|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34861 | |||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
Pamiętaj, by je podcinać regularnie, bo włosy rosnąc, tracą kształt. Warto więc dokładnie się im przyglądać i czasem ciachnąć. Cytat:
![]() Cytat:
Zresztą uwielbiam mocne skręty loków Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:21 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#34862 |
|
Przyczajenie
|
dziewczyny, przy każdym myciu głowy myjecie odżywką? czy jak to jest? jeśli myję głowę codziennie, to przy metodzie cg mogę codziennie odżywką, czy to mi nie zaszkodzi?
|
|
|
|
#34863 |
|
Zadomowienie
|
Ślicznie dziękuję za wskazówki
Każda jest dla mnie na miarę złota, bo dopiero raczkuję w tym temacie Akurat mam w domu Garniera z lipą, więc zastosuję, a potem do Rossmana po balsam (odżywkę już też mam). |
|
|
|
#34864 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje wam kochane za te miłe słowa
))Już piszę, czym potraktowałam włosy umyłam szamponem z avonu do kręconych, po spłukaniu nałożyłam dość dużo pottersa do farbowanych, spłukałam... no i na koniec moją ulubioną odzywkę nivea do loków Póxniej odczekałam aż wloski lekko przeschną, podusiłam je ręcznikiem, nałożyłam ciut tej odżywki bez spłukiwania joanna miód i mleko, balsam nivea i wysuszyłam lekko suszarką z dyfuzorem Chciałabym zrezygnować z szamponu z avonu na koszt jakiego lżejszego..bez tych wszystkich drażniących środków...dopiero się uczę dbać o włoski za waszą sprawą myślałam o myciu odżywką, ale jak teraz się dowiaduje ta z odżywka ISANA mże obciążać włosy? czyli nie nadaje się do codziennego użytku? zamiast szamponu? trochę nie mogę się połapać..:/ Bo rozumiem, że przy myciu odżywką, całkowicie rezygnuje się z szamponu tak? uświadomcie mnie proszę![]() A co do zdjęcia, to na nim włoski są suche no może lekko przy głowie jeszcze były wilgotne, ale to dosłownie ciut bo ja nigdy nie susze tak do końca
|
|
|
|
#34865 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Pamiętam o wzmacnianiu ![]() Właśnie tak zamierzam zrobić najpierw rozmowa "na sucho", a potem będę patrzyła jej na ręce i ewentualnie poprawiała . Może zabiorę swoje kosmetyki (nie powinna się chyba obrazić )Sama boję sobie ścinać, póki co jeszcze za mało się kręcą i nie mam wprawy...ale kto wie ![]() No to czekamy na lepszą pogodę ![]() A w ogóle to ostatnie kilka myć, włosy mi się rozbijają na mniejsze pasma. Nie chcą się łączyć w fajne, grubsze loki, tylko odstają smutno, pojedyncze włosy nawet
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-04 o 16:32 |
|
|
|
|
#34866 |
|
Raczkowanie
|
Gdzieś były linki do skali określania skrętów, nie mogę teraz tego znaleźć :/
|
|
|
|
#34867 | ||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#34868 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do laboratorium to coz, wszyscy nawzajem sie podtruwamy (lab z chemi organicznej) roznymi swinstwami, tlenkami azotu, oparami bromu, stezonych kwasow i roznych dziwnych substancji drazniacych, podejrzewam ze nie jest to raczej balsam dla moich wlosow... jeszcze pytanko co do niedoboru wit B przy piciu pokrzywy- trzeba to uzupelniac na biezaco czy tylko w przerwie....? |
|
|
|
|
#34869 |
|
Przyczajenie
|
a czy jeśli myję włosy codziennie, to przed odżywką zawsze szampon z SLS? czy może być np, babydream, jak napisała koleżanka wcześniej?
|
|
|
|
#34870 |
|
Zadomowienie
|
https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=8207
Tu wyraźnie jest zaznaczone, że szampony z SLS nie są do codziennego stosowania. |
|
|
|
#34871 |
|
Przyczajenie
|
dzięki kukis
![]() a możesz mi powiedzieć, czy przed myciem odżywką mam stosować jakiś delikatny szampon, albo linka dać?
|
|
|
|
#34872 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#34873 |
|
Przyczajenie
|
no ale właśnie się doczytać nie mogę :P
|
|
|
|
#34874 |
|
Zadomowienie
|
Tzn z tego co się zdążyłam zorientować, jeśli dopiero zaczynasz (do tej pory myłaś jakimiś silnymi szamponami), to najpierw myjesz szamponem z SLS, a potem zależnie od metody, którą wybrałaś - czyli albo odżywką, albo OMO (i do OMO chyba te delikatne szampony są stosowane, o ile się nie mylę - a jak się mylę, to proszę mnie poprawić
).
|
|
|
|
#34875 |
|
Przyczajenie
|
no właśnie dopiero zaczynam i nie jestem pewna czy wszystko dobrze pójdzie, że tak powiem.
no, ale cóż, spróbować nie zaszkodzi.
|
|
|
|
#34876 |
|
Raczkowanie
|
Ja też dopiero zaczynam. Plan na jutro to pierwsze mycie przed CG, użyję zwykłego szamponu Schauma do wł. farbowanych + soda oczyszczona (ktoś może podpowiedzieć proporcje?). Po tym odżywka Alterra morela+pszenica i na 20/30 min. w koszulkę. Płukanie. Na koniec balsam b/s Joanna mleko i miód, stylizacja żelem z siemienia - jak mi wyjdzie, właśnie go gotuję :P Raczej bez suszenia. Czy to dobre na pierwszy raz? I czego warto używać później zamiast szamponu?
|
|
|
|
#34877 |
|
Zadomowienie
|
Ależ dziewczyny, ja też zaczynam
![]() Jutro oczyszczam włosy Garnierem z lipą, do tego odżywka Alterra morela+pszenica, później do stylizacji może zastosuję balsam do kręciołków z Nivei, bo mam w domu |
|
|
|
#34878 | |
|
Zadomowienie
|
Nie mam pojęcia właśnie. Myślałam, że to przez długość(z tyłu sięgają za pasek od stanika) albo od złych kosmetyków.
Cytat:
Przez myciem głowy nakładam olej z wiesiołka, następnie myję szamponem babydream, potem odżywka garnier avokado i po jej zmyciu balsam nivea fc i żel różowy z rossmanna. |
|
|
|
|
#34879 |
|
Raczkowanie
|
Też myślę nad tym balsamem
Aż się boję jak to będzie |
|
|
|
#34880 |
|
Zakorzenienie
|
Na bieżąco
|
|
|
|
#34881 | |||
|
Raczkowanie
|
Mam bardzo podobne wloski do twoich
Cytat:
![]() Cytat:
Ale zaczynam stosowac wiecej pielegnacji i zobacze czy to cos zmieni. Cytat:
![]() Wstawie wiec moje zdjecia tuz po samodzielnym wycieniowaniu. Musze jeszcze troche podciac z tylu glowy bo mam za plasko ![]() Chcialam mniej wicej fryzure Ramony Rey, wiem ze mam inny skret i mniej wlosow, ale i tak jestem zadowolona |
|||
|
|
|
#34882 | |||||||
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Cytat:
. Cztery warstwy? Podziwiam wprawę.Korkociągi na pewno wrócą, na dole zaraz Ci się zrobią, tam gdzie masz mocniej wycieniowane, a na górze później. Włosiska zdrowe że hoho ![]() Pięknie Cytat:
Cudne, co tu dużo mówić Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wczoraj olejowałam, troszkę obciążyłam włosy, ale dziś cały czas je dotykałam. Podobają mi się moje loczki ![]() Jestem kapryśną babą, więc mam nadzieję, że długo będą mi się podobać
|
|||||||
|
|
|
#34883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#34884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale wtedy sie mialo loczki i jak sie ich nienawidzilo (bo wszyscy mieli proste)
|
|
|
|
|
#34885 |
|
Mod-Śnieżynka
|
A próbowałaś podpinać, kiedy są mokre i tak suszyć?
To ja też kiedyś wkleję zdjęcie małej Basi
|
|
|
|
#34886 |
|
Raczkowanie
|
hej lokasy
![]() czytam już wizaż od kilku miesięcy, o metodzie cg gdzieś od grudnia. powoli robiłam przymiarki do zmiany pielęgnacji włosów. duuuuuużo czytałam (zresztą, ciągle wracam a to do bloga małgosi, a to do FAQ czy pigułki). powoli też przyzwyczajałam włosy do pielęgnacji bezsilikonowej, tzn. miałam szampon John Frieda do loków (prezent gwiazdkowy, szkoda było wyrzucić ) i zaczęłam wprowadzać maskę biovax, odżywkę lidl cien med z aloesem. po wykończeniu nieszczęsnego szamponu zakupiłam isanę z babassu i zaczęłam CG pełną parą ![]() z tego, co wyczytałam, to mam typ włosa 3a, a przynajmniej tak mi się wydaje. od okresu dojrzewania mam kręcone włosy, dość drobne loczki. zawsze miałam długość co najmniej do ramion, ale nigdy dużo dłuższe. w liceum i na studiach bardzo pasowała mi seria nivea do loków (i z tego co się orientuję, odżywka była bezsilikonowa i mi ładnie służyła, więc bez obaw zaczęłam CG ). później nadeszły ciężkie czasy dla moich biednych loków - SLSy, SLESy, silikony i inne polyquaternia. do tego próbowałam rozjaśnić moje ciemne włosy (baaaardzo duży błąd heh, stara, a głupia... teraz próbuje je odchodować, wszystko co było zniszczone od prostownicy już się wykruszyło (dosłownie już 2 miesiące uskuteczniam CG. zdążyłam przetestować część z polecanych na wizażu kosmetyków. bardzo pasuje moim włosom mycie odżywką. obecnie mam pottersa z aloesem (już 2 butlę), wcześniej miałam wspomnianą isanę (teraz czekam na promocję w rossie ), emulsję gloria (nigdy wiecej ).z odżywek d/s bardzo podszedł mi garnier awocado (ale to zimą, teraz chyba za ciężki już się zrobił, więc po skończeniu opakowania przerzuciłam się na inne specyfiki). obecnie używam tego waxa, kupiłam, bo był w promocji w superpharm i muszę stwierdzić, że całkiem nie najgorzej się spisuje, ale raczej jako składnik programu minimum pielęgnacyjnego. i zauważyłam, że bardzo ładnie się pieni, chyba nawet lepiej niż potters. po drodze miałam nieprzyjemność stosować maskę gloria, która bardzo skutecznie rozprostowywała mi włosy. obecnie na wykończeniu mam biovaxa, po którym moje włosy są bardziej spuszone, niż zwykle, ale postanowiłam nie wyrzucać, bo szkoda mi było czasu, który poświeciłam na szukanie go, no i miałam nadzieję, że jego zacny skład zdziała coś dobrego w dłuższym okresie. po skończeniu odżywki d/s i maski planuję wypróbować zachwalaną alterrę mam nadzieję, że będzie mi tak dobrze służyć, jak wam jako zabezpieczenie stosuję joannę niebieską, ale ilości śladowe, bo trochę mi obciążała włosy. jakiś czas temu stosowałam żel lniany i bardzo mi się podobał, tylko za mało utrwalał, więc przerzuciłam się na żel rossman pomarańczowy. poza tym, dodatkowo wzbogacam maskę odrobiną d-pantenolu i serum z BU z keratyną i mleczkiem jedwabnym (kilka kropli, bo chyba moje włosy się z nim nie lubią włosy myję odżywką codziennie (heh, całe życie pod górkę z tłustą cerą i skalpem ), a ponieważ używam żelu rossmanowskiego, to raz w tygodniu myję szamponem joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą (który kupiłam na oczyszczenie przed myciem odżywką). właśnie go wykańczam i chciałam kupić coś łagodniejszego: zastanawiam się na szampono-żelem i szamponem migdał-jojoba oba alterra. i tu mam kilka pytań:1. który działa łagodniej? mniej plącze włosy? 2. czy używanie go 1 w tygodniu, przy codziennym myciu odżywką i używaniu żelu, jest optymalną polityką, czy lepiej częściej/rzadziej? 3. czy szampony te poradzą sobie z okazjonalnym użyciem lakieru do włosów z silikonami i q/pq? kończę już to wypracowanie. chyba dzisiejsza matura tak na mnie podziałała ![]() btw, w załączniku kilka fotek z od liceum do studiów. obecnie nie mam żadnego dobrego poglądowego zdjęcia, ale wybieram się do fryzjera, więc po cięciu zrobię sesję ![]() 1 i 2 foto - wiosna 2004 3 - maj 2005 4 - maj 2006 5 - październik 2009 6 - grudzień 2009 7 - sierpień 2010 |
|
|
|
#34887 |
|
Przyczajenie
|
no, drogie koleżanki, właśnie jestem po pierwszym myciu metodą CG.
muszę Wam powiedzieć, że to jest całkiem fajne. nie poprawił mi się skręt włosów, ale czytałam, że trzeba trochę na efekty poczekać, chociaż, już 'usiłują' się kręcić, z przodu zauważyłam takie śliczne spiralki a co myślicie o balsamie z nivea, dobry jest? (: Edytowane przez Blair_Cornelia_Waldorf Czas edycji: 2011-05-04 o 20:58 |
|
|
|
#34888 |
|
Raczkowanie
|
Włosy zaczęły mi wypadać po szamponie Babydream
![]() ale teraz nabyłam zestaw: O - odżywka isana glatung splung (z babassu) M - szampon alterra migdał i jojoba O - odżywka alterra morela i pszenica myślicie że będzie dobry? |
|
|
|
#34889 |
|
Raczkowanie
|
Lokaski, a ja mam pytanie dotyczące picia pokrzywy i skrzypu.
Eloe77 ,napisałaś, że codziennie kubek ziółek i chciałam dopytać czy chodzi o jeden kubek naparu ze skrzypu wymieszanego z naparem z pokrzywy czy po kubku jednego i drugiego czyli 2 kubki dziennie? |
|
|
|
#34890 |
|
Raczkowanie
|
Trzymajcie kciuki jutro matura z matematyki o 9 rano... chyba mi się ze stresu loki wyprostują:/
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.

chcę takie! Napisz proszę dokładnie czym potraktowałaś włoski 

(nie powinna się chyba obrazić 

), a ponieważ używam żelu rossmanowskiego, to raz w tygodniu myję szamponem joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą (który kupiłam na oczyszczenie przed myciem odżywką). właśnie go wykańczam i chciałam kupić coś łagodniejszego: zastanawiam się na szampono-żelem i szamponem migdał-jojoba oba alterra. i tu mam kilka pytań:![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)