|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
w 1szym poście też powinien być linkmam całe pudło słoiczków i buteleczek, tylko czekają żeby je ponownie wykorzystać to uzależnia ![]() anula12099 - mi rycyna nie śmierdzi, w nakładaniu i zmywaniu pomaga mi dodatek odżywki. Ja słyszałam że rycyna pomaga okiełznać wypadanie a nawet przyspiesza porost. Chyba że masz nadwrażliwość na jakiś składnik. Słyszałam też wielokrotnie, że nie każdy skalp lubi długie olejowanie - 30min jest OK. doti - kreatywność i eksperymenty - brawo dobry pomysł swoją drogą, ja chyba za dużo żelu waliłam ![]() kukis - widzisz jakie uczynne dziewczyny. Ja bym Cię odesłała do 1szego postu bo tam jest odpowiedź |
|
|
|
|
#35042 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak naprawdę to nie ja wymyśliłam ten psikacz, gdzieś tu wyczytałam, że dziewczyny mieszają żel lniany z wodą a że mam kłopot z wypadaniem włosów to na porost dałam skrzyp - tak w razie jakby picie nie wystarczyło ![]() Wrócę jeszcze do puszenia - wieczorne wyjście nie skończyło się tak pięknie Na tym forum to po prostu kopalnia wiedzy i na początku ciężko się odnaleźć. Ale strasznie się cieszę, że tu trafiłam ) patrzy z podziwem i tylko chwali jak pięknie wyglądam Także włosy są ważnym elementem życia małżeńskiego |
|
|
|
|
#35043 |
|
Strażnik Wizażu
|
Towarzysz Życia
![]() Dziewczyny, dodaję zdjęcia po dzisiejszym myciu. Wczoraj też było (wiem, że obiecałam efekty), ale nie miałam się czym chwalić. Dziś porządne olejowanie, w końcu żel lniany (naprawdę KWC moje) i efekty dość dobre. Czekam aż podrosną, bo się wywijają jak chcą trochę mimo podpinania
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-05-08 o 23:20 |
|
|
|
#35044 |
|
Wtajemniczenie
|
DmkAnia
Kochana bardzo ładnie się ułozyly. Moje zdanie A właśnie od kiedy zaczelas zabkować ? Bede jutro w poblizu fryzjerskiego to kupie w koncu spinki i zaczne tez zabkować, bo mam problem znowu z czubkiem Nie chcą mi się kręcić od góry :PFakt urosły, ale nie chce mieć krótszych :P |
|
|
|
#35045 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wow super efekt. Ja tutaj dopiero raczkuję, więc może się zdarzać, że będę zadawać głupie pytania, bo... czuję się przytłoczona ilością wiedzy jaką tutaj można znaleźć i chyba jeszcze nie wiem jak ją dobrze wykorzystać Ale efekt masz super
|
|
|
|
|
#35046 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#35047 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
to po czwartkowym cięciu włosy się przyzwyczajają do nowego stanu staram się używać żabek za każdym razem, ale z tym różnie bywa może przesadziłam z kosmetykami...Cytat:
![]() Cytat:
mąż, narzeczony, chłopak...co za różnica i kogo to obchodzi
|
|||
|
|
|
#35048 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tam lokaski?
Moje fale mają się dobrze, ja niestety mam mniej czasu, by do Was zaglądać, ale trzymam kciuki za wszystkie lokaski i falki Wykańczam powoli za duże zapasy, odżywka naturvital została mi już tylko na 1 raz, joanna jajeczna odżywka też na kilka razy, została też 1/3 balsamu schaumy ekstra owoc i witamina, uff ![]() Teraz powiedziałam sobie, że zostawiam sobie te rzeczy, które służą mi najlepiej, a testuję maks. 1-2 odżywki czy maski, zobaczymy jak wyjdzie
|
|
|
|
#35049 |
|
Rozeznanie
|
Ja dziś zaczęłam. Mam nadzieję, że wystarczająco dobrze, bo póki co z tego co miałam w domu.
Umyłam podwójnie szamponem brzozowym z barwy aby zmyć wcześniejsze świństwa. Potem naodżywkowałam Garnier Natural Beauty Henna i Jeżyna (niemiecka seria, o ile dobrze zrozumiałam skład siedząc w wannie, nie ma w niej nic takiego złego, ale zaraz poproszę jeszcze o analizę), potem było czesanie szerokim grzebieniem (plastikowy, miałam kiedyś z bambusa ale mi się złamał w pół sam z siebie wręcz. Podczas normalnego czesania, nawet na kołtun nie napotkał), odżywka Nivea Curl i odrobina jedwabiu (Joanna) na końcówki i teraz włoski siedzą sobie w koszulce ![]() Ta Joanna chyba była złym pomysłem (dopiero teraz sprawdziłam analizę). Czyli do wywałki. Całe szczęście, bo mnie zapach denerwował;p Edytowane przez pocokomunazwa Czas edycji: 2011-05-09 o 10:58 |
|
|
|
#35050 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja muszę dziś zadbać o rozjaśnianie :P Opuscilam się w tym u mojego chłopaka, gdyż nie chciałam nastraszyć swoich przyszłych teściów
![]() DmkAnia To normalne po cięciu :P Moje włosy nie mogły dojść do siebie początkowo po cięciu i gdzies po 10 myciu zauwazylam, ze kręcą się ładniej Teraz schrzanilam tym farbowaniem i puszą mi się...Końcówki poniszczone...Eh.. myszka2020 Kochana a chwalisz sobie tą Schaumę Ekstra Owoc ? To był balsam prawda ? |
|
|
|
#35051 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a mam pytanie czy ktoras z was myla wlosy sama mdylnica lekarska? I ma jakis sprawdzony przepis na szampon? Ja wczoraj mylam pierwszy raz. Wlosy sa nawet ladne,nie pusza sie i co najwazniejsze zniknelo podrazenienie skalpu.
Ale ta mieszanka z mydlnicy bardzo malo sie "pienila' praktycznie w ogole. I czulam tak jakbym myla tylko woda. |
|
|
|
#35052 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sposobów na mycie jest kilka: -masaż wywarem (nie będzie piany) -polanie wywarem i potrzymanie kilka minut (też bez piany) -spienienie w blenderze i mycie gotową pianą Jak dla mnie mycie pianą wypadło najgorzej, więc polewam wywarem, chwilkę masuję, zostawiam (na czas innych zabiegów hig), spłukuję i robię kompres z żelu lnianego, jak mam czas to pod folię. Lniany ponoć też trochę oczyszcza no i nieziemsko nawilża skalp (sama saponina trochę wysusza jednak) i włosy. Skalp ma się dobrze ale nie powinnam tak myć cały czas. Mycie wywarem orzechowym jest poruszone w kilku wątkach, mydlnica też powinna być (np. No poo) |
|
|
|
|
#35053 |
|
Raczkowanie
|
dzięki za odpowiedzi w kwestii olejku rycynowego
włosy mi wypadają troszkę ale jeśli zobaczę, że zacznie więcej natychmiast odstawię go w kąt chociaż nie trafiłam na informacje żeby komuś wylatywały po nim włosy, ale wzięłam sugestię pod uwagę
|
#35054 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A dlaczego mowisz,ze nie powinnas tak myc caly czas? Siemie lniane swietnie dziala na wlosy, ja tez robilam sobie z niego kompres.Wlosy po umyciu sa takie miesiste i lejace Ja robilam tak jak Ty Troche brakowalo mi jakiejkolwiek "pianki" ale zaskoczona bylam,ze po umyciu wlosy sa swieze. Wiem,ze troche wysusza,bo zauwazylam to na swoich wlosach;/Wprawdzie nie mam puchu ale w otyku wlosy sa suchawe i lekko szorstkie.Natomiast wygrzebalam tez w necie przepis zeby do mydlnicy dodawac troche szamponu i pomyslalam o tym, ktory Ty polecalas z emolium,bo jest akurat nawilzajacy.
|
|
|
|
|
#35055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie włosy to sprawa drugorzędna, wiem że nie szkodząc skalpowi nie zaszkodzę również włosom i to musi im wystarczyć w tych "chudszych" tygodniach
|
|
|
|
|
#35056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak wlasnie dzisiaj zrobilam, Po prostu zalalam siemie goraca woda pod talerzyk,zrobil sie sluz i wtarlam we wlosy Odnosnie przepisu to wkleje go juz na tym dziale gdzie jest mycie bez szamponu,bo nie chce tutaj oftopowac
|
|
|
|
|
#35057 |
|
Raczkowanie
|
Nigdzie nie mogę znaleźć tego żelu z Ziajii
|
|
|
|
#35058 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
czemu nie? Wałek pod karkiem dobry podobno dla kręgosłupa, ale i głowę odpowiednio wesprzeć trzeba. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Oczywiście odkarmione włosy i stylizowane/suszone w odpowiedni sposob moga to poprawić, podkreślić, ale nie zmienisz indywidualnego charakteru włosa. Cytat:
Jeśli reszta kosmetyków czyste cg, to sls raz w miesiącu powinien w zupełności wystarczyć. Ale to tylko orinetacyjna wartośc, bo sama powinnaś to zobaczyć po własnych włosach. Zmywamy nie tylko polimery, lecz także wielkoczasteczkowe proteiny, emolienty. Wszystko to może osadzac się na włosie, choć niekoniecznie nabudowywać się. Po wyglądzie swoich włosów, ich zachowaniu (będą obciążone, pozbawione wigoru, oklapnięte, lekko tłustawe) rozpoznasz, ze to już czas.
|
|
#35059 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Teraz muszę się bardziej dokształcić w olejach. Kupujecie je w aptekach/sklepach kosmetycznych czy też niektóre najzwyklejsze w marketach. Bo trochę mnie przeraża taka myśl, że miałabym swoją czuprynkę jadalnym olejem wysmarować... |
|
|
|
|
#35060 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#35061 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieki za wyjasnienie.Natomiast z tym,ze mam 10 na zbyciu to nie w kontekscie olejow,ale w kontekscie szamponow ktore mialam okazje przetestowac. Chodzilo o to,ze na poczatku stosowania nic mi ze skalpem nie robily, myslalam,ze juz trafilam na swoj szampon,ale niestety po srednio dwoch tygodniach okazywalo sie,ze mam podrazniony skalp, wlosy mi sie przesuszaly i musialam je odstawiac. Czyli rozumiem,iz Fitomed nie podraznia sklapu i nie przesusza wlosow? Bo to sa teraz moje dwa kluczowe problemy pielenacyjne. Wlosy mi sie juz nie pusza teraz walcze o miesiste wlosy i niepodrazniony skalp. A niestety nieodpowiedni szampon burzy moja walke o ladne wlosy , ktore i tak sa z natury suche. |
|
|
|
|
#35062 | |||||||||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
Czekamy i ![]() Cytat:
kopniaka nie mam, ale po nogach może być? Do roboty! kto mi tu mosty będzie kończył? ![]() Cytat:
Tył rzeczywiście lekko obciążony, ale wyważysz proporcje olejów i będzie lepiej Cytat:
Cytat:
Ale poważnie - im dłużej pielęgnujesz, tym z utrzymaniem fryzury jest lepiej. Niestety loki reagują na zaminy pogody, a głownie wilgotności, więc mogą sie rozkręcić. Dobrze nosić przy sobie psikadło lub krem do loków (zależy, co włosy lubią) i odświeżac je w ciągu dnia. Jeśli idzie o wiatr, to niestety nic poza wiązaniem ich, chowaniem pod chustkę, kaptur, czapkę czy kapelusz nie pomoże. Wiatr je targa, plącze, lepiej więc unikać spotkań z tym panem. Cytat:
![]() Czy ty aby nie obciełaś nieco włosów? tak wyglądają na zdjęciu ![]() za Ciebie i za Myszkę ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#35063 |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe
Obcięłam grzywkę Popatrz się, ze tez zauwazylas zmianę hehe. A teraz najwazniejsze sama obcięłam ją ! ![]() Naprawde bardzo ładny kolor wyszedl ! )Moj sie powoli płucze |
|
|
|
#35064 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77 dziękuję za odpowiedź
|
|
|
|
#35066 | |||||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Żel zawsze można rozwodnić. Cytat:
Ja zgadzam się z Ajrisz Cytat:
Wody termalne zawierają mikroelementy, które nie są włosom potrzebne. Kranówka też może je zawierać, poza tym często pojawia się chlor. Za twarda. Cytat:
Cytat:
ja się wcale nie śmieję. Każda z nas ma swój sposob na szukanie w skłądach tego, co dla niej ważne. Ja choćby oglądając stylizator, odkłądam go od razu, gdy widzę denat. Nawet nie patrzę często, co tam dalej zmieszano. Cytat:
Cytat:
Problemem jest też wysoka temperatura. Ale jej wpływ będziemy obserwować ponownie tego roku. Humektanty najlepiej działają więc przy PR między 1,5 a 15 stopni oraz przy wyższej wilgotności. I ta uwaga odnosić się będzie głównie do kosmetyków pozostawianych na włosach. Humektanty należy stosować - podobnie jak i proteiny - w towarzystwie emolientów. DMKAnia Chyba po raz pierwszy widze taką niesamowitą regularność u Ciebie ---------- Dopisano o 21:57 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Cytat:
Swoje kupuję w aptece (migdał, rycyna, jojoba), markecie (Efavit), przywożę z południa (oliwa) lub kupuję przez net (zsk, mazidła). Cytat:
Dobrze by było, byś spróbowała oddzielić detergenty. Podziel choćby szampony na takie, które mają sls i betainę kokamidopropylową, takie, które nie mają tego połączenia. Takie, co mają wysoko zapach i niżej. Takie, co mają silikony i nie etc. Spróbuj je odróznić składami. Może uda się wydzielić element podrazniający. Sama dowiedziałam się, że mnie podrażnia betaina kokamidopropylowa. Sls wysusza, owszem, ale nie podraznia mojego skalpu. Cytat:
Poza tym nie stosuję szamponu cały czas, a na zmianę z myciem odżywką i myciem samą wodą. Warto w ten sposób rozpieszczać skalp. Cytat:
rewelacja! Cytat:
![]() Cytat:
W przypadku zakwaszającej płukanki podałam też swoją częstotliwość płukania. Na NC zaleca się płukanie przynajmniej raz w tygodniu.
|
|
#35067 |
|
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny!! od paru dni zaczytuje sie w waszym forum az wkoncu zdecydowalam dolaczyc
nie tylko pisac ale i przestac prostowac wlosy a robie to od hmmm 7 lat? wiekszosc ludzi nawet nie wie ze naturalnie powinny mi sie krecic... no wlasnie powinny bo teraz to raczej sie pusza w kazdym razie podjelam decyzje i koniec. zegnaj ukochana prostownico!wybralam sie na zakupy i tak jak wiekszosc poleca kupilam babydream, rozowa izane i niwea b/s do stylizacji zaskoczyly mnie niskie ceny no ale z jakiegos powodu polecacie tak wiec kupilam chwile pozniej weszlam do sephory i ... oczywiscie musialam kupic cos jeszcze sprzedawca namowil mnie na ekologiczna marke yes to carrots poki co kupilam odzywke i wzielam probki szamponu.... sklad jest zachwycajacy zobaczymy jak efekty. takze jutro pierwszy dzien! aaa i jeszcze czytalam ze niektore z was nakladaja oliwe z oliwek na noc na wlosy, taaak? dobrze zrozumialam ? moze sama dzis sprobuje ![]() pozdrawiam ! trzymajcie kciuki za moj pierwszy dzien )
|
|
|
|
#35068 | |
|
|
Sacrum profanum witamy i
za odrzucenie prostownicy Pamiętałaś o oczyszczeniu włosów prostym szamponem z sls? Babydream może sobie nie poradzić z tym, co do tej pory nakładałaś na włosy (zakładam, że stosowałaś jakieś spreje ochronne, stylizacyjne, powstrzymujące włosy przed puszeniem). Świetnie, ze kupiłać YTC - uwielbiam tę odżywkę Cytat:
|
|
#35069 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz no bylam na zakupach i przypomniala mi się wasza rozmowa No i watpliwosci co do tego, czy jest rowna nadal mam. Najwazniejsze, ze zrobilam 1 krok !
|
|
|
|
|
#35070 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
dziękuję takie słowa mnie BARDZO motywują! Będzie jeszcze lepiej, zdrowiej ![]() PS: Skąd masz takie fajne emoty? czy ja niedowidzę a są na liście
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:04.

Opróżnić buteleczkę po czymś a potem można mieć swoją
to uzależnia 

) patrzy z podziwem i tylko chwali jak pięknie wyglądam
Także włosy są ważnym elementem życia małżeńskiego

Czekamy i 
kopniaka nie mam, ale po nogach
może być? Do roboty! kto mi tu mosty będzie kończył? 
Tył rzeczywiście lekko obciążony, ale wyważysz proporcje olejów i będzie lepiej
Ale poważnie - im dłużej pielęgnujesz, tym z utrzymaniem fryzury jest lepiej. Niestety loki reagują na zaminy pogody, a głownie wilgotności, więc mogą sie rozkręcić. Dobrze nosić przy sobie psikadło lub krem do loków (zależy, co włosy lubią) i odświeżac je w ciągu dnia. 
Nie wiem już jak jej pomóc i chyba wybiorę się do dermatologa. Tyle, że większość wyników mam w porządku tarczyca i te sprawy. Jedynie zmagałam się z anemią ale to już chyba za mną. Może włosom potrzeba więcej czasu po anemii żeby dojść do formy? Macie jakieś pomysły?
słabo mi po prostu ;/ nie wiem jak ja to zniosę, Wy też tak macie?
takie słowa mnie BARDZO motywują! Będzie jeszcze lepiej, zdrowiej