|
Notka |
|
Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3451 |
Zadomowienie
|
Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II
to musi byc niezle wkurzajace - wiele z nas pewnie pomyslalo sobie nie raz ze polskiego w podstwowce mogloby uczyc, ba, nawet chemii lub matematyki, w okienku w aptece tez by sie czlowiek sprawdzil podajac pudelka i czytajac klientom ulotki, a w dodatku robiac to z usmiechem - tylko tych wszystkich aptekrzy, nauczycieli, poielegniarek, przedszkolanek i o komu do glowy przyjdziie, nie da sie zastapic bez stosownego papieka i kropka
no a co maja powiedziec "biedni artysci", ktorzy studiowali te 5 lat, a teraz kazdy jeden kto ma troche talentu moze im chleb odebrac, a na odwrot juz zwykle nie... dlatego wlasnie nie poszlam na asp ![]() Edytowane przez lookrecya Czas edycji: 2011-02-03 o 22:03 |
![]() ![]() |
![]() |
#3452 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3453 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co - tak sobie z ciekawości zaczęłam oglądać pracę jednego artysty ;] W różnych galeriach - i tak stwierdziłam,że np. w kilku galeriach ma wystawione te same przedmioty
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3454 |
Rozeznanie
|
I to nie pierwszy w AN
![]() ![]() A ASP, nie ASP, jeden pies, jak się robi to co się lubi i co daje satysfakcję (i kasę :P). Orange dobrze prawi. A że tylko ludzie z ASP tak dziwnie reagują - cóż... Nie nasz problem.
#3455 |
Zadomowienie
|
Ja tak czytam to wszystko na temat ASP i widzę, ze to jest temat bliźniaczo podobny do nauczania. Pochodzę z nauczycielskiej rodziny, sama też mam wykształcenie nauczycielskie i znam ten kawałek chleba z każdej z możliwych stron. I stwierdzam, że tak jak w ASP są ludzie którzy chca mieć papirek a potem się puszą i liżą za przeproszeniem dupę dyrekcji, żeby coś osiągnąć, bo pracować się nie chce i nie ma żadnego pomysłu jak dzieciakom sprzedać wiedzę. No bo po co robić z siebie pajaca (tak jak ja w tamtym roku na korkach z angola) i robić przysiady, żeby dzieciak siec czegoś nauczył? Tak samo tu - po co być kreatywny, jak mozna pokazać papierek z ASP? Ale działa to też w drugą stronę znam wielu nauczycieli dla których przekazywanie wiedzy to całe ich życie ( i cierpią z powodu właśnie tych leserów co to nic nie robią a zgarniają wszystkie nagrody) i po prostu są tak kreatywni i zaangażowani jak nikt inny w to co robią. I znam też takie osoby po przynajmniej liceum plastycznym. I jestem pewna, że każda z Was może podać takie przykłady ze swojej dziedziny. Bo tak jest wszędzie i zawsze tak było i będzie. Dlatego nie ma co generalizować i mówić " Ludzie po ASP ą do dupy" trzeba mówić " Ta i ta osoba, która skończyła ASP jest do dupy". Nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka, bo cierpią na tym naprawdę wartościowe osoby. Amen
![]()
#3456 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mój wątek na forum Edytowane przez loquacee Czas edycji: 2011-02-03 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3457 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3458 |
Zadomowienie
|
Ja mam kilkoro znajomych po ASP i do tego wykładających tam jeszcze i powiem tak - żadne z nich nigdy samo z siebie nie 'chwaliło' się, że taką uczelnię skończyło
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3459 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIGDY nie zdarzyło mi się sprzedać pracy jednocześnie w dwóch miejscach. Patrząc na ilość moich miesięcznych sprzedaży byłoby to raczej porównywalne do wygrana szóstki w lotka, ty bardziej, że na bieżąco mam podgląd poczty. Co innego, jeśli sprzedaż idzie jak przy zwyklakach - zamówienia codziennie lub prawie codziennie. Dla wielu wrapy, srebro, to zbyt droga inwestycja by poświęcić x produktów dla jednej galerii, tym bardziej, jeśli nie jest zadowolony ze srzedaży. Bo dlaczego nie miałby tego robić [jeśli działa zgodnie z regulaminem lub za wiedzą i przyzwoleniem galerii]. Tu artysta najwięcej ryzykuje - ew. wykopaniem w przypadku jednoczesnej sprzedaży w 2 miejscach. Zgadzam się natomiast że nie powinno się tego robić w syt. gdy regulamin nie zezwala a rozmowa z włąścicielem/ami galerii utwierdza tylko w przekonaniu, że regulaminu należy przestrzegać i basta. I tu raczej tylko ze względu na brak uczciwości ze strony Projektanta. Bo, nie ukrywajmy, każdy chce żyć jak człowiek i nie wychodzić ciągle na minus zaharowując się jak wół. Ja tak robię z Modną, Kufrem bo tam nie ma ograniczeń; i w Deco [w Deco za zgodą właścicielki], choć nie widzę by w Deco zwiększała się sprzedaż, więc nie dokładam nowych. Zamierzam to zmienić ale na razie jestem a rozdrożu i nie wiem, czy zdobędę się na takie ryzyko, by całą swoją kolekcję wrzucić do AN i tylko z Nimi współpracować. Tak, bo dla mnie to być albo nie być. Nie współpracuję z żadnym projektantem, nie mam żadnych stałych zamówień, nie mam innego źródła dochodu. Nie mam do nikogo tutaj o nic żalu, każdy ma prawo do własnej oceny - wyjaśniam tylko jak to wygląda z punktu widzenia osoby hm.... nieco z nożem na gardle. Grudzień i styczeń były gites. Ae luty i marzec mogą wynieść zero. Muszę więc kombinować ta, by zwiększyć swoją szansę na sprzedaż, robię to na razie przez wystawianie w kilku miejscach. Zobaczymy co pokaże zmiana mojego planu na najbliższe miesiące..
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2011-02-03 o 22:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3460 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3461 |
Zakorzenienie
|
Hm, może źle odebrałam Jak tak to przepraszam. Upijam się dziś na smutno
![]()
#3462 |
Zadomowienie
|
NagaLy, ja rozumiem też Twoje podejście i jest ono jak najbardziej racjonalne
![]() ![]()
#3463 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odebrać odebrałaś tak, jak Ci wygodnie. Tak jak pisałam - w niektórych przypadkach jest to jawne łamanie regulaminu, ale tak jak pisałaś - skoro można to indywidualnie ustalać, no to w tym momencie już nic mi do tego.Wczoraj tak mało przejrzyście się wyraziłam.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3464 |
Zadomowienie
|
A ja mam inne pytanie: Dziewczyny co robicie w sytuacji kiedy macie wystawiony np. naszyjnik w galerii i przez 10 dni nie możecie go zdjąć z galerii, przychodzi do Was koleżanka i zobaczy ten naszyjnik u Was w domu i chce go od razu od ręki kupić?
#3465 |
Zadomowienie
|
Ja czekam zazwyczaj aż mi upłynie okres karencji w galerii
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3466 |
Rozeznanie
|
Wilczex jeśli masz klientkę wcześniej niż możesz ściagnąć pracę z galerii, to może powinnaś spróbować napisać prośbę do moderatora. Ja jestem w galerii, gdzie się takie praktyki odbywają. Artyści proszą o zdjęcie przedmiotu i nie podają przyczyny. Lecę robić coś nowego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3467 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to byłby biżut wybitnie drogi, który musi "trafić" na swojego Klienta, to bym zaryzykowała. Myślę, że interes galerii nie powinien kolidować z interesem Sprzedawcy, tj że inaczej patrzą gdyby praca sprzedała się gdzieś indziej, tj w innej galerii; wtedy chyba papa - a inaczej, kiedy jest to sprzedaż bezpośrednia i po prostu "tak wyszło". Ja bym się też w takiej syt. próbowała dogadać z galerią by jednak usunęli pracę.
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2011-02-04 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#3468 |
Raczkowanie
|
Zawsze można się dogadać, przecież musi być taka opcja zdjęcia przedmiotu - zawsze mógł ulec chociażby uszkodzeniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3469 |
Rozeznanie
|
Myslę, że prośba do Moderatora o usunięcie przedmiotu jest najlepszym rozwiązaniem. Galerie przecież pozwalają na wystawianie przedmiotu na swojej stronie i nie zabraniają sprzedaży przedmiotu w realu, więc nie powinno być problemu
![]()
#3470 |
Rozeznanie
|
Wilczku, już chyba drugi raz masz podobną sytuację
![]() ![]() Co do wystawiania tych samych prac w kilku galeriach, to przyznam, że ja robię to tylko w przypadku, kiedy mam pewność, że w razie czego mogę wykonać 2 lub więcej identycznych (mam materiały i wzór jest do powtórzenia). Myślę, że inne dziewczyny robią podobnie i trudno mi uwierzyć, że mogłyby ryzykować ![]()
#3471 |
Zadomowienie
|
Nie, tamta sytuacja była inna, ponieważ koleżanka wypatrzyła przedmiot W GALERII a nie u mnie w domu. A poza tym nie powiedziałam, że taka sytuacja (wypatrzenie biżuta u mnie w domu na mojej prywatnej półce)
![]() ![]() Zatem wychodzi na to, że muszę pytać po prostu indywidualnie moderatorów w galerii, co uczynię. ;D Dziękuję wszystkim za pomoc.
#3472 |
Zakorzenienie
|
A ja się tak nie stresuję tym trzymaniem w jednej galerii. Wiadomo - jeśli chodzi o polskie galerie to pilnuję, żeby w każdej było co innego - nie chcę żeby wyglądało, że mam więcej niż jedną sztukę. Ale mam pozwolenie z galerii na to, żeby wystawiać jednocześnie w galeriach zagranicznych - na Etsy w moim przypadku. Ale ogólnie zwykle mam cały czas dostęp do netu, tak więc nie ma problemu. Raz tylko zdarzyło się tak, że sprzedało mi się to samo w galerii i na Etsy (napisałam do kobitki z Etsy żeby wiedziała, że dostanie nie ten egzemplarz, tylko bardzo podobny i nie miała z tym problemu - po prostu powtórzyłam projekt, na tyle na ile dałam radę.). A teraz mam taką sytuację z Paką i Etsy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3473 |
Rozeznanie
|
Mnie to zawsze zastanawiało właśnie. Co, jak się jednocześnie sprzeda w tej samej galerii? Dacie radę (pytanie do wrapująco-ACująco-fimująco-lutujących ciężkie do powtórzenia projekty, które wystawiają ten sam przedmiot w kilku miejscach) zrobić w 2 dni coś identycznego? Co jak się sprzeda tu i tu? A co jeśli sprzeda się w jednym miejscu, a w drugim ma jeszcze 8 dni blokady?
Bez żadnej złośliwości piszę, serio. Nie mam nic przeciwko. Zastanawia mnie to po prostu, bo ja bym się bała, bom z natury tchórz straszny, a dostępu do neta nie mam stale.
#3474 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
Edytowane przez nagaLy Czas edycji: 2011-02-04 o 17:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3475 |
Rozeznanie
|
Czaję
![]()
#3476 |
Zakorzenienie
|
A ja mam dziwną sytuację i nie wiem co mam zrobić
![]() Klientka "kupiła" lub jak to ona określiła " zarezerwowała" sobie naszyjnik. Jednak zanim zapłaciła - stwierdziła,że chciałaby aby go przerobić i pytała się jak wtedy będzie z płatnością. Napisałam jej,że anulujemy zamówienie, ja naszyjnik przerobię i zapłaci jak już będzie wystawiony nowy przedmiot. Prosiłam o to galerię - jednak sama nie zauważyłam,że być może była kolejka na ten przedmiot. Tak więc anulowano wpłatę ( tylko nie wiem czy po moim meilu czy tylko dlatego,że minął termin wpłacenia pieniążków). Po anulowaniu chciałam zdjąć przedmiot ale nie mogłam, bo nadal widniał jako sprzedany. Dziś, ku mojemu zdziwieniu dostaję wiadomość,że jakaś inna osoba złożyła zamówienie. Prawdę mówiąc sama nie wiem co mam robić - być może to kolejka "z automatu" i ta osoba zrezygnuje z zakupu, ale jak nie?? To co ja mam powiedzieć klientce?? Tak, mogę się pokusić o zrobienie nowego, ale niestety - prawdopodobnie na kamień będę musiała kilka tygodni poczekać ;( Nie wiem, może panikuję i tak jak pisałam - a druga osoba po prostu się odmyśli po tak długim oczekiwaniu.... Z jednej strony mi to"drugie kupno" by było na rękę - bo nie musiałabym nic przerabiać - no ale powiedziałam Pani,że ok zrobimy to. Dwa - pewnie gdybym powiedziała,że ma zapłacić teraz, a nie później po przerobieniu to pewnie by zapłaciła..... A przeróbki byśmy domówiły na PW i bez wystawiania nowego przedmiotu ( no ale wiadomo, nie chciałam kombinować z "przedmiotem innym niż na zdjęciu ![]() Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2011-02-05 o 13:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#3477 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3478 |
Rozeznanie
|
Czyli generalnie trzeba mieć non stop podłączenie do matrixa
![]()
#3479 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3480 |
Rozeznanie
|
Do dziewczyn wystawiających prace w Arsneo...Ile prac wrzuciłyście od razu na jeden rzut na początek współpracy?
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.