Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-18, 11:59   #3331
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez __Paulinka__ Pokaż wiadomość

Tak wiec My na pewno nie bedziemy nic pisac w zaproszeniach, ze chcemy pieniądze, bo zapraszamy sporo osob, ktore nie są jakos specjanie bogate i nie chce zeby byla taka sytuacja ze wlozą Nam do koperty np 400zł, tylko dlatego "zeby glupio nie wyglądalo, bo inni tez tyle dali". Poza tym to co sie daje na prezent czy pieniądze, to przeciez nie wszystko. Trzeba sie ubrać, uczesac, dojechac, a to tez spore wydatki.

A tego kolegę ktory powiedział ze 400zł to za malo to bym zjechala z gory na dół (matoł jeden:P)
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość

__Paulinka__ - tez czasem korzystam z tego serwera Ja z Gotowymi na wszystko jest na bierząco, prison Breaka nie oglądam, natomiast Chirurgów polecam, bo nawet TZ ze mna ogląda jak ma czas
ja też oglądam Chirurgów i Gotowe na Wszystko te oglądam sama, bo zaczęłam duuużo wcześniej niż za mieszkałam z TŻem
Poza tym z TŻem oglądamy House'a, How I met your mother, Californication i ostatnio Big bang theory na bieżąco
Oglądaliśmy też kilka seriali które już nie lecą teraz jak Six feet under, Twin Peaks
A no i mój Sex and the city TŻ też oglądał
Ogólnie serialomaniakami jesteśmy
Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
Ja to jak wczesniej pisałam namietnie oglądam seks w wielkim mieście zaczełam dr house na tvn, ale go zabrali mendy jedne i dali kolejną polską produkcję
oglądaj sobie w internecie ja nic nie oglądam w telewizji, tam za rzadko coś leci i trzeba się przystosowywać do określonych godzin
Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
dobry wieczór

my sąsiadów będziemy prosić.
my też nie. Tylko jednych, ale to sa przyjaciele rodziców, a nie "zwykli" sąsiedzi
Cytat:
kasy na wesele zawsze dajemy tyle, ile możemy. w zależności oczywiście od tego, czy to rodzina, czy bliscy znajomi. tak 300 zł przeważnie, ale bywały takie wesela, ze trzeba było dać 200zł, bo nie było kompletnie na nic.
dokładnie my kiedyś byliśmy na weselach naszych znajomych w odstępie 2 tygodni dwa pod rząd no i nie mieliśmy więcej niż po 200 zł, jak jeszcze nie zarabialiśmy na stałe wtedy, tylko dorywczo
Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
400 dni
a u Was ile zostało?
ja mam 411

Cytat:
Napisane przez E87 Pokaż wiadomość
A kiedy PM 2012 planuja dzieci?
my nie planujemy jeszcze pewnie przed 30 (czyli w sumie już niedługo ) Wolałabym żeby tak po prostu się "trafiło" a nie żeby specjalnie się starać i sie stresować oczywiście po wcześniejszym odstawieniu hormonów, czyli nie tak całkiem z zaskoczenia
Cytat:
Napisane przez Seagirl Pokaż wiadomość
Ojejku, jaka ty młodziutka jesteś;-) Wow i już za mąż, ja siebie nie widziałam w tym wieku jako żona;-)
ja też tzn w wieku ok 20 lat miałam faceta, już długo i wydawało mi się że to ten, no ale cóż, dorosłam i mi przeszło wtedy na pewno byłby to błąd
Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
popieram dlatego male pudełeczka z symboliczną słodkością
mnie też się podobają

Mam dziś wolne i planuję sprzątać, ale szczerze mówić nie chce mi się

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:02   #3332
evoonia86
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez ewika19 Pokaż wiadomość
My mamy kucharkę, więc jedzenie u nas nie wyjdzie tak dużo. A i dodaję, że mięso, warzywa i owoce będziemy mieli za darmo, a resztę potrzebnych produktów po cenach hurtowych. Więc koszt jedzenia nie będzie tak duży jak w przypadku cateringu. Wystarczająco dużo się kłóciliśmy z nimi o to byśmy mogli sobie samo zorganizować ślub. I tak jest cudem, że zgodzili się w końcu na to by tylko jedzenie płacili. Nie znasz nas, nie znasz naszych rodziców więc nie wiesz jak jest.
ja mam dokładnie to samo. rozumiem Cie bardzo dobrze. jesli ktoś sam płaci za wesele- gratuluję, ale jeśli komuś płacą rodzice (z rożnych powodów) to też nalezy to szanować. a Para Młoda której rodzice pokrywają jakiekolwiek wydatki związane z weselem wcale nie jest gorsza od tej, która sama płaci za wszystko.
moi rodzice bardzo się ekscytują naszym weselem (pierwsze w domu) i najlepiej by było dla nich jakby sami za wszystko zapłacili. nie będe się z nimi wykłócała, że sama będę za wszystko płacić z takich czy innych powodów. nie chcę, żeby im było przykro. ile będe mogła- tyle sama popłacę za rózne rzeczy. ja się np. strasznie cieszę, że oni są szczęśliwi z powodu tego wesela i nie zostaję ze wszystkim sama, bo nie raz sie słyszy historie jak to rodzice wypinają sę na dzieci przed weselem. moi rodzice wiele raz już nam powtarzają- wy macie się tylko uśmiechać i ładnie wyglądać a nie martwić o pieniądze itd. zresztą przed samym weselem i tak będzie tyle powodów do stresu, że wolę sobie już ten temat przy rodzicach darować.
Stary 2011-03-18, 12:05   #3333
nena1984
Zakorzenienie

No i nie umiem wielocytować Czy może mi ktoś łopatologicznie to wyłożyć??

Dziś do pracy nie poszłam, od wczoraj biorę antybiotyki i czuję się jakbym była pijana, także wybaczcie jakbym jakis mega głupoty pisała

gosza_m Dzięki za pamięć w sprawie kolczyków

Ja mam 26 lat a tż 27, także należymy do starszych par w tym wątku (plus fakt, że od 9 lat jesteśmy razem

Co do kwestii finansowania wesela, to ja już zaczęłam odkładać, na razie ok 2tys/miesiecznie. Jest to trudne, bo co chwilę natykam się na różne pokusy, a to boskie buty, ciuchy itp. I z moich obliczen wychodzi, że przed ślubem powinnam miec ok 30 tys plus zarobki Tż (a on niestety zarabia więcej ode mnie, co godzi w moje poczucie niezalezności). Myślę, że zdołamy sami odłożyc na wesele, choć rodzice chcą się dołożyć i po prostu wymyśliliśmy żeby nam w prezencie ślubnym wykupili jakąś wypasioną podróż poślubną, bo pewnie nam będzie szkoda na to kasy. Mamy jednak cały czas na uwadze, ze musimy praktycznie od zera umeblować mieszkanie po rodzicach Tż. No i samochód mam juz stary... Tż golfik też się już sypie

evoonia bardzo ładne zaproszenia, mega oryginalne i niespotykane, mogę zapytać dlaczego zalezy wam na takim ludowym motywie?

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:08   #3334
evoonia86
Zakorzenienie

nena1984 oboje wywodzimy się z tego regionu, od zawsze podobały mi się takie ludowe motywy. i co najważniejsze- 9 lat tańczyłam w zespole ludowym i takie mam ciągoty w tym kierunku
Stary 2011-03-18, 12:11   #3335
Kasiaczek89
Raczkowanie

GG do Kasiaczek89

Witajcie..już dawno się nie odzywałam ale jakoś czasu nie bylo...a teraz mam problem. W niedziele mam zmowiny;/troche się ich obawiam bo nie wiem co i jak..czy mozecie mi pomoc i poradzić co zrobić by wszystko było dobrze??
Kasiaczek89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:11   #3336
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
My mamy kucharkę, więc jedzenie u nas nie wyjdzie tak dużo. A i dodaję, że mięso, warzywa i owoce będziemy mieli za darmo, a resztę potrzebnych produktów po cenach hurtowych. Więc koszt jedzenia nie będzie tak duży jak w przypadku cateringu. Wystarczająco dużo się kłóciliśmy z nimi o to byśmy mogli sobie samo zorganizować ślub. I tak jest cudem, że zgodzili się w końcu na to by tylko jedzenie płacili. Nie znasz nas, nie znasz naszych rodziców więc nie wiesz jak jest. I nie musisz mnie obrażać, bo to nie jest miejsce na tego typu dyskusje.

jagodzia133- (kicia) też jest w naszym wieku (chyba, że coś poknociłam )
U mojej sis też tak było, wynajęła sobie salę, kucharkę, jedzonko mama sama kupowała na potrzeby kucharki, ciacha same piekły, napoje z hurtowni i 2 dniowe wesele wyszło moja siostrę gdzieś ok. 100 zł na łebka (bez wódki i napojów, ale to też mniejsza kwota była). Oszczędność była duża, ale wiadomo pracy też więcej. Że moja siostra zdecydowała się na ślub niecały rok przed to w okolicy nie było żadnej sali na sobotę/ niedzielę wolnej więc zrobili takie wesele.

I tutaj przykład, że jeśli się chce można ciąć koszty i zorganizować wesele full wypas za 100zł/dzień.

A z rodzicami bywa tak, że niektórzy czuja się w obowiązku wyprawić swoje dziecko/ córkę za mąż i dokładają się do wesela. U nas będzie tak, że z Narzeczonym płacimy za wesele po połowie. On swoją część już ma, ja tez coś mam na kupie, ale moi rodzice powiedzieli, że za sale oni płacą, bo i siostrze płacili. Czują się w obowiązku i tyle. Reszta typu orkiestra, fotograf, ślub, suknie i wszystkie inne dodatki płacę sobie sama.

I jeszcze chciałam coś o krótkich związkach partnerskich i szybkim ślubie napomknąć. Dobra znajoma była pół roku z chłopakiem, spotkali się przypadkowo, bo on Austriakiem jest. Po pół roku zdecydowali się na ślub (i wcale nie była w ciąży), bo stwierdzili, że są sobie pisani. W 3 miesiace załatwili wszystkie formalności. Po 9 miesiącach znajomości= związku zostali małżeństwem. Koleżanka miała wtedy niecałe 21 lat. I tak w październiku minęło 5 lat od ślubu, mocno się kochają, mają już 2 dzieci, synka prawie 3 letniego, córkę półroczną. I są przykładem dla nie jednego małżeństwa, nie jednej pary, że tak można się kochać, można być sobie tak oddanym. Dlatego uważam, że staż związku i wiek nie ma większego znaczenia jeśli jest się na tyle dojrzałym do podjęcia ważnej decyzji o ślubie, do założenia rodziny.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:18   #3337
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Chatka - Vampire diaries i True Blood uwielbiam. W pamiętnikach jestem na etapie 16 odcina 2 serii, natomiast czystą krew zakończyłam oglądac po 3 sezonie i teraz czekam aż wypuszczą sezon 4
Strasznie mnie te filmy i książki o wampirach wkręciły. Ogólnie lubię science fiction. Najczęściej oglądam sama bo TŻ za tym gatunkiem nic a nic nie przepada
Hehe, to u nas dokładnie odwrotnie TŻ jest wielkim fascynatem zjawisk niewyjaśnionych, kosmitów (sam jest moim kochanym kosmitą ) i wszelkie SyFy jak to ja nazywam on uwielbia. Ja lubię tylko takie sf lub fantasy, które są jakby "możliwe", tzn no wiesz, ocb Że jest normalny świat, ale oprócz niego coś więcej... Właśnie jak Pamiętniki, jak Zmierzch, jak Harry Potter (2 ostatnie tylko w postaci książek)... A tak poza tym to stworków, zielonych kosmitów itd już nie

Cytat:
400 dni
a u Was ile zostało?
U nas 498. Jeszcze trochę i zacznę się stresować, że czegoś nie zdążymy, hehe

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość
Nie miałam...ale zamierzam iść. jakoś nie mogę się zmobilizować, bo strasznie się boję . Nawet nie samego zabiegu, tylko konsultacji z dermatologiem (bo trzeba najpierw do niego iść, żeby zobaczył, czy pieprzyk/znamię nadaje się do wycięcia). Boję się, że może coś być nie tak....... Wiem, wiem. Bez sensu to jest, bo i tak mnie to czeka, więc lepiej iść jak najszybciej.
Kochana, jak masz jakieś podejrzenia, że może być nie tak, to przecież lepiej, żeby to teraz Ci szybko wycięli i będziesz miała spokój. A tak to tylko w stresie żyjesz, a to źle robi na cerę
A tak serio to wydaje mi się, że powinno się sprawdzać takie rzeczy. Ja mam kilka maleńkich pieprzyków i 1 większy, ale lekarze mi tylko zawsze mówili, żebym je zakrywała przy opalaniu... Więc chyba groźne nie są.

Cytat:
Napisane przez karmeloweciastko Pokaż wiadomość
aa właśnie skoro planujemy ślub na godzinę 16 lub 17 to jak myślicie, na jaką godzinę powinnam zapisać się do fryzjera, makijażystki, oczywiście tak orientacyjnie pytam

I jeszcze jedno, czy macie już termin w Kościele? bo ja nie wiem kiedy mam iść
W sumie to mamy tylko salę i nic więcej...

Właśnie mam podobny problem z kasą, nie pracuję obecnie {tylko stypendium i dorywcza praca} a we wrześniu br idę do koleżanki ze studiów na wesele i też myślałam, żeby dać około 400zł i jakiś własnoręcznie wykonany drobiazg, ale nie wiem już sama co o tym myśleć, podobnie jak w Twoim przypadku ja też dostałam tzw pojazd za to, że za mało...
Na ostatnich kilku stronach lubelskich PMek był ten temat, poczytaj sobie - dziewczyny zwykle mając ślub na 16 zamawiały fryzjera na 11, 12, 13... Ja chyba zamówię na 11. Zresztą, jak mówi aleksandrettaa, każda fryzura to inny czas przygotowania - najlepiej więc fryzjerka doradzi na próbnej fryzurce.

Do kościoła idź już. Najwyżej powie, żebyś przyszła później, ale przynajmniej będziesz już wiedziała, kiedy.

A pomyśl, co my mamy powiedzieć, jak my w tym roku mamy 3 (!!!) wesela... I każde bliskich osób! Gdybyśmy zdecydowali nawet po te 300zł dać każdemu plus dojazdy, to wychodzi nas 1000zł... Nie wiem, czy będziemy mogli sobie na tyle pozwolić, więc możliwe, że będziemy dawać mniej. No, chyba, że zacznę już w końcu pracować, to łatwiej będzie.

Cytat:
My chcemy urodzić pierwsze przed 30ką... A dla mnie najlepiej oboje przed, ale to raczej nie wypali (w dniu ślubu będę miała 26). Ale i tak będzie to wtedy, kiedy będziemy mieć odpowiednie warunki (bo w obecnym mieszkaniu za chiny nie będziemy wychowywać dziecka).

Cytat:
http://twoje-zaproszenia.pl/743,slub..._lowickie.html
takie i poki co żadne innego w stylu łowickim nam się nie podobają.
Wow, fajowe Nie znam się za bardzo na łowickich klimatach, ale te zaproszenia i winietki są śliczne

Cytat:
gosza_m z tym 100 zł to chyba przesadziłaś he he taką kasę to chyba płaciło się jakieś 10 lat temu u mnie teraz to 200 zł od osoby za salę to i tak min jakie chcą - jak szukaliśmy sali to przedział cenowy byl od 200 do 350 zł

Dziewczyny burzycie się na tego kolesia że tak powiedział a każda z Was nawet zastanawia się jak to ująć w zaproszeniu aby kasę Wam dawali goście a nie prezenty... trochę sobie przeczycie mi to obojetne i wierszyków nie będzie żadnych - to, na co stać to dadzą goście. Nawet jeśli będą to tony kwiatów to nikogo nie zganię.
No nie zgodzę się, przy zamawianiu kucharki np. kilka Dziewczyn już tu na wątku pisało, że za osobę wyjdzie im ok. 100 zł... Poza tym przedział między 200 a 350 jest dla mnie osobiście zupełnie niewyobrażalny. My płacimy normalnie w lokalu 130/140zł za osobę, za drugi dzień jeszcze do uzgodnienia, bo robimy tylko obiad i to nie dla wszystkich, tylko dla przyjezdnych z daleka. Więc nie wyobrażam sobie, żeby płacić takie sumy, jak Ty tu wymieniłaś. Wiele jednak zależy od regionu, w którym bierzemy śluby i warto o tym pamiętać

A co do kolesia, to większość Dziewczyn napisała tu, że wolałyby dostać kasę, ale chyba żadna nie chce umieszczać wierszyka w tej kwestii (mi by coś takiego nawet nie przyszło do głowy, bo dla mnie nie liczą się prezenty, tylko obecność gości). Zastanawiamy się natomiast nad wierszykami co zamiast kwiatów, bo wiadomo, że to zawsze się kupuje, a morze zmiętych bukietów to dla większości z nas po prostu niepotrzebne wyrzucanie kasy i marnowanie piękna - w moim pojęciu np. wolę, żeby gość wydał 3 zł na kupon lotka, niż kupował wiązankę, która za chwilę zwiędnie za 30zł (nie znam się na cenach kwiatów, ale podejrzewam, że tyle, jak nie więcej, takie bukiety kosztują).

Cytat:
Napisane przez biedroneczek Pokaż wiadomość
U mnie taka beznadziejna pogoda, że nic się nie chce. Wypiłam już kawę i trzeba się wziąć do życia
Odbiegając od tematumam kilka ślubnych pomysłów, ale takich luźnych i nie wiem na razie co o nich myśleć. Może wy się wypowiecie i coś rozjaśni mi się w głowie:
1) Po weselu/poprawinach goście (wszyscy lub najbliżsi) dostają pudełeczka z ciastem. Tu niestety nie ma co dyskutować, tak było i będzie. Ja dostawałam i u nas też napewno będzie.
2) Bardzo podobaja mi się takie winietki, gdzie wkłada się coś słodkiego do środka. Fajnie zrobione krzesełka Bardzo fajnie wygladają tez garnitur i suknia młodej, pewnie widziałyście, pełno tego na internecie. Mój brat miał akurat ten model, ślub był niedawno, wiecnie chcę się aż tak powtarzać.
3) Zachorowałam ostatnio na bańki mydlane Nie takie w kształcie tortu, bo te akurat mi się nie podobają. Chciałabym takie zwykł owalne, z etykietką, gdzie będą nasze imionai data ślubu.
4) Widziałam ostatnio lizaki, zwykłe okragłe (przeważnie jakiś kwiatek albo serce jest w środku, napewno wiecie), na które przyklejono właśnie karteczki z imionami młodych i datą. Też mi się to podoba, taki słodki upominek.
Problem w tym, że nie mogę zrealizować wszystkich tych pomysłów bo do zestawu musiałabym dodawać jeszcze reklamówkę, żeby goście mieli to gdzie zapakować. Nie będę juz wspominać o kosztach, na których obniżeniu również mi zależy. Kolejny problem, jak będzie wyglądał stół jak ja to tam wszystko poukładam, nic więcej już się nie zmieści, a będzie to wyglądać tandetnie i słabo. Może byłyście na weselach, gdzie jedna z tych rzeczy absolutnie się nie sprawdziła i młodzi mogli sobie ją podarować. Bardzo chętnie z czegoś zrezygnuje tylko na obecną chwilę nie potrafię się zdecydować
Moim zdaniem nie ma co pakować Bóg wie ile, trzeba się zdecydować na jedno jak dajesz ciasta, to dodatkowe ciasteczka chyba nie mają sensu. Natomiast takie lizaczki pamiątkowe są ciekawym pomysłem - możesz zrobić np. inne karteczki dla kobiet i inne dla mężczyzn
W bańkach mydlanych ogólnie to ja jestem zakochana już od dawna, a o tych w kształcie tortu to pierwsze słyszę eh, interes ślubny kręci się wszędzie. My baniek chcemy użyć albo przed kościołem, albo podczas pierwszego tańca... Jeszcze się zastanawiamy.

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość
Chatka ja Was podziwiam, w moich oczach tak idealnie dobraną parą jesteście, że czasem aż was nie lubię
A tak poważniej to ja Wam zazdroszczę, my z TŻ to co jakiś czas musimy się o jakąś pierdołkę pokłócić...i mi z tym strasznie źle, ale potem już jest tylko lepiej.
Uwierz mi, swoje musiałam w życiu przejść i przeżyć, żeby znaleźć się w tym miejscu, co teraz. Coś takiego, jak my mamy teraz, nie istniałoby jeszcze kilka lat temu, kiedy oboje byliśmy jeszcze zupełnie innymi ludźmi. Gdybyśmy spotkali się wtedy, to może nawet nie zwrócilibyśmy na siebie uwagi. Ale dopiero to, co przeszliśmy w życiu, związki, które mamy za sobą i drogi rozwoju, którymi podążaliśmy ukształtowały nas idealnymi dla siebie Kiedyś nie sądziłam, że to możliwe, spotkać kogoś, kto tak idealnie do mnie pasuje. Ale okazuje się, że wszystko jest możliwe. Chociaż momentami jeszcze do tej pory trudno mi w to wszystko uwierzyć
A ja Ciebie bardzo lubię Może te kłótnie są Wam do czegoś potrzebne - może dzięki nim właśnie coraz lepiej się do siebie dopasowujecie. Każdej parze potrzeba w związku czego innego, mam nadzieję, że już niedużo ich Wam zostało i już niedługo w ogóle przestaniecie się kłócić

Cytat:
Mam 29 lat, w dniu ślubu będę miała 30. Przy 21-letnich PM-kach naprawdę czuję sie staro hihi Ale za to cieszę się bo teraz jestem pewna że z obecnym TŻ będę szczęśliwa. Jak pomyślę że mało brakowało i wyszłabym za któregoś z tamtych to mnie ciarki przechodzą.
Każde życiowe doświadczenie jest dla nas dobre i każde daje nam jakąś życiową naukę. Więc zawsze lepiej poczekać dłużej, niż zadowalać się byle czym Fajnie, że wytrwałaś i Twoje czekanie zostało nagrodzone, bo tyle jest ludzi, którzy wchodzą w bezsensowne małżeństwa tylko dlatego, że uważają, że "już czas" i "nic więcej mnie już w życiu nie spotka"...
Stara nie jesteś, wszystkie tu jesteśmy piękne i młode Jesteśmy księżniczkami i traktujmy siebie w tych kategoriach A kogo obchodzi wiek księżniczki

Co do finansowania wesela u nas podobnie jak u goszy, Rodzice naprawdę chcą płacić za nasze wesele... My chcieliśmy zapłacić sami, ale skoro chcą się naprawdę dorzucić, to nie widzę w tym nic złego. I jedni i drudzy Rodzice stwierdzili, że mają odłożoną kasę na nasze wesele. Więc pewnie też tak wyjdzie, że Oni zapłacą za salę, a my za resztę.... Chociaż Mama moja ostatnio w przypływie wzruszenia powiedziała: no przecież ja jako matka mogłabym Ci chyba kupić suknię, prawda? <- dokładnie z takimi oczami Więc ostatecznie pewnie będzie to bardzo różnie z tym płaceniem, co wywalczymy, to zapłacimy, a resztę pewnie Oni będą chcieli

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Edytowane przez Chatka
Czas edycji: 2011-03-18 o 12:46
Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:25   #3338
baskaeta
Zadomowienie

ok czasem tak jest czują sie w obowiązku ale ja z tym bym nie czuła się dobrze jesli chcę slubu takiego jak chcę ja z tymi elementami jak ja chcę to potrafię sama zadbac o własne interesy - moi rodzice chętnie by się dorzucili bo nie są biedni ale moje zdanie jest nie zmienione..

jestem dorosła i odpowiedzialna jesli świadomie decyduję się na zawarcie związku małżeńskiego robię to tak abym to ja z mężem czy narzeczonym finansowali imprezę... To świadczy o Naszej gotowości do pierwszych powaznych decyzji życiowych.

Chatko w Warszawie nie znajdziesz taniej sali... oczywiście takiej wiesz nadającej sie i wyglądającej. Ceny w salach które nam się podobaly i odpowiadają naszym gustom wachają się od 200 do 350 zł... takie realia a cena 130-140 zł w Wawie mogę pomarzyć....
I wierz mi ze tam gdzie drozej to sale były pozajmowane już na 2013....

Po za tym to forum dziewczyny nie obrażajcie się za moje zdanie - ja od maleńkości lubię wszystko sama...

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-03-18 o 12:32
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:38   #3339
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Z tego co znajomi zawsze mówią to wesele z kucharką wyjdzie taniej ale jak jest duże. Poniżej 100 osób wcale się to nie opłaca więc nie zawsze wystarczy chcieć by mieć taniej bo nie każdy ma 200 osób rodziny.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 12:47   #3340
magduuunia
Raczkowanie

nena1984 - pod każdym postem masz po prawej stronie 3 ikonki, klikasz w tą środkową i zjeżdżasz niżej, jak chcesz kolejny post cytować to znów klikasz w tą środkową ikonkę itd... a potem na samiutkim dole pod wszystkimi postami klikasz "odpowiedz" po lewej stronie i gotowe

sale w wawie - potwierdzam, cena 200-220zł to jak na Wawę niska za ładną salę, niestety.... :/

nauki - my już byliśmy u księdza i można robić nauki kiedy się chce, więc idziemy już od tego poniedziałku
magduuunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 13:08   #3341
Seagirl
Zadomowienie

Question Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez Kasiaczek89 Pokaż wiadomość
Witajcie..już dawno się nie odzywałam ale jakoś czasu nie bylo...a teraz mam problem. W niedziele mam zmowiny;/troche się ich obawiam bo nie wiem co i jak..czy mozecie mi pomoc i poradzić co zrobić by wszystko było dobrze??
A co to takiego??
Seagirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 13:09   #3342
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Chatko w Warszawie nie znajdziesz taniej sali... oczywiście takiej wiesz nadającej sie i wyglądającej. Ceny w salach które nam się podobaly i odpowiadają naszym gustom wachają się od 200 do 350 zł... takie realia a cena 130-140 zł w Wawie mogę pomarzyć....
I wierz mi ze tam gdzie drozej to sale były pozajmowane już na 2013....
Też jestem z Wawy, tu się urodziłam i wychowałam, ale rodzinę mam porozrzucaną po całej Polsce. Dlatego nawet nie rozważałam robienia wesela u siebie - ceny w lokalach i za noclegi by mnie zrujnowały. Dlatego bierzemy ślub w lubelskim, gdzie mamy sporo rodziny.
A Wy nie macie takiego miejsca gdzieś dalej, niż Warszawa? Nie myśleliście, czy by się Wam nie opłacało bardziej zrobić gdzie indziej? Chociaż w sumie jeśli rzeczywiście stać Was na wesele w Warszawie, to chyba nie było sensu się nad czymś takim zastanawiać

aleksandrettaa, ja mam tak dużo gości, ale nie wyobrażam sobie wszystkiego samemu przygotowywać, nawet na miejscu, a co dopiero na odległość.

Kasiaczek, jeśli robicie takie typowe tradycyjne zmówiny, to tutaj masz linka do bloga, na którym to opisane.
A jeśli to zwykłe zapoznanie Rodziców, to myślę, że po postu rpzygotować jakiś smaczny posiłek, zależnie od tego, co Rodzice piją, to to podać i już Resztę niech sami odwalają, to Oni mają się poznawać

Edytowane przez Chatka
Czas edycji: 2011-03-18 o 13:12
Stary 2011-03-18, 13:15   #3343
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kasiaczek89 Pokaż wiadomość
Przede wszystkim musisz wyluzować Będzie dobrze

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
A co to takiego??
takie oficjalne zaręczyny -przynajmniej w moich stronach
Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość

aleksandrettaa, ja mam tak dużo gości, ale nie wyobrażam sobie wszystkiego samemu przygotowywać, nawet na miejscu, a co dopiero na odległość.
To inna kwestia. My szukając sali zwracamy uwagę by jak najwięcej rzeczy było w cenie bo my na odległość mamy ograniczone możliwości organizowani a nie bardzo ma się kto tym zająć.

Stary 2011-03-18, 13:27   #3344
baskaeta
Zadomowienie

Chatko też tu się urodzilam i wychowałam nie wyobrażam sobie aby robić gdzieś indziej wesele - co prawda mój mąż też jest z lubelskiego ale nie zdecydowalismmy się na Wesele w tamtych stronach ponieważ organizcyjnie wolimy mieć wszystko na miejscu czyli tu w Warszawie

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-03-18 o 13:31
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 13:31   #3345
(kicia)
Zakorzenienie

ewika i jagodzia dokładnie jestem w waszym wieku. Jestem z TŻ 5lat oświadczył mi się 2lata po tym jak zaczęliśmy chodzić ze sobą. I jestem na 10000% pewna że pomimo tego że jestem młoda to podejmuje dobra decyzję. Wiele osób się dziwi że w tak młodym wieku że mamy jeszcze czas. Ale tu nie o wiek chodzi. Moja mama też młodo wyszła za mąż. 2lata temu mieli swoją 30rocznicę ślubu. I pomimo że kłucą się to wiem że się kochają.
Dziecko chciała bym urodzić za około 4lata. Ale to czas pokaże.

Moim zdaniem jeżeli rodzice chcą pokryc koszty wesela albo ich część młodych na to nie stać to czemu nie. Takie podejście że skoro się jest dorosłym to powinno się podejmować dorosłe decyzję jest takie trochę dziwne bo nie każdego stać. Ja jak bym miała sama finansować to bym jeszcze z 10lat musiała czekać. Bo wiem że aż tak dobrej pracy żeby odkładać po kilka tys miesięcznie nie dostanę. My z TŻ będziemy mieli ok 9tys wkładu w wesele a 25tys rodzice nawet nie biorą pod uwagę czegoś takiego że my płacimy. Wolą żebyśmy mogli coś sobie kupić na nową drogę życia niż np opłacać wesele. Ale to moje zdanie
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 13:43   #3346
D0tk4
Zadomowienie

Matko, dziewczyny, a Wy motorki w palcach macie, czy co, ze tyle piszecie? Wlasnie na dzis zajecia skonczylam, za chwile mam zamiar pozyczyc gore ksiazek i zaszyc sie w bibliotece, ale poki co musialam wszystko nadrobic i odpisuje

tusia_m - dzieki za pochwale tematu :P Niestety po spotkaniu z promotorka humor mi troszke opadl, ale zabieram sie mocno do pracy i na koniec jej szczena opadnie

ewika19 - ja tylko mowie jak bylo w przypadku mojej kolezanki. Rodzinny moze i stwierdzi czy za duzy czy nie, ale dopiero dermatolog Ci powie, czy masz powody do niepokoju i jesli tak, wysle na usuniecie. Jesli zalezy Ci na czasie, to zapisz sie prywatnie. Przynajmniej bedziesz miala pewnosc, ze na serio do Ciebie podchodzi

evoonia86 - zaproszenia bardzo oryginalne Na pewno doskonale oddaja charakter Waszych stron Mi sie podobaja, choc sami z TZ zdecydujemy sie pewnie na bardziej klasyczne zaproszenia Ale bardzo fajnie, ze Wam przysla probne Ale wydaje mi sie, ze to dosc powszechna praktyka, bo jak zajmowalam sie zamawianiem zaproszen na studniowki, to tez mi przysle po jednym z paru rodzajow

biedroneczek - co do podarunkow dla gosci, to podobaja nam sie takie winietki, ktore w srodku maja jakas slodkosc. Albo po prostu pudeleczka przy kazdym nakryciu. Namy jeszcze czas, zeby wybrac, ale pewnie padnie na ktores z tych dwoch

Do slubu zostalo nam 463 dni Jednak o wiele bardziej lubie odliczanie z suwaczka, ktory mowi, ze juz tylko nieco ponad rok i 3 miesiace Te setki przy dniach sprawiaja, ze wydaje mi sie, jakby to mialo za 10 lat byc :P

Co do dzieci to moj instynkt macierzynski szaleje juz od 2 lat i gdyby nie to ze studiuje i nie mam stalej pracy, to pewnie bysmy juz takiego malego Babla mieli Nie chcemy czekac, chcemy byc mlodymi rodzicami, tak wiec gdzies pol roku po slubie zaczniemy starania Jak wszystko dobrze pojdzie, to gdy urodzi sie pierworodne, to TZ bedzie mial 25, a ja 24

Natomiast jesli chodzi o szybkie sluby to rodzice mojego bylego faceta pobrali sie po 3 tygodnia (!!!!!!!) i niedawno mieli 30-lecie, 4 dzieci i piekny dom na koncie. Z kolei para, ktora znam byla ze soba 10 lat, w koncu postanowili sie pobrac, a po 2 latach juz byli po rozwodzie. Tak wiec nie mozna generalizowac, ale umowmy sie, pary z dluzszym stazem maja wieksze szanse na przetrwanie

Hmm .. U nas taka piekna pogoda, slonce, 16 stopni, ale TZ chce dzis pisac mgr, wiec nawet nie chce mu glowy zawracac jakims spacerem .. A szkoda, bo jest tak slicznie!
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 13:48   #3347
(kicia)
Zakorzenienie

Dotk4 mój też instynkt szaleje. Szczególnie wiosną. Wszędzie kobiety z wózkami albo w ciąży mnie prześladują. Chciała bym już mieć dziecko ale wiem że najpierw studia

U mnie pogoda do bani. Pada deszcz i jest zimno

Stary 2011-03-18, 13:51   #3348
ewika19
Zadomowienie

Post Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Natomiast jesli chodzi o szybkie sluby to rodzice mojego bylego faceta pobrali sie po 3 tygodnia (!!!!!!!) i niedawno mieli 30-lecie, 4 dzieci i piekny dom na koncie. Z kolei para, ktora znam byla ze soba 10 lat, w koncu postanowili sie pobrac, a po 2 latach juz byli po rozwodzie. Tak wiec nie mozna generalizowac, ale umowmy sie, pary z dluzszym stazem maja wieksze szanse na przetrwanie

Hmm .. U nas taka piekna pogoda, slonce, 16 stopni, ale TZ chce dzis pisac mgr, wiec nawet nie chce mu glowy zawracac jakims spacerem .. A szkoda, bo jest tak slicznie!
Moja ciocia po miesiącu znajomości była w ciąży, ślub brali po 3 miesiącach. Byli bardzo udanym małżeństwem, mają 3 już dorosłych dzieci. Jednak 2 lata temu mów wujek przegrał walkę z rakiem. Ciocia przez 1,5 roku chodziła do psychiatry bo nie mogła sobie z tym poradzić, ale od pół roku ma nowego "przyjaciela" i w końcu znowu zaczyna żyć . Ślub był mega szybki a i tak byli ze sobą szczęśliwi...
A znam parę która po 11 latach bycia razem wzięła ślub. No i pół roku po ślubie złożyli zgodnie papiery rozwodowe... Ale o co poszło to tego nie wiem.

U mnie deszczowo, 5 stopni tylko i tak szaro :/
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 14:06   #3349
D0tk4
Zadomowienie

(kicia) - moja znajoma kilkanascie dni temu urodzila pieknego Mulatka, wiec jak slysze te jej ochy i achy, to mnie az skreca. Sama bym chciala takiego Bobasa Ale coz, najpierw obowiazki (studia), pozniej przyjemnosc (dzieci) Choc nie powiem, wczoraj zasypiajac wyobrazalam sobie jak to bedzie jak sie Bobo pojawi na tym swiecie ))

ewika19 - no wlasnie, tak wiec nigdy nie wiadomo jak sie zycie potoczy. Z rodzicami mojego bylego to bylo o tyle ciekawie, ze sie pobrali po 3 tygodniach, a pierwsze dziecko urodzilo sie jakos 3 lata pozniej, czy jakos tak. Wiec to nawet nie ciaza ich gonila, tylko poryw milosci :P

Buuu ... Zajelam jeden z ostatnich wolnych komputerow w bibliotece. PRZY OKNIE!!! Tu chyba jest z 25 stopni! I jeszcze to slonko takie zachecajace .. Cos czuje, ze z dzisiejszej nauki nici :P
Stary 2011-03-18, 14:09   #3350
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fraise Pokaż wiadomość
A na jakiej podstawie dermatolog ocenia, który pieprzyk/znamię jest do usunięcia?
nie mam pojęcia... Może robi jakieś 'prześwietlenie'? tzn najeżdża specjalnym urządzeniem na pieprzyki, a dokładny obraz widzi na monitorze? Widziałam kiedyś to w tv
Cytat:
Ja mam ten sam problem, że boję się, że będzie coś nie tak. Jednak czym prędzej się go pozbędę tym lepiej. Ja mam zamiar do czerwca je wyciąć, ale nie wiem czy uda mi się zmobilizować. A mój TŻ mówi, że jest całkiem normalne, ale dla mnie jest on za duży (na plecach) i zaczyna mnie stresować... Jednak chyba mam go od zawsze, przynajmniej nie pamiętam od kiedy go mogę mieć ;P.
ja też mam w takich miejscach, gdzie mogę je zadrapać, albo uszkodzić czymś. dodatkowo są narażone na promienie słoneczne. więc wolę je usunąć.
Cytat:
My tez sasiadow nie bedziemy zapraszac... pewnie z kolaczem pojdziemy
Obejrzelam linki na youtube i znalazlam jeszcze to http://www.youtube.com/watch?v=Ls8pz...1&feature=fvwp tez niezle

evoonia86 pokaz te zaproszenia

Mi zostalo 454 dni
my też będziemy sąsiadów i znajomych obdzielać kołaczem

dzieci? hmmm.... nie wiem, jak Bozia da. Ale myślimy, żeby 1 lub 1,5 roku po ślubie wziąć się do działania
Cytat:
tusia_m - dzieki za pochwale tematu :P Niestety po spotkaniu z promotorka humor mi troszke opadl, ale zabieram sie mocno do pracy i na koniec jej szczena opadnie

promotorki chyba są od tego, żeby dołować biednych studentów

zazdroszczę pogody u mnie zimno brrr i od samego rana pada deszcz...

Chatko - wiem, na własne życzenie funduję sobie stres odkładając wizytę muszę w końcu się zmobilizować i się wybrać do dermatologa a potem na wycinanie...

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 14:11   #3351
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Buuu ... Zajelam jeden z ostatnich wolnych komputerow w bibliotece. PRZY OKNIE!!! Tu chyba jest z 25 stopni! I jeszcze to slonko takie zachecajace .. Cos czuje, ze z dzisiejszej nauki nici :P
Ależ życie jest nie fair Ty masz cudną pogodę i nie możesz wyjść na spacer, bo musisz pisać. U mnie pogoda jest koszmarna, ciemno, zimno i wieje, a ja muszę iść Rodzicom podlać kwiaty (bo wyjechali na parę dni) i na zakupy... No czysta niesprawiedliwość!

tusia, to 3mam kciuki za zebranie się i odwagę

Edytowane przez Chatka
Czas edycji: 2011-03-18 o 14:13
Stary 2011-03-18, 14:18   #3352
ibyza
Wtajemniczenie

no i kolejne przykłady, że staż związku nie ma nic do tego my naprawdę wychodzimy z założenia, że co ma być to będzie... w sumie takiego myślenia nauczyło mnie kilka nieoczekiwanych sytuacji, jakie mnie w życiu spotkały. Los czasami potrafi nieźle zaskoczyć... czasem miło czasem niestety mniej...
ibyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 14:20   #3353
(kicia)
Zakorzenienie

Dotk4 ciesz się że masz słońce bardzo bym chciała bo mam wolny weekend nie muszę się uczyć a na złość za tydzień mam nawał roboty to pewnie będzie piękna pogoda

Stary 2011-03-18, 14:20   #3354
D0tk4
Zadomowienie

tusia_m - z tym, ze ja myslalam, ze w moim przypadku bedzie inaczej :P TZ chodzi na te spotkania ze swoim bez przypalu, na luzie, ja nie wiem, pomysly to chyba na spotkaniu wymysla, a jego promotor zachwycony nim i tymi pomyslami, ze niedlugo bedzie mu chyba z ust spijal jego slowa :P A jak przychodzi do pisania, to ja TZ pomagam, bo ogolnie niezle mi wychodzi ukladanie tego wszystkiego w calosc. I jakos mu (nam ) to idzie, mimo ze temat ekonomiczny, wiec ja sie nie znam :P
A ja na spotkania przychodze przygotowana, z pomyslem i w ogole, a jej ciagle malo ... ;/
Ehh .. Dobrze, ze przynajmniej TZ ma latwiej

Chatka - a ostatnio jak Wy wychodzilyscie na spotkania z TZami, to ja za oknem mialam deszcz ze sniegiem! Ale mam nadzieje, ze w Polsce pogoda sie juz poprawi, bo w czwartek przylatujeeeeeee

(kicia) - prawda? Ja tez zauwazylam taka zaleznosc, ze jakbym chciala zeby bylo buro, to by mi sie bylo latwiej uczyc, to jest piekna pogoda i to samo w druga strone .. Buu.

Edytowane przez D0tk4
Czas edycji: 2011-03-18 o 14:22
Stary 2011-03-18, 14:54   #3355
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Dziewczyny mam takie pytanie do Was, mamy salę nad którą jest dużo miejsc do spania (ok.40) z czego bardzo się cieszę gdyż wielu znajomych, których zapraszamy będzie z daleka i to idealne rozwiązanie żeby ich tam ulokować. Zwłaszcza, że poprawiny mamy w cenie, czyli wszyscy są na nie zaproszeni. No i co teraz z opłatą za ten nocleg? Nie chcemy za nie płacić (35zł/os). Jak to delikatnie zasugerować gościom, że to ich koszt Czy może źle myślę i to my powinniśmy zapewnić im miejsce do spania? Sama nie wiem, doradźcie...

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 15:00   #3356
ewika19
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny mam takie pytanie do Was, mamy salę nad którą jest dużo miejsc do spania (ok.40) z czego bardzo się cieszę gdyż wielu znajomych, których zapraszamy będzie z daleka i to idealne rozwiązanie żeby ich tam ulokować. Zwłaszcza, że poprawiny mamy w cenie, czyli wszyscy są na nie zaproszeni. No i co teraz z opłatą za ten nocleg? Nie chcemy za nie płacić (35zł/os). Jak to delikatnie zasugerować gościom, że to ich koszt Czy może źle myślę i to my powinniśmy zapewnić im miejsce do spania? Sama nie wiem, doradźcie...
Mi się wydaje, że to Wy powinniście im zapewnić nocleg. Bo w przeciwnym wypadku w ogóle nie przyjadą. Gdy mój sąsiad miał ślub to goście nie spali w hotelu tylko np. u nas w domu. To tez jest jakaś opcja- na pewno tańsza niż nocleg w hotelu, chociaż i tak masz tani ten hotel.
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 15:02   #3357
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Cytat:
Możesz dodać do zaproszenia informację typu: istnieje możliwość rezerwacji noclegu przy sali weselnej w cenie 35 zł, pod numerem tel. Myślę, że na tyle jasno by załapali kto płaci

edit: swoją drogą bardzo tanie noclegi. Mogłabym zapytać o nazwę sali/hotelu?

Edytowane przez aleksandrettaa
Czas edycji: 2011-03-18 o 15:04
Stary 2011-03-18, 15:02   #3358
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
mi się wydaje że to wy powinniście opłacić noclegi, Jeszcze mi się nie zdarzyło że ja musiałam płacić i naszym gościom też opłacimy

Stary 2011-03-18, 15:04   #3359
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

Cytat:
mam dokładnie taki sam problem i szczerze powiedziawszy nie wiem jak to rozwiązac

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-18, 15:05   #3360
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Ja tez sie nie spotkalam z tym, zeby goscie musieli sobie placic za nocleg. Juz wystarczy, ze musze przyjechac (a wiec kasa za bilet badz paliwo), ubrac, uczesac i jeszcza jakas kasa albo prezent dla Was. Mysle, ze skoro ich zapraszacie, to powinniscie placic. U nas bedzie okolo 50-60 osob przyjezdnych i wszystkim bedziemy organizowac nocleg.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości