Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-05, 18:42   #34921
marika161
Raczkowanie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

kukis ja kupiłam swój w drogierii Aster Chociaż, gdy wczoraj byłam w innym mieście ale też w tej drogerii to był większy wybór z serii Mrs Potter's. Niestety nie znalazłam żelu Ziajii ale za to odżywek, szamponów z silikonami było całe mnóstwo ;(
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 18:57   #34922
kukis
Zadomowienie

Kurczę, tylko u nas nie ma takiej drogerii, przynajmniej ja nie wiem o jej istnieniu Poszuka jeszcze w jakichś osiedlowych sklepach, może znajdę.
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 19:05   #34923
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Stosowałyście może odżywkę o taką https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ntenzivna.html
Zastanawiam się tak, może mi by podpasowała ? Chyba muszę wypróbować Posiadam taką w domu ( nie jest moja ale co tam )
Oczywiście składu brak... "Intensywna" czyli może być ciężka
Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, gdzie dorwałyście ten balsam z aloesem z Mrs. Potter's? Zwiedziłam dziś trzy Rosmanny i w ani jednym nie było
Potter's nie ma w Rossmannach. Znajdziesz je w wielu miejscach: w hipermarketach, kioskach, sklepikach osiedlowych
Nie brałabym odżywki Alterra do mycia - za bogata

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-05-05 o 19:13
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 19:11   #34924
marika161
Raczkowanie

AjriszMarta a przepraszam, zapomniałam podać skład, jest w wątku analizowym : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...a#post17528071
A składy maseczek z L'Oreal być może spiszę jutro, bo w internecie ich nie ma.
Stary 2011-05-05, 19:23   #34925
rude loki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Którego Biowaxa?
do suchych i zniszczonych.
Cytat:
Zawsze możesz wymieszać lniany ze zwykłym żelem. Wystarczy to każdorazowo zrobić taką mieszankę w rękach przed użyciem.
pozostanę przy rossmanie do stylizacji, a do gluta wrócę jako maseczki nawilżającej.
Cytat:
te szampony nie domyją polimerów. Ale jeśli poza żelem nie grzeszysz, to nie musisz zmywać raz w tygodniu szamponem z sls. Wystarczyłoby rzadziej.
czyli zostaję przy joannie.

dziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Niestety mi sie tak wlasnie odksztalcaja rowniez w nocy czesc jest falowana, troche loczkow i troche prostych od spodu, ogolem nielad na glowie
Nie wiem jeszcze czy to struktura moich wlosow czy nieodpowiednia pielegnacja
mam to samo i w sumie zawsze miałam - wystarczyło związać w kitkę, a już się rozprostowały. po spaniu to już w ogóle jak piorun w rabarbar także to chyba kwestia włosów, a mniej pielęgnacji.
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 19:47   #34926
doti8
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, gdzie dorwałyście ten balsam z aloesem z Mrs. Potter's? Zwiedziłam dziś trzy Rosmanny i w ani jednym nie było
Ja widziałam w osiedlowym samie "Merkus".
Włosy wyschły, jestem zachwycona! Nigdy nie było takiego efektu przy schnięciu bez suszarki! A tył po prostu cudowny.... Zostawiłam go podpiętego spinkami do samego końca schnięcia i dzięki temu jest uniesiony. Lewa strona jak zwykle lekko padła, ale chyba na nią nie ma mocnych . Chciałabym oczywiście jeszcze uściślić skręt i sprawić żeby włosów było duuużo No ale na efekty trzeba czekać Wstawię fotki ale średniej jakości bo robione tel. - aparatem sama sobie nie zrobię a Szanownego nie ma w domu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_20110505_192738.jpg (27,5 KB, 59 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20110505_192717.jpg (24,3 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_20110505_193009.jpg (39,1 KB, 41 załadowań)
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 20:16   #34927
marika161
Raczkowanie

doti8 ładnie jest, mi się podoba, no i jest objętość
Stary 2011-05-05, 20:32   #34928
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
Dziękuję za trzymanie kciuków proszę o trzymanie też jutro o 9 piszę angielski
jak myślicie powinnam się dziś jeszcze pouczyć czy już nie powinno się uczyć bo mi się wszystko może pomieszać?

dziś myję włoski... tak mnie głowa swędzi że nie mogę już z tym wytrzymać nie wiem jak to wyeliminować głowę myję albo szamponem hipp- dziecięcy albo odżywką Msr Potters do farbowanych

A ta odżywka nie ma przypadkiem jakiegoś PQ? Ja mam po wszystkich pottersach swędzawkę.

Dziewczynki czy to możliwe,że włosy się kręcą ale tylko te farbowane, bo są suche? Mam wrażenie,że na odroście skrętu już nie ma żadnego. Przy głowie im dłuższy odrost tym większy przyklap.

Edytowane przez majreg
Czas edycji: 2011-05-05 o 20:34
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 21:51   #34929
LadyMadalena
Wtajemniczenie

A ja przychodzę z pytaniem. Co czyni guar hydroxypropyltrimonium chloride niezgodnym z CG? Ok, ma ładunek dodatni ale cetrimonium chloride również, jak wszystkie antystatyki a jednak nie odradza się go w CG.
Cytuję również chemiczkę NC: "The presence of so many hydroxyl (-OH) groups along the polymer chain makes it very water soluble, but also makes it an excellent humectant." http://www.naturallycurly.com/curlre...avy-metal-band

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 22:18   #34930
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
AjriszMarta a przepraszam, zapomniałam podać skład, jest w wątku analizowym : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...a#post17528071
A składy maseczek z L'Oreal być może spiszę jutro, bo w internecie ich nie ma.
Ładnie wygląda Dobra do mieszanek, Syrenka widzi brak humektantów więc dodać aloesik, miód i będzie genialna Albo bez mieszania może coś zaradzić na szalejący teraz puch ;] Przez pogodę tfu tfu
Cytat:
Napisane przez majreg Pokaż wiadomość
Dziewczynki czy to możliwe,że włosy się kręcą ale tylko te farbowane, bo są suche? Mam wrażenie,że na odroście skrętu już nie ma żadnego. Przy głowie im dłuższy odrost tym większy przyklap.
Możliwe ale czy dlatego że suche? Moje tak miały i mam na to teorię, że zabieg farbowania przeorganizował łuski. A może kwestia porowatości: całkowicie zdrowe nisko porowate włosy trudno zniszczyć itd, ale trudno też choćby nawilżyć, a jak łuski są zniszczone bądź lekko szczerbate to te składniki już mają jak przeniknąć... Do tego odżywki zabezpieczające po myciu (bo to się chyba automatycznie bardziej dba o takie farbowane włosy, nie?) Odnoszę to oczywiście tylko i wyłącznie do moich włosów, ewidentnie porządna pancerna łuska bo farby nie łapią

Stary 2011-05-05, 22:33   #34931
agatron77
Raczkowanie

Cytat:

Piłam 1 kubek pokrzywy, 1 kubek skrzypu i 1 kubek drożdży (lub 4 tabletki wit. B komplex w sezonie komarowym)
Eloe, a nie orientujesz się przypadkiem czy gdybym piła po jednym kubku pokrzywy i skrzypu dziennie, brała kwas foliowy (w planach dzidzia za jakiś czas jak się uda) i jeszcze do tego jedną witaminę B COMPLEX dziennie, to nie byłoby za dużo tej witaminy? Aha, i jeszcze chciałam Cię spytać, czy B COMPLEX rzeczywiście działa odstraszająco na komary czy to kwestia indywidualna?

Cytat:
Nie można. Mają. Pisałam o tym wielokrotnie.
Dzięki, teraz już zapamiętam

Cytat:
Napisane przez caskada Pokaż wiadomość
witajcie zakrecone nie bylo mnie tyle czasu bo nie mam dostepu do neta i mialam pogrzeb w pl( kochana babcia)
Współczuję Ci trudnych przeżyć

Cytat:
jak myślicie powinnam się dziś jeszcze pouczyć czy już nie powinno się uczyć bo mi się wszystko może pomieszać?
Kciuki zaciśnięte - nawet pod wodą . Teraz to juz pewnie smacznie śpisz, więc pominę kwestię powtarzania.

Cytat:
Ja swoją kupiłam w REALU, wiem że jest też w AUCHAN, bo ostatnio widziałam.

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
do suchych i zniszczonych.
Kurcze, a ja jestem zakochana w tym BIOWAXIE. Właśnie mi się skończył

A dzisiaj, zasugerowana miłością myszki , kupiłam BINGO z algami - w TESCO jest za niecałe 8zł. Już się nie mogę doczekać kolejnego mycia. Aha, no i wczoraj wypróbowałam ŻEL ISANY - też za namową myszki . Poszłam w nim spać, ok południa odgniotłam co zostało nieodgniecione (nieźle trzyma) i puchu prawie wcale, więc WIELKI PLUS. DZIĘKI myszka!!!

Aha, chciałam już wczoraj napisać, że piękne loczki widziałam tu na Waszych głowach klask i:
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 22:38   #34932
majreg
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Ładnie wygląda Dobra do mieszanek, Syrenka widzi brak humektantów więc dodać aloesik, miód i będzie genialna Albo bez mieszania może coś zaradzić na szalejący teraz puch ;] Przez pogodę tfu tfu

Możliwe ale czy dlatego że suche? Moje tak miały i mam na to teorię, że zabieg farbowania przeorganizował łuski. A może kwestia porowatości: całkowicie zdrowe nisko porowate włosy trudno zniszczyć itd, ale trudno też choćby nawilżyć, a jak łuski są zniszczone bądź lekko szczerbate to te składniki już mają jak przeniknąć... Do tego odżywki zabezpieczające po myciu (bo to się chyba automatycznie bardziej dba o takie farbowane włosy, nie?) Odnoszę to oczywiście tylko i wyłącznie do moich włosów, ewidentnie porządna pancerna łuska bo farby nie łapią

Kurcze, a ja czekam aż urosną, bo myślałam,że będzie zdrowszy, grubszy skręt, a nie takie drobne,sianowate loczki, a mi wyrastają proste.

Zwariować można z tymi włosami. Mam jeszcze nadzieję,że to dlatego,że są przy skórze i długość je przeciąża, a jak urosną to trochę falek zostanie, bo już zdążyłam się na loczki przestawić.
majreg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 22:47   #34933
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Eloe, a nie orientujesz się przypadkiem czy gdybym piła po jednym kubku pokrzywy i skrzypu dziennie, brała kwas foliowy (w planach dzidzia za jakiś czas jak się uda) i jeszcze do tego jedną witaminę B COMPLEX dziennie, to nie byłoby za dużo tej witaminy?
Nie jest za dużo, przez okres rzędu miesiąca można nawet 5/dziennie. Kwas foliowy najczęsciej nie występuje w B comp, ale sprawdź ulotkę

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ----------

Cytat:
Kurcze, a ja czekam aż urosną, bo myślałam,że będzie zdrowszy, grubszy skręt, a nie takie drobne,sianowate loczki, a mi wyrastają proste.

Zwariować można z tymi włosami. Mam jeszcze nadzieję,że to dlatego,że są przy skórze i długość je przeciąża, a jak urosną to trochę falek zostanie, bo już zdążyłam się na loczki przestawić.
To tylko teoria, może nie mieć grama sensu ;P Trochę dbania i na pewno będzie ślicznie Nie ma nic lepszego niż zadbane zdrowe włoski

Stary 2011-05-05, 22:56   #34934
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Nie jest za dużo, przez okres rzędu miesiąca można nawet 5/dziennie. Kwas foliowy najczęsciej nie występuje w B comp, ale sprawdź ulotkę
Dzięki Ajrisz

Cytat:

Cierpliwości majreg. Ja ostatnio tez miałam chwile załamania, ale dzisiaj mi lepiej. Wiele zależy od tego co zastosujesz do pielęgnacji. U mnie udaje się trafić jakieś 3 na 10 myć, więc często załamka, ale po 2 miesiącach od zmiany pielęgnacji wiem, że fajne włosy są do osiągnięcia. Damy radę

DMkAnia, gdzie Ty? Dawaj do nas i pisz jak po fryzjerze. Od wczoraj nie mogę się doczekać Twojej relacji
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 22:58   #34935
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Dobra dziewczyny byłam, wróciłam, przeżyłam.
Umyłam włosy od razu po pracy, spieszyłam się niemiłosiernie...wysuszył am dyfuzorem na szybko. Było nieźle nawet, ale wiatr moją pracę spartolił wchodzę do fryzjerki (była zajęta, klientce włosy suszyła), druga pani od razu chciała mnie na fotel do mycia. Tu się zbuntowałam powiedziałam, że najpierw chcę porozmawiać z fryzjerką podeszła, powiedziałam co i jak, popatrzyła na włosy, pomacała (i potargała). Krótka wymiana zdań, wywiad, powiedziała, że już wszystko wie i można myć. Moje biedne kłaczki pod kran i silikony (przez pośpiech nie zabrałam swoich kosmetyków) no trudno, przeżyłam. Zaskoczenie - nigdzie ręcznika nie widziałam włosy odciskane jedynie w ręcznik PAPIEROWY no szok! Oczywiście nie obyło się bez czesania grzebieniem...
Fryzjerka poprosiła żeby mówić jej po imieniu i zapytała czy do mnie też tak może kilka ruchów nożyczkami i już praktycznie po cięciu (jeszcze mi TŻta zagadywała, że też by mu się przydała wizyta a to w sumie prawda, bo dawno nie był ) z długości praktycznie nic nie skróciła, tylko cieniowanie...Ona ma włosy do pasa, tylko miała podpięte i fajny nieład, więc śliczna burza loków (szkoda tylko, że na piankę, czyli suchary na głowie). Wypytała czym farbuję włosy, czy farbowałam Palette (nie wiem po co ), jak dbam, itp. Na koniec hasło do "Kruszynki" (asystentka chyba jakaś), żeby mnie nauczyła jak się robi loki śmiać mi się chciało okrutnie, ale dobra. Mogę wysłuchać :P niestety włosy zostały potraktowane pianką, czego się spodziewałam...dalej w sumie miłe zaskoczenie...kobieta najpierw ugniatała po "naszemu" podpięła klipsami górną partię loków (to taki trick by loki dłuższy czas przetrwały - 3,4 dni niby) i suszyła dyfuzorem delikatnie. Oczywiście sucharki nie przetrwały do teraz. Wrzucam zdjęcia sprzed chwili dosłownie (z lampą robione) i też z dziś, ale jeszcze przed ścięciem (bez lampy) Póki co nie powiem czy jest dobrze. To dopiero po kolejnych myciach, jak włosy dojdą do siebie. Oczywiście mam ochotę je umyć i resztę zrobić po swojemu, ale już oszczędzę im trzeciego dziś mycia...zwłaszcza, że musiałabym szamponem z SLS, bo nie wiem co ona mi tam napakowała...cięcie chyba jest ok, objętość po wysuszeniu była. Pewnie nie wytrzymam i rano umyję
Powiedzcie szczerze jak to wygląda. Czy jest w miarę dobrze wycieniowane czy są schody, a może nic nie widać jeszcze? Ale miałam stresa na tym fotelu! To było gorsze niż jakiś egzamin
Aaa, zapomniałam napisać o tych końcówkach...niestety się nie wypełniły. Znaczy, że pewnie zniszczone już były...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2565.jpg (140,4 KB, 343 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2567.jpg (150,2 KB, 265 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2568.jpg (199,4 KB, 177 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2574.jpg (168,3 KB, 227 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-06 o 08:55
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 23:02   #34936
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
DMkAnia, gdzie Ty? Dawaj do nas i pisz jak po fryzjerze. Od wczoraj nie mogę się doczekać Twojej relacji
Jak wyżej myślę, że możesz do niej wbijać zapłaciłam 55pln...5 to chyba za poradę :P
PS: Chyba nie jest dobrze, bo nikt nie komentuje

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-05 o 23:28
Stary 2011-05-05, 23:27   #34937
doti8
Raczkowanie

Mój M. zauważył, że "coś robiłam z włosami" - hehe, jest dobrze
DMkAnia fajne włoski O farbach Palette słyszałam kiedyś, że zawierają jakiś morderczy dla włosów składnik ale co dokładnie i jak działało to nie pamiętam, jednak nigdy palettów nie wybieram
Stary 2011-05-05, 23:29   #34938
pocokomunazwa
Rozeznanie

proste u nasady - jak podkręcić?

Cześć dziewczyny,

przeglądnęłam trochę to forum, ale nie znalazłam nic co by opisywało podobny problem. Mam kręcone włosy z którymi nijak nie mogę dojść do ładu. Szczególnie, że przy przedziałku (i ogólnie nasadzie) są takie raptem lekko falowane a potem już są loki. Co zrobić aby mieć ładny loczek już na czubku głowy?
Załączam fotkę jak to wygląda...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wlosy.jpg (17,9 KB, 41 załadowań)

http://www.klubkosmetyczny.pl/
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-05, 23:55   #34939
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Jak wyżej myślę, że możesz do niej wbijać zapłaciłam 55pln...5 to chyba za poradę :P
PS: Chyba nie jest dobrze, bo nikt nie komentuje
Ja Cię chcę zobaczyć ułożoną po Twojemu to wtedy się wypowiem Nie ma irokeza więc chyba jest OK
Cytat:
Dzięki Ajrisz
Znaczy rzecz w tym że vit B się nie kumulują w organizmie tylko uciekają z moczem po jakimś czasie. Wiadomo że większą ilość lepiej podzielić na kilka razy w ciągu dnia. Warto pamiętać że witaminki B się zjada w pożywieniu, są w mięsku, strączkowych, pomidorach, tak mi się wydaje że przy zdrowej kolorowej diecie tych tabletek na zrekompensowanie ziół nie trzeba dużo. Istnieje szansa przedawkowania, ale mi się lekarka kazała nie obawiać (ino mam tendencję do niedoborów B i byle jaką dietę). Magiczne słowo umiar i obserwacja?

Też słyszałam że Palette są ZŁE, fryzjerka po stanie włosów poznała bo suche były jak piernik i że tylko Palette tak potrafi 10 lat temu używałam i pamiętam że kolory wychodziły paskudne :P

Stary 2011-05-06, 07:56   #34940
marika161
Raczkowanie

DMkAnia jak dla mnie jest dobrze Gdy byłam ostatnim razem u fryzjerki, to też dawała mi porady... żebym sobie piankę kupiła, to będę miała taaakie loki...
AjriszMarta dzięki za poradę dotyczącą odżywki
Tak wogóle, to mam dzisiaj lekkie załamanie... To pewnie dlatego, że włosy są w szoku, po tylu latach mycia złymi szamponami. Mam nadzieję, że się przyzwyczają.

Edytowane przez marika161
Czas edycji: 2011-05-06 o 08:04
Stary 2011-05-06, 08:50   #34941
april_20
Zadomowienie

Cytat:
W Kauflandzie można ją znaleźć.
april_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 08:53   #34942
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
DMkAnia fajne włoski O farbach Palette słyszałam kiedyś, że zawierają jakiś morderczy dla włosów składnik ale co dokładnie i jak działało to nie pamiętam, jednak nigdy palettów nie wybieram
Dziękuję Palette nigdy nie używałam...w sumie nie wiem czemu nie zapytałam o co chodzi może mam zniszczone włosy? Czy jak chyba do niej zadzwonię i zapytam co miała na myśli

Cytat:
Ja Cię chcę zobaczyć ułożoną po Twojemu to wtedy się wypowiem Nie ma irokeza więc chyba jest OK
Też słyszałam że Palette są ZŁE, fryzjerka po stanie włosów poznała bo suche były jak piernik i że tylko Palette tak potrafi 10 lat temu używałam i pamiętam że kolory wychodziły paskudne :P
Też prawda. Mycie będzie jutro, bo za chwilę jadę na południe się koncertować wrócę do Was ze zdjęciami znów.

Cytat:
DMkAnia jak dla mnie jest dobrze Gdy byłam ostatnim razem u fryzjerki, to też dawała mi porady... żebym sobie piankę kupiła, to będę miała taaakie loki...
AjriszMarta dzięki za poradę dotyczącą odżywki
Tak wogóle, to mam dzisiaj lekkie załamanie... To pewnie dlatego, że włosy są w szoku, po tylu latach mycia złymi szamponami. Mam nadzieję, że się przyzwyczają.
No z tą pianką to przesada...uparli się i już.
marika, loki dojdą do siebie. Kryzys praktycznie u każdej z nas się pojawia...

Stary 2011-05-06, 10:11   #34943
doti8
Raczkowanie

Mnie śmieszy u fryzjerów, że wymyją włosy po swojemu, obetną potargają suszarą i pianką i tacy z siebie dumni, że mi loki zrobili a ja patrzę w lustro i widzę totalną masakrę na głowie. Wracam do domu i pod kran tak zazwyczaj się kończy wizyta u specjalisty. A rodzina śmieję się, że fryzjera poprawiam. Tylko mąż mnie rozumie - sam mi raz poprawiał cięcie
Stary 2011-05-06, 10:35   #34944
kukis
Zadomowienie

Cytat:
kobieta najpierw ugniatała po "naszemu"
Można wiedzieć, jak to jest po "Waszemu"?

Dzięki za odpowiedzi, wybiorę się dzisiaj do jakichś mniejszych drogerii, może znajdę.

I ponawiam pytanko

Cytat:
Jak nakładacie ten balsam do włosów z Nivei? No bo z pianką było tak, że nakładałam ją na włosy i od razu je ugniatałam, z teraz nie wiem, czy mam najpierw balsam rozprowadzić i dopiero pognieść, czy tak jak z pianką - mam balsam na ręce i od razu ugniatam włosy?
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 11:42   #34945
marika161
Raczkowanie

DMkAnia dziękuję za wsparcie Marzą mi się taki loczki, jak dawniej
kukis miałam kiedyś ten balsam. Rozprowadzałam go na dłoniach i od razu ugniatałam ale to było jakiś rok temu, gdy jeszcze nie stosowałam CG i nie dbałam o włosy, więc lepiej niech się wypowiedzą inne dziewcznyny
Kupiłam dzisiaj sobie taką odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html
Czytałam o niej pozytywne rzeczy, no i skład ma fajny. Poza tym bardzo podoba mi się jej zapach-jest prześliczny Tylko, czy nie będzie obciążać włosów po umyciu odżywką ? Chyba zostawię ją po myciu szamponem
Tak sobie myślałam, może by nie ugniatać włosków po umyciu ? Jestem ciekawa, jak by się zachowały, gdybym dała im taką swobodę ?

Czas edycji: 2011-05-06 o 11:49
Stary 2011-05-06, 11:47   #34946
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Olu, stale Nawet nie wiem, jak ja pracuję
Cytat:
Nie pomiesza się Adrenalina i tak zrobi swoje. Będzie dobrze.
Sama raczej robiłabym coś luźniejszego niż nauka - poczytałabym książkę (może być z zakresu albo i nie), obejrzałabym film w języku angielskim (bez napisów!) czy innym obcym, który zdajesz.
Cytat:
dziś myję włoski... tak mnie głowa swędzi że nie mogę już z tym wytrzymać nie wiem jak to wyeliminować głowę myję albo szamponem hipp- dziecięcy albo odżywką Msr Potters do farbowanych
A jak długo myjesz tym zestawem? Jeśli od dłuższego czasu unikasz szamponu z sls, to spróbuj też i jego. Czasem dokładne oczyszczenie przynosi ulgę.
Może być tak, jak pisze Ajrisz - wówczas żel aloesowy czy z arniką na pewno się przyda.

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Nie nie zle mnie zrozumialas, ja nie spinam w dniu mycia. Chodzilo mi o ogolne odksztalcanie po spieciu. Niestety mi sie tak wlasnie odksztalcaja rowniez w nocy czesc jest falowana, troche loczkow i troche prostych od spodu, ogolem nielad na glowie
Nie wiem jeszcze czy to struktura moich wlosow czy nieodpowiednia pielegnacja
Tośmy się nie zrozumiały
Na takie ekscesy włosowe jest reanimacja albo codzienne mycie. Bo w końcu nie da się tak po prostu rano wstać z nienaruszoną fryzurą.
Czasem spanie z włosami przerzuconymi za poduszkę, splecionymi w luźny warkocz czy też schowanymi pod czepkiem materiałowym daje efekty. Ale i to nie oznacza, że obędzie się bez reanimacji.
Jednak przy krótkich włosach można pomarzyć o ochronie w nocy
Ja przestałam walczyć Moje rano też są w ogólnym nieładzie, ale poranny prysznic, potem zwilżanie i nieco środka stylizującego przywraca je zwykle do ładu. Odkąd pielęgnacja jest porządna, to reanimacja przynosi oczekiwane skutki. Dużo łatwiej i szybciej się z nimi pracuje.
Cytat:
Stosowałyście może odżywkę o taką https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...ntenzivna.html
Zastanawiam się tak, może mi by podpasowała ? Chyba muszę wypróbować Posiadam taką w domu ( nie jest moja ale co tam )
Musisz spróbować. Dla mnie była jak zwykła odżywka, nic specjalnego.
Ale do mycia może być za ciężka. No i jest jej mało jak na produkt myciowy. Nie opłaca się nią myć.

Cytat:
Czy ew. mogłabym stosować tą odżywkę Alterry do mycia, czy nie bardzo?
za ciężka Radziłabym zajrzeć do wątku o myciu odzywką (podlinkowany w 1. poście). Tam wyraźnie są określone zasady dobierania takiej odzywki.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-06, 11:55   #34947
marika161
Raczkowanie

Eloe77 do mycia wiem, że raczej nie będzie się nadawać. Być może kiedyś ją wypróbuję ale jako odżywkę d/s

Czas edycji: 2011-05-06 o 11:56
Stary 2011-05-06, 13:08   #34948
_Ewelka___
Zakorzenienie

GG do _Ewelka___

dziękuje dobrej duszyczce, ktora podsunela mi linka do artykułów o puszku na glowie przeczytalam, przeanalizuje jeszcze dokladnie i zaczne sie bawic z polproduktami. jeden opis pasuje do mnie idealnie, puch zwiazany z humektantami. Wlosy po wyschnieciu maja kilka odstajacych antenek, potem robi się ich coraz więcej. Jak u mnie!
Stary 2011-05-06, 13:39   #34949
ammmm
Wtajemniczenie

Cytat:
Mnie śmieszy u fryzjerów, że wymyją włosy po swojemu, obetną potargają suszarą i pianką i tacy z siebie dumni, że mi loki zrobili a ja patrzę w lustro i widzę totalną masakrę na głowie. Wracam do domu i pod kran tak zazwyczaj się kończy wizyta u specjalisty. A rodzina śmieję się, że fryzjera poprawiam. Tylko mąż mnie rozumie - sam mi raz poprawiał cięcie
ja prawie do fryzjerow nie chodze...bo prawda jest taka że wiekszosc zna sie tylko na pasemkach i trwłej na kreconych wlosach totalnie sie nie znają niestety... ja jak bywalam u fryzjera to nawet mu ukladac nie raz nie kazalam..bo i po co jak po 5 minutach bym jego "dzielo" zniszczyla
Stary 2011-05-06, 13:54   #34950
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Wstawię fotki
wygląda co najmniej zachęcająco Uważaj tylko z wypinaniem spinek, bo łatwo włos odkształcić.
I nie mamy podobnej długości Twoje warstwy są dłuższe, słowo I włosów masz więcej
Cytat:
A ta odżywka nie ma przypadkiem jakiegoś PQ? Ja mam po wszystkich pottersach swędzawkę.
Ma dimethicone copoyol, więc może i to?
Cytat:
Z tego, co pamiętam, masz włosy za łopatki i odrost raczej niewielki (kilka centymetrów), więc trudno wyrokować. Przy skalpie włos może się w ogóle nie kręcić. Taki jego indywidualny urok. Zawsze - celem sprawdzenia - możesz wypróbować plopping.
Z drugiej strony może być tak, jak napisała Ajrisz.

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
A ja przychodzę z pytaniem. Co czyni guar hydroxypropyltrimonium chloride niezgodnym z CG? Ok, ma ładunek dodatni ale cetrimonium chloride również, jak wszystkie antystatyki a jednak nie odradza się go w CG
Na początek prosta odpowiedź - zachowuje się podobnie do pq i jest też często razem z nimi omawiany. A ponieważ nie wiemy na ile dobrze i czym można zmyć pq, na podobnej zasadzie postrzegamy GHCh.
Ładunek tez sprawia, że może silnie przylegać do włosa.
I choć (tu posłużę się tylko Twoim źródłem): "Another benefit of cationic conditioners is that they tend to resist buildup" źródło, to: "They are used at relatively low concentrations in formulations , because not very much is necessary to achieve the desired effects". źródło
A jakie zatem są zamierzone efekty? Antystatyczne (a to nie dotyczy wyłącznie ładunków, zmywania, ale i rozprowadzania produktu) i kondycjonujące. Większość opisów zachwala GHCh jako składnik przyczyniający się do rozplątywania włosów i wspomagający rozczesywanie.
No to na chłopski rozum - skoro tak dobrze rozpuszcza się w wodzie, to dlaczego łatwo potem rozczesać włosy?

To teraz o zgodności z CG. Autorka metody o wielu składnikach nie pisze. O pq i q nawet się nie zająknęła, tym bardziej o GHCh, więc pozostaje własna interpretacja.
Z różnych powodów jesteśmy dość restrykcyjne w postrzeganiu czegoś za zgodne lub niezgodne z cg. Ba! Nasze stanowisko tutaj jest ostrzejsze niż na NC czy BC. Nie oznacza jednak, że Ty dla własnego użytku nie możesz go złagodzić.
Ach - jest też i inna różnica w naszym CG - żadna z nas nie zaleci Ci całkowitej rezygnacji z szamponu z sls. Własnie ze względu na ładunki.

Cytat:
Eloe, a nie orientujesz się przypadkiem czy gdybym piła po jednym kubku pokrzywy i skrzypu dziennie, brała kwas foliowy (w planach dzidzia za jakiś czas jak się uda) i jeszcze do tego jedną witaminę B COMPLEX dziennie, to nie byłoby za dużo tej witaminy? Aha, i jeszcze chciałam Cię spytać, czy B COMPLEX rzeczywiście działa odstraszająco na komary czy to kwestia indywidualna?
Witamina B podobnie jak witamina C jest wypłukiwana z organizmu, więc nie ma strachu.
Ja biorę wit B komplex (2-4 dziennie) i Folik (wit B9, czyli kwas foliowy - 1 dziennie).

Cytat:
Na pewno

Cytat:
Napisane przez pocokomunazwa Pokaż wiadomość
Co zrobić aby mieć ładny loczek już na czubku głowy?
Ale nie wyglądają na zdjęciu na proste przy skórze, więc nie za bardzo rozumiem Twoje pytanie

Cytat:
I my Cię bardzo dobrze rozumiemy

Cytat:
Kupiłam dzisiaj sobie taką odżywkę https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...de-karite.html
Czytałam o niej pozytywne rzeczy, no i skład ma fajny. Poza tym bardzo podoba mi się jej zapach-jest prześliczny Tylko, czy nie będzie obciążać włosów po umyciu odżywką ? Chyba zostawię ją po myciu szamponem
Bardzo dobry pomysł.
Cytat:
Tak sobie myślałam, może by nie ugniatać włosków po umyciu ? Jestem ciekawa, jak by się zachowały, gdybym dała im taką swobodę ?
Spróbuj. Nie sprawdzisz, nie przekonasz się.

kukis w kwestii balsamu Nivea warto poczytać KWC (ja w sumie nic ponad to, co tam napisałam, nie dodam). Używałam go i jako odżywki b/s i jako środka stylizującego i jako środka do reanimacji (na suche wilgotnymi rękami) i jako kremu do poprawienia loków w ciągu dnia (na suche zmoczonymi rękami lub... suchymi).
Jest taka opinia, że najlepiej sprawdza się pierwsza buteleczka.

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
Dobra dziewczyny byłam, wróciłam, przeżyłam.
Obszerna relacja Super
Cytat:
Tu się zbuntowałam powiedziałam, że najpierw chcę porozmawiać z fryzjerką

Cytat:
Zaskoczenie - nigdzie ręcznika nie widziałam włosy odciskane jedynie w ręcznik PAPIEROWY no szok!
Ech, cudownie
Cytat:
Wypytała czym farbuję włosy, czy farbowałam Palette (nie wiem po co ), jak dbam, itp.
I co jej powiedziałaś? Bo ja się nie wgłębiam...
Cytat:
suszyła dyfuzorem delikatnie
Szczęściaro! Mnie ostatnio (znaczy w listopadzie ) rozdmuchano dyfuzorem...
Cytat:
Powiedzcie szczerze jak to wygląda
Jak dla mnie ok, choć tutaj chyba pochyliłaś głowę i trochę zniekształcony mam obraz.
Widać, że wycięła wszystkie końcówkowe antenki, są warstwy, nie ma schodów.
Cytat:
Aaa, zapomniałam napisać o tych końcówkach...niestety się nie wypełniły. Znaczy, że pewnie zniszczone już były...
Całkiem prawdopodobne Ale już i tak ich nie ma

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-05-06 o 13:56
Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości