia |
|
|
|
#1148 |
|
szamanka
|
Dzisiejsze naukowe R
10.30 - owsianka (4 łyżki górskich, 5 śliwek suszonych, 0,25l mleka 2%) później - kubek kawy z mlekiem 14.00 - 100g durum (wiem, że 100, bo na opakownaiu jest podziałka tak pół szkl. przed ugotowaniem) z warzywami na patelnię ugotowanymi (pieczarki, brokuły, marchewka, cebula i 2 małe kawałki ziemniaków się trafiły)17.30 - pierś z kurczaka pieczona (ze 100g na oko) + sałatka ze słoika (domowa) z kapusty, ogórków, papryki, cebuli pomiędzy- po garści słonecznika, pestek dyni i pł migdałowych (coby lepiej nauka wchodziła )22.15 - kostka twarogu półtłustego (200g), znowu położę się po 1...
Edytowane przez Mo_Nika Czas edycji: 2011-01-22 o 22:36 |
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze wege P
1. parówka sojowa z keczupem; dwie kromki chleba wieloziarnistego żytniego: jedna z sałatą, serem żółtym i papryką, druga z serem do smarowania i pomidorem i ogórkiem; herbata 2. (zajęcia) serek homogenizowany, 4 mandarynki (przerwa się skończyła i nie zdążyłam zjeść nic więcej) 3. 5 dużych knedli z truskawkami; herbata waniliowa 4. lody straciatella z kawałkami czekolady - 5 lub 6 kulek 5. kajzerka pszenna: połowa z sałatą, serem capri, papryką i ogórkiem; połowa z serem mascarpone; herbata |
|
|
|
#1150 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pod P podchodzić? nie. ---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Cytat:
|
|
#1151 |
|
szamanka
|
|
|
#1152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale może ja się czepiam szczegółów albo zawyżam XD wkońcu 100 kcal w ta czy w tą nie powinno co zrobić wielkiej różnicy
|
|
|
|
|
#1153 | |
|
Zakorzenienie
|
ale 0,25ml chodzi mi o to , że mało wyczuwam jakieś zahamowanie powinna być normalna owsianka w końcu to śniadanie.
Jest tyle przepisów na 'wypasione' owsianki ![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
Ale tu nie chodzi o liczenie bo od tego można zwariować.
Francja/ Chorwacja/ Egipt/ Grecja Bułgaria /Hiszpania Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret Edytowane przez Tynusia Czas edycji: 2011-01-22 o 22:44 |
|
|
|
|
#1154 | |
|
szamanka
|
Cytat:
|
|
|
#1155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No rozumiem to np. rób na mleku tak jak lubisz dodaj suszone owoce + bakalie (samo zdrowie)
|
|
#1156 | |
|
szamanka
|
Cytat:
ale dobra, przyjmuję, że tutaj szklanki mają 250 ![]() A owoce suszone są, śliwki lub morele...
|
|
|
#1157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1158 |
|
Raczkowanie
|
Tynusia mleko policzlam z przyzwyczajenia 250 ml, jak 100ml to daje temu 250 kcal- poprawiam sie. ale fakt ze nie mozna dac sie zwariowac,nawet jak pisalam, przeciez 100 kcal czy 50 kcal wiecej-mniej przy zdrowym rozsadku nikomu nie zaszkodzi
|
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Moje dążące w stronę U : śniadanie : - 1 kromka chleba orkiszowego(65g) posmarowana serkiem twarogowym śmietankowym z sałatą lodową,ogórkiem,rzodkiewk ą,pomidorem -1 bułka alpejska pełnoziarnista (50-60g) na pół: 1/2 z masłem i jajkiem na twardo oraz 1/2 z plastrem twarogu i łyżeczką konfitury truskawkowej obiad:(najadłam się tym ) -pierś z kuraka (ok.150g) duszona na łyżeczce oliwy z czosnkiem,chilli,parę kropli sosu sojowego do tego 4 łyżki ryżu brązowego + warzywa róża brokuła,kalafiora,2 spore brukselki ( wymieszane z łyżka oleju lnianego z łyżka serka wiejskiego i zioła :natka,koper,tymianek,roz maryn,majeranek,oregano,b azylia,kurkuma) to mi pomaga na mój nieustannie bolący brzuch podwieczorek: duże jabłko 300g pieczone w piekarniku z cynamonem kolacja: -40 g makaronu pełnoziarnistego rurki podsmażony na łyżeczce oliwy i kilka łyżek soku pomidorowego pikantnego,kawałki papryczki chilli w czasie filmu do chrupania: marchew w talarki,ogórek maczany w w kieliszku jogurtu nat. Ps. (Zwiększa stopniowo i chce przyzwyczajać żołądek do większy ilości powoli tym bardziej ,że ciągle mam problemy z brzuchem) ---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ---------- Cytat:
![]()
|
|
#1160 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1161 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mało i nie ma NNKT... Cytat:
bardzo, bardzo mi się podoba. totalnie smacznie i luźno ![]() ostatnio na wątku jest nieciekawie z jadłospisami, więc apeluję do naśladowania morphine ![]() Moje U Śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków, szklanka mleka 2%) z łyżeczką kakao, bananem, pestkami słonecznika, nerkowcami i garścią fitelli karmelowej II śniadanie: kromka razowca z twarogiem półtłustym i ogórkiem, kawałek jabłecznika, duży jogurt naturalny z wkrojoną pomarańczą Obiad: chilli con pollo (pierś z kurczaka, pomidory z puszki, papryka, cebula, przyprawy), pół woreczka brązowego ryżu Podwieczorek: kubek kisielu o smaku owoców leśnych, duży croissant przekrojony na pół z masłem orzechowym/nutellą, 2 mandarynki Kolacja: 3 kromki razowca z sałatą, szynką z indyka i ogórkiem konserwowym/twarogiem półtłustym i papryką/twarogiem półtłustym i miodem |
||
|
|
|
#1162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wahania opisałam troche wyżej.
"Porównywanie kogoś do chorągiewki na dachu zdradza brak wyobraźni: widzi się tylko obroty, nie zaś intencje: koniec strzałki, który chce zatrzymać się i pozostać w strudze wiatru." J. Cortázar Edytowane przez Moyraa Czas edycji: 2011-01-23 o 08:47 |
|
|
|
|
#1163 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() od małego berbecia jem pół trójkącika na kanapkę, nie lubię jak jest za grubo . A Ty jak zwykle ślicznie i bardzo smacznie
|
|
#1164 |
|
Rozeznanie
|
Nie to, że się czepiam czy coś, ale to jednak forum dietetyka, więc nie rozumiem dlaczego pochwala sie jedzenie kebabów na mieście (większego syfu nie widzialam..), jakiś serków topionych na kanapki (chemiaaaa) i słodyczy/kupnych ciast etc. Jasne, wszystko jest dla ludzi, ale jeżeli to wątek na dietetyce to może oceniajcie pod kątem zdrowego odżywiania, a nie wątpliwych walorów smakowych.
Po za dwoma osobami (Abigal i Green Balance no i czasem ktos raz na rok wstawi coś przyzwoitego) nikt nie zwraca tak naprawe na zdrowe jedzenie, a czy to nie powinno być głównym kryterium oceny? Rozumiem, że wszytkie jesteście chore, ale to dietetyka, a nie jak ktoś to już wcześniejnie powiedział poradnia psychologiczna. |
|
|
|
#1165 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Co do mojej poprzedniej wypowiedzi dotyczącej semiwegetarianizmu i komentarzy z poprzedniej strony jej dotyczących to: 1) Czy ja nazwałam siebie wegetarianką? 2) Czy ja powiedziałam że semiwegetarianizm to wegetarianizm? Powiedziałam tylko że jeśli można to tak ująć to taki pół wegetarianizm, ale nie wegetarianizm. 3) Określenie semiwegetarianizmu istnieje i można łatwo to sprawdzić. Tyle odemnie w ramach sprostowania. i koniec OT |
|
|
|
|
#1166 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() ![]() kla ski:Popieram !
|
|
|
#1167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co konkretnie? Podgrzany placek naleśnikowy? Warzywa? Grillowany kurczak? Czy może sos na jogurcie (pytałam)? Nie wolno jeść serków topionych? Mam wrażenie, że popierasz ortoreksję.
|
|
#1168 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie wiem gdzie kupujesz ten swój kebab, ale 'na miescie' jest on przewaznie niezdrowy i syfiasty. Ale jesli twój skladał sie z grilowanej piersi z kurczaka z sałata, pomidorkiem, razowej tortilli i sosu na bazie jogurtu (a pewnie tak bylo) to faktycznie, bardzo zdrowy obiadek, tylko po co wmawiac, ze je sie 'normalnie i na luzie' jak sie panicznie boi? czytalas skład serka topionego? ten watek to jakas masakra. wy wszystkie macie takie zboczone podejście do żarcia, że szok. |
|
|
|
|
#1169 |
|
Rozeznanie
|
w większości bud z kebabem do sosu wrzucana jest masa chemii-nie jest to sos jogurt nat + starty czosnek tylko cos a la jogurt i masa plepszaczy, warzywa nie są świeżutkie, nie sądzę by właściciel kebabu wyrzucał wszystko to co się już zestarzało-jak się zestarzeje zazwyczaj przywraca się im rugie życie, mięsko jest mega tłuste-nie chodzi mi o to, że tuczące, ale po prostu to nie jest zdrowy tłuszcz tylko trans bo jest podlewane nie oliwa a zwykłym olejem, by się ładnie na ruszcie rumieniło i by kleiła się tortilla/lavash... to chyba oczywiste jest, ze lepszy zdrowsze jest w domu zrobione przez siebie
i od raz uprzedze, ze nie jestem zwolenniczka ortdoksyjnej diety i zamykania się na fasst food zupełnie bo wiadomo raz na ruski rok nei zaszkodzi ale zdrowe to to nie jest i "dietetyczna" żywnoscia tego nie nazwe, a jak zauważyła wizjaa to jest forum dietetyka czyli dieta nie jako sposob na szybkie odchudzanie i dieta cud ale na sposob na zycie i wybieranie pomiedzy kebabem z budy a kebabem home made ![]() ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ---------- ten watek to jakas masakra. wy wszystkie macie takie zboczone podejście do żarcia, że szok.[/QUOTE] celny wniosek. to nie jest już wątek o zdrowym życiu bo tak ja rozumiem słowo "dieta"
|
|
#1170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.

)
. Dzisiaj akurat tak wyszło, że nie było. Staram się nimi zastępować gotowane warzywa/surowe, których nie lubie.
. Dodam, że głodna wcale nie chodzę i calkowicie mi to wystarcza. A chudnąć też chyba chudnę w dobrym tempie.

Ale raz na trzy dni zjem jakieś pancakes czy coś. Jak mam iśc do pizzerii, gdzie jest pyszna pizza - zjem ją, ale nie poddaję się z tego powodu, tylko mam ją jako swoje 10%. I to jest chyba to, dzięki czemu jest dobrze
. Myslicie, że jak później będe dodawac kcal i przy tym jadła więcej tłuszczów, to skóra też wróci do formy 

.