Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1169 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-08, 22:19   #35041
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez pocokomunazwa Pokaż wiadomość
Ooo, też ciekawe Opróżnić buteleczkę po czymś a potem można mieć swoją Jeśli pojawi się tu jakaś z przepisem (za chwilę też i poszukam) to będzie bardzo mile widziana. A co myślicie o zwykłej mineralnej?
google -> receptariusz w 1szym poście też powinien być link
mam całe pudło słoiczków i buteleczek, tylko czekają żeby je ponownie wykorzystać to uzależnia

anula12099 - mi rycyna nie śmierdzi, w nakładaniu i zmywaniu pomaga mi dodatek odżywki. Ja słyszałam że rycyna pomaga okiełznać wypadanie a nawet przyspiesza porost. Chyba że masz nadwrażliwość na jakiś składnik. Słyszałam też wielokrotnie, że nie każdy skalp lubi długie olejowanie - 30min jest OK.

doti - kreatywność i eksperymenty - brawo dobry pomysł swoją drogą, ja chyba za dużo żelu waliłam

kukis - widzisz jakie uczynne dziewczyny. Ja bym Cię odesłała do 1szego postu bo tam jest odpowiedź

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 22:58   #35042
doti8
Raczkowanie

Cytat:
To mi się podoba Ten żel to własnej roboty według przepisu który tutaj można znaleźć?
Tak ten przepis który zacytowałaś
Tak naprawdę to nie ja wymyśliłam ten psikacz, gdzieś tu wyczytałam, że dziewczyny mieszają żel lniany z wodą a że mam kłopot z wypadaniem włosów to na porost dałam skrzyp - tak w razie jakby picie nie wystarczyło
Wrócę jeszcze do puszenia - wieczorne wyjście nie skończyło się tak pięknie Z tego co wyczytałam zdania są podzielone i należy próbować ale w uproszczeniu można powiedzieć, że humektanty stosujemy gdy suche powietrze, unikamy ich gdy wilgotne a wtedy stosujemy emolienty (które są głównie olejami?)? Dobrze pisze czy mieszam?
Na tym forum to po prostu kopalnia wiedzy i na początku ciężko się odnaleźć. Ale strasznie się cieszę, że tu trafiłam Bo kręcone włosy to mój atut który ostatnio zaniedbałam. A od tych kilku dni jak poznałam zasady Curlitanek i zastosowałam na włosach to M. (Wy tu chyba nazywacie ICH TŻ ale nie wiem skąd ten skrót ) patrzy z podziwem i tylko chwali jak pięknie wyglądam Także włosy są ważnym elementem życia małżeńskiego
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 23:18   #35043
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
(Wy tu chyba nazywacie ICH TŻ ale nie wiem skąd ten skrót )
Towarzysz Życia
Dziewczyny, dodaję zdjęcia po dzisiejszym myciu. Wczoraj też było (wiem, że obiecałam efekty), ale nie miałam się czym chwalić.
Dziś porządne olejowanie, w końcu żel lniany (naprawdę KWC moje) i efekty dość dobre. Czekam aż podrosną, bo się wywijają jak chcą trochę mimo podpinania wszelkie rady mile widziane
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2585.jpg (151,6 KB, 126 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2586.jpg (221,0 KB, 45 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-05-08 o 23:20
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 23:39   #35044
bernadka20
Wtajemniczenie

DmkAnia
Kochana bardzo ładnie się ułozyly. Moje zdanie
A właśnie od kiedy zaczelas zabkować ? Bede jutro w poblizu fryzjerskiego to kupie w koncu spinki i zaczne tez zabkować, bo mam problem znowu z czubkiem Nie chcą mi się kręcić od góry :P
Fakt urosły, ale nie chce mieć krótszych :P
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-08, 23:51   #35045
pocokomunazwa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Towarzysz Życia
Dziewczyny, dodaję zdjęcia po dzisiejszym myciu. Wczoraj też było (wiem, że obiecałam efekty), ale nie miałam się czym chwalić.
Dziś porządne olejowanie, w końcu żel lniany (naprawdę KWC moje) i efekty dość dobre. Czekam aż podrosną, bo się wywijają jak chcą trochę mimo podpinania wszelkie rady mile widziane

Wow super efekt. Ja tutaj dopiero raczkuję, więc może się zdarzać, że będę zadawać głupie pytania, bo... czuję się przytłoczona ilością wiedzy jaką tutaj można znaleźć i chyba jeszcze nie wiem jak ją dobrze wykorzystać Ale efekt masz super
pocokomunazwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 00:01   #35046
doti8
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Towarzysz Życia
Tak myślałam ale nie chciałam wierzyć że nadałyście taka patetyczną nazwę
Pocokomunazwa podpisuje się wszystkimi lokami pod Twoim postem - też tak mam
Stary 2011-05-09, 09:17   #35047
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
DmkAnia
Kochana bardzo ładnie się ułozyly. Moje zdanie
A właśnie od kiedy zaczelas zabkować ? Bede jutro w poblizu fryzjerskiego to kupie w koncu spinki i zaczne tez zabkować, bo mam problem znowu z czubkiem Nie chcą mi się kręcić od góry :P
Fakt urosły, ale nie chce mieć krótszych :P
Dziękuję to po czwartkowym cięciu włosy się przyzwyczajają do nowego stanu staram się używać żabek za każdym razem, ale z tym różnie bywa dziś nie jest już tak ładnie i jakby nieświeże po nocy może przesadziłam z kosmetykami...

Cytat:
Wow super efekt. Ja tutaj dopiero raczkuję, więc może się zdarzać, że będę zadawać głupie pytania, bo... czuję się przytłoczona ilością wiedzy jaką tutaj można znaleźć i chyba jeszcze nie wiem jak ją dobrze wykorzystać Ale efekt masz super
staram się by było coraz lepiej. W codzienniku możesz zobaczyć jak one wyglądały jeszcze w grudniu...

Cytat:
Tak myślałam ale nie chciałam wierzyć że nadałyście taka patetyczną nazwę
Pocokomunazwa podpisuje się wszystkimi lokami pod Twoim postem - też tak mam
Taki skrót chyba dlatego by nie robić zamieszania mąż, narzeczony, chłopak...co za różnica i kogo to obchodzi

Stary 2011-05-09, 10:41   #35048
myszka2020
Zakorzenienie

Jak tam lokaski?

Moje fale mają się dobrze, ja niestety mam mniej czasu, by do Was zaglądać, ale trzymam kciuki za wszystkie lokaski i falki

Wykańczam powoli za duże zapasy, odżywka naturvital została mi już tylko na 1 raz, joanna jajeczna odżywka też na kilka razy, została też 1/3 balsamu schaumy ekstra owoc i witamina, uff

Teraz powiedziałam sobie, że zostawiam sobie te rzeczy, które służą mi najlepiej, a testuję maks. 1-2 odżywki czy maski, zobaczymy jak wyjdzie
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 10:55   #35049
pocokomunazwa
Rozeznanie

Ja dziś zaczęłam. Mam nadzieję, że wystarczająco dobrze, bo póki co z tego co miałam w domu.
Umyłam podwójnie szamponem brzozowym z barwy aby zmyć wcześniejsze świństwa. Potem naodżywkowałam Garnier Natural Beauty Henna i Jeżyna (niemiecka seria, o ile dobrze zrozumiałam skład siedząc w wannie, nie ma w niej nic takiego złego, ale zaraz poproszę jeszcze o analizę), potem było czesanie szerokim grzebieniem (plastikowy, miałam kiedyś z bambusa ale mi się złamał w pół sam z siebie wręcz. Podczas normalnego czesania, nawet na kołtun nie napotkał), odżywka Nivea Curl i odrobina jedwabiu (Joanna) na końcówki i teraz włoski siedzą sobie w koszulce

Ta Joanna chyba była złym pomysłem (dopiero teraz sprawdziłam analizę). Czyli do wywałki. Całe szczęście, bo mnie zapach denerwował;p

Edytowane przez pocokomunazwa
Czas edycji: 2011-05-09 o 10:58
Stary 2011-05-09, 11:28   #35050
bernadka20
Wtajemniczenie

Ja muszę dziś zadbać o rozjaśnianie :P Opuscilam się w tym u mojego chłopaka, gdyż nie chciałam nastraszyć swoich przyszłych teściów

DmkAnia
To normalne po cięciu :P Moje włosy nie mogły dojść do siebie początkowo po cięciu i gdzies po 10 myciu zauwazylam, ze kręcą się ładniej
Teraz schrzanilam tym farbowaniem i puszą mi się...Końcówki poniszczone...Eh..

myszka2020
Kochana a chwalisz sobie tą Schaumę Ekstra Owoc ? To był balsam prawda ?
Stary 2011-05-09, 11:36   #35051
pseudofeministka
Zakorzenienie

Dziewczyny, a mam pytanie czy ktoras z was myla wlosy sama mdylnica lekarska? I ma jakis sprawdzony przepis na szampon? Ja wczoraj mylam pierwszy raz. Wlosy sa nawet ladne,nie pusza sie i co najwazniejsze zniknelo podrazenienie skalpu.

Ale ta mieszanka z mydlnicy bardzo malo sie "pienila' praktycznie w ogole. I czulam tak jakbym myla tylko woda.
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 11:57   #35052
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a mam pytanie czy ktoras z was myla wlosy sama mdylnica lekarska? I ma jakis sprawdzony przepis na szampon? Ja wczoraj mylam pierwszy raz. Wlosy sa nawet ladne,nie pusza sie i co najwazniejsze zniknelo podrazenienie skalpu.

Ale ta mieszanka z mydlnicy bardzo malo sie "pienila' praktycznie w ogole. I czulam tak jakbym myla tylko woda.
Ja myłam włosy ale nie mydlnicą tylko wywarem z orzechów piorących. Działanie powinno być podobne, jedno i drugie zawiera saponiny i oba mają leczyć problemy skórne również skóry wrażliwej.
Sposobów na mycie jest kilka:
-masaż wywarem (nie będzie piany)
-polanie wywarem i potrzymanie kilka minut (też bez piany)
-spienienie w blenderze i mycie gotową pianą
Jak dla mnie mycie pianą wypadło najgorzej, więc polewam wywarem, chwilkę masuję, zostawiam (na czas innych zabiegów hig), spłukuję i robię kompres z żelu lnianego, jak mam czas to pod folię. Lniany ponoć też trochę oczyszcza no i nieziemsko nawilża skalp (sama saponina trochę wysusza jednak) i włosy. Skalp ma się dobrze ale nie powinnam tak myć cały czas.
Mycie wywarem orzechowym jest poruszone w kilku wątkach, mydlnica też powinna być (np. No poo)

Stary 2011-05-09, 13:16   #35053
anula12099
Raczkowanie

dzięki za odpowiedzi w kwestii olejku rycynowego
włosy mi wypadają troszkę ale jeśli zobaczę, że zacznie więcej natychmiast odstawię go w kąt chociaż nie trafiłam na informacje żeby komuś wylatywały po nim włosy, ale wzięłam sugestię pod uwagę

anula12099 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 14:57   #35054
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Ja myłam włosy ale nie mydlnicą tylko wywarem z orzechów piorących. Działanie powinno być podobne, jedno i drugie zawiera saponiny i oba mają leczyć problemy skórne również skóry wrażliwej.
Sposobów na mycie jest kilka:
-masaż wywarem (nie będzie piany)
-polanie wywarem i potrzymanie kilka minut (też bez piany)
-spienienie w blenderze i mycie gotową pianą
Jak dla mnie mycie pianą wypadło najgorzej, więc polewam wywarem, chwilkę masuję, zostawiam (na czas innych zabiegów hig), spłukuję i robię kompres z żelu lnianego, jak mam czas to pod folię. Lniany ponoć też trochę oczyszcza no i nieziemsko nawilża skalp (sama saponina trochę wysusza jednak) i włosy. Skalp ma się dobrze ale nie powinnam tak myć cały czas.
Mycie wywarem orzechowym jest poruszone w kilku wątkach, mydlnica też powinna być (np. No poo)
Dzieki za linkA dlaczego mowisz,ze nie powinnas tak myc caly czas? Siemie lniane swietnie dziala na wlosy, ja tez robilam sobie z niego kompres.Wlosy po umyciu sa takie miesiste i lejaceJa robilam tak jak Ty Troche brakowalo mi jakiejkolwiek "pianki" ale zaskoczona bylam,ze po umyciu wlosy sa swieze. Wiem,ze troche wysusza,bo zauwazylam to na swoich wlosach;/Wprawdzie nie mam puchu ale w otyku wlosy sa suchawe i lekko szorstkie.Natomiast wygrzebalam tez w necie przepis zeby do mydlnicy dodawac troche szamponu i pomyslalam o tym, ktory Ty polecalas z emolium,bo jest akurat nawilzajacy.
Stary 2011-05-09, 15:15   #35055
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki za linkA dlaczego mowisz,ze nie powinnas tak myc caly czas?
Mam mocno i przewlekle podrażnioną skórę, wysuszenie powodowane przez orzechy jest zbyt duże abym mogła je sobie serwować regularnie. Umyłam kilka razy pod rząd, ten wniosek jest z obserwacji. Kompres lniany owszem pomaga ale lepiej gdybym umiała od razu złagodzić działanie myjadła niż zaraz naprawiać "szkody". Dodawałam miód ale to nie to, olejku dodawać nie będę bo mi się nie zemulguje. Dzięki za pomysł z szamponem, pokombinuję
U mnie włosy to sprawa drugorzędna, wiem że nie szkodząc skalpowi nie zaszkodzę również włosom i to musi im wystarczyć w tych "chudszych" tygodniach

Stary 2011-05-09, 17:16   #35056
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Mam mocno i przewlekle podrażnioną skórę, wysuszenie powodowane przez orzechy jest zbyt duże abym mogła je sobie serwować regularnie. Umyłam kilka razy pod rząd, ten wniosek jest z obserwacji. Kompres lniany owszem pomaga ale lepiej gdybym umiała od razu złagodzić działanie myjadła niż zaraz naprawiać "szkody". Dodawałam miód ale to nie to, olejku dodawać nie będę bo mi się nie zemulguje. Dzięki za pomysł z szamponem, pokombinuję
U mnie włosy to sprawa drugorzędna, wiem że nie szkodząc skalpowi nie zaszkodzę również włosom i to musi im wystarczyć w tych "chudszych" tygodniach
Rozumiem.Ale przeciez siemie lniane mozna wetrzec we wlosy na zasadzie zelu i wcale nie trzeba tego zmywac i kombinowac z godzinnymi kompresami Ja tak wlasnie dzisiaj zrobilam, Po prostu zalalam siemie goraca woda pod talerzyk,zrobil sie sluz i wtarlam we wlosy

Odnosnie przepisu to wkleje go juz na tym dziale gdzie jest mycie bez szamponu,bo nie chce tutaj oftopowac
Stary 2011-05-09, 17:53   #35057
marika161
Raczkowanie

Nigdzie nie mogę znaleźć tego żelu z Ziajii
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 19:20   #35058
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Witajcie Dziewczyny! Mam do was jedno pytanie czy polimer PVP zabezpiecza wlos przed utrata wilgoci?
PVP pokrywa włos filmem i dzięki temu powinien go przed utratą wilgoci zabezpieczać. I tak będzie przy dobrej pogodzie, gdy wilgotnośc procentowa jest niska. Jeśli zaś ta wzrośnie, PVP może przyciągnąć wilgoć i stracić swoje właściwości.
Cytat:
Bo czytalam ostatnio Wasze podpiete tematy (ale dosc pozno noca) i w jednym z artykulow bylo napisane,ze polimery powoduja,ze zabezpieczymy wlosy przed utrata nawilzenia a winnym bylo napisane,ze powinnam ich unikac i juz zglupialam;d
Chronią, ponieważ powlekają włos filmem. Nadmiar filmu może sprawić, że nie dotrzemy do wnętrza włosa, a co za tym idzie - nie odżywimy go. Unikamy zatem, gdy nie chcemy tego filmu, w szczególności w chwili, gdy myjemy delikatnymi detergentami i odżywką. Większość polimerów, w tym silikony, zmywa się slsem, którego staramy się unikać.
Cytat:
Po drugie mam pytanie do osob ktore maja tzw.wrazliwy sklap. prosze poradzcie mi jakis lagodny szampon ktory nie bedzie wysuszal wlosow. BArdzo ciezko jest mi trafic na odpowiedni szampon,bo wiekszosc mnie podraznia. Mylam wlosy BAbydreamem ktory powinien byc lagodny,ale sie nie sprawdzil a jeszcze pogorszyl sprawe.
Na mnie BD też tak działa. Obecnie jestem wierna Alterze Perfumfrei i Alterze migdałowej (Rossmann). Lubię też Fitomed z mydlnicą (do suchych) i ten szampon nadal uważam za najlepszy.

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
AHehe juz tez myslalam, ze jak gejsza bede spac z taka podstawka pod szyje
czemu nie? Wałek pod karkiem dobry podobno dla kręgosłupa, ale i głowę odpowiednio wesprzeć trzeba.
Cytat:
Czytalam analize tego szamponu.I czy ktoras z Was moglby mi powiedziec czy "polyquaterium-7" znajaujacy sie praktycznie pod sam koniec skladu szamponu bedzie robil cos zlego z wlosami w dluzszej perspektywie? Oprocz tego,ze bedzie sie nadbudowywal? Bo rozumiem,ze nawet jak sie bedzie nadbudowywal to prosty szampon z sls wystarczy?
Dokładnie tak - wystarczy.

Cytat:
Napisane przez anula12099 Pokaż wiadomość
na szczęście doszły mi moje przedłużki clip-in i od jutra moje włosy będą nadzwyczaj długie
a czy Wy nosicie przedłużane włosy? osobiście nie odważyłabym się na inna metodę niż spinki ze względu na kondycje moich loczków
Kondycja loczków kondycją loczków, a pomyślałaś o kondycji swoich cebulek? Im włos dłuższy, tym cięższy i tym cebulka potrzebuje więcej dopieszczania. A co dopiero taki włos z przypiętym kosmykiem.

Cytat:
Ja aktualnie mam z ok.10 na zbyciu. Na szczescie mam je komu oddac,ale troche mecza mnie te ciagle poszukiwania i to ze na poczatku wszystko pieknie ladnie a pozniej to samo.
To w kontekście olejów? Co to znaczy, że na początku dobrze, a później to samo? I jak długo stosujesz ten sam olej zanim przestanie się sprawdzać?

Cytat:
Nie są całkowicie proste, są lekko pofalowane a mi chodzi, żeby mieć ładny loczek (nie falę) już od samej nasady... Jak to zrobić?
Loczki od samej nasady to przy afro - wówczas skręcają się spiralki o bardzo małej średnicy, więc nie potrzeba dużo włosa, by powstał loczek. Jednak wówczas zaczyna sterczeć. Jeśli Twoje loki mają większą średnicę, to będa potrzebowały miejsca, by się zrobić. Ta fala jest więc jak najbardziej naturalna. To w tym miejscu włos zaczyna się kręcić.
Oczywiście odkarmione włosy i stylizowane/suszone w odpowiedni sposob moga to poprawić, podkreślić, ale nie zmienisz indywidualnego charakteru włosa.

Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeśli używam tylko do stylizacji balsamu z nivea i żel z Issany ten pomarańczowy ( niekiedy z żelem lnianym) to czy powiennam często myć włosy szamponem z slsami?
jak na mioje oko mają one tylko pvp ale czy to się nadbudowywuje?
Ten żel z Isany ma więcej ciekawostek, choć nie jest źle.
Jeśli reszta kosmetyków czyste cg, to sls raz w miesiącu powinien w zupełności wystarczyć. Ale to tylko orinetacyjna wartośc, bo sama powinnaś to zobaczyć po własnych włosach.
Zmywamy nie tylko polimery, lecz także wielkoczasteczkowe proteiny, emolienty. Wszystko to może osadzac się na włosie, choć niekoniecznie nabudowywać się. Po wyglądzie swoich włosów, ich zachowaniu (będą obciążone, pozbawione wigoru, oklapnięte, lekko tłustawe) rozpoznasz, ze to już czas.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 19:37   #35059
pocokomunazwa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Jeśli Twoje loki mają większą średnicę, to będa potrzebowały miejsca, by się zrobić. Ta fala jest więc jak najbardziej naturalna. To w tym miejscu włos zaczyna się kręcić.
To prawda, moje loczki mają sporą średnicę. Dziś po koszulkowaniu trochę baedziej się podniosły, ale niektóre kosmyki ciężko było ogarnąć - tak się wywijały.

Teraz muszę się bardziej dokształcić w olejach. Kupujecie je w aptekach/sklepach kosmetycznych czy też niektóre najzwyklejsze w marketach. Bo trochę mnie przeraża taka myśl, że miałabym swoją czuprynkę jadalnym olejem wysmarować...
Stary 2011-05-09, 19:59   #35060
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:

myszka2020
Kochana a chwalisz sobie tą Schaumę Ekstra Owoc ? To był balsam prawda ?
Chwalę sobie naprawdę bardzo, ładny skręt po nim miałam, ładnie pachnie i skład też ładny, tylko parafina, ale mi specjalnie nie przeszkadzała
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 20:25   #35061
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
PVP pokrywa włos filmem i dzięki temu powinien go przed utratą wilgoci zabezpieczać. I tak będzie przy dobrej pogodzie, gdy wilgotnośc procentowa jest niska. Jeśli zaś ta wzrośnie, PVP może przyciągnąć wilgoć i stracić swoje właściwości.
Chronią, ponieważ powlekają włos filmem. Nadmiar filmu może sprawić, że nie dotrzemy do wnętrza włosa, a co za tym idzie - nie odżywimy go. Unikamy zatem, gdy nie chcemy tego filmu, w szczególności w chwili, gdy myjemy delikatnymi detergentami i odżywką. Większość polimerów, w tym silikony, zmywa się slsem, którego staramy się unikać.
Na mnie BD też tak działa. Obecnie jestem wierna Alterze Perfumfrei i Alterze migdałowej (Rossmann). Lubię też Fitomed z mydlnicą (do suchych) i ten szampon nadal uważam za najlepszy.

To w kontekście olejów? Co to znaczy, że na początku dobrze, a później to samo? I jak długo stosujesz ten sam olej zanim przestanie się sprawdzać?
To teraz juz wszystko rozumiem Dzieki za wyjasnienie.

Natomiast z tym,ze mam 10 na zbyciu to nie w kontekscie olejow,ale w kontekscie szamponow ktore mialam okazje przetestowac. Chodzilo o to,ze na poczatku stosowania nic mi ze skalpem nie robily, myslalam,ze juz trafilam na swoj szampon,ale niestety po srednio dwoch tygodniach okazywalo sie,ze mam podrazniony skalp, wlosy mi sie przesuszaly i musialam je odstawiac.

Czyli rozumiem,iz Fitomed nie podraznia sklapu i nie przesusza wlosow? Bo to sa teraz moje dwa kluczowe problemy pielenacyjne. Wlosy mi sie juz nie pusza teraz walcze o miesiste wlosy i niepodrazniony skalp. A niestety nieodpowiedni szampon burzy moja walke o ladne wlosy , ktore i tak sa z natury suche.
Stary 2011-05-09, 20:25   #35062
Eloe77

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
btw, kwejk radzi: noś loki!
Boskie
Cytat:
Napisane przez oollaa_1_ Pokaż wiadomość
Odczucia po minionych 4 egzaminach maturalnych całkiem całkiem... konkretnie wiedzieć będę 30 czerwca
Czekamy i

Cytat:
Mnie kopnijcie w tyłek żebym się do roboty wzięła żebyście mogły trzymać kciuki za moją obronę
kopniaka nie mam, ale po nogach może być? Do roboty! kto mi tu mosty będzie kończył?

Cytat:
Napisane przez Narvaniec Pokaż wiadomość
i oto efekt!
Normalnie włosy ugniatam, aż wyschną, w koszulkę w papier, tym razem odcisnęłam je tylko 1 raz i zostawiłam.. cud
Wspaniale Tył rzeczywiście lekko obciążony, ale wyważysz proporcje olejów i będzie lepiej
Cytat:
krótkie włosy mimo, że łatwiej powinno im sie kręcić, to jednak gorzej.
Niekoniecznie. Lok potrzebuje miejsca i właśnie dlatego po obcięciu nie zawsze robi się baran, a częściej prosta strzecha - za krótko oznacza brak miejsca na lok.
Cytat:
Gdybym mogła prosić doświadczone kręcone o radę, jak utrzymac kręcone włosy? Trochę wiatru i już prawie po moich lokach, z biegiem czasu (w ciągu dnia) też tracą skręt
Tajemnica : Ale poważnie - im dłużej pielęgnujesz, tym z utrzymaniem fryzury jest lepiej. Niestety loki reagują na zaminy pogody, a głownie wilgotności, więc mogą sie rozkręcić. Dobrze nosić przy sobie psikadło lub krem do loków (zależy, co włosy lubią) i odświeżac je w ciągu dnia.
Jeśli idzie o wiatr, to niestety nic poza wiązaniem ich, chowaniem pod chustkę, kaptur, czapkę czy kapelusz nie pomoże. Wiatr je targa, plącze, lepiej więc unikać spotkań z tym panem.

Cytat:
- Eloe jakies brązowe masz teraz te włosy czy ja dosc slepa jestem ze zmeczenia dzis ? :mysli: Podoba mi się ten kolor
Dziękuję Hennowałam dawno temu (pisałam o tym) i to kolor, który został. Czasem jestem nadal kasztanowa. Ale nadal marzę o hennie
Czy ty aby nie obciełaś nieco włosów? tak wyglądają na zdjęciu
za Ciebie i za Myszkę

Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Aha, mam jeszcze jedno pytanko - jaki wpływ ma twarda woda na stan włosów ? Za odpowiedź będę ogromnie wdzięczna!
Twarda woda może niszczyć włosy, szczególnie tak delikatne jak kręcone. Zawarte w niej minerały (ponieważ to one świadczą o jej twardości) mogą osadzać się na włosach i obciążać je, tworzyć film, skutkiem którego włosy staną się suche, kruche i łamliwe (film sprawi, że składniki odżywek nie będa przenikać do wnętrza włosa - podobnie jak w przypadku silikonów czy polimerów). Dlatego warto pamiętać o regularnych kwaśnych płukankach (szczególnie w kontekście pH wody, które wynosi 7).

Cytat:
I jeszcze się Wam pożalę, że moja czupryna robi się coraz bardziej przerzedzona Nie wiem już jak jej pomóc i chyba wybiorę się do dermatologa. Tyle, że większość wyników mam w porządku tarczyca i te sprawy. Jedynie zmagałam się z anemią ale to już chyba za mną. Może włosom potrzeba więcej czasu po anemii żeby dojść do formy? Macie jakieś pomysły?
Regularne wcierki i masaże skalpu? Wzmocnią cebulki, ukrwienie skóry się poprawi i powinny zacząc pojawiać się nowe włoski.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 20:47   #35063
bernadka20
Wtajemniczenie

Eloe
Obcięłam grzywkę Popatrz się, ze tez zauwazylas zmianę hehe. A teraz najwazniejsze sama obcięłam ją !
Naprawde bardzo ładny kolor wyszedl ! )
Moj sie powoli płucze , jesli mowa o egzaminach tradycja mówi, by nie dziękować :P
Stary 2011-05-09, 20:48   #35064
marika161
Raczkowanie

Eloe77 dziękuję za odpowiedź Niestety jestem skazana na twardą wodę. A te płukanki to konkretnie jakie? I co ile je stosować?
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 21:20   #35065
doti8
Raczkowanie

Marika tu znajdziesz przepisy na płukanki i nie tylko ;-)
Stary 2011-05-09, 21:57   #35066
Eloe77

Cytat:
Narvaniec - czasem nie ma odpowiedzi bo jej nie znamy, może jutro pojawi się Eloe, ona ma ogromną wiedzę

Cytat:
Napisane przez Narvaniec Pokaż wiadomość
może mój żel jest za gęsty
Żel zawsze można rozwodnić.
Cytat:
będę sie męczyć sama praca nad lokami /falami to i tak w dużej mierze kwestia własnych eksperymentów
To podstawa. Nikt inny jak Twoje własne włosy Ci nie powie, co lubią. Pielęgnuj, zapisuj, obserwuj. z czasem przychodza efekty. Rób też dokumentację zdjeciową - przyda się do porównania. Często same nie widzimy, ile się zmieniło.
Cytat:
Napisane przez chocolate_monster Pokaż wiadomość
Myślicie, że cieniowanie by coś zmieniło?
Ja zgadzam się z Ajrisz Cieniuj.
Cytat:
Czy jakaś zwykła woda termalna może być? A może zwykła kranówka wystarczy? Czy też może polecacie coś innego?
Demineralizowaną, wystudzoną przegotowaną lub przefiltrowaną.
Wody termalne zawierają mikroelementy, które nie są włosom potrzebne. Kranówka też może je zawierać, poza tym często pojawia się chlor.

Cytat:
A co myślicie o zwykłej mineralnej?
Za twarda.

Cytat:
Napisane przez anula12099 Pokaż wiadomość
dziewczyny nałożyłam po raz pierwszy olejek rycynowy na włosy i jestem załamana
nie chciał mi się wcale rozprowadzić na włosach (wilgotnych) no i fuuuuj ten zapach słabo mi po prostu ;/ nie wiem jak ja to zniosę, Wy też tak macie?
Olej rycynowy jest niezwykle tępy w nakładaniu i w zmywaniu. Najlepiej podgrzać porcję w kąpieli wodnej lub na spodku umieszczonym na kubku z gorącym płynem. Można też wymieszać go z innymi olejami, choćby z oliwą z oliwek.

Cytat:
Napisane przez chocolate_monster Pokaż wiadomość
co do olejku rycynowego to nie polecam, bo może powodować wypadanie włosów

Cytat:
Kręciołki możecie się smiać, ale ja tak patrzę zawsze na skład.
ja się wcale nie śmieję. Każda z nas ma swój sposob na szukanie w skłądach tego, co dla niej ważne.
Ja choćby oglądając stylizator, odkłądam go od razu, gdy widzę denat. Nawet nie patrzę często, co tam dalej zmieszano.
Cytat:
Aha i zapomniałabym.
myszka2020 i Eloe
Rozmawialyscie o pewnych sprayu niebieskim z Isany. Jeden znalazlam wśród odżywek i miał Alcohol Denat. Dla upewnienia się poszłam troszkę dalej do stylizacji i znalazlam zaklejony skład spryciarze i ochroniarz również za mną się kręcił i mialam go gdzieś
Nie odlepiłam jednak a sprawdzilam męski spray do ukladania i mial Denat. Jestem tego zdania, by odpusćic sobie z tym sprayem do ukladania.

Cytat:
Z tego co wyczytałam zdania są podzielone i należy próbować ale w uproszczeniu można powiedzieć, że humektanty stosujemy gdy suche powietrze, unikamy ich gdy wilgotne a wtedy stosujemy emolienty (które są głównie olejami?)? Dobrze pisze czy mieszam?
Uważamy, gdy jest sucho - niska wilgotność procentowa oraz gdy punkt rosy spada poniżej 1,5 i wzrasta powyżej 15 stopni.
Problemem jest też wysoka temperatura. Ale jej wpływ będziemy obserwować ponownie tego roku.
Humektanty najlepiej działają więc przy PR między 1,5 a 15 stopni oraz przy wyższej wilgotności. I ta uwaga odnosić się będzie głównie do kosmetyków pozostawianych na włosach.

Humektanty należy stosować - podobnie jak i proteiny - w towarzystwie emolientów.

DMKAnia Chyba po raz pierwszy widze taką niesamowitą regularność u Ciebie

---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ----------

Cytat:
Teraz muszę się bardziej dokształcić w olejach. Kupujecie je w aptekach/sklepach kosmetycznych czy też niektóre najzwyklejsze w marketach. Bo trochę mnie przeraża taka myśl, że miałabym swoją czuprynkę jadalnym olejem wysmarować...
Dziwne, bo skoro nie boisz się czegoś jeść, to czemu boisz się nałożyć na włosy? Chyba zagrożenie zatruciem gorsze od ekscesów, które można zmyć szamponem.
Swoje kupuję w aptece (migdał, rycyna, jojoba), markecie (Efavit), przywożę z południa (oliwa) lub kupuję przez net (zsk, mazidła).

Cytat:
To teraz juz wszystko rozumiem Dzieki za wyjasnienie.

Cytat:
Natomiast z tym,ze mam 10 na zbyciu to nie w kontekscie olejow,ale w kontekscie szamponow ktore mialam okazje przetestowac. Chodzilo o to,ze na poczatku stosowania nic mi ze skalpem nie robily, myslalam,ze juz trafilam na swoj szampon,ale niestety po srednio dwoch tygodniach okazywalo sie,ze mam podrazniony skalp, wlosy mi sie przesuszaly i musialam je odstawiac.
Rozumiem.
Dobrze by było, byś spróbowała oddzielić detergenty. Podziel choćby szampony na takie, które mają sls i betainę kokamidopropylową, takie, które nie mają tego połączenia. Takie, co mają wysoko zapach i niżej. Takie, co mają silikony i nie etc. Spróbuj je odróznić składami. Może uda się wydzielić element podrazniający.
Sama dowiedziałam się, że mnie podrażnia betaina kokamidopropylowa. Sls wysusza, owszem, ale nie podraznia mojego skalpu.
Cytat:
Czyli rozumiem,iz Fitomed nie podraznia sklapu i nie przesusza wlosow?
Detergenty są wnim daleko, a formuła opiera się glównie na mieszance ziół, która mojego skalpu nie podrażniła. Jednak nie wiem, w jaki sposób mieszanka podziała na Ciebie - przecież natura sama w sobie ma mnóstwo alergenów, prawda? Bardzo bym się cieszyła, gdyby i Tobie posłużył.
Poza tym nie stosuję szamponu cały czas, a na zmianę z myciem odżywką i myciem samą wodą. Warto w ten sposób rozpieszczać skalp.
Cytat:
Eloe
Obcięłam grzywkę Popatrz się, ze tez zauwazylas zmianę hehe. A teraz najwazniejsze sama obcięłam ją !
rewelacja!
Cytat:
jesli mowa o egzaminach tradycja mówi, by nie dziękować :P
Nie dziękuj
Cytat:
Napisane przez marika161 Pokaż wiadomość
Eloe77 dziękuję za odpowiedź Niestety jestem skazana na twardą wodę. A te płukanki to konkretnie jakie? I co ile je stosować?
Doti podała Ci link W przypadku zakwaszającej płukanki podałam też swoją częstotliwość płukania. Na NC zaleca się płukanie przynajmniej raz w tygodniu.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 22:02   #35067
sacrum profanum
Przyczajenie

czesc dziewczyny!! od paru dni zaczytuje sie w waszym forum az wkoncu zdecydowalam dolaczyc nie tylko pisac ale i przestac prostowac wlosy a robie to od hmmm 7 lat? wiekszosc ludzi nawet nie wie ze naturalnie powinny mi sie krecic... no wlasnie powinny bo teraz to raczej sie pusza w kazdym razie podjelam decyzje i koniec. zegnaj ukochana prostownico!
wybralam sie na zakupy i tak jak wiekszosc poleca kupilam babydream, rozowa izane i niwea b/s do stylizacji zaskoczyly mnie niskie ceny no ale z jakiegos powodu polecacie tak wiec kupilam chwile pozniej weszlam do sephory i ... oczywiscie musialam kupic cos jeszcze sprzedawca namowil mnie na ekologiczna marke yes to carrots poki co kupilam odzywke i wzielam probki szamponu.... sklad jest zachwycajacy zobaczymy jak efekty. takze jutro pierwszy dzien!
aaa i jeszcze czytalam ze niektore z was nakladaja oliwe z oliwek na noc na wlosy, taaak? dobrze zrozumialam ? moze sama dzis sprobuje
pozdrawiam !
trzymajcie kciuki za moj pierwszy dzien )
sacrum profanum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 22:15   #35068
Eloe77

Sacrum profanum witamy i za odrzucenie prostownicy
Pamiętałaś o oczyszczeniu włosów prostym szamponem z sls? Babydream może sobie nie poradzić z tym, co do tej pory nakładałaś na włosy (zakładam, że stosowałaś jakieś spreje ochronne, stylizacyjne, powstrzymujące włosy przed puszeniem).
Świetnie, ze kupiłać YTC - uwielbiam tę odżywkę Najlepiej nałożyć po myciu na 30 minut pod czepek/reklamówkę i ręcznik. Niech wchłania się we włosy!
Cytat:
aaa i jeszcze czytalam ze niektore z was nakladaja oliwe z oliwek na noc na wlosy, taaak? dobrze zrozumialam ? moze sama dzis sprobuje
Na 30 minut, na kilka godzin, na całą noc, na dłużej... Włosy lubią oleje

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-09, 22:35   #35069
bernadka20
Wtajemniczenie

Cytat:

ja się wcale nie śmieję. Każda z nas ma swój sposob na szukanie w skłądach tego, co dla niej ważne.
Ja choćby oglądając stylizator, odkłądam go od razu, gdy widzę denat. Nawet nie patrzę często, co tam dalej zmieszano.

rewelacja!
Nie dziękuj
No wiadomo. Po co mamy kupować kosmetyk z Denatem ? Skoro tak czy siak będzie miał skłonność do wysuszania naszych cudnych kręciołow.

Wiesz no bylam na zakupach i przypomniala mi się wasza rozmowa

No i watpliwosci co do tego, czy jest rowna nadal mam. Najwazniejsze, ze zrobilam 1 krok !
Stary 2011-05-09, 22:39   #35070
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
DMKAnia Chyba po raz pierwszy widze taką niesamowitą regularność u Ciebie
dziękuję takie słowa mnie BARDZO motywują! Będzie jeszcze lepiej, zdrowiej a w weekend sobie chyba zahennuję znów
PS: Skąd masz takie fajne emoty? czy ja niedowidzę a są na liście

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości