Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III - IV - Strona 111 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł następnego wątku??
Nasz autobus na porodówkę gna, wypatrujemy go każdego dnia, mamy III-IV 4 7,02%
Autobus na przystanku staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV 5 8,77%
Autobus na porodówce staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV 3 5,26%
Autobus do porodu gna, przybywają dzieciaczki każdego dnia, mamy III-IV 0 0%
Autobus do porodu gna, dzieciaczki rodzą się każdego dnia, mamy III-IV 13 22,81%
Nasz autobus gna do przodu coraz bliżej czas porodu, mamy III-IV 32 56,14%
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-02, 16:11   #3301
traicionera
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III

http://img16.allegroimg.pl/photos/or.../83/1466178330
do mnie właśnie przyszły te bodziaki i do tego skarpetunie , jakie te ubranka są przesłodkie na żywo
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:13   #3302
trzyrazyi
Zadomowienie

Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
a ile u was trwa macierzyński?
Mnie to na siłę z pracy wygonili na te zwolnienie, bo się bali, ze im na korytarzu urodzę, taki mam brzuch

Dobre macie te babcie, różnice pokoleniowe są the best w takim przypadku, ja to już odczuwam już przy mamie, jak nie rozumie, po co chodzić na usg (wg niej to może być groźne) czy po co dzidziusiowi łapki-niedrapki.

W ogóle wkurzyłam się, poszłam na pocztę z awizami, miałam kilka mniejszych przesyłek plus jedno pudło, skomentowałam, ze listonoszowi się nie chciało nawet sprawdzić czy jestem w domu i tylko karteczka w skrzynkę, a baba z okienka obok się wykłócała, ze to niemożliwe A awiza akurat mam z dni, kiedy nie wychodziłam z domu, domofon mi działa, wiec niech takich kitów nie wciska, musiałam potem iść z tymi paczkami i pudlami i się ludzie na mnie gapili.
w uk.macierzynski trwa 12 miesiecy...z tym,ze platnego jest 9 miesiecy..a te 3 sa bezplatnepo 9 mozesz wrocic do pracy i nie musisz brac bezplatnego
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:15   #3303
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
U mnie tylko białe, beżowe, niebieskie i różowe
A u mnie białe, niebieskie, szare i kilka beżowych lub brązowych. Ale ja lubię takie kolory.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:15   #3304
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wikakika Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak ja wam zazdroszcze, ze macie jeszcze babcie. Moja jedna umarla dawno temu, jak bylam malutka a druga kilka lat temu. Nie mam tez dziadkow niestetyA tak Filipek by mial pradziadkow
Ja mam 2 babcie i jednego dziadka
trzyrazyi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:15   #3305
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
Ja mam 2 babcie i jednego dziadka
ja mam tak samo.
Stary 2011-03-02, 16:16   #3306
tajka88
Zakorzenienie

Hej
ja dzis caly dzien sie lenie
Porobilam troszke cwiczen, kurczak w piekarniku, wiec chyba wybiore sie pod prysznic.
Sloneczko za oknem swieci... tylko szkoda ze zimno;p

Cytat:
Dziewczyny, jak ja wam zazdroszcze, ze macie jeszcze babcie. Moja jedna umarla dawno temu, jak bylam malutka a druga kilka lat temu. Nie mam tez dziadkow niestetyA tak Filipek by mial pradziadkow
Moje babcie umarly jak mialam chyba 12 i 14 lat i jeden dziadek jak mialam chyba 10 lat. Zostal mi jeden dziadek, ale taki ciezki orzech do zgryzienia;p dobrze ze nie mieszkam z nim bo blyoby ciezko

Tata mojego TZ nie zyje (zmarl jak tesciowa byla w ciazy z tztem;/) wiec moja malusia nie pozna jednego dziadka... a ja tescia;/
Cytat:
Napisane przez vanes Pokaż wiadomość
mój brzuszek w 30 tygodniu ciąży
Jakie malenstwo;p
Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
ja miałąm przed ciążą 75B, a teraz mam 80B, tylko są pełniejsze, no a do karmienia planuje kupic 80c.
przyszła mi dzis ta koszula do szpitala, jest super i piersi mi nie uciekajatakze jestem zadowolona z zakupu, tylko tenkolor troszke ostry, no ale nic to najmniejszy problem
Ja mialam 80D(czasami DD) i teraz nosze praktycznie te same staniki, tylko moze wybieram te wygodniejsze;p

Cytat:
Napisane przez kinga2710 Pokaż wiadomość
ni wystarzczy mama albo tata chyba ze nie jest sie po slubie to obydwoje by przy urzędniku tata powiedzial ze dziecko uznaje za swoje i chce by nosilo jego nazwisko
u mnie to kombinowania bedzie;p, nie wiem jak to wogole wyglada. bedziemy chhyba musieli mala zarejestrowac tu w UK, w ambasadzie hiszpanskiej i polskiej... to sie nachodzimy. z tego co wiem paszport w UE mozna miec jeden wiec pewnie hiszpanski. Nazwisko bedzie po mnie i po TZcie(tzn na odwrot:P)

Kurcze zaczynam sie bac... i to nie porodu itp tylko przeprowadzki, bo chyba na 100% przeprowadzimy sie w lato do Hiszpanii, pewnie bede sie troszke samotnie czula... ale przejdzie. Szczegolnie ze na poczatek jedyna(no moze nie jedyna) osoba z ktora bede mogla pogadac to TZ... moze jacys anglicy jak sie znajda;p. Bo troche sie wstydze gadac po hiszpansku... chyba powinnam wrocic do nauki...
nie moge przez to spac;p

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:18   #3307
megi2015
Zadomowienie

Cytat:
jaki malutki

Cytat:
W ogóle wkurzyłam się, poszłam na pocztę z awizami, miałam kilka mniejszych przesyłek plus jedno pudło, skomentowałam, ze listonoszowi się nie chciało nawet sprawdzić czy jestem w domu i tylko karteczka w skrzynkę, a baba z okienka obok się wykłócała, ze to niemożliwe A awiza akurat mam z dni, kiedy nie wychodziłam z domu, domofon mi działa, wiec niech takich kitów nie wciska, musiałam potem iść z tymi paczkami i pudlami i się ludzie na mnie gapili.
wiesz co ja tez miałam taka jazdę z pocztą, tylko że babka mi grzecznie wytłumaczyła że jak paczka ma większe wymiary niż mają w jakims tam regulaminie to listonosz ich nie bierze tylko od razu dają awizo. na nim jest literka "D" co oznacza że paczka miała duże gabaryty i listonosz nie ma obowiązku takich paczek nosić.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 16:21   #3308
kinga2710
Raczkowanie

GG do kinga2710

ja to się dzisiaj wykończę, te okropne bóle mnie dobijają a ta piep.... no spa nie pomaga staram się z to pobawić chwilkę z córka a to polazę po domku by jakoś odreagować a tu nic
kinga2710 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:23   #3309
traicionera
Zakorzenienie

O czymś takim słyszałam, ale ta moja akurat się mieściła w ich normach, takie przekraczające to zawsze kurierem zamawiam. i najbardziej mnie wkurzyło, ze babka próbowała na mnie zrzucić winę, ze niby nie słyszałam dzwonka (głośnego jak gong). a tych paczek to było z 5, jeszcze awiza powypisywane tak, ze wyglądało, jakby to było do 5 różnych osób (przekręcone imię, nazwisko, adres) nie lubię Poczty Polskiej
Stary 2011-03-02, 16:29   #3310
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
ja też już dziadków nie mam
dziadka od ojca, to w ogóle nie znałam, babcia umarła przed moją komunią
dziadek od mamy umarł jak miałam 20 lat, a babcia, z którą byłam bardzo zżyta zmarła 3 lata temu, byłam blisko bardzo z tą babcią, ona nauczyła mnie szyć, haftować robić na szydełku i drutach i w ogóle była super, mimo swoich lat nigdy nie była jakąś zrzędą czy coś

ale mamy jeszcze babcię i dziadka od strony teścia, bo od teściowej dziadek, to umarł jak tesciowa miała 5 lat a babcia umarła dzień po naszym ślubie

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Hej. Ja nadal stoję na przystanku i czekam na autobus

babcia tż (78l) powiedziała mi wczoraj, że chce nam pomóc wychowywać dziecko, opiekować się nim i je ...KĄPAĆ! Myślałam, że sie przewrócę. Ja się zastanawiam czy dam jej na ręce, potrzymać...
poza tym denerwuje mnie, jak sie rzuca do brzucha i go całuje. Bleee!
po pierwsze, to Ty pewnie stoisz na przystanku w złą stronę
a co do brzucha, to moja mama pogłaskała pierwszy raz brzuch w sobotę jak jej pokazałam jak skacze
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:33   #3311
kinga2710
Raczkowanie

GG do kinga2710

a mnie już szlak trafia jak ktoś mi brzuch dotyka albo usiłuje pogłaskać jedynie może to robić córcia i mąż
Stary 2011-03-02, 16:51   #3312
traicionera
Zakorzenienie

Do mnie tyle ludzi podchodzi, żeby dotknąć, nawet na ulicy, ze już mi to wisi.
nie lubię za to pytań-boisz się porodu?
Jeszcze jak się spyta jakaś znajoma mi osoba, to luz, ale często dopiero co kogoś poznaje i od razu te pytanie
Stary 2011-03-02, 16:51   #3313
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
O czymś takim słyszałam, ale ta moja akurat się mieściła w ich normach, takie przekraczające to zawsze kurierem zamawiam. i najbardziej mnie wkurzyło, ze babka próbowała na mnie zrzucić winę, ze niby nie słyszałam dzwonka (głośnego jak gong). a tych paczek to było z 5, jeszcze awiza powypisywane tak, ze wyglądało, jakby to było do 5 różnych osób (przekręcone imię, nazwisko, adres) nie lubię Poczty Polskiej
Hej, ja z mamuś majowych,ale podczytuję Was bo bliżej Wam do rozpakowania trochę Co do Poczty Polskiej to z tymi paczkami to jakaś paranoja jest. Mój listonosz to chyba nic mi na górę nie przynosi tylko awizo do skrzynki wrzuca. Nawet po kalendarz musiałam lecieć na pocztę! Najlepsze że jak poszłam tego samego dnia po paczkę, to mi Pani na poczcie powiedziała że jeszcze tej paczki nie ma,bo listonosz jej jeszcze nie przyniósł, no to ja jej mówię że cały dzień byłam w domu i czekałam na tą paczkę, a jak zeszłam na dół to było awizo, że listonosz był jakieś pół godz temu, więc byłam w domu. To ona do mnie że oni nie mają teraz obowiązku nosić paczek,bo za ciężkie. Normalnie padłam! Więc się pytam czy w takim razie paczka była za ciężka żeby mi ją na 2 piętro widną wwiózł, a nie jest za ciężka żeby cały dzień z nią pod pachą chodził,skoro nie ma jej na poczcie,bo listonosz nie wrócił z paczkami

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:56   #3314
traicionera
Zakorzenienie

Tak samo miałam w poprzednim mieszkaniu, tylko tam tyle nie zamawiałam no i nie byłam wtedy w ciąży, to noszenie paczek za listonosza nie dawało mi się tak we znaki. Jeszcze zanim te babki na poczcie odnajdą przesyłki, to mi już nogi do tyłka wchodzą od tego stania.
Stary 2011-03-02, 16:58   #3315
blackrose4u
Wtajemniczenie

ale naprodukowałyście. podczytałam ostatnią stronę tylko. Później nadrobie reszte.

Ktoś pytał o biofer folic. Ja to brałam na początku ciąży. A o co konkretnie chodzi?

pisałyście o bulkach w żółądku bądź pod przy wstawaniu. Też to mi się zdarza. To chyba od złego leżenia. Ale bardzo nieprzyjemne uczucie.

Dziewczyny jak mnie dzisiaj cieszą te ruchy małej coś cudownego. Ale i tak są już inne niż były do tej pory. Teraz po wczuwaniu się w nie widze różnice. Bardziej się przeciąga, wypina niż kopie. No i brzuch też częściej mi się napina po pare razy dziennie, a wcześniej to nic.

Ide dalej leżeć. Miłego popołudnia

oczekujemy

Edytowane przez blackrose4u
Czas edycji: 2011-03-02 o 16:59
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 16:59   #3316
kinga2710
Raczkowanie

GG do kinga2710

u mnie nie jest tak źle z pocztą, paczki normalnie dostarczają , mam bardzo miłego pana paczkowego, nawet jak nie usłyszę dzwonka to wchodzi do domku i krzyczy czy ktos jest w domku bo paczuszka jest

he ale mnie naszło na lody włoskie z automatu

Edytowane przez kinga2710
Czas edycji: 2011-03-02 o 17:00
Stary 2011-03-02, 16:59   #3317
Montii
Zakorzenienie

wróciłam z uczelni trochę niepocieszona myślałam,że nowe mamuśki będą no ale jutro Lopezka...trzymam kciuki

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:00   #3318
wikakika
Rozeznanie

[QUOTE=traicionera;2546650 0]a ile u was trwa macierzyński?
Mnie to na siłę z pracy wygonili na te zwolnienie, bo się bali, ze im na korytarzu urodzę, taki mam brzuch
QUOTE]

Tutaj macierzynskiego jest niecale 6 miesiecy, potem fakt mozna wziasc chyba 2 miesiace bezplatnego, a potem trzeb wracac do pracy. Z tego co wiem, to jak sie nie wroci to trzeba oddac pieniazki z macierzynskiego

Mi tam nie przszkadza jak mnie miziaja po brzuchu, oczywiscie nikt obcy tego nie robi. Tylko psiapsiolki i rodzina
Apropo piersi to ja mialam 75B i teraz mam tez 75B tylko troszke pelniejsze, czasami patrze na te swoje szkraby i zastanwiam sie jak ja dzidzie wykarmie...wy to kobitki macie czym
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:02   #3319
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kosmisia1985 Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie u gina. Szyjka skrócona, rozpulchniona, rozwarcie na 1 palec, więc może coś się wykluje
Synek waży 2930, więc nie jest strasznie duży, ale może przez to poród lżejszy będzie
super

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Godzina intensywnego sprzątania ... to Ty jesteś w super formie. Ja po 10 minutach muszę odpocząć. Odkurzam i kilka minut siedzę, później zmywam podłogę i znowu siedzę itd. Mnie to już męczy samo oddychanie. Bo nawet jak nic specjalnego danego dnia nie robię, to wieczorem i tak jestem zmęczona. No, ale mnie już samo spanie męczy. Bolą biodra i żeby się przekręcić z boku na bok, muszę się obudzić, a przy okazji idę siku. I tak w kółko. A jak idę do sklepu, to muszę mieć listę i plan, bo po chwili łażenia jestem tak zmęczona, że mózg mi się wyłącza.
oj Harrods ja mam to samo wiem co czujesz

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość
wiecie co ja nadal się głowię nad imieniem.....och,,,,,jaki e to ciężkie. chyba poprzestaniemy na Mateuszku. A na drugie Daniel.
po głowie chodzi mi jeszcze Dominik
no mi Dominik tez sie podobal ale Tz nie

Cytat:
Napisane przez megi2015 Pokaż wiadomość
do zarejestrowania dziecka w USC muszą być oboje rodzice obecni ???
jak jestescie po slubie to wystarczy sam Tz

Cytat:
Napisane przez deneb3 Pokaż wiadomość
czy jak sie trafia na IP już do porodu to robią jeszcze usg?
u nas robia ale slyszlam ze nie w kazdym szpitalu i nie kazdy lekarz zalezy na kogo sie trafi

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
O nie!!!!!!!!!! Katastrofa!!!!!!!!! Przed sekundą zmierzyłam temperaturę, bo jakoś tak dziwnie się czuję. I mam 37,1 stopni. Ja nie miałam gorączki od kilku lat. Czy to może być niebezpieczne dla Dzidziula?
37,1 to stan podgoraczkowy raczej nie powinein miec wplywu na dizdza zreszta nie wiem czy w cizy ogolnie od poczatku nie ma sie podwyzszonej temp

Cytat:
malusi

Cytat:
o masz ca za babcia, ja tylko dzisiaj usłyszałam od swojego taty ze kiedyś kobiety urodziły w polu i dalej kopały ziemniaki
tak tak slyszlam jzu o tych kobietach rodzacych w polu

ide zaraz na SR posluchac przynudzajacej pediatry, plus taki ze przynajmiej zobaczymy cwiczenia na II etap porodu
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-02, 17:05   #3320
spice1985
Zadomowienie

Cytat:
Tak samo miałam w poprzednim mieszkaniu, tylko tam tyle nie zamawiałam no i nie byłam wtedy w ciąży, to noszenie paczek za listonosza nie dawało mi się tak we znaki. Jeszcze zanim te babki na poczcie odnajdą przesyłki, to mi już nogi do tyłka wchodzą od tego stania.
Przewiduję bliski koniec Poczty Polskiej Ja większość zamawiam teraz kurierem.

Zęby Hanusi
spice1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:07   #3321
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
ale naprodukowałyście. podczytałam ostatnią stronę tylko. Później nadrobie reszte.

Ktoś pytał o biofer folic. Ja to brałam na początku ciąży. A o co konkretnie chodzi?

pisałyście o bulkach w żółądku bądź pod przy wstawaniu. Też to mi się zdarza. To chyba od złego leżenia. Ale bardzo nieprzyjemne uczucie.

Dziewczyny jak mnie dzisiaj cieszą te ruchy małej coś cudownego. Ale i tak są już inne niż były do tej pory. Teraz po wczuwaniu się w nie widze różnice. Bardziej się przeciąga, wypina niż kopie. No i brzuch też częściej mi się napina po pare razy dziennie, a wcześniej to nic.

Ide dalej leżeć. Miłego popołudnia

wiudzisz to ja dzis miałam taki dzien ze od rana Natka wcale sie nie rusząła dopiero jak zjadłam gulasz na obiad to łaskawie królewna zaczela kopac i nie wiem czy smakowało czy nie smakowało

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:08   #3322
traicionera
Zakorzenienie

[QUOTE=wikakika;25468235]
Cytat:
a ile u was trwa macierzyński?
QUOTE]

Tutaj macierzynskiego jest niecale 6 miesiecy, potem fakt mozna wziasc chyba 2 miesiace bezplatnego, a potem trzeb wracac do pracy. Z tego co wiem, to jak sie nie wroci to trzeba oddac pieniazki z macierzynskiego

Mi tam nie przszkadza jak mnie miziaja po brzuchu, oczywiscie nikt obcy tego nie robi. Tylko psiapsiolki i rodzina
Apropo piersi to ja mialam 75B i teraz mam tez 75B tylko troszke pelniejsze, czasami patrze na te swoje szkraby i zastanwiam sie jak ja dzidzie wykarmie...wy to kobitki macie czym
ja tez mam nie wielkie, wyjściowy rozmiar miałam malutki, teraz mi przybyło jakieś 12 cm, ale to i tak jest niewielki biust. Z jednej strony szkoda, ze nie urosły bardziej, z drugiej przynajmniej mi nie ciężko jest i raczej nic mi nie obwiśnie, bo one w ogóle w dol się nie kierują.
Stary 2011-03-02, 17:21   #3323
kinga2710
Raczkowanie

GG do kinga2710

ja to już spadam, spokojnej nocki dziewczyny
Stary 2011-03-02, 17:23   #3324
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
ja to już spadam, spokojnej nocki dziewczyny
jakiej nocki, toż to dzień w pełni
Stary 2011-03-02, 17:25   #3325
Montii
Zakorzenienie

https://wizaz.pl/forum/group.php?groupid=850

he he widziałyście jaki tytuł mają mamy wrześniowe ?
znajomy

[LEFT]
Stary 2011-03-02, 17:29   #3326
traicionera
Zakorzenienie

no z czymś mi się kojarzy...
Stary 2011-03-02, 17:39   #3327
zaba5
Raczkowanie

Witam ,

właśnie wróciłam do domku po dwóch tygodniach pobytu w szpitalu.
Wrażenia opiszę jak się trochę ogarnę.
37 tc tj - 21.02.2011 poprzez cc urodził się Antoś . Waga 2080, dł. 51 cm
Pozdrawiam i do usłyszenia
ps. gratuluję rozpakowanym mamusiom
zaba5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:41   #3328
87czarna
Zakorzenienie

Montii zgapiary

---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

zaba GRATULACJE!!! Zdrówka Wam życzę!

No,coraz nas więcej...

"Dziecko to taki sympatyczny początek człowieka"
87czarna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-02, 17:44   #3329
Montii
Zakorzenienie

zaba gratulacje

[LEFT]
Stary 2011-03-02, 17:46   #3330
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zaba5 Pokaż wiadomość
Witam ,

właśnie wróciłam do domku po dwóch tygodniach pobytu w szpitalu.
Wrażenia opiszę jak się trochę ogarnę.
37 tc tj - 21.02.2011 poprzez cc urodził się Antoś . Waga 2080, dł. 51 cm
Pozdrawiam i do usłyszenia
ps. gratuluję rozpakowanym mamusiom
Jaaaaaaaaaa.............
GRATULACJE

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości