![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Księża pragną moim zdaniem ustawiać wiernych po swojemu, ponieważ tracą kontrolę.
Jeżeli chodzi o "wymysł" przechodzenia badań psychiatrycznych oraz udzielania informacji o chorobach wenerycznych - nie przejdzie. Nikt nie ma prawa żądać takich informacji, nawet pracodawca. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
Mój znajomy opowiadał, że nie wziął kościelnego, bo nie mial takiej potrzeby, po roku czasu zdaje się, ksiądz z jego parafii sam zaczął go do ślubu namawiać, i chyba udzielił im go bez żadnych już opłat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma przymusu bycia katolikiem przecież (chyba, że mnie coś ominęło). ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- U nas to się ludziska tak katolicyzmu trzymają jakby to jedyna ścieżka była, ale za to jaka ciernista bo przecież te pasibrzuchy w sutannach to tylko za kasę i kasę ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A przecież jest tyle innych ciekawych wyznań, chociażby protestantyzm, który dopuszcza antykoncepcję (którą przecież stosuje cała masa katolickich par!) i w ogóle jakaś radośniejsza ta odmiana chrześcijaństwa się wydaje, ciekawsze msze z tego co mi opowiadano. I pastor ma żonę, więc pustych słów na wiatr nie rzuca, jak mówi o małżeństwie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Zakorzenienie
|
Mnie by było wstyd iść do ołtarza z brzuchem.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a moze gdzies w polsce jest male zgrupowanie protestantów?? ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:24 ---------- samopoczucie fizycznie napewno inne...
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tu masz https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=305611 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Wtajemniczenie
|
Nie wiem jak jest u tych z Was które są po ślubie, ale moi znajomi którzy się zdecydowali na ten krok
![]() A już ten pomysł o badaniach psychiatrycznych, "poddawaniu" głębszej obserwacji itp :/ Myślę, że czasy wychodzenia za mąż z przymusu się skończyły dawno, choć dopuszczam możliwość że gdzieś taka sytuacja się może zdarzyć. Czy Kościół który uczy szanowania bliźniego itp, nie może uwierzyć i przyjąć z otwartymi ramionami dwoje ludzi którzy chcą się pobrać? Tylko jak zwykle rzucić im kłody pod nogi:/ Moim zdaniem takich "nauk" nie powinno być w ogóle. Przychodze do kościoła, chcę wziąć ślub, rozmawiam z księdzem i tyle. Bo i czemu one mają służyć? Nie wiem.
![]() |
![]() |
#130 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam fajne nauki przedmałżeńskie i świetnie zrobiony kurs NPRu (zamiast poradni). Na nauki najczęściej narzekają osoby które się z poglądami Kościoła nie zgadzają i nie powinni ich tam w ogóle być.
Ja bym wiele dała za spotkanie z psychiatrą przed ślubem. Pozwoliłoby nam to unikną problemów które były później a o których wcześniej nic nie wiedzieliśmy.
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem, czy to bardziej żałosne czy śmieszne. Ale oczywiście katolik pełną gębą, nie lubi homoseksualistów i tak dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=Madia;24722872]Ależ mnie to bawi niezmiernie. Kurczę, nie podoba ci się co księża czy tam papież wyrabiają?? Bo rozumiem, kiedy jakiś ksiądz źle robi, to wtedy szukam innego, proste. Ale takie plucie na ogół księży w wykonaniu rzekomego katolika, no ciekawe to jest bardzo. Zostań sobie protestantką chociażby. Wtedy ani papież, ani kościół nie będą Cię obchodzić a w bóstwo semickie będziesz sobie nadal wierzyć skoro masz taką potrzebę.
Nie ma przymusu bycia katolikiem przecież (chyba, że mnie coś ominęło).[COLOR="Silver"] ---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ---------- Ależ mnie niezmiernie bawi ocenianie mojego poziomu wiary ![]() A też nie wiedziałam, że mogę się jedynie całkowicie w 100% zgodzić z Kościołem, bądź z niego wypier***, bo to nie jest katolickie dostrzegać wady. Zawsze liczyłam, że moja opinia w pewnych sprawach będzie się liczyć, ale szybko mnie wyprowadziłaś z błędu. Cóż, mogę powiedzieć, że szukałam bardzo długo księdza z prawdziwym sercem do tego, zresztą nie tylko ja, bo i moja przyjaciółka. Obie w różnych miastach i spostrzeżenia mamy podobne. O ironio, ona ma w rodzinie kilku księży - w tym jeden, niedawno zmarły, niezwykle wspaniały człowiek. Pozostali? Niestety już nie myślą o swojej roli, jako powołaniu, tylko zawodzie. Odnoszę wrażenie, że takie hasła "jak Ci się nie podoba, szukaj w innym miejscu" są trochę sprzeczne z wiarą katolicką, którą wyznaję. To jest zdecydowanie pójście na łatwiznę. Wiara, to nie studia, które możesz po roku rzucić, ponieważ uznajesz je za nieodpowiednie dla swojej osoby. ---------- Dopisano o 17:07 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ---------- Cytat:
A Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 16:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 |
Zakorzenienie
|
Ale wiara to również nie jest samodzielne wybieranie sobie dogmatów i zasad, które nam pasują.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jedynie stwierdziłam, jakie są moje obserwacje w kwestii postępowania księży. Pewnego czasu byłam bardzo blisko Kościoła, bardzo dużo czasu spędzałam na czytaniu, rozmyślaniu oraz modlitwie, miałam też czas, aby poznać ludzi. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie Kościół nie oznacza przede wszystkim księży, lecz Boga. Może znów się mylę. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 16:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Ale tekst o ustawianiu wiernych przez kler i utracie nad nimi władzy chyba nie świadczy najlepiej?? Nie odniosłaś się do pojedynczego księdza tylko do ogółu, więc ogół księży jest zły czy jednak nie??
To zaraz. Katolicy jednak mogą narzekać na swoich kapłanów (nie mówię o jednostkach, które nie zasługują na miano kapłanów) czy nie mogą?? Bo się gubię. Czy stwierdzenie: "Księża pragną moim zdaniem ustawiać wiernych po swojemu, ponieważ tracą kontrolę." no właśnie, co znaczy?? Nie powiedziałaś: "Księża ogólnie są spoko, ale znajdą się tacy co psują opinię itd." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego nie mogą? Nie rozumiem? Takie stwierdzenie "księża ogólnie są spoko" też nie byłoby prawdą, bo skoro twierdzisz, że uogólnić negatywnie nie mogę, to tym bardziej pozytywnie ![]() I dodam jeszcze jedno - historia Kościoła Katolickiego, bo o nim mówimy, pokazuje jakie role potrafił pełnić. Niekoniecznie one zawsze były związane z napełnianiem wiernych miłością do Boga. Zresztą, prawie wszystkie wielkie religie mają zapędy władcze. Ale racja, nie wolno nic mówić wbrew KK. Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 16:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
A propos ślubów. Ja jestem zdania, że pary, które decydują się przyjąć sakrament małżeństwa (pal sześć z jakich pobudek), powinny powstrzymać się od wieszania psów na klerze
![]() Przygotowania do ślubu kościelnego, połączone z wyśmiewaniem i krytyką Kościoła, cuchną taką obłudą, że aż się niedobrze robi ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-01-30 o 16:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Wtajemniczenie
|
Ja rozumiem, że na naukach przedmałżeńskich to się różni ludzie zbierają i różne mają poglądy. Ale my poszliśmy na kurs NPRu który był płatny (50zł), trwał prawie całą sobotę i można było zamiast niego wybrać zwykłą poradnię albo kurs komunikacji małżeńskiej. A i tak się znalazł jeden któremu metoda się nie podobała i musiał to głośno wyrazić.
Cytat:
Bo jestem kluską, po prostu kluską Choć bardzo staram się, wyglądać na istotę ludzką Tak naprawdę jestem pierogiem Edytowane przez Ninquelote Czas edycji: 2011-01-30 o 16:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A jak się okaże, że przyszła panna młoda cierpi np. na depresję, to... To co? ![]() Nigdy w życiu nie poniżyłabym się do tego stopnia, żeby lecieć do księdza z zaświadczeniem od mojego psychiatry ![]()
![]() |
![]() |
#143 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Do lekarza można pójść mimo ślubu. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#145 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 |
Zakorzenienie
|
Nic nie zrobia, za duzo kasy przeszloby im kolo nosa.
W kwestii slubu koscielnego kobiety w ciazy, to uwazam, ze widok panienki z brzuchem w bialej sukni i welonie jest co najmniej smieszny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, to już takie czepianie się, czy mówiąc księża miałam na myśli 100%, czy też 80% społeczności.
Nie będę przecież w necie rozpisywać statystyk np. na kilkunastu poznanych przeze mnie księży jedynie dwóch nie mówiło wciąż o pieniądzach. Prawo do oceny sytuacji ma każdy. To trochę tak jak, z obywatelstwem polskim. Jestem Polką, ale nie zgadzam się z tym co robią władze, czy to oznacza, że powinnam się zrzec obywatelstwa, czy też zamilknąć na wieki. Księża nie są również spójni w ocenie wielu spraw, a także własne środowisko postrzegają w naprawdę różny sposób, aż czasem ogarnia mnie wielkie zdumienie. Czy oni też są obłudni, bo nie zgadzają się z tym co hierarchowie wyczyniają? Oburzacie się na widok kobiety w ciąży, przystępującej do sakramentu, a nie oburza Was fakt, że sporo tych par ma już za sobą "pierwszy" i nie ostatni raz? Bo widać brzuch? To jest takie straszne? A jak jest para narzeczonych i według woli kościoła są w tym stanie kilka lat, termin zaklepany np. za 2 lata, aż tu nagle wpadka... to co powinni zrobić? Odwołać wszystko i nie brać ślubu, czy też może poczekać do rozwiązania, aby kobieta nie wystąpiła z brzuszkiem? U Edytowane przez BajaderkowaBaba Czas edycji: 2011-01-30 o 17:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak w ogóle to mnie nie oburza widok ciężarnej biorącej ślub, mnie to bawi. Bawi jak ludzie lubią na siłę okazywać swoją hipokryzję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.