Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-03, 12:58   #3811
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią

Cytat:
Napisane przez Ivi 1988 Pokaż wiadomość
Masakra!
Kiedyś mnie zapytała kim jest prostytutka(bo akurat leciała w telewizji reklama programu "Dziewczyny zabrane ulicy" czy coś takiego) więc jej staram się jej wytłumaczyć, a ona nagle: "Czyli taka galerianka?"

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 12:59   #3812
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Ja osobiście uważam, że Zaduszki to wielka szopka, wystarczyłby jeden znicz i ok. Ale ogólnie nie uważam tego za głupie(tak jak chodzenia ze zniczem na "swój" grób), bo każdy na swój sposób przeżywa pamięć o bliskich.
mnie najbardziej rozwala część mojej rodziny, która tak pamięta o swoich bliskich, że w listopadzie dzwonią do mojej mamy z cmentarza i pytają gdzie w ogóle jest grób X.Y. Już by sobie mogli podarować wtedy tę świeczkę, naprawdę Obskoczyc swoich bliskich-bliskich, skupić się na tych grobach, a nie robić z cyrk z nagłym odnajdywaniem dalszych pociotków, bo jak jest listopad to musi być świczka.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 13:01   #3813
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Mnie w ogóle dziwi wywalanie ogromnych pieniędzy na pomniki dla zmarłych. Chociaż tam "dla zmarłych" - akurat.. Wiadomo, po co to - "a niech widzą..".
Moja mama uważa tak samo i ja się zgadzam. Podoba jej się tak jak w amerykańskich filmach, taka płyta pionowo w ziemię wbita.

Stary 2011-07-03, 13:16   #3814
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Napisane przez jj4u Pokaż wiadomość
Ja tylko na jednym pogrzebie byłam świadkiem takiej sytuacji. Dla mnie to przerażające, po co komuś zdjęcia zmarłego?
Zwłaszcza, że zwłoki nie wyglądają chyba zbyt dobrze( nie wiem bo ja nigdy nie zaglądam do trumny, wiem jak wyglądał zmarły przed śmiercią i takiego chce go zapamiętać). Dziwi mnie też, że dzieciom malutkim pokazuje się zmarłego dziadka, babcie i niektórzy rodzice każą tym dzieciakom tego trupa całować. Mi by została trauma
Mi ciotka kazała podejść w tamtym roku do trumny dziadka i postać nad nią, bo przecież co ludzie powiedzą. Powiedziałam, że dziękuje, wolę pamiętać jako żywego. No i babci też na siłę kazała stać, a babcia z emocji to stać na nogach nie umiała, musiałam ją trzymać.

A potem wielki foch nr 2, bo miałam 5 s rozmowę z bratem- weź babcię do samochodu, bo zaraz upadnie (był kawałek do przejścia jednak) I jak to tak można. Lepiej żeby babcia na asfalt upadła, nie?

W ogóle o zachowaniach tej ciotki mogłabym książkę napisać
Zawsze na uroczystościach rodzinnych wszyscy oddychają z ulgą jak wychodzi, bo od razu mniej sztywna atmosfera.

Jak zmarła moja mama i miałam 5 lat, to mnie nawet na pogrzeb nie wzięli. i nawet mi nie powiedzieli, że to się stało tylko jakiś czas udawali, że jest w szpitalu. Ale lepsze już to niż kazać całować zmarłego

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
I tak musi trochę pozałatwiać. A na ogół na pokrycie kosztów pogrzebu dostaje się zasiłek pogrzebowy, który pokrywa część lub całość kosztów pogrzebu. Idąc twoim tropem już bardzo młode osoby powinny się nad tym zastanawiać i wykupować miejsca na cmentarzach.

-
Pokrywa część i nie dostaje się go w ciągu 24 godz, najpierw trzeba kasę wyłożyć a potem oddają.

Dlatego dobrze jak starsza osoba, ma w miarę możliwości odłożone pieniądze.

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Moze od razu nie o wykupywaniu, ale o podstawowych rzeczach powinny. Mam 23 lata, moja rodzina jest poinformowana chociażby o tym, ze mam być w razie czego skremowana i co maja z moimi prochami zrobić. I zadnego pogrzebu kościelnego i biadolenia nad trumną sobie nie życzę. Nie chcę widzieć kościoła za życia to i tym bardziej po śmierci.

Zwykła przezorność.

.
u mnie to niby wiedzą, ale znając życie i tak by mi zrobili kościelny.
A tak w sumie to mnie to wali jakby to miało komuś ulżyć, że sobie da krzyż na moim grobie i trochę się uspokoić, że może nie pójdę do piekła to niech sobie ma mnie to już różnicy nie zrobi.

A mnie dziwi, że w 21w praktykuje się przesąd, że nie wolno przechowywać zmarłego przez niedzielę, bo pociągnie to następną osobę. To w końcu nauka kościoła czy zabobony? :/

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3

Edytowane przez kobietasukcesu
Czas edycji: 2011-07-03 o 13:19
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 13:41   #3815
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Mnie w ogóle dziwi wywalanie ogromnych pieniędzy na pomniki dla zmarłych. Chociaż tam "dla zmarłych" - akurat.. Wiadomo, po co to - "a niech widzą..".
To ciekawe. A co powiesz o trumnach? Są ludzie, którzy chowają zmarłych w kartonowych trumnach, bo ich nie stać na inną. Ale w sumie, to jest przecież zmarły, obojętne mu w czym leży, nie? Na pogrzeb mojego wujka ja wybierałam trumnę, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym go pochować w jakimś g... ze sklejki. To samo z pomnikiem. Wystawisz z lepszych materiałów-dłużej przetrwa. Taka inwestycja na lata. I tak samo, nie wyobrażam sobie, że miałabym to robić "pod ludzi". I nie można uogólniać, że każda osoba, która wystawia piękny pomnik, robi to pod publiczkę, bo tak zwyczajnie nie jest.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 13:45   #3816
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Pokrywa część i nie dostaje się go w ciągu 24 godz, najpierw trzeba kasę wyłożyć a potem oddają.

Dlatego dobrze jak starsza osoba, ma w miarę możliwości odłożone pieniądze.

A mnie dziwi, że w 21w praktykuje się przesąd, że nie wolno przechowywać zmarłego przez niedzielę, bo pociągnie to następną osobę. To w końcu nauka kościoła czy zabobony? :/
No to jasne że najczęściej nikt nie ma tyle kasy żeby ot tak wyciągnąć z 6 tys. na pogrzeb. Jak ktoś tanio zrobi to może cały zasiłek starczy na pokrycie kosztów. Ja nie wiem na co komu najdroższa płyta z bajerami - przecież to i tak się zmarłemu na nic nie przyda.

O tym zabobonie nie słyszałam.

Stary 2011-07-03, 13:52   #3817
jj4u
Rozeznanie

GG do jj4u

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Mi ciotka kazała podejść w tamtym roku do trumny dziadka i postać nad nią, bo przecież co ludzie powiedzą. Powiedziałam, że dziękuje, wolę pamiętać jako żywego. No i babci też na siłę kazała stać, a babcia z emocji to stać na nogach nie umiała, musiałam ją trzymać.

A potem wielki foch nr 2, bo miałam 5 s rozmowę z bratem- weź babcię do samochodu, bo zaraz upadnie (był kawałek do przejścia jednak) I jak to tak można. Lepiej żeby babcia na asfalt upadła, nie?

W ogóle o zachowaniach tej ciotki mogłabym książkę napisać
Zawsze na uroczystościach rodzinnych wszyscy oddychają z ulgą jak wychodzi, bo od razu mniej sztywna atmosfera.

Jak zmarła moja mama i miałam 5 lat, to mnie nawet na pogrzeb nie wzięli. i nawet mi nie powiedzieli, że to się stało tylko jakiś czas udawali, że jest w szpitalu. Ale lepsze już to niż kazać całować zmarłego
]
Tak co ludzie powiedzą.. Mi ciotka jedna kazała aparat wziąć i zdjęcia robić. Też się obraziła jak się nie zgodziłam.
A co do zabobonów, to właśnie jest bardzo dziwne. Moja ciotka od zdjęć taka jest. Tutaj wielce pobożna katoliczka, ale w zabobony wierzy. Jak dziadek zmarł w sobotę to ona już zaczynała sobie pomnik wybierać, bo w końcu przez tą niedzielę ktoś MUSI umrzeć i ona czuła, że padnie na nią..

Nowe notki:
Flormar
Eveline Colour Instant 627I 623
Wakacyjne paznokcie

jj4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 13:56   #3818
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
No to jasne że najczęściej nikt nie ma tyle kasy żeby ot tak wyciągnąć z 6 tys. na pogrzeb. Jak ktoś tanio zrobi to może cały zasiłek starczy na pokrycie kosztów. Ja nie wiem na co komu najdroższa płyta z bajerami - przecież to i tak się zmarłemu na nic nie przyda.

A co ta najdroższa płyta z bajerami? Mój wujek leży w rodzinnym grobie, a pomnik ma już 20 lat. Nie jest to pomnik z żadnego granitu, cy marmuru, i zwyczajnie od jakiegoś czasu się niszczy. Widzę, że pomniki z tych droższych materiałów stoją jak stały... Może się mylę, ale w pomnik warto zainwestować. Zmarłemu się już nic nie przyda, więc najlepiej go ubrać w stare szmaty, i, jak już wcześniej napisałam, w trumnę ze sklejki. A niech ma... Na co mu coś lepszego. I tak zgnije, i się rozłoży.

W tym momencie zasiłek pogrzebowy to ok. 4 tysiące złotych. Za te kwotę to sobie można... W sumie nie wiem co, ale to śmieszne pieniądze na pogrzeb.
Stary 2011-07-03, 14:02   #3819
muszynianka
Zakorzenienie

ahahhahahaha moja ciotka przypomniała sobie o mnie jak usunęłam ją ze znajomych na naszej klasie - kobiety nie widziałam na oczy dawno dawno, chyba ostatni raz na pogrzebie dziadka z 4 lata temu albo więcej, no i następnego dnia był telefon do moich rodziców

tata zgiął się ze śmiechu w pół jak to usłyszał
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:13   #3820
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
To ciekawe. A co powiesz o trumnach? Są ludzie, którzy chowają zmarłych w kartonowych trumnach, bo ich nie stać na inną. Ale w sumie, to jest przecież zmarły, obojętne mu w czym leży, nie? Na pogrzeb mojego wujka ja wybierałam trumnę, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym go pochować w jakimś g... ze sklejki. To samo z pomnikiem. Wystawisz z lepszych materiałów-dłużej przetrwa. Taka inwestycja na lata. I tak samo, nie wyobrażam sobie, że miałabym to robić "pod ludzi". I nie można uogólniać, że każda osoba, która wystawia piękny pomnik, robi to pod publiczkę, bo tak zwyczajnie nie jest.

Co innego kupić pomnik z dobrego materiału (chociaż widzisz - drogim materiałem jest marmur na ten przykład, ale na nasze warunki klimatyczne lepsze są tańsze kamienie..) - jak kogoś stać - a co innego wywalać dziesiątki tysięcy na nikomu nie potrzebny, wypasiony - często tandetny - pomnik. Niektórym to piramida byłaby za mało i za skromnie.
Wg mnie w USA akurat jest to b. dobrze zrobione - po śmierci każdy jest równy, a jak płytka się zniszczy, to nie ma problemu wydać na nową. Ale u nas nie - pomnik ma być wizytówką rodziny zmarłego. A to wszystko prowadzi do presji społecznej - kogoś nie stać na drogi pomnik, ale nie - zapożyczy się, ale wywali jak trzeba, żeby "nie gadali, że zmarłemu sępią".
Ja nie mierzę pamięci o zmarłym kilogramami granitu zużytego na pomnik.

Deede jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:21   #3821
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
A co ta najdroższa płyta z bajerami? Mój wujek leży w rodzinnym grobie, a pomnik ma już 20 lat. Nie jest to pomnik z żadnego granitu, cy marmuru, i zwyczajnie od jakiegoś czasu się niszczy. Widzę, że pomniki z tych droższych materiałów stoją jak stały... Może się mylę, ale w pomnik warto zainwestować. Zmarłemu się już nic nie przyda, więc najlepiej go ubrać w stare szmaty, i, jak już wcześniej napisałam, w trumnę ze sklejki. A niech ma... Na co mu coś lepszego. I tak zgnije, i się rozłoży.

W tym momencie zasiłek pogrzebowy to ok. 4 tysiące złotych. Za te kwotę to sobie można... W sumie nie wiem co, ale to śmieszne pieniądze na pogrzeb.
Coś tam jednak można...Myślę że na najtańszy pogrzeb(nie wiem ile chcą w kościele) by starczyło, ewentualnie niewiele trzeba byłoby dołożyć. Szczerze? Dla mnie to nawet bez różnicy czy będę miała "pomnik". Można sklecić krzyż z drewna i wbić w ziemię. Przynajmniej stylowo wygląda

Stary 2011-07-03, 14:24   #3822
jj4u
Rozeznanie

GG do jj4u

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
ahahhahahaha moja ciotka przypomniała sobie o mnie jak usunęłam ją ze znajomych na naszej klasie - kobiety nie widziałam na oczy dawno dawno, chyba ostatni raz na pogrzebie dziadka z 4 lata temu albo więcej, no i następnego dnia był telefon do moich rodziców

Takie rodzina jest najlepsza;d Przez Ciebie ma mniej znajomych:P

Nowe notki:
Flormar
Eveline Colour Instant 627I 623
Wakacyjne paznokcie

jj4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:32   #3823
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Coś tam jednak można...Myślę że na najtańszy pogrzeb(nie wiem ile chcą w kościele) by starczyło, ewentualnie niewiele trzeba byłoby dołożyć. Szczerze? Dla mnie to nawet bez różnicy czy będę miała "pomnik". Można sklecić krzyż z drewna i wbić w ziemię. Przynajmniej stylowo wygląda
Ja mam podobnie, tylko żadnych krzyży sobie nie życzę..

Ale, słuchajcie - byłam jakiś czas temu na cmentarzu dla psów (mamy taki u nas). I ja do tej pory myślałam, że tam to skromnie - przyklepią pieska, tabliczkę wbiją i już. I owszem, część takich grobów jest, ale pojawiają się normalne pomniki (w wersji mini), tudzież paskudne "rzeźby" (ale naprawdę paskudne, tandetne maksymalnie) pieska danej rasy. Okraszone często kwiatami z plastiku.. Pewien doberman - "rzeźba" jego naturalnych rozmiarów - do tej pory mnie nawiedza w koszmarach.. I na co to komu??
Mnie by to może tak nie raziło, gdyby to było jeszcze zrobione ze smakiem. Sztuka animalistyczna jest mi akurat bliska. Tylko na widok plastikowych maszkaronów stylizowanych na nie wiadomo co właściwie.. Nie.. No, ale "kto bogatemu zabroni", nie?

Deede jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:38   #3824
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Co innego kupić pomnik z dobrego materiału (chociaż widzisz - drogim materiałem jest marmur na ten przykład, ale na nasze warunki klimatyczne lepsze są tańsze kamienie..) - jak kogoś stać - a co innego wywalać dziesiątki tysięcy na nikomu nie potrzebny, wypasiony - często tandetny - pomnik. Niektórym to piramida byłaby za mało i za skromnie.
Wg mnie w USA akurat jest to b. dobrze zrobione - po śmierci każdy jest równy, a jak płytka się zniszczy, to nie ma problemu wydać na nową. Ale u nas nie - pomnik ma być wizytówką rodziny zmarłego. A to wszystko prowadzi do presji społecznej - kogoś nie stać na drogi pomnik, ale nie - zapożyczy się, ale wywali jak trzeba, żeby "nie gadali, że zmarłemu sępią".
Ja nie mierzę pamięci o zmarłym kilogramami granitu zużytego na pomnik.
Tutaj się z Tobą zgodzę, ale też nie do końca. To, że ja chce wystawić mojemu bliskiemu porządny pomnik (nie mam na myśli tandetnych budowli wręcz, i innych tego typu spraw), ale poprostu pomnik.

Co do płytek... To jest super sprawa. Ale kiedyś oglądałam program o jakimś Warszawskim cmentarzu koło którego było miejsce gdzie można było rozsypać prochy zmarłych. Oczywiście, kościół tego zakazał, zapewne dlatego, że mieli za małe zyski z tego.
Cytat:
W kościele, księdzu i organiście my zapłaciliśmy 1400 złotych. do tego trumna 1600... To już 3000 tysiące. Teraz jeszcze trzeba załatwić np. wystawienie zwłok w kaplicy ( za pół godziny 200 złotych w moim przypadku). Opłacenie miejsca na cmentarzu. Autokar, trzeba zapłacić ludiom którzy kopią ziemię pod grób, i mnóstwo innych rzeczy. Ach... Jeszcze przechowywanie ciała w prosektorium, to w naszym przypadku było chyba ok 80 złotych za dobę. Z tego co mówił facet z zakładu pogrzebowego, po tym, jak zmniejsyli zasiłek do 4000, ludzie zaczęli oszczędzać na wszytskim, głównie właśnie na trumnie. Najtańsza trumna kosztuje 400 złotych, z tym że facet opowiadał, że były na przykład przypadki, że taka trumna się poporstu rozwaliła podczas przenoszenia zwłok.

Ja bym chciała żeby mnie spalono. Tak byłoby najlepiej dla wszystkich.
Stary 2011-07-03, 14:43   #3825
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:

Nie wliczając nagrobka to i tak kupa kasy Miejsówka+nawet tania trumna+kasa dla księdza+ opłata dla firmy pogrzebowej. W 6 tys się to chyba nie zmieści.

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 14:53   #3826
Chatul
ma zielone pojęcie

Ja bym nie chciała być chowana za duże pieniądze Wolałabym żeby rodzina już wpłaciła te 2-3 tysiące na konto jakiejś organizacji zajmującej się zwierzętami. Po śmierci raczej będzie mi wszystko jedno. Mogę leżeć nawet w kartonie
Chociaż wolałabym mimo wszystko leżeć na cmentarzu niekatolickim. Żadnego księdza na pogrzebie też bym nie chciała mieć

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Ale mój kuzyn przez lata był uczony, że mamusia nosi podpaskę, bo się skaleczyła w nogę/rękę, a nie dlatego że ma okres.

Cytat:
Mi mama o menstruacji opowiadała, jak chodziłam do przedszkola. I czuję się z tym dobrze. W gimnazjum, podstawówce, liceum miałam wychowanie do życia w rodzinie z kijem od miotły i nakładaniem na niego prezerwatywy i zajęcia w każdej szkole powinny tak wyglądać...
Ja też o menstruacji wiedziałam już w przedszkolu. Jak byłam w szkole podstawowej to też mi często przypominała o okresie. I dobrze, bo pierwszą miesiączkę dostałam w 4 klasie szkoły podstawowej.

A potem przez ileś lat chodziłam na zajęcia do pani pielęgniarki, na których ona opowiadała o pierwszej miesiączce. Myślałam, że kogoś zatłukę.

Cytat:
Nie rozumiem osób, które za życia na wykupionych przez siebie miejscach na cmentarzach, stawiają kwiaty i palą sobie znicze... Moja ciotka tak robi, wraz z mamą i tatą zastanawiamy się, jaki jest w tym sens, przecież jeszcze żyje, a znicz to symbol pamięci o zmarłym...
Też mnie to dziwi. Choć nie razi mnie

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
mnie niesamowicie dziwi robienie zdjęć na pogrzebach, siedzi w kościele smutna rodzina a tu nagle podbiega pod trumnę jakaś babeczka i przedpotopowym aparatem cyka zmarłemu zdjęcia
Koszmar

Cytat:

Nie dziwię się... Paść idzie
Stary 2011-07-03, 15:15   #3827
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:

o mamo

chętnie uświadomiłabym ludzi, że nie jestem stróżem moich przyjaciół i mogę akurat nie wiedziec, co robią o każdej porze dnia i nocy więc z łaski swojej jak ktoś się chce z nimi skontaktowac, to niech dzwoni / pisze do nich, a nie do mnie z pytaniem, gdzie jest pani x albo pan y.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 15:24   #3828
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Tutaj się z Tobą zgodzę, ale też nie do końca. To, że ja chce wystawić mojemu bliskiemu porządny pomnik (nie mam na myśli tandetnych budowli wręcz, i innych tego typu spraw), ale poprostu pomnik.

Co do płytek... To jest super sprawa. Ale kiedyś oglądałam program o jakimś Warszawskim cmentarzu koło którego było miejsce gdzie można było rozsypać prochy zmarłych. Oczywiście, kościół tego zakazał, zapewne dlatego, że mieli za małe zyski z tego.

W kościele, księdzu i organiście my zapłaciliśmy 1400 złotych. do tego trumna 1600... To już 3000 tysiące. Teraz jeszcze trzeba załatwić np. wystawienie zwłok w kaplicy ( za pół godziny 200 złotych w moim przypadku). Opłacenie miejsca na cmentarzu. Autokar, trzeba zapłacić ludiom którzy kopią ziemię pod grób, i mnóstwo innych rzeczy. Ach... Jeszcze przechowywanie ciała w prosektorium, to w naszym przypadku było chyba ok 80 złotych za dobę. Z tego co mówił facet z zakładu pogrzebowego, po tym, jak zmniejsyli zasiłek do 4000, ludzie zaczęli oszczędzać na wszytskim, głównie właśnie na trumnie. Najtańsza trumna kosztuje 400 złotych, z tym że facet opowiadał, że były na przykład przypadki, że taka trumna się poporstu rozwaliła podczas przenoszenia zwłok.

Ja bym chciała żeby mnie spalono. Tak byłoby najlepiej dla wszystkich.
Wydaje mi się że u nas jest dużo taniej. No i jeśli weźmie się tańszą trumnę, tańszy nagrobek to w tych 4 tys.-5. się zmieści.

Stary 2011-07-03, 15:40   #3829
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Wydaje mi się że u nas jest dużo taniej. No i jeśli weźmie się tańszą trumnę, tańszy nagrobek to w tych 4 tys.-5. się zmieści.
Nie. Nagrobek, to jest rzecz, której nie robi się za pieniądze z zasiłku pogrzebowego. Najtanszy nagrobek kosztuje ok. 1 500 złotych. Więc 4000 złotych zasiłku, minus to 1500, to już tylko 2500 tysiąca. To jest baaaardzo mało na pogrzeb, ponadto nagrobek przecież trzeba jeszcze tam postawić, i to też koszta przecież. Niestety, ale ja myślę, że w 4 tysiącach nie da się zmieścić.

Ponadto, pomnik stwia się po jakimś czasie, kiedy ziemia jest już ubita. Mieszkasz w jakimś większym mieście?

Edytowane przez 201801022117
Czas edycji: 2011-07-03 o 15:41
Stary 2011-07-03, 15:40   #3830
muszynianka
Zakorzenienie

ja uważam że skromnie i za małe pieniądze nie oznacza brzydko. ktoś żył jak biedak ledwo żywiąc rodzinę suchym chlebem a tutaj trzeba postawić pomnik z marmuru bo wstyd, błagam...
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 15:52   #3831
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie. Nagrobek, to jest rzecz, której nie robi się za pieniądze z zasiłku pogrzebowego. Najtanszy nagrobek kosztuje ok. 1 500 złotych. Więc 4000 złotych zasiłku, minus to 1500, to już tylko 2500 tysiąca. To jest baaaardzo mało na pogrzeb, ponadto nagrobek przecież trzeba jeszcze tam postawić, i to też koszta przecież. Niestety, ale ja myślę, że w 4 tysiącach nie da się zmieścić.

Ponadto, pomnik stwia się po jakimś czasie, kiedy ziemia jest już ubita. Mieszkasz w jakimś większym mieście?
Właśnie w mniejszym więc może dlatego.

Dla mnie liczy się to jak naprawdę ludzie to przeżyją w sercach, czy potem ktoś za mną zatęskni, uroni łzę na wspomnienie o mnie. A pogrzeb, trumna, itp. nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Może to być karton, drewniany krzyż czy jeszcze coś innego. I lepiej. Pieniądze są potrzebne żywym a nie zmarłym.

Stary 2011-07-03, 16:04   #3832
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie w mniejszym więc może dlatego.

Dla mnie liczy się to jak naprawdę ludzie to przeżyją w sercach, czy potem ktoś za mną zatęskni, uroni łzę na wspomnienie o mnie. A pogrzeb, trumna, itp. nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Może to być karton, drewniany krzyż czy jeszcze coś innego. I lepiej. Pieniądze są potrzebne żywym a nie zmarłym.
Ja mieszkam na zadupiu. I u mnie to właśnie tyle kosztuje. Ja podeszłam do tego tak, że nie będę żałowała pieniędzy, które i tak są przeznaczone właśnie na pogrzeb. 4 tysiące na pogrzeb, to mało, i nie chodzi tutaj o piękną trumnę, ale o inne sprawy, związane z pogrzebem. Są sprawy, które trzeba opłacić, i nie chodzi tutaj o "wystawny pogrzeb", ale o rzeczy konieczne aby pogrzeb się odbył.
Stary 2011-07-03, 17:12   #3833
invisible_01
Zakorzeniona

Ja wolałabym, żeby po mojej śmierci rodzina miała te pieniądze dla siebie albo oddała na bezpańskie pieski niż żeby postawili mi pomnik. Ja mogę nawet w kartonie leżeć, wszystko mi jedno. 1400 zł dla księdza za pogrzeb... To jest dla mnie jakiś absurd Wyciągać kasę od rodziny w żałobie... Dlatego ja żadnego pazernego księdza przy swoim pogrzebie nie chcę.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 17:31   #3834
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość

o mamo

chętnie uświadomiłabym ludzi, że nie jestem stróżem moich przyjaciół i mogę akurat nie wiedziec, co robią o każdej porze dnia i nocy więc z łaski swojej jak ktoś się chce z nimi skontaktowac, to niech dzwoni / pisze do nich, a nie do mnie z pytaniem, gdzie jest pani x albo pan y.
O, to to! mam identycznie. Najbardziej mnie denerwuje jak np. były mojej kumpeli (nazwijmy ją X) pyta mnie: a co tam u X? Co porabia?
Litości, jak go to interesuje to niech ją zapyta, ona chyba wie najlepiej co u niej! ma przecież do niej telefon, gg, facebooka...tak trudno spytać?
Mam wtedy wrażenie, że ktoś chce ze mną pogadać tylko żeby się dowiedzieć co słychać u jakiejś mojej kumpeli, a nie interesuje go co U MNIE słychać. Strasznie nie lubię takiego czegoś.

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 17:44   #3835
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Ja wolałabym, żeby po mojej śmierci rodzina miała te pieniądze dla siebie albo oddała na bezpańskie pieski niż żeby postawili mi pomnik. Ja mogę nawet w kartonie leżeć, wszystko mi jedno. 1400 zł dla księdza za pogrzeb... To jest dla mnie jakiś absurd Wyciągać kasę od rodziny w żałobie... Dlatego ja żadnego pazernego księdza przy swoim pogrzebie nie chcę.
Wiesz, jeszcze księża twierdza, że oni tą kasą z pogrzebu z kurią rozliczają, czy coś.... Taaaaa. I tak jak pisałam... Zasiłek pogrzebowy, to nie kasa na pomnik, ale na sprawy konieczne do zrobienia pogrzebu. My np. wynajęliśmy autokar, bo było wiadomo, że przyjdzie dużo ludzi, nie każdy będzie miał auto. Na pogrzebie było ok. 500 osób, i nic nie było zrobione pod publiczkę, ja byłam w takim szoku, że nawet mi przez myśl nie przeszło, że tam ktoś będzie, miałam to gdzieś.
Ale to jest mój pogląd na wszystko, bo ja robiłam wszystko dla wujka, i dla swojego spokoju psychicznego, bo widziałam jak do tego podchodzi inna osoba z mojej rodziny, gdzie wszystko jest pod publiczkę, nawet płacz nad ciałem zmarłego. Także, już nic mnie nie zdziwi.
Stary 2011-07-03, 18:47   #3836
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wiesz, jeszcze księża twierdza, że oni tą kasą z pogrzebu z kurią rozliczają, czy coś.... Taaaaa. I tak jak pisałam... Zasiłek pogrzebowy, to nie kasa na pomnik, ale na sprawy konieczne do zrobienia pogrzebu. My np. wynajęliśmy autokar, bo było wiadomo, że przyjdzie dużo ludzi, nie każdy będzie miał auto. Na pogrzebie było ok. 500 osób, i nic nie było zrobione pod publiczkę, ja byłam w takim szoku, że nawet mi przez myśl nie przeszło, że tam ktoś będzie, miałam to gdzieś.
Ale to jest mój pogląd na wszystko, bo ja robiłam wszystko dla wujka, i dla swojego spokoju psychicznego, bo widziałam jak do tego podchodzi inna osoba z mojej rodziny, gdzie wszystko jest pod publiczkę, nawet płacz nad ciałem zmarłego. Także, już nic mnie nie zdziwi.
Z tego co wiem to owszem, rozlicza, z ślubów, pogrzebów,tacy... Jest jakiś procent, który idzie "wyżej".

Stary 2011-07-03, 18:51   #3837
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Z tego co wiem to owszem, rozlicza, z ślubów, pogrzebów,tacy... Jest jakiś procent, który idzie "wyżej".
Jak dla mnie ogólnie instytucja o nazwie "kościół", to wielkie kuriozum. I 700 złotych za to, że ksiądz odprawi nabożeństwo, też jest chore. I może się rozliczać z kim chce... I tak mnie to zawsze będzie dziwiło i bawiło jednocześnie.
Stary 2011-07-03, 19:21   #3838
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Jak dla mnie ogólnie instytucja o nazwie "kościół", to wielkie kuriozum. I 700 złotych za to, że ksiądz odprawi nabożeństwo, też jest chore. I może się rozliczać z kim chce... I tak mnie to zawsze będzie dziwiło i bawiło jednocześnie.
Wszyscy wiemy że w kościele, tak jak i w państwie, nie jest tak jak powinno być. Ja tylko Ci mówię, że was nie okłamał.

Stary 2011-07-03, 19:23   #3839
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Wszyscy wiemy że w kościele, tak jak i w państwie, nie jest tak jak powinno być. Ja tylko Ci mówię, że was nie okłamał.
Spoko, spoko. Niech by tylko spróbował.
Stary 2011-07-04, 01:10   #3840
Sondrina
BAN stały

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Mój dziadek umarł gdy miałam 11 lat.
Kiedy mama powiedziała mi o jego śmierci, jakoś to do mnie nie docierało. Wszyscy płakali, tylko nie ja. Aż dziwnie się z tym czułam.
Rozpłakałam się pierwszy raz i to tak naprawdę poważnie, że nie mogłam się uspokoić gdy w domu pogrzebowym (czy jak to się nazywa?) zobaczyłam dziadka - zimnego, żółtego. I tak, całowałam go w rękę.
Nie mam po tym zdarzeniu żadnej traumy, ale nie powiem, że było to dobre dla mnie przeżycie.
Mnie mama nie dopuściła do trumny babci i chyba dobrze zrobiła, bo potem widziałam jakoś z daleka babcię w owej trumnie i do dzisiaj ten obraz do mnie wraca i budzi we mnie przerażenie, strach...
Sondrina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości