Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1198 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-07, 17:35   #35911
miyata
Przyczajenie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Mam wlasnie to samo,ze przy uszach kreca sie takie piekne spirale,niestety tylko tam
i u mnie tak samo - przy uszach cos sie dzieje. za to tyl glowy jest plaski
miyata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 17:35   #35912
blackeye79
Raczkowanie

Dodałam dziś do analizy krem ten zielony do rąk z biedronki, więc jak któraś zainteresowana składem to zaglądajcie tam.
Stary 2011-06-07, 17:44   #35913
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Młódka Pokaż wiadomość
u Eloe dziewczyny się "naradzały"
myslalam ze gdzies wyczytalas taka wytyczna ogolna, tutaj chodzi o konkretyny przypadek jednej osoby

jak chcesz hennowac to hennuj, osoby z bardzo cieniutkimi wloskami, wybitnie przesuszonymi z puszaczkiem oczywiscie musza sie zastanowic bo henna to ziolko i wysusza ale na podstawie tego co czytalam i co potwierdzilo sie u mnie, z kazdym hennowaniem wlosy sa mniej wysuszone i bardziej blyszczace, na zasadzie remontu: zeby bylo w domu ladnie najpierw musi byc rozpiz....
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 17:49   #35914
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
No to skończyłam na 279. Wrócę do odpowiadania później Miłego popołudnia (idę otworzyć okno i wpuścić upał plus gorący wiatr oczywiście Można się poczuć jak pod palnikiem. Chyba zepnę włosy)

Dzięki za odp Na podkarpaciu też wieje, gorąco i parno
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość

ale patrzac ze guiness jest irlandzki a irlandzki kojarzy sie z rudymi wlosami to czerwone bylyby mile widziane
Rude były wikingi, nie Irlandczycy ;P

Cytat:
Ja powiem Wam,ze trzy dni temu umylam wloski sama glinka,dodalam tylko lyzke wyciagu z aloesu i 10 kropel olejku z jojoby.
Cytat:
Aaa i zero swedzenia po glince.Polecam na problemy lupiezowe,swedziawkowe i podobne.
To świetnie
A jaka ta glinka? Mam czystą białą, nada się?
Cytat:
Mam wlasnie to samo,ze przy uszach kreca sie takie piekne spirale,niestety tylko tam
Mi też, mi też!
Cytat:
Napisane przez Vanillashake Pokaż wiadomość
Duzo z Was pisze o wypadaniu włosów,powiem wam tak,nic nie zdziała takich cudów jak olejek rycynowy!!!! Jeszcze jakies 3,4 miesiace temu włosy wypadały mi garściami,od momentu kiedy zaczełam dolewac sobie do szamponu troszke olejku rycynowego wszystko wrócilo do normy i jestem bardzooo zadowolona Tani i bardzo dobry produkt.
Dobrze wspomnieć. Ile troszkę na garść szamponu?
Warto o tym przypominać, wiele głów tutaj przeszło przez etap rycyny, założę się, bo to najtańszy i najłatwiej dostępny olejek
Cytat:
Natomiast mam inny problem i zauwazyłam ze nie tylko ja w tym wątku..po bokach włosy kręcą mi sie rewelacyjnie,natomiast z tyłu są zawsze oklapniete i ten skret jest bardzo słaby
Shakirowe masz włoski I boski kolor.
Na przyklaptusa:
-zabezpieczanie / upinanie na noc - satynowa poszewka na poduszkę
-podpinanie po myciu żeby schły takie "dokręcone"
-dodatkowe odżywianie bo tył najwięcej obrywa czynników zewnętrznych
I systematyczność i cierpliwość w pielęgnacji
To teoria, w praktyce nic nie mam sprawdzonego bo mam za krótkie

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 17:58   #35915
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość

Rude były wikingi, nie Irlandczycy ;P

rude wlosy - wikipedia
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 19:00   #35916
Basai77
Raczkowanie

Ajrisz
To świetnie
A jaka ta glinka? Mam czystą białą, nada się?

[/QUOTE]

Kurcze nie bardzo wiem,jakie sa w Pl,ja u siebie kupilam taka czysta,bez zadnych domieszek i ona ma kolor taki gliniany

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ----------

Dziewczyny a ja to wogole mam pytanko,
poniewaz mam takie zboczenie,ze codziennie ogladam wlosy,raczej ich konce w swietle dziennym przy porannej kawie.glownie sledze,czy rozdwajaja sie koncowki...
nie moglam przeoczyc tego,ze dzis pojawil mi sie wsrod moich ciemnych wlosow,taki rudo-blad wlos!!!
I to nie na skroni,gdzie zaczynaja atakowac siwki,tylko jakby za uchem.Doslownie oniemialam,bo siwe,to one zaczynaja sie robic poprostu od razu siwe,a nie najpierw rudy,potem blad itp.
Wiecie moze,coz to sie moze dziac???Zglupialam zupelnie i wpatrywalam sie dzis w ten wlos,jak w jakis matrix
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 20:26   #35917
kukis
Zadomowienie

Dziewczyny, wczoraj po umyciu użyłam odżywki bez spłukiwania Ziaja Plantica z pszenicą (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ca.html&next=1), ale chyba jest zgodna z CG. Powinnam teraz umyć włosy szamponem z SLS? Czy może mogę tą odżywkę dalej bez oporów stosować?

Przepraszam, jeśli pytanie się powtórzyło
Zostaw Małą, zostaw proszę cię,
Ale ona tylko uśmiechnęła się, mówiąc - ma już tylko mnie...

kukis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 21:45   #35918
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Dziękuję za tak piękne słowa otuchy na pewno mi się przydadzą naarazie mam duuuużo duuuuużo czasu, gorzej z cierpliwością...
Jesteśmy razem w tym wątku i mamy takie same problemy. Głowa do góry

Cytat:
Czesc dziewczyny z miłą chęcią dołącze do wątku poniewaz sama jestem posiadaczką niesfornych loków
Duzo z Was pisze o wypadaniu włosów,powiem wam tak,nic nie zdziała takich cudów jak olejek rycynowy!!!!
Jeszcze jakies 3,4 miesiace temu włosy wypadały mi garściami,od momentu kiedy zaczełam dolewac sobie do szamponu troszke olejku rycynowego wszystko wrócilo do normy i jestem bardzooo zadowolona Tani i bardzo dobry produkt.

Jezeli chodzi o pielegnacje włosów to za bardzo nie szaleje,zwykła odzywka dobrze nawilzająca włosy,do tego balsam podkreślający skręt loków i od czasu do czasu jakas pianka.
Natomiast mam inny problem i zauwazyłam ze nie tylko ja w tym wątku..po bokach włosy kręcą mi sie rewelacyjnie,natomiast z tyłu są zawsze oklapniete i ten skret jest bardzo słaby Juz kombinowałam na wiele sposobów,ale póki co efektu nie widac....

Moze macie jakies sprawdzone pomysły?

Iiiii moje loki....
Pozdrawiam
Iiiiiiiiiiiii Rrrrude Piękne... Powiedz czym farbujesz?

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 22:23   #35919
doti8
Raczkowanie

Kupiłam krem z biedronki
Dziś miałam super fryz, moje włosy chyba polubiły się z ziają do codziennej pielęgnacji z jojobą i filtrem UV, mimo tych silikonów Cebuli wcale nie czuć, właściwie już po myciu i odżywianiu nie było czuć.
Cytat:
Napisane przez Bryzejda Pokaż wiadomość
Np. tutaj

Zawsze najlepiej użyć

A w UK kupiłam tutaj

A czytałas artykuł o porowatosci? Jesli twoje włosy są mniej porowate, duża ilosć protein nie jest wskazana.
Ja pytałam gdzie poza internetem można kupić te specyfiki Jak mam kupować w necie to muszę kupić więcej żeby mi się przesyłka opłacała a na razie krucho z kasą Ale już mam upatrzonych kilka produktów, niech no tylko dostanę wypłatę
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 22:43   #35920
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kukis Pokaż wiadomość
Dziewczyny, wczoraj po umyciu użyłam odżywki bez spłukiwania Ziaja Plantica z pszenicą (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ca.html&next=1), ale chyba jest zgodna z CG. Powinnam teraz umyć włosy szamponem z SLS? Czy może mogę tą odżywkę dalej bez oporów stosować?
Nie jest CG bo ma Dimethicone daleko. Czy stosować - jeśli chcesz być 100% CG to nie Ale w lecie 100% CG nie jest konieczne, taka ilość silikonu "zginie w tłumie" i nawet nie obciąży. SLS co 1-2 tyg chyba że używasz czegoś więcej z silikonami, parafiną, proteinami, olejami bo to wszystko się nadbudowuje

Kurka wodna skalp mi świruje Nie że swędzi czy coś - dla odmiany przetłuszczać się jegomości zachciewa? Wczoraj myłam, dzisiaj myłam, jutro chyba też wezmę i umyję bo już mnie nosi - jak nie mój ;]

Stary 2011-06-07, 22:43   #35921
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doti8 Pokaż wiadomość
Ja pytałam gdzie poza internetem można kupić te specyfiki Jak mam kupować w necie to muszę kupić więcej żeby mi się przesyłka opłacała a na razie krucho z kasą Ale już mam upatrzonych kilka produktów, niech no tylko dostanę wypłatę
To źle doczytałam, sorki

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 22:49   #35922
pseudofeministka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jestem ekspertem w dziedzinie kręconych włosów (ani prostych), sama próbuję różnych metod i produktów. Mam dosć porowate włosy i po oleju kokosowym są mięciutkie i raczej wygładzone.

Myslę więc, że twoje włosy są mniej porowate, a nadmiar protein czy innych produktów nie tylko może je obciążyć co również wysuszyć. To wynika z tekstu:
"W zwiazku z niska przyswajalnoscia produktow, nadmierne zabiegi proteinowe moga powodowac, że włos staje się łamliwy i suchy co bedzie wynikiem nadmiaru protein."

W angielskim tekscie w końcówce pisze, że włos będzie wręcz sianowaty, prawdopodobnie dlatego włosy się puszą.
W sumie to i tak na jedno wychodzi, dlatego ze olej kokosowy posiada podobienstwo do protein wlosa No i w sumie to dobrze,ze nie mam az tak porowatych wlosow. Tylkoz drugiej strony gdyby byly takie szczelne i zatrzymywaly wode to tez nie mialabym problemu z suchymi wlosami. No nic dzieki za sugestie. Musze dalej obserwowac swoje wlosy i sklady bo to puszenie i susz moze byc wynikiem ich nadmiaru

Dokładka: Perfumy, minerały, podkłady, hybrydy, kosmetyki do włosów:Jantar, Anwen, Oleje.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=795843
pseudofeministka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-07, 23:46   #35923
Vanillashake
Raczkowanie

Benek23

Dziekuje ślicznie,farbuje obecnie kolorem Mango z Loreala Preference,ale go chyba juz wycofują (

AjriszMarta

Wielkie dzieki za odpowiedź do szamponu dolewam ok 5,6 kropelek przy kazdym myciu,efekty rewelacja jestem naprawde bardzo zadowolona.
Tylko ze ja własnie wloski zawsze susze po umyciu,bo jak mi same schną to nie mam takich efektów tylko te loczki są takie oklapniete,taki mam dziwny skret. Wiec musze sie zawsze meczyc z suszarką ..głowa na dół i jazda..ugniatanie itp najwyzej z tylu zostawie troche wilgotne i tak jak radzisz bde spinała

Basai77

Powiem Ci tak kochana,najwazniejsze zebys sama dobrze czuła sie w tym kolorku Z mojej strony moge powiedziec tylko tyle ze dosc czesto te włosy trzeba niestety farbowac no i własnie te nieszczesne odrosty. Jezeli masz jasne włosy to odrosty nawet małe,po zafarbowaniu bdą jaskrawo pomaranczowe,wiec trzeba kombinowac . Ale jak najbardziej moge polecic,ja juz farbuje sie 5 lat i jestem bardzo zadowolona,odpowiednia pielegnacja i wszystko bedzie ok,a rudy+loki wygląda naprawde bardzo ładnie

blackeye79

Tak jak juz pisałam wcześniej,po umyciu zawsze susze włosy,nastepnie nakładam balsam poprawiający skret loków z nivei wiec na drugi dzien włosy wyglądają tak samo,a nawet lepiej bo sie jeszcze bardziej podkrecają.Bardzo jestem zadowolona z tego balsamu.

A teraz obecnie uzywam jeszcze jednego fajnego specyfiku,nazywa sie Profi Style Curl Designer-lotion do podkreślania loków bez uzycia płynu do trwałej ondulacji.Po nim tez włosy wygladaja rewelacyjnie z tym ze on juz kosztuje ok.30zł.
Takze jezeli masz takie problemy z oklapnietymi włosami na drugi dzien to nawet w wilgotne wcieraj sobie takie różne specyfiki które ze tak powiem,poprawiają naszą nature I pougniataj je troche przed spaniem

Młódka

Dziekuje

Rybiorek

Dziekuje pieknie kolorek niestety wspomagany,mój naturalny to mysi blond
Vanillashake jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 00:12   #35924
Młódka
Raczkowanie

Dziewczyny a powiedzcie mi, czy włosom bedzie słuzyło olejowanie oliwka z Babydream?? bo ja sie nie znam które oleje są dobre a które nie...

ona ma taki skład: Helianthus Annuus Seed Oil, Cetearyl Isononanoate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum.

nie chciałabym zrobic swoim włosom krzywdy, a do ciała ostatnio jakos rzadko jej uzywam, bo kontynuuje smarowanie oliwka z Ziaji

bym sie jutro chętnie zafoliowała na noc w tego dzidziusia
Młódka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 00:14   #35925
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Benek23

Dziekuje ślicznie,farbuje obecnie kolorem Mango z Loreala Preference,ale go chyba juz wycofują (

Dziekuje pieknie kolorek niestety wspomagany,mój naturalny to mysi blond
Jak napisałaś Mango Loreal to tak pomyślałam, że musisz mieć jasne włoski. Pięknie Ci wychodzi na Twojej czuprynie! Lubię moje czerwone włosy, choć taki kolor jak Twój od dawna mnie kusi Niestety, bez rozjaśniania by sie u mnie nie obyło, a tego na pewno bym nie zrobiła.

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

Cytat:
Dziewczyny a powiedzcie mi, czy włosom bedzie słuzyło olejowanie oliwka z Babydream?? bo ja sie nie znam które oleje są dobre a które nie...

ona ma taki skład: Helianthus Annuus Seed Oil, Cetearyl Isononanoate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Simmondsia Chinensis Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Chamomilla Recutita Flower Extract, Bisabolol, Calendula Officinalis Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate, Parfum.

nie chciałabym zrobic swoim włosom krzywdy, a do ciała ostatnio jakos rzadko jej uzywam, bo kontynuuje smarowanie oliwka z Ziaji

Czasem z nudów sięgam po tą oliwkę - moim włosom nie zaszkodziła. Ale jeśli chodzi o skład, to niech sie wypowiedza bardziej doświadczone w tym temacie.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 00:49   #35926
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:

Niedawno wykończyłam próbkę tej oliwki głównie na włosy właśnie. Zadowolonam ale nie wiem czy kupować dużą butlę bo mi do emerytury starczy. Wydajna jak nie wiem Spałam w niej, nawet skalp smarowałam i dobrze się miał, u mnie rzadkość
Składowo jest w porządku ale też bez odkrywania Ameryki - mieszanka olejków tańszych i droższych (jojoba!) wzbogacona wyciągami z rumianku i nagietka, sztucznych konserwantów brak - to zdecydowanie na plus Dobry "uczciwy" skład.
Czy dla Ciebie będzie dobra zależy od tego, czy Twoje włosy lubią mieszanki olejowe, poszczególne oleje, dane ekstrakty.
Zaszkodzić włosom nie zaszkodzi, najwyżej spowoduje puszaka Ma szansę nawet ładnie się sprawdzić teraz - i tu nie podeprę się wiedzą tylko czujem, skład olejów ze względu na kw tłuszczone nasycone i nienasycone, jak i wnikalność to dla mnie czarna magia

Stary 2011-06-08, 01:09   #35927
Młódka
Raczkowanie

Marto, śliczne dzięki
Benek Tobie tez dzięki

Jak tak obie potwierdzacie, że nie obudze sie łysa, tzn, że mogę sie na noc okładać wyciągiem z dzidziusia

...a potem mycie moją kochana smołą
Młódka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 10:47   #35928
agatron77
Raczkowanie

Cześć Lokasy
Cytat:
Ja jeszcze nie używałam, ale niektóre z naszych Lokasków tak, więc śmiało!

Vanilla, masz piękne włosy. Normalnie zatkało mnie patrząc na długość, kolor i skręt

Ajrisz, jak skalp? Ciągle tłuszczy? Ciekawe dlaczego mu się tak nagle odmieniło . Suchy czy tłuściejszy - grunt żeby nie swędział.

A ja się tak zastanawiam... W poniedziałek hennowałam włosy, ale nie widzę efektu, właściwie żadnego . Hennę miałam na włosach 2h. Przed hennowaniem umyłam slsem i nałożyłam ALTERKĘ MORELOWĄ (bez odżywki po szamponie chyba bym nie rozczesała włosów do farbowania). Zaraz po tym pomyślałam, że odżywka może przeszkodzi we wnikaniu koloru, więc zmyłam ją HIPPEM. Nałożyłam hennę wymieszaną z łyżką BINGO Z ALGAMI. Po 2h zmyłam, nałożyłam BIOVAX do farbowanych na 20 min. Zmyłam, spłukałam płukanką octową (pierwszy raz), nałożyłam b/s, koszulka, a później żel aloesowy. Skręt jest fajny, nawet dzisiaj da się żyć, ale brak koloru na siwkach mnie zastanawia. Macie jakieś przemyślenia co do tego?
agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:21   #35929
mimi1812
Raczkowanie

Wczoraj użyłam maseczki Isana z jedwabiem. Włosy nawet krótko po myciu były błyszczące. Dziś trochę padało, myślałam że skoro ta maseczka ma humekanty to po deszczu włosy zaczną mi się ostro puszyć a tu mila niespodzianka, wszystko wyglądało jak wcześniej, żadnego puchu Tylko teraz pytanie, na tej masce pisze, zeby używać 1-2 razy w tygodniu. A ja myję włosy codziennie, więc może mogłabym używać jej po każdym myciu? Oto skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Bis-Diglyceryl polyacyladipate-2, Glycerin, Propylene Glycol, Cetrimonium Chloride, Hydrolyzed Silk, Isopropyl Palmitate, Parfum, Citric Acid, Sodium Citrate, Methylparaben, Propylparaben, Cl 14720.

Czy używając tą maseczkę codziennie mogę z czymś "przedobrzyć"?
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 11:30   #35930
Bryzejda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pseudofeministka Pokaż wiadomość
W sumie to i tak na jedno wychodzi, dlatego ze olej kokosowy posiada podobienstwo do protein wlosa No i w sumie to dobrze,ze nie mam az tak porowatych wlosow. Tylkoz drugiej strony gdyby byly takie szczelne i zatrzymywaly wode to tez nie mialabym problemu z suchymi wlosami. No nic dzieki za sugestie. Musze dalej obserwowac swoje wlosy i sklady bo to puszenie i susz moze byc wynikiem ich nadmiaru
Nie wiem czy dobrze gdzies doczytałam, że farbujesz włosy? Jesli tak, to być może to jest po częsci przyczyną wysuszenia i puszenia się.

Jesli jednak cos pomieszałam i nie farbujesz, to musisz po prostu próbować i eksperymentować, tak jak ja

Cel:
Dbac o wlosy i skore
Bryzejda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:14   #35931
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

To lecimy dalej z 10 strony
Ach - nadal wieje we Wro... Już nie mam siły Miało popadać i nawet skropiło chodnik przed domem, ale o deszczu można pomarzyć

Cytat:
Niestety jestem taki delikatny cherubek Stosuję proteiny i nic, kiedys mniej ich stosowałam i dokładnie to samo No trudno będę dalej próbować różnych metod
Może spróbuj też z wielkocząteczkowymi? Może owies albo poszukaj kosmetyków z hydrolized wheat protein.

Cytat:
w przypadku henny zielona herbata, rumianek, cytryny powoduja mocniejsze 'wyjecie' koloru dlatego te rzeczy dodawane sa do mieszanki w czasie robienia papki aby kolor sie uwolnil co spowoduje ze bedzie mocniejszy, bardziej nasycony no i to wiaze sie z tym ze bedzie ciemniejszy
Postanowiłam sobie, że hennowanie będzie jesienią. trzymaj mnie za słowo.

Cytat:
Napisane przez _Kari_ Pokaż wiadomość
A ja tak skromnie podrzucę swoją fotkę z moimi nie wiadomo jakimi włosami... bo to ani się kręci ani proste!
Eee... to się bardzo chce kręcić, ale nie ma warunków stworzonych przez właścicielkę. Na pewno nie możesz napisać o swoich włosach: bo to ani się kręci ani proste! One się kręcą.
Cytat:
Kiedyś były bardziej kręcone a teraz to nie wiadomo... od roku bardzo mocno staram się dbać o włosy, oleje, maski, odżywki delikatne, ekologiczne szampony
Pielęgnacja do rewizji oraz cięcie razem z kosmetykami. Coś tu nie pasuje.
Cytat:
Mam od roku obcinane włosy na zwykłą bombkę (nie zanden bob czy inne dziwactwo), ale najbardziej mi się włosy kręcą przy twarzy... a reszta to tak wisi bezkształtnie.
Wcale nie wisi, tylko próbuje się kręcić, ale nie ma warunków po cięciu (bombka jest zwykle na prosto, więc włosom się nie podoba, nie widać ich całego piękna). Przypominają mi nieco moje własne włosy, które coś tam chciały, ale nie mogły, bo właścicielka je niewłaściwie pielęgnowała.
Cytat:
Poradzcie dziewczyny co ja mam z tymi kłakami zrobić, albo od czego zacząć??
Jeśli nikt tego jeszcze nie napisał - przedstaw dokładnie swoją pielęgnację, kosmetyki, co i w jaki sposób robisz. I oczywiście jak często i czym farbujesz włosy.
Cytat:
żadne płukanki mi nie pomagają
A jakich używałaś do tej pory, z jaka częstotliwością i jak długo?
Cytat:
starsznie mi sie plączą włosy więc nie wyobrażam sobie zycia bez przeczesania włosów grzebieniem :/
Ech... zniszczone i suche włosy będą się plątać i nie ma na to rady. Grzebień też nie pomoże.
Poza tym nie wkładamy rąk we włosy, gdy są suche - to też je plącze.

Cytat:
Dziekuje Ci za odpowiedz;d Juz sobie plik z Twoimi radami zrobilam i je wklejam do Worda,zeby nie latac po formu tlko odrazu je miec;d
Sama chyba wkleję sobie to do bloga
Cytat:
A napisz mi prosze jak uzywasz JAntara?
Na różne sposoby:
*przelewam do spryskiwacza i spryskuję nim włosy, gdy są suche, a chcę im dodać wigoru albo odświeżyć przed reanimacją,
*mieszam nieco z żelem aloesowym i półproduktami w buteleczce do wcierek. Wcieram co drugi mniej więcej dzień lub gdy skalp swędzi.
Cytat:
Czy rzeczywiscie chroni przed promieniowaniem UV i co polecacie ochronnego przed promieniami UV?
może. Używałam go w zespole z Dolivą Fiori di Sicilia oraz żelem Artiste z filtrem UV. Tego roku zakupiłam mikronizowany tlenek cynku i będę dodawać do odżywek b/s.
Nie zostawiałabym ochrony UV wyłącznie jednemu produktowi.
Cytat:
A to prawda,ze mieli go wycofac?
Telefonicznie informowano, ze tak. Tymczasem raz jest raz go nie ma.

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość
Hm, kremów na głowę jeszcze nie próbowałam nakładac. Muszę się wczytac w składy tych które mam w domu
Polecam rossmannowski krem nasutkowy jako mazidło zimowe albo latem na pięty. Bomba lanolinowa

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Wrzucam zdjęcia (przepraszam, bo to już któryś raz ale nowym loczkom może się przyda taki kop )
jeden z lepszych kopów na tym forum To się nazywa motywator

Cytat:
Jak widac na fotce bez odzywki po szamponie i bez zelu wlosy sa poprostu inne.
Są... drobne.
Nie będę odkrywcza, pisząc, ze mam identycznie

---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

Cytat:
Czy gdzieś normalnie nie przez internet można kupić hydrolizowaną keratynę?
Nie spotkałam się.

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
a na proteiny reagują puszakiem i na dodatek robią się w dotyku jak wata. może to kwestia tego, że jestem wciąż na początku pielęgnacji
Zgadzam się z Rybiorką:
Cytat:
prawdopodobnie
inna sprawa ze jak stosuje sie proteiny to trzeba od razu walic nawilzacze
dodam jednak, że wiele zależy od rodzaju protein. Napisz może MaybeTomorrow jakich konkretnie używałaś protein i w czym.

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość
zresztą one lecą tak samo jak leciały wtedy, gdy żarłam co popadnie.
A może to Twoja naturalna ilość? Dziennie wypada nawet do 100 włosów, więc warto się przyjrzeć temu procesowi dokładniej.

Cytat:
...mam pytanie, czy używacie jakichś gotowych sklepowych masek do wlosów? takich stricte masek do włosów?? w formie maski do włosów a nie kremu, odzywki czy jajek dodanych do czegośtam
Masek stricte... tylko Kallosa Latte, ale już nie. I była też Bingo drożdżowa plus YTC maska. Jednak trzeba pamiętać, że produkt o tej nazwie może kryć w sobie mnóstwo silikonów (maska ma dać natychmiastowy efekt, więc silikony i kondycjonery są niezbędne, by go uzyskać).
Dla mnie "maska" to zarówno odzywka d/s jak i ta domowo robiona.

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
obecnie mam przy sobie kokosowy, rycynowy, olejek babydream i maslo kakaowe... kokosowy odpada- czy cos z reszty sie nada??
Próbuj wszystkich prócz kokosa.
Cytat:
btw, czy wam tez maseczka z zoltkiem i rycynowym tak straszcie placze wlosy?? zrobilam ostatnio i mialam jeden mega koltun po nalozeniu....
Może plątać, choć nie powinna. Wiele zależy od tego, w jaki sposób nakładasz.
Cytat:
aaaa i rowniez szukam czegos co ochroni moje wlosy na wakacje...
Zapraszam do lektury tego wątka.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:49   #35932
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
U mnie w Auchan jest Bingo, ale tylko drożdżowa... Tesco to samo...
U siebie w Tesco na szczęście znalazłam tę z algami i masłem shea i drugą z kaszmirem. Kupiłam z algami, jeszcze nie testowałam. Do tego kupiłam odżywkę Isana Professional z olejem arganowym, a dzisiaj wybieram się do apteki po glicerynę i do eko-sklepu po olej kokosowy. Zbankrutuję jak nic. Do tego rodzicielka mnie wyeksmituje bo już narzeka że moje graty okołokosmetyczne zajmują każdą wolną powierzchnię w domu
Cytat:
Dziękuję za tak piękne słowa otuchy na pewno mi się przydadzą naarazie mam duuuużo duuuuużo czasu, gorzej z cierpliwością...
Taa… Skąd ja to znam...

Vanillashake, twój kolor jest niesamowity! Chyba nigdy mi nie przejdzie moja jednostronna miłośc do rudości. Niestety wyglądam w nich jak trup…
Cytat:
Tu powinien być , bo nie ma zdjęć, a oglądanie fal to dzika przyjemność
Przepraszam, jak odzyskam aparat, a moje włosy będą miały akurat Dzień Dobroci Dla Właścicielki to pochwalę się na pewno

Cytat:
Postanowiłam sobie, że hennowanie będzie jesienią. trzymaj mnie za słowo.
Chyba też sobie tak postanowię, bo jak sobie myślę, że miałabym w ogóle zrezygnowac z farbowania to na razie jakoś tak mi się źle robi, jesień wydaje się mniej straszna niż wiecznośc. A może akurat przez lato zdąży mi się w ogóle odechciec…

Cytat:
Polecam rossmannowski krem nasutkowy jako mazidło zimowe albo latem na pięty. Bomba lanolinowa
Spróbuję zapamiętac

Mam pytanie odnośnie picia drożdży. Można je pic codziennie? A może trzeba codziennie?

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-06-08 o 12:53
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 12:53   #35933
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Cześć Lokasy

Ja jeszcze nie używałam, ale niektóre z naszych Lokasków tak, więc śmiało!

Vanilla, masz piękne włosy. Normalnie zatkało mnie patrząc na długość, kolor i skręt

Ajrisz, jak skalp? Ciągle tłuszczy? Ciekawe dlaczego mu się tak nagle odmieniło . Suchy czy tłuściejszy - grunt żeby nie swędział.

A ja się tak zastanawiam... W poniedziałek hennowałam włosy, ale nie widzę efektu, właściwie żadnego . Hennę miałam na włosach 2h. Przed hennowaniem umyłam slsem i nałożyłam ALTERKĘ MORELOWĄ (bez odżywki po szamponie chyba bym nie rozczesała włosów do farbowania). Zaraz po tym pomyślałam, że odżywka może przeszkodzi we wnikaniu koloru, więc zmyłam ją HIPPEM. Nałożyłam hennę wymieszaną z łyżką BINGO Z ALGAMI. Po 2h zmyłam, nałożyłam BIOVAX do farbowanych na 20 min. Zmyłam, spłukałam płukanką octową (pierwszy raz), nałożyłam b/s, koszulka, a później żel aloesowy. Skręt jest fajny, nawet dzisiaj da się żyć, ale brak koloru na siwkach mnie zastanawia. Macie jakieś przemyślenia co do tego?
przecież po hennie nie nakłada się nic!! spłukuje się tylko raz, nie płucze się żadną płukaną octową...najlepiej dopiero po 2 dniach użyć szamponu... i nie nakłada się przed hennowaniem żadnych odżywek, co z tego, że byś nie rozczesała włosów - nie musisz mieć rozczesanych włosów żeby nakładać hennę... a morelka jest chyba proteinowa? proteiny też nie lubią się z henną:P
Stary 2011-06-08, 13:02   #35934
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, nie swędzi i chwała za to

Myślę że wiem, wilgotność u mnie taka że ręce myłabym co 5 minut skalp też to czuje. Myciem też się mogłam dołożyć, chciałam przywrócić do łask szampon Emolium ale widzę nie ma miłości.
Teraz planuję co na następne mycie - z jednej strony przydałoby się meganawilżanie dla skalpu (aloes, żel lniany?) i zabezpieczenie włosów, niestety muszę wyglądać jak człowiek Kusi mnie sprawdzenie odżywki Isana do mycia, czy może skalp się podleczył na tyle że zniesie IPA, ale bojam się

I wiecie co? Nudna będę i monotonna, cieszę się że włosy obcięłam. Wygodnie mi, nie myślę o nich, se wiszą jak chcą

Cytat:
Do tego rodzicielka mnie wyeksmituje bo już narzeka że moje graty okołokosmetyczne zajmują każdą wolną powierzchnię w domu
Moją kolekcję pochowałam po szafkach, mama nie zdaje sobie sprawy ile niewypałów będzie jeszcze musiała zużyć
Cytat:
Chyba nigdy mi nie przejdzie moja jednostronna miłośc do rudości. Niestety wyglądam w nich jak trup…
To samo ;] Przypomnij, jaki masz kolorek?
Cytat:
Chyba też sobie tak postanowię, bo jak sobie myślę, że miałabym w ogóle zrezygnowac z farbowania to na razie jakoś tak mi się źle robi, jesień wydaje się mniej straszna niż wiecznośc
Ja od prawie roku naturals, myślałam że nie przeżyję a jednak da się Uczuliłam się na farby, muszę pokochać mój kolor ;P

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-06-08 o 13:15
Stary 2011-06-08, 13:14   #35935
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Moją kolekcję pochowałam po szafkach, mama nie zdaje sobie sprawy ile nie wypałów będzie jeszcze musiała zużyć
Moja niestety używa chyba tylko mydła i szamponu i nijak nie daje się namówic na jakąkolwiek pielęgnacje więc swoje niewypały chyba będę musiała babci odnosic, albo po znajomych rozdawac

Cytat:
To samo ;] Przypomnij, jaki masz kolorek?
W tej chwili bardzo sprany kasztan, który można zobaczyc w moim albumie, a naturalnie jasny szarawy brąz, w którym też wyglądam jak trup i dlatego od dłuższego czasu farbuję się na ciemne, zwykle ciepłe, brązy. Do tego mam naturalnie brwi godne Breżniewa i ciemne rzęsy więc z rudymi wyglądam nie dośc że jak trup, to jeszcze jak wulgarny trup

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 13:15   #35936
Eloe77

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Olej z wiesiołka jako jedno z działań ma łagodzenie PMSu. U mnie się to sprawdziło
Od dzisiaj popijam

Cytat:
ja tak dopytuję bo nie do końca kumam co się może nadbudowywać i dlaczego to jest takie niechciane zjawisko
Trzeba odróżnić "przyklejanie" od nabudowywania, które to jest dodaniem się produktu do tego, co się przykleiło. Mówimy więc o dwóch różnych, choć podobnych w skutkach zjawiskach.
"Przyklejają się" głównie i w dużym uproszczeniu: emolienty w tym wiele silikonów, polimery, parafinowate, pq, q, oleje niewnikające; proteiny wielkocząsteczkowe; kondycjonery; antystatyki kationowe. To naturalne zjawisko, któremu zapobiegamy, stosując szampony z sls od czasu do czasu.
Nabudowywanie się polega na przyklejeniu się kolejnych warstw do tych już przyczepionych do włosa. I tak jest on coraz bardziej obciążony, pozbawiony wigoru, życia, wygląda jakby szybciej się przetłuszczał. Dodatkowo może powiększać się powierzchnia filmu tworzonego przez te substancje, co ogranicza dostęp substancji przenikających do wnętrza, wzmacniających, odżywiających, antyoksydacyjnych. Jeśli te substancje nie mają dostępu, włos ulega osłabieniu, wysusza się, bo i dostęp wilgotności jest ograniczony.

Cytat:
Napisane przez ojejka89 Pokaż wiadomość
isana tez ma, a po niej nic mi nie jest...
Ponieważ Isana z babasu zawiera olej, dzięki czemu działanie IPA jest ograniczone.
Cytat:
tez mialam kiedys podobne ciecie, tyle ze w calosci zrobione brzytwa....
Więcej nie pozwól ciąć włosów niczym innym jak tylko i wyłącznie zwykłymi nożyczkami. Tylko one nie niszczą końcówek.

Cytat:
(niedługo chyba koty sprzedam przez ten zakupoholizm włosowy)
ani się waż!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-06-08, 13:24   #35937
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Moją kolekcję pochowałam po szafkach, mama nie zdaje sobie sprawy ile niewypałów będzie jeszcze musiała zużyć

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 13:46   #35938
marika161
Raczkowanie

Cześć Podręczę Was trochę zdjęciami Włoski już nieświeże, bo myte w niedziele. U Was też tak gorąco? Bo ja już nie mogę wytrzymać i przez to też moja głowa cierpi
Pa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (53,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (59,1 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (75,6 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (56,8 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (46,3 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (68,7 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (63,3 KB, 33 załadowań)
marika161 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 14:06   #35939
doti8
Raczkowanie

Cytat:
To ja chyba TŻowi będę podrzucać moje nie wypały, tylko co on biedny z nimi zrobi? Może zużyje zgodnie z przeznaczaniem np. kremem do rąk wysmaruję łapki a nie głowę

Eloe77 - wielkie dzięki

Ja też bym się pochwaliła zdjęciami ale nigdy mi nie wychodzą A TŻ nie ma jak moje włosy wyglądają!
doti8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-08, 14:07   #35940
Eloe77

do 12

Cytat:
...a ja przekleję tu kilka zdań z mojego wpisu w innym wątku
ku przestrodze albo ku zachęcie - jak kto woli

"aha i jeszcze jedno, byłam w totalnym SZOKU po umyciu moich włosów szamponem z SLS (LUSH w kostce przeciwłupieżowy o jakże pięknym zapachu smoły ) normalnie za każdym myciem w widoczny sposób jaśnieja mi włosy
ale to tak, że to naprawdę widac z mycia na mycie...po pierwszym myciu mialam jaśniejsze o ton ale wydawało mi się, że pewnie tylko mi sie zdaje a teraz po drugim sa jeszcze jasniejsze niz ostatnio normalnie szok do kwadratu - nie sądziłam, że SLS może AZ TAK SZYBKO zabierać pigment włosa..."

ja akurat się z tego cieszę, bo chce sie uhennowac na rudo i im jasniejsze, tym większa szansa
Ku przestrodze moim zdaniem i Tobie też radziłabym uważać, ponieważ ów sls prócz barwnika wybiera też i proteiny z włosa.
Zostawiam cały cytat, nie tnę ku przestrodze.

Cytat:
No własnie miałam na myśli CURL JUNKIE, ale zasugerowałam się stroną i napisałam BC. W takim razie kiedyś się chętnie do Ciebie uśmiechnę w kwestii polecenia czegoś dobrego
ja, ja powiem to cudeńko do stylizacji polecam - miód, olej brokułowy, carbomer

Cytat:
Natomiast jak wyjasnisz reakcje moich wlosow w kontekscie oleju kokosowego? Poniewaz im bardziej porowaty wlos tym wiecej tego oleju kokosowego wnika przez co podwaza luske wlosa i mamy wlasnie taki efekt puszenia sie ,wysuszenia ? Podobny efekt mam jak uzyje odzywki z proteinami wysoko w skladzie. Poza tym moje wlosy nie maja tendencji do obciazania,ale wlasnie do reagowania puszeniem sie i wysuszeniem.
Trudno porównywać reakcję na kwasy tłuszczowe z reakcją na proteiny. Poza tym proteiny są róznoczasteczkowe i najmniej puchogenną jest keratyna hydrolizowana (ma też najmniejszą czasteczkę).
Olej kokosowy w większości wnika do wnętrza włosa, ale poprzez uniesione łuski też łatwo z niego ucieka (pamiętajmy, ze temperatury robią się wyższe, więcej wilgoci w powietrzu - to prowadzi do rozchylenia łuski). Wykoncypowałam sobie, że od wiosny do jesieni kokos może potrzebować saportu w postaci czegoś pozostającego na włosie. Albo - jak w tym artykule - ilość jego stosowania oraz sposób aplikacji należy zmienić. Wówczas saport zbędny, wystarczy wymienić na lniany, oliwę z oliwek, jojobę, winogronko i inne.
Sama nie mogę olejować włosów, gdy temperatura przekroczy magiczne 10 stopni C (to uproszczenie), więc dodaję kilka kropli do odzywki d/s lub kapkę na suche przed spaniem. Wzrasta też w tym czasie u mnie zużycie kremów do loków i odżywek b/s.

Cytat:
Czesc dziewczyny z miłą chęcią dołącze do wątku poniewaz sama jestem posiadaczką niesfornych loków
cudowny kolor I piękne asymetryczne upięcie.
Cytat:
Jezeli chodzi o pielegnacje włosów to za bardzo nie szaleje,zwykła odzywka dobrze nawilzająca włosy
A co masz konkretnie na myśli?
Cytat:
Natomiast mam inny problem i zauwazyłam ze nie tylko ja w tym wątku..po bokach włosy kręcą mi sie rewelacyjnie,natomiast z tyłu są zawsze oklapniete i ten skret jest bardzo słaby Juz kombinowałam na wiele sposobów,ale póki co efektu nie widac....
z jednej strony to normalne - taka natura - moje lepiej kręcą się po lewej i przy twarzy, ale pielęgnacja to ustabilizowała. Z drugiej strony co robiłaś?
Cytat:
Moze macie jakies sprawdzone pomysły?
Kilka, a podstawą jest porządna pielęgnacja i przemyślana stylizacja.

Cytat:
Napisane przez agacie92 Pokaż wiadomość
Te włosy są dzisiejsze, jeszcze ich nie myłam, ale i tak już widzę różnicę
Ale nadal są suche
Pielęgnuj, wkrótce powinny wyglądać dużo lepiej
Cytat:
a W domu mam glicerynę i parafinę (na coś pomogą?)
Gliceryna przyda się jako promotor przejścia dla innych substancji, pomoże w wiązaniu wody oraz regulacji wilgotności.
Parafina powlecze włos filmem, zatrzymując w nim wodę. Trzeba będzie zmywać sls.
To "nawilżacz" i to "nawilżacz", a różnią się, prawda? Dlatego wolę nie używać określenia "nawilżacz". To worek bez dna.
Cytat:
coś jakieś po rosyjsku ale tego to nie wiem do czego to jest:P
My tym bardziej nie wiemy.

MÓJ IDEAŁ

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości