Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1279 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-25, 10:22   #38341
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Dzięki za info, będę wiedzieć co namierzać A jaki miałaś kolor, na który nakładałaś tą hennę? Pytam, bo boję się, co mi wyjdzie
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=33 tu jest dokładnie co robiłam i kolor wyjściowy tez jest
Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Oszalałam na punkcie tych kremów które ostatnio kupiłam (Dabur Vatika)!!! Są genialne i nie wiem który lepszy. Świetnie się sprawują same, ale równiez w połączeniu np. z kremem biedronkowym, z żelem do włosów... A włosy? Marzenie... Cały dzień mięsiste, jędrne, nawilżone loki. To sa cuda jakieś Będę miała foty to wstawię.
Kurcze, szkoda, że nigdzie nie można tego znaleźc, bo chętnie bym wypróbowała. W Warszawie jest ten sklep, w którym je dostałaś? Jak tak, to powiedz mi proszę gdzie, bo akurat niedługo się wybieram

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Ja jestem żółwio-rybna ;P
Kiedyś miałam żółwia wodnego (czerwonolicego), teraz ma go moja siostra cioteczna. Dostała, bo na wszystkie inne zwierzaki ma uczulenie. A zwierzątko sympatyczne, pamiętam jak podchodziłam do akwarium to płynął w moją stronę (pewnie z nadzieją na żarcie, ale co tam, będę sobie wmawiac że mnie lubił ). Rybek nigdy nie miałam, ale to wszystko dlatego, że (nie śmiac się!) boję się ryb

Swoją drogą dużo zwierząt już miałam, przerabiałam też papużki (mama brała te których nie chcieli w hodowli), dawno to było (ponad 10 lat temu), a do tej pory znajduję np w książkach ptasie kupy. Nie chcę więcej papużek
Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
(ja też mam psa , kundla)
A już myślałam że tylko ja tu zakundlona

Zapomniałam wcześniej napisac, od paru dni stosuję tonik Garnier Neril, to wcieranie jest okropnie nużące i upierdliwe, ale liczę na przyspieszenie wzrostu A wzrost to w tej chwili mój priorytet. Zrobiłam sobie maskę, właśnie siedzę z nią na włosach. Wrzuciłam do niej na pewno żółtko, olej rycynowy, kapkę keratyny, kapkę mocznika, trochę Isany Haarkur proteinowej (próbuję zużyc), miód i nie pamiętam czy coś jeszcze. Ciekawa jestem efektów, bo nigdy aż takiego miksu nie robiłam i boję się że mogę wyjśc na tym nie najlepiej.

Ajrisz, powodzenia w nowej pracy Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło jak najlepiej.

A mnie dalej wszyscy mają gdzieś, od czerwca szukam jakiejkolwiek pracy wakacyjnej i nic. Nawet na maliny mnie nie wzięli, bo akurat lało. Mam farta, nie ma co... Jedyne co jest dostępne to roznoszenie ulotek, ale mam opory przed wciskaniem ludziom czegoś czego nie chcą, więc jest to też jedyna opcja pracy która mi nie pasuje. (nie to że wybrzydzam, bo poza tym naprawdę mogłabym robic cokolwiek, nawet przerzucac gnój, wszystko mi jedno )

Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 10:44   #38342
Stefannia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
To, co nie jest olejem, pogrubiłam. Do tego zaznaczyłam na błękitno zapach, co oznacza, że pozostałych olejów jest niewiele, łącznie z witaminą E stabilizowaną olejem słonecznikowym.
Mieszanka "olejowo-wybuchowa" Ale poważnie - całkiem rześka sprawa, tylko są 2 minusy:
- nie znamy dokładnych stężeń, więc sojowego może być najwięcej, a reszty minimum - rycynki, migdałka, kukurydzy, sezamu, winogronka i oliwy (dokładnie w tej kolejności),
- nie będziemy wiedzieć, który z olejów podziałał dobrze, a który nam nie służy.
Mimo tych minusów jest sporo plusów:
- mieszanka jest gotowa do użycia - można śmiało olejować bez zabawy w mieszanie itp.
- nadaje się na lato, bo mamy tutaj w większości oleje małownikające,
- nada się jako stylizator i zabezpieczacz przed puszeniem,
- możliwa ochrona przed fotostarzeniem (niektóre z olejów maja działanie antyoksydacyjne),
- zmiękczy i zabezpieczy włosy.
Mnie się podoba
No to trochę popróbuję. Zabaczymy, jak się będzie zachowywać na moich włosach.

Jestem po dwóch dniach na morelce i albo jestem strasznie napalona albo naprawdę jest jakaś poprawa. Jakby te fale były bardziej sprężyste i bardziej falowate wrzucę zdjęcie pod koniec tygodnia, to ocenicie same teraz muszę jeszcze poszukać jakiejś odpowiedniej odżywki b/s
Stefannia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 10:51   #38343
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Będę trzymać kciuki, żeby Tobie i Rybiorkowi włosy rosły i wciąż tak pięknie się od góry kręciły (może dzięki temu mi też będą? )
Na pewno będą
Cytat:
Dziękuję za analizę - jesteś jedyna i nie do zastąpienia
proszę uprzejmie i dziękuję za miłe słowa
Cytat:
Nie będę męczyć moich włosów tym balsamem, znajdę coś wartego uwagi. Przy pisaniu składu widziałam właśnie parafinę x2 ale myślałam, że to ja coś pokiełbasiłam (chodzi mi o te dwie nazwy).
W sumie też mnie to trochę dziwi.
Ewentualnie gdybyś nie miała nic pod ręką, a objawiłby się puszak, to możesz kapkę nałożyć.
Cytat:
Mam ochotę na fajną odżywkę emolientową. Poleci ktoś jakąś? Poza Garnierem, bo go mam i uwielbiam
Emolientowa jak dla mnie to tylko Alterra morelka.
Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Jak mi cos glupiego nie wpadnie do glowy to bedzie ok
ani się waż! Teraz jest przepięknie!
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Moje tez podrosly sporo, kreca sie calkiem ladnie i zachowuja przyzwoicie
Wspaniale! Szkoda, że bez zdjęcia
Cytat:
Pozdrowienia dla starej gwardii - hej hej, Eloe, i dla nowych kreconych takze.
Bede wpadac.
również pozdrawiamy Wpadaj częściej

Miss Puppet po pierwsze - jeśli nie akceptujesz fal/loków u siebie, a mogłabyś je mieć przy długości ok. 60 cm, to warto zapuścić zdrowe. A w celu nieodkształcania i nieniszczenia obecnych lepiej zrezygnować z gumki i mocnych upięć.
Piszesz, że trzymałaś włosy 20 minut w ręczniku. Ręcznik wchłonie wodę, ale później nie będzie wysychał. Tak jest zawsze z bawełną - swoje wchłonie, a później godzinami schnie. Warto więc zmienić ręcznik na coś cieńszego i odcisnąć porządnie włosy.
Nie zamierzamy namawiać Cię na odstawienie silikonów. To Twój własny wybór, choć związany oczywiście z długością suszenia włosów. Silikony z szamponu oraz z odżywki GlissKura, podobnie jak parafina z Lorysa, tworzą na włosie film, który ma za zadanie zatrzymać we włosie wodę.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 11:14   #38344
mimi91
Wtajemniczenie

Witajcie kręconowłose!
Cieszę się bardzo, że trafiłam na to forum Myślę, że dzięki radom, które tutaj znajdę, doprowadzę moje włoski do świetności.
Co dotychczas robiłam z moimi włoskami?
- używałam zwykłych, drogeryjnych szamponów, ewentualnie aptecznych (przeciw wypadaniu włosów), aktualnie używam Capitis Duo, ponieważ miałam maleńki problem z łupieżem i to mi przepisał lekarz (bez zerknięcia na kondycję moich włosów i skóry głowy )
- czasem nałożyłam maseczkę Perfect Care, przy zmywaniu której wypadało mi drugie tyle włosów co przy spłukiwaniu szamponu :/
- oraz aby utrwalić skręt stosowałam piankę Nivei 'Skręt fal i loków'
- co jakiś czas zażywam Merz Spezial

Mam problem z wypadaniem włosów odkąd zaczęłam dorastać, czyli jakie 7-8 lat :/ Oczywiście są chwile lepsze, które wywołują we mnie ogromną radość, jednak jest ich mniej Ostatnio pojawił się łupież, na początku był mokry, wtedy kupiłam szampon Pharmaceris na łupież mokry. Pozbyłam się niego, a teraz mam taki drobniusieńki, widzę go tylko wtedy jak po kilku godzinach ściągnę z siebie czarny żakiet
Jeden dzień po myciu mam włoski całkiem miękkie w dotyku, na drugi dzień robią się matowe i suche
Dodam, że włosy prostuję bardzo rzadko, parę razy na rok (OPRÓCZ grzywki, którą męczę prawie codziennie).

Także rozpoczynam czytanie wszystkich wątków i pracę nad pięknym wyglądem!!

Na początek niezbyt wyraźna fotka moich kręciołków
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg włoski.jpg (41,2 KB, 53 załadowań)

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 11:39   #38345
Eloe77

Cytat:
oj no trochę się pieni, ale muszę wziąć dużo, i czasem pieni mi się w jdnym miejscu a w drugim już nie
ładnie się pieni dopiero przy drugim myciu
(bd, hipp, alterra) w sumie z każdym podobnie
myłam kilka razy w miesiącu Waxem z SLS i pokrzywowym z farmony też chyba ze 3-4 razy
I te z SLS też się podobnie (miejscami) pienią?
W sumie to lepiej, gdy na włosie pozostaje cienka warstewka - oznacza ona, ze włos jest odpowiednio chroniony przed ucieczka wody.
A czy włosy masz obciążone, gdy nie umyjesz dwa razy?
Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Zdjecia sa nieco podobne,prawie takie same ale to nic
Ciekawy asymetryczny warkocz Ale i tak powala odcień rudości, który widać na niektórych ujęciach.
Cytat:
Dziewczyny! Oszalałam na punkcie tych kremów które ostatnio kupiłam (Dabur Vatika)!!!
Mam nadzieję, ze dalej znajdę Twoje zdjęcia (jestem na 92 stronie )
Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
I takie pytanie mam - czy jak włosy kręcone się wyprostuje prostownicą to czy zawsze takie będą błyszczeć właśnie po wyprostowaniu?
Raczej tak, ponieważ idzie o przyleganie łusek. Niemal idealnie przylegają one, gdy włos jest prosty, zaś gdy kręcony, to raczej są rozchylone, skutkiem czego zarówno szybciej ucieka woda, jak i włosy zwykle pozbawione są blasku.
Pamiętać jednak trzeba, że każde użycie temperatury powyżej 70 stopni może pozostawić nieodwracalne zniszczenia we włosie i z czasem nawet po prostowaniu włosy nie będą lśnić - łuski nie będą już przylegać, tak bardzo będą zniszczone.
Cytat:
pieluch nie posiadam... a arafatkę mam jedną i jej materiał to z pewnością nie jest dobry do jakiegokolwiek wycierania nią włosów niestety
Jak dla mnie nawet mikrofibra Dr. Bacty nie jest tak doskonała jak arafatka. Ale moja chusta ma już niemal 20 lat.
Cytat:
a co do odpowiedzi na moje pytanie to obawiam się, że choć dyfuzor posiadam to niestety nie jest dla mnie z racji tego, że ja chcę by moje włosy znów były prostsze, a nie kręcone
Zależy od tego, w jaki sposób użyjesz dyfuzora. On jest do dodania objętości, a nie do kręcenia loków.
Cytat:
Napisałam w sprawie składu kilku kosmetyków na All i jeden sprzedawca mi odpisał, że nie ma w najbliższym czasie czasu mi ich wysłać, bo jest tego na etykiecie dużo i na dodatek po łacinie
czyli nadal walczymy o klienta.

Rybiorko zakochuję się w Twoich kociakach co i rusz.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 11:55   #38346
MgielkaM
Zakorzenienie

gohs na pewno jest spora różnica Ładnie wyglądałaś

Cytat:
Napisane przez misia_bella Pokaż wiadomość
I zaczynam świadomą pielęgnację swoich zmaltretowanych loków
nooo to duzo wytrwałości

Cytat:
Pożalę się i pochwalę. Jutro idę 1szy dzień do pracy i zdycham z nerwów... Z tego wszystkiego już dzisiaj 2x głowę myłam i dalej coś swędzi (nerwy, nerwy). Nie wiem jak się ubrać, co ze sobą brać (kubeczek? własną kawę? Yyy miniaturki na pewno, budynek męski i damskiego wc nie zaopatrzyli ;] ) Najważniejsze: gdzie ja zmieszczę jedzenie na 8h??
powodzenia w takim razie. Oby było jak najmniej stresowo!

Cytat:
Włosy Malinki i Twoje to dwie zupełnie różne sprawy.
no widziałam, że ma całkowicie inne... Ale będę walczyć o swoje
Cytat:
Ale - co najistotniejsze - możecie zobaczyć, jak bardzo różne są kręcone i jak zarazem potrafią być piękne u każdej z Was
ojjj fakt, czasem jak oglądam tu zdjęcia to umieram z zazdrości

Cytat:
Nie jest źle, przeciwnie, coraz bardziej obiecująco. I widać, że przód kręci się najmocniej
no zdecydowanie z przodu mam loczki do samej góry i ładnie zdefiniowane a z tyłu to dziwadło... czasem jak umyję to są niemal proste... a dość dziwnie to wygląda jak przód kręcony a z tyłu albo prosto albo pojedyncze paska proste pomiędzy falami

Malinko ja chyba dzisiaj będę sie olejowac tą Amlą, jakieś cenne wskazówki?

Miss Transept oj szkoda, ze z praca problem. Sama mam całoroczną prace jak studiuję. Wykłądam towar w supermarkecie. Robota nie jakaś ciężka, ale mało godzin i kokosów nie ma niestety ale zawsze cos. A znalazłam ją przez internet..

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 12:01   #38347
Maliniarka
Zakorzenienie

Mgiełko
bardzo mała ilość wystarczy do pokrycia włosów a poza tym wskazówek nie daję, bo samam zielona

Eloe
czy włosy były obciążone jak umyłam raz? nie wiem...myję dwa razy, albo dokładam szamponu jak myję raz (może nie trzeba, ale nie mogę jakoś bez tej cholernej piany )

pienią się najlepiej tam gdzie nałożę (ostatnio myłam samą pianą, ale amlę musiałam zmywać dodatkowo alterrą, bo hippem nie dałam rady) chyba jestem uprzedzona do niepienienia się
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-07-25 o 12:04
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 12:23   #38348
Eloe77

Cytat:
Zdjęcia na dokładkę
Dobra dokładka! Ja bym nawet powiedziała - pyszny może być panacota deserek! I zauszniki są
Cytat:
Squamax: 20% mocznik i 5% kwas salicylowy. Powinna się wodą zmyć, to mi coś ostatnio przestało wychodzić zmywanie ;]
złuszczasz się, czy co? Co jeszcze jest w tym składzie?
Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
wklejam dziś swoje zdjęcia
Aż miło popatrzeć na tak błyszczące włosy
Cytat:
teraz mam trzy warstwy, może nie widać na zdj.
Nie widać Może gdybyś zrobiła zdjęcia całości to wówczas miałybyśmy widoczne wszystkie warstwy?
Cytat:
Dziewczyny wyczytałam na angielskiej stronce dla kręconych o tym jak można rozpoznać porowatość włosów:
- łapiemy mocno w dwa palce pasmo włosów
- drugą ręką (dwoma palcami) przejeżdzamy od konca do głowy po paśmie
- jeśli czujemy że się tak jakby marszczą znaczy ze porowatość jest wysoka
- jeżeli jest gładko to normalna porowatość
- jeżeli palce chodzą bardzo gładko w górę i w dół to znaczy że porowatość niska.
Macie jeszcze jakieś sposoby?
Prawdę powiedziawszy wolę sposoby Ajrisz od tych podanych na stronce, a to z tego powodu, że włosy mogą wyślizgiwać się spomiędzy palców i stwarzać wrażenie większej porowatości niż jest w rzeczywistości.
Osobiście mam dość sceptyczny stosunek do testów - to trochę podobnie jak z testem elastyczności na zawartość protein - nie jest on miarodajny. warto o tym pamiętać.
O tym jaką mam porowatość dowiedziałam się tak naprawdę skutkiem wielu obserwacji włosów - reakcji na kokos, odżywki, suszenie, moczenie, ale przede wszystkim na podstawie zachowań suchych włosów między myciami.
Cytat:
nie każdemu pasuje mycie odżywką, dlaczego tak jest jeżeli odżywką można bardzo dobrze doczyścić skalp to w takim razie jakie co stoi na przeszkodzie?
Konkretnie to, że mycie odżywką to nie tylko oczyszczanie, lecz także w pewnym stopniu zabezpieczanie przed ucieczką wody. Włosy niektórych osób mogą to odczuć jako obciążanie. Dlatego własnie nie wszystkim mycie odzywka pasuje.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 12:33   #38349
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
A wklejałaś gdzieś zdjęcia swoich włosków (bo tyle tych zdjęć i nicków, że od niektórych nie kojarzę jeszcze)? Jestem ciekawa jak wygląda ta Twoja eks-grzywka Rozumiem, że włosy kręcą Ci się od pewnej długości, że piszesz, że jeszcze nie ma odpowiedniej długości do skrętu?
Wklejalam zdjecia do dziennika, gdzies przy poczatku, ale wlosy mialam krotsze. One zaczynaja sie krecic tylko przy danej dlugosci, a ze cale zycie mialam je obcinane na krotko, bladego pojecia nie mialam ze sa krecone

W tym momencie zdaje mi sie, ze znow musze cos zmienic w pielegnacji. Odciecie od Wizazu spowodowalo stagnacje i pielegnacja nie ewoluowala. Przetestowalam sie na porowatosc raz jeszcze - i zdaje sie ze mam, niestety, wysoka wlosy schna szybko, i olejowanie nie pomaga na suchosc. One wlasciwie po myciu wygladaja na gladkie i nawilzone, ale na drugi dzien zaczynaja sie robic suche i troszke sie pierza. Psikam je wtedy, zbieram wszystkie do kupy, skrecam w jeden rulon zgodnie z kierunkiem skretu, i spinam jedna mala zabka w polowie dlugosci.
I zdaje sie ze grzesze i za czesto je dotykam
Dzis pomieszam moja odzywke rozana z oliwa z oliwek i zwale sobie na godzinke. O ile rozumiem, Rybiorku, przed myciem ta procedura?
Ide dokupic zabek do podpinania.

Wlasnie zajrzalam do dziennika regeneracji, i co jest, ze moje zdjecia cos zjadlo? postaram sie o nowe.

Edytowane przez paulownia
Czas edycji: 2011-07-25 o 12:41 Powód: aktualizacja
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 12:39   #38350
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Transept Pokaż wiadomość

Kurcze, szkoda, że nigdzie nie można tego znaleźc, bo chętnie bym wypróbowała. W Warszawie jest ten sklep, w którym je dostałaś? Jak tak, to powiedz mi proszę gdzie, bo akurat niedługo się wybieram
http://www.littleindia.pl/
Cytat:
Mam nadzieję, ze dalej znajdę Twoje zdjęcia (jestem na 92 stronie )
Jeszcze nie wstawiłam...

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 12:43   #38351
Eloe77

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Na zdjęciach włosy z przed tygodnia i z wczoraj plus warkocz z kwiatkiem
Pięknie Ci w upiętych włosach.
A na tym zdjęciu widać już efekty zmiany pielęgnacji.
Cytat:
A ja Ci napiszę że chyba nie warto zwracać uwagi na typ ale raczej na grubość włosa, porowatość, sprężystość bo to od tych cech zależy dobór właściwej pielęgnacji.
Jeśli dobierasz kosmetyki na początku pielęgnacji, to warto zwrócić uwagę na typ skrętu. Bardziej prawdopodobne jest to, ze posłużą kosmetyki i metody stosowane przez osoby o podobnych włosach.
To pierwsza charakterystyczna rzecz. Później dopiero odkrywa się całą resztę.
Cytat:
A tak właśnie swoją drogą to jak to jest u Cheruba: jak wieje wiatr lub dotyka się włosów to szybko robi się busz, czy prostują się one?
A to poniekąd to samo. Rzadko kiedy kręcony wyprostuje się tak, by zachowywał się jak prawdziwy prosty. Raczej się napusza. Co innego z falowanymi - te rzeczywiście mogą być jak proste.
Cytat:
Znów się wczytałam i jestem chyba trój-mieszańcem
Może być i tak. Czytaj i obserwuj.
Cytat:
Pożalę się i pochwalę. Jutro idę 1szy dzień do pracy i zdycham z nerwów...
Nic się nie chwaliłaś! Wspaniale gratuluję
Cytat:
Najważniejsze: gdzie ja zmieszczę jedzenie na 8h?? :hahaha
A to poważna sprawa
Kup sobie torbę na laptop - wygląda po męsku, więc będziesz "swoja", a i zmieścisz kanapki, jogurt i łyżeczkę (a zimą termos )
Cytat:
Jestem tylko przerażona toną włosów, które wypadły Mam nadzieję, że to tylko chwilowe i przez wcierki porostowe
Albo skutkiem długiego olejowanio-odżywkowania. Pewnie tymczasowe.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 13:03   #38352
kascysko
Zakorzenienie

Witajcie
Jestem posiadaczką naturalnych kręconych włosów, zresztą jak Wy wszystkie Przyjmiecie mnie do swojego szacownego grona?
Co ja z nimi przeżyłam...
Obecnie swoich włosów nie czesze w ogóle, tyle co zdarzy mi się rozdzielić je palcami przy myciu. Szczególnie ortodoksyjna jeśli chodzi o kosmetyki nie jestem - silikonów wprawdzie w mojej pielęgnacji unikam, jednak SLS jakoś nie wzruszają moich kręciołków. Obecnie jeśli chodzi o szampony to używam Kallosa(jaśminowy) i Leo(kokosowy) - zależnie od tego, czy jestem w domu czy w Krk. Mycie niestety co drugi dzień, a czasami codziennie - z przetłuszczaniem miałam i pewnie nadal będę mieć problem. Tak od ucha nakładam przy każdym myciu Kallos Crema Latte.
Po myciu turban na minimum pół godziny, a potem - jedwab Farouk Infra, żel lniany, olejek do włosów(to wszystko oczywiście nie od samej skóry głowy) Kallos Glossy, ułożenie i schną naturalnie. Potem grzyweczka do tyłu i do spania Rano włosy są trochę roztrzepane, ale wystarczy lekkie zwilżenie wodą i mgiełka dwufazowa jedwabna Isana z Rossmana. Jest pięknie
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 13:47   #38353
FelekBezSzelek
Rozeznanie

Mam pytanie, bo nie jestem pewna co powinnam kupić: alterra maska granat, czy odżywka granat?
A czy to, że na drugim miejscu mają zwykły alkohol to znaczy, że lepiej nie używać stale tej odzywki, żeby włosów nie wysuszyła, czy to nic nie szkodzi?
Stary 2011-07-25, 14:12   #38354
Eloe77

Cytat:
wyglądały super ładny skręt nawet, fajna objętość, podobało mi się
A nam nie pokazała
Cytat:
Już i tak się boją: samica, nie wiadomo czego się po tym spodziewać
Prawda Daj im czadu!
Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
Mam problem z wypadaniem włosów odkąd zaczęłam dorastać, czyli jakie 7-8 lat :/
Może powinnaś zbadać hormony?
Cytat:
Jeden dzień po myciu mam włoski całkiem miękkie w dotyku, na drugi dzień robią się matowe i suche
To wszystko skutkiem nieodpowiednio dobranej pielęgnacji. Kręcone trzeba zabezpieczyć przed ucieczką wody.
Cytat:
Dodam, że włosy prostuję bardzo rzadko, parę razy na rok (OPRÓCZ grzywki, którą męczę prawie codziennie)
To, ze prostujesz rzadko nie oznacza, że włosy nie są podniszczone. Każdorazowe zastosowanie wysokiej temperatury przynosi włosom zniszczenia. One nie musza być widoczne, ale im częściej przeprowadzasz zabieg, tym szybciej się ujawniają.
Cytat:
Na początek niezbyt wyraźna fotka moich kręciołków
Rzeczywiście, mało wyraźna, ale widac, że mamy o co walczyć
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
ojjj fakt, czasem jak oglądam tu zdjęcia to umieram z zazdrości
Zobaczysz, z czasem to inni będą umierać z zazdrości na widok Twoich
Cytat:
no zdecydowanie z przodu mam loczki do samej góry i ładnie zdefiniowane a z tyłu to dziwadło... czasem jak umyję to są niemal proste... a dość dziwnie to wygląda jak przód kręcony a z tyłu albo prosto albo pojedyncze paska proste pomiędzy falami
Dziwnie? Niekoniecznie. Skoro to natura kręci włosy, to nie mogą one być super regularne. Ja też mam mocniej skręcone przy twarzy
Cytat:
Eloe
czy włosy były obciążone jak umyłam raz? nie wiem...myję dwa razy, albo dokładam szamponu jak myję raz
To zrób test - umyj raz i obserwuj włosy po wszystkim. Potem umyj dwa razy podczas kolejnego takiego samego mycia i też obserwuj. Jeśli nie będzie różnicy, to możesz uznać, że rzeczywiście nie umiesz bez piany A jeśli będzie, to umyjesz dwukrotnie, bo wówczas okaże się, że jednak trzeba myć dwa razy.
Cytat:
Wklejalam zdjecia do dziennika, gdzies przy poczatku, ale wlosy mialam krotsze
A kiedy Ciebie nie było, wizaż miał spora awarię. Dużo załączników poginęło i nie dało się odtworzyć
Cytat:
Jeszcze nie wstawiłam...
szkoda

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 14:15   #38355
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie nigdy nie podali składów

Zależy od tego, ile nakładasz. Tigi Amplifier jest potwornie wydajny - wystarczy kapka - więc zmywanie nie musi być częste (może raz na 3 czy 4 tygodnie). Sama obecnie prowadzę romanse silikonowe (reszta Tigi Amplifiera, Tigi Love, Peace&Planet b/s, YTC odżywka), więc zmywam cześciej. Ponieważ do tego dochodzi basen, więc wychodzi mi raz w tygodniu zmywanie Fitomedem z mydlnicą.
Świnie

To może zapoznam się z jakimś silikonem w najbliższym czasie

Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...4&postcount=33 tu jest dokładnie co robiłam i kolor wyjściowy tez jest

Swoją drogą dużo zwierząt już miałam, przerabiałam też papużki (mama brała te których nie chcieli w hodowli), dawno to było (ponad 10 lat temu), a do tej pory znajduję np w książkach ptasie kupy. Nie chcę więcej papużek
Dziękuję za link spora różnica (na plus)

Ja mam Nimfę w domu od 20lat i nigdy w życiu bym go nie oddała. Super jest, taki kochany (bo to samiec). Jakieś małe kiedyś miałam, ale to jednak nie to samo

Cytat:
Na pewno będą
proszę uprzejmie i dziękuję za miłe słowa
W sumie też mnie to trochę dziwi.
Ewentualnie gdybyś nie miała nic pod ręką, a objawiłby się puszak, to możesz kapkę nałożyć.
Emolientowa jak dla mnie to tylko Alterra morelka.
Morelkę mam, dobra jest, ale Garnier z karite i avocadem spisuje się lepiej, a mam ochotę coś jeszcze wypróbować

Cytat:
Wlasnie zajrzalam do dziennika regeneracji, i co jest, ze moje zdjecia cos zjadlo? postaram sie o nowe.
Jakiś czas temu była awaria na Wizażu, która te zdjęcia pewnie zeżarła

Cytat:
A to poniekąd to samo. Rzadko kiedy kręcony wyprostuje się tak, by zachowywał się jak prawdziwy prosty. Raczej się napusza. Co innego z falowanymi - te rzeczywiście mogą być jak proste.
Może być i tak. Czytaj i obserwuj.
Albo skutkiem długiego olejowanio-odżywkowania. Pewnie tymczasowe.
Mam nadzieję, że to faktycznie będzie tylko tymczasowe. Następnym skrócę olejowanie i będę obserwować swoje włosy, aż zauważę jaki czas trzymania najbardziej im odpowiada (no i jaki olej).

Relacja po obudzeniu się: zrobiłam największą głupotę jaką mogłam. Poszłam spać w plunkingu, a nie nałożyłam nic poza małą ilością odżywki, w wyniku czego włosy są spuszone i loki takie nijakie Ale są mięciutkie, przyjemne i nie ma oklapu, więc tragedii największej nie ma. Jutro myję znów włosy, bo do fotografa zdjęcia muszę iść zrobić, a z takimi włosami nigdzie nie idę

I dorwałam Joaśki

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 14:18   #38356
Eloe77

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Mycie niestety co drugi dzień, a czasami codziennie - z przetłuszczaniem miałam i pewnie nadal będę mieć problem
Pewnie tak, jeśli bez przerwy używasz szamponów z sls.
Cytat:
Tak od ucha nakładam przy każdym myciu Kallos Crema Latte
To jedyna odzywka do spłukiwania jaka posiadasz? Trochę mało...
Cytat:
olejek do włosów(to wszystko oczywiście nie od samej skóry głowy) Kallos Glossy
Masz skład tego olejku?
Cytat:
Rano włosy są trochę roztrzepane, ale wystarczy lekkie zwilżenie wodą i mgiełka dwufazowa jedwabna Isana z Rossmana. Jest pięknie
Coś mi ta mgiełka podejrzanie brzmi... A zdjęcie swoich włosów nam pokażesz?
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Mam pytanie, bo nie jestem pewna co powinnam kupić: alterra maska granat, czy odżywka granat?
Co wolisz. Maska jest nieco cięższa od odżywki.
Cytat:
A czy to, że na drugim miejscu mają zwykły alkohol to znaczy, że lepiej nie używać stale tej odzywki, żeby włosów nie wysuszyła, czy to nic nie szkodzi?
w zasadzie to zależy i od włosów i od skalpu (jeśli nakładasz). Sąsiedztwo alkoholu raczej nie pozwala na wysuszenie, ale lepiej mieć coś na zmianę i obserwować włosy.

---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ----------

Cytat:
Świnie

Cytat:
Morelkę mam, dobra jest, ale Garnier z karite i avocadem spisuje się lepiej, a mam ochotę coś jeszcze wypróbować
No to chyba zostanie coś samodzielnie do ukręcenia. Przychodzi mi do głowy jeszcze tylko Kallos Latte (niezgodny).
Cytat:
I dorwałam Joaśki
Świetnie!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 14:21   #38357
seduction
Zakorzenienie

Cytat:

No to chyba zostanie coś samodzielnie do ukręcenia. Przychodzi mi do głowy jeszcze tylko Kallos Latte (niezgodny).
Świetnie!
O świniach to było o leniwych sprzedawcach na All

Coś ukręcę pewnie, tylko jeszcze nie wiem, co mi z tego wyjdzie

Stary 2011-07-25, 14:45   #38358
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
A nam nie pokazała

To zrób test - umyj raz i obserwuj włosy po wszystkim. Potem umyj dwa razy podczas kolejnego takiego samego mycia i też obserwuj. Jeśli nie będzie różnicy, to możesz uznać, że rzeczywiście nie umiesz bez piany A jeśli będzie, to umyjesz dwukrotnie, bo wówczas okaże się, że jednak trzeba myć dwa razy.
chciałam pokazać po powrocie ale zonka złapałam po drodze

charoszaja idieja tak zrobię
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-25, 14:56   #38359
seduction
Zakorzenienie

Eloe, zazdroszczę, że masz tak fajne czarniutkie, naturalne włosy

Stary 2011-07-25, 15:07   #38360
Maliniarka
Zakorzenienie

dziewczyny napisali mi z BU, że wysłali...w końcu...no jutro 3 tygodnie mijają
nie mogę się doczekać testowania
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-25, 16:04   #38361
kascysko
Zakorzenienie

Lepszych zdjęć od tych, które dodaję niestety chwilowo nie posiadam. Próby ( całkiem długie - hipp i babydream ) stosowania szamponu "bezSLSowego" skutkowały koniecznością codziennego mycia - co jest chyba, z doświadczeń, najgorszym co spotkało moje włosy. Poza tym nie stosuje w ogóle suszarki, prostownicy, lokówki i tym podobnych urządzeń.
A nałożenie czegoś "mocniejszego" w sensie nawilżania na moją łepetynę skutkowałoby tym, że rano musiałabym włosy umyć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kasia.jpg (28,9 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kasia2.jpg (19,5 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kasia3.jpg (30,2 KB, 47 załadowań)
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 18:32   #38362
Miss Transept
Zadomowienie

GG do Miss Transept

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Jestem po dwóch dniach na morelce i albo jestem strasznie napalona albo naprawdę jest jakaś poprawa. Jakby te fale były bardziej sprężyste i bardziej falowate wrzucę zdjęcie pod koniec tygodnia, to ocenicie same teraz muszę jeszcze poszukać jakiejś odpowiedniej odżywki b/s
Po morelce jest szansa, że faktycznie szybko widac efekty. U mnie też działa cuda. I zapach! Mogłabym ją zjeśc
Cytat:
Jak dla mnie nawet mikrofibra Dr. Bacty nie jest tak doskonała jak arafatka. Ale moja chusta ma już niemal 20 lat.
Tak zachwalasz arafatkę, że muszę w końcu spróbowac Jak nie zapomnę to jutro przy myciu odgrzebię swoją starą chustkę i jazda.
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Miss Transept oj szkoda, ze z praca problem. Sama mam całoroczną prace jak studiuję. Wykłądam towar w supermarkecie. Robota nie jakaś ciężka, ale mało godzin i kokosów nie ma niestety ale zawsze cos. A znalazłam ją przez internet..
Zazdroszczę. Ja cały czas dzwonię, szukam przez internet, w gazetach, przez znajomych ale gdzie nie zadzwonię to albo już kogoś mają albo tak jak z tymi malinami, nie potrzebują. Jedyne co to czasem znajomym coś związanego z grafiką zrobię za jakieś grosze. Ale nic to, może chociaż na sierpień coś znajdę
Cytat:
Dziękuję, mam nadzieję, że uda mi się tam zajrzec Chociaż z drugiej strony... Znowu zbankrutuję pewnie
Cytat:
Ś
Ja mam Nimfę w domu od 20lat i nigdy w życiu bym go nie oddała. Super jest, taki kochany (bo to samiec). Jakieś małe kiedyś miałam, ale to jednak nie to samo
Też miałam nimfę, samca (nazywał się, jakże adekwatnie, Szary), ale mama wzięła go od kogoś jak już miał swoje lata więc tylko 5 lat u nas przeżył. I faktycznie, sympatyczny był, pamiętam jak siadał czasem mamie na ramieniu i próbował wydziobywac litery z książki jak czytała bo myślał że to ziarenka A za tymi mniejszymi nie przepadałam, chyba 3 były z tego co pamiętam (mała wtedy byłam ).
Cytat:
dziewczyny napisali mi z BU, że wysłali...w końcu...no jutro 3 tygodnie mijają
nie mogę się doczekać testowania
Pamiętam jak czekałam na zamówienie z BU, myślałam że mnie pokręci Dlatego ostatnio zamawiałam z ZSK, bo akurat nie chciałam nic co jest tylko na BU. Przesyłkę dostałam 4 dni po złożeniu zamówienia.

kascysko, no nie no, kolejne loki które przy pielęgnacji pewnie zrobią się piękne sprężynkowate i tylko do zazdroszczenia...

Dzisiaj doszłam do wniosku, że moje włosy ostatnio naprawdę ciężko obciążyc. Trzymałam maskę o której pisałam rano przez ponad 30min, zmyłam szamponem Cien baby, potem nałożyłam Alterrę morelową na 20min, spłukałam, nałożyłam Joannę b/s i na koniec do stylizacji moje psikadło z balsamu FC i silikonów. Włosy w ogóle nieobciążone. Znowu jakiś czas temu nawaliłam sobie tyle olejów na włosy (przez przypadek, źle odmierzyłam), że prawie spływały, rano umyłam Pottersem z melisą i było ok. Zawsze myślałam że mam włosy łatwe do obciążenia a tu proszę Mam wrażenie że zbiegło się to z momentem w którym zaczęły dostawac proteiny.

Edytowane przez Miss Transept
Czas edycji: 2011-07-25 o 19:26
Miss Transept jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 19:21   #38363
Kociasta
Raczkowanie

O Matko! Nie było mnie parę dni i musiałam pół dnia nadrabiać

Czy Joanna Naturia miód może wyprostowywać włosy? Odkąd kupiłam nie mam ani jednego korkociąga, tylko jakieś mikrofale praktycznie tak jak po silikonie). Zamiast niej mogłabym żel aloesowy, ale tylko, gdy punkt rosy jest sprzyjający, prawda? Nie wiem już, co mam kombinować.
Eloe, jesteś szczególną propagatorką dbania o skórę głowy m.in. poprzez żel aloesowy. Rozumiem, że można nałożyć ją przed myciem, nie powodując obciążenia włosów (bo coś jednak dostanie się na włosy) i tak należy robić czy nakładać od razu po myciu i wmasowywać? Jeśli tak, to ciężko będzie mi nie przedawkować.

A tak w ogóle teraz próbuję sobie wypracować pielęgnację, ale ją i tak pewnie szlag trafi, bo będę stosować przez jakieś 7-8 mies. izotretynoinę (trądzik i łojotok). Podobno powoduje wysuszenie skóry, także skóry głowy i włosów, więc raczej wszystko będę musiała pozmieniać... ale to dopiero za jakiś miesiąc. Jak rozumiecie stwierdzenie, że może wysuszać włosy? Raczej przecież nie przenika do martwej części włosa (chyba, że mowa o tej żywej części przy skórze). Ma może któraś z Was doświadczenie z tą substancją i może coś podpowiedzieć co do pielęgnacji?

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2011-07-25 o 20:13
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 19:53   #38364
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Lepszych zdjęć od tych, które dodaję niestety chwilowo nie posiadam. Próby ( całkiem długie - hipp i babydream ) stosowania szamponu "bezSLSowego" skutkowały koniecznością codziennego mycia - co jest chyba, z doświadczeń, najgorszym co spotkało moje włosy. Poza tym nie stosuje w ogóle suszarki, prostownicy, lokówki i tym podobnych urządzeń.
A nałożenie czegoś "mocniejszego" w sensie nawilżania na moją łepetynę skutkowałoby tym, że rano musiałabym włosy umyć.
Odpowiednia pielęgnacja i będzie przepięknie, oj będzie

Stary 2011-07-25, 19:53   #38365
mimi1812
Raczkowanie

Jakiś czas temu zaczęłam czytać pewną książkę. Natknęłam się tam na informację, że witamina A stymuluje odnowę naskórka, czy jakoś tak i dlatego jest polecana między innymi przy zmarszczkach. Więc dziś poszłam do apteki kupić maść z wit. A, bo strasznie mnie irytują te drobne zmarszczki pod oczami a przecież mam dopiero 21 lat Ale do rzeczy. Czy możliwe jest, żeby ona również stymulowała odnowę włosów? Wiem, że one są zupełnie inaczej zbudowane niż skóra, ale tyle się naczytałam dobrego o tej witamince Na tej maści jest jeszcze taka informacja:
1 mg maści zawiera:
-substancję czynną: 400 j.m. retynolu palmitynianiu-witaminy A
-substancje pomocnicze: lanolinę bezwodną, wazelinę białą, wodę oczyszczoną.
Dodam jeszcze, ze kiedyś kupowałam kapsułki z wit. A i E, przekłuwałam i smarowałam włosy. Ale efektów brak, tzn ja wtedy bardzo mało tego nakładałam i może dlatego. No i wtedy to mi nie zależało aż tak bardzo, a teraz pytam bo wolałabym nie zaszkodzić moim i tak już kruchym włosom
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 19:58   #38366
Eloe77

Cytat:
O świniach to było o leniwych sprzedawcach na All
Rozumieć Gdzieś mi to umknęło
Cytat:
chciałam pokazać po powrocie ale zonka złapałam po drodze
Sama napisałaś - Święta curla Cię pokarała
Cytat:
Eloe, zazdroszczę, że masz tak fajne czarniutkie, naturalne włosy
Czarniutkie? Ojoj... dziś po raz wtóry to słyszę (w pracy nazwano mnie brunetką )
dziwne, bo mnie się z lekka rozjaśniło kilka pasemek (jak zwykle zresztą).
Cytat:
Lepszych zdjęć od tych, które dodaję niestety chwilowo nie posiadam
A kiedy robiłaś te zdjęcia, to co stosowałaś?
Cytat:
Próby ( całkiem długie - hipp i babydream ) stosowania szamponu "bezSLSowego" skutkowały koniecznością codziennego mycia
a jak długo wytrwałaś? Próbowałaś myć odżywką? Często tak jest, że skalp zanim się unormuje po slsach, wytwarza więcej sebum 9albo to nam się wydaje, że jest więcej, bo ni eużywamy wysuszających substancji).
Cytat:
A czego już próbowałaś?
Ze zdjęć wynika, że możesz na te włosy nałożyć całkiem sporo. Tylko z głową.
Cytat:
Mam wrażenie że zbiegło się to z momentem w którym zaczęły dostawac proteiny.
A to ciekawe
Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Czy Joanna Naturia miód może wyprostowywać włosy?
Możesz nie lubić się z miodem. Stosowałś go już?
Cytat:
Zamiast niej mogłabym żel aloesowy, ale tylko, gdy punkt rosy jest sprzyjający, prawda?
zależy co prócz aloesu jest w żelu i w jaki sposób reagujesz na te składniki.
Cytat:
Eloe, jesteś szczególną propagatorką dbania o skórę głowy m.in. poprzez żel aloesowy. Rozumiem, że można nałożyć ją przed myciem, nie powodując obciążenia włosów (bo coś jednak dostanie się na włosy) i tak należy robić czy nakładać od razu po myciu i wmasowywać? Jeśli tak, to ciężko będzie mi nie przedawkować
Zaraz propagatorką Nakładaj wtedy, gdy Ci pasuje, ale pamiętając o tym, by zdążył się wchłonąć.
Prawda, że kiedy nakładasz na mokre, to trudno jest nie przedawkować. Czasem trudno odgnieść włosy u nasady (zdarzyło mnie się już kilka razy ).
Sama nakładam zwykle rano na suchy skalp i suche włosy. Dzięki temu włosy się unoszą, zyskując na objętości (przy okazji podpinam spinkami).
Lubiłam też - ale to za czasów Palomy - nakładac żel aloesowy na noc na suche włosy. Wysychał, a rano wystarczyło odgnieść i fryzura była gotowa
Cytat:
A tak w ogóle teraz próbuję sobie wypracować pielęgnację, ale ją i tak pewnie szlag trafi, bo będę stosować przez jakieś 7-8 mies. izotretoninę (trądzik i łojotok). Podobno powoduje wysuszenie skóry, także skóry głowy i włosów, więc raczej wszystko będę musiała pozmieniać... ale to dopiero za jakiś miesiąc. Jak rozumiecie stwierdzenie, że może wysuszać włosy? Raczej przecież nie przenika do martwej części włosa (chyba, że mowa o tej żywej części przy skórze). Ma może któraś z Was doświadczenie z tą substancją i może coś podpowiedzieć co do pielęgnacji?

A w jaki sposób zamierzasz to stosować?
Wrzuciłam w wujka google i...Czekam na info od Ciebie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-25, 20:12   #38367
Kociasta
Raczkowanie

Eloe, miodu nie stosowałam do tej pory. Co do żelu, to dzięki za wytłumaczenie. Mam ten:
GorVita
Skład: Aqua, (modyfikowany roztwór leczniczej wody: wodorowęglanowo-chlorkowo- -sodowej - bromkowo - jodkowo - borowej z Uzdrowiska Rabka S.A), Aloe Vera ( Aloe Barbadiensis) Extract, Propylene Glycol, Gliceryne, D`Panthenol, Triethanoloamine, Allantoin, Polisorbate -20, DMDM Hydantoin.

I jak z tym punktem rosy?

Lek - poprawna nazwa IZOTRETYNOINA [zedytowałam już] mam stosować doustnie, dawka odpowiednia do wagi. Ustalenia z dermatologiem za miesiąc, bo teraz odstawiam tetracykliny, które nie pomogły, robię przypisane badania i będziemy próbować. Obowiązkowe comiesięczne różnorodne badania [krew, testy ciążowe itp.]. To dla mnie ostatnia deska ratunku, bo mam łojotokowe zapalenie skóry, trądzik od dwunastu lat [teraz mam dwadzieścia cztery], a antybiotyki nie pomagają [a męczyłam się pół roku mając nadzieję, przeżywając skutki uboczne, ech...]. Oby się opłacało.

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2011-07-25 o 20:14
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 20:15   #38368
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Czyżbym coś przegapiła czy jesteś po budownictwie???
Tak
Cytat:
Kiedyś miałam żółwia wodnego (czerwonolicego), teraz ma go moja siostra cioteczna. Dostała, bo na wszystkie inne zwierzaki ma uczulenie. A zwierzątko sympatyczne, pamiętam jak podchodziłam do akwarium to płynął w moją stronę (pewnie z nadzieją na żarcie, ale co tam, będę sobie wmawiac że mnie lubił ). Rybek nigdy nie miałam, ale to wszystko dlatego, że (nie śmiac się!) boję się ryb
Mój żółwik -lądowy- podgryzał mi znienacka stopy, też sobie tłumaczę, że to z sympatii
A ja mam uczulenie na pokarm dla rybek :P Was to już nie zdziwi, ale mnie wtedy owszem :P

Cytat:
Ajrisz, powodzenia w nowej pracy Trzymam kciuki, żeby wszystko poszło jak najlepiej.

Cytat:
A mnie dalej wszyscy mają gdzieś, od czerwca szukam jakiejkolwiek pracy wakacyjnej i nic. Nawet na maliny mnie nie wzięli, bo akurat lało. Mam farta, nie ma co...
Więc trzymam kciuki i ja za Ciebie
Cytat:
Dobra dokładka! Ja bym nawet powiedziała - pyszny może być panacota deserek! I zauszniki są
No nie? W moim pokoju z grzebieniem ktoś spał, zdjąć pieluchy nie miałam jak bo dostałam dzieciowe gatki do szycia (czyli na tempo zanim wróci i zacznie sprawdzać jak pachnie igła ;] )
I umyć musiałam jak podeschły po łupież z podrażnieniem (Physiogel jak nic)
Cytat:
złuszczasz się, czy co? Co jeszcze jest w tym składzie?
Złuszczacz.
Aqua, Urea, Ethylhexyl, Stearate, caprylic/capric triglyceride, glyceryl stearate, decyl oleate, salicylic acid, stearyl alcohol, ceteareth 25, glycerin, ethylparaben, mangesium sulfate x7 hydrate

Taki emolientowo-emulgatorowy. Zawsze dobrze się zmywał, ostatnio coś przestałam umieć ;] Może od ciepła pocę się na tyle, że włoski przy skalpie wreszcie najedzone? :P
Cytat:
Nic się nie chwaliłaś! Wspaniale gratuluję
Zwariowany tydzień (w dobrym i złym sensie) plus nie chciałam zapeszyć
Cytat:
A tak w ogóle teraz próbuję sobie wypracować pielęgnację, ale ją i tak pewnie szlag trafi, bo będę stosować przez jakieś 7-8 mies. izotretoninę (trądzik i łojotok). Podobno powoduje wysuszenie skóry, także skóry głowy i włosów, więc raczej wszystko będę musiała pozmieniać... ale to dopiero za jakiś miesiąc. Jak rozumiecie stwierdzenie, że może wysuszać włosy? Raczej przecież nie przenika do martwej części włosa (chyba, że mowa o tej żywej części przy skórze). Ma może któraś z Was doświadczenie z tą substancją i może coś podpowiedzieć co do pielęgnacji?
Sebum ze skóry głowy jest naturalną odżywką dla włosa, olejem. Jest potrzebne, żeby włosy mogły spełniać swoją funkcję, jak u owiec lanolina Dlatego sucha skóra i włosy z tendencją do wysuszania często idą w parze, oczywiście uogólniając.

Torba na laptopa to dobry plan, ale też za duża pokusa - im większa torba tym więcej będę targać, a kręgosłup mam średni niestety. Ale i tak pointa brzmi: muszę kupić sobie nową torebkę

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-07-25 o 21:36
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 20:51   #38369
Eloe77

Cytat:
Napisane przez mimi1812 Pokaż wiadomość
Więc dziś poszłam do apteki kupić maść z wit. A, bo strasznie mnie irytują te drobne zmarszczki pod oczami a przecież mam dopiero 21 lat
Ale to normalne. I tak późno Jednak przemyśl dobrze kwestię nakładania maści z witaminą A pod oczy. Jest dość twarda, więc obawiam się, że tylko pogorszysz sprawę (trudno będzie wklepać, możesz tylko ponaciągać niepotrzebnie delikatną skóre pod oczami, że nie wspomne o ewentualnych podraznieniach spojówek).
Cytat:
Ale do rzeczy. Czy możliwe jest, żeby ona również stymulowała odnowę włosów?
Ech... i tak i nie, ponieważ jest wrażliwa na światło i przechowywana w niewłaściwy sposób, niewłaściwie stabilizowana może po prostu stracić swoje właściwości.
Może zapobiegać starzeniu, ale też w ciągu dnia będziesz ją tracić na słońcu. Jeśli już, to pomyślałabym o skalpie - lepiej podziałać na mieszek włosowy - witamina pobudzi produkcję kolageniu i elastyny.
Cytat:
ale tyle się naczytałam dobrego o tej witamince
A przeczytałas, że lepiej zabrac się za nią po 30 roku życia? Twoja skóra jest jeszcze młoda, jeszcze komórki się dziela i działaja właściwie. Witamina A w duzym stopniu stymuluje. Nie sądzę, byś tego już w tej chwili potrzebowała.
Cytat:
Na tej maści jest jeszcze taka informacja:
1 mg maści zawiera:
-substancję czynną: 400 j.m. retynolu palmitynianiu-witaminy A
-substancje pomocnicze: lanolinę bezwodną, wazelinę białą, wodę oczyszczoną
I to wszystko? To masz raczej dośc twardą maść pod ręką. Nie nakładałabym tego pod oczy.
Może zacznij od rąk.
Acha - wazelina to też ropopochodna i też potrzebować będzie siarczanu do zmycia.
Cytat:
Dodam jeszcze, ze kiedyś kupowałam kapsułki z wit. A i E, przekłuwałam i smarowałam włosy. Ale efektów brak, tzn ja wtedy bardzo mało tego nakładałam i może dlatego. No i wtedy to mi nie zależało aż tak bardzo, a teraz pytam bo wolałabym nie zaszkodzić moim i tak już kruchym włosom
Po przekłuciu wiaminy mogły sie utleniać (zależy w jaki sposób były stabilizowane).
Cytat:
Eloe, miodu nie stosowałam do tej pory.
Spróbuj zatem dodać miód do odzywki d/s i zobaczymy, jak zareagują. Albo dodaj łyżeczkę miodu do płukanki z chłodnej wody. sprawdź na wszelkie sposoby - może to on jest winowajcą.
Cytat:
Co do żelu, to dzięki za wytłumaczenie

Gorvita świetnie służy Benkowi (pisała o tym jakiś czas temu).
Sporo w nim humektantów, więc masz rację - trzeba zwrócić uwagę na punkt rosy. Nie powinien wyprowadzac wody z włosów między 1,5 a 15 stopniami przy normalnej wilgotności procentowej (jak dla mnie od 65 do 85%).
Ale - bo przecież musi być jakieś ale - to trzeba i tak sprawdzić na sobie. Może się okazać, że wcale nie reagujesz w ten sposób.
Jeśli zaś będziesz aplikować żel na skalp, to punkt rosy nie będzie mieć znaczenia.
Cytat:
Lek - poprawna nazwa IZOTRETYNOINA [zedytowałam już] mam stosować doustnie, dawka odpowiednia do wagi.
Swego czasu przepisywano dziewczynom pigułki antykoncepcyjne i to pomagało. Naprawdę nie mozna nic innego?
Cytat:
Oby się opłacało.

Cytat:
I umyć musiałam jak podeschły po łupież z podrażnieniem (Physiogel jak nic)
Też używałam dziada
Cytat:
Złuszczacz.
Aqua, Ethylhexyl, Stearate, caprylic/capric triglyceride, glyceryl stearate, decyl oleate, salicylic acid, stearyl alcohol, ceteareth 25, glycerin, ethylparaben, mangesium sulfate x7 hydrate
Ajrisz, a gdzie mocznik?
Cytat:
Może od ciepła pocę się na tyle, że włoski przy skalpie wreszcie najedzone?
Całkiem prawdopodobne.
Cytat:
Zwariowany tydzień (w dobrym i złym sensie) plus nie chciałam zapeszyć
To wybaczam a jak tam pierwszy dzień? Co ubrałaś? Wzięłas śniadanko? Jak współpracownicy?
Cytat:
Torba na laptopa to dobry plan, ale też za duża pokusa - im większa torba tym więcej będę targać, a kręgosłup mam średni niestety. Ale i tak pointa brzmi: muszę kupić sobie nową torebkę
OBOWIĄZKOWO!

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-07-25 o 20:53
Stary 2011-07-25, 20:54   #38370
syylwuska
Zakorzenienie

Dot.: Codziennik Kreconowlosych

Cześć Dziewczyny! Napisałam na innym wątku, ale nikt i nic nie odpisuje, także nie bijcie mnie tylko pomóżcie Wkleję Wam moją wiadomość o co mi chodzi:
Witam! ;] Z tego co wyczytałam, to zrozumiałam, że żel lniany, Artiste i ten Isany są dobre do stylizacji, ale wiele z Was pisze o "różowym żelu z Rossmanna" i tu moje pytanie, jak nazywa się ten żel i czy kupie go tylko w Rossmannie? Otóż byłam i szukałam i nie widziałam tam żadnego różowego żelu, proszę pomóżcie, napiszcie jak się nazywa, albo dajcie mi link do KWC Z góry dziękuję .
Proszę o pomoc
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości)

Zasady wysyłania wiadomości