|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
kurcze a jaki lekarz jest od właśnie przekręcania głowy na jedną stronę? to u nas jakaś masakra... w przyszłym tygodniu jedziemy do ortopedy to ortopeda bada czy neurolog?
Cytat:
brawo Fabian wraca na swój tor hehe dobre z tym bąkiem ![]() mój też dziś o 6 przywitał mnie takim śmiechem że aż mi łzy pociekły aż go nagrałam od 2 dni się tak śmieje na głos aż się zachodzi a mówiłam do niego tylko: mamie się chce strasznie spać. i potem tylko strasznie strasznie strasznie a ten śmiał się do rozpuku dzieciom niewiele potrzeba do szczęścia ![]() Cytat:
z tą rehabilitantką to też myślę że przesadza. to co - położyć dziecko i leżeć z nim cały dzień na macie? pałąk be, wszystko be zabawki tylko do ręki... jakaś dziwna... tra daj znać jak tam po spotkaniu z nią Cytat:
Cytat:
czyli widzę że nie mam się co martwić bo macie też takie zdanie jak ja ![]() a ja już się zmartwiłam że dziecko źle wychowuję bo śpi w leżaczku, na macie bawi się wiszącymi zabawkami, puszczam mu wibracje... Cytat:
|
|
#1952 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
będe pier... onym spokojnym kwiatem lotosu na tafli jeziora ![]() Cytat:
najlepszy sposób na sprawdzenie czy wyszedł choć kawałek ząbka- łyżeczkę metalową, końcówką tą co się trzyma w palcach delikatnie postukać po dziąsełkach. Jest taki głuchy odgłos, jak pojawi się ząbek słychać stukanie. Jok3r ja tych pampków nie kupuje bo są za drogie, możesz mu napisać wolę activ baby co do chrzestnego no coments ![]() a o służbie zdrowia ![]() dopiero weszłam na link od tra no to moja Basia spoko z tymi odruchami. Niepokoiło mnie to odpychanie się nogami, ale jak widzę to norma. A się pochwalę. kupiłam wczoraj kombajn Lexmarka z faksem, przeceniony z 450 na 100 !!! Kocham moją siostrę co pracuje na rtv/agd w Tesco
|
||
|
|
|
#1953 |
|
Wtajemniczenie
|
Jok3r co za baby, nieludzkie
![]() wstaw linka do tej strony ze spacją, bo go wycięło, może Ci wypelnic jakąś ankietę albo napisać recenzję
|
|
|
|
#1954 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
neurolog natomiast ja bym po prostu się spytała mojego pediatry, i jeśli on by zauważył coś złego to dał by skierowanie do neurologa a ja jak miałam depresję to mówiłam o tym koleżanką, które się pytały co tam u mnie, tzn., że mi ciężko, że mnie to macierzyństwo trochę przygniotło itp. i wyobraźcie sobie, że w 90% w reakcji na moje słowa słyszałam, że one tez tak miały, a wcześniej jak się pytałam co tam u nich to, że są super szczęśliwe mówiły
|
|
#1955 |
|
Zadomowienie
|
Jok3r paranoja z tym chrzestnym,szkoda gadać, no ale jaki z niego będzie chrzestny to też ciekawa kwestia
co do słuzby zdrowiea to mnie to nie dziwi, bo karta szczepien to podstawa, a z tego co wiem do ręki by ci jej i tak nie dali bo jest zakaz, mozna jedynie skserowac, natomiast w tej sytuacji powinno byc pismo z przychodni A do przychodni B o wypozyczenie karty szczepien. niestety pracuje w przychodni i takie sa zasady. tylko szkoda ze te baby co pracują u was nie mogły ci tego powiedziec, co za tłuki![]() aja1 to super okazja, ja też lubie Twoja siostre Eirene ja zaczelam przegladac ta strone z rehabilitacji od traicionery, i po chwili wylaczylam, czlowiek sie zaraz mnostwa błedów doaptrzy. chodze co jakis czas do pediatry , zbiera ode mnie dokladny wywiad, do tego sama sprawdza jego postawe itd. i ufam jej na tyle ze jakby bylo cos nie tak to by powiedziala. i nie ma na sile sie co doszukiwac bo powariujemy. gosiawolna moje dziecie też ma białe na dziąsełkach jaby ząbki odznaczone. smiesznie to wyglada. ale na zeby to jeszcze chyba czas ![]() ja sie zbieram, zawiesc Tyma do tesciowej, bo jedziemy dzis z tż na jakieś zakupki, i troszke sie odstresowac na kolacyjke. takze zycze milego popoludnia
|
#1956 |
|
Zadomowienie
|
pisałam posta ale laptop sie zawiesił i musiałam go zresetować i wszystkie cytaty mi poszły
więc pisze ogólnie ![]() wszystkie dzieciaczki cudowne co do podgrzewaczy : ja mam firmy snow bear do auta i domu i zadowolona jestem do podgrzewania mojego mleka jak teraz chodze na kursy.co do wieku: to ja mam 23 (w grudniu 24 ) a tż o rok ode mnie starszy .uwazam ze to idealny wiek na dziecko zawsze chcialam miec pierwsze dziecko w wieku 23-25 lat jak zwykle dlugo nas nie bylo- wybaczcie-brak czasu. dodaje fotki małego: 1.na przewijaku 2.tygrysek 3.z grzechotką 4.tak wysoko podnosimy główkę i chcemy raczkować 5.z żyrafką i smokiem
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
Nosideł nadal nie ma na zahustowani
![]() jak nie pojawia się w poniedziałek to już się nie zdecyduję na zakup
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
wanilka- wspolczuje wieczoru
z tym skwarem to mi chodziło,z e u nas od tak dawana pochmurno, ze juz nie pamiętam, co to skwar ![]() ego-ty to mnie rozwalasz poranna energia ;mdleje: Tity- u mnie najgorszej, ze drugi kocurek sie rwie do zjadania tego ![]() no to masz w domu terrorystę eirene-dziabąg z ta jednostronnością zawsze lepiej skontrolowac iweczka- gratuluje wynikow rehabilitacji ![]() iizabelaa- w mniejszych miastach jest łatwiej dostać sie an rehabilitacje, a do Wawy to zjeżdża jeszcze sporo osób z pobliskich miejscowości. Sama kiedyś chodziłam na rehabilitacje w mniejszym mieście wojewódzkim, to trzy miesiace musiałam czekać ![]() To rzeczywiście nieciekawie miała twoja siostra, jak ta drugie dziecko tak na nią wpłynęło, no ale duża różnica wieku. Ja znam taki jeden przypadek, ze babka zaszła po pięćdziesiątce i jej córka jest w wieku wnuczki ![]() Prunelle- to fajnie, ze się unormowało z katarkiem. oczywiście, ze opowiem, ja u Nadii zaobserwowałam blokowanie moro nóżkami. ciekawa jestem, jak ja oceni rehabilitantka. Mirabilka- ty to sie masz z ta swoja teściową, bezczelna jest laseczka- masz przystojnego kawalera ![]() dziś noc wyjątkowo średnia, bo Nadia usnęła po 2 i obudziła się równo po trzech godzinach, miotając się w łóżeczku. chyba za długo wczoraj spala w dzień i stad jej się przestawiło. Tak w ogóle, to Nadunia kończy dziś już 14 tygodni I mam pytanie- czy wasze dzieci maja tak samo miękkie dziąsła na gorze i na dole?
|
#1959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to jest siostra mojego tż, moje narzie maja po jednym dziecku, choć jedna bardzo by chciała mieć drugie
|
|
#1960 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Jokr dzięki zapytam o taką maść u pediatry.
a co do chrzestnego - ja bym już zmieniła skoro taki nieodpowiedzialny to jakim będzie chrzestnym... Cytat:
Cytat:
oczywiście są jakieś granice wiadomo mniej więcej. przeciez nie będę czekała do 6-7miesiąca aż będzie głowę podnosił tylko zacznę wcześniej coś z tym robić. przede wszystkim pogadam z pediatrą moją zobaczymy co powie może wybiorę się do niej w przyszłym tygodniu albo dopiero na szczepienie ok 20lipca ![]() bo niepokoi mnie też to że mój syn tylko lewą stronę uznaje. na początku uwielbiał prawą ma nawet główkę spłaszczona trochę z prawej bo tak był w brzuchu ułożony. ortopeda kazał bardziej na lewo kłaść i tak się narobiło że teraz prawa jest beee... nawet bardziej lewą rączkę lubi do buzi wsadzać, zabawki to też lewą łapie i ta główka ciągle na lewej... a nawet nie próbuję przekręcać bo jak spręzyna zaraz wraca na lewo... życzę udanego dnia Cytat:
a tż za to w grudniu i też uważam że jesteśmy w idealnym wieku ![]() Cytat:
oby były szkoda mi cię naprawdę
|
|
#1961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To ta twoja siostra, o której pisałaś, trzymam kciuki, żeby jej się udało ![]() eirene- to widać, ze się Oli przestawił z prawej na lewa- niektórzy lekarze nie mówią, żeby z tym nie przesadzić mnie to podłamuje, ze dzieciaki o wiele młodsze od Nadii już wysoko główkę trzymają
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1962 | |
|
Zakorzenienie
|
ale super
moja tak trzyma pare sekund i marudzi za to jak ją trzymam na siedząco to sztywno trzyma albo jak podnosze do siadu za ramionka- to tez sztywno Cytat:
i jest lepiej, juz nawet sama przekreca w tamtą wiec teraz raz w jedna, raz w drugą zachecam ja w ogole nie czytam tych opisow co dziecko ma robic w poszczegolnych miesiacach/tygodniach, bo bym zwariowala np. moj TZ zaczal chodzic jak mial 16 mscy ja nie raczkowalam tylko "szuralam" tylkiem po podlodze i co? wyroslismy na ludzi
Edytowane przez Olusiaa_ Czas edycji: 2011-07-08 o 14:44 |
|
|
|
|
#1963 |
|
Rozeznanie
|
dzieciom mojej znajomej juz w 3 miesiacu powychodzily. a moj ma na dole nie jedynki tylko trojki chyba z obydwoch stron takie wypuklenia lekkie i tak jakby zaczynalo cos wychodzic ale jeszcze nie stuka. nawet moja mama powiedziala ze wyglada jakby cos mu chcialo wyjsc. caly w dodatku humorzasty jest i wogole wielka maruda. ale spal ladnie bo zasnal o 21 a obudzil sie o 4 i pozniej po 7. i od rana maruda
|
|
|
|
#1964 |
|
Zakorzenienie
|
gosiawolna- jak u ciebie wyglądają dziąsła, czy górne i dolne są tak samo twarde? wczoraj wymacałam Nadii, ze na gorze ma takie mega twarde, a na dole mięciutkie i sie zastanawiam, czy to normalne.
|
#1965 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() gratulujemy ![]() ja nie wiem czy tak samo miękkie ie zwracałam uwagi na to ![]() Cytat:
Cytat:
masz calkowitą rację - kiedyś nikt nie porównywał i było ok moja ciotka zaczęła chodzić jak miała 7 miesięcy - i co ? dziś pewnie by było że coś jej jest bo za szybko...
|
|
#1966 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dzisiaj rozmawiałam z nią przez telefon, i rehabilitantka do której chodzi jest strasznie zdziwiona ilością wzmożonych napięć, to zawsze jest ponoć wina porodu, niedotlenienia podczas niego, i mówi, że coraz gorzej kobiety znoszą porody i coraz więcej jest cc a dzwoniła do mnie, bo ona teraz powinna zaszczepić syna drugi raz,a się okazuję że w hurtowniach brakuje szczepionek 5w1 ![]() Cytat:
![]() podobno poprzedni płód nie miał wady genetycznych, więc mam nadzieję, że tym razem się uda bo ona już 2 razy przeżywała obumarłą ciążę
|
|
#1967 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niby tak, ale jednak musimy iść na rehabilitacje, czyli pewne ramy czasowe muszą być zachowane. Za trzymanie główki pionowo odpowiadają inne mięśnie, niż te za podnoszenie główki z leżenia na brzuszku, moja pionowo pięknie trzyma główkę od dawna, a z brzucha lipa. z tym porównywaniem tez kiedyś było, miałam kuzynkę starsza o dwa miesiace i moja mama wspomina, ze ciągle nas wszystkie ciotki porównywały- ona mnie przegoniła w chodzeniu, ja ja w mówieniu ![]() iizabelaa- bardzo jej współczuję
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-07-08 o 14:54 |
|
|
|
|
#1968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja się nie martwię, mamy dobrego pediatrę, regularnie przecież chodzimy, ogląda małą, na pewno zauwazylaby cos niepokojacego
|
|
|
|
|
#1969 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brakuje brakuje - na pneumo i rota też ostatnio pediatra mówiła że kurcze nie moga dostać... współćzuję twojej siostrze mam nadzieję że teraz się uda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nieraz mam zal, ze nie zrobiono mi tego cc, tylko tyle zwlekali, aż było już zbyt późno.
|
|
#1971 |
|
Wtajemniczenie
|
hej, ale skwar u mnie , i ciągle grzmi, duszno,parno bez sensu
![]() dzieciaki co sa u nas na wakacjach doprowadzają mnie do nerwicy. jeszcze kilka dni a zwariuję. mają po 8, 10 lat a zachowują się gorzej niż dwulatki ![]() mam dość ![]() byłam na spacerze w lesie z nimi żeby się zmęczyły, uzbieraliśmy trochę jagód i jestem cała fioletowa ![]() nadrabiam was ....... |
|
|
|
#1972 |
|
Zakorzenienie
|
Tak jak piszecie nie ma co porównywać, bo dzieci się rozwijają w różnym tempie,
jedno podnosi główkę mając miesiąc a drugie mają 3 miesiąc, ale tez na każdy etap jest pewnego rodzaju, jak pisze Tra, rama czasowa, i jeśli do tego momentu dziecko nie nabierze określonej umiejętności to powinniśmy się skonsultować z lekarzem.
|
#1973 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziękuję gratuluję 14 tygodni ![]() sprawdzę te dziąsła bo akurat zasnął ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
laseczka będę wdzięczna, bo jestem ciekawa, czy to normalne jest
|
|
#1975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to wydaję się być naturalne
|
|
#1976 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() i juz są super efekty! Cytat:
napisałam @ kiedy będą, ale mi nie odpisali. wyjeżdzamy w srode, wiec juz pewnie nie kupie , a tak sie napaliłam Cytat:
Cytat:
![]() przegoń ich pare razy po podwórku, to może się zmęczą i padną
|
||||
|
|
|
#1977 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
także rozumiem cię doskonale. ja generalnie nie lubię takich rozwydrzonych dzieciakówCytat:
![]() tak mi się przypomniało bo iweczka wspomniała o morzu - mieliśmy jechac z rodzicami do rodziny i du... tż nie przesuneli urlopu... a się już napaliłam zakupy planowałam i kurde urlop ma we wrześniu ale już tam nie pojedziemy bo mi głupio tak samej do ciotki z rodzicami to co innego
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2011-07-08 o 15:52 |
|||
|
|
|
#1978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi przedwczoraj napisali ze beda ale sami nie wiedza kiedy ![]() a nie myslalas o bondolino?
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-08 o 16:03 |
|
|
|
|
#1979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O 5 rano to już nie dałam rady zebrać sil.No tak, dobrze, ze jest rehabilitacja, to szybko można takie rzeczy skorygować, a nie jak kiedyś, ze dopiero w wieku przedszkolnym jakaś korektywa. Współczuję z tym urlopem
|
|
#1980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jej zaproponowali zamiennik ale ona się nie zgodziła, jest trochę przewrażliwiona bo pracuję z upośledzonymi dziećmi
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:21.

i to tak głośno odbiło się od materaca
brawo Fabian wraca na swój tor 

co do słuzby zdrowiea to mnie to nie dziwi, bo karta szczepien to podstawa, a z tego co wiem do ręki by ci jej i tak nie dali bo jest zakaz, mozna jedynie skserowac, natomiast w tej sytuacji powinno byc pismo z przychodni A do przychodni B o wypozyczenie karty szczepien. niestety pracuje w przychodni i takie sa zasady. tylko szkoda ze te baby co pracują u was nie mogły ci tego powiedziec, co za tłuki

dziękuję