![]() |
#181 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rewolucja w Kościele
Cytat:
![]() Ale szczerze to uwielbiam takie rozmowy na poziomie i rzeczowe dyskusje.
![]() |
![]() |
#182 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#183 |
Zakorzenienie
|
no, fajnie że mogą się uaktywnić po ślubie, a co jeśli przed a zakochana połówka jest nieświadoma?:p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#185 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Nie no, nie popadajmy w przesadę, to naturalne, że po śmierci bliskiej osoby towarzyszy nam ból, rozpacz, żal, smutek.
Skakanie z radości byłoby w takie sytuacji czymś... hmmm.. dziwnym ![]() ![]() Mnie bardziej dziwią te wszystkie czary mary odprawiane nad zmarłym przez księży. Umarłeś - nikt ani nic Ci już nie pomoże. Albo niebo albo piekło - krótka piłka ![]() ![]()
![]() |
#187 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do drugiej części to są chyba jakieś odpusty, które można wziąć na kogoś zmarłego, he he - śmieszne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#188 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/...rym_katolikiem ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Bluźnierstwo, napiszą w internecie, przystąpić do ślubu, jeśli się nie wierzy dość gorliwie czy dość mocno nie przestrzega nauk, pewnie i tak, ale no sorry, jak grzesznik podejdzie do chrzcielnicy i przeżegna się święconą wodą to ogień piekielny w to miejsce nie spadnie, więc to chyba powinna być sprawa każdego człowieka, co sobie myśli w duchu o rytuałach. Dopóki nie skacze po ołtarzach, nie lży, nie pluje i nie obrzuca czerwoną farbą. To on się będzie rozliczał przed Bogiem, jeśli jakiś jest, za to, czy jego wiara była na miarę czy nie;-). Wyrak jesteś moim zdaniem naprawdę niepotrzebny do interesowania się, czy ktoś do kościoła chodzi raz w roku czy co tydzień. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2011-01-30 o 21:55 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 |
Rozeznanie
|
Jak dla mnie jest to podejście do problemu zupełnie od złej strony. Faktycznie powinno się zarówno narzeczonym jak i księżom przypomnieć, że małżeństwo jest sakramentem, co to oznacza i jakie niesie za sobą konsekwencje. Ale nie zrobi się tego za pomocą listy warunków jakie należy spełnić przed ślubem (zaświadczenie o przyjęciu chrztu, bierzmowania, zaświadczenie od psychologa, zaświadczenie o odbyciu spowiedzi przedślubnej, może jeszcze jak przed pierwszą komunią zaświadczenia o odbyciu iluś tam pierwszych piątków miesiąca albo zaświadczenia o stażu nażeczeńskim??) Przymusy tego typu obudzą jedynie opór bo po pierwsze para poczuje się jak dzieci pierwszokomunijne a po drugie tak jak piszecie, zrodzi to sytuacje patologiczne: kłamstwa do księdza, podrabianie podpisów i pieczątek i płacenie za "załatwienie" sprawy. To, że ludzie często podchodzą do ślubu kościelnego zupełnie nieprzygotowani na to co ich czeka jest faktem i wina leży po obu stronach (przygotowującej i przygotowywanej) i na to trzeba zwracać uwagę.
Z własnego doświadczenia wiem, że ze strony księży różnie bywa ponieważ przygotowując się do ślubu miałam kontakt z trzema (proboszcz parafii w której braliśmy ślub, ksiądz odpowiedzialny za kurs przedmałżeński i ksiądz, z którym spisywaliśmy protokół przedślubny) i dwóch z nich okazało się ludźmi, którzy rozumieją sens brania ślubu. Usłyszeliśmy np. że sprawę spowiedzi przedślubnej zostawiają na naszym sumieniu i uznają, że jeżeli powiemy, że się odbyła to tak jest albo, że nie musimy dawać zapowiedzi w pięciu kościołach (mieszkamy za granicą więc powinniśmy wywiesić zapowiedzi w parafii gdzie ja jestem zarejestrowana, tam gdzie zarejestrowany jest mąż, tam gdzie należymy przez fakt dłuższego zamieszkania, tam gdzie brany był ślub oraz w kościele polonijnym, gdzie był spisywany protokół) ponieważ byłoby to wyciąganie od nas kasy a nie rzeczywiste ogłoszenie mające na celu sprawdzenie czy nie ma przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa. Jeżeli ktoś chce wziąć ślub dla białej sukienki i żeby rodzina była zadowolona to weźmie niezależnie od obostrzeń. Po prostu skłamie, zapłaci albo sfałszuje potrzebne kwitki. Jednak jeżeli młodzi nie wiedzą w co się pakują bo np nigdy nie porozmawiali ze sobą jak będą postępować gdy coś w małżeństwie nie zagra. Znalazłam na jednym forum przykład katoliczki biorącej ślub jednostronny z ateistą, która teraz się żali, że mąż nie chce modlić się z jej rodziną podczas Wigilii. Okazało się, że przed ślubem w ogóle o tego typu sprawach nie rozmawiali oraz nie mieli żadnych nauk przedmałżeńskich ponieważ ona miała zaświadczenie z liceum. Dlatego uważam, że większy nacisk należy kłaść na naukę a nie egzekwowanie. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#193 | |
BAN stały
|
Cytat:
Tak samo jak przecież wątpliwa to kara dla samobójcy pochować go poza cmentarzem czy tam nie poświęcić jego trumny. Nie o niego tu chodzi, a o tych co żyją żeby im podobne głupoty jak podcinanie sobie żył na ten przykład, do łbów nie przychodziły, bo skończą tak samo - jako te cmentarne wyrzutki. Religia służy żyjącym, a nie trupom. Tych pierwszych ma pod swoim dużym oddziaływaniem podczas gdy ci drudzy w końcu są wolni ![]() A co do tematu wątku - może i dobrze, że będzie ostrzej. Tylko co z Komunią ? ![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-01-31 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 |
BAN stały
|
Coraz bardziej się cieszę, że mnie te religijne dylematy nie dotyczą. Cieszę się ze swoich racjonalnych przekonań i wynikającego z nich ateizmu. Współczuję uwikłanym w dogmaty, ale życzę szczęścia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
W wątku o butach też o tym napisz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#196 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeszcze później płacą za to, żeby ksiądz na Mszy nazwisko zmarłego wyczytał ![]()
![]() |
![]() |
#197 |
Raczkowanie
|
ciekwawe co jeszcze "Kościół" wymysli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#199 |
Raczkowanie
|
bo dla mnie nie ma Kościoła tylko "Kościół" , to nie jest juz wiara, dranie chca przejąć cale kraje, chcą panować nad ludźmi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do tego, że się płaci za różne rzeczy - niech mi ktoś wytłumaczy sens corocznego chodzenia "po kolędzie"? Nie wiedziałam, że woda święcona ma datę ważności 12 mies... ![]()
![]() |
![]() |
#201 |
Raczkowanie
|
ogolnie to tez jest chore ze za wiare trzeba placic a kiedyś (za czasów chrystusa) ponoć nie trzeba było... dla mnie "Kościół" to jest tylko i wyłącznie zdzerstwo kasy z biednych wierzących ludzi i i nie ma nic wspolnego z wiarą.
---------- Dopisano o 16:50 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ---------- najlepsze zawsze mówią co łaska co łaska bla bla bla co łaska ---> 100zł (gotowy cennik) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś wystarczyło: "Jam ci dam rybę, a ty mi daj kawałek skóry" i co?? I czasy się zmieniły. Głupi argument.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 |
Raczkowanie
|
nie chodzi mi o ludzi chodzi mi o wiare , moim skromnym zdaniem to jedno powinno nie miec nic absolutnie nic wspólnego z kasą i polityką .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#204 |
BAN stały
|
"ona musiała też podpisac zobowiązanie, że nie będzie zakładac welonu"
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
BAN stały
|
To jest wątek o kościele i to dominującym w Polsce, a nie o butach. I jak czytam te wszystkie rozważania, to taki wniosek właśnie mi się nasunął. Wyraża on mój stosunek do tego właśnie tematu, nie innego. Więc go wyartykułowałam na forum, które do tego właśnie służy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Milo widziec, ze Ty sie ustawilas w szeregu tych nie mogacych przestac o mnie pisac. Przyznam, schlebia mi to, zwalszcza, ze czesc tych z antyfanklubu wybitnie wybrakowana ![]() Cytat:
![]() Przeciez caly ten poglad sie wykoleja w kwestii racjonalizmu juz przy podstawach - powstanie zycia - wierzysz ze o tak, samo z siebie, zycie sobie powstalo, choc to wysoce nieprawdopodobne, a za irracjonalna uwazasz wiare w jakakolwiek ingerencje, pomimo, ze to duzo bardziej logiczne. Z zasady antropicznej wynika wyjatkowosc zycia w takim ksztalcie na Ziemi, a ktos twierdzi, ze jest racjonalnym twierdzenie, ze o tak sie po prostu ulozylo ![]() Zabawne jest to przekonanie czesci niewierzacych o ich wielkim racjonalizmie, naprawde ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha, zbawienie zapewnia nam Chrystus a nie Kościół, skoro już o tym mowa ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-02-02 o 08:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
BAN stały
|
religia katolicka jest strasznie dziwna
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.