|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35461 | ||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ---------- ale co konkretnie?Cytat:
Cytat:
Cytat:
Błędy popełnić łatwo, a pielęgnacja to ciągła nauka. Stawiałbym raczej an to, że włosy poddają się temu, co z nimi robisz. Czyli już bliżej niż dalej. I jeszcze jedno - rezygnacja z silikonów to Twój wybór, więc jeśli Twoje włosy ich pragną, potrzebują, to czemu im je zabierasz? Czasem też wpadałam w podobne dołki, ale dziś wiem, ze moje włosy radzą sobie bardzo dobrze i bez silikonów, które potrafią je bardzo obciążyć. Jednak moje włosy, to tylko moje włosy, nie muszą być takie jak Twoje czy kogokolwiek innego.
|
|
#35462 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny na szybko macie te 15 punktow jak walczyc z frizzem, jestem w pracy wiec tlumaczylam szybko, glowne mysli, jak ktos bedzie chcial poprawic moze to wykorzystac (w nawiasach sa moje komentarze)
1. Dobre ciecie – podcinaj koncowki co 6-8 tygodni , nie obcinaj wlosow za krotko gdyz w duzej wilgotnosci skrecenie moze byc problemem (ale to tyczy sie raczej afro i lokow 3c) 2. Nie uzywaj szamponu codziennie – 4 mycia tygodniowo to max, pozostale dni poprostu splucz wlosy woda i dzialaj z odzywka 3. Uzywaj duzo odzywki, nawilzenie = szczesliwe loki, nigdy nie pomijaj uzywania odzywki, nie uzywaj produktow 2 w 1 (szampon i odzywka w jednym), po myciu odcisnij wode z wlosow, naloz odzywke i potrzymaj 2 minuty, splucz. 1 raz w tygodniu uzywaj masek aby opanowac frizz (ja tak robie) 4. Ostatnie plukanie rob zimna woda, jaka mozesz zniesc, nie uzywaj juz grzebienia po takim plukaniu 5. Unikaj standardowych recznikow, uzywaj z mikrofibry, nigdy nie wycieraj wlosow pocierajac je,pochyl sie i delikatnie odciskaj wode w recznik 6. Pozwol wlosow wysychac naturalnie albo uzywaj dyfuzora, ewentualnie suszarki kaptura 7. Wczesuj odzywke we wlosy uzywaja grzebienia z szerokim rozstawem (po myciu) 8. Absolutnie nie uzywaj szczotki – tylko palce albo grzebien z szerokim rozstawem, szczotkowanie mokrych wlosow lamie je, szotkowanie suchych to najwiekszy grzech. 9. Nie dotykaj swoich wlosow gdy schna i potem w ciagu dnia, im wiecej dotykasz tym wiekszy puch sie pojawia, jesli potrzebujesz odswiezenia mozesz w ciagu dnia nawilzyc loki i potem kazdego owinac wokol palca aby odswiezyc skret. 10. Dobry pomyslem jest uzywanie odpowiednich pomad jako odswiezenie w ciagu dnia – nalezy wziac odrobine i rozetrzec w dloniach a nastepnie delikatnie naniesc na wlosy, niektore pomady walcza z puchem i pomagaja okielznac fryzure, pomady nie czynia wlosow twardych (tak samo moze sluzyc olej kokosowy) 11. Nakladaj produkty stylizacyjne na mokre wlosy, najpierw odzywka bez splukiwania potem serum/zel. (ale to dziewczyny to indywidualne sprawa, ja nakladam na wlosy wilgotne, wode odciskam w koszulke, potem koszulke trzymam jeszcze 5 minut jak turban i na takie wlosy daje zel) 12. Unikaj nadmiaru uzywek jak nikotyna, alcohol i kofeina, chemicznych inwazji na wlosach (trwala, farbowanie, rozjasnianie), ograniczaj wysoce przetworzona zywnosc, to wszystko moze sie przyczynic do powstania lub powiekszenia frizzu (no to juz wyszlo gdzie to czytalam Eloe )13. Uzywaj szamponu z filtrem slonecznym (hm..... ja bym postawila na koncowy product z filtrem) 14. Spij na poduszce obleczonej w satyne, (pomoze to zminimalizowac frizz po nocy 15. Staraj sie ograniczyc uzywanie goraca przy stylizacji – prostownica, szuszarka, podgrzewane walki, jesli musisz uzyc prostownicy lub suszarki z goracym powietrzem, naloz najpierw na wlosy serum silikonowe aby ograniczyc uszkodzenia.
|
#35463 | ||||
|
Raczkowanie
|
plukanka z kawy
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Gdybym chociaz mogla prostowac wlosy, ale nie, po prostowoniu to mam tylko jakies piorka, ze tez mnie natura gestymi nie obdarowala
|
|
#35464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie uzywam silikonow, jedyny grzech to pq-7 pod koniec skladu odzywki ds oraz pq-7 i 10 w masce proteinowej w polowie skladu, ale zalamania mialam i przyznaje nawet poszlam raz do Bootsa po cos z silikonami ale choc efekt byl to sie nie rowna temu co mam teraz Eloe ma racje, jesli uwazasz ze nie mozesz obyc sie bez silikonow to je uzywaj, ale pamietaj o oczyszczaniu i nawilzaniu, jesli chcesz zdrowych wlosow ktore nie beda potrzebowac silikonow - przygotouj sie na ciezka i dluga walke, pamietaj ze wlosy rosna wolno i nie da sie w ciagu nocy miec na glowie zdrowych ktore wczesniej latami byly katowane trzymam kciuki za jakakolwiek decyzje podejmiesz
|
|
#35465 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Brak mi tylko tej cierpliwosci, zawsze chce efekt natychmiastowy
|
|
#35466 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Co do silikonów, ja używam lekkich w odżywkach b/s i sobie chwalę. Musisz wyczuć co twoim włosom odpowiada...
|
|
#35467 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Niestety ale zeby znalezc wlasciwa pielegnacje trzeba czasu, testowania roznych zestawow i przede wszystkich zdrowych wlosow. Zalaczam moje dzisiejsze lokasy (mycie odzywka, potem odzywka ds na 2 minuty, koszulka i na wilgotne zel, potem dyfuzor) I tak mam teraz codziennie jedynie dlugosc nadal okropna bo musialam podcinac aby pozbyc sie wszystkiego co chemiczne ale za rok bedzie lepiej
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#35468 |
|
Zadomowienie
|
Rybiorek masz tak cudowne włoski, że nie mogę się napatrzeć
![]() A ja musiałam dziś związać włosy, bo dziś wf... Są mocno ściągnięte w koczka. Ubolewan nad tym, że je w ten sposób katuję, ale nie mogę ich nie związać, czy związać lżej, bo się nie trzymają, a na wf''ie muszą Niestety, ale w każdą środę i czwartek muszą być katowane przez gumkę
|
|
#35469 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sluchaj, ja jak chodzilam na treningi z dlugimi wlosami to robilam francuza ale nie takiego rownego tylko palcami oddzielalam kosmyki I zaplatalam, na koncu warkocza gumka bez metalowego laczenia, wytrzymywal a chodze na kombat ktory do lekkich nie nalezy, musze sie solidnie nalatac i nakopac (o dziwnych podskokach nie wspominajac), teraz do dopiero mam problem, mam tak krotkie ze ani kok, ani francuz ani kitka, wiec robie po bokach i nad czolem takie jakby francuzy (Hilary Swank miala taka fryzure w filmie jak grala bokserke), jak wracam do domu to nie rozplatuje juz tego tylko czapka na glowe (w lecie czapka z daszkiem) i rano nastepnego dnia mycie.
|
|
#35470 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale skoro nie potrafisz to ja nic wiecej nie doradze…
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#35472 |
|
Raczkowanie
|
Hej, dawno nie zaglądałam. To już dwa tygodnie odkąd dbam o loki. Myłam odżywką a wczoraj zastosowałam pierwsze OMO, użyłam szamponu z SLSami. Już mi włosy od samych odżywek klapły, ale wczoraj znów odżyły a nawet wyglądały lepiej niż po pierwszym odżywkowym myciu
Chyba spróbuję mycia naprzemiennego raz odżywką a raz OMO.Pozdrawiam wszystkie zaKręcone
|
|
|
|
#35473 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się nauczyłam sama robić, nie wiem kiedy nawet A na moich włosach francuz to wyzwanie, sypkie to jak nie wiem, gumki zlatują, spikni wypadają, nawet tapir się sam rozplątuje :P Jak trwałą barankową miałam, to było robienie warkoczy bez gumy się trzymał ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#35474 |
|
Przyczajenie
|
obiecane zdjęcia tyłu...jak tak teraz na nie patrzę to tył wygląda źle...
dzisiaj mi się gorzej skręciły, niż wczoraj...nie patrzcie na te pozy, ciężko mi było zrobić zdjęcie tylu, nieźle się przy tym nagimnastykowałam ![]() muszę się pochwalić: dziś w pracy wszystkie dziewczyny mówiły, że szkoda że spięłam włosy, bo w falach wyglądam lepiej...dla mnie to coś nowego
|
#35475 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Uff, dwa tygodnie mnie nie było i jestem dopiero na 153 stronie.
Aniu, piękny skręt. Jeszcze zdjęcia z tak pięknym skrętem nie wstawiałaś. Ja mam. Używałam kilka razy. Efekt fajny, ale za dużo go zużywam. Nie pamiętam ile zapłaciłam, ale tani nie był. Wolę inne oleje. Cytat:
Rybiorku, ale Ci włosy urosły. Postaram się w bliżej nieokreślonym czasie uzupełnić dziennik oraz wstawić nowe zdjęcia. Dwa tygodnie byłam nad morzem. Codzienne plażowanie i praca 24 godz na dobę
|
|
|
|
|
#35476 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
|
|
#35477 | ||||||
|
|
Tak się niestety nie da
Ale jesteśmy z Tobą i zawsze pocieszymy Cytat:
![]() Cytat:
) Mnie się długość podoba...Rybiorko, dodam Twoje "tłumaczenie" do FAQ, obrobię, jeśli trzeba, i będzie cacy ![]() Praktyka czyni mistrza, a chcieć to móc. Próbowałaś chociaż? Mnie tez się wydawało, ze nie zrobię sobie dobieranego, a nie dość, ze teraz umiem, to jeszcze robię go sobie lepiej niż moja mama. Trochę praktyki i zostaje się miszczynią (sic!) ![]() Próbuj albo zmień odzywkę myjącą. Cytat:
![]() Cytat:
Dawja, dawaj! Dobrze, że już jesteś Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#35478 |
|
Strażnik Wizażu
|
Robiłam peeling wczoraj, niestety nie miałam brązowego cukru. Ciężkie zadanie, ale częściowo wykonane potem nałożyłam mix odżywkowo-olejowo-keratynowy pod folię na 1,5h. Po nocy włosy w dobrym stanie postaram się 'obfocić' po pracy i pokazać...
|
|
|
|
#35479 | |
|
Zakorzenienie
|
hm... ja jak zwykle nie widze, nadal nie moge ich zwiazac
![]() Cytat:
|
|
#35480 | |
|
|
A czego użyłaś w zastępstwie?
Cytat:
![]() Rybiorko, już jesteś w FAQ.
|
|
#35481 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie wszystko to,co juz prawie zostalo tu powiedziane ale i tak jeszcze raz wieeelkie dzieki Kochana. Ah a tak wogole,to piekne te Twoje loki,duza srednica skretu.Mnie ineteresuje jakie beda,kiedy juz urosna dluzsze i dluzsze.Piszesz,ze walczylas o nie 8 mc.Ja tez bede walczyc ,narazie jest jak jest.2 razy na 10 wychodzi cos fajnego(tz.jakies ladniejsze loki o mocniejszym skrecie) ale reszta to sianko,ew.jakies dwie ,trzy spirale ,gdzies pod spodem u nasady.No i zastanawiam sie,czy moje tez odzyja jeszcze kiedykolwiek,czy to kwestia dlugosci?Pieknie byloby miec dlugie spirale ale ja czesto watpie w to,ze to bedzie mozliwe.One chyba juz nie skreca sie tak slicznie,chyba,ze je obetne znow,na krotko a tego baaardzo nie chce.Dwa lata temu urodzilam dziecko i mam wrazenie,ze one sie wyprostowaly ale podobno ten stan kiedys mija a moze i nie Juz sama nie wiem..
Edytowane przez Basai77 Czas edycji: 2011-05-26 o 13:22 |
|
|
|
|
#35482 |
|
Zakorzenienie
|
Rybiorko - zacne tłumaczenie (zwłaszcza komentarze własne
)Zrobiłam kurację proteinową, włoski mniej gumowe. Dziękuję Eloe Zdjęć nie mam żadnych bo skalp mimo poprawy cosik jeszcze marudzi i najlepiej mu jak włosy są w supełku.
|
|
|
|
#35483 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moje po wczorajszym myciu szamponowym jakieś takie... mało mięsiste. A ponarzekam sobie dzisiaj na nie, a co! Albo nie
|
|
#35484 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny huuuraaa
Maly sukcesik ![]() Nalozylam jako maske wyprodukowana przeze mnie odzywke, nastepnie umylam, zawinelam delikatnie w koszulke na jakies 10min. Potem popsikalam moim psikadlem i wgniotlam troche serum aussie Czekalam az beda prawie suche i podsuszylam dyfuzorem (naprawde delikatnie), a nastepnie na suche juz wlosy wgniotlam palcami zel lniany. Sa duzo lepsze niz wczoraj, chociaz wciaz malo sie kreca z tylu glowy ![]() W przyszlym tygodniu planuje kupic odzywke i krem z britishcurlies, zobaczymy czy pomoga mi sie skrecic ![]() http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-225mls.html http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-250mls.html
|
#35485 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)Cytat:
![]() , mialam naprawde wiele produktow i te choc prosilam Syrenke o analizy nie wzielam bo jest wiele innych o bogatszym skladzie (ja uzywam produktow z Curl Junkie - probowalam wielu firm a i tak zawsze wracam do Curl Junkie, lubie ta firme za rewelacyjne sklady, wydajnosc produtkow, zapachy
|
|
#35486 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Lokasy, znów sobie narobiłam zaległości, ale już ogarnęłam. Tylko, że nie wszystko pamiętam, bom z lekka chora i zaraz jadę do lekarza, więc wybaczcie...
Rybiorek, KOCHAM TWOJE WŁOSY Więcej grzechów nie pamiętam, ale ściskam Was wszystkie mocno
|
|
|
|
#35487 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzieki za porade A jaki masz skret wlosa? Bo nie wszysttkie produkty sa dobre dla wszystkich wlosow. Moje latwo obciazyc i wtedy mam straki jak zmokla kura
|
|
#35488 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powrotu do zdrowka zyczy ja i wlosy ![]() Cytat:
O kosmetykach CJ moge powiedziec tak – sa przeznaczone dla wlosow wymagajacych nawilzenia, produktow jest duzo I jest w czym wybierac, kwestia ustalenia co chcesz. Sa takie z proteinami ale sa tez odzywki wolne od protein. Fakt ze ceny sa wyzsze ale poczytaj sklady, obecnie na codzien uzywam Strengthening Conditioner, zobacz jaka mam dlugosc, uzywam po myciu na cale wlosy ilosc odzywki tak ok. 2 x 5 polskie zloty, mysle ze to nie duzo a naprawde spokojnie mi starczy (dzisiaj stwierdzilam ze moge nawet mnie nalozyc), raz w tygodniu nakladam Curl Fix jako maske na 60 minut, to cudo zawsze skreca mi mocniej wlosy, ma 2 pq (chyba 7 I 10 albo 11) ale I tak raz w miesiacu oczyszczam slsem wlosy (bo Aloe Fix ma carbomer ktory przy dluzszym uzywaniu moze sie nadbudowywac) wiec nie przejmuje sie. W Curl Junkie prawie nie ma silikonow a jesli sa to sa modyfikowane (czyli latwo zmywalne). Uff…. Wiecej grzechow nie pamietam
|
|
#35489 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Oj, widać, widać i to bardzo.
Cytat:
, loki były ale dwa razy chyba miałam rozpuszczone. Pielęgnacja byle jaka i bardzo szybko. Powietrze w pokoju tak wilgotne, że nawet moja mikrofibra miała problem z wysychaniem. Zdjęcia również są, ale włosy mało widać. Jak się ogarnę pokażę co mam. Nie mam pojęcia kiedy to nastąpi. Postaram się w przyszłym tygodniu. Nie miałam na nic czasu. Sama byłam tylko w łazience i to na szybko (zero intymności ), bo trzeba było biec na posiłki, plażę, zbiórkę, dyskotekę, rozdawać leki, pieniądze i wszystko co Wam przyjdzie do głowy![]() Starsze uczennice pod koniec turnusu zorientowały się, że robię czary mary z włosami . (zasypiałam ze zmęczenia ze spinkami fryzjerskimi we włosach i rano tak właśnie je budziałam: w piżamie i spinkami). Przez kolejne dni ustawiały się kolejki i nie mogłyśmy z koleżanką nadążyć z robieniem loków . A było je z czego robić. Przychodziły również te prostowłose, też chciały mieć loki "na panią Basię" ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- Cytat:
![]() A co tam, lekcje poczekają . Dodam jedno zdjęcie, na którym moje włosy wyglądają dość dobrze jak na tamtejsze warunki. Normalnie byłabym średnio zadowolona. Jednak stosowałam minimalną pielęgnację. Szybki mycie Sanosanem, jeszcze szybsze nałożenie Alterry morelowej, joanna z miodem i żel ziaja nuno. Suszenie dyfuzorem, tylko tyle żeby nie iść z całkiem mokrymi spać, ale rano i tak bywały wilgotne jeszcze.Wcale nie było tak zimno. Na plaży strój kąpielowy, ale poza plażą trochę marzłam
Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2011-05-26 o 20:06 Powód: dodanie zdjęcia |
||
|
|
|
#35490 |
|
Strażnik Wizażu
|
Zdjęcia z wczoraj po myciu, jeszcze mokrawe
i sprzed chwili dosłownie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

Musialam zwiazac

Chyba spróbuję mycia naprzemiennego raz odżywką a raz OMO.

Dobrze, że już jesteś