|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#34891 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Aha, Lokaski, czy szamponów ALTERRY (z wyłączeniem MIGDAŁA i SZAMPONOŻELU) można używać jak prostych szamponów z SLS czy mają coś jeszcze co je wyklucza w ogóle i na wieki wieków amen?
---------- Dopisano o 21:55 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#34892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oollaa - ![]() A ja matmę z własnej woli pisałam To były czasy
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-05-04 o 22:31 |
|
|
|
|
#34893 |
|
Mod-Śnieżynka
|
Trzymam bardzo mocno kciuki
|
|
|
|
#34894 |
|
Raczkowanie
|
Ja również trzymam kciuki za wszystkie maturzystki! Mnie to czeka za dwa lata...
|
|
|
|
#34895 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ja z jeszcze jednym pytaniem
![]() Jak nakładacie ten balsam do włosów z Nivei? No bo z pianką było tak, że nakładałam ją na włosy i od razu je ugniatałam, z teraz nie wiem, czy mam najpierw balsam rozprowadzić i dopiero pognieść, czy tak jak z pianką - mam balsam na ręce i od razu ugniatam włosy? |
|
|
|
#34896 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanko : mam w domu te dwie maseczki https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...r-dhuiles.html
http://allegro.pl/l-oreal-maska-caca...580429679.html Czy mogę ich użyć, czy raczej nie? I czy będzie dobrze, jeśli nałożę którąś z nich po umyciu szamponem ? Wstawiam zdjęcia po drugim myciu odżwyką. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe tego, że ciągle wstawiam zdjęcia Efekt podoba mi się, najbardziej się cieszę z pojedynczych najładniejszych loczków Bardzo bym chciała, żeby pojawiło się takich coraz więcej, na całej głowie Chyba niedługo muszę pójść i podciąć trochę końcówki, chociaż i tak nie są wogóle rozdwojone, z czego jestem dumna Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-05 o 12:09 |
|
|
|
#34897 |
|
Przyczajenie
|
Marika161 śliczne masz włoski ♥ też bym takie chciała
możesz mi powiedzieć czego używasz do mycia ido stylizacji? i jak to wszystko wykonujesz? (:---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- btw, dzisiaj znów myłam odżywką, tym razem rano, ale nie jestem do końca zadowolona z moich włosków. są gorsze niż były, jakby proste, a na dodatek puch mnie nie opuszcza. czy tak powinno być? a możecie mi polecić jakiś tani żel czy coś do stylizacji, bez silikonów itp.? aktualnie używam WET GEL z rossmana, ale taki jakiś dziwaczny zdeczka. |
|
|
|
#34898 |
|
Raczkowanie
|
Blair_Cornelia_Waldorf dziękuję
Do mycia używam balsamu Mrs Potter's z aloesem, później nakładam trochę odżywki b/s Mrs Potter's aloesowej, po czym delikatnie rozczesuję grzebieniem, następnie lekko odciskam wodę w koszulkę. Na razie takie minimum, bo moje włoski bardzo łatwo przeciążyć, więc nie chcę od razu nakładać tylu kosmetyków ale kiedy się już przyzwyczają na pewno wprowadzę odżywkę d/s (mam zamiar kupić Alterrę morelową) i żel do stylizacji Ziaja Nuno Co do stylizacji-to właśnie wyżej wspomniany żel firmy Ziaja ma dobry skład i jest zgodny z CG, niestety u mnie niedostępny A i zapomniałam dodać- nie przejmuj się, póki co może być gorzej ale z czasem będzie tylko lepiej. Nie poddawaj się i walcz dalej!!!
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-05 o 13:02 |
|
|
|
#34899 |
|
Raczkowanie
|
Marika161 - naprawdę super loki!
|
|
|
|
#34900 |
|
Przyczajenie
|
a powiedz mi, nie puszą Ci się włosy? bo ja, jak nie nałożyłam żelu to puch mi się zrobił, w miarę znośny, ale. no mam nadzieję, że będzie lepiej
|
|
|
|
#34901 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, mam w domu żel z Lidla. Co myślicie o jego składzie?
Aqua,VP/VA Copolymer,Carbomer, Tea, Propylene glycol, Parfum, PEG 40 Hydrogenated Castor Oil, Methylchloroisothiazolino ne (and) Methylisothiazolinone, Panthenol, Cl 42080 Edytowane przez malgkowa Czas edycji: 2011-05-05 o 13:31 |
|
|
|
#34902 |
|
Przyczajenie
|
wydaje mi się, że wszystkie składniki na PEG- nie są dobre, ale pewności nie mam.
|
|
|
|
#34903 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nie.
Cytat:
Cytat:
Poza tym trzeba tak dobrać do niej zestaw stylizacyjny, by dodatkowo nie obciążyć włosów.Wszystko zależy od ich indywidualnej preferencji, pogody itp. Cytat:
Sama jestem jednak za zastosowaniem od czasu do czasu szamponu z sls nawet jeśli jest się ortodoksyjną cg. Wiele substancji - choć należą do dozwolonych - nabudowuje się na włosie, a odżywka może sobie z tym nie poradzić. Rok temu myłam szamponem z sls raz na 3 miesiące. Teraz raz w miesiącu. Nie oznacza to, ze jednak nie sięgam w ogóle po szampon. Mam stadko delikatnych szamponów, którymi myję raz lub dwa razy w tygodniu (zwykle po basenie). Cytat:
Ale nie ma czym się przejmować.Cytat:
Taki, który wnika do włosa mniej niż kokos. W FAQ znajdziesz posty poświęcone olejowaniu i olejom. Jest też wątek o olejach (link w 1. poście). Winogronowy to dobry pomysł. Pomyśl też o lnianym. Cytat:
Jeśli jednak bardzo chcesz zostać przy tej metodzie, poszukaj innej odzywki do mycia (choćby Joanny Naturii z lnem i rumiankiem). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#34904 |
|
Raczkowanie
|
doti8 dziękuję
Blair_Cornelia_Waldorf o dziwo nie ma puszku Hmmm, w moim przypadku chyba im mniej tym lepiej Inaczej loki są rozprostowane. Tak sobie myślę, że chyba za dużo daje balsamu do mycia, następnym razem wezmę mniejszą ilość |
|
|
|
#34905 |
|
Przyczajenie
|
Marika161 no właśnie mi się rozprostowywują
a z tyłu to już wgl, bez komentarza. i jeszcze ten puch. a może powinnam używać mniej tego wszystkiego, jak mówisz.. no cóż pożyjemy, zobaczymy.
|
|
|
|
#34906 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bez składu nic się nie da powiedzieć, ale spodziewam się że mają silikony Cytat:
Blair CW - całkowicie bez "silikonów itd" są żele do pielęgnacji skóry, typu żel aloesowy Cien Med z Lidla, ziołowe z Flos-Leku i apteczne, patrz blog Małgosi. One też mogą służyć ale utrwalenie będzie delikatne, wg mnie jak żel lniany czyli nawilżenie + zafiksowanie włosów na czas schnięcia. Inna sprawa że "itd" czyli polimery w żelach utrwalają i nie są takie złe, trzeba tylko co jakiś czas myć SLS |
||
|
|
|
#34907 | ||||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
tylko, że ja nie pisałam o spinaniu włosów. Chodziło o zachowywanie się na drugi dzień, w domyśle - nie spinamy w dniu mycia, idziemy spać, wstajemy rano.Jeśli zepniesz, to zwykle się odkształcają, bo przecież kręcone są podatne na układanie (szczególnie te delikatniejsze). Cytat:
Cytat:
nie wiem, czy ten tył na pewno jest taki płaski. Często na zdjęciach po prostu tak wychodzi (szczególnie przy złym oświetleniu).Jeśli jednak tak czujesz, mocniej go wycieniuj. Cytat:
Sama nie wiem, który raz się cięłam samodzielnie. 4? 5? Plus ciachanie włosów mamy i TŻa ![]() Cytat:
![]() Jak Wam cudownie, że macie takie zdjęcia. Niektórym się stan wojenny w dzieciństwie przytrafił i mają mało zdjęć.Cytat:
Trzymam Cię za słowo Cytat:
Cytat:
Piłam 1 kubek pokrzywy, 1 kubek skrzypu i 1 kubek drożdży (lub 4 tabletki wit. B komplex w sezonie komarowym) Cytat:
Nie można. Mają. Pisałam o tym wielokrotnie.
|
|
#34908 |
|
Zakorzenienie
|
witajcie zakrecone
tak bedzie jeszcze miesiac zanim wroce spowrotem do siebie(do BElgii ) dlatego nie zapomnialam o was i o pielegnacji![]() pozdrawiam
|
|
#34909 | |||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Od siebie powiem, że nie widzę tu nic strasznego, ale ze względu na polimer od czasu do czasu lepiej sięgnąć po szampon. Cytat:
Witaj Caskado
|
|
#34910 |
|
Raczkowanie
|
caskada
A umnie dzisiaj pogoda wariuje ! Rano słonecznie, później deszcz i trochę śniegu (!), a teraz raz wychodzi słońce, raz się chmurzy
|
|
|
|
#34911 |
|
Przyczajenie
|
a to przepraszam, mój błąd.
|
|
|
|
#34912 | ||||||||
|
|
Witamy
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#34913 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję za trzymanie kciuków
proszę o trzymanie też jutro o 9 piszę angielski![]() jak myślicie powinnam się dziś jeszcze pouczyć czy już nie powinno się uczyć bo mi się wszystko może pomieszać? dziś myję włoski... tak mnie głowa swędzi że nie mogę już z tym wytrzymać nie wiem jak to wyeliminować głowę myję albo szamponem hipp- dziecięcy albo odżywką Msr Potters do farbowanych
|
|
#34914 |
|
Raczkowanie
|
OOllaa to trzymam kciuki także za jutro.
Teraz siedzę sobie w zaręcznikowanych arafatką włosach. Boję się efektu końcowego tej pielęgnacji ale jak nie spróbuję to się nie dowiem czy moje włosy to lubią. Widziałam dziś ten balsam Mrs. Potters o którym dużo osób pisało ale pohamowałam się Najpierw muszę wypróbować czy ta metoda mi "leży". Potem będę inwestować |
|
|
|
#34915 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi zawsze pomagało robienie ściąg (które BTW zostawały w domu, chodzi o usystematyzowanie wiedzy i małą zwięzłą powtórkę).A jeśli rozrywka i relaks to porządne: dobry film, ciekawa książka, długi spacer, sesja urodowa - byleby nie gapienie w TV ![]() Cytat:
![]() Ja bym odstawiła Potters, alkohol izopropylowy mógł Ci podsuszyć skalp. Do tego kompres nawilżający dla skalpu - oleje, gliceryna, miód, aloes, nie wiem co tam masz. Mi bardzo pomogło dodanie kropli oleju do szamponu dla dzieci. I unikanie czegokolwiek co może wysuszać |
||
|
|
|
#34916 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jeszcze czy to struktura moich wlosow czy nieodpowiednia pielegnacja
|
|
|
|
|
#34917 |
|
Raczkowanie
|
Blair_Cornelia_Waldorf no nie wiem, czy chciałabyś mieć takich delikatnych cieniasów, które łatwo jest przeciążyć, w dodatku mało które kosmetyki im pasują, o szamponach nie wspominam, chyba w ogóle nie są dla mnie, na szczęście jest ten cudowny wątek, z którego dowiedziałam się o myciu odżywką
Stosowałyście może odżywkę o taką https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ntenzivna.html Zastanawiam się tak, może mi by podpasowała ? Chyba muszę wypróbować )
Edytowane przez marika161 Czas edycji: 2011-05-05 o 17:40 |
|
|
|
#34918 |
|
Raczkowanie
|
Moje loki czują się świetnie po tym co im zafundowałam. Żel z siemienia sprawdził się równie dobrze jak zwykły którego używałam dotychczas. Włosy są kręcono falowane, nawilżone i wyglądają zdrowo. Cieszę się, że trafiłam na ten wątek o pielęgnacji kręciołków
|
|
|
|
#34919 |
|
Raczkowanie
|
doti8 gratuluję i cieszę się razem z Tobą
![]() Coś mi się wydaje, że dzisiaj przesadziłam i ilością balsamu... Muszę to wypracować Ale cieszę się, że są mięciutkie i nie tak suche jak po szamponie. Teraz to ja mam wyrzuty sumienia, że przez tyle lat myłam je szamponem Ziajii Biosulfo
|
|
|
|
#34920 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, gdzie dorwałyście ten balsam z aloesem z Mrs. Potter's? Zwiedziłam dziś trzy Rosmanny i w ani jednym nie było
![]() Czy ew. mogłabym stosować tą odżywkę Alterry do mycia, czy nie bardzo?
Nie mogłem w to uwierzyć, lecz Ty wiedziałaś już, Że to śmierć odwiedziła nasz dom. I krzyczałem - nie zabieraj Jej, Zostaw Małą, zostaw proszę cię, Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie... Edytowane przez kukis Czas edycji: 2011-05-05 o 18:49 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:30.

To były czasy 
Bardzo bym chciała, żeby pojawiło się takich coraz więcej, na całej głowie
czy tak powinno być? 

Do mycia używam balsamu Mrs Potter's z aloesem, później nakładam trochę odżywki b/s Mrs Potter's aloesowej, po czym delikatnie rozczesuję grzebieniem, następnie lekko odciskam wodę w koszulkę. Na razie takie minimum, bo moje włoski bardzo łatwo przeciążyć, więc nie chcę od razu nakładać tylu kosmetyków ale kiedy się już przyzwyczają na pewno wprowadzę odżywkę d/s (mam zamiar kupić Alterrę morelową) i żel do stylizacji Ziaja Nuno
A i zapomniałam dodać- nie przejmuj się, póki co może być gorzej ale z czasem będzie tylko lepiej. Nie poddawaj się i walcz dalej!!!

)
tylko, że ja nie pisałam o spinaniu włosów. Chodziło o zachowywanie się na drugi dzień, w domyśle - nie spinamy w dniu mycia, idziemy spać, wstajemy rano.
nie wiem, czy ten tył na pewno jest taki płaski. Często na zdjęciach po prostu tak wychodzi (szczególnie przy złym oświetleniu).
Sama nie wiem, który raz się cięłam samodzielnie. 4? 5? Plus ciachanie włosów mamy i TŻa 
i mają mało zdjęć.
tak bedzie jeszcze miesiac zanim wroce spowrotem do siebie(do BElgii )