Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1183 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-25, 14:04   #35461
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VII

Cytat:
Napisane przez Shameer Pokaż wiadomość
Eloe o ile dobrze pamiętam to kiedyś ktoś tutaj na forum pisał, że podobno tak się dzieje dlatego, że skalp jest przetłuszczony i włosy tak jakby wyślizgują się z mieszków... ale czy to jest naprawdę możliwe...
Raczej mało realne

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
generalnie roznica pomiedzy dawnym myciem codziennie i myciem codziennym CG to stan wlosow, kiedys mylam codziennie slsem wiec byly wysuszone, teraz sa poprostu piekne, nawilzone i gladkie
I moim zdaniem tu jest pies pogrzebany
Cytat:
Wedlug mnie tu nie chodzi o uzaleznienie a potrzeby wlosow
Dokładnie tak
Cytat:
dodatkowo nalezy pamietac ze krecone wlosy sa delikatne i niestety latwe do obciazenia nie tylko przez produkty, ja np nie moge nosic dlugo spietych wlosow bo choc mi nie wypadaja od tego, to poprostu bola mnie cebulki, smieszne? coz, prawdziwe
Ani trochę nieśmieszne. Mam identycznie. Dziś podpięte od rana i już mnie diabły ciągną
Cytat:
podsumowywujac: trzeba czasu, cierpliwosci aby zobaczyc efekty, wlosy niestety na koncu pokazuja ze sa zadowolone
Nic dodać nic ująć

---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
a nastepnie kawa
ale co konkretnie?
Cytat:
Przy samym koncu podsuszylam dyfuzorem
Jaki nawiew?
Cytat:
Wlosy mam jakbym dopiero z luzka wstala, a nastepnie wyszla na mocny wiatr. W zyciu bym sie tak ludziom nie pokazala Loki potargane, czesc fale, czesc proste z lokowym zakonczeniem, ogolnie nielad na glowie Musialam zwiazac
To mi wygląda na rozdmuchane włosy.
Cytat:
Jak nic specjalnego nie robilam z wlosami tylko po umyciu dawalam pianke, nastepnie serum z silikonami, a po wysuszeniu jeszcze krem z silikonami, moje loczki byly super (co mozecie zobaczyc na zdjeciach slubnych). Utrwalilam lakierem i nawet na drugi dzien sie trzymaly.
Tak, tak. Większość z nas ma chwile zwątpienia.
Błędy popełnić łatwo, a pielęgnacja to ciągła nauka.
Stawiałbym raczej an to, że włosy poddają się temu, co z nimi robisz. Czyli już bliżej niż dalej.
I jeszcze jedno - rezygnacja z silikonów to Twój wybór, więc jeśli Twoje włosy ich pragną, potrzebują, to czemu im je zabierasz?

Czasem też wpadałam w podobne dołki, ale dziś wiem, ze moje włosy radzą sobie bardzo dobrze i bez silikonów, które potrafią je bardzo obciążyć. Jednak moje włosy, to tylko moje włosy, nie muszą być takie jak Twoje czy kogokolwiek innego.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 14:06   #35462
Rybiorek
Zakorzenienie

Dziewczyny na szybko macie te 15 punktow jak walczyc z frizzem, jestem w pracy wiec tlumaczylam szybko, glowne mysli, jak ktos bedzie chcial poprawic moze to wykorzystac (w nawiasach sa moje komentarze)

1. Dobre ciecie – podcinaj koncowki co 6-8 tygodni , nie obcinaj wlosow za krotko gdyz w duzej wilgotnosci skrecenie moze byc problemem (ale to tyczy sie raczej afro i lokow 3c)

2. Nie uzywaj szamponu codziennie – 4 mycia tygodniowo to max, pozostale dni poprostu splucz wlosy woda i dzialaj z odzywka

3. Uzywaj duzo odzywki, nawilzenie = szczesliwe loki, nigdy nie pomijaj uzywania odzywki, nie uzywaj produktow 2 w 1 (szampon i odzywka w jednym), po myciu odcisnij wode z wlosow, naloz odzywke i potrzymaj 2 minuty, splucz. 1 raz w tygodniu uzywaj masek aby opanowac frizz (ja tak robie)

4. Ostatnie plukanie rob zimna woda, jaka mozesz zniesc, nie uzywaj juz grzebienia po takim plukaniu

5. Unikaj standardowych recznikow, uzywaj z mikrofibry, nigdy nie wycieraj wlosow pocierajac je,pochyl sie i delikatnie odciskaj wode w recznik

6. Pozwol wlosow wysychac naturalnie albo uzywaj dyfuzora, ewentualnie suszarki kaptura

7. Wczesuj odzywke we wlosy uzywaja grzebienia z szerokim rozstawem (po myciu)

8. Absolutnie nie uzywaj szczotki – tylko palce albo grzebien z szerokim rozstawem, szczotkowanie mokrych wlosow lamie je, szotkowanie suchych to najwiekszy grzech.

9. Nie dotykaj swoich wlosow gdy schna i potem w ciagu dnia, im wiecej dotykasz tym wiekszy puch sie pojawia, jesli potrzebujesz odswiezenia mozesz w ciagu dnia nawilzyc loki i potem kazdego owinac wokol palca aby odswiezyc skret.

10. Dobry pomyslem jest uzywanie odpowiednich pomad jako odswiezenie w ciagu dnia – nalezy wziac odrobine i rozetrzec w dloniach a nastepnie delikatnie naniesc na wlosy, niektore pomady walcza z puchem i pomagaja okielznac fryzure, pomady nie czynia wlosow twardych (tak samo moze sluzyc olej kokosowy)

11. Nakladaj produkty stylizacyjne na mokre wlosy, najpierw odzywka bez splukiwania potem serum/zel. (ale to dziewczyny to indywidualne sprawa, ja nakladam na wlosy wilgotne, wode odciskam w koszulke, potem koszulke trzymam jeszcze 5 minut jak turban i na takie wlosy daje zel)

12. Unikaj nadmiaru uzywek jak nikotyna, alcohol i kofeina, chemicznych inwazji na wlosach (trwala, farbowanie, rozjasnianie), ograniczaj wysoce przetworzona zywnosc, to wszystko moze sie przyczynic do powstania lub powiekszenia frizzu (no to juz wyszlo gdzie to czytalam Eloe)

13. Uzywaj szamponu z filtrem slonecznym (hm..... ja bym postawila na koncowy product z filtrem)

14. Spij na poduszce obleczonej w satyne, (pomoze to zminimalizowac frizz po nocy

15. Staraj sie ograniczyc uzywanie goraca przy stylizacji – prostownica, szuszarka, podgrzewane walki, jesli musisz uzyc prostownicy lub suszarki z goracym powietrzem, naloz najpierw na wlosy serum silikonowe aby ograniczyc uszkodzenia.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 14:12   #35463
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

ale co konkretnie?
plukanka z kawy

Cytat:
Jaki nawiew?
Taki jak zawszen najmniejszy letni

Cytat:
To mi wygląda na rozdmuchane włosy.
Tylko ze jak zrobie identyczne ale uzyje pianki i serum z silikonami to loczki sa male i ladne

Cytat:
Tak, tak. Większość z nas ma chwile zwątpienia.
Błędy popełnić łatwo, a pielęgnacja to ciągła nauka.
Stawiałbym raczej an to, że włosy poddają się temu, co z nimi robisz. Czyli już bliżej niż dalej.
I jeszcze jedno - rezygnacja z silikonów to Twój wybór, więc jeśli Twoje włosy ich pragną, potrzebują, to czemu im je zabierasz?
Chcialam zrezygnowac z silikonow bo nie uzywam szamponu z sls, ale ide zaraz do sklepu i poszukam czegos z tymi lagodniejszymi silikonami. Juz sobie liste wydrukowalam

Cytat:
Czasem też wpadałam w podobne dołki, ale dziś wiem, ze moje włosy radzą sobie bardzo dobrze i bez silikonów, które potrafią je bardzo obciążyć. Jednak moje włosy, to tylko moje włosy, nie muszą być takie jak Twoje czy kogokolwiek innego.
Ja tego dola mam za kazdym razem jak wstaje rano z lozka.
Gdybym chociaz mogla prostowac wlosy, ale nie, po prostowoniu to mam tylko jakies piorka, ze tez mnie natura gestymi nie obdarowala

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 14:18   #35464
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiecie co jestem zniechecona ta metoda CG.
Umylam dzisiaj wloski lagodnym szamponem, nalozylam wczesniej moja zrobiona odzywke, potem zel lniany trzymalam i splukalam, a nastepnie kawa. na koniec popsikalam moim psikadlem i czekalam az wyschna. Przy samym koncu podsuszylam dyfuzorem i....

Wlosy mam jakbym dopiero z luzka wstala, a nastepnie wyszla na mocny wiatr. W zyciu bym sie tak ludziom nie pokazala Loki potargane, czesc fale, czesc proste z lokowym zakonczeniem, ogolnie nielad na glowie Musialam zwiazac

Jak nic specjalnego nie robilam z wlosami tylko po umyciu dawalam pianke, nastepnie serum z silikonami, a po wysuszeniu jeszcze krem z silikonami, moje loczki byly super (co mozecie zobaczyc na zdjeciach slubnych). Utrwalilam lakierem i nawet na drugi dzien sie trzymaly.

Nic juz z tego nie rozumiem, wyglada na to ze wlosy mi sie mega kreca tylko po utrwaleniu silikonami.
moim wlosom zajelo 8 miesiecy aby znow sie krecily jak daaaawno temu, w tygodniu tez susze dyfuzorem i absolutnie nie mam rozdmuchanych ani nie mam frizzu, malo tego wlosy potrafia przetrwac irlandzki wiatr polaczony z ulewa (mialam tak w poniedzialek, Obama przyjechal do Dublina i poblokowali drogi, musialam zasuwac na piechote do roboty, parasol sie skladal co chwila bo wialo na potege, w pracy pojawilam sie zmoczona jak kura ale sie powstrzymalam i nie dotykalam wlosow az nie wyschly, potem troche ugniotlam bo jak wyschly to byly sztywne od zelu (wczesniej w domu odgniotlam zel po wysuszeniu dyfuzorem) i mialam ladne loczki

nie uzywam silikonow, jedyny grzech to pq-7 pod koniec skladu odzywki ds oraz pq-7 i 10 w masce proteinowej w polowie skladu, ale zalamania mialam i przyznaje nawet poszlam raz do Bootsa po cos z silikonami ale choc efekt byl to sie nie rowna temu co mam teraz

Eloe
ma racje, jesli uwazasz ze nie mozesz obyc sie bez silikonow to je uzywaj, ale pamietaj o oczyszczaniu i nawilzaniu, jesli chcesz zdrowych wlosow ktore nie beda potrzebowac silikonow - przygotouj sie na ciezka i dluga walke, pamietaj ze wlosy rosna wolno i nie da sie w ciagu nocy miec na glowie zdrowych ktore wczesniej latami byly katowane

trzymam kciuki za jakakolwiek decyzje podejmiesz w koncu to Tobie maja loki sluzyc a nie odwrotnie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-25, 14:24   #35465
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
trzymam kciuki za jakakolwiek decyzje podejmiesz w koncu to Tobie maja loki sluzyc a nie odwrotnie
Dzieki dziewczyny za pocieszenie

Brak mi tylko tej cierpliwosci, zawsze chce efekt natychmiastowy

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-25, 14:28   #35466
evelyn13
Przyczajenie

GG do evelyn13

Cytat:

Chcialam zrezygnowac z silikonow bo nie uzywam szamponu z sls, ale ide zaraz do sklepu i poszukam czegos z tymi lagodniejszymi silikonami. Juz sobie liste wydrukowalam

Ja tego dola mam za kazdym razem jak wstaje rano z lozka.
Gdybym chociaz mogla prostowac wlosy, ale nie, po prostowoniu to mam tylko jakies piorka, ze tez mnie natura gestymi nie obdarowala
Ja na razie też często mam takiego doła, ale widzę że im włosy zdrowsze tym lepiej się trzymają. Od siebie polecam nakładanie produktów na bardzo mokre włosy. Odżywkę b/s nakładam na ociekające, natomiast żel zaraz po odciśnięciu nadmiaru tej odżywki. Jak zawinę włosy w ręcznik, nawet z mikrofibry i choćby na chwilę, to nie mam fal, a jedynie ich namiastkę...

Co do silikonów, ja używam lekkich w odżywkach b/s i sobie chwalę. Musisz wyczuć co twoim włosom odpowiada...

Dbam o siebie

Kooooocham smooth jazz
evelyn13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 15:15   #35467
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Dzieki dziewczyny za pocieszenie

Wiem i rozumiem, tez tak mialam, a doly to mialam takie ze i kot mnie obchodzil z daleka

Cytat:
Napisane przez evelyn13 Pokaż wiadomość
Ja na razie też często mam takiego doła, ale widzę że im włosy zdrowsze tym lepiej się trzymają. Od siebie polecam nakładanie produktów na bardzo mokre włosy. Odżywkę b/s nakładam na ociekające, natomiast żel zaraz po odciśnięciu nadmiaru tej odżywki. Jak zawinę włosy w ręcznik, nawet z mikrofibry i choćby na chwilę, to nie mam fal, a jedynie ich namiastkę...

Co do silikonów, ja używam lekkich w odżywkach b/s i sobie chwalę. Musisz wyczuć co twoim włosom odpowiada...
Dziewczyny pamietajcie ze wszystko co zwiazane z pielegnacja wlosow jest sprawa indywidualna, kolezance ten sposob odpowiada ale tylko przypominam ze ja nakladam zel na wlosy ktore sa wilgotne, wode odciskam w koszulke (odzywke ds splukuje cala i nie nakladam juz bs, moje wlosy jej nie potrzebuja), tak przypominam bo nie chce zeby ktoras z Was pomyslala ze jest cos nie tak z jej wlosami bo nie reaguja na jeden czy drugi sposob, jak trzeba to trzeci i czwarty trzeba znalezc.

Niestety ale zeby znalezc wlasciwa pielegnacje trzeba czasu, testowania roznych zestawow i przede wszystkich zdrowych wlosow.

Zalaczam moje dzisiejsze lokasy (mycie odzywka, potem odzywka ds na 2 minuty, koszulka i na wilgotne zel, potem dyfuzor)
I tak mam teraz codziennie jedynie dlugosc nadal okropna bo musialam podcinac aby pozbyc sie wszystkiego co chemiczne ale za rok bedzie lepiej
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 25 maja 11 sro.jpg (37,2 KB, 83 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-25, 16:08   #35468
nusia114
Zadomowienie

Rybiorek masz tak cudowne włoski, że nie mogę się napatrzeć też chcę takie!

A ja musiałam dziś związać włosy, bo dziś wf... Są mocno ściągnięte w koczka. Ubolewan nad tym, że je w ten sposób katuję, ale nie mogę ich nie związać, czy związać lżej, bo się nie trzymają, a na wf''ie muszą
Niestety, ale w każdą środę i czwartek muszą być katowane przez gumkę

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 16:34   #35469
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Rybiorek masz tak cudowne włoski, że nie mogę się napatrzeć też chcę takie!

A ja musiałam dziś związać włosy, bo dziś wf... Są mocno ściągnięte w koczka. Ubolewan nad tym, że je w ten sposób katuję, ale nie mogę ich nie związać, czy związać lżej, bo się nie trzymają, a na wf''ie muszą
Niestety, ale w każdą środę i czwartek muszą być katowane przez gumkę
Kochana bluznisz bo sama masz przepiekne wlosy ale dziekuje za komplement, ciezko pracowalam zeby wreszcie przy minimum pielegnacyjnym takie byly (tylko ze u mnie to wypadowa zarowno kosmetykow, jaki odpowiedniego odzywiania I zakonczenia przygod z farbami chemicznymi, teraz stosuje czysta henne)

Sluchaj, ja jak chodzilam na treningi z dlugimi wlosami to robilam francuza ale nie takiego rownego tylko palcami oddzielalam kosmyki I zaplatalam, na koncu warkocza gumka bez metalowego laczenia, wytrzymywal a chodze na kombat ktory do lekkich nie nalezy, musze sie solidnie nalatac i nakopac (o dziwnych podskokach nie wspominajac), teraz do dopiero mam problem, mam tak krotkie ze ani kok, ani francuz ani kitka, wiec robie po bokach i nad czolem takie jakby francuzy (Hilary Swank miala taka fryzure w filmie jak grala bokserke), jak wracam do domu to nie rozplatuje juz tego tylko czapka na glowe (w lecie czapka z daszkiem) i rano nastepnego dnia mycie.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-25, 17:50   #35470
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Kochana bluznisz bo sama masz przepiekne wlosy ale dziekuje za komplement, ciezko pracowalam zeby wreszcie przy minimum pielegnacyjnym takie byly (tylko ze u mnie to wypadowa zarowno kosmetykow, jaki odpowiedniego odzywiania I zakonczenia przygod z farbami chemicznymi, teraz stosuje czysta henne)

Sluchaj, ja jak chodzilam na treningi z dlugimi wlosami to robilam francuza ale nie takiego rownego tylko palcami oddzielalam kosmyki I zaplatalam, na koncu warkocza gumka bez metalowego laczenia, wytrzymywal a chodze na kombat ktory do lekkich nie nalezy, musze sie solidnie nalatac i nakopac (o dziwnych podskokach nie wspominajac), teraz do dopiero mam problem, mam tak krotkie ze ani kok, ani francuz ani kitka, wiec robie po bokach i nad czolem takie jakby francuzy (Hilary Swank miala taka fryzure w filmie jak grala bokserke), jak wracam do domu to nie rozplatuje juz tego tylko czapka na glowe (w lecie czapka z daszkiem) i rano nastepnego dnia mycie.
Z tym, że ja nie zrobię sobie sama dobieranego warkocza, nie umiem, a poza tym mam naprawdę dużo włosów, pamiętam jak mama mi kiedyś robiła jak byłam w podstawówce, to schodziło jej się długo żeby go zrobić, a co dopiero jak ja miałabym sobie sama zrobić, no dla mnie to nierealne

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 18:13   #35471
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Z tym, że ja nie zrobię sobie sama dobieranego warkocza, nie umiem, a poza tym mam naprawdę dużo włosów, pamiętam jak mama mi kiedyś robiła jak byłam w podstawówce, to schodziło jej się długo żeby go zrobić, a co dopiero jak ja miałabym sobie sama zrobić, no dla mnie to nierealne
Kazde upiecie potrzebuje troche czasu, moja mama robila mi kucyki albo warkoczyki do III kl. Podstawowki, ale choc nie mam takich wlosow jak Ty to tez zajmowalo czas no I mama przeprowadzila ze mna w koncu powazna rozmowe – albo sie naucze robic sama kucyki I warkoczyki albo tniemy (mialam dlugosc do lopatek), wobec takiej alternatywy nie mialam wyboru, przez jakis czas wygladalam jak z listow gonczych (mam nawet fotke bo akurat byly zdjecia w szkole I mama sobie potem w brode plula ze mnie nie uczesala) ale sie nauczylam, nawet klosa I korone potrafie sobie sama zrobic

Ale skoro nie potrafisz to ja nic wiecej nie doradze…
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-25, 18:34   #35472
doti8
Raczkowanie

Hej, dawno nie zaglądałam. To już dwa tygodnie odkąd dbam o loki. Myłam odżywką a wczoraj zastosowałam pierwsze OMO, użyłam szamponu z SLSami. Już mi włosy od samych odżywek klapły, ale wczoraj znów odżyły a nawet wyglądały lepiej niż po pierwszym odżywkowym myciu Chyba spróbuję mycia naprzemiennego raz odżywką a raz OMO.
Pozdrawiam wszystkie zaKręcone
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 18:45   #35473
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Zrób dwa, z boku łatwiej niż z tyłu. Rób luźny z dużych "kawałków". Ćwicz i w końcu coś wyjdzie
Ja się nauczyłam sama robić, nie wiem kiedy nawet A na moich włosach francuz to wyzwanie, sypkie to jak nie wiem, gumki zlatują, spikni wypadają, nawet tapir się sam rozplątuje :P Jak trwałą barankową miałam, to było robienie warkoczy bez gumy się trzymał
Cytat:
Jak z listów gończych

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 20:29   #35474
evelyn13
Przyczajenie

GG do evelyn13

obiecane zdjęcia tyłu...jak tak teraz na nie patrzę to tył wygląda źle... dzisiaj mi się gorzej skręciły, niż wczoraj...

nie patrzcie na te pozy, ciężko mi było zrobić zdjęcie tylu, nieźle się przy tym nagimnastykowałam

muszę się pochwalić: dziś w pracy wszystkie dziewczyny mówiły, że szkoda że spięłam włosy, bo w falach wyglądam lepiej...dla mnie to coś nowego
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (40,4 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (27,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdj_cia_.jpg (38,4 KB, 56 załadowań)

Dbam o siebie

Kooooocham smooth jazz
evelyn13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 20:42   #35475
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Uff, dwa tygodnie mnie nie było i jestem dopiero na 153 stronie.

Aniu, piękny skręt. Jeszcze zdjęcia z tak pięknym skrętem nie wstawiałaś.

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość
Czy tylko ja się bawiłam olejem sezamowym?
Ja mam. Używałam kilka razy. Efekt fajny, ale za dużo go zużywam. Nie pamiętam ile zapłaciłam, ale tani nie był. Wolę inne oleje.

Cytat:
Teraz jak juz wlosy calkiem wyschly to musze przyznac, ze nie jest tak tragicznie po myciu OM bez ostatniego O
Bardzo mi się podoba.

Rybiorku, ale Ci włosy urosły.

Postaram się w bliżej nieokreślonym czasie uzupełnić dziennik oraz wstawić nowe zdjęcia.

Dwa tygodnie byłam nad morzem. Codzienne plażowanie i praca 24 godz na dobę

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-25, 23:29   #35476
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
Rycynkę a najlepiej ekstrakt z ZSK (tak polecam, bo u mnie się fajnie spisuje).
Jeśli dodam rycyny to czy mogę ten specyfik stosować codziennie np.wieczorem? mam obawy, że włosy będą tłuste właśnie po rycynie, w tej chwili nie mogę sobie pozwolić nawet na małe zakupy z ZSK, ale w póżniejszym czasie myślę,że nabędę ten ekstrakt, póki co to mam pokrzywę, rycynę, żel aloesowy.

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Teraz jak juz wlosy calkiem wyschly to musze przyznac, ze nie jest tak tragicznie po myciu OM bez ostatniego O
Ale zeby utrwalic to niestety potrzebuje zelu, kremu jakiegos czy lakieru bo i naczej troche wiatru i dotykania i po loczkach

Ps. troche jednak sie pusza
Dla mnie wyglądają jakbyś miała mocny skręt, nigdy bym nie pomyślała że mogą się rozwalić
Stary 2011-05-26, 10:40   #35477
Eloe77

Cytat:
Tak się niestety nie da
Ale jesteśmy z Tobą i zawsze pocieszymy

Cytat:
Wiem i rozumiem, tez tak mialam, a doly to mialam takie ze i kot mnie obchodzil z daleka
Nie krzywdzimy kota tylko:
Cytat:
Zalaczam moje dzisiejsze lokasy
Co tu kryć - jest bosko (jak zawsze ) Mnie się długość podoba...
Rybiorko, dodam Twoje "tłumaczenie" do FAQ, obrobię, jeśli trzeba, i będzie cacy

Cytat:
Z tym, że ja nie zrobię sobie sama dobieranego warkocza, nie umiem
Praktyka czyni mistrza, a chcieć to móc. Próbowałaś chociaż? Mnie tez się wydawało, ze nie zrobię sobie dobieranego, a nie dość, ze teraz umiem, to jeszcze robię go sobie lepiej niż moja mama. Trochę praktyki i zostaje się miszczynią (sic!)

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Chyba spróbuję mycia naprzemiennego raz odżywką a raz OMO.
Próbuj albo zmień odzywkę myjącą.

Cytat:
Napisane przez evelyn13 Pokaż wiadomość
obiecane zdjęcia tyłu...jak tak teraz na nie patrzę to tył wygląda źle... .
Lekkie cieniowanie by się przydało. Ale z długości nie tniemy
Cytat:
muszę się pochwalić: dziś w pracy wszystkie dziewczyny mówiły, że szkoda że spięłam włosy, bo w falach wyglądam lepiej...dla mnie to coś nowego

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Uff, dwa tygodnie mnie nie było i jestem dopiero na 153 stronie.
Dawja, dawaj! Dobrze, że już jesteś
Cytat:
Postaram się w bliżej nieokreślonym czasie uzupełnić dziennik oraz wstawić nowe zdjęcia.
Cudownie! Dawno nie było nowych wpisów w dzienniku

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
Jeśli dodam rycyny to czy mogę ten specyfik stosować codziennie np.wieczorem? mam obawy, że włosy będą tłuste właśnie po rycynie, w tej chwili nie mogę sobie pozwolić nawet na małe zakupy z ZSK, ale w póżniejszym czasie myślę,że nabędę ten ekstrakt, póki co to mam pokrzywę, rycynę, żel aloesowy.
Zależy ile rycyny dodasz. Niewielkie ilości nie powinny tłuścić, poza tym masz to wcierać w skalp, a nie pryskać na włosy, więc prawidłowa aplikacja winna zapobiec temu, czego się boisz.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-26, 10:54   #35478
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Dawaj, dawaj!
padłam po tej emocie...
Robiłam peeling wczoraj, niestety nie miałam brązowego cukru. Ciężkie zadanie, ale częściowo wykonane potem nałożyłam mix odżywkowo-olejowo-keratynowy pod folię na 1,5h. Po nocy włosy w dobrym stanie postaram się 'obfocić' po pracy i pokazać...

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 11:55   #35479
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość

Rybiorku, ale Ci włosy urosły.
hm... ja jak zwykle nie widze, nadal nie moge ich zwiazac

Cytat:

Dwa tygodnie byłam nad morzem. Codzienne plażowanie i praca 24 godz na dobę
czyli mamy opalenizne i piekne loki, fotki prosimy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-26, 12:53   #35480
Eloe77

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Robiłam peeling wczoraj, niestety nie miałam brązowego cukru
A czego użyłaś w zastępstwie?
Cytat:
postaram się 'obfocić' po pracy i pokazać...
Czekamy

Rybiorko, już jesteś w FAQ.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-26, 13:11   #35481
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny na szybko macie te 15 punktow jak walczyc z frizzem, jestem w pracy wiec tlumaczylam szybko, glowne mysli, jak ktos bedzie chcial poprawic moze to wykorzystac (w nawiasach sa moje komentarze)

1. Dobre ciecie – podcinaj koncowki co 6-8 tygodni , nie obcinaj wlosow za krotko gdyz w duzej wilgotnosci skrecenie moze byc problemem (ale to tyczy sie raczej afro i lokow 3c)

2. Nie uzywaj szamponu codziennie – 4 mycia tygodniowo to max, pozostale dni poprostu splucz wlosy woda i dzialaj z odzywka

3. Uzywaj duzo odzywki, nawilzenie = szczesliwe loki, nigdy nie pomijaj uzywania odzywki, nie uzywaj produktow 2 w 1 (szampon i odzywka w jednym), po myciu odcisnij wode z wlosow, naloz odzywke i potrzymaj 2 minuty, splucz. 1 raz w tygodniu uzywaj masek aby opanowac frizz (ja tak robie)

4. Ostatnie plukanie rob zimna woda, jaka mozesz zniesc, nie uzywaj juz grzebienia po takim plukaniu

5. Unikaj standardowych recznikow, uzywaj z mikrofibry, nigdy nie wycieraj wlosow pocierajac je,pochyl sie i delikatnie odciskaj wode w recznik

6. Pozwol wlosow wysychac naturalnie albo uzywaj dyfuzora, ewentualnie suszarki kaptura

7. Wczesuj odzywke we wlosy uzywaja grzebienia z szerokim rozstawem (po myciu)

8. Absolutnie nie uzywaj szczotki – tylko palce albo grzebien z szerokim rozstawem, szczotkowanie mokrych wlosow lamie je, szotkowanie suchych to najwiekszy grzech.

9. Nie dotykaj swoich wlosow gdy schna i potem w ciagu dnia, im wiecej dotykasz tym wiekszy puch sie pojawia, jesli potrzebujesz odswiezenia mozesz w ciagu dnia nawilzyc loki i potem kazdego owinac wokol palca aby odswiezyc skret.

10. Dobry pomyslem jest uzywanie odpowiednich pomad jako odswiezenie w ciagu dnia – nalezy wziac odrobine i rozetrzec w dloniach a nastepnie delikatnie naniesc na wlosy, niektore pomady walcza z puchem i pomagaja okielznac fryzure, pomady nie czynia wlosow twardych (tak samo moze sluzyc olej kokosowy)

11. Nakladaj produkty stylizacyjne na mokre wlosy, najpierw odzywka bez splukiwania potem serum/zel. (ale to dziewczyny to indywidualne sprawa, ja nakladam na wlosy wilgotne, wode odciskam w koszulke, potem koszulke trzymam jeszcze 5 minut jak turban i na takie wlosy daje zel)

12. Unikaj nadmiaru uzywek jak nikotyna, alcohol i kofeina, chemicznych inwazji na wlosach (trwala, farbowanie, rozjasnianie), ograniczaj wysoce przetworzona zywnosc, to wszystko moze sie przyczynic do powstania lub powiekszenia frizzu (no to juz wyszlo gdzie to czytalam Eloe)

13. Uzywaj szamponu z filtrem slonecznym (hm..... ja bym postawila na koncowy product z filtrem)

14. Spij na poduszce obleczonej w satyne, (pomoze to zminimalizowac frizz po nocy

15. Staraj sie ograniczyc uzywanie goraca przy stylizacji – prostownica, szuszarka, podgrzewane walki, jesli musisz uzyc prostownicy lub suszarki z goracym powietrzem, naloz najpierw na wlosy serum silikonowe aby ograniczyc uszkodzenia.

W sumie wszystko to,co juz prawie zostalo tu powiedziane ale i tak jeszcze raz wieeelkie dzieki Kochana.

Ah a tak wogole,to piekne te Twoje loki,duza srednica skretu.Mnie ineteresuje jakie beda,kiedy juz urosna dluzsze i dluzsze.Piszesz,ze walczylas o nie 8 mc.Ja tez bede walczyc ,narazie jest jak jest.2 razy na 10 wychodzi cos fajnego(tz.jakies ladniejsze loki o mocniejszym skrecie) ale reszta to sianko,ew.jakies dwie ,trzy spirale ,gdzies pod spodem u nasady.No i zastanawiam sie,czy moje tez odzyja jeszcze kiedykolwiek,czy to kwestia dlugosci?Pieknie byloby miec dlugie spirale ale ja czesto watpie w to,ze to bedzie mozliwe.One chyba juz nie skreca sie tak slicznie,chyba,ze je obetne znow,na krotko a tego baaardzo nie chce.Dwa lata temu urodzilam dziecko i mam wrazenie,ze one sie wyprostowaly ale podobno ten stan kiedys mija a moze i nieJuz sama nie wiem..

Edytowane przez Basai77
Czas edycji: 2011-05-26 o 13:22
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 13:18   #35482
AjriszMarta
Zakorzenienie

Rybiorko - zacne tłumaczenie (zwłaszcza komentarze własne )

Zrobiłam kurację proteinową, włoski mniej gumowe. Dziękuję Eloe Zdjęć nie mam żadnych bo skalp mimo poprawy cosik jeszcze marudzi i najlepiej mu jak włosy są w supełku.

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 13:33   #35483
Eloe77

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
No i zastanawiam sie,czy moje tez odzyja jeszcze kiedykolwiek,czy to kwestia dlugosci?Pieknie byloby miec dlugie spirale ale ja czesto watpie w to,ze to bedzie mozliwe.One chyba juz nie skreca sie tak slicznie,chyba,ze je obetne znow,na krotko a tego baaardzo nie chce.Dwa lata temu urodzilam dziecko i mam wrazenie,ze one sie wyprostowaly ale podobno ten stan kiedys mija a moze i nieJuz sama nie wiem..
Na pewno odżyją. Daj i im i sobie nieco czasu. Czasem trzeba go więcej, czasem mniej. U Ciebie organizm wraca powoli do stanu sprzed ciąży, więc sprawa się nieco komplikuje. Nie oznacza to jednak, ze jest beznadziejna. Przeciwnie!Moim zdaniem wszystko jest na dobrej drodze, by loczki i spiralki miały się doskonale.

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Zrobiłam kurację proteinową, włoski mniej gumowe. Dziękuję Eloe Zdjęć nie mam żadnych bo skalp mimo poprawy cosik jeszcze marudzi i najlepiej mu jak włosy są w supełku.
szkoda, że nie będzie zdjęć

Moje po wczorajszym myciu szamponowym jakieś takie... mało mięsiste. A ponarzekam sobie dzisiaj na nie, a co!

Albo nie

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-05-26, 14:01   #35484
Bryzejda
Raczkowanie

Dziewczyny huuuraaa
Maly sukcesik
Nalozylam jako maske wyprodukowana przeze mnie odzywke, nastepnie umylam, zawinelam delikatnie w koszulke na jakies 10min. Potem popsikalam moim psikadlem i wgniotlam troche serum aussie
Czekalam az beda prawie suche i podsuszylam dyfuzorem (naprawde delikatnie), a nastepnie na suche juz wlosy wgniotlam palcami zel lniany.
Sa duzo lepsze niz wczoraj, chociaz wciaz malo sie kreca z tylu glowy
W przyszlym tygodniu planuje kupic odzywke i krem z britishcurlies, zobaczymy czy pomoga mi sie skrecic

http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-225mls.html
http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-250mls.html

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-26, 15:07   #35485
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Rybiorko, już jesteś w FAQ.
zauwazylam rano

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość

W sumie wszystko to,co juz prawie zostalo tu powiedziane ale i tak jeszcze raz wieeelkie dzieki Kochana.

Cytat:
Ah a tak wogole,to piekne te Twoje loki,duza srednica skretu.
jakos mi tak dziwnie wychodzi co bym nie zrobila, czy dyfuzor czy schniecie samodzielne

Cytat:

Mnie ineteresuje jakie beda,kiedy juz urosna dluzsze i dluzsze.Piszesz,ze walczylas o nie 8 mc.Ja tez bede walczyc ,narazie jest jak jest.2 razy na 10 wychodzi cos fajnego(tz.jakies ladniejsze loki o mocniejszym skrecie) ale reszta to sianko,ew.jakies dwie ,trzy spirale ,gdzies pod spodem u nasady.No i zastanawiam sie,czy moje tez odzyja jeszcze kiedykolwiek,czy to kwestia dlugosci?Pieknie byloby miec dlugie spirale ale ja czesto watpie w to,ze to bedzie mozliwe.One chyba juz nie skreca sie tak slicznie,chyba,ze je obetne znow,na krotko a tego baaardzo nie chce.Dwa lata temu urodzilam dziecko i mam wrazenie,ze one sie wyprostowaly ale podobno ten stan kiedys mija a moze i nieJuz sama nie wiem..
jak Eloe pisze, daj mi czas

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Rybiorko - zacne tłumaczenie (zwłaszcza komentarze własne )
(moze nie sa tak madre jak Eloe ale mam nadzieje ze pomoga)

Cytat:
Dziewczyny huuuraaa
Maly sukcesik
Nalozylam jako maske wyprodukowana przeze mnie odzywke, nastepnie umylam, zawinelam delikatnie w koszulke na jakies 10min. Potem popsikalam moim psikadlem i wgniotlam troche serum aussie
Czekalam az beda prawie suche i podsuszylam dyfuzorem (naprawde delikatnie), a nastepnie na suche juz wlosy wgniotlam palcami zel lniany.
Sa duzo lepsze niz wczoraj, chociaz wciaz malo sie kreca z tylu glowy
W przyszlym tygodniu planuje kupic odzywke i krem z britishcurlies, zobaczymy czy pomoga mi sie skrecic

http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-225mls.html
http://www.britishcurlies.co.uk/stor...er-250mls.html
a moge wiedziec czemu te? ja jestem specjalistka od BC, mialam naprawde wiele produktow i te choc prosilam Syrenke o analizy nie wzielam bo jest wiele innych o bogatszym skladzie (ja uzywam produktow z Curl Junkie - probowalam wielu firm a i tak zawsze wracam do Curl Junkie, lubie ta firme za rewelacyjne sklady, wydajnosc produtkow, zapachy, ceny moze juz nie ale za dobre skladniki trzeba zaplacic)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-26, 15:18   #35486
agatron77
Raczkowanie

Cześć Lokasy, znów sobie narobiłam zaległości, ale już ogarnęłam. Tylko, że nie wszystko pamiętam, bom z lekka chora i zaraz jadę do lekarza, więc wybaczcie...

Rybiorek, KOCHAM TWOJE WŁOSY : love:

Więcej grzechów nie pamiętam, ale ściskam Was wszystkie mocno
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 15:20   #35487
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:

a moge wiedziec czemu te? ja jestem specjalistka od BC, mialam naprawde wiele produktow i te choc prosilam Syrenke o analizy nie wzielam bo jest wiele innych o bogatszym skladzie (ja uzywam produktow z Curl Junkie - probowalam wielu firm a i tak zawsze wracam do Curl Junkie, lubie ta firme za rewelacyjne sklady, wydajnosc produtkow, zapachy, ceny moze juz nie ale za dobre skladniki trzeba zaplacic)
Coz chyba skusila mnie cena jednak. Ale zobacze tez curl junki i porownam.
Dzieki za porade
A jaki masz skret wlosa? Bo nie wszysttkie produkty sa dobre dla wszystkich wlosow. Moje latwo obciazyc i wtedy mam straki jak zmokla kura

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Stary 2011-05-26, 15:52   #35488
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Cześć Lokasy, znów sobie narobiłam zaległości, ale już ogarnęłam. Tylko, że nie wszystko pamiętam, bom z lekka chora i zaraz jadę do lekarza, więc wybaczcie...

Rybiorek, KOCHAM TWOJE WŁOSY : love:

Więcej grzechów nie pamiętam, ale ściskam Was wszystkie mocno
przekazalam wlosom, zarumienily sie

Powrotu do zdrowka zyczy ja i wlosy

Cytat:
Coz chyba skusila mnie cena jednak. Ale zobacze tez curl junki i porownam.
Dzieki za porade
A jaki masz skret wlosa? Bo nie wszysttkie produkty sa dobre dla wszystkich wlosow. Moje latwo obciazyc i wtedy mam straki jak zmokla kura
Fotki wklejalam pare postow wyzej, w niedziele dalam do codziennika, jednak wg mnie to nie skret decyduje czy kosmetyk pasuje np. ja uzywam zelu z CJ Aloe Fix Styling ktory jest polecany do grubych wlosow (do cienkich jest wersja Lite), ja mam cieniutkie, duzo ale cieniutkie I bardzo delikatne, latwe do obciazenia, teraz sa mocniejsze dzieki hennie I blyszcza sie co u kreconych wlosow jest rzadkoscia. (na fotkach ostatnio wstawianych mam wlasnie Aloe Fix)

O kosmetykach CJ moge powiedziec tak – sa przeznaczone dla wlosow wymagajacych nawilzenia, produktow jest duzo I jest w czym wybierac, kwestia ustalenia co chcesz. Sa takie z proteinami ale sa tez odzywki wolne od protein.

Fakt ze ceny sa wyzsze ale poczytaj sklady, obecnie na codzien uzywam Strengthening Conditioner, zobacz jaka mam dlugosc, uzywam po myciu na cale wlosy ilosc odzywki tak ok. 2 x 5 polskie zloty, mysle ze to nie duzo a naprawde spokojnie mi starczy (dzisiaj stwierdzilam ze moge nawet mnie nalozyc), raz w tygodniu nakladam Curl Fix jako maske na 60 minut, to cudo zawsze skreca mi mocniej wlosy, ma 2 pq (chyba 7 I 10 albo 11) ale I tak raz w miesiacu oczyszczam slsem wlosy (bo Aloe Fix ma carbomer ktory przy dluzszym uzywaniu moze sie nadbudowywac) wiec nie przejmuje sie.

W Curl Junkie prawie nie ma silikonow a jesli sa to sa modyfikowane (czyli latwo zmywalne).

Uff…. Wiecej grzechow nie pamietam
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2011-05-26, 19:52   #35489
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
hm... ja jak zwykle nie widze, nadal nie moge ich zwiazac
Oj, widać, widać i to bardzo.

Cytat:
czyli mamy opalenizne i piekne loki, fotki prosimy
Opalenizna jest jako tako, loki były ale dwa razy chyba miałam rozpuszczone.
Pielęgnacja byle jaka i bardzo szybko. Powietrze w pokoju tak wilgotne, że nawet moja mikrofibra miała problem z wysychaniem.
Zdjęcia również są, ale włosy mało widać. Jak się ogarnę pokażę co mam. Nie mam pojęcia kiedy to nastąpi. Postaram się w przyszłym tygodniu.

Nie miałam na nic czasu. Sama byłam tylko w łazience i to na szybko (zero intymności ), bo trzeba było biec na posiłki, plażę, zbiórkę, dyskotekę, rozdawać leki, pieniądze i wszystko co Wam przyjdzie do głowy

Starsze uczennice pod koniec turnusu zorientowały się, że robię czary mary z włosami. (zasypiałam ze zmęczenia ze spinkami fryzjerskimi we włosach i rano tak właśnie je budziałam: w piżamie i spinkami). Przez kolejne dni ustawiały się kolejki i nie mogłyśmy z koleżanką nadążyć z robieniem loków.
A było je z czego robić.
Przychodziły również te prostowłose, też chciały mieć loki "na panią Basię"

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

Cytat:
Dawaj, dawaj! Dobrze, że już jesteś
Cudownie! Dawno nie było nowych wpisów w dzienniku
Daję, daję

A co tam, lekcje poczekają. Dodam jedno zdjęcie, na którym moje włosy wyglądają dość dobrze jak na tamtejsze warunki. Normalnie byłabym średnio zadowolona. Jednak stosowałam minimalną pielęgnację. Szybki mycie Sanosanem, jeszcze szybsze nałożenie Alterry morelowej, joanna z miodem i żel ziaja nuno. Suszenie dyfuzorem, tylko tyle żeby nie iść z całkiem mokrymi spać, ale rano i tak bywały wilgotne jeszcze.

Wcale nie było tak zimno. Na plaży strój kąpielowy, ale poza plażą trochę marzłam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Mrzeżyno.jpg (59,6 KB, 166 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Mrzeżyno1.jpg (29,3 KB, 141 załadowań)

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2011-05-26 o 20:06 Powód: dodanie zdjęcia
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-26, 20:21   #35490
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Zdjęcia z wczoraj po myciu, jeszcze mokrawe i sprzed chwili dosłownie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2755.jpg (132,6 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2762.jpg (86,4 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2763.jpg (76,9 KB, 45 załadowań)

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości