Nasze codzienne jadłospisy, część XIII - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-01-22, 21:17   #1141
ukradlimikorone
Przyczajenie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII

morphine 88 nie ograniczam się, staram się jakoś wrócić do normalności po duużym odchudzaniu.
mam też problemy z kolacją, niedawno jadłam samo pieczywo, na śniadanie i kolacje, czasami nawet i na drugie śniadanie, więc za dużo go było i musiałam trochę to zmienić.
Ciężko mi też jeść poza posiłkami, przyzwyczaiłam się, że jem 4-5 posiłków o w miarę określonych porach..
ukradlimikorone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 21:38   #1142
Moyraa
Rozeznanie

Dzisiejsze R
Śniadanie:
- 3 kromki chleba orkiszowego pełnoziarnistego z polędwicą drobiową
- jabłko
(ok. 400-450kcal)

II śniadanie:
- płatki owsiane (3 łychy), łyżka otrąb, 100ml mleka, 100ml kefiru
(góra 200kcal)

Obiad:
- dość spory kotlet upieczony w piekarniku (panierka z otrąb i białka)
- ok 30g ryżu brązowego
(ok. 250kcal-300kcal)

Podwieczorek:
- 3 orzechy włoskie, dwa mniejsze kotlety drobiowe (zostało jeszcze z obiadu, więc musiałam zjeść. a pyszne są )
(ok. 200kcal)

Kolacja:
- ok. 150g serka wiejskiego
(niecałe 150kcal)

Normalnie dochodzi jeszcze dwa razy zupa (np. pomidorowa, warzywna, porowa) bez zagęśzczania itd. Czasami jest na wodzie, a czasem na wywarze mięsnym . Dzisiaj akurat tak wyszło, że nie było. Staram się nimi zastępować gotowane warzywa/surowe, których nie lubie.

Zastanawiam się czy nie jem za mało kcal? I tak chyba policzyłam na wyrost. W sumie porównując się do innych na redukcji to wcale mało nie jem, ale wolę się upewnić . Dodam, że głodna wcale nie chodzę i calkowicie mi to wystarcza. A chudnąć też chyba chudnę w dobrym tempie.
Moyraa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 21:40   #1143
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Moyraa Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R
Śniadanie:
- jabłko
(ok. 400-450kcal)

II śniadanie:
(góra 200kcal)

Obiad:
- ok 30g ryżu brązowego
(ok. 250kcal-300kcal)

Podwieczorek:
- 3 orzechy włoskie, dwa mniejsze kotlety drobiowe (zostało jeszcze z obiadu, więc musiałam zjeść. a pyszne są )
(ok. 200kcal)

Kolacja:
(niecałe 150kcal)

Normalnie dochodzi jeszcze dwa razy zupa (np. pomidorowa, warzywna, porowa) bez zagęśzczania itd. Czasami jest na wodzie, a czasem na wywarze mięsnym . Dzisiaj akurat tak wyszło, że nie było. Staram się nimi zastępować gotowane warzywa/surowe, których nie lubie.

Zastanawiam się czy nie jem za mało kcal? I tak chyba policzyłam na wyrost. W sumie porównując się do innych na redukcji to wcale mało nie jem, ale wolę się upewnić . Dodam, że głodna wcale nie chodzę i calkowicie mi to wystarcza. A chudnąć też chyba chudnę w dobrym tempie.

chyba maaało....
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 21:47   #1144
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Dzisiejsze R
Śniadanie:
- jabłko
(ok. 400-450kcal)

II śniadanie:
(góra 200kcal)

Obiad:
- ok 30g ryżu brązowego
(ok. 250kcal-300kcal)

Podwieczorek:
(ok. 200kcal)

Kolacja:
(niecałe 150kcal)

Szkoda ,że wszystko tak precyzyjnie wyliczone
Przeczytaj przykładowe jadłospisy R może to ci pomoże.

Nie porównuj się do innych tak dokładnie możesz tylko mniej więcej rzucić okiem ale ktoś może jeść 1500 kcal i nie chudnąć a ktoś 1700 i chudnie.

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-01-22 o 21:48
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 21:54   #1145
morphine88
Zadomowienie

ukradlimikorone, ja też byłam na "dużej redukcji" i też gadałam, że muszę jeść 5 posiłków, nie dojadać itd.
widzisz różnicę między moim a Twoim utrzymaniem?
poza tym mówisz, że musiałaś ograniczyć pieczywo - dlatego, że tak Ci się wydawało, czy zaczęłaś tyć? Jeśli to drugie, to ok, ale jeśli to pierwsze, to niepotrzebnie.
poza tym unikasz tłuszczy. W Twoim jadłospisie nie ma ani zwierzęcych, ani (co gorsza) NNKT.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-01-22 o 21:56
morphine88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 22:07   #1146
Moyraa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Tynusia Pokaż wiadomość
Szkoda ,że wszystko tak precyzyjnie wyliczone
Przeczytaj przykładowe jadłospisy R może to ci pomoże.

Nie porównuj się do innych tak dokładnie możesz tylko mniej więcej rzucić okiem ale ktoś może jeść 1500 kcal i nie chudnąć a ktoś 1700 i chudnie.
Specjalnie precyzyjnie tym razem wyliczyłam . Tak szczerze powiedziawszy to myślałam, że trochę więcej kcal zjadam, a tu się okazuje, że tak mało... A jadłospisów na R już się sporo naoglądałam . W ogole przyznam, że od około roku próbuję chudnąc, ale ciągle łapałam się za słodycze, kilka dni się obżerałam, potem znowu radykalnie obcinałam. Takie błędne koło.

Ale od niedawna jestem grzeczna i trzymam się diety . Powiedziałam sobie, że nie mogę wykańczać mojego organizmu takimi wahaniami i ciągłym odchudzaniem i tym razem muszę w jednym ciągu dać radę! Nie mogę przecież trzy lata być na redukcji chcąc zgubić nawet nie 10kg. Wiem, że dieta redukcyjna nie jest zdrowa na dłuższy czas i zdałam sobie sprawe ostatnio, że byłam głupia, że ciągle dawałam się pokusom. Inaczej dawno osiągnęłabym swój cel i wróciła do normalnej ilości kalorii. Ale teraz pierwszy raz od przeszło dwóch tygodni się trzymam i o dziwo - nie ciągnie mnie jakoś do słodyczy! Ale raz na trzy dni zjem jakieś pancakes czy coś. Jak mam iśc do pizzerii, gdzie jest pyszna pizza - zjem ją, ale nie poddaję się z tego powodu, tylko mam ją jako swoje 10%. I to jest chyba to, dzięki czemu jest dobrze .

A tak trochę zbaczając z tematu - czy takie wahania kaloryczne (raz objadanie się, potem znowu dietetycznie, no i przede wszystkim CZAS takich wahań) mogą wpłynąć na nawilżenie cery? Jak ją umyję jakimś specyfikiem to mam Saharę (a rano cerę mam bardziej w stronę tłustej) . Myslicie, że jak później będe dodawac kcal i przy tym jadła więcej tłuszczów, to skóra też wróci do formy ? Zacznę chyba przynajmniej dawać już teraz łyżkę oliwy do zupy codziennie, żeby mieć więcej NNKT (oprócz orzechów, bo ich chyba za mało). Albo łyżeczkę chociaż. Borykam się ze suchą skórę od dawien dawna, a teraz dopiero doszłam do tego co może być sednem sprawy.

Uff, aż lepiej jak się wygadałam :P. Przepraszam, że takie długie i trochę za off-top, w końcu tutaj mamy dawac jadłospisy, a nie... .

Mam nadzieje, że komuś się będzie chciało przeczytać ... i że nie dostanę po tyłku

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-01-22 o 22:23
Stary 2011-01-22, 22:22   #1147
roolka
Raczkowanie

Niby U miało być, ale chyba już zaczyna pod P przychdzić (niezamierzone!)
śn- bułka grachamka z kremem czeko. + kawa: łyżeczka cukru+zabielenie mlekiem
ob- makaron świderki duży talerz z sosem: serkiem mascarpone, sokiem pomidorowym,pomidorami+ podsmażaną piersią kurczaka
podw: kawa jak rano+ duży piernik (120 kcal) + cienki kawałek ciasta waniliowego a'la kruchego, bardzo słodkiego, domowej roboty
kol- jogurt nat 180 g+ 4 racuchy drozdżowe smażone na oleju posypane cukrem pudrem

bardzo źle to się przedstawia? przez te racuchy mam teraz straszny wyrzut sumienia
roolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 22:27   #1148
Mo_Nika
szamanka

Dzisiejsze naukowe R

10.30 - owsianka (4 łyżki górskich, 5 śliwek suszonych, 0,25l mleka 2%)
później - kubek kawy z mlekiem
14.00 - 100g durum (wiem, że 100, bo na opakownaiu jest podziałka tak pół szkl. przed ugotowaniem) z warzywami na patelnię ugotowanymi (pieczarki, brokuły, marchewka, cebula i 2 małe kawałki ziemniaków się trafiły)
17.30 - pierś z kurczaka pieczona (ze 100g na oko) + sałatka ze słoika (domowa) z kapusty, ogórków, papryki, cebuli
pomiędzy- po garści słonecznika, pestek dyni i pł migdałowych (coby lepiej nauka wchodziła )
22.15 - kostka twarogu półtłustego (200g), znowu położę się po 1...

Edytowane przez Mo_Nika
Czas edycji: 2011-01-22 o 22:36
Mo_Nika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 22:32   #1149
TrueLook
Raczkowanie

Dzisiejsze wege P

1. parówka sojowa z keczupem; dwie kromki chleba wieloziarnistego żytniego: jedna z sałatą, serem żółtym i papryką, druga z serem do smarowania i pomidorem i ogórkiem; herbata
2. (zajęcia) serek homogenizowany, 4 mandarynki (przerwa się skończyła i nie zdążyłam zjeść nic więcej)
3. 5 dużych knedli z truskawkami; herbata waniliowa
4. lody straciatella z kawałkami czekolady - 5 lub 6 kulek
5. kajzerka pszenna: połowa z sałatą, serem capri, papryką i ogórkiem; połowa z serem mascarpone; herbata
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-22, 22:35   #1150
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roolka Pokaż wiadomość
Niby U miało być, ale chyba już zaczyna pod P przychdzić (niezamierzone!)
śn- bułka grachamka z kremem czeko. + kawa: łyżeczka cukru+zabielenie mlekiem
ob- makaron świderki duży talerz z sosem: serkiem mascarpone, sokiem pomidorowym,pomidorami+ podsmażaną piersią kurczaka
podw: kawa jak rano+ duży piernik (120 kcal) + cienki kawałek ciasta waniliowego a'la kruchego, bardzo słodkiego, domowej roboty
kol- jogurt nat 180 g+ 4 racuchy drozdżowe smażone na oleju posypane cukrem pudrem

bardzo źle to się przedstawia? przez te racuchy mam teraz straszny wyrzut sumienia

Pod P podchodzić?
nie.

---------- Dopisano o 22:35 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Mo_Nika Pokaż wiadomość
Dzisiejsze naukowe R

10.30 - owsianka (4 łyżki górskich, 5 śliwek suszonych, 0,25 szkl. mleka 2%)
później - kubek kawy z mlekiem
14.00 - 100g durum (wiem, że 100, bo na opakownaiu jest podziałka tak pół szkl. przed ugotowaniem) z warzywami na patelnię ugotowanymi (pieczarki, brokuły, marchewka, cebula i 2 małe kawałki ziemniaków się trafiły)
17.30 - pierś z kurczaka pieczona (ze 100g na oko) + sałatka ze słoika (domowa) z kapusty, ogórków, papryki, cebuli
pomiędzy- po garści słonecznika, pestek dyni i pł migdałowych (coby lepiej nauka wchodziła )
22.15 - kostka twarogu półtłustego (200g), znowu położę się po 1...
0,25 szklanki mleka

Stary 2011-01-22, 22:36   #1151
Mo_Nika
szamanka

Cytat:
0,25 szklanki mleka
Sorry, oczywiście o,25l
Chyba już nie myślę
Stary 2011-01-22, 22:38   #1152
roolka
Raczkowanie

Cytat:
II śniadanie:
(góra 200kcal)
Tu jest napewno więcej niż 200 kcal. Samo mleko to już ponad 100 + za płatki też bym dała ze 150 + kefir powiedzmy ze 40 czy tam ile pisze na opakowaniu. Po mojemu ze 300 razem ale może ja się czepiam szczegółów albo zawyżam XD wkońcu 100 kcal w ta czy w tą nie powinno co zrobić wielkiej różnicy
Stary 2011-01-22, 22:42   #1153
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Sorry, oczywiście o,25l
Chyba już nie myślę
ale 0,25ml chodzi mi o to , że mało wyczuwam jakieś zahamowanie powinna być normalna owsianka w końcu to śniadanie.
Jest tyle przepisów na 'wypasione' owsianki

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:
Tu jest napewno więcej niż 200 kcal. Samo mleko to już ponad 100 + za płatki też bym dała ze 150 + kefir powiedzmy ze 40 czy tam ile pisze na opakowaniu. Po mojemu ze 300 razem ale może ja się czepiam szczegółów albo zawyżam XD wkońcu 100 kcal w ta czy w tą nie powinno co zrobić wielkiej różnicy
Zależy jakie mleko bo 2 % w 100 ml ma 49kcal. kefir też jakieś dałabym 50 kcal + 3 x 37 zaokrąglając 120 kcal + łyżka otrąb czyli byłoby nie więcej niż 300.
Ale tu nie chodzi o liczenie bo od tego można zwariować.

Edytowane przez Tynusia
Czas edycji: 2011-01-22 o 22:44
Stary 2011-01-22, 22:44   #1154
Mo_Nika
szamanka

Cytat:
ale 0,25ml chodzi mi o to , że mało wyczuwam jakieś zahamowanie powinna być normalna owsianka w końcu to śniadanie.
Jest tyle przepisów na 'wypasione' owsianki
Hmm... chciałam zaznaczyć, że to trochę więcej niż szkl... (szkl. ma chyba 0,2) Bo jakoś jak wleję szkl. tylko to mało mi się wydaje i dolewam trochę zawsze... A np. z jogurtem owsianki nie lubię, bo jogurtu naturalnego nie lubię...
Stary 2011-01-22, 22:45   #1155
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm... chciałam zaznaczyć, że to trochę więcej niż szkl... (szkl. ma chyba 0,2) Bo jakoś jak wleję szkl. tylko to mało mi się wydaje i dolewam trochę zawsze... A np. z jogurtem owsianki nie lubię, bo jogurtu naturalnego nie lubię...
Szklanka ma 250 ml tak zazwyczaj
No rozumiem to np. rób na mleku tak jak lubisz dodaj suszone owoce + bakalie (samo zdrowie)

Stary 2011-01-22, 22:47   #1156
Mo_Nika
szamanka

Cytat:
Szklanka ma 250 ml tak zazwyczaj
No rozumiem to np. rób na mleku tak jak lubisz dodaj suszone owoce + bakalie (samo zdrowie)
Zależy jaka szkl. ale dobra, przyjmuję, że tutaj szklanki mają 250
A owoce suszone są, śliwki lub morele...
Stary 2011-01-22, 22:51   #1157
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Zależy jaka szkl. ale dobra, przyjmuję, że tutaj szklanki mają 250
A owoce suszone są, śliwki lub morele...
Dobra Dobra niech Ci będzie

Stary 2011-01-22, 22:53   #1158
roolka
Raczkowanie

Tynusia mleko policzlam z przyzwyczajenia 250 ml, jak 100ml to daje temu 250 kcal- poprawiam sie. ale fakt ze nie mozna dac sie zwariowac,nawet jak pisalam, przeciez 100 kcal czy 50 kcal wiecej-mniej przy zdrowym rozsadku nikomu nie zaszkodzi
Stary 2011-01-22, 23:00   #1159
Tynusia
Zakorzenienie

Moje dążące w stronę U :

śniadanie :
- 1 kromka chleba orkiszowego(65g) posmarowana serkiem twarogowym śmietankowym z sałatą lodową,ogórkiem,rzodkiewk ą,pomidorem
-1 bułka alpejska pełnoziarnista (50-60g) na pół:
1/2 z masłem i jajkiem na twardo oraz 1/2 z plastrem twarogu i łyżeczką konfitury truskawkowej

obiad:(najadłam się tym )
-pierś z kuraka (ok.150g) duszona na łyżeczce oliwy z czosnkiem,chilli,parę kropli sosu sojowego do tego 4 łyżki ryżu brązowego + warzywa róża brokuła,kalafiora,2 spore brukselki ( wymieszane z łyżka oleju lnianego z łyżka serka wiejskiego i zioła :natka,koper,tymianek,roz maryn,majeranek,oregano,b azylia,kurkuma) to mi pomaga na mój nieustannie bolący brzuch

podwieczorek:
duże jabłko 300g pieczone w piekarniku z cynamonem

kolacja:
-40 g makaronu pełnoziarnistego rurki podsmażony na łyżeczce oliwy i kilka łyżek soku pomidorowego pikantnego,kawałki papryczki chilli

w czasie filmu do chrupania:
marchew w talarki,ogórek maczany w w kieliszku jogurtu nat.

Ps. (Zwiększa stopniowo i chce przyzwyczajać żołądek do większy ilości powoli tym bardziej ,że ciągle mam problemy z brzuchem)

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Cytat:
Tynusia mleko policzlam z przyzwyczajenia 250 ml, jak 100ml to daje temu 250 kcal- poprawiam sie. ale fakt ze nie mozna dac sie zwariowac,nawet jak pisalam, przeciez 100 kcal czy 50 kcal wiecej-mniej przy zdrowym rozsadku nikomu nie zaszkodzi
Dokładnie

Stary 2011-01-23, 00:13   #1160
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez morphine88 Pokaż wiadomość
Dzisiejsze U
wstałam w południe, więc uciekł mi podwieczorek:

I. 4 kromki chleba mieszanego z ziarnami:
- dwie z pastą (jajka, szynka, szczypiorek i trochę majonezu. Nie wiem co jeszcze, bo to od sąsiadki )
- jedna z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych
- jedna z połową trójkącika serka topionego z papryką
II. duży jogurt (350g) suszona śliwka (nie miałam ochoty na więcej)
III. kebab w tortilli na mieście z sosem czosnkowym (z bardzo mocno ugniecionym wnętrzem, więc porcja spora )
pomiędzy: jabłko i trochę ziemniaków tłuczonych
IV. 3 kromki chleba mieszanego z ziarnami (jw.):
- z pastą z makreli
- z połową trójkącika serka topionego z papryką
- z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych
herbata czarna z sokiem z malin i malinami

w ciągu dnia wpadło trochę nerkowców i paluszków solonych
i jak to wygląda?
zostało na poprzedniej stronie

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 02:13   #1161
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TrueLook Pokaż wiadomość
Dzisiejsze wege P

1. parówka sojowa z keczupem; dwie kromki chleba wieloziarnistego żytniego: jedna z sałatą, serem żółtym i papryką, druga z serem do smarowania i pomidorem i ogórkiem; herbata dlaczego parówka tylko jedna? zależy też jakiej wielkości, jeżeli wielkości kiełbasy to x2, a jeżeli zwykłej parówki to raczej x4...
2. (zajęcia) serek homogenizowany, 4 mandarynki (przerwa się skończyła i nie zdążyłam zjeść nic więcej) ok, ale w zamian za ten serek mogłaś zjeść np. drożdżówkę, to zawsze więcej kcal...
3. 5 dużych knedli z truskawkami; herbata waniliowa to tak średnio na obiad... raczej na podwieczorek. a przynajmniej powinny być dwa dania, czyli do tych knedli zupa, bo same knedle to mało.
4. lody straciatella z kawałkami czekolady - 5 lub 6 kulek powinno coś jeszcze wpaść.
5. kajzerka pszenna: połowa z sałatą, serem capri, papryką i ogórkiem; połowa z serem mascarpone; herbata mało. kajzerka przynajmniej x2
jw.
mało i nie ma NNKT...

Cytat:
Dzisiejsze U
wstałam w południe, więc uciekł mi podwieczorek:

I. 4 kromki chleba mieszanego z ziarnami:
- dwie z pastą (jajka, szynka, szczypiorek i trochę majonezu. Nie wiem co jeszcze, bo to od sąsiadki )
- jedna z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych
- jedna z połową trójkącika serka topionego z papryką dlaczego tylko połowa? ja tam cacły wsmarowuję trójkącik a tak serio to jak najbardziej ładnie, smacznie i pełnowartościowo; nie każdy lubi grubą warstwę serka
II. duży jogurt (350g) suszona śliwka (nie miałam ochoty na więcej) ok rozumiem, zdarza się
III. kebab w tortilli na mieście z sosem czosnkowym (z bardzo mocno ugniecionym wnętrzem, więc porcja spora ) ahh, tutaj cudownie
pomiędzy: jabłko i trochę ziemniaków tłuczonych ciekawe połączenie
IV. 3 kromki chleba mieszanego z ziarnami (jw.):
- z pastą z makreli
- z połową trójkącika serka topionego z papryką
- z wędzonym pasztetem z podrobów drobiowych
herbata czarna z sokiem z malin i malinami sok z malin... świetna kolacja

w ciągu dnia wpadło trochę nerkowców i paluszków solonych
i jak to wygląda?
jw.
bardzo, bardzo mi się podoba. totalnie smacznie i luźno

ostatnio na wątku jest nieciekawie z jadłospisami, więc apeluję do naśladowania morphine

Moje U

Śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków, szklanka mleka 2%) z łyżeczką kakao, bananem, pestkami słonecznika, nerkowcami i garścią fitelli karmelowej

II śniadanie: kromka razowca z twarogiem półtłustym i ogórkiem, kawałek jabłecznika, duży jogurt naturalny z wkrojoną pomarańczą

Obiad: chilli con pollo (pierś z kurczaka, pomidory z puszki, papryka, cebula, przyprawy), pół woreczka brązowego ryżu

Podwieczorek: kubek kisielu o smaku owoców leśnych, duży croissant przekrojony na pół z masłem orzechowym/nutellą, 2 mandarynki

Kolacja: 3 kromki razowca z sałatą, szynką z indyka i ogórkiem konserwowym/twarogiem półtłustym i papryką/twarogiem półtłustym i miodem
emelie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 08:36   #1162
Moyraa
Rozeznanie

Cytat:
A tak trochę zbaczając z tematu - czy takie wahania kaloryczne (raz objadanie się, potem znowu dietetycznie, no i przede wszystkim CZAS takich wahań) mogą wpłynąć na nawilżenie cery? Jak ją umyję jakimś specyfikiem to mam Saharę (a rano cerę mam bardziej w stronę tłustej) . Myslicie, że jak później będe dodawac kcal i przy tym jadła więcej tłuszczów, to skóra też wróci do formy ? Zacznę chyba przynajmniej dawać już teraz łyżkę oliwy do zupy codziennie, żeby mieć więcej NNKT (oprócz orzechów, bo ich chyba za mało). Albo łyżeczkę chociaż. Borykam się ze suchą skórę od dawien dawna, a teraz dopiero doszłam do tego co może być sednem sprawy.
Up Wahania opisałam troche wyżej.

Edytowane przez Moyraa
Czas edycji: 2011-01-23 o 08:47
Stary 2011-01-23, 10:36   #1163
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emelie Pokaż wiadomość

jw.
bardzo, bardzo mi się podoba. totalnie smacznie i luźno

ostatnio na wątku jest nieciekawie z jadłospisami, więc apeluję do naśladowania morphine

Moje U

Śniadanie: owsianka (5 łyżek płatków, szklanka mleka 2%) z łyżeczką kakao, bananem, pestkami słonecznika, nerkowcami i garścią fitelli karmelowej brzmi przepysznie

II śniadanie: kromka razowca z twarogiem półtłustym i ogórkiem, kawałek jabłecznika, duży jogurt naturalny z wkrojoną pomarańczą takie trochę mało składne, ale.. jabłeczenik!

Obiad: chilli con pollo (pierś z kurczaka, pomidory z puszki, papryka, cebula, przyprawy), pół woreczka brązowego ryżu widzę, że lubisz to danie muszę kiedyś spróbować

Podwieczorek: kubek kisielu o smaku owoców leśnych, duży croissant przekrojony na pół z masłem orzechowym/nutellą, 2 mandarynki aa, zazdroszczę (domowego) croissanta!

Kolacja: 3 kromki razowca z sałatą, szynką z indyka i ogórkiem konserwowym/twarogiem półtłustym i papryką/twarogiem półtłustym i miodem pięknie, kocham połączenie twaróg+miód!
Dziękuję za ocenę
od małego berbecia jem pół trójkącika na kanapkę, nie lubię jak jest za grubo .
A Ty jak zwykle ślicznie i bardzo smacznie

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 10:48   #1164
wizjaa
Rozeznanie

Nie to, że się czepiam czy coś, ale to jednak forum dietetyka, więc nie rozumiem dlaczego pochwala sie jedzenie kebabów na mieście (większego syfu nie widzialam..), jakiś serków topionych na kanapki (chemiaaaa) i słodyczy/kupnych ciast etc. Jasne, wszystko jest dla ludzi, ale jeżeli to wątek na dietetyce to może oceniajcie pod kątem zdrowego odżywiania, a nie wątpliwych walorów smakowych.

Po za dwoma osobami (Abigal i Green Balance no i czasem ktos raz na rok wstawi coś przyzwoitego) nikt nie zwraca tak naprawe na zdrowe jedzenie, a czy to nie powinno być głównym kryterium oceny?

Rozumiem, że wszytkie jesteście chore, ale to dietetyka, a nie jak ktoś to już wcześniejnie powiedział poradnia psychologiczna.
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 11:17   #1165
Abigal
Raczkowanie

GG do Abigal

Cytat:
Moje dążące w stronę U :

śniadanie :

- 1 kromka chleba orkiszowego(65g) posmarowana serkiem twarogowym śmietankowym z sałatą lodową,ogórkiem,rzodkiewk ą,pomidorem

-1 bułka alpejska pełnoziarnista (50-60g) na pół:

1/2 z masłem i jajkiem na twardo oraz 1/2 z plastrem twarogu i łyżeczką konfitury truskawkowejdodaj tutaj jakiegoś świerzego owoca, jeżeli masz problemy z żąłądkiem to może banan/mandarynki (delikatne są ) a i ten serek twrogowy nie lepiej było zjeść masło i biały twaróg, mniej chemii

obiad:(najadłam się tym )

-pierś z kuraka (ok.150g) duszona na łyżeczce oliwy z czosnkiem,chilli,parę kropli sosu sojowego do tego 4 łyżki ryżu brązowego + warzywa róża brokuła,kalafiora,2 spore brukselki ( wymieszane z łyżka oleju lnianego z łyżka serka wiejskiego i zioła :natka,koper,tymianek,roz maryn,majeranek,oregano,b azylia,kurkuma) to mi pomaga na mój nieustannie bolący brzuchtylko proszę nie wyliczaj warzyw

podwieczorek:

duże jabłko 300g pieczone w piekarniku z cynamonemczy ty zwarzyłaś to jabłko? mam nadzieję że nie polecam jabłka pieczone z konfiturą (nejlepiej babciną, bez żel fixsu ), domyślam się że nie możesz orzechów, więc mogłaś zapiec z odrobiną masła lub skropić olejem lnianym

kolacja:

-40 g makaronu pełnoziarnistego rurki podsmażony na łyżeczce oliwy i kilka łyżek soku pomidorowego pikantnego,kawałki papryczki chillia nie lepiej sałatkę ze świerzych uparowanych warzyw z ziemniakami, groszkiem czy polecam kuskus jest lekko strawny z olejem lnianym, tak bez sensu sam makaron z jakimś sosem z puszki

w czasie filmu do chrupania:

marchew w talarki,ogórek maczany w w kieliszku jogurtu nat.ok

Ps. (Zwiększa stopniowo i chce przyzwyczajać żołądek do większy ilości powoli tym bardziej ,że ciągle mam problemy z brzuchem)ale jesteś pod kontrolą lekarską?

---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 23:00 ----------

Dokładnie
j.w. polecam więcej warzyw & owoców

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Co do mojej poprzedniej wypowiedzi dotyczącej semiwegetarianizmu i komentarzy z poprzedniej strony jej dotyczących to:
1) Czy ja nazwałam siebie wegetarianką?
2) Czy ja powiedziałam że semiwegetarianizm to wegetarianizm? Powiedziałam tylko że jeśli można to tak ująć to taki pół wegetarianizm, ale nie wegetarianizm.
3) Określenie semiwegetarianizmu istnieje i można łatwo to sprawdzić.
Tyle odemnie w ramach sprostowania.
i koniec OT
Abigal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 11:37   #1166
polny mak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość
Nie to, że się czepiam czy coś, ale to jednak forum dietetyka, więc nie rozumiem dlaczego pochwala sie jedzenie kebabów na mieście (większego syfu nie widzialam..), jakiś serków topionych na kanapki (chemiaaaa) i słodyczy/kupnych ciast etc. Jasne, wszystko jest dla ludzi, ale jeżeli to wątek na dietetyce to może oceniajcie pod kątem zdrowego odżywiania, a nie wątpliwych walorów smakowych.

Po za dwoma osobami (Abigal i Green Balance no i czasem ktos raz na rok wstawi coś przyzwoitego) nikt nie zwraca tak naprawe na zdrowe jedzenie, a czy to nie powinno być głównym kryterium oceny?

Rozumiem, że wszytkie jesteście chore, ale to dietetyka, a nie jak ktoś to już wcześniejnie powiedział poradnia psychologiczna.
klask i:kla ski:

Popieram !

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 11:44   #1167
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wizjaa Pokaż wiadomość

Kebab największym syfem?
A co konkretnie? Podgrzany placek naleśnikowy? Warzywa? Grillowany kurczak? Czy może sos na jogurcie (pytałam)?
Nie wolno jeść serków topionych? Mam wrażenie, że popierasz ortoreksję.

Steven Tyler
Stary 2011-01-23, 11:54   #1168
wizjaa
Rozeznanie

Cytat:
Kebab największym syfem?
A co konkretnie? Podgrzany placek naleśnikowy? Warzywa? Grillowany kurczak? Czy może sos na jogurcie (pytałam)?
Nie wolno jeść serków topionych? Mam wrażenie, że popierasz ortoreksję.
kebab na mieście = buda gdzie u pana o egzotycznych korzeniach kupujesz giga bule zrobiona z proszku, mrozona, rozmrazana miliard razy, do tego miecho które smazy sie na kiju i wspomniany wyzej pan odcina ci zwegone skrawki, daje troche sałaty i pomidora (tak, mamy środek zimy) i polewa sosem z przed 2 tygodni. Zdecydowanie, pyszne.

nie wiem gdzie kupujesz ten swój kebab, ale 'na miescie' jest on przewaznie niezdrowy i syfiasty. Ale jesli twój skladał sie z grilowanej piersi z kurczaka z sałata, pomidorkiem, razowej tortilli i sosu na bazie jogurtu (a pewnie tak bylo) to faktycznie, bardzo zdrowy obiadek, tylko po co wmawiac, ze je sie 'normalnie i na luzie' jak sie panicznie boi?

czytalas skład serka topionego?

ten watek to jakas masakra. wy wszystkie macie takie zboczone podejście do żarcia, że szok.
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:01   #1169
polny mak
Rozeznanie

w większości bud z kebabem do sosu wrzucana jest masa chemii-nie jest to sos jogurt nat + starty czosnek tylko cos a la jogurt i masa plepszaczy, warzywa nie są świeżutkie, nie sądzę by właściciel kebabu wyrzucał wszystko to co się już zestarzało-jak się zestarzeje zazwyczaj przywraca się im rugie życie, mięsko jest mega tłuste-nie chodzi mi o to, że tuczące, ale po prostu to nie jest zdrowy tłuszcz tylko trans bo jest podlewane nie oliwa a zwykłym olejem, by się ładnie na ruszcie rumieniło i by kleiła się tortilla/lavash... to chyba oczywiste jest, ze lepszy zdrowsze jest w domu zrobione przez siebie i od raz uprzedze, ze nie jestem zwolenniczka ortdoksyjnej diety i zamykania się na fasst food zupełnie bo wiadomo raz na ruski rok nei zaszkodzi ale zdrowe to to nie jest i "dietetyczna" żywnoscia tego nie nazwe, a jak zauważyła wizjaa to jest forum dietetyka czyli dieta nie jako sposob na szybkie odchudzanie i dieta cud ale na sposob na zycie i wybieranie pomiedzy kebabem z budy a kebabem home made

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:54 ----------

ten watek to jakas masakra. wy wszystkie macie takie zboczone podejście do żarcia, że szok.[/QUOTE]

celny wniosek.

to nie jest już wątek o zdrowym życiu bo tak ja rozumiem słowo "dieta"

zdrowo się odżywiam

dbam o siebie i swoich bliskich

ZJEDZ TĘ ŻABĘ !
polny mak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-01-23, 12:11   #1170
rudzielec92
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rudzielec92 Pokaż wiadomość
zastój wagi, ale dalej walczę na R pt. ale mi dziś pysznie

Ś. owsianka (3 łyżki płatków, 2 otrębów) z jogurtem naturalnym 150g, garścią suszonych śliwek i garścią orzechów włoskich oraz łyżeczką miodu

IIŚ. podłużna kromka (80g) razowca z serkiem śmietankowym, ogórkiem i szczypiorkiem ; pomarańcza i zbożówka z mlekiem

O. chili con carne [140g mięsa mielonego niskotłuszczowego podsmażone na odrobinie oleju z cebulką, papryką, koncentratem pomidorowym, kukurydzą, czerwoną fasolą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami], ziemniaki, surówka [pekinka, por, marchew, seler naciowy, pół małego jabłka, jog. nat., łyżka majonezu light]

P. sałatka: sałata masłowa, jajko, pół puszki tuńczyka wsw, cebula czerwona, pomidor, sos sałatkowy na łyżce oliwy

K. wieśniak (200g) z warzywami

nie za dużo troszkę? może tylko przez duży obiad mam takie wrażenie? będę wdzięczna za ocenę
up up bo zostałam pominięta
rudzielec92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości