Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki! - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Torby już pakujemy, wkrótce nasze dzieci tulić będziemy. Mamy maj-czerwiec. 1 1,61%
Mamuśki maj-czerwiec torby pakują, bo dzieci na świat powoli się szykują. 2 3,23%
Wiosenne promienie nas ogrzewają, mamy maj-czerwiec maluchy witają. 1 1,61%
Nasze dzieci dorastają i na świat się wydostają. 0 0%
Wszystkie świerszcze pięknie grają, bo mamy maj-czerwiec dzieci na świat wydają. 0 0%
Najpiękniejsza to melodia gdy głos dziecka słychać co dnia. 0 0%
Zbudynienie sięga zenitu, zamiast się pakować, my na forum pitu-pitu, mamy V-VI 2011 19 30,65%
Babciu, Dziadku jestem w drodze! W maju - czerwcu sie urodzę! 6 9,68%
Nie wytrzymam ani chwili! Chcę urodzić moi mili! 1 1,61%
Czas upływa nam jak rzeka - wyjdźcie dzieci! Mama czeka. 4 6,45%
Osiem części już za nami w tej będziemy już matkami! Mamusie majowo-czerwcowe 2011 28 45,16%
Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-29, 11:10   #3331
Anuu91
Raczkowanie

Dot.: Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki!

Taką mam nadzieję, tylko omija mnie szykowanie całej wyprawki... strasznie na to czekałam, a teraz to mój mąż z mamą jeździ i kupuje wszystko dla Zosi i dla mnie Nawet Mu to wychodzi, a ja leżę i oglądam wszystko co kupują
Anuu91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:10   #3332
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mazianka81 Pokaż wiadomość

Eve nie martw sie,tylko ciesz)
Moja Julka do wrzesnia( w gr skonczyla 3 lata) spała uwaga...! Od 20-9 rano i w dzien od 14-16.30
codziennie tak.
a teraz juz "tylko" od 20-8 rano hihi,za to w dzien jest tak aktwna i zywa i gadułowata,ze daje popalic)
napewno twojemu Olusiowi nic nie dolega

Dzieki ze to napisalas bo jak dotad nie spotkalam innego takiego spiocha i mimo, ze oczywiscie ciesze sie, ze dziecie daje mi odpoczac i spi godzinami, to jednak zaczelam sie zastanawiac czy to jest normalne Olek tez jest jak burza i wszedzie go pelno, jak widac wyczerpuje akumulatory do zera i potrzebuje czasu zeby je naladowac

Mango
jak "ladnie" to sie ciesz

Matallewar
brzusio w szpic Ci wyrosl

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:11   #3333
Weredka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

U nas dzisiaj też kolejny tydzień

Kiepsko spałam w nocy, a właściwie nie spałam.
Powiedzcie mi czy też Wam się tak zdarza, że odgłosy dochodzące z brzucha są strasznie głośne i nie dość, że wy je słyszycie to ktoś obok?

W nocy to już była masakra, aż się bałam co to dziecko tam robi...kopie mnie po jelitach? Gazów nie miałam a to jakby mi się przelewało. Czasem w ciągu dnia też tak mam i to chyba nie jest mój żołądek

No to wstaje bo jeszcze mam okna ciemne...
Ech, ja też mam takie dziwne brzuszkowe rewelacje. Czasami nie wiem, czy to maleńka się tak przeciąga (raczej przelewa czy to może moje wnętrzności

Cytat:
Napisane przez Mango08 Pokaż wiadomość
Co do samej wizyty...

W 27 tygodniu ciąży postanowiłam zmienić lekarza, niestety ten na którego się zdecydowałam mógł nas przyjąć dopiero wczoraj, czyli w 30t (!!). Zmiana wynikała z faktu, że do poprzedniego jeździliśmy ponad 100 km i im bliżej do porodu tym bardziej bałam się, czy nie przedobrzymy i czy zdążymy dojechać na czas. Gin był przeciwny wywoływaniu.
Wczoraj przed wizytą strasznie się denerwowałam, co "nowy" powie na to, że przyszliśmy dopiero teraz, że wcześniej wybraliśmy inne miasto, no i ogólnie samą wizytą. Jednak czekało mnie miłe zaskoczenie, dr niesamowicie spokojny, rzeczowy wszystko nam wyjaśnił i uspokoił.
W wielu kwestiach postępuje tak samo jak poprzedni lekarz (np. przeciwny usg co wizyta i wywoływaniu porodu bez wskazań medycznych) co daje mi poczucie pewnej ciągłości i stabilności.
Badał mnie tylko na fotelu, powiedział, że wszystko super, szyjka prawidłowej długości i zamknięta, Synek najprawdopodobniej nadal leży główkowo, puls miał 153.
Zdziwiło mnie, że jak leżałam zmierzył mi brzuch pionowo, nie mam pojęcia dlaczego, a nie dopytałam Co do wagi to zapytał gdzie ja to upchnęłam, bo pokazała ponad 70kg (jedyny niemiły akcent wizyty). Chociaż dodał, że wie, że ona zawyża troszkę no i że pomiar wieczorny różni się od rannego, ale dla niego najważniejsza jest przyrost masy w trakcie ciąży, a nie sam wynik 70 czy 90. Niemniej jednak radził abym bardziej zwróciła uwagę na to co jem i ograniczyła słodycze. Stwierdził, że przy tak prawidłowej ciąży nie ma powodu widzieć się wcześniej niż za 4 tyg. Jednak zaproponował KTG, które wykonuje u niego położna od 30 do 35 tyg. co 2 tyg., a później co tydzień aż do porodu, oczywiście się zgodziłam i najbliższe mam za tydz.
Lekarz mierzył wysokość dna macicy. Ja tak mam co wizytę. Na tej podstawie można też ustalić wiek ciąży.

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Cześć

Weredko, spłata auta, to też dobra opcja. A jeśli miałabym wybierać między pralką i zmywarką, to pierwsza byłaby jednak pralka
Z pralki korzystamy na spółkę z moją mamą, więc na razie nie mam obaw o to. Zawsze też mogłabym pożyczyć pralkę z wirówką (taką małą) od mojej siostry, gdyby coś, bo ona kupiła sobie automat. A zmywarki u mamy nie uświadczę, bo ona lubi zmywać i jak ma dwie szklanki w zlewie to się za nie bierze. Ja wprost przeciwnie - dokładam do zlewu, póki się tam mieści
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:13   #3334
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
Mary
do swojej wypowiedzi dodalabym jeszcze, ze kobieta 30letnia psychicznie jest inna od 20letniej - oczywiscie jest to sprawa bardzo indywidualna, ale ja juz nie mam mysli pt."kiedy w koncu pojde na jakas impreze?", od lat nie bylam na typowej "imprezie" bo juz mnie to nie kreci, nie mowie, ze kazda matka ma sie zamknac w domu z dzieckiem, ale jakby nie patrzec jest to w pewnym sensie rezygnacja z wlasnego zycia na wiele lat, wiec warto te kilka lat miec tylko dla siebie.
zgadzam się ale ja w ogóle jestem anty jeśli chodzi o typowe imprezy Ostatni raz byłam na takowej może z 10 lat temu. Co innego spotkanie w gronie znajomych w jakimś pubie/w domu przy piwku, czy dobrym jedzeniu. Na takie imprezy to ja mogę chodzić

Cytat:
Napisane przez sandrunia1511 Pokaż wiadomość
ja też teraz mam córeczke, ale miejmy nadzieje, że synuś u nas też będzie
czego z całego serca życzę
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:13   #3335
Kiara76
Raczkowanie

To jeszcze ja się do wieku mam dopiszę. Pierwszą córę urodziłam w 2001, po 3 latach małżeństwa, mając 25 lat, a teraz w 2011 drugą, mając oczywiście 35 lat (kończę w listopadzie), więc i zaliczyłam w miarę wczesne i zaliczę późne macierzyństwo. Inaczej podchodziłam do pierwszej ciąży, inaczej do drugiej. Na pierwszą namawiał mnie mąż, do drugiej ja dążyłam, a ślubny czekał kiedy dam znać
W okresie tych 10 lat odchowałam dzieciaczka, skończyłam dwie podyplomówki, 2 lata temu rozpoczęłąm swoją działalność i teraz spokojnie podchodzę do drugiej ciąży.
Różnica między dziewczynkami wiadomo, będzie spora, ale jak każda z nas, ja podjęłam taką decyzję i nie żałuję
Chociaż czuję się o wiele gorzej niż w pierwszej ciąży . Wtedy w 9-tym miesiącu stałam jeszcze na drabinie i pomagałam ślubnemu w mocowaniu sufitu podwieszanego, a teraz postoję lub posiedzę 2-3 godziny i cały dzień umieram. Poruszam się tylko po piętrze domu, do piwnicy schodzę, kiedy zawożę córkę do szkoły, zakupy robi ślubny w weekendy, bo tylko wtedy jest w domu, chleb i wędlinę na bieżąco kupuje mi mama, pranie wstawia mi babcia albo mama, a ja zdycham, ale jak leżę to mogę góry przenosić. Boli mnie cały pas biodrowy, krocze mam spuchnięte, brzuch wielki, a przytyłam tylko 5,8 kg (na dzień dzisiejszy rano). Czekam z utęsknieniem na rozwiązanie, mam nisko schodzące łożysko, co prawda podniosło się od pierwszego mierzenia, ale i tak mam przykaz leżenia, a chciałabym tyle zrobić Całe szczęście, wyniki mam dobre, w nocy nie latam do łazienki, no może raz jak więcej wypiję przed snem, śpię dobrze, zgaga mnie łapie, ale jakoś ją znoszę, tylko ten problem z poruszaniem, podobno tak mój organizm działa na dodatkowe kilogramy, ale jakie, co to jest 6kg, w piątek wizyta to dowiem się więcej.

Edytowane przez Kiara76
Czas edycji: 2011-03-29 o 11:14
Kiara76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:14   #3336
Anuu91
Raczkowanie

Mój lekarz dał mi taką karteczkę, na której muszę zapisywać dziesiąty ruch małej od godz.9-21, jak śpi za długo, to naprawdę straszny stres dla mnie, bo lekarz powiedział, że jeśli mała mało się rusza, to trzeba jechać na izbę, ale jak się budzi to nadrabia wszystko )
Stary 2011-03-29, 11:14   #3337
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Mary
do swojej wypowiedzi dodalabym jeszcze, ze kobieta 30letnia psychicznie jest inna od 20letniej - oczywiscie jest to sprawa bardzo indywidualna, ale ja juz nie mam mysli pt."kiedy w koncu pojde na jakas impreze?", od lat nie bylam na typowej "imprezie" bo juz mnie to nie kreci, nie mowie, ze kazda matka ma sie zamknac w domu z dzieckiem, ale jakby nie patrzec jest to w pewnym sensie rezygnacja z wlasnego zycia na wiele lat, wiec warto te kilka lat miec tylko dla siebie.
zgadzam się ale ja w ogóle jestem anty jeśli chodzi o typowe imprezy Ostatni raz byłam na takowej może z 10 lat temu. Co innego spotkanie w gronie znajomych w jakimś pubie/w domu przy piwku, czy dobrym jedzeniu. Na takie imprezy to ja mogę chodzić

Cytat:
Napisane przez sandrunia1511 Pokaż wiadomość
ja też teraz mam córeczke, ale miejmy nadzieje, że synuś u nas też będzie
czego z całego serca życzę

Mattal, brzusio już pokaźny
Stary 2011-03-29, 11:24   #3338
eweska
Moderatoreska

Cytat:
Napisane przez Kwiatecek Pokaż wiadomość

Eweska "zelazna kobito" kiedy Ty masz termin umowiony?
nie mam jeszcze ustalonego terminu, może za tydzień coś ustali bo 7 mam wizytę.
Cytat:
Napisane przez asiak1981 Pokaż wiadomość
fajnie z ktg, ja na pierwsze idę dopiero 8 kwietnia,bo w moim szpitalu dopiero od 38 tc zapisują. Potem w 40tc a potem co tydzien.
Ja też 8 będę miała pierwsze ktg w szpitalu.

Cytat:
Napisane przez matallewar Pokaż wiadomość
Nie mam czasu Was teraz nadrabiać, więc ogłaszam tylko, że zaczynamy dziś 34 tydzień

I wstawiam zdjęcia brzuszka

Wpadnę potem na forum na uczelni
Piękny brzusio, taki fajny do przodu sterczący

Ja już po zakupkach zaraz biorę się za robienie łazanek

Co do ruchów to mój lekarz tylko się pyta czy czuję ruchy, nie kazal mi ich liczyć w sumie u mnie ciężko by było je policzyć bo chłopcy bardzo już przylegają do siebie i ciężko by było odróżnić który to kopie, w sumie teraz to i tak mało kopią bardziej się ruszają, jeżdżą rączkami, piętkami po brzuchu, albo wypinają pupki

Edytowane przez eweska
Czas edycji: 2011-03-29 o 11:26
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:31   #3339
mazianka81
Rozeznanie

Cytat:
Nie mam czasu Was teraz nadrabiać, więc ogłaszam tylko, że zaczynamy dziś 34 tydzień

cud,miód malinka tez chce byc taka chudzinka znowu

Cytat:
Napisane przez kasia1361 Pokaż wiadomość
Kochana TAKO producent
dokładnie Tako Jumper jak dla mnie najpiekniejszy wózio śiata hihi.

ojj ide laseczki troszke na powietrze,ale mi sie nie chce
cóz Julka sie dotlenic musi.

nie produkujcie za duzo
papatki

aa i jednak nie zjadłam tej drozdowki,nie mam miejsca

3660g i 57cm szczescia
Gabryś jest z nami od 23.04.2011
mazianka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:31   #3340
Mango08
Rozeznanie

violisa dziewczyny już wyjaśniły, że mierzył odległość między spojeniem łonowym, a dnem macicy i że na tej podstawie można określić wiek ciąży, coby się zgadzało bo powiedział 30 cm, czyli idealnie. Tutaj znalazłam info na ten temat: http://docs5.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/179601263,...C4%98TRZNE.pdf

Kwiatecek lekarz zrobił na nas bardzo dobre wrażenie, poświęcił nam chyba z 40 min., a może i więcej..., oby to nie było tylko wrażenie

matall brzuszek poszedł do przodu, a Ty nadal chudziutka! Czy mi się wydaje, czy się troszkę obniżył? Gratuluję kolejnego tygodnia!

Weredka dzięki za info

Filip 21/06/2011

Edytowane przez Mango08
Czas edycji: 2011-03-29 o 11:33
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:33   #3341
Anuu91
Raczkowanie

Tak, to prawda, co pisze Mary, że wiek , w którym zdecydujemy się na macierzyństwo to indywidualna sprawa każdej kobietki. Ja mam 20lat, decyzja o zajściu w ciążę podjęłam wydaje mi się świadomie. Skończyłam szkołę, teraz jestem studentką, mój mąż pracuje, jest starszy 6 lat ode mnie, czuję się bezpiecznie przy Nim, co naprawdę daje poczucie spełnienia w związku, a teraz kiedy czekamy na małą, to już w ogóle jesteśmy najszczęśliwsi pod słońcem Jestem świadoma, że nie każda kobieta w moim wieku podołałaby macierzyństwu, a często jest to wielki problem, ale na szczęście mnie to nie dotyczy
Stary 2011-03-29, 11:38   #3342
eweska
Moderatoreska

Ja mamusią zostałam w wieku 19lat(rocznikowo:P) a ślub brałam jak miałam 18, gdy dowiedziałam się o ciąży byłam przeszczęśliwa, nigdy nie byłam osobą która lubiła się wyszaleć, chodziła po dyskotekach byłam raczej typem domownika i do tej pory tak jest :P Wtedy już czułam że mogę zostac matką, że nawet bym chciała, chyba dość wcześnie poczułam instynkt macierzyński :P Mężul jest starszy o 6 lat miał pracę, ja szkołę skończoną, więc gdy dowiedziałam się że jestem w ciąży to sie ucieszyłam bardzo, oczywiście nie była planowana i z perspektywy tych 11lat powiem Wam że niczego nie załuję i nie żałowałam

Dobra zbieram się do jakiejś roboty bo się oderwać od kompa nie mogę :P
eweska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:41   #3343
monika21121984
Rozeznanie

GG do monika21121984

witam
piekne macie brzucholki,a w Agus ,,antence,, to jestem zakochana
kasia fajna furka dla Martynki
ja dzis zaczynam 34 tydz (tak jak matall) i coraz ciezej sie robi ,boli mnie kosc łonowa i wogole wszystko tak dziwnie tam srodku;-(
andziot czemu sie wściekasz na Zosie?
byłam wczoraj u kolezanki ma 1,5rocznego synka,głaskał mi brzuch przynosił dzidzi zabawki i nawet dał swojego smoczka
Stary 2011-03-29, 11:53   #3344
Anuu91
Raczkowanie

Heeh dzieciaki są słodkie, fajnie jak taki maluch ma świadomość, że tam w brzuszku jest maleńka dzidzia i tak o nią dba ) Super
Stary 2011-03-29, 11:55   #3345
violisia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_pe25 Pokaż wiadomość
dobrze ze to napisalas
bo bylam zalamana po tym programie. nie wiedzialam jak to rozumiec o tych kremach, bo z tego wynikalo ze czy to zwykla oliwka czy krem jakis oh i ah to jedno.

chociaz jakos staram sie o tym nie myslec, ale jedyne co juz mi by moglo pomoc to wycinka skory chyba

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ----------

chodzilo mi o to zebyscie sie nie zamartwialy i dolowaly tylko inaczej spojrzaly na dzieciatka w brzusiu, i mozliwie jak najlepiej wykorzystaly okres ciazy,nie mialam zamiaru dolowac bardziej
wiem kochana, tak zazartowałam dzis juz mam lepszy humor

Cytat:

cudeńkooooo
Cytat:
violisa dziewczyny już wyjaśniły, że mierzył odległość między spojeniem łonowym, a dnem macicy i że na tej podstawie można określić wiek ciąży, coby się zgadzało bo powiedział 30 cm, czyli idealnie. Tutaj znalazłam info na ten temat: http://docs5.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/179601263,0,1,BADANIE-ZEWN%C4%98TRZNE.pdf

Kwiatecek lekarz zrobił na nas bardzo dobre wrażenie, poświęcił nam chyba z 40 min., a może i więcej..., oby to nie było tylko wrażenie

matall brzuszek poszedł do przodu, a Ty nadal chudziutka! Czy mi się wydaje, czy się troszkę obniżył? Gratuluję kolejnego tygodnia!

Weredka dzięki za info
oooo heh to ja musiałam przeoczyć
violisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:58   #3346
Eve1603
Zakorzenienie

Anuu
ja mam 2letniego malucha i mimo mojego tlumaczenia, to nie wydaje mi sie zeby mial swiadomosc, ze mama ma w brzuchu dzidziusia. Klepie mnie po brzuchu i palec w pepek wbija, ale mysle, ze to dlatego, ze brzuch jest wielki i tyle.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 11:58   #3347
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:

wow, sliczny, bardzo jedrny

Cytat:
skąd ja to znam

Kasiulka ja mam taki sam tylko grafitow w zółto-seledynowe koła))
sliczny

Moja Julka do wrzesnia( w gr skonczyla 3 lata) spała uwaga...! Od 20-9 rano i w dzien od 14-16.30
codziennie tak.
a teraz juz "tylko" od 20-8 rano hihi,za to w dzien jest tak aktwna i zywa i gadułowata,ze daje popalic)

ja dzisiaj bez wstawania w nocy az szok!!! pospałysmy do 8.30 ,a teraz po kromeczce z jogurcikiem nie moge oddychac,chba mały znowu tyłeczkiem mi zołądek podnosi do góry

A tez jestem jakas taka bleee,nic mi sie nie chce,mimo pogody.
Ide zrobic kawke i ukroic drozdzówki,najwyzej sie a co tam.
kurcze ale macie kochane dzieciaczki skad wy bierzecie takie spiochy??? ja tez kcem!!!!!! moj potrafi kusic do 22giej i wstac o 6-7mej nie spiac przy tym w dzien oczywisice do tego ciagle jest w biegu.

Cytat:
Andziot,Aga_pe świetnie Was rozumię z tymi wyrzutami sumienia.
Kiedyś też takowe miałam,a od jakiegoś czasu się nauczyłam że to nie ma sensu.
Nie mogę pozwolić aby chłopcy weszli mi na głowę,a czasem próbują.
Nie łamcie się,dzieciaki świetnie potrafią to wykorzystać jak widzą co się dzieje.

Tak liczycie średnią dzieciaczków to moja mała powinna ważyć w granicach 3700-3800 chyba.
Ja miałam3700 a tż 4500,to chyba dobrze policzyłam.
ja przyznam szczezre ze nie umiem sobie poradzic z tymi wyrzutami, mam je od poczatku i ciagle w swoim mniemaniu nie jestem na tyle dobra dla niego jakbym chciala, mam nadzieje ze nadejdzie dzien kiedy mi to minie. od samego poczatku wymaga duzo uwagi, duzo poswiecania czasu ze wzgledu na swoja energicznosc i tak jak mowi swietnie wyczuwa na ile z kim moze sobie pozwolic.

Cytat:
Napisane przez Anuu91 Pokaż wiadomość
Witam U mnie właśnie wczoraj zaczął się 33 tydzień. Termin mam na 6 maja, ale lekarz stwierdził, że ciężko będzie urodzić w terminie,moja szyjka jest już bardzo krótka, dlatego leżę w łóżku, wstaję tylko do WC. Powiedział żebym wytrzymała jeszcze 3 tygodnie )
To moje pierwsze dzieciątko i boję się szczerze mówiąc, ale będziemy mieli naszą wymarzoną córcie- Zosię
O tyciu to nawet nie chcę mówić ;D Niby mówi mi, że dobrze przybieram na wadze i w ogóle, ale naprawdę jest nieźle ale.... dam radę
Bardzo chcę urodzić w terminie, straszna to męka patrzeć na tą piękną pogodę zza okna leżąc w łóżku... na szczęście niebawem wizyta, także zaczerpnę świeżego powietrza
hej, trzymam kciuki zeby bylo dobrze

Cytat:
Napisane przez Kiara76 Pokaż wiadomość
To jeszcze ja się do wieku mam dopiszę. Pierwszą córę urodziłam w 2001, po 3 latach małżeństwa, mając 25 lat, a teraz w 2011 drugą, mając oczywiście 35 lat (kończę w listopadzie), więc i zaliczyłam w miarę wczesne i zaliczę późne macierzyństwo. Inaczej podchodziłam do pierwszej ciąży, inaczej do drugiej. Na pierwszą namawiał mnie mąż, do drugiej ja dążyłam, a ślubny czekał kiedy dam znać
W okresie tych 10 lat odchowałam dzieciaczka, skończyłam dwie podyplomówki, 2 lata temu rozpoczęłąm swoją działalność i teraz spokojnie podchodzę do drugiej ciąży.
Różnica między dziewczynkami wiadomo, będzie spora, ale jak każda z nas, ja podjęłam taką decyzję i nie żałuję
Chociaż czuję się o wiele gorzej niż w pierwszej ciąży . Wtedy w 9-tym miesiącu stałam jeszcze na drabinie i pomagałam ślubnemu w mocowaniu sufitu podwieszanego, a teraz postoję lub posiedzę 2-3 godziny i cały dzień umieram. Poruszam się tylko po piętrze domu, do piwnicy schodzę, kiedy zawożę córkę do szkoły, zakupy robi ślubny w weekendy, bo tylko wtedy jest w domu, chleb i wędlinę na bieżąco kupuje mi mama, pranie wstawia mi babcia albo mama, a ja zdycham, ale jak leżę to mogę góry przenosić. Boli mnie cały pas biodrowy, krocze mam spuchnięte, brzuch wielki, a przytyłam tylko 5,8 kg (na dzień dzisiejszy rano). Czekam z utęsknieniem na rozwiązanie, mam nisko schodzące łożysko, co prawda podniosło się od pierwszego mierzenia, ale i tak mam przykaz leżenia, a chciałabym tyle zrobić Całe szczęście, wyniki mam dobre, w nocy nie latam do łazienki, no może raz jak więcej wypiję przed snem, śpię dobrze, zgaga mnie łapie, ale jakoś ją znoszę, tylko ten problem z poruszaniem, podobno tak mój organizm działa na dodatkowe kilogramy, ale jakie, co to jest 6kg, w piątek wizyta to dowiem się więcej.
a roznica 10 lat ma swoje ogromne plusy, i podobno najlepszy czas kiedy zdecydujemy sie kolejne dziecko jest wtedy kiedy sami o tym zadecydujemy a nie wtedy kiedy wypadalo by miec

jak mnie boli kroczeeee! strasznie np przy wysiadaniu z samochodu , albo jak musze dac wiekszy krok, nie przypominam sobie akurat takiego bolu przy pierwszej ciazy
agnieszka_pe25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:05   #3348
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Gratuluję rozpoczętych tygodni.
Mazianka nam równiez bardzo podoba sie wózeczek,ładnie się go prowadzi jest zwrotny i jak dla mnie wagowo też ok.
Ja dziś na obiad mam żur,właśnie kończy się gotowac.Później po chłopców do przedszkola ina 15 do gina.
Kurcze rano jak się ubierałam to zauważyłam ze mam ciasne spodnie w biodrach i udach.Masakra za dwa miechy bede miała tyłek jak 3-dzrzwiowa szafa
Trzeba przerzucić się na warzywka

---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ----------

Agnieszka nie martw się samo przyjdzie zobaczysz.
Moje dzieci też są bardzo absorbujące,a starszy zwłaszcza.
Jest nadpobudliwy psycho-ruchowo także sama rozumiesz.
Drugi syn jest spokojny a w połączeniu ich dwóch to bomba w domu.

Zgadzam się z dziewczynami,każda z nas dokładnie wie kiedy chce lub chciała zostać matką.
Moje poprzednie ciąże były dokładnie planowane a z tą to tak jak pisałam wcześniej była wpadka.

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:08   #3349
zabuus
Raczkowanie

zaczynamy 30 tydzień !!

dzisiaj odbieram wyniki więc napisze wam wieczorem jakie są, a jutro wizyta u gina więc trzymać

zabuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:08   #3350
Anuu91
Raczkowanie

Cytat:
Anuu
ja mam 2letniego malucha i mimo mojego tlumaczenia, to nie wydaje mi sie zeby mial swiadomosc, ze mama ma w brzuchu dzidziusia. Klepie mnie po brzuchu i palec w pepek wbija, ale mysle, ze to dlatego, ze brzuch jest wielki i tyle.

No może to zależy od dziecka Wiadomo, że każde ma inną wyobraźnię i spojrzenie na wszystko, ale np. mój siostrzeniec wie, że Zosia jest w moim brzuszku i szuka z nią kontaktu, po swojemu oczywiście
Stary 2011-03-29, 12:09   #3351
monika21121984
Rozeznanie

GG do monika21121984

kasiu nie przerzucaj sie na warzywka tylko na dresy
Stary 2011-03-29, 12:10   #3352
ania2631
Wtajemniczenie

Cytat:
Co do samej wizyty...

W 27 tygodniu ciąży postanowiłam zmienić lekarza, niestety ten na którego się zdecydowałam mógł nas przyjąć dopiero wczoraj, czyli w 30t (!!). Zmiana wynikała z faktu, że do poprzedniego jeździliśmy ponad 100 km i im bliżej do porodu tym bardziej bałam się, czy nie przedobrzymy i czy zdążymy dojechać na czas. Gin był przeciwny wywoływaniu.
Wczoraj przed wizytą strasznie się denerwowałam, co "nowy" powie na to, że przyszliśmy dopiero teraz, że wcześniej wybraliśmy inne miasto, no i ogólnie samą wizytą. Jednak czekało mnie miłe zaskoczenie, dr niesamowicie spokojny, rzeczowy wszystko nam wyjaśnił i uspokoił.
W wielu kwestiach postępuje tak samo jak poprzedni lekarz (np. przeciwny usg co wizyta i wywoływaniu porodu bez wskazań medycznych) co daje mi poczucie pewnej ciągłości i stabilności.
Badał mnie tylko na fotelu, powiedział, że wszystko super, szyjka prawidłowej długości i zamknięta, Synek najprawdopodobniej nadal leży główkowo, puls miał 153.
Zdziwiło mnie, że jak leżałam zmierzył mi brzuch pionowo, nie mam pojęcia dlaczego, a nie dopytałam Co do wagi to zapytał gdzie ja to upchnęłam, bo pokazała ponad 70kg (jedyny niemiły akcent wizyty). Chociaż dodał, że wie, że ona zawyża troszkę no i że pomiar wieczorny różni się od rannego, ale dla niego najważniejsza jest przyrost masy w trakcie ciąży, a nie sam wynik 70 czy 90. Niemniej jednak radził abym bardziej zwróciła uwagę na to co jem i ograniczyła słodycze. Stwierdził, że przy tak prawidłowej ciąży nie ma powodu widzieć się wcześniej niż za 4 tyg. Jednak zaproponował KTG, które wykonuje u niego położna od 30 do 35 tyg. co 2 tyg., a później co tydzień aż do porodu, oczywiście się zgodziłam i najbliższe mam za tydz.
Mangoo-Jak liczysz tygodnie?Mamy ten sam termin porodu i z tego co widze ten sam tydzień i dzień 29t i 2d..Mój gin liczy właśnie tak...Już zgłupiałam.
Stary 2011-03-29, 12:11   #3353
asiak1981
Rozeznanie

mango- w pierwszej ciąży przytyłam 22kg.

Eweska- jestem ciekawa,jak u Ciebie ktg bedzie pokazywac przy dwojce dzieci..

Wojtuś, ur. 3.05.2011 r.

asiak1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:26   #3354
Kwiatecek
Zadomowienie

GG do Kwiatecek

Dziewczyny poradzcie mi poraz kolejny, wiem ,ze jestem bardzo zajmujaca bo stale o cos pytam, ale to z niewiedzy po prostu...
-ile kupujecie do porodu podkladow po porodowych i ile i jakich podpasek, bo czuje ,ze kupilam za malo, napewno za malo, 2opak podkladow i 2 opak always nigcht, a tu przeciez potop sie szykuje niezly... nie chce meza ganiac jak mi zabraknie w szpitalu, bo do szpitala mamy daleko a jak skoncza mi sie jak bedzie w domu to caly szpital do tej pory wymaluje na czerwono

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

Anuu witaj Ja tez jestem jeda z tych mlodszych mam na forum, bo mam dopiero 21 lat, ale decyzja swiadoma i niczego nie zaluje, kazda jest gotowa w swoim zegarze biologicznym, inym bije szybciej innym pozniej, zatem uwazam ,ze nie ma co kogo krytykowac z tego powodu,kazda z Nas ma swoj czas
Stary 2011-03-29, 12:28   #3355
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika21121984 Pokaż wiadomość
kasiu nie przerzucaj sie na warzywka tylko na dresy
to jest dobra myśl, chyba zastosuję
Stary 2011-03-29, 12:29   #3356
matallewar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez principessina Pokaż wiadomość
Ja juz po prysznicu i skrobie do Was jeszcze z telefonu Kochane serce mi strasznie lomocze czy ktoras z Was tak ma czasem?? Az oddechu nie moge normalnie nabrac....
agus87 ale nie mam az tak gigantycznego brzuszka chyba, jak Flawcio ma wiec wazyc te 4kg....ale 4kg to b.duzy dzidzius jak na pierwszy porod SN nawet nie chce o tym myslec

Matall Ty bylas duzym dzidzusiem? Ja mialam 59cm i wazylam 4,3kg czy 4,4 nie pamietam dokladnie...
Ja nie mówię, że dużym, tylko grubaskiem! Przy 51 cm prawie 4 kg to pokaźna waga
A byłam właśnie malutka. Przecież jak mi się urodzi 51 cm, to co ja zrobię?? Wszystkie ciuszki mam na 62, kilka tylko na 56

mazianka 80kg chudzinki (tak prognozuję na piątkowe ważenie u gina )

Mango08 Możliwe, kurczę... wstawię może dla porównania ostatnie tygodnie... od 29 do dziś

Dziękujemy z Edzkiem za komplementy jego mieszkanka

A jutro w końcu powtarzam glukozę
No i w piątek wizyta
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg brzuszek_29tydz_1d.jpg (22,2 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzuszek_30tydz_1d.jpg (11,7 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzuszek_31tydz_1d.jpg (12,7 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzuszek_32tyg_1d.jpg (28,0 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg brzuszek_33tyg_1d.jpg (17,3 KB, 10 załadowań)

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:33   #3357
matallewar
Zakorzenienie

Nie widzę specjalnej różnicy

Rok z Jillian i Mel B✓
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15)
Killer abs lvl 3 (9/10)
Biegam (419,5 km)
Rower (43 km)
Zumba (13)
Joga (2)

Gluten, Sugar & Meat Free
More water&vegetables
13/100 sugarfree days
matallewar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:34   #3358
agnieszka_pe25
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie mówię, że dużym, tylko grubaskiem! Przy 51 cm prawie 4 kg to pokaźna waga
A byłam właśnie malutka. Przecież jak mi się urodzi 51 cm, to co ja zrobię?? Wszystkie ciuszki mam na 62, kilka tylko na 56

mazianka 80kg chudzinki (tak prognozuję na piątkowe ważenie u gina )

Mango08 Możliwe, kurczę... wstawię może dla porównania ostatnie tygodnie... od 29 do dziś

Dziękujemy z Edzkiem za komplementy jego mieszkanka

A jutro w końcu powtarzam glukozę
No i w piątek wizyta
wygladasz jakbys miala doczepiony brzuszek i jakbys miala zero tluszczyku.
agnieszka_pe25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:34   #3359
zosiaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
mnie też się tak zawsze wydaje ale to trochę złudne jest, bo czas tak szybko leci że szok

Nie mam pomysłu na dzisiejszy dzień

Co do cellulitu to kiedyś wyczytałam, że w ciąży robi się od nadmiaru wody i jest to taki specjalny ciążowy cellulit który później znika sam. Nie wiem czy to prawda ale warto wierzyć
Ja juz wierzę i nie zamierzam zmieniać zdania

Cytat:
Witam późnym porankiem
Nockę miałam super wyspałam się i czuję się świetnie.
Pogoda u mnie dziś piękna aż chce się żyć
Obiecałam fotki bryki Martynki,ale nie mogłam zrzucic z telefonu,mam jakiegoś wirusa chyba.Za każdym razem kiedy podłączałam tel to komp mi się resetował
Więc wyciągnełam wózek i cyknełam aparatem
fajny wózyczek

Cytat:

ładny masz ten brzuszek i coraz bardziej szpiczasty

Cytat:
skąd ja to znam

Kasiulka ja mam taki sam tylko grafitow w zółto-seledynowe koła))
sliczny

codziennie tak.
.
życzę sobie i wszystkim takich śpioszków

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-29, 12:36   #3360
Mango08
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ania2631 Pokaż wiadomość
Mangoo-Jak liczysz tygodnie?Mamy ten sam termin porodu i z tego co widze ten sam tydzień i dzień 29t i 2d..Mój gin liczy właśnie tak...Już zgłupiałam.
Z liczeniem tygodni już nie raz było zamieszanie na wątku, ja sama się zastanawiałam o co chodzi, bo mój poprzedni lekarz wpisywał tylko skończone tygodnie, czyli gdybym wczoraj była u niego na wizycie wpisałby 29tc, ten natomiast wpisał 30tc. Jak widać nie ma reguły wśród lekarzy. Różnica polega na tym czy bierze się pod uwagę skończony tydzień., czy ten który trwa. Najprościej wyjaśnić na przykładzie początku ciąży: jak byłaś w piątym dniu ciąży to dokładnie zapis wyglądałby 0t5d, czyli byłaś w trakcie pierwszego tygodnia, teraz przy zapisie 29t2d jesteś w trakcie 30t. Nie wiem czy wytłumaczyłam zrozumiale...

Spojrzałam w kartę, aby się upewnić jak gin. wpisał tygodnie i zauważyłam, że mam rubryczkę "Dno macicy" i właśnie tam wpisał te 30cm, wcześniejszy lekarz, nie uzupełniał tego pola.

Filip 21/06/2011
Mango08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości