|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
Kiedyś mnie zapytała kim jest prostytutka(bo akurat leciała w telewizji reklama programu "Dziewczyny zabrane ulicy" czy coś takiego) więc jej staram się jej wytłumaczyć, a ona nagle: "Czyli taka galerianka?"
|
#3812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obskoczyc swoich bliskich-bliskich, skupić się na tych grobach, a nie robić z cyrk z nagłym odnajdywaniem dalszych pociotków, bo jak jest listopad to musi być świczka.
|
|
#3813 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3814 | |||
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
A potem wielki foch nr 2, bo miałam 5 s rozmowę z bratem- weź babcię do samochodu, bo zaraz upadnie (był kawałek do przejścia jednak) I jak to tak można. Lepiej żeby babcia na asfalt upadła, nie? W ogóle o zachowaniach tej ciotki mogłabym książkę napisać ![]() Zawsze na uroczystościach rodzinnych wszyscy oddychają z ulgą jak wychodzi, bo od razu mniej sztywna atmosfera. Jak zmarła moja mama i miałam 5 lat, to mnie nawet na pogrzeb nie wzięli. i nawet mi nie powiedzieli, że to się stało tylko jakiś czas udawali, że jest w szpitalu. Ale lepsze już to niż kazać całować zmarłego ![]() ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Dlatego dobrze jak starsza osoba, ma w miarę możliwości odłożone pieniądze. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
A tak w sumie to mnie to wali jakby to miało komuś ulżyć, że sobie da krzyż na moim grobie i trochę się uspokoić, że może nie pójdę do piekła mnie to już różnicy nie zrobi.A mnie dziwi, że w 21w praktykuje się przesąd, że nie wolno przechowywać zmarłego przez niedzielę, bo pociągnie to następną osobę. To w końcu nauka kościoła czy zabobony? :/
Janusze reklamy “You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf <3 <3 <3 Edytowane przez kobietasukcesu Czas edycji: 2011-07-03 o 13:19 |
|||
|
|
|
#3815 |
|
Konto usunięte
|
To ciekawe. A co powiesz o trumnach? Są ludzie, którzy chowają zmarłych w kartonowych trumnach, bo ich nie stać na inną. Ale w sumie, to jest przecież zmarły, obojętne mu w czym leży, nie? Na pogrzeb mojego wujka ja wybierałam trumnę, i nie wyobrażam sobie, że mogłabym go pochować w jakimś g... ze sklejki. To samo z pomnikiem. Wystawisz z lepszych materiałów-dłużej przetrwa. Taka inwestycja na lata. I tak samo, nie wyobrażam sobie, że miałabym to robić "pod ludzi". I nie można uogólniać, że każda osoba, która wystawia piękny pomnik, robi to pod publiczkę, bo tak zwyczajnie nie jest.
|
|
|
|
#3816 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Ja nie wiem na co komu najdroższa płyta z bajerami - przecież to i tak się zmarłemu na nic nie przyda.O tym zabobonie nie słyszałam.
|
|
#3817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do zabobonów, to właśnie jest bardzo dziwne. Moja ciotka od zdjęć taka jest. Tutaj wielce pobożna katoliczka, ale w zabobony wierzy. Jak dziadek zmarł w sobotę to ona już zaczynała sobie pomnik wybierać, bo w końcu przez tą niedzielę ktoś MUSI umrzeć i ona czuła, że padnie na nią..
|
|
|
#3818 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój wujek leży w rodzinnym grobie, a pomnik ma już 20 lat. Nie jest to pomnik z żadnego granitu, cy marmuru, i zwyczajnie od jakiegoś czasu się niszczy. Widzę, że pomniki z tych droższych materiałów stoją jak stały... Może się mylę, ale w pomnik warto zainwestować. Zmarłemu się już nic nie przyda, więc najlepiej go ubrać w stare szmaty, i, jak już wcześniej napisałam, w trumnę ze sklejki. A niech ma... Na co mu coś lepszego. I tak zgnije, i się rozłoży.W tym momencie zasiłek pogrzebowy to ok. 4 tysiące złotych. Za te kwotę to sobie można... W sumie nie wiem co, ale to śmieszne pieniądze na pogrzeb. |
|
|
|
|
#3819 |
|
Zakorzenienie
|
ahahhahahaha moja ciotka przypomniała sobie o mnie jak usunęłam ją ze znajomych na naszej klasie - kobiety nie widziałam na oczy dawno dawno, chyba ostatni raz na pogrzebie dziadka z 4 lata temu albo więcej, no i następnego dnia był telefon do moich rodziców
|
|
|
|
#3820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego kupić pomnik z dobrego materiału (chociaż widzisz - drogim materiałem jest marmur na ten przykład, ale na nasze warunki klimatyczne lepsze są tańsze kamienie..) - jak kogoś stać - a co innego wywalać dziesiątki tysięcy na nikomu nie potrzebny, wypasiony - często tandetny - pomnik. Niektórym to piramida byłaby za mało i za skromnie. Wg mnie w USA akurat jest to b. dobrze zrobione - po śmierci każdy jest równy, a jak płytka się zniszczy, to nie ma problemu wydać na nową. Ale u nas nie - pomnik ma być wizytówką rodziny zmarłego. A to wszystko prowadzi do presji społecznej - kogoś nie stać na drogi pomnik, ale nie - zapożyczy się, ale wywali jak trzeba, żeby "nie gadali, że zmarłemu sępią". Ja nie mierzę pamięci o zmarłym kilogramami granitu zużytego na pomnik.
|
|
#3821 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3822 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3823 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale, słuchajcie - byłam jakiś czas temu na cmentarzu dla psów (mamy taki u nas). I ja do tej pory myślałam, że tam to skromnie - przyklepią pieska, tabliczkę wbiją i już. I owszem, część takich grobów jest, ale pojawiają się normalne pomniki (w wersji mini), tudzież paskudne "rzeźby" (ale naprawdę paskudne, tandetne maksymalnie) pieska danej rasy. Okraszone często kwiatami z plastiku.. Pewien doberman - "rzeźba" jego naturalnych rozmiarów - do tej pory mnie nawiedza w koszmarach.. I na co to komu?? Mnie by to może tak nie raziło, gdyby to było jeszcze zrobione ze smakiem. Sztuka animalistyczna jest mi akurat bliska. Tylko na widok plastikowych maszkaronów stylizowanych na nie wiadomo co właściwie.. Nie.. No, ale "kto bogatemu zabroni", nie?
|
|
#3824 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do płytek... To jest super sprawa. Ale kiedyś oglądałam program o jakimś Warszawskim cmentarzu koło którego było miejsce gdzie można było rozsypać prochy zmarłych. Oczywiście, kościół tego zakazał, zapewne dlatego, że mieli za małe zyski z tego. Cytat:
Ja bym chciała żeby mnie spalono. Tak byłoby najlepiej dla wszystkich. |
||
|
|
|
#3825 | |
|
zawsze mam racje
|
Cytat:
Miejsówka+nawet tania trumna+kasa dla księdza+ opłata dla firmy pogrzebowej. W 6 tys się to chyba nie zmieści.
|
|
#3826 | |||||
|
ma zielone pojęcie
|
Ja bym nie chciała być chowana za duże pieniądze
![]() Chociaż wolałabym mimo wszystko leżeć na cmentarzu niekatolickim. Żadnego księdza na pogrzebie też bym nie chciała mieć Cytat:
Cytat:
A potem przez ileś lat chodziłam na zajęcia do pani pielęgniarki, na których ona opowiadała o pierwszej miesiączce. Myślałam, że kogoś zatłukę. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#3827 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o mamo chętnie uświadomiłabym ludzi, że nie jestem stróżem moich przyjaciół i mogę akurat nie wiedziec, co robią o każdej porze dnia i nocy więc z łaski swojej jak ktoś się chce z nimi skontaktowac, to niech dzwoni / pisze do nich, a nie do mnie z pytaniem, gdzie jest pani x albo pan y.
|
|
|
|
|
#3828 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3829 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponadto, pomnik stwia się po jakimś czasie, kiedy ziemia jest już ubita. Mieszkasz w jakimś większym mieście? Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-07-03 o 15:41 |
|
|
|
|
#3830 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam że skromnie i za małe pieniądze nie oznacza brzydko. ktoś żył jak biedak ledwo żywiąc rodzinę suchym chlebem a tutaj trzeba postawić pomnik z marmuru bo wstyd, błagam...
|
|
|
|
#3831 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Dla mnie liczy się to jak naprawdę ludzie to przeżyją w sercach, czy potem ktoś za mną zatęskni, uroni łzę na wspomnienie o mnie. A pogrzeb, trumna, itp. nie mają dla mnie żadnego znaczenia. Może to być karton, drewniany krzyż czy jeszcze coś innego. I lepiej. Pieniądze są potrzebne żywym a nie zmarłym.
|
|
#3832 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3833 |
|
Zakorzeniona
|
Ja wolałabym, żeby po mojej śmierci rodzina miała te pieniądze dla siebie albo oddała na bezpańskie pieski niż żeby postawili mi pomnik. Ja mogę nawet w kartonie leżeć, wszystko mi jedno. 1400 zł dla księdza za pogrzeb... To jest dla mnie jakiś absurd
Wyciągać kasę od rodziny w żałobie... Dlatego ja żadnego pazernego księdza przy swoim pogrzebie nie chcę.
|
|
|
|
#3834 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Litości, jak go to interesuje to niech ją zapyta, ona chyba wie najlepiej co u niej! ma przecież do niej telefon, gg, facebooka...tak trudno spytać? Mam wtedy wrażenie, że ktoś chce ze mną pogadać tylko żeby się dowiedzieć co słychać u jakiejś mojej kumpeli, a nie interesuje go co U MNIE słychać. Strasznie nie lubię takiego czegoś.
|
|
#3835 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale to jest mój pogląd na wszystko, bo ja robiłam wszystko dla wujka, i dla swojego spokoju psychicznego, bo widziałam jak do tego podchodzi inna osoba z mojej rodziny, gdzie wszystko jest pod publiczkę, nawet płacz nad ciałem zmarłego. Także, już nic mnie nie zdziwi. |
|
|
|
|
#3836 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#3837 |
|
Konto usunięte
|
Jak dla mnie ogólnie instytucja o nazwie "kościół", to wielkie kuriozum. I 700 złotych za to, że ksiądz odprawi nabożeństwo, też jest chore. I może się rozliczać z kim chce... I tak mnie to zawsze będzie dziwiło i bawiło jednocześnie.
|
|
|
|
#3838 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
. Ja tylko Ci mówię, że was nie okłamał.
|
|
#3839 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3840 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:49.

Obskoczyc swoich bliskich-bliskich, skupić się na tych grobach, a nie robić z cyrk z nagłym odnajdywaniem dalszych pociotków, bo jak jest listopad to musi być świczka.

więc z łaski swojej jak ktoś się chce z nimi skontaktowac, to niech dzwoni / pisze do nich, a nie do mnie z pytaniem, gdzie jest pani x albo pan y.
I tak, całowałam go w rękę.