|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() ![]() ![]() wanilia ![]() ![]() ![]() Cytat:
Byliśmy u lekarza, mały ma prawdopodobnie uczulenie na coś, więc muszę trochę na diecie pobyć i zobaczymy, na pupkę dostał Triderm i dostał też coś na brzuszek w proszku do rozrabiania. Edytowane przez Tity Czas edycji: 2011-04-05 o 18:05 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#932 |
Zadomowienie
|
mam pytanie: co zrobić żeby dziecku się nie ulewało?
#933 |
Wtajemniczenie
|
hej, ja opadam juz z sił, ostatnie dni to masakra. malwince cos dolega
![]() nie spi całe dnie, dobrze ze chociaz noce jako tako przesypia. płacze mi ciagle. dzis podalam jej sab simplex bo ciagle sie prezy i podkurcza nozki, nie wiem czy nie dopadły nas kolki ![]() poza tym strasznie ulewa, wrecz chlusta pokarmem tak jakby miała refluks ![]() ![]() głownie ma to miejsce wieczorem. no i moja mama stwierdziła ze jest uchynieta. nie wiem czy mam w to wierzyc czy nie. co o tym myslec bo wczoraj sprawdzała czy sie dostaje prawe kolanko do lewego łokcia no i sie nie dostaje. mówi ze to oznaka uchyniecia - ale kurde jakies takie sredniowieczne gadanie, niby jakis babki sa od takich rzeczy i masuja dzieciaki. nie chce poddawac mojego dziecka jakiejs czarownicy!!! od takich rzeczy jest neurolog - prawda?? wczoraj ja naoliwiłam i masowałam spokojnie całe ciałko,podobało jej sie, wyciszyla sie i grzecznie lezala co sie rzadko po kapieli zdarza ![]() chyba jej to cos pomagało bo w ogole nie plakala.tak jakby to masowanie ulge jej przynosiło. ![]() no i nastepny problem to kupki ktorych nie ma a mała steka a one nie chca wyjsc ech co moge kupic bez recepty????? koperek nie pomaga... moja pediatra na zwolnieniu ![]() sliczne te nasze watkowe maluszki wszystkie!!!!! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-05 o 18:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie ...mozna dziecku oczyszczac nosek podczas snu???Chodzi mi o aplikowanie soli fizjologicznej???
|
![]() ![]() |
![]() |
#935 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co twój maluszek ma z pupcia i czy ta maśc jest na receptę bo mój mały ma takie krosty czerwone na pupci i nie wiem czy to odparzenie bo często mu zmieniam pieluszki czzy co to jest ![]() Wogóle czym dziewczyny smarujecie pupcie dzieciaczków??
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
Ma bardzo odparzoną, ale wysypkę też miał. Przestałam używać nawilżanych chusteczek, a zaczęłam przemywać pupę przegotowaną wodą i zeszła, ale odparzenie nie mimo wietrzenia, ale może za mało wietrzę jeszcze. A pupę smarowałam już i Niveą i Sudokremem i Penatenem i Bepentenem, zasypywałam Alantanem, a najlepiej chyba jest po zwykłej mące ziemniaczanej. A maść jest na receptę bo z antybiotykiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#937 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#938 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A generalnie od stawiania diagnozy jest lekarz, więc nie zamartwiaj się na zapas. Ja bym na Twoim miejscy poszła do lekarza, albo nawet na Izbę Przyjęć. Bo jak dziecko słabo zjada, to bardzo szybko może się odwodnić, a to dla takiego maleństwa może być bardzo niebezpieczne. Mój słabo jadł dwa dni i mocno się odwodnił. A że jadł z piersi, to nie wiedziałam ile zjadał. No i okazało się, że za mało. Także nie ma żartów, szczególnie, że niepokoi Cię więcej zachowań. Edytowane przez Harrods Czas edycji: 2011-04-05 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Raczkowanie
|
Tity dziekuję za odpowiedź
![]()
#940 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Polozna polecila karmienie w pozycji siedzacej i odbijaie zaraz po nakarmieniu. Poza tym zalecila zageszczacz. Cytat:
Cytat:
![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Zakorzenienie
|
Jok3r no, a ja podejrzewam, że czekoladą małemu biedy narobiłam bo ostatnio mnie podkusiło i parę dni jadam i mniej więcej po tym się pojawiła ta wysypka. A pomidory i mleko jadłam wcześniej i nic się nie działo, ale na wszelki wypadek odstawię....najbardziej mi szkoda tych pomidorów...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#942 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny mam pytanie ..jak zwykle..dretwieja wam w nocy jeszcze konczyny...bo mnie prawie co noc palce u rak albo troche reki..nie wiem czemu,czy dlatego ze na lekach i tyle krwi starcilam i jeszcze zle sie czuje czy cos innego?? Edytowane przez trzyrazyi Czas edycji: 2011-04-05 o 21:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
Castia błagam Cię nie wierz nawet w takie bzdury jak uchynięcia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Zakorzenienie
|
mnie zawsze śmieszą te wszystkie uroki i inne bzdury (bez urazy, takie jest moje zdanie).
Pytanie do dziewczyn, które były nacinane i miały rozpuszczalne szwy- ile czasu wam się rana goiła? I do tych po zzo-macie jakieś efekty uboczne, bo u mnie niestety się pojawiły bóle w szyi i części lędźwiowej pleców, długo nie trwają, ale pojawiają się kilka razy dziennie, tak nagle przychodzą i znikają. a tu dla pokrzepienia mam karmiących sztucznym mlekiem taki artykuł ![]() http://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/...ybor_mamy.html
#945 |
Zakorzenienie
|
wow też nie wiem co to jest uchynięcie.
Dziewczyny mój Fabianek też miał kłopoty z prężeniem się, z twardym brzuszkiem itp itd podawałam koperek i jak ręką odjął więc pił go codziennie i co ? powróciło wszystko ! pediatra mi powiedział ,że za dużo koperku wywołuje efekt odwrotny od zamierzonego.. że za bardzo gromadzą się gazy w jelitach itp itd odstawiłam koperek, podaję Bobotik i nasze problemy brzuszkowe odeszły w niepamięć ![]() ![]()
![]() |
#946 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Montii a nasz wcale nie chce pić koperku i w ogóle niczego co nie jest mleczkiem... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 |
Zadomowienie
|
witam, ja dziś średnio wyspana
![]() ![]() Jokr a czy to na palec to jest cos specjalnego dla dzieci, czy użytek z czegoś innego zrobiłaś??? jak możesz podeślij link takiej rzeczy bo sobie wyobrazic nie moge. Niutka1 no chyba ze o takie wyjałowienie chodzi, bo polozna ciagle mowila o butelkach, ze smoczki niepotrzebnie wyparzam!!! i idąc tokiem rozmowy wywnioskowałam ze chodzi o butelki, aczytałam ze do 6 m-ca życia trzeba za każdym użyciem wyparzać. Castia a dla mnie śmieszne nie jest to co mówi twoja mama. coś w tym jest, kkiedys nie bylo rtg i usg i ludzie sobie jakos radzili. lepiej to sprawdz a to są typowe objawy przy przesunięciu=uchyleniu, wszedzie sie to inaczej nazywa. ja tez bylam dzieckiem przesunietym, mama pielegniarka, wysmiala babcie, a taw tajemnicy wziela mnie do jakiejs kobitki i mnie nastawily i skoncyzly sie placze i brak apetytu. Czytałam że jak takie dziecko małema pleśniawkę, to znaczy że zaraziło się od matki. już w brzuszku, jak dla mnie to ewentualnie przy przechodzeniu przez kanał rodny. ale to chyba nie regula. przecieram gazikiem małemu i aphtinem i nawet ładnie zeszło,mam to robić 3 razy dziennie, a potem cebion mu podać. to właśnie mu dam na smoczku bo innego pomysłu nie mam. Montii a ile dziennie Fabio wypijał koperku??? Tymek wyciąga 40 ml i teraz się boje czy nie za dużo??? tylko że my mu dajemy zeby wypił jakiś płyn. najgorse jest to zę Tymo w szpitalu dostawał glukozę do picia, i takie zalecenie dostałam ja żeby ta glukoze mu robic jak wyjdziemy, doprzepajania. efekt jest taki ze mały ma 3 tyg i pluje samą wodą. a z herbatka tez było smiesznie, bo jak ja robie ta koperkowa, to wypijał10ml a jak tż to 40ml. i zastanawiałam sie dzie jest problem iokazalo sie ze tż sypie wiecej i to jest słodkie, a ja tylko kilka granulków.ot cała tajemnica. mały cwaniak. teraz pomyslalam ze jeszcze mu ulegne i bedzie mial slodkie te picia, ale jak sie zacznie cieplo i pragnienie mu sie pojawi to bede mu dawac sama wode, bo bedzie mu sie chcialo pic .
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-06 o 10:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#948 | |
Wtajemniczenie
|
cześć, jakoś ostatnio nie mam ochoty na przesiadywanie przed komputerem. Włącze i gapie się bez celu bo nie wiem co mam z nim zrobić.
Cytat:
Powiedzcie mi jakiej wody używacie do przygotowania MM? Ja muszę odciągać z piersi i po karmieniu jeszcze tym samym moim mlekiem dokarmić ale z butli bo po 10 minutach Natalka cyca już nie chce a w kołysce nie umie zasnąć i jak zje z butelki to nawet jeszcze 60-80ml a potem śpi jak suseł. A na noc będę podawać MM bo kupiłam wczoraj by babcia miała ją czym nakarmić bo zostawiłam laktator w mieszkaniu u siebie ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- fghf |
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, co robić, jak się dziecko nie wypróżnia, bo Nadunia już dwa dni kupki nie robiła i się martwię. Baki puszcza zawodowe, ale na tym poprzestaje.
Dziś już odpadł nam kikucik pępowiny ![]() Wczoraj znowu zaliczyłyśmy dwa piękne uśmiechy ![]()
#950 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękujemy ![]() Cytat:
najczęściej bodziak z krótkim + pajac lub bodziak z długim + śpioszki, jak śpi to jeszcze okrywam kocykiem Cytat:
kochana jak najszybciej ![]() mam nadzieje że szybko odkryjecie od czego Leonek ma uczulenie ![]() castia biedactwo ![]() ![]() ![]() co to znaczy że dziecko jest uchyniete ?? agus235 ja smaruje każdorazowo penatenem a jak zrobi kupę to zamiast penatenu używam bephantenu lub sudocremu, pupcia jest ok mokra mojej ulewa się nawet po odbiciu czasami jak ją odłożę po obiciu potem jej się ulewa, podnoszę ją i ona znowu beka ![]() trzyrazyi mi nic nie drętwieje
![]() |
#951 |
Rozeznanie
|
Ja Alankowi czyszczę od czasu do czasu w buzi tą szczoteczką na palec i problemu nie ma
![]() Dzisiaj świętuję dwie rzeczy ![]() -Alanek ma dzisiaj równe 6 tygodni !!! ![]() ![]() -no i dzisiaj staję na wadze a tu niespodzianka i waga z przed ciąży a nawet ciut mniej ![]() traicionera gratuluję odpadnięcia pępuszka ![]() trzyrazyi mi nie drętwieją może powinnaś jakieś witaminy brać bo czegoś organizmowi brakuje? Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-06 o 10:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#952 |
Zadomowienie
|
dubel
![]() Edytowane przez wanilia83 Czas edycji: 2011-04-06 o 16:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#953 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Uzywalas czegos na pepuszek czy na sucho????
![]() |
#954 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Rozeznanie
|
dziękuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
Zakorzenienie
|
Zwazylam sie rano i waze 73,5 a przed porodem 80,5 wiec poszlo 7kg jeszcze 5kg ... masakra;p ale ja dopiero piaty dzien po porodzie
![]()
#957 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co to w ogóle jest to uchyniecie, czy przesuniecie ( to castia) , nigdy nie słyszałam o czyms takim ![]() ![]() Cytat:
Poza tym trzeba pamiętac ze dziecko moze miec uczulenie na wszelkie pampersy i wtedy trzeba kobinowac z tetrą, niestety sa takie przypadki
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#958 | |||
Zakorzenienie
|
zwykłej przegotowanej wody
![]() Cytat:
ale tej herbatki koperkowej wsypuję kilka granulek a tak ogólnie to chce kupić herbatkę HUMANA Herbatka na brzuszek, ponoć bardzo dobrze działa i jest od 1 tygodnia życia ![]() Cytat:
![]() jak często mu podajesz? no tak jest że części dzieci koperek pomaga, a u części wzmaga gromadzenie się gazów, także trzeba uważać, i obserwować dziecko dla tych na które działa koperek pozytywnie dużo mam poleca wodę koperkową http://www.cefarm24.pl/gripe-water-w...0-ml-p915.html ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
ale ostatnio od 2 mam usłyszałam bardzo pozytywne opinie na temat używania pudru zamiast maści/kremów Czy któraś pudruje pupcie swojego dziecka czy wszystkie kremują?
![]() |
#959 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Zadomowienie
|
a my dziś byłysmy na pierwszej wizycie u pediatry. Anika na szczęście zdrowiutka jak rybka, ładnie rośnie i przybiera, od wypisania ze szpitala czyli 3 tyg. przybrała już 550g i obecnie waży 3400, a główka jej urosła aż o 3cm. bardzo mnie ucieszyły te wiadomości, bo była taką kruszynką. zresztą widzę po ubrankach jak szybko rosnie. poza tym nadal jest bezproblemowym dzieckiem, ładnie je, nic jej nie dolega, ja jem wszystko tak jaj zalecała doradca laktacyjna w szpitalu, niczego sobie nie odmawiam. już nawet jadłam fasolę i bigos, a małej zupełnie nic nie było. tak samo z owocami i czekoladą - jem codziennie i jest ok. za skórą też na szczęście żadnych problemów, łuszczenie się skończyło, pupa bez podrażnień. przy przewijaniu używam chusteczek huggies, a smaruję linodermem i jest super
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.