|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
![]() Cytat:
Witaj Eloe
|
||
|
|
|
#35072 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Dziennik regeneracji naturalnych loków i fal
Witam Wszystkie serdecznie
), od dziś zaczynam moją drogę ku dawnym lokom, właściwie jeszcze sprzed pół roku...Moja historia jest niczym "Z archiwum X", czyli "gdzie podzialy się moje loki?!" ![]() Od dziecka mama za radą babci ścinała mi włosy "na chłopaka", dla wzmocnienia, nawet nie wiedziałam, że mam kręcone włosy, w wyniku młodzieńczego buntu zapuściłam włosy, wyrosła mi kupka gęstego siana, którą, przyznając rację mamie poszłam ściąć na trochę "dłuższego chłopaka" i ku mojemu zdziwieniu zrobiła się... właściwie to krótka trwała, opłakując tą fryzurę dla starszych pań zapuściłam włosy, od wtedy miałam już zawsze długie kręcone włosy (najlepszy ich okres przypada na okres liceum, czyli jakieś 5 lat wstecz), aż do czasu... Od kiedy pamiętam stosowałam szampon i odżywkę Nivea Flexible Curls (niestety zniknęły ze sklepów), zaczęłam używać kolejno szamponów do włosów suchych, farbowanych, regenerujących, odbudowujących itp., niestety na krótko było "dobrze" po czym włosy zaczynały się puszyć, postawiłam na Timotei "Perfekcyjne loki", który pozbawił mnie puchu, ale... właściwie zupełnie "rozkręcił" mi włosy, nie mogłam się przyzwyczaić eksperymentowałam z farbami, żeby jednak mieć chociaż trochę "oryginalniejszą" fryzurę - skutek - włosy zaczęły mi wypadać... garściami! Przestałam farbować i ściełam włosy "za uszy", myślałam, że gdy zetnę zniszczoną część loki wrócą, nie wróciły, przez tydzień miałam lekko powywijane końcówki (o dziwo, nawet dość gładkie, nie puszące się...), właściwie nie wiedziałam co robić z nimi dalej... I dziś nastąpił przełom, znalazłam to forum! Przypadkiem, szukając informacji o nafcie... eureka! Jest lepiej! Do tego odżywka bez spłukiwania Nivea Curls, niedozwolona pianka i dyfuzor i właściwie mam znowu kręcone włosy, niemało przesuszone, ale zawsze to loki ![]() Przeczytałam już chyba większość wątków i nabrałam przekonania, że mogę odzyskać loki sprzed 5 lat, gdy były najładniejsze, najlepiej ścięte i najzdrowsze ,dziękuję Wam !Pomysły na pielęgnację: 1. WIELKIE MYCIE szampon bez silikonu Babydream i/lub Mr Potters aloesowy plus aspiryna (żeby zmyć to wszystko co pewnie teraz mam na wlosach) 2. MYCIE ODŻYWKĄ (już każde następne i oczywiście po pierwszym wielkim myciu również) (nie moge w nie uwierzyć, że bez szamponu !)Isana babasu i/lub Mr Potters aloesowy 3. ODŻYWKA bez spłukiwania Mr Potters aloes (czy to ta sama odżywka co powyżej, czy specjalna bez spłukiwania? poszukam...) i/lub Joanna (cytryna, miód) 4. No i oczywiście żel lniany, który jutro zrobię ![]() 5. OLEJOWANIE kokosowe Jutro WIELKIE zakupy! (Zobaczymy co dostanę...) Gdybyście mogły jeszcze coś mi doradzić to poproszę o prywatne wiadomości ![]() Co do typu mojego kręcenia to chyba Corkicelli Curls/3b, tak naturalnie, póki co przypomina to trochę Cheruba , ale i tak nie sa już "straight"![]() Będe systematycznie uzupełniała efekty! I może fotografie... Edytowane przez jakajasylwia Czas edycji: 2011-05-10 o 00:37 |
|
|
|
#35073 |
|
Raczkowanie
|
Kochane stosowałyście może ocet ziołowy z Mazideł? Nigdy nie robiłam płukanek i zastanawiam się czy dorzucić go do koszyka, czy się wstrzymać i zaopatrzyć w zwykłym sklepie?
|
|
|
|
#35074 | ||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Ja się wciąż zastanawiam, bo henna jednak z lekka podsuszyła mi włosy, a nie wiem, czy w obliczu lata jestem gotowa na takie ekscesy. Lato mnie przeraża ![]() Cytat:
![]() helloPrzeniosłam Cię tutaj z dziennika, bo w nim miejsce na zdjęcia, a coś się chcesz od nich wymigać ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Próbuj, bo ciekawy
|
|
#35075 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Dziś śniło mi się, że naftę na włosy nakładałam tak dużo kłaczków miałam! A to wszystko przez to chyba, że miałam wcześniej wstać żeby umyć włoski oczywiście się nie udało, bo ja śpioch...
|
|
|
|
|
#35076 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#35077 |
|
Przyczajenie
|
ja juz zaczelam na noc nalozylam oliwe z oliwek a dzis rano jak mnie moj brat zobaczyl to stwierdzil ze chyba miesiac wlosow nie mylam nie wiem czy tak to powinno wygladac ale mam nadzieje ze cos da umylam wlosy YTC ale niestety probka byla za mala i w ogole sie nie spienil a moze tak ma byc?? dodalam troche babydream ktory pieni sie bardzo bardzo! poki co siedze zafoliowana z odzywka YTC zaraz zmywam i naloze niwee curls b/c co do tej aspiryny ktora dodaje sie do szamponu zeby bardziej oczyscil wlosy to ja sie tak rozpuszcza w wodzie i dodaje? jak czesto mozna to robic? juz niedlugo wielka chwila zobacze czy moje wlosy w ogole chca sie jeszcze krecic! milego dnia lokusy
|
|
|
|
#35078 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
lepiej coś lżejszego.Oczyszczania aspirynowego nie można raczej za często stosować...nie wiem czy nawet raz w miesiącu niech ktoś przypomni, bo nie pamiętam...sama tylko raz wypróbowałam.Wrzuć zdjęcia z efektem końcowym
|
|
|
|
|
#35079 | ||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale to była próbka szamponu
|
|
#35080 |
|
Strażnik Wizażu
|
|
|
|
|
#35081 |
|
Wtajemniczenie
|
kochane podczytuje Was...ale juz z sil opadlam i siedze cicho...
coz odechcialo mi sie cos ostatnio wariowac na tle wlosow bo mi focha walnely i koszmar sie zrobi...suche, sianowate...szkoda slow... wygladaja jakby byly traktowane suszarą albo prostownicą...dlatego juz sie nie cackam z nimi ps. nowe zakupy szampon alterra perfumfrai szampon alterra do wlosow suchych
|
|
#35082 |
|
Rozeznanie
|
Lauryl glucoside - to mój zbrodniarz.
I BD i szamponożel Alterry go mają, to musi być to. Po tej Alterze nie mogę wyleczyć alergii już któryś dzień, właśnie z dozu zamawiam posiłki - olej ze słodkich migdałów i żel aloesowy i trzeba leczyć... |
|
|
|
#35083 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny kochane a ten benzyl alcohol mocno Was podraznia?
Bo ja sie przymierzalam do tej YTC ale w skladzie wypatrzylam silikon,za to ta druga YT cos tam ogorek (w kazdym razie zielona) juz go nie ma.No i sie na nia zamierzam ale....zawsze jest jakies ale.Chyba na maksa podrazniaja mnie te alkohole w tych wszystkich mazidlach,no i byloby pieknie,bo ona ma w kladzie ten dobry alc cetearyl ale tez ten benzyl.Co prawda dalej w skadzie ale ma Ja juz tak sie cieszylam,ze pozbylam sie lupiezu,swedzenia i strupkow jednak po jakims czasie mycia odzywka wrocilo spowrotem i wnioskuje ,ze musze nadal szukac jeszcze bardziej lagodnych specyfikow do mycia.Narazie byl Poterss,moja taka tam ze Schlekera z dynia,juz nawet probowalam ostatnio DOLIVA ale obciaza wlos,bo gliceryna wysoko tez jest.Dzis zrobilam sobie miksture roku,zmieszam zaraz zel lniany swiezy z wywarem z mydlnicy i odrobina miodu i tym umyje glowe,zeby zalagodzic lupiez i swedzenie,bo wlosy mi leca jak szalone
|
|
|
|
#35084 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi też szampon BD nie służy, a szamponożel z góry odrzuciłam ze względu na alkohol. Używam kremu do mycia BD wasch und dusch creme (pół próbki), jest ok choć dla mnie troszkę wysusza. Też ma LG. Może nie skreślaj lauryl glucoside na wieki, tylko te konkretne kosmetyki? Miałam myć w wersji ECO ale zmieniłam zdanie, za 1,5tyg mam wyjazd i muszę opatentować zestaw myjący który nie zajmie pół walizki i jest niezawodny ![]() Mycie BD wud creme z żelem aloesowym i kroplą olejku (mix), maska Avocado Wax (nowa, była trema czy mimo próby uczuleniowej nie zrobi kuku ale póki co OK) pod folię na 5min. Nie ma puchu ![]() I finalnie, pomimo że pożegnałam się z walką o fale, one uparcie nie chcą się pożegnać ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
benzyl alk jest wszędzie, wydaje mi się że jego szkodliwe działanie zależy od stężenia i towarzystwa, chyba że masz nadwrażliwość dokladnie na BAJakoś miesiąc myłam Hegronem (benzyl alk na końcu składu) i było dobrze, aż stopniowo przestało być. Szkodzi więc coś o działaniu długofalowym, powodów może być milion: behentrimonium chloride to ponoć gorsza siostra cetrimonium chloride; sól; zapachy syntetyczne |
||
|
|
|
#35085 | ||
|
|
![]() Cytat:
Benzyl alkohol używany jest zwykle w funkcji zapachu i jako taki może podrażniać. Szczególnie, gdy tych zapachów więcej. Ekstrakty też mogą przyczyniać się do podrażnień, więc trudno powiedzieć na pewno, co zaszkodzi. Cytat:
|
|
#35086 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Uformuję więc lepiej swoje pytanie: Czy niezmywane ładunki szkodzą włosom w jakikolwiek sposób? Czyli, czy jedyną potrzebę zmywania ładunków można zobaczyć w kwestiach estetycznych, np. siła skrętu, obciążenie? |
|
|
|
|
#35087 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Mój TŻ zawodowo robi zdjęcia i od kilku miesięcy ma zakaz zbliżania się do mnie z aparatem:P Ale już jest trochę lepiej, wczoraj nawet wysłałam mu (i jeszcze kilku osobom, bo radość była wielka ) z własnej i nieprzymuszonej woli mmsa, żeby pochwalić się, że znowu jestem "Kudłatkiem" , więc powoli opanowuję swoją awersję i zamieszczę zdjęcia, wtedy już w tamtym wątku![]() Może nawet dziś, bo zaraz... biegnę na WIELKI ZAKUPY, no i oczywiście po aspirynę ![]() Cytat:
Dziękuję za rady , bo narazie czuję się jak taka papuga, czyli kupię to co poleca najwięcej osób, dlatego też Nivei Curls nawet nie chciałam zmieniać.Mogę zadać jeszcze jedno pytanie? Jak to jest - myję odżywką i stosuję odżywkę do spłukiwania... Przeczytałam, że myjemy lżejszą, odżywiamy mocniejszą, czy gdybym kupiła te dwie: Mr Potters aloesowy i Isana (Yung) różowa to czy jedną mogę myć, drugą odżywiać? Która jest do mycia ?Czy może jeszcze coś innego? Oj, trudo zaczynać, szczegolnie takiej nodze z chemii jak ja. Która czytajac skład zastanawia się czy to przypadkiem nie zaklęcia magiczne, albo język kosmitów
|
||
|
|
|
#35088 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, mam w domu sok z aloesu, mogę go jakoś wykorzystać? Wpisałam w wyszukiwarkę 'aloes', ale pojawiły się wiadomości o kosmetykach z aloesem, a nie zastosowaniu samego soku (chyba że coś pominęłam, a to możliwe, bo strasznie dużo tego).
No i zabieram się za żel z siemienia lnianego |
|
|
|
#35089 | |
|
Zakorzenienie
|
Uwaga novinka w Lidlu; szampon Cien med Oliwkowy! Dajcie znać jakby ktoś się przymierzał
Przegapiłam okazję z szamponem i odżywką aloesowymi i żałuję, teraz nie chcę powtórzyć błędu ![]() Eloe - czyli benzyl alkohol nie jest fizycznie podobny do znanych nam złych alkoholi, trzeba go traktować oddzielnie jak inne konserwanty/zapachy? Pogubić się można ![]() ---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#35090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35091 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję AjriszMarta
![]() Póki co eksperymentować nie będę, może przy następnej porcji żelu Teraz wlaśnie mój pierwszy żel lniany się studzi, jutro użyję go do stylizacji zamiat balsamu z Nivei - zobaczymy, jak się sprawdzi Czytałam, że nawet były próby mycia nim włosów - na razie jednak ograniczę się do stylizacji Tylko zastanawiam się, czy nałożyć go przed ręcznikowaniem czy po Albo może przed, tam gdzie włosy są najbardziej niesforne nałożę ociupinkę balsamu, a potem już sam żel? No nie wiem, będę próbować |
|
|
|
#35092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Te aloesowe z serii Cien med kojarzę że mają bardzo dobrą opinię, więc jestem bardzo ciekawa tego
|
|
|
|
|
#35093 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z oglądanych przeze mnie kosmetyków z tej gazetki lidla to tylko balsamy do ciała wyglądały ciekawie. |
|
|
|
|
#35094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35095 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że jesteście bardzo zdziwione tym, że po olejku rycynowym wypadały mi włosy. Zupełnie nie wiem czemu tak się działo, ale gdy go odstawiłam to wszystko wróciło do normy.
~~~~ co do cieniowania to trochę się boję... Mam traumę do fryzjerów... 2 razy spaliły mi włosy, zawsze tną o 10 cm więcej niż chce, a raz zrobiły mi hełm na głowie. Sama raczej nie dam rady wycieniować
|
|
|
|
#35096 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczynki
Prawie wszystkie skręciły się właśnie w taki sposób Oby tak dalej, to będę w pełni zadowolona Póki co myje włoski Nivea Baby szampon i żel do mycia ciała i włosów sensitive. Niestety nie mogłam kupić nic lepszego, co polecacie ale i z tego jestem zadowolona. Włosy są miłe w dotyku i błyszczące Idę się uczyć
|
|
|
|
#35097 |
|
Raczkowanie
|
Eloe bardzo dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi!
) gdyby nie ta sesjaaa... to lepiej bym swoje włosy ogarniała, jak równiez forum ![]() a propos skrótów, mam pytanie, co znaczy to KWC? :P kosmetyk mojego... no życia nie :| hmmmm |
|
|
|
#35098 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35100 |
|
Raczkowanie
|
A mnie teraz kuszą oleje. Tylko kasy już wydawać na kosmetyki nie powinnam
Może coś podpowiecie - tani, skuteczny nawilżacz ![]() Jutro idę na plażę, moje włosy nie są dziś pierwszej świeżości, myłam w sobotę, dziś są rozprostowane i delikatnie napuszone w dzień nosiłam związane ale przecież nie będę myła przed wolnym dniem na pustej plaży z siostrą Odświeżę je jutro psikadłem i może pokombinuję z jakimś nakryciem głowy co by je przed słońcem chronić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.

Ja tak wlasnie dzisiaj zrobilam, Po prostu zalalam siemie goraca woda pod talerzyk,zrobil sie sluz i wtarlam we wlosy

!
takie słowa mnie BARDZO motywują! Będzie jeszcze lepiej, zdrowiej
Ja się wciąż zastanawiam, bo henna jednak z lekka podsuszyła mi włosy, a nie wiem, czy w obliczu lata jestem gotowa na takie ekscesy. Lato mnie przeraża 
czy ja niedowidzę a są na liście
hello

niech ktoś przypomni, bo nie pamiętam...sama tylko raz wypróbowałam.

Ja juz tak sie cieszylam,ze pozbylam sie lupiezu,swedzenia i strupkow jednak po jakims czasie mycia odzywka wrocilo spowrotem i wnioskuje ,ze musze nadal szukac jeszcze bardziej lagodnych specyfikow do mycia.Narazie byl Poterss,moja taka tam ze Schlekera z dynia,juz nawet probowalam ostatnio DOLIVA ale obciaza wlos,bo gliceryna wysoko tez jest.Dzis zrobilam sobie miksture roku,zmieszam zaraz zel lniany swiezy z wywarem z mydlnicy i odrobina miodu i tym umyje glowe,zeby zalagodzic lupiez i swedzenie,bo wlosy mi leca jak szalone

Odświeżę je jutro psikadłem i może pokombinuję z jakimś nakryciem głowy co by je przed słońcem chronić