Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1170 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 23:45   #35071
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
Rozumiem.Ale przeciez siemie lniane mozna wetrzec we wlosy na zasadzie zelu i wcale nie trzeba tego zmywac i kombinowac z godzinnymi kompresami Ja tak wlasnie dzisiaj zrobilam, Po prostu zalalam siemie goraca woda pod talerzyk,zrobil sie sluz i wtarlam we wlosy
Można ale mój skalp nie lubi, taki maruda i już
Cytat:
Odnosnie przepisu to wkleje go juz na tym dziale gdzie jest mycie bez szamponu,bo nie chce tutaj oftopowac
Już zaglądam

Witaj Eloe

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 00:33   #35072
jakajasylwia
Przyczajenie

Dot.: Dziennik regeneracji naturalnych loków i fal

Witam Wszystkie serdecznie), od dziś zaczynam moją drogę ku dawnym lokom, właściwie jeszcze sprzed pół roku...
Moja historia jest niczym "Z archiwum X", czyli "gdzie podzialy się moje loki?!"

Od dziecka mama za radą babci ścinała mi włosy "na chłopaka", dla wzmocnienia, nawet nie wiedziałam, że mam kręcone włosy, w wyniku młodzieńczego buntu zapuściłam włosy, wyrosła mi kupka gęstego siana, którą, przyznając rację mamie poszłam ściąć na trochę "dłuższego chłopaka" i ku mojemu zdziwieniu zrobiła się... właściwie to krótka trwała, opłakując tą fryzurę dla starszych pań zapuściłam włosy, od wtedy miałam już zawsze długie kręcone włosy (najlepszy ich okres przypada na okres liceum, czyli jakieś 5 lat wstecz), aż do czasu...
Od kiedy pamiętam stosowałam szampon i odżywkę Nivea Flexible Curls (niestety zniknęły ze sklepów), zaczęłam używać kolejno szamponów do włosów suchych, farbowanych, regenerujących, odbudowujących itp., niestety na krótko było "dobrze" po czym włosy zaczynały się puszyć, postawiłam na Timotei "Perfekcyjne loki", który pozbawił mnie puchu, ale... właściwie zupełnie "rozkręcił" mi włosy,
nie mogłam się przyzwyczaić eksperymentowałam z farbami, żeby jednak mieć chociaż trochę "oryginalniejszą" fryzurę - skutek - włosy zaczęły mi wypadać... garściami!
Przestałam farbować i ściełam włosy "za uszy", myślałam, że gdy zetnę zniszczoną część loki wrócą, nie wróciły, przez tydzień miałam lekko powywijane końcówki (o dziwo, nawet dość gładkie, nie puszące się...), właściwie nie wiedziałam co robić z nimi dalej...
I dziś nastąpił przełom, znalazłam to forum! Przypadkiem, szukając informacji o nafcie... eureka!
Jest lepiej!
Do tego odżywka bez spłukiwania Nivea Curls, niedozwolona pianka i dyfuzor i właściwie mam znowu kręcone włosy, niemało przesuszone, ale zawsze to loki

Przeczytałam już chyba większość wątków i nabrałam przekonania, że mogę odzyskać loki sprzed 5 lat, gdy były najładniejsze, najlepiej ścięte i najzdrowsze,

dziękuję Wam!

Pomysły na pielęgnację:

1. WIELKIE MYCIE
szampon bez silikonu Babydream i/lub Mr Potters aloesowy plus aspiryna (żeby zmyć to wszystko co pewnie teraz mam na wlosach)

2. MYCIE ODŻYWKĄ (już każde następne i oczywiście po pierwszym wielkim myciu również)
(nie moge w nie uwierzyć, że bez szamponu!)
Isana babasu i/lub Mr Potters aloesowy

3. ODŻYWKA bez spłukiwania
Mr Potters aloes (czy to ta sama odżywka co powyżej, czy specjalna bez spłukiwania? poszukam...)
i/lub Joanna (cytryna, miód)

4. No i oczywiście żel lniany, który jutro zrobię

5. OLEJOWANIE
kokosowe

Jutro WIELKIE zakupy! (Zobaczymy co dostanę...)

Gdybyście mogły jeszcze coś mi doradzić to poproszę o prywatne wiadomości

Co do typu mojego kręcenia to chyba Corkicelli Curls/3b, tak naturalnie, póki co przypomina to trochę Cheruba, ale i tak nie sa już "straight"

Będe systematycznie uzupełniała efekty! I może fotografie...

Edytowane przez jakajasylwia
Czas edycji: 2011-05-10 o 00:37
jakajasylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 07:55   #35073
Voirrey
Raczkowanie

Kochane stosowałyście może ocet ziołowy z Mazideł? Nigdy nie robiłam płukanek i zastanawiam się czy dorzucić go do koszyka, czy się wstrzymać i zaopatrzyć w zwykłym sklepie?
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 09:01   #35074
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
No i watpliwosci co do tego, czy jest rowna nadal mam. Najwazniejsze, ze zrobilam 1 krok !
I to się liczy
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
dziękuję takie słowa mnie BARDZO motywują! Będzie jeszcze lepiej, zdrowiej a w weekend sobie chyba zahennuję znów
Ależ zazdroszczę Ja się wciąż zastanawiam, bo henna jednak z lekka podsuszyła mi włosy, a nie wiem, czy w obliczu lata jestem gotowa na takie ekscesy. Lato mnie przeraża
Cytat:
PS: Skąd masz takie fajne emoty? czy ja niedowidzę a są na liście
Stąd

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Witaj Eloe
hello

Cytat:
Napisane przez jakajasylwia Pokaż wiadomość
Witam Wszystkie serdecznie)
Przeniosłam Cię tutaj z dziennika, bo w nim miejsce na zdjęcia, a coś się chcesz od nich wymigać
Cytat:
postawiłam na Timotei "Perfekcyjne loki", który pozbawił mnie puchu, ale... właściwie zupełnie "rozkręcił" mi włosy
O! Ktoś tu nie lubi się z silikonami.
Cytat:
Do tego odżywka bez spłukiwania Nivea Curls, niedozwolona pianka i dyfuzor i właściwie mam znowu kręcone włosy, niemało przesuszone, ale zawsze to loki
Ciesze się z Tobą, ostrzegam tylko, że ta odżywka jest mało treściwa. Włosy się nie najedzą.
Cytat:
Pomysły na pielęgnację
Brakuje Ci w zestawie odzywki do spłukiwania, a to podstawa. Polecam blog Małgosi - link w 1. poście.
Cytat:
3. ODŻYWKA bez spłukiwania
Mr Potters aloes (czy to ta sama odżywka co powyżej, czy specjalna bez spłukiwania? poszukam...)
To zależy tylko do Ciebie i Twoich włosów. Innych ograniczeń brak.
Cytat:
Gdybyście mogły jeszcze coś mi doradzić to poproszę o prywatne wiadomości
Wszystko znajdziesz na forum. Szukaj, czytaj i pytaj.
Cytat:
Będe systematycznie uzupełniała efekty! I może fotografie...
I na to jest miejsce w dzienniku.

Cytat:
Napisane przez Voirrey Pokaż wiadomość
Kochane stosowałyście może ocet ziołowy z Mazideł? Nigdy nie robiłam płukanek i zastanawiam się czy dorzucić go do koszyka, czy się wstrzymać i zaopatrzyć w zwykłym sklepie?
Spotkałam się tylko z 1 opinią na temat tego octu, ale to była opinia osoby o dość kapryśnych włosach.
Próbuj, bo ciekawy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 09:31   #35075
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ależ zazdroszczę Ja się wciąż zastanawiam, bo henna jednak z lekka podsuszyła mi włosy, a nie wiem, czy w obliczu lata jestem gotowa na takie ekscesy. Lato mnie przeraża
Stąd
Fakt, że wysusza, ale odrosty straszyć będą...w sumie można zmieszać z odrobiną odpowiedniej odżywki, ewentualnie miodem
Dziś śniło mi się, że naftę na włosy nakładałam tak dużo kłaczków miałam! ale po wysuszeniu były proste tyle, że dość długie...
A to wszystko przez to chyba, że miałam wcześniej wstać żeby umyć włoski oczywiście się nie udało, bo ja śpioch...

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 09:51   #35076
Voirrey
Raczkowanie

Cytat:
Spotkałam się tylko z 1 opinią na temat tego octu, ale to była opinia osoby o dość kapryśnych włosach.
Próbuj, bo ciekawy
W takim razie zamawiam i za jakiś czas podzielę się wrażeniami
Voirrey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 10:22   #35077
sacrum profanum
Przyczajenie

ja juz zaczelam na noc nalozylam oliwe z oliwek a dzis rano jak mnie moj brat zobaczyl to stwierdzil ze chyba miesiac wlosow nie mylam nie wiem czy tak to powinno wygladac ale mam nadzieje ze cos da
umylam wlosy YTC ale niestety probka byla za mala i w ogole sie nie spienil a moze tak ma byc?? dodalam troche babydream ktory pieni sie bardzo bardzo! poki co siedze zafoliowana z odzywka YTC zaraz zmywam i naloze niwee curls b/c
co do tej aspiryny ktora dodaje sie do szamponu zeby bardziej oczyscil wlosy to ja sie tak rozpuszcza w wodzie i dodaje? jak czesto mozna to robic?
juz niedlugo wielka chwila zobacze czy moje wlosy w ogole chca sie jeszcze krecic!
milego dnia lokusy
sacrum profanum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 10:54   #35078
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez sacrum profanum Pokaż wiadomość
ja juz zaczelam na noc nalozylam oliwe z oliwek a dzis rano jak mnie moj brat zobaczyl to stwierdzil ze chyba miesiac wlosow nie mylam nie wiem czy tak to powinno wygladac ale mam nadzieje ze cos da
umylam wlosy YTC ale niestety probka byla za mala i w ogole sie nie spienil a moze tak ma byc?? dodalam troche babydream ktory pieni sie bardzo bardzo! poki co siedze zafoliowana z odzywka YTC zaraz zmywam i naloze niwee curls b/c
co do tej aspiryny ktora dodaje sie do szamponu zeby bardziej oczyscil wlosy to ja sie tak rozpuszcza w wodzie i dodaje? jak czesto mozna to robic?
juz niedlugo wielka chwila zobacze czy moje wlosy w ogole chca sie jeszcze krecic!
milego dnia lokusy
YTC chyba szkoda do mycia włosów lepiej coś lżejszego.
Oczyszczania aspirynowego nie można raczej za często stosować...nie wiem czy nawet raz w miesiącu niech ktoś przypomni, bo nie pamiętam...sama tylko raz wypróbowałam.
Wrzuć zdjęcia z efektem końcowym

Stary 2011-05-10, 11:20   #35079
Eloe77

Cytat:
Fakt, że wysusza, ale odrosty straszyć będą...w sumie można zmieszać z odrobiną odpowiedniej odżywki, ewentualnie miodem
Nałożyłam po hennie odżywkę olejową wg przepisu mazidłowego i też nie dała rady. Dopiero po 2 myciach wróciły do siebie. Pomyślę jeszcze.
Cytat:
Napisane przez sacrum profanum Pokaż wiadomość
umylam wlosy YTC ale niestety probka byla za mala i w ogole sie nie spienil a moze tak ma byc??
Może. Nie znam składu, ale jeśli mało detergentów, to się nie spieni.
Cytat:
co do tej aspiryny ktora dodaje sie do szamponu zeby bardziej oczyscil wlosy to ja sie tak rozpuszcza w wodzie i dodaje?
Można
Cytat:
jak czesto mozna to robic?
Im rzadziej tym lepiej. Zrób raz i potem pielęgnuj świadomie, byś nie musiała tego więcej powtarzać.

Cytat:
YTC chyba szkoda do mycia włosów lepiej coś lżejszego.
Ale to była próbka szamponu

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-10, 11:35   #35080
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Nałożyłam po hennie odżywkę olejową wg przepisu mazidłowego i też nie dała rady. Dopiero po 2 myciach wróciły do siebie. Pomyślę jeszcze.
Ojć...nie musisz to nie farbuj...ja mam siwuchy, więc wypada je ukryć

Cytat:
Ale to była próbka szamponu
idę się kawy napić, może się obudzę

Stary 2011-05-10, 11:38   #35081
ammmm
Wtajemniczenie

kochane podczytuje Was...ale juz z sil opadlam i siedze cicho...
coz odechcialo mi sie cos ostatnio wariowac na tle wlosow bo mi focha walnely i koszmar sie zrobi...suche, sianowate...szkoda slow...
wygladaja jakby byly traktowane suszarą albo prostownicą...dlatego juz sie nie cackam z nimi

ps. nowe zakupy szampon alterra perfumfrai
szampon alterra do wlosow suchych
Stary 2011-05-10, 13:42   #35082
wrily_curly
Rozeznanie

Lauryl glucoside - to mój zbrodniarz.

I BD i szamponożel Alterry go mają, to musi być to. Po tej Alterze nie mogę wyleczyć alergii już któryś dzień, właśnie z dozu zamawiam posiłki - olej ze słodkich migdałów i żel aloesowy i trzeba leczyć...
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 14:09   #35083
Basai77
Raczkowanie

Dziewczyny kochane a ten benzyl alcohol mocno Was podraznia?
Bo ja sie przymierzalam do tej YTC ale w skladzie wypatrzylam silikon,za to ta druga YT cos tam ogorek(w kazdym razie zielona) juz go nie ma.No i sie na nia zamierzam ale....zawsze jest jakies ale.Chyba na maksa podrazniaja mnie te alkohole w tych wszystkich mazidlach,no i byloby pieknie,bo ona ma w kladzie ten dobry alc cetearyl ale tez ten benzyl.Co prawda dalej w skadzie ale maJa juz tak sie cieszylam,ze pozbylam sie lupiezu,swedzenia i strupkow jednak po jakims czasie mycia odzywka wrocilo spowrotem i wnioskuje ,ze musze nadal szukac jeszcze bardziej lagodnych specyfikow do mycia.Narazie byl Poterss,moja taka tam ze Schlekera z dynia,juz nawet probowalam ostatnio DOLIVA ale obciaza wlos,bo gliceryna wysoko tez jest.Dzis zrobilam sobie miksture roku,zmieszam zaraz zel lniany swiezy z wywarem z mydlnicy i odrobina miodu i tym umyje glowe,zeby zalagodzic lupiez i swedzenie,bo wlosy mi leca jak szalone
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 14:19   #35084
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Lauryl glucoside - to mój zbrodniarz.

I BD i szamponożel Alterry go mają, to musi być to. Po tej Alterze nie mogę wyleczyć alergii już któryś dzień, właśnie z dozu zamawiam posiłki - olej ze słodkich migdałów i żel aloesowy i trzeba leczyć...
Aż nieprawdopodobne.
Mi też szampon BD nie służy, a szamponożel z góry odrzuciłam ze względu na alkohol.
Używam kremu do mycia BD wasch und dusch creme (pół próbki), jest ok choć dla mnie troszkę wysusza. Też ma LG. Może nie skreślaj lauryl glucoside na wieki, tylko te konkretne kosmetyki?

Miałam myć w wersji ECO ale zmieniłam zdanie, za 1,5tyg mam wyjazd i muszę opatentować zestaw myjący który nie zajmie pół walizki i jest niezawodny
Mycie BD wud creme z żelem aloesowym i kroplą olejku (mix), maska Avocado Wax (nowa, była trema czy mimo próby uczuleniowej nie zrobi kuku ale póki co OK) pod folię na 5min. Nie ma puchu
I finalnie, pomimo że pożegnałam się z walką o fale, one uparcie nie chcą się pożegnać

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Bo ja sie przymierzalam do tej YTC ale w skladzie wypatrzylam silikon,za to ta druga YT cos tam ogorek(w kazdym razie zielona) juz go nie ma.No i sie na nia zamierzam ale....zawsze jest jakies ale.Chyba na maksa podrazniaja mnie te alkohole w tych wszystkich mazidlach,no i byloby pieknie,bo ona ma w kladzie ten dobry alc cetearyl ale tez ten benzyl.Co prawda dalej w skadzie ale maJa juz tak sie cieszylam,ze pozbylam sie lupiezu,swedzenia i strupkow jednak po jakims czasie mycia odzywka wrocilo spowrotem i wnioskuje ,ze musze nadal szukac jeszcze bardziej lagodnych specyfikow do mycia.Narazie byl Poterss,moja taka tam ze Schlekera z dynia,juz nawet probowalam ostatnio DOLIVA ale obciaza wlos,bo gliceryna wysoko tez jest.Dzis zrobilam sobie miksture roku,zmieszam zaraz zel lniany swiezy z wywarem z mydlnicy i odrobina miodu i tym umyje glowe,zeby zalagodzic lupiez i swedzenie,bo wlosy mi leca jak szalone
nie umiem ci odpowiedziec, tez czekam na odp. Info w SSK nic mi nie mówi benzyl alk jest wszędzie, wydaje mi się że jego szkodliwe działanie zależy od stężenia i towarzystwa, chyba że masz nadwrażliwość dokladnie na BA
Jakoś miesiąc myłam Hegronem (benzyl alk na końcu składu) i było dobrze, aż stopniowo przestało być. Szkodzi więc coś o działaniu długofalowym, powodów może być milion: behentrimonium chloride to ponoć gorsza siostra cetrimonium chloride; sól; zapachy syntetyczne

Stary 2011-05-10, 14:47   #35085
Eloe77

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Lauryl glucoside - to mój zbrodniarz

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Bo ja sie przymierzalam do tej YTC ale w skladzie wypatrzylam silikon,za to ta druga YT cos tam ogorek(w kazdym razie zielona) juz go nie ma.No i sie na nia zamierzam ale....zawsze jest jakies ale.Chyba na maksa podrazniaja mnie te alkohole w tych wszystkich mazidlach
Zaraz zaraz. Bo mnie się wydaje, że tu trochę przesadzamy, gdy idzie o alkohole. Gliceryna - swoją drogą - to tez alkohol i jakoś nie pytamy o podrażnienia nią powodowane.
Benzyl alkohol używany jest zwykle w funkcji zapachu i jako taki może podrażniać. Szczególnie, gdy tych zapachów więcej.
Ekstrakty też mogą przyczyniać się do podrażnień, więc trudno powiedzieć na pewno, co zaszkodzi.

Cytat:
I finalnie, pomimo że pożegnałam się z walką o fale, one uparcie nie chcą się pożegnać

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-10, 14:48   #35086
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Na początek prosta odpowiedź - zachowuje się podobnie do pq i jest też często razem z nimi omawiany. A ponieważ nie wiemy na ile dobrze i czym można zmyć pq, na podobnej zasadzie postrzegamy GHCh.
Ładunek tez sprawia, że może silnie przylegać do włosa.
I choć (tu posłużę się tylko Twoim źródłem): "Another benefit of cationic conditioners is that they tend to resist buildup" źródło, to: "They are used at relatively low concentrations in formulations , because not very much is necessary to achieve the desired effects". źródło
A jakie zatem są zamierzone efekty? Antystatyczne (a to nie dotyczy wyłącznie ładunków, zmywania, ale i rozprowadzania produktu) i kondycjonujące. Większość opisów zachwala GHCh jako składnik przyczyniający się do rozplątywania włosów i wspomagający rozczesywanie.
No to na chłopski rozum - skoro tak dobrze rozpuszcza się w wodzie, to dlaczego łatwo potem rozczesać włosy?

To teraz o zgodności z CG. Autorka metody o wielu składnikach nie pisze. O pq i q nawet się nie zająknęła, tym bardziej o GHCh, więc pozostaje własna interpretacja.
Z różnych powodów jesteśmy dość restrykcyjne w postrzeganiu czegoś za zgodne lub niezgodne z cg. Ba! Nasze stanowisko tutaj jest ostrzejsze niż na NC czy BC. Nie oznacza jednak, że Ty dla własnego użytku nie możesz go złagodzić.
Ach - jest też i inna różnica w naszym CG - żadna z nas nie zaleci Ci całkowitej rezygnacji z szamponu z sls. Własnie ze względu na ładunki.
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zadaję sobie pytanie tylko czy konieczne jest zmywanie silikonów? Ja nie widzę żadnego obciążenia po silikonach jeśli myję włosy odżywką. Myje je co prawda szamponem z SLES przed farbowaniem ale zakładając, że nie farbowałabym to czy mogłabym zostawiać silikony na włosach znacznie dłużej?
Uformuję więc lepiej swoje pytanie: Czy niezmywane ładunki szkodzą włosom w jakikolwiek sposób? Czyli, czy jedyną potrzebę zmywania ładunków można zobaczyć w kwestiach estetycznych, np. siła skrętu, obciążenie?

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 14:51   #35087
jakajasylwia
Przyczajenie

Cytat:
Przeniosłam Cię tutaj z dziennika, bo w nim miejsce na zdjęcia, a coś się chcesz od nich wymigać
No wiesz... jak się ma takie włosy to chce się od zdjęć wymigać
Mój TŻ zawodowo robi zdjęcia i od kilku miesięcy ma zakaz zbliżania się do mnie z aparatem:P
Ale już jest trochę lepiej, wczoraj nawet wysłałam mu (i jeszcze kilku osobom, bo radość była wielka) z własnej i nieprzymuszonej woli mmsa, żeby pochwalić się, że znowu jestem "Kudłatkiem", więc powoli opanowuję swoją awersję i zamieszczę zdjęcia, wtedy już w tamtym wątku

Może nawet dziś, bo zaraz... biegnę na WIELKI ZAKUPY, no i oczywiście po aspirynę

Cytat:
O! Ktoś tu nie lubi się z silikonami.
Ciesze się z Tobą, ostrzegam tylko, że ta odżywka jest mało treściwa. Włosy się nie najedzą.
Brakuje Ci w zestawie odzywki do spłukiwania, a to podstawa. Polecam blog Małgosi - link w 1. poście.

Dziękuję za rady, bo narazie czuję się jak taka papuga, czyli kupię to co poleca najwięcej osób, dlatego też Nivei Curls nawet nie chciałam zmieniać.

Mogę zadać jeszcze jedno pytanie? Jak to jest - myję odżywką i stosuję odżywkę do spłukiwania...

Przeczytałam, że myjemy lżejszą, odżywiamy mocniejszą, czy gdybym kupiła te dwie:
Mr Potters aloesowy
i Isana (Yung) różowa
to czy jedną mogę myć, drugą odżywiać? Która jest do mycia?
Czy może jeszcze coś innego?

Oj, trudo zaczynać, szczegolnie takiej nodze z chemii jak ja. Która czytajac skład zastanawia się czy to przypadkiem nie zaklęcia magiczne, albo język kosmitów
jakajasylwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:05   #35088
kukis
Zadomowienie

Dziewczyny, mam w domu sok z aloesu, mogę go jakoś wykorzystać? Wpisałam w wyszukiwarkę 'aloes', ale pojawiły się wiadomości o kosmetykach z aloesem, a nie zastosowaniu samego soku (chyba że coś pominęłam, a to możliwe, bo strasznie dużo tego).

No i zabieram się za żel z siemienia lnianego
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:13   #35089
AjriszMarta
Zakorzenienie

Uwaga novinka w Lidlu; szampon Cien med Oliwkowy! Dajcie znać jakby ktoś się przymierzał Przegapiłam okazję z szamponem i odżywką aloesowymi i żałuję, teraz nie chcę powtórzyć błędu

Eloe - czyli benzyl alkohol nie jest fizycznie podobny do znanych nam złych alkoholi, trzeba go traktować oddzielnie jak inne konserwanty/zapachy? Pogubić się można

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam w domu sok z aloesu, mogę go jakoś wykorzystać? Wpisałam w wyszukiwarkę 'aloes', ale pojawiły się wiadomości o kosmetykach z aloesem, a nie zastosowaniu samego soku (chyba że coś pominęłam, a to możliwe, bo strasznie dużo tego).
Możesz dodawać po dużej kropli do myjadła, maski PRZED, żelu pod prysznic, stylizatora do włosów, żelu lnianego. Unikaj stosowania na włosy w ostatniej fazie przy niepewnej pogodzie - będzie puszak. Chociaż testuj sama, dodawać można właściwie wszędzie. Uwaga: do jednej porcji, nigdy nie wiadomo jak się kosmetyk zachowa, czy się nie zetnie, nie straci właściwości myjących. Eksperymentuj na zdrowie

Stary 2011-05-10, 15:19   #35090
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Uwaga novinka w Lidlu; szampon Cien med Oliwkowy! Dajcie znać jakby ktoś się przymierzał Przegapiłam okazję z szamponem i odżywką aloesowymi i żałuję, teraz nie chcę powtórzyć błędu

Eloe - czyli benzyl alkohol nie jest fizycznie podobny do znanych nam złych alkoholi, trzeba go traktować oddzielnie jak inne konserwanty/zapachy? Pogubić się można

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ----------

Możesz dodawać po dużej kropli do myjadła, maski PRZED, żelu pod prysznic, stylizatora do włosów, żelu lnianego. Unikaj stosowania na włosy w ostatniej fazie przy niepewnej pogodzie - będzie puszak. Chociaż testuj sama, dodawać można właściwie wszędzie. Uwaga: do jednej porcji, nigdy nie wiadomo jak się kosmetyk zachowa, czy się nie zetnie, nie straci właściwości myjących. Eksperymentuj na zdrowie
A co robi ten szampon Cien med? Bo wlasnie dzisiaj ide do Lidla;d
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:37   #35091
kukis
Zadomowienie

Dziękuję AjriszMarta
Póki co eksperymentować nie będę, może przy następnej porcji żelu

Teraz wlaśnie mój pierwszy żel lniany się studzi, jutro użyję go do stylizacji zamiat balsamu z Nivei - zobaczymy, jak się sprawdzi Czytałam, że nawet były próby mycia nim włosów - na razie jednak ograniczę się do stylizacji Tylko zastanawiam się, czy nałożyć go przed ręcznikowaniem czy po Albo może przed, tam gdzie włosy są najbardziej niesforne nałożę ociupinkę balsamu, a potem już sam żel? No nie wiem, będę próbować
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:55   #35092
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
A co robi ten szampon Cien med? Bo wlasnie dzisiaj ide do Lidla;d
Piszą że jest do zniszczonych. IMO oliwa wyjdzie na dobre wszystkim włosom a lokom/falom zwłaszcza. Bardzo Cię proszę o zdjęcie składu jeśli masz możliwość. Zrobimy mu gruntowną analizę Te aloesowe z serii Cien med kojarzę że mają bardzo dobrą opinię, więc jestem bardzo ciekawa tego

Stary 2011-05-10, 16:28   #35093
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Piszą że jest do zniszczonych. IMO oliwa wyjdzie na dobre wszystkim włosom a lokom/falom zwłaszcza. Bardzo Cię proszę o zdjęcie składu jeśli masz możliwość. Zrobimy mu gruntowną analizę Te aloesowe z serii Cien med kojarzę że mają bardzo dobrą opinię, więc jestem bardzo ciekawa tego
Widziałam skład przez chwilkę ale mnie nie zainteresował, początek bardzo przeciętny, SLES i sodium cocoamphocetate.
Z oglądanych przeze mnie kosmetyków z tej gazetki lidla to tylko balsamy do ciała wyglądały ciekawie.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 16:33   #35094
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:

Rozumiem.
Dobrze by było, byś spróbowała oddzielić detergenty. Podziel choćby szampony na takie, które mają sls i betainę kokamidopropylową, takie, które nie mają tego połączenia. Takie, co mają wysoko zapach i niżej. Takie, co mają silikony i nie etc. Spróbuj je odróznić składami. Może uda się wydzielić element podrazniający.
Sama dowiedziałam się, że mnie podrażnia betaina kokamidopropylowa. Sls wysusza, owszem, ale nie podraznia mojego skalpu.
Detergenty są wnim daleko, a formuła opiera się glównie na mieszance ziół, która mojego skalpu nie podrażniła. Jednak nie wiem, w jaki sposób mieszanka podziała na Ciebie - przecież natura sama w sobie ma mnóstwo alergenów, prawda? Bardzo bym się cieszyła, gdyby i Tobie posłużył.
Poza tym nie stosuję szamponu cały czas, a na zmianę z myciem odżywką i myciem samą wodą. Warto w ten sposób rozpieszczać skalp.
.
Generalnie ja nie mam sklonnosci do alergii, a mysle,ze wysuszenie i podraznienie sklapu to wina slsu. Duzo zachodu z tym poszukiwaniem szamponu idealnego ;d I ostatecznie sie namyslilam i wroce do mycia odzywka, pamieam,ze moje wlosy wygladaly wtedy najlepiej, a zrezygnowalam,gdy za bardzo odzywka obciazala mi wlosy i byly bez wigoru,ale przynajmniej nie byly przesuszone, a ze skalpem nic sie nie dzialo
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 16:36   #35095
chocolate_monster
Zakorzenienie

Widzę, że jesteście bardzo zdziwione tym, że po olejku rycynowym wypadały mi włosy. Zupełnie nie wiem czemu tak się działo, ale gdy go odstawiłam to wszystko wróciło do normy.
~~~~
co do cieniowania to trochę się boję... Mam traumę do fryzjerów... 2 razy spaliły mi włosy, zawsze tną o 10 cm więcej niż chce, a raz zrobiły mi hełm na głowie. Sama raczej nie dam rady wycieniować
chocolate_monster jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 16:39   #35096
marika161
Raczkowanie

Cześć dziewczynki Wiecie, co dzisiaj zauważyłam dużo takich malutkich sprężynek Nawet na czubki głowy, śmieszne takie malutkie Skręt jest o wiele drobniejszy, takie małe loczki ale chyba takie podobają mi się bardziej Prawie wszystkie skręciły się właśnie w taki sposób Oby tak dalej, to będę w pełni zadowolona
Póki co myje włoski Nivea Baby szampon i żel do mycia ciała i włosów sensitive. Niestety nie mogłam kupić nic lepszego, co polecacie ale i z tego jestem zadowolona. Włosy są miłe w dotyku i błyszczące
Idę się uczyć
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 19:11   #35097
Narvaniec
Raczkowanie

Eloe bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Na pewno będę atakować swe włosy zestawami olejków, które mi służą (tak mi się wydaje ) gdyby nie ta sesjaaa... to lepiej bym swoje włosy ogarniała, jak równiez forum
a propos skrótów, mam pytanie, co znaczy to KWC? :P
kosmetyk mojego... no życia nie :| hmmmm
Narvaniec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 19:36   #35098
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Narvaniec Pokaż wiadomość
Eloe bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi! Na pewno będę atakować swe włosy zestawami olejków, które mi służą (tak mi się wydaje ) gdyby nie ta sesjaaa... to lepiej bym swoje włosy ogarniała, jak równiez forum
a propos skrótów, mam pytanie, co znaczy to KWC? :P
kosmetyk mojego... no życia nie :| hmmmm
KWC

Stary 2011-05-10, 20:05   #35099
Narvaniec
Raczkowanie

Cytat:

aahaaaa... no tak, nawet reklamy są z tymi sloganami :P
"kosmetyk waszego" * jak już
Narvaniec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 21:01   #35100
doti8
Raczkowanie

A mnie teraz kuszą oleje. Tylko kasy już wydawać na kosmetyki nie powinnam Może coś podpowiecie - tani, skuteczny nawilżacz
Jutro idę na plażę, moje włosy nie są dziś pierwszej świeżości, myłam w sobotę, dziś są rozprostowane i delikatnie napuszone w dzień nosiłam związane ale przecież nie będę myła przed wolnym dniem na pustej plaży z siostrą Odświeżę je jutro psikadłem i może pokombinuję z jakimś nakryciem głowy co by je przed słońcem chronić
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości