Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011 - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-17, 12:57   #4141
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

kasshia - sto latek!!!

Cytat:
Napisane przez brunetka2000 Pokaż wiadomość
Witam po paru dniach nieobecności
Niestety trafiłam do szpitala przez te moje próby watrobowe i nadal nie wiedzą co mi jest usg wątroby wyszło dobrze, inne choroby wykluczone Czuje sie jak królik doswiadczalny
oj brunetko, ale miałaś przejścia

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
chciałam Was zapytac czy bolą Was dalej piersi? bo ja normalnie czasem dotknąc ich nie mogę
mnie czasem pobolewają, czasem jakby swędzą, ale to małe piwo. bo najlepsze jest to, że ja nadl regularnie wymiotuję

Cytat:
Napisane przez dusia81 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie przyszłe mamy
Podczytuje Was już od jakiegoś czasu ale jakoś nie miałam odwagi napisać, staraliśmy się 3 lata o dzidziusia i wreszcie się udało (choć nie wiem jakim cudem )
Mam nadzieję że przygarniecie mnie do Waszego grona - będzie mi raźniej
Termin mam na 14 sierpnia
Pozdrawiam
Witaj
14 sierpnia to dla mnie piękna data. A w tym roku szczególna, bo to będzie nasza (moja i męża) 10 rocznica bycia razem

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Planujemy w marcu kupic takie mebelki (IKEA) do pokoju dzidzi, bo mamy teraz kompletnie pusty. Łózeczko, szafa, komoda. Do tego później jakies wygodny fotel, ale poki co nic fajnego nie widzielismy.
Carmelko, łądne te mebelki bardzo. Ja w ogóle bardzo lubię Ikeę, ale czasem coś tam jest super jakości a czasami kiepskiej. Nie wiesz, jaką opinią cieszą się te łóżeczka?

A tak poza tym, to mi się dziś całą noc śniło wybieranie wózka, łóżeczka i leżaczka. Boże, jaki stres przeżywałam
Stary 2011-02-17, 13:01   #4142
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

Cytat:
Napisane przez Sloneczko555xxx Pokaż wiadomość
właśnie chciałam zamówić takie koszule, powiedz mi czy jak nosze M to mam zamówić M czy L? jakie one są rozciągliwe? i czy ta bawełna to bawełna czy jakaś sztuczna mieszanka ? warto?
Chyba wybrałabym L. Wcale one nie są takie duże. Lekko się rozciągają. Ogólnie w dotyku bardzo przyjemne.

Nie wiem jaki komentarz wystawić za te koszule...

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:02   #4143
Zmalowana
Zakorzenienie

Oliweczka ja mieszkam z mamą, ale ona też pracuję, więc naprawdę nie wiem jak to będzie. Póki co chce wrócić październik-listopad do pracy i modlić się żeby mi przedłużyli umowę, chociaż czarno to widzę :/

Idę gotować pomidorówke

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:06   #4144
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oliweczka1985 Pokaż wiadomość
Czego nie wyobrażasz sobie tego??Masz nieznośnego futrzaka, czy co?
Nieznośnego to mało powiedziane. Schodząc na dół klatką szczeka przez całe 3 piętra. Cały blok wie kiedy Bella wychodzi na dwór. Ona ma dopiero 7 miesięcy, a jak się urodzi dzidziuś będzie miała równo rok. Teraz jak wychodzę z nią na dwór to plącze mi się między nogami, a co mówić jak jeszcze z dzieckiem i z wózkiem będę szła.

Bella w kąpieli
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF2040.jpg (43,4 KB, 24 załadowań)

Edytowane przez Madziulka_17
Czas edycji: 2011-02-17 o 13:08
Stary 2011-02-17, 13:07   #4145
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Napisane przez umbryjka Pokaż wiadomość
Witaj dusia81. Nasze historie chyba sa troszke podobne, my rowniez staralismy sie (prawie) 3 lata i tez mam termin na 14 sierpnia!
Pozdrawiam
Faktycznie
Dla mnie to tym bardziej fajna data bo moja ulubiona babcia ma tego dnia urodziny
dusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:09   #4146
nerola
BAN stały

Słuchajcie znawczynie-ja nie pracuję od kilku lat i nie jestem zarejestrowana.
Gdyby mnie teraz ktoś zatrudnił,to mogłabym liczyć na jakieś pieniądze?
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:11   #4147
Zmalowana
Zakorzenienie

Mam dzisiaj przypływ uczuć i wszystkie bym Was wyściskała

Stary 2011-02-17, 13:16   #4148
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziulka_17 Pokaż wiadomość
Nieznośnego to mało powiedziane. Schodząc na dół klatką szczeka przez całe 3 piętra. Cały blok wie kiedy Bella wychodzi na dwór. Ona ma dopiero 7 miesięcy, a jak się urodzi dzidziuś będzie miała równo rok. Teraz jak wychodzę z nią na dwór to plącze mi się między nogami, a co mówić jak jeszcze z dzieckiem i z wózkiem będę szła.

Bella w kąpieli
Ale mokrótka
Ja mam 9 miesięcznego pieska, ale nie powiem-słucha się i nawet przy nodze umie chodzić, ale trzeba być konsekwentnym
A co do szczekania, to rzeczywiście-tu pies szczeka, tu dziecko płacze, a Ty . Mój wogóle praktycznie nie szczeka-golden-też wrzucę fotkę

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:18   #4149
kasshia
BAN stały

Dziękuję wam za życzenia

Tak, Aniki to dosyć artystyczne i miłe duszyczki, moja przyjaciółka to Anika

dusia81, witaj

Ja juz chcę mieć moją Amelkę (Anikę?) w ramionkach!
kasshia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:20   #4150
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale mokrótka
Ja mam 9 miesięcznego pieska, ale nie powiem-słucha się i nawet przy nodze umie chodzić, ale trzeba być konsekwentnym
A co do szczekania, to rzeczywiście-tu pies szczeka, tu dziecko płacze, a Ty . Mój wogóle praktycznie nie szczeka-golden-też wrzucę fotkę
No właśnie. Zacznę krzyczeć na psa żeby się uciszył to dziecko mi zacznie płakać i więcej będzie nerwów niż spaceru.

Stary 2011-02-17, 13:20   #4151
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
Słuchajcie znawczynie-ja nie pracuję od kilku lat i nie jestem zarejestrowana.
Gdyby mnie teraz ktoś zatrudnił,to mogłabym liczyć na jakieś pieniądze?
czemu by nie, prawo nie zabrania zatrudniania kobiet w ciazy
jakby Cie ktos zatrudnil to mialabys prawo do urlopu i zasilku macierzynskiego. Zasilek w wysokosci 100% pensji.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:22   #4152
agulaaabar
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie do dziewczyn(mam nadzieję, że są takie???), które tak:
- mieszkają w bloku;
- pracują;
- mają psa.
Jak wyobrażacie sobie pogodzić to wszystko, tzn. dziecko, praca, pies, dom? Najbardziej to się martwię jak ja sobie poradzę z dzieckiem i psem-WIEM MUSZĘ DAĆ RADĘ, ale zastanawiam się czy mam jakieś pokrewne dusze, które rownież rozmyślają, jak to będzie.?
Kiedyś chyba poruszałam ten temat na forum, ale ostatnio jakoś znowu mnie naleciało
Nadmienię tylko, że psa swojego BARDZO kocham i nie oddałabym go, chyba że sytuacja by mnie na maxa zmusiła.
Ja mam troche inną sytuacje, bo mieszkam we własnym domu - nie w bloku, nie pracuje, a psiaka mam jednego w kojcu (owczarka), a drugiego w domu, ale to taki mały sierściuch, więc mam zamiar chodzić z wózkiem i Puśka na spacery

Też chciałam kombinować, ale u teściowej się nie zatrudnie - bo nie mogloby wyjść, że jesteśmy rodzina, znajoma tyle co miała zatrudnioną ciężarną więc od razu by sie przyczepili i w końcu mąż stwierdził, że trudno, poradzimy sobie bez tego, szkoda sobie problemy robić....i odpuściłam.

No i byłam w tym bezrobociu i jak następnym razem sobie zapomne o terminie to mnie wywalą
I babka sobie zaznaczyla w karcie termin porodu i do tego czasu mi pracy szukac nie beda bo i tak mnie nikt nie zatrudni.

My juz mebelki mamy wybrane, tylko nie kupione z wózkiem będzie pewnie gorzej, ale poczekamy aż się nasz lokatorek ujawni

Ide gotować gulasz meksykański z bagietką

Czas na zmiany !
25:0
30:12
Zakończone: 2
agulaaabar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:22   #4153
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:

Bella w kąpieli
Madziulinka uroczy piesek, czy to jest sznaucer miniaturka? Wygląda identycznie jak piesek mojej cioci - a to dopiero jest rozrabiaka
dusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:26   #4154
nerola
BAN stały

No mnie ewentualnie zatrudniłaby T. brata kobieta.Nie są małżeństwem,więc nazwiska są inne.
Myślicie,ze są jakieś szanse?

A Tobie co dziś Zmalowana?
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:28   #4155
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Carmelko, łądne te mebelki bardzo. Ja w ogóle bardzo lubię Ikeę, ale czasem coś tam jest super jakości a czasami kiepskiej. Nie wiesz, jaką opinią cieszą się te łóżeczka?
Łóżeczko widziałam tylko w internecie, a pozostałe meble na żywo.
Musze jeszcze obmacac to łóżeczko i sprawdzic czy ma wyciągane szczebelki, bo to chyba wazne???
Ale generalnie jak nie to to jakies inne, białe.

Cytat:
No właśnie. Zacznę krzyczeć na psa żeby się uciszył to dziecko mi zacznie płakać i więcej będzie nerwów niż spaceru.
To lata jeszcze troche czasu, naucz psine ładnego chodzenia na smyczy i spokojnego wychodzenia na spacerki. Młody pies, szybko pojmie o co chodzi!!!

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:29   #4156
Zmalowana
Zakorzenienie

To ja się chwalę moją trzodą chlewną. Grubiutki piesek- Bono ma 9 lat, Lucky ma 1 rok, koty mają koło 6 lat chyba z nazywają sie Daisy i Ruda ;p

Nerolka a jakoś tak jestem w skowronkach dzisiaj. Ale weź tu zrozum dlaczego :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2090011.jpg (125,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg jęzor.jpg (116,0 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0003.jpg (112,3 KB, 14 załadowań)

Stary 2011-02-17, 13:33   #4157
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
To ja się chwalę moją trzodą chlewną. Grubiutki piesek- Bono ma 9 lat, Lucky ma 1 rok, koty mają koło 6 lat chyba z nazywają sie Daisy i Ruda ;p

ale super banda

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:37   #4158
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
Dziękuję za tak miłe powitanie
Jestem ze śląska a dokładniej z Rybnika, a na imię mam Magda.
Myślałam że się już nie doczekam bycia mamą a tu niespodzianka - urodzę przed samą 30-tka
Witaj śląska mamusiu
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:57   #4159
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stapelka Pokaż wiadomość
dziewczyny - help- bo planuje kupić te nieszczęsne koszule nocne. Nie cierpię koszul, źle sie w nich czuje itp. Muszą być koszule? nie mogę kupić piżamy? nie sprawdzi się piżama w szpitalu?
no niestety, u nas w szpitalu nawet majtek nie pozwalają a co dopiero piżamy, obolałe krocze musi się wietrzyć
Cytat:

Zanka śniłaś mi sie znów w blond włoskach,nie tęsknisz za blondem??
nie, nie tęsknie, ale marzy mi sie jakiś ładny jaśniutki brąz

Cytat:

chciałam Was zapytac czy bolą Was dalej piersi? bo ja normalnie czasem dotknąc ich nie mogę

czy ,któraś z Pań w okolicach 15tc śpi jeszcze na brzuchu? bo ja śpię i czasem się zastanawiam czy nie gniotę tego biednego dziecka

no i jak zakładam buty i się schylam to też się boję ...ale z drugiej strony jak tu buty założyc cholerna zima...
mnie piersi bolą, a raczej jakby skóra na piersiach
na brzuchu spałam w 15.t.c., teraz śpię na boku bo już brzuch uwiera
buty ciężko się zakłada bo brzuch boli jak się schylam

Cytat:
Dziewczyny te co zamawiały te koszule co Zanka pokazała to zadowolone z nich jesteście? Jeżeli oczywiście już Wam przyszły. Ja dopiero je przymierzałam i strasznie wywijają się w nich doły i tymi rozcięciami do karmienia cycki mi wychodzą, a poza tym jedną dostałam w innym kolorze niż zamawiałam...
mi przyszły, są fajne, faktycznie spód się podwija

dobry dobry
byłam u dentysty

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:00   #4160
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Madziulinka uroczy piesek, czy to jest sznaucer miniaturka? Wygląda identycznie jak piesek mojej cioci - a to dopiero jest rozrabiaka
Dusia matką Belli jest maltańczyk, a ojcem sznaucer miniaturka. Bardzo ciekawa i charakterna mieszanka. Wszędzie jej pełno i tak jak piszesz prawdziwa rozrabiaka.

Aaa słuchajcie ostatnio Beatka pisała, że jej kropelka płynu poleciała z sutków... Mi dzisiaj też, aż 3 razy, ale nie kropelka tylko znaczenie więcej... Aż się przestraszyłam. To juz?

Edytowane przez Madziulka_17
Czas edycji: 2011-02-17 o 14:03
Stary 2011-02-17, 14:01   #4161
JustPi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
czemu by nie, prawo nie zabrania zatrudniania kobiet w ciazy
jakby Cie ktos zatrudnil to mialabys prawo do urlopu i zasilku macierzynskiego. Zasilek w wysokosci 100% pensji.
z tego co wiem to liczy się średnia z ostatnich 12 miesięcy, więc nie wiem jak liczą jak się pracowało krócej.
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:02   #4162
83monia
Zakorzenienie

prawo nie zabrania zatrudniac w ciazy ale kazdy kto po 1 dniu pracy bierze l4 jest pod lupa zusu. tymbardziej jak sie w ciazy zatrudnia. wiec ew trzeba niby chodzic do pracy to moze sie wtedy udac. ale trzeba byc przygotowanym na to iz mily pan/pani z zusu nas skontroluje...

zus uczy jak wyliczyc wielkosc zasilku http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-02-17 o 14:05
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:07   #4163
marzena_S
Zadomowienie

Oliweczka1985, ja też zastanawiam się jak to będzie z małym dzieckiem i psem.
Jestem w o tyle trudnej sytuacji, że tż czasami pracuje w Poznaniu,a czasami wyjeżdża na drugi koniec Polski na kilka dni...
Tak więc z psem będę musiała wyjść raz dziennie, albo 3 razy i tak sobie myślę, że popołudniowy spacer będzie dłuższy z wózkiem, a na te pozostałe będę brała małego w chuście- innej opcji nie ma.
Będę mieć bardzo dotlenione dziecko.
Znajoma która ma dwa małe psy, jest w podobnej sytuacji do mojej.
Idzie na jeden długi spacer popołudniu z wózkiem, a rano i wieczorem zostawia dziecko samo w łóżeczko i bierze psy na szybkie siku- ja tak nie dałabym rady, więc pozostaje mi chusta.

kasshia, sto lat!!

Pięknie się nam lista na pierwszej stronie zapełnia.

Dziewczyny, czy któraś z Was używa adaptera do pasów dla ciężarnych?
Znajomy miał wypadek samochodowy właśnie kiedy jego żona była w ciąży i mają teraz córeczkę, tylko i wyłącznie dzięki temu adapterowi.
Nie pamiętam tylko jakiej firmy był adapter.
Zastanawiam się nad zakupem, któregoś z tych dwóch- czy któraś używa jakiegoś?
http://allegro.pl/besafe-nowy-adapte...465200703.html
http://allegro.pl/clippasafe-adapter...453624401.html
marzena_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:10   #4164
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cześć Dziewuszki.
Ja w pracy padam na pysk. Oczy mi się zamykają a kawkę już wypiłam
Podpisaliśmy dziś umowę kupna mieszkania u notariusza. Jeśli wszystko potoczy się tak jak chcemy, to za dwa, trzy tygodnie wszystko już będzie prawnie na Nas Oby, oby...

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:13   #4165
Oliweczka1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Cześć Dziewuszki.
Podpisaliśmy dziś umowę kupna mieszkania u notariusza. Jeśli wszystko potoczy się tak jak chcemy, to za dwa, trzy tygodnie wszystko już będzie prawnie na Nas Oby, oby...
no to gratulacje i napewno dalej też wszystko będzie ok

"...w małych rączkach mieści się cała miłość …''

Juleńka
Mateuszek
Oliweczka1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:15   #4166
JustPi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Cześć Dziewuszki.
Gratulacje super sprawa własne mieszkanie

też jakoś na pracy się nie moge skupić
zaczęłam czytac co to zus o sposobie naliczania zasiłku ma do powiedzenia i mnie prawie uśpiło
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:17   #4167
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Aaa słuchajcie ostatnio Beatka pisała, że jej kropelka płynu poleciała z sutków... Mi dzisiaj też, aż 3 razy, ale nie kropelka tylko znaczenie więcej... Aż się przestraszyłam. To juz?
A tak pisałam pisałam
Już kochana, myślałam że tylko mnie to już "dopadło", fajne uczucie, no nie?
Kropelka ale przy każdym usićnięciu piersi i wcale mocno nie trzeba, co jakiś czas obserwuje sutki, czy mi tam na nich nic nie zasycha , teraz dalej tak mam że jak ucisnę to mi kapnie kiedyś nawet małżowi pokazywałam

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:18   #4168
83monia
Zakorzenienie

marzena - mam besafe adapter, ale jeszcze nie zamontowany, bo sie zmotywowac do tego nie moge ale mam

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:19   #4169
meszsares
Zadomowienie

JustPi - nie ma znaczenia ile miesiecy pracujesz, zeby dostac macierzynski. Musisz byc poprostu objeta ubezpieczeniem chorobowym. Moze jest wymóg, ze przez min. miesiac, nie wiem, niech sie wypowie jakas fachura A pensji dostaniesz 100%, bo ZUS bierze pensje z ostatnich 12 miesiecy, jesli jest przepracowanych tylko np 4 to z ostatnich 4rech. Tak mnie kiedys poinformowano.

83monia - no, dokladnie - jak pojdziesz na L4 w pierwszym dniu pracy to sie ZUS napewno przyczepi, nie ma zmiluj, trzeba byc obecnym w pracy, przynajmniej na papierze i przez jakis czas. Ale najlepiej sie dopytac jakiejs ksiegowej czy personalnej. Moja znajoma zatrudnila sie w jednej firmie i po trzech tygodniach przeszla na L4, nie slyszalam, zeby miala jakies problemy z tego tytulu.

jacieeeee - gratuluje i zazdroszcze

Edytowane przez meszsares
Czas edycji: 2011-02-17 o 14:26
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:19   #4170
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
prawo nie zabrania zatrudniac w ciazy ale kazdy kto po 1 dniu pracy bierze l4 jest pod lupa zusu. tymbardziej jak sie w ciazy zatrudnia. wiec ew trzeba niby chodzic do pracy to moze sie wtedy udac. ale trzeba byc przygotowanym na to iz mily pan/pani z zusu nas skontroluje...

zus uczy jak wyliczyc wielkosc zasilku http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Masz racje Mnie zus wezwał bo na moim l4 nie było symbolu ciążowego !
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości