|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Tytuł kolejnej części naszego wątku | |||
| Jeszcze moment, jeszcze chwila i na porodówkę damy dyla. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
23 | 37,10% |
| Maluszki w brzuszkach fikają, ale na świat się jeszcze nie pchają. Mamusie lipiec-sierpień 2011. |
|
6 | 9,68% |
| W trzeci trymestr wkroczyłyśmy - szykujemy już kołyski... |
|
4 | 6,45% |
| Przed nami już tylko dwa miesiące, później posypią się wakacyjne brzdące. |
|
6 | 9,68% |
| Rosną w brzuchach nasze brzdące, przywitamy się z nimi za dwa miesiące. |
|
5 | 8,06% |
| Studniówka odbyta,czekamy aż dzidzia na zewnątrz zawita. |
|
0 | 0% |
| Koniec się zbliża dużymi krokami, będziemy lada chwilę wspaniałymi mamami ( rodzicami)! |
|
3 | 4,84% |
| Brzuszek tu, brzuszek tam pogaduchy lipcowo-sierpniowych mam. |
|
6 | 9,68% |
| Wiosna mija, lato czeka już niedługo przywitamy nowego człowieka. |
|
0 | 0% |
| Już coraz bliżej na porodówki – plotkują lipcówki i sierpniówki. |
|
9 | 14,52% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2941 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
Cytat:
o urlop macierzynski to dopiero po porodzie skladasz, ale najczesciej wystarcza że ktoś zaniesie zaświadczenie ze szpitala o porodzie i akt urodzenia dziecka, pierwszej czesci nie kumam. jak bedziesz chciala 2 tyg wczesniej przed terminem brac urlop macierzynski (bo mozesz) to jak ci sie termin przesunie to niestety macierzynski dalej leci. wiec chyba sie nie oplaca bo w najgorszym razie masz 4 tygodnie (2 przed terminem i max 2 po bo tyle czekaja na rozwiazanie w moim szpitalu) z wielkim brzuchem w domu, zamiast z dzieckiem i w zwiazku z tym 4 tyglodnie mniej z dzieckiem/. chyba lepiej do samego porodu ciągnąć l4. ---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
poonadto jesli zglosimy wniosek o zmiane wymiaru czasu pracy na krotszy, na co MUSI zgodzic sie pracodawca, to mamy musowo kolejny rok w firmie nawet jak chcieli nas z niej wysiudać... taki bajer prawny! fajne pytania i odpowiedzi (m.in. jak jestes studentka czy bezrobotną) http://www.femina.org.pl/index.php?o...=607&Itemid=28 nie moge tylko znalezc na ile trzeba pracownika wracajacego pomacierzynskim zatrudniac - czy to rok czy 6 miesiecy |
||
|
|
|
#2942 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jeszcze tylko trzy miesiące i będziemy witać nasze brzdące. Lipiec-sierpień 201
No to posprzątałam
Pozrywałam sobie konwalii do pokoju ![]() Chyba wezmę ze sobą wszystkie książki i gazetki na ogród i będę robić listę wyprawkową A później posprawdzam ceny i zobaczę jak mi to wszystko wyjdzie
|
#2943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o pracy na urlopach (różnych) http://praca.gazetaprawna.pl/porady/...howawczym.html |
|
|
|
|
#2944 |
|
Zadomowienie
|
Łooo matko, 3 godziny Was nadrabiałam, a i tak niektóre stronki tak "po łebkach".
Na wątku dużo dobrych i trochę gorszych wiadomości. Za wszystkie wizyty, rosnące brzuszki gratulacje .Bardzo zasmuciła mnie sprawa Neroli i Belli. Jesteście niesamowite, macie dobre serduszka, że tak potraficie się zebrać w akcji. Ja również bardzo chętnie się dołączę Bella dziewczynki szybko nadrobią, 7 punktów to bardzo dobrze, trzymajcie się zdrowo. Zadowoleni jesteśmy z wyjazdu, pewnie gdybyśmy zostali w domu spędzilibyśmy cały tydzień przed komputerami, a tak to przynajmniej coś zobaczyliśmy Wczoraj tylko przy lądowaniu zaniepokoiłam się trochę, bo dzidzia się strasznie kręciła i kopała, pewnie czuła zmianę ciśnienia, ale ogólnie loty udane, na czas, bez żadnych ekscesów. Jeśli ktoś będzie narzekał na polskie drogi, polecam wybrać się na Maltę, od razu zmienicie zdanie |
|
|
|
#2945 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#2946 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, które już rodziły - mam kilka pytań. Wiem, że już było o podkładach, majtkach itp, ale please podsumujcie mi to
![]() Ile potrzeba: - jednorazowych majteczek poporodowych (jaką firmę polecacie?) - takich podkładów poporodowych na łózko (żeby nie brudzić prześcieradła) i też jaka forma najlepsza - wkładek poporodowych (które jak zauważyłam niektórzy też nazywają podkładami chyba ). Ale to o co mi chodzi, to takie wielkie podpaski po prostu . Więc ile sztuk i jakiej firmy. Bo widzę że popularne są Bella, Tena Lady, ale gdzies czytałam że najlepsze są Hartmann. Niby droższe, ale milion razy bardziej wydajne... I przez ile czasu po powrocie do domu będę tego wszystkiego jeszcze potrzebować? Te majty to tylko w szpitalu, czy w domu tez jeszcze się ich używa? I podkłady na łóżko - tez jeszcze w domu osłąniacie nimi prześcieradło?
|
#2947 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i dobry ten szantażyk że jak nie powie czego jej trzeba to i tak coś wymyślimy
|
|
|
#2948 |
|
Zakorzenienie
|
Nudzi mi się. Zrobiłam wszystko co miałam zaplanowane, posiedziałam na dworku, oczka się przymykają do spania, tzt jak zwykle zapracowany ( ale ktoś musi..)
Szukałam naszego mini grilla wyjazdowego i ni hu.. nie mogę go znaleźć. Jak nie znajdę to dupa z jutrzejszego grilla na wyjeździe. Mogłabym robić prezentację do szkoły, ale jak zwykle odwlekam na ostatnią chwilę. Pośledzę co tam na allegro słychać. Brumek dobre pytania. a no i dzisiaj mi wyszedł rosół jak trzeba
|
|
|
|
#2949 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2950 |
|
Zadomowienie
|
No to ja listę zrobiłam, a teraz będę sprawdzać na all ceny orientacyjne i podsumuję
Aż się boję kwoty jaka wyjdzie bo pewnie w 2000 się nie zamknie (oczywiście nie licząc łóżeczka i wózka)
|
#2951 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co tam masz na tej liście, ale nie licząc wózka i łóżeczka to rzeczywiście sporawo. I jak większośc u tego samego sprzedawcy?
|
|
|
|
#2952 |
|
Rozeznanie
|
Witam Was.
U nas juz 27 tydz a ja jeszcze nie mam nic, zaczynam od polowy maja , Bo Tz wiecznie zajety abym chciala Go zaangazowac razem to razniej. Taka jestem na siebie zla tylko jem slodycze zjadlama cal ego zajaca,a mial byc na trzy razy , nogi zaczynaja mi puchnac .na dodatek moj Tz mnie wkurza , Bo smieje sie ze tyje , a mnie jakies nerwy dopadaja. Cieplo jest a ja taka kilka bede , wszyscy sie gapia ze grub a. Brumek twoj brzuszek taki zgrabny, pozazdroscic tylko A co do python zwiazanych z porodem to caly czas nalywaja do glowy nowe , sam a nie wiem czy bede do bra matka , czy poradze sobie , czy bede wiedziec kiedy dziecko glodne a kiedy juz ma dosyc , a na dodatek moja mama byla u fryzjerki ktora urodzila pol roku temu I karmila piersia no I dziecko chyba nie potrzebowalo tyle melka , wiec zalegalo I jej sie caly sutek a pozniej cal a piers zrobila czarna, pojechal do szpitala I tam jej musieli przeciac Bo sie Stan zapalny zrobil , ropa sie zebrala. No I ja teraz to napewno kupie sciagaczke , a mialam nie kupowac , Bo stwierdzilam ze pozniej jakbedzie potrzebny to Tz kupi. Troche nastraszylam , sorki ale to z zycie wziete. |
|
|
|
#2953 |
|
Zadomowienie
|
ja wam powiem moze cos dziwnego wogole nie boje sie porodu
![]() bardziej sie boje jak juz bedzie po i przyjedziemy do domu ale moj mezulek twierdzi ze dwoje doroslych ludzi napewno sobie poradzi z takim malym szkrabem i bardzo mnie tym uspokaja ![]() ![]() a ja siedze czytam was i tylko nad lakierem sie zastanawiam czy niebieski czy fioletowy czy srebrny
|
#2954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam listę dla malucha, dla siebie i apteka. Aż się boję liczyć
|
|
#2955 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobrze wiedzieć![]() Cytat:
14min to i tak krótko, ja z siostrą paplam nie raz po 1,5-2h!! to dopiero grzeje tel po uchu ![]() Cytat:
![]() Paaaadam......... dom calusieńki wysprzątany, 4-ta pralka kończy się prać, obiad dwu-daniowy (uszka z barszczem, schabowy z zielona fasolką) już się w brzuchu ułożył, wszystkie podłogi, schody itd pomyte..... i leeedwo żyje już chodzić z tym mopem nie mogłam tak mnie nogi i plecy bolą że masakra ![]() Tż się zawziął i robi psiakowi nowy kojec (temu wielkiemu oczywiście, bo nasza malizna to z fotela się nie rusza )---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
nie rodziłyśmy to nie wiemy co nas czeka dlatego strachu brak ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Cytat:
|
|||||
|
|
|
#2956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nerola powiedziała mi, że oprócz tego co wczoraj pisałam to brakuje jej jeszcze materaca do łóżeczka i kosmetyków dla małej, bo te próbki co kupowała to chyba się już kończą bo jej mały dostał jakiegoś uczulenia i kazała mężowi używać tych kosmetyków AAA i jeszcze pieluchy, ale nie pamiętam jakie chyba tetrowe Edytowane przez brunetka2000 Czas edycji: 2011-04-30 o 16:26 |
|
|
|
|
#2957 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie łazilam po stronach z suwaczkami i tak wpisalam na jednym to wyskoczylo 93 dni do daty porodu
![]()
|
#2958 | |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja dzisiaj cały dzień z mężulem spędzam. już byliśmy u teściów, potem na obiadku a teraz maz z kolega ogladają mecz a ja odpoczywam. Agulaaabar piękny brzusio ![]() Cytat:
Ja z mojej agencji jestem zadowolona, nie oszukiwali nas, zawsze pieniadze sa na czas, teraz na L4 dostaję tez fajna wyplate, ale nie wiem jak to bedzie wlasnie przy zmianie spolki ![]() Miłego wypoczynku na grillach, działkach... ![]() A do porodu jestem mega pozytywnie nastawiona, wrecz sie doczekac nie mogę, taka ciekawość. A pewnie, że sobie dam radę, co mam nie dać
Edytowane przez Natka_ Czas edycji: 2011-04-30 o 16:54 |
|
|
|
|
#2959 |
|
Zadomowienie
|
No to wyszło mi 1500 zł
Tylko że takie rzeczy typu smoczki, nożyczki itp. to już mam... A kwota taka wyszła, bo liczę nianię elektroniczną, laktator ręczny i takie tam no i się uzbierało A na dodatek to pokłóciłam się z teściową, bo się wtrynia na co niby tyle pieniędzy i pewnie połowa niepotrzebna Jak powiedziałam że m.in. podkłady na łóżko, podkłady na łózeczko (chcę motherhood) to mi powiedziała że kiedyś to prześcieradło i ceratka starczały ![]() Muszę skonsultować tą listę z kimś kto rodził w tym stuleciu
Edytowane przez sygine Czas edycji: 2011-04-30 o 16:59 |
|
|
|
#2960 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moja tesciowa i mama stwierdzily ze absolutnie mam nie kupowac zadnych pampersow tylko pieluchy tetrowe i prac je i zxadnych papmersow do 6 miesiaca
|
|
#2961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja z moją teściową nie rozmawiam na temat wyprawki, wogóle bardzo uważam co jej mówię, zresztą to nie jest osoba godna zaufania, i nigdy nie wiadomo co jej w głowie siedzi, ale jak mi coś przychodzi z allegro to widzę jak ją ciekawośc zżera co to. Raz jak zamówiłam taką większą paczkę kurier przyniósł to zapytała, powiedziałam ze część wyprawki i chciała żeby jej pokazać, to też komentarze...że frida pewnie zła, grszka lepsza, że w tetrowych pieluchach powinnam dziecko chować i takie tam.. .dlatego wole nic nie mówić.
|
|
|
|
|
#2962 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny powiem Wam na pocieszenie, że moja teściowa jest taka sama.
W ogóle w święta ją bardzo zdziwiło, że mamy już imię dla małego, że kiedyś to imię się nadawało jak dziecko już na świecie było, a teraz to takie cuda ludzie wyprawiają Uciekam, niedługo będę miała gości
|
#2963 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny współczuję Wam teściowych i tych dziwnych komentarzy.
![]() U nas na szczęście zarówno moja mama, jak i tż nie wtrąca się w to co kupujemy dla małej. ![]() Zdają sobie sprawę z tego, że czasy się zmieniły i teraz używa się innych środków do pielęgnacji dziecka niż kiedyś. Moja mama wręcz powtarza, że zazdrości tych pampersów i że jest to ogromne ułatwienie dla rodziców. |
|
|
|
#2964 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny czy ktoras wie jak komus w plusie doladowac kato?? bo mezulek za granica a ja nie mam pojecia
|
#2965 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() U nas jest tak że teściowa się kompletnie naszym dzieckiem nie interesuje, w szoku byłam bo ostatnio zapytała na kiedy mam termin - rychło wczas nie? i tylko dlatego że jej córka o to pytała i teściowa nie zdązyla dosłyszeć......raz tylko skomentowała i ironią że już wyprawkę kompletujemy i tyle.... A moja mama to ze szkiełkami w oczach te rzeczy ogląda i przeżywa jakie to śliczne i tylko że co dla nich zostanie do kupienia jak ja już wszystko prawie zamówiłam
|
||
|
|
|
#2966 |
|
Zakorzenienie
|
Moja mamka się w nic nie wtrąca, jeździ ze mna ogląda, doradza
No a teściowa miała swoje jazdy... Ale teraz juz jest spokój po tym jak powiedziałam, że i tak zrobię po swojemu, więc może mi mówic a ja jak odjeżdżam to nie pamietam co mówiła
|
|
|
|
#2967 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Podziwiam te dziewczyny, które już skompletowały wszystko
|
|
#2968 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny a jak to jest z ta kasa na wychowawczym?? jak sie oblicza dochod na osobe?? jak ja skoncze macierzynski brac pod koniec 2011 to policza mi te 12 miesiecy za 2011 czy 2010 rok?? glupia jestem w prawie i juz
|
#2969 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wyprzedaż? Dla mnie jakaś śmieszna :Admin: W pepcko są piękne koszule co prawda nie do karmienia, ale za 20 zł juz kupisz! z krótkim rękawem ![]() Te drugie też masz podobne w pepco 19,90 bez przesyłki! Patik pieniądze uciekają jak tylko mogą! Cytat:
i chciała wiedzieć co i jak. Ja nie wiem jak te płytki krwi są napisane na wynikach i pytałam gdzie je mogę odczytać?Jak będę miała wyższe to jasne pożyczę Ci do porodu A to kurcze można tak? że on sobie zostaje jak nie będziesz miała kiedy go wybrać? albo że np stary sobie zostawisz aby połączył się z nowym? 1.Ja będę kupować majteczki wielokrotnego użytku Hartmanna 4 szt, nie wiem ile potrzeba tych jednorazowych, ale raczej jak posiedzisz na allegro to opłaca się kupić te wielorazowe bardziej. 2Podkładów na łóżko nie kupuje. 3. A wkładki czy podkłady po porodowe mam zapisane 30 szt. I teraz mnie tu zagiełaś bo znalazłam jakieś takie :http://allegro.pl/podklady-poporodow...578430514.html i myślałam że to są jakieś specjalne, a Ty piszesz o podpaskach z belli jak nie ma róznicy to Ja wolę zdecydowanie podpaski super metrowe z belliDeKaro strasznie szybko minęły te Wasze wakacje ![]() Dobrze, że jesteś?! Jakie wrażenia ogólne związane z Malta? Opłaca się lecieć, czy nie opłaca?! Zdjęcia daj Sygnie Dzisiaj poszłam do Rossmana. Boże ile naczytałam się etykietek ![]() Kosmos! Ceny każda inna a jak popatrzycie to składy te same ![]() Wziełam mydełko bambino, jakiś puder do pupy, patyczki, sobie wkładki laktacyjne i fajna promocja była na chusteczki z pampers sensitive to też wzięłam, o i grzebyk jeszcze
|
||
|
|
|
#2970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
materacyk możnaby zorganizować z pieniążków które dojdą na konto Moni, wybrać jakiś na all a potem przesłać prosto do Nerolki a kosmetyki dla małej też da radę jakoś zorganizować ![]() powoli wymieka nam nasza twardzielka i wyciągamy z niej po trochu
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-05-02 o 09:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

Która by mi to jakoś logicznie wytłumaczyła ? Ostatnio mi kumpela mówiła, że u niej było tak, że po macierzyńskim musieli ją zatrudnić na min. 6 msc. W jakich to przypadkach ?
Zagrabniutkie 

? Czy to znaczy ze np mozna sobie wziasc ten dodatkowy urlop i pracowac poł dnia ? czy jak pracuje sie pol dnia to ten urlop ulega wydluzeniu do 4 tygodni po polowce dnia ? 

). Ale to o co mi chodzi, to takie wielkie podpaski po prostu
. Więc ile sztuk i jakiej firmy. Bo widzę że popularne są Bella, Tena Lady, ale gdzies czytałam że najlepsze są Hartmann. Niby droższe, ale milion razy bardziej wydajne...
Iza waży ponad 2 kg, do tego to wielowodzie (nie wiadomo z jakiej przyczyny) i torbiel na łożysku jeszcze ją spotkała... ale mówiłam jej, żeby się bardzo mocno nie martwila (bo że się czlowiek martwi to wiadomo) i próbowała trochę odpocząć i mysleć pozytywnie 

Mam listę dla malucha, dla siebie i apteka. Aż się boję liczyć

Zakończone: 2

Jak powiedziałam że m.in. podkłady na łóżko, podkłady na łózeczko (chcę motherhood) to mi powiedziała że kiedyś to prześcieradło i ceratka starczały
i pytałam gdzie je mogę odczytać?
strasznie szybko minęły te Wasze wakacje