|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35911 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
|
|
|
|
#35912 |
|
Raczkowanie
|
Dodałam dziś do analizy krem ten zielony do rąk z biedronki, więc jak któraś zainteresowana składem to zaglądajcie tam.
|
#35913 |
|
Zakorzenienie
|
myslalam ze gdzies wyczytalas taka wytyczna ogolna, tutaj chodzi o konkretyny przypadek jednej osoby
jak chcesz hennowac to hennuj, osoby z bardzo cieniutkimi wloskami, wybitnie przesuszonymi z puszaczkiem oczywiscie musza sie zastanowic bo henna to ziolko i wysusza ale na podstawie tego co czytalam i co potwierdzilo sie u mnie, z kazdym hennowaniem wlosy sa mniej wysuszone i bardziej blyszczace, na zasadzie remontu: zeby bylo w domu ladnie najpierw musi byc rozpiz....
|
#35914 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za odp Na podkarpaciu też wieje, gorąco i parno ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A jaka ta glinka? Mam czystą białą, nada się? Cytat:
![]() Cytat:
Warto o tym przypominać, wiele głów tutaj przeszło przez etap rycyny, założę się, bo to najtańszy i najłatwiej dostępny olejek ![]() Cytat:
I boski kolor.Na przyklaptusa: -zabezpieczanie / upinanie na noc - satynowa poszewka na poduszkę -podpinanie po myciu żeby schły takie "dokręcone" -dodatkowe odżywianie bo tył najwięcej obrywa czynników zewnętrznych I systematyczność i cierpliwość w pielęgnacji ![]() To teoria, w praktyce nic nie mam sprawdzonego bo mam za krótkie |
|||||||
|
|
|
#35915 |
|
Zakorzenienie
|
|
#35916 |
|
Raczkowanie
|
Ajrisz
To świetnie ![]() A jaka ta glinka? Mam czystą białą, nada się? [/QUOTE] Kurcze nie bardzo wiem,jakie sa w Pl,ja u siebie kupilam taka czysta,bez zadnych domieszek i ona ma kolor taki gliniany ![]() ---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Dziewczyny a ja to wogole mam pytanko, poniewaz mam takie zboczenie,ze codziennie ogladam wlosy,raczej ich konce w swietle dziennym przy porannej kawie.glownie sledze,czy rozdwajaja sie koncowki... nie moglam przeoczyc tego,ze dzis pojawil mi sie wsrod moich ciemnych wlosow,taki rudo-blad wlos!!! I to nie na skroni,gdzie zaczynaja atakowac siwki,tylko jakby za uchem.Doslownie oniemialam,bo siwe,to one zaczynaja sie robic poprostu od razu siwe,a nie najpierw rudy,potem blad itp. Wiecie moze,coz to sie moze dziac???Zglupialam zupelnie i wpatrywalam sie dzis w ten wlos,jak w jakis matrix |
|
|
|
#35917 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, wczoraj po umyciu użyłam odżywki bez spłukiwania Ziaja Plantica z pszenicą (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ca.html&next=1), ale chyba jest zgodna z CG. Powinnam teraz umyć włosy szamponem z SLS? Czy może mogę tą odżywkę dalej bez oporów stosować?
Przepraszam, jeśli pytanie się powtórzyło |
|
|
|
#35918 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Powiedz czym farbujesz?
|
|
#35919 | |
|
Raczkowanie
|
Kupiłam krem z biedronki
![]() Dziś miałam super fryz, moje włosy chyba polubiły się z ziają do codziennej pielęgnacji z jojobą i filtrem UV, mimo tych silikonów Cebuli wcale nie czuć, właściwie już po myciu i odżywianiu nie było czuć.Cytat:
Jak mam kupować w necie to muszę kupić więcej żeby mi się przesyłka opłacała a na razie krucho z kasą Ale już mam upatrzonych kilka produktów, niech no tylko dostanę wypłatę
|
|
|
|
|
#35920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w lecie 100% CG nie jest konieczne, taka ilość silikonu "zginie w tłumie" i nawet nie obciąży. SLS co 1-2 tyg chyba że używasz czegoś więcej z silikonami, parafiną, proteinami, olejami bo to wszystko się nadbudowujeKurka wodna skalp mi świruje Nie że swędzi czy coś - dla odmiany przetłuszczać się jegomości zachciewa? Wczoraj myłam, dzisiaj myłam, jutro chyba też wezmę i umyję bo już mnie nosi - jak nie mój ;]
|
|
|
|
|
#35921 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#35922 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i w sumie to dobrze,ze nie mam az tak porowatych wlosow. Tylkoz drugiej strony gdyby byly takie szczelne i zatrzymywaly wode to tez nie mialabym problemu z suchymi wlosami. No nic dzieki za sugestie. Musze dalej obserwowac swoje wlosy i sklady bo to puszenie i susz moze byc wynikiem ich nadmiaru
|
|
#35923 |
|
Raczkowanie
|
Benek23
Dziekuje ślicznie,farbuje obecnie kolorem Mango z Loreala Preference,ale go chyba juz wycofują (AjriszMarta Wielkie dzieki za odpowiedź do szamponu dolewam ok 5,6 kropelek przy kazdym myciu,efekty rewelacja jestem naprawde bardzo zadowolona.Tylko ze ja własnie wloski zawsze susze po umyciu,bo jak mi same schną to nie mam takich efektów tylko te loczki są takie oklapniete,taki mam dziwny skret. Wiec musze sie zawsze meczyc z suszarką ..głowa na dół i jazda..ugniatanie itp najwyzej z tylu zostawie troche wilgotne i tak jak radzisz bde spinała ![]() Basai77 Powiem Ci tak kochana,najwazniejsze zebys sama dobrze czuła sie w tym kolorku Z mojej strony moge powiedziec tylko tyle ze dosc czesto te włosy trzeba niestety farbowac no i własnie te nieszczesne odrosty. Jezeli masz jasne włosy to odrosty nawet małe,po zafarbowaniu bdą jaskrawo pomaranczowe,wiec trzeba kombinowac . Ale jak najbardziej moge polecic,ja juz farbuje sie 5 lat i jestem bardzo zadowolona,odpowiednia pielegnacja i wszystko bedzie ok,a rudy+loki wygląda naprawde bardzo ładnie ![]() blackeye79 Tak jak juz pisałam wcześniej,po umyciu zawsze susze włosy,nastepnie nakładam balsam poprawiający skret loków z nivei wiec na drugi dzien włosy wyglądają tak samo,a nawet lepiej bo sie jeszcze bardziej podkrecają.Bardzo jestem zadowolona z tego balsamu. A teraz obecnie uzywam jeszcze jednego fajnego specyfiku,nazywa sie Profi Style Curl Designer-lotion do podkreślania loków bez uzycia płynu do trwałej ondulacji.Po nim tez włosy wygladaja rewelacyjnie z tym ze on juz kosztuje ok.30zł. Takze jezeli masz takie problemy z oklapnietymi włosami na drugi dzien to nawet w wilgotne wcieraj sobie takie różne specyfiki które ze tak powiem,poprawiają naszą nature I pougniataj je troche przed spaniem ![]() Młódka Dziekuje Rybiorek Dziekuje pieknie kolorek niestety wspomagany,mój naturalny to mysi blond
|
|
|
|
#35924 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a powiedzcie mi, czy włosom bedzie słuzyło olejowanie oliwka z Babydream?? bo ja sie nie znam które oleje są dobre a które nie...
ona ma taki skład: Helianthus Annuus Seed Oil, Cetearyl Isononanoate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum. nie chciałabym zrobic swoim włosom krzywdy, a do ciała ostatnio jakos rzadko jej uzywam, bo kontynuuje smarowanie oliwka z Ziaji bym sie jutro chętnie zafoliowała na noc w tego dzidziusia
|
#35925 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety, bez rozjaśniania by sie u mnie nie obyło, a tego na pewno bym nie zrobiła.---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Cytat:
|
|
#35926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spałam w niej, nawet skalp smarowałam i dobrze się miał, u mnie rzadkość ![]() Składowo jest w porządku ale też bez odkrywania Ameryki - mieszanka olejków tańszych i droższych (jojoba!) wzbogacona wyciągami z rumianku i nagietka, sztucznych konserwantów brak - to zdecydowanie na plus Dobry "uczciwy" skład.Czy dla Ciebie będzie dobra zależy od tego, czy Twoje włosy lubią mieszanki olejowe, poszczególne oleje, dane ekstrakty. Zaszkodzić włosom nie zaszkodzi, najwyżej spowoduje puszaka Ma szansę nawet ładnie się sprawdzić teraz - i tu nie podeprę się wiedzą tylko czujem, skład olejów ze względu na kw tłuszczone nasycone i nienasycone, jak i wnikalność to dla mnie czarna magia
|
|
|
|
|
#35927 |
|
Raczkowanie
|
Marto, śliczne dzięki
Benek Tobie tez dzięki Jak tak obie potwierdzacie, że nie obudze sie łysa, tzn, że mogę sie na noc okładać wyciągiem z dzidziusia ...a potem mycie moją kochana smołą
|
#35928 | |
|
Raczkowanie
|
Cześć Lokasy
Cytat:
Vanilla, masz piękne włosy. Normalnie zatkało mnie patrząc na długość, kolor i skręt Ajrisz, jak skalp? Ciągle tłuszczy? Ciekawe dlaczego mu się tak nagle odmieniło . Suchy czy tłuściejszy - grunt żeby nie swędział.A ja się tak zastanawiam... W poniedziałek hennowałam włosy, ale nie widzę efektu, właściwie żadnego . Hennę miałam na włosach 2h. Przed hennowaniem umyłam slsem i nałożyłam ALTERKĘ MORELOWĄ (bez odżywki po szamponie chyba bym nie rozczesała włosów do farbowania). Zaraz po tym pomyślałam, że odżywka może przeszkodzi we wnikaniu koloru, więc zmyłam ją HIPPEM. Nałożyłam hennę wymieszaną z łyżką BINGO Z ALGAMI. Po 2h zmyłam, nałożyłam BIOVAX do farbowanych na 20 min. Zmyłam, spłukałam płukanką octową (pierwszy raz), nałożyłam b/s, koszulka, a później żel aloesowy. Skręt jest fajny, nawet dzisiaj da się żyć, ale brak koloru na siwkach mnie zastanawia. Macie jakieś przemyślenia co do tego?
|
|
|
|
|
#35929 |
|
Raczkowanie
|
Wczoraj użyłam maseczki Isana z jedwabiem. Włosy nawet krótko po myciu były błyszczące. Dziś trochę padało, myślałam że skoro ta maseczka ma humekanty to po deszczu włosy zaczną mi się ostro puszyć a tu mila niespodzianka, wszystko wyglądało jak wcześniej, żadnego puchu
Tylko teraz pytanie, na tej masce pisze, zeby używać 1-2 razy w tygodniu. A ja myję włosy codziennie, więc może mogłabym używać jej po każdym myciu? Oto skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Bis-Diglyceryl polyacyladipate-2, Glycerin, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Isopropyl Palmitate, Parfum, Citric Acid, Sodium Citrate, Methylparaben, Propylparaben, Cl 14720.Czy używając tą maseczkę codziennie mogę z czymś "przedobrzyć"?
|
|
|
|
#35930 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jesli jednak cos pomieszałam i nie farbujesz, to musisz po prostu próbować i eksperymentować, tak jak ja
|
|
#35931 | |||||||||||||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
To lecimy dalej z 10 strony
Ach - nadal wieje we Wro... Już nie mam siły Miało popadać i nawet skropiło chodnik przed domem, ale o deszczu można pomarzyć Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym nie wkładamy rąk we włosy, gdy są suche - to też je plącze. Cytat:
![]() Cytat:
*przelewam do spryskiwacza i spryskuję nim włosy, gdy są suche, a chcę im dodać wigoru albo odświeżyć przed reanimacją, *mieszam nieco z żelem aloesowym i półproduktami w buteleczce do wcierek. Wcieram co drugi mniej więcej dzień lub gdy skalp swędzi. Cytat:
może. Używałam go w zespole z Dolivą Fiori di Sicilia oraz żelem Artiste z filtrem UV. Tego roku zakupiłam mikronizowany tlenek cynku i będę dodawać do odżywek b/s.Nie zostawiałabym ochrony UV wyłącznie jednemu produktowi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
jeden z lepszych kopów na tym forum ![]() Cytat:
Nie będę odkrywcza, pisząc, ze mam identycznie ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla mnie "maska" to zarówno odzywka d/s jak i ta domowo robiona. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#35932 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Vanillashake, twój kolor jest niesamowity! Chyba nigdy mi nie przejdzie moja jednostronna miłośc do rudości. Niestety wyglądam w nich jak trup… Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Mam pytanie odnośnie picia drożdży. Można je pic codziennie? A może trzeba codziennie?
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-06-08 o 12:53 |
|||||
|
|
|
#35933 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35934 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myślę że wiem, wilgotność u mnie taka że ręce myłabym co 5 minut skalp też to czuje. Myciem też się mogłam dołożyć, chciałam przywrócić do łask szampon Emolium ale widzę nie ma miłości. Teraz planuję co na następne mycie - z jednej strony przydałoby się meganawilżanie dla skalpu (aloes, żel lniany?) i zabezpieczenie włosów, niestety muszę wyglądać jak człowiek Kusi mnie sprawdzenie odżywki Isana do mycia, czy może skalp się podleczył na tyle że zniesie IPA, ale bojam się ![]() I wiecie co? Nudna będę i monotonna, cieszę się że włosy obcięłam. Wygodnie mi, nie myślę o nich, se wiszą jak chcą ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Uczuliłam się na farby, muszę pokochać mój kolor ;P
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-06-08 o 13:15 |
||||
|
|
|
#35935 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#35936 | |||
|
|
Cytat:
![]() Cytat:
"Przyklejają się" głównie i w dużym uproszczeniu: emolienty w tym wiele silikonów, polimery, parafinowate, pq, q, oleje niewnikające; proteiny wielkocząsteczkowe; kondycjonery; antystatyki kationowe. To naturalne zjawisko, któremu zapobiegamy, stosując szampony z sls od czasu do czasu. Nabudowywanie się polega na przyklejeniu się kolejnych warstw do tych już przyczepionych do włosa. I tak jest on coraz bardziej obciążony, pozbawiony wigoru, życia, wygląda jakby szybciej się przetłuszczał. Dodatkowo może powiększać się powierzchnia filmu tworzonego przez te substancje, co ogranicza dostęp substancji przenikających do wnętrza, wzmacniających, odżywiających, antyoksydacyjnych. Jeśli te substancje nie mają dostępu, włos ulega osłabieniu, wysusza się, bo i dostęp wilgotności jest ograniczony. Ponieważ Isana z babasu zawiera olej, dzięki czemu działanie IPA jest ograniczone. Cytat:
Więcej nie pozwól ciąć włosów niczym innym jak tylko i wyłącznie zwykłymi nożyczkami. Tylko one nie niszczą końcówek. ani się waż!
|
|
#35937 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#35938 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Włoski już nieświeże, bo myte w niedziele. U Was też tak gorąco? Bo ja już nie mogę wytrzymać i przez to też moja głowa cierpi ![]() Pa |
|
|
|
#35939 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Eloe77 - wielkie dzięki Ja też bym się pochwaliła zdjęciami ale nigdy mi nie wychodzą A TŻ nie ma jak moje włosy wyglądają!
|
|
|
|
|
#35940 | ||||||||||
|
|
do 12
Cytat:
Zostawiam cały cytat, nie tnę ku przestrodze. Cytat:
Cytat:
Olej kokosowy w większości wnika do wnętrza włosa, ale poprzez uniesione łuski też łatwo z niego ucieka (pamiętajmy, ze temperatury robią się wyższe, więcej wilgoci w powietrzu - to prowadzi do rozchylenia łuski). Wykoncypowałam sobie, że od wiosny do jesieni kokos może potrzebować saportu w postaci czegoś pozostającego na włosie. Albo - jak w tym artykule - ilość jego stosowania oraz sposób aplikacji należy zmienić. Wówczas saport zbędny, wystarczy wymienić na lniany, oliwę z oliwek, jojobę, winogronko i inne. Sama nie mogę olejować włosów, gdy temperatura przekroczy magiczne 10 stopni C (to uproszczenie), więc dodaję kilka kropli do odzywki d/s lub kapkę na suche przed spaniem. Wzrasta też w tym czasie u mnie zużycie kremów do loków i odżywek b/s. Cytat:
I piękne asymetryczne upięcie.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Parafina powlecze włos filmem, zatrzymując w nim wodę. Trzeba będzie zmywać sls. To "nawilżacz" i to "nawilżacz", a różnią się, prawda? Dlatego wolę nie używać określenia "nawilżacz". To worek bez dna. Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:56.

Można się poczuć jak pod palnikiem. Chyba zepnę włosy)
Na podkarpaciu też wieje, gorąco i parno 

Ale już mam upatrzonych kilka produktów, niech no tylko dostanę wypłatę 
kolorek niestety wspomagany,mój naturalny to mysi blond
. Hennę miałam na włosach 2h. Przed hennowaniem umyłam slsem i nałożyłam ALTERKĘ MORELOWĄ (bez odżywki po szamponie chyba bym nie rozczesała włosów do farbowania). Zaraz po tym pomyślałam, że odżywka może przeszkodzi we wnikaniu koloru, więc zmyłam ją HIPPEM. Nałożyłam hennę wymieszaną z łyżką BINGO Z ALGAMI. Po 2h zmyłam, nałożyłam BIOVAX do farbowanych na 20 min. Zmyłam, spłukałam płukanką octową (pierwszy raz), nałożyłam b/s, koszulka, a później żel aloesowy. Skręt jest fajny, nawet dzisiaj da się żyć, ale brak koloru na siwkach mnie zastanawia. Macie jakieś przemyślenia co do tego?

Miało popadać i nawet skropiło chodnik przed domem, ale o deszczu można pomarzyć
może. Używałam go w zespole z Dolivą Fiori di Sicilia oraz żelem Artiste z filtrem UV. Tego roku zakupiłam mikronizowany tlenek cynku i będę dodawać do odżywek b/s.

ani się waż!
A TŻ nie ma jak moje włosy wyglądają!
I