|
|
#361 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Gwara
Mi nie odpowiada gwara śląska,nie podoba mi sie ten akcencik i wogóle.Mówi sie że w Białymstoku "śledzikują" heh
A sledzikują tylko starsi mieszkancu Bstoku i okolic (starsi tzn 70-80 lat) i to nie wszyscy Białystok nie posiaada jakiejs własnej gwary jak na śląsku i jestem z tego zadowolona Choc czasami z koleżankami dla z grywu poudajemy jakiś język staropolskim czy tam "chachłacki" jakiś
Nikt mnie nie poznał i nie zna mnie za dobrzE Nie ważne co osiągnę,co stworzę,co zrobiĘ Dla ślepych głupców pozostanę taka samA Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM Taka już jestem..i to właśnie jA
|
||
|
|
|
|
#362 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja jestem ślązaczką i jakoś nie lubię, kiedy ktoś do mnie mówi gwarą śląską. nie wiem czemu, ale jakoś mnie to irytuje. może dlatego, że nie jestem szczególnie związana ze swoim miastem.
|
|
|
|
|
#363 |
|
BAN stały
|
Ja pochodze z lubuskigo,więc My chyba nie posiadamy żadnej gwary,a szkoda
![]() Podoba mi się strasznie sląska gwara Bardzo lubie oglądać "Świętą Wojnę" czyli Bercika Zaś u poznaniaków podoba mi się jak oni mówią,to tak fajnie przeciągają
Edytowane przez atka83 Czas edycji: 2006-10-04 o 16:38 Powód: błędy....... :/ |
|
|
|
|
#364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eee, drożdżówki są tak samo popularne jak i słodkie bułki Podobnie jestem zdziwiona obserwacją dotyczącą miar. Rzadko słyszę (sama nie uzywam) zwrot: 10 deko ale 100 gramów owszem ![]() A flek to takie ustrojstwo, które się na obcas zakłada
|
|
|
|
|
|
#365 |
|
Zadomowienie
|
a ja jestem z podbeskidzia i gwary jako takiej tam nie slysze <chyba ze sie juz przyzwyczailam i nie rozrozniam
>za to dogadac sie ze znajomymi ze slaska mam ogromny problem tak samo jak z dziadkami mieszkajacymi w pieninach, choc tu juz latwiej jest mi sie domyslic o co im chodzi
|
|
#366 |
|
Raczkowanie
|
wiecie co mnie dziwi najbardziej?! ze ludzie wogole nie zwiazani ze slaskiem lubia jego gware (oczywiscie nie wszyscy) ale jest jakas fascynacja gwara nie raz uczylam kogos godac po slasku, a slazacy nie przyznawaja sie do swego jezyka. kurna szkoda pozdarawiam
|
|
|
|
|
#367 |
|
Raczkowanie
|
A mnie, aż trzęsie jak ktoś mówi "mam ubrane buty" - w co te buty ma ubrane???Buty można zalożyć, a ubrać się można w coś....
|
|
#368 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#369 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#370 |
|
Zakorzenienie
|
Kujowioczka się klanio !
![]() Inowroclaw i łokolice to siedlisko gwary kujowski. Wielu ludzi łuwożo ,że godać po kujowsku to jakby sie ze wiochy było. A jo lubię i byde mojom gwarom godać! wspanialy redaktor gazety pomorskiej opublikowoł ksiunżke ło naszym godaniu. Ksiunżka zwie sie ''Na kujawską nute'' i napisano jes czystym jynzykim kujowskim. Siadom se czasym na wyrze i czytom i brechom sie po pachy ,jak to nasze ludzie godają i az sie dziwie ze jo tak nie godom czysto po kujowsku. Ala jak trza iść do urzyndu cos załatwić to przecie nie wyjade do kobity '' pani kochano wypisz mi te papiry dokladnie ,bo jo nie łumie.'' A una mi gały wybałuszy i powi ,że jo jakoś porombano jestym. W dziń jak siedze se w dumu to z dziadkami rozmowiom własnie w taki sposób i z znajumymi tyż. Lubimy delektować się naszym regionalnym jynzykim. ![]() ![]() to byl malutki przyklad KUJAWSKIEJ GWARY ,ktorą bardzo lubię
|
|
|
#371 |
|
Raczkowanie
|
uff no to ciesze sie ze sa jeszcze ludzie ktorym gwara w niczym nie przeszkadza i nie wstydza sie jej
|
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
ano pewnie ze sie nie wstydzą!
mi nie przeszkadzala i nie bedzie przeszkadzac
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem z kuj-pom i tradycja to u nas "jo"
na wszystko zawsze "Jo" i po tym nas rozpoznają , nawet na wizażu poznawali skąd jestem wlasnie po tym
|
|
|
#375 |
|
Raczkowanie
|
Moja kol z Krakowa powiedziała mi ostatnio "Oglądnij sobie Uwage w TVNie" - ja nigdy bym tak nie powiedziala.
Poza tym ze wszystkich wycieczek szkolnych pamiętam przewodnika, który mówił "Oglądnijcie sobie Państwo...."....ja bym zdecydowanie powiedziala "Spójrzcie Państwo na..."
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
Uzywam, z tym, ze nie odmieniam go w ten sposob, tyle....
Wydaje mi sie, ze to regionalizm....nie wiem, ale w moim otoczeniu nigdy nie slyszalam, zeby ktos mowil "oglądnąć"
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze zapomnialas o ''he''. chyba ze w Bydzi się tego nie stosuje
|
|
|
|
#379 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mieszkam na podhalu i też mówię "pojadła" ranny Boskie przecież to jest normlane słowo a nie gwara... Ja rzadko używam gwary ale lubię jak jakiś baca se siondzie i opowiado jakiesik bzdury ![]() Moja koleżanka często mówi jak przez przypadek mi się coś uda "no to Ci się zwyrtło"
|
|
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
ja też zawsze ciągne z buta a z Wa-wy nie jestem... wydaje mi się że teraz tak jak to mówiła alex19 to wyrażenie przyjęło się w slangu młodzieżowym
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a no jo "he" też i jeszcze zamiast "tak" to mówią wszyscy"ja"
|
|
|
|
#383 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"Zakładam bluzkę" "Ubieram się w bluzkę" - a nie ubieram bluzkę, (w co można ubrać bluzkę - w spodnie?????) Wiem, że dużo ludzi tak mówi, ale dla mnie to jest nielogiczne... Wydaje mi się, że w Warszawie tak się nie mówi, mówią tak ludzie z innych rejonów Pl, zauważylam to dopiero na studiach jak zaczelam miec znajomych z innych regionow, wczesniej nigdy w moim srodowisku nikt nie uzywal tego.... A jeszcze z takich ciekawostek, moja kolezanka z Bialegostoku mowi : powiedzialam dla mamy - a nie powiedzialam mamie pomoglam dla mamy - a nie pomoglam mamie.... Dla mnie szok w zyciu czegos takiego nie slyszalam...
|
|
|
#384 |
|
BAN stały
|
U mnie teraz remontują blok,czyli ocieplają i będą malować,mniejsza z tym.Noi ci robotnicy są z Leszna i strasznie mi się podoba u poznaniaków jak jeden do drugiego mówi przeciągając:ejjjj lub tejjjjjjj
![]() Hm jeszcze coś mi się przypomniało,że chyba na śląsku mówicie,że idziecie na pole,a u nas w lubuskiem mówimy,że idziemy na dwór
Edytowane przez atka83 Czas edycji: 2006-10-11 o 17:14 |
|
|
|
|
#385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za ten miniwykład ale czuję że dalej będę mówić ubieram bluzkę A tego ostatniego też nie słyszałam... "powiedziałam dla mamy"
|
|
|
#386 |
|
Wtajemniczenie
|
A moja teściowa mnie rozśmieszyła jak opowiadała że oglądała film i poradziła usnąć
Ja też mówię że idę na pole bo w małopolskim tak się mówi a tu w koło mnie wszyscy mówią że ida na dwór. |
|
|
|
|
#387 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak powiedziałam kiedyś do TŻ że idę nynać to patrzył na mnie jak na osobę z innej planety. A ja tylko szłam spać. |
|
|
|
|
|
#388 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#389 |
|
Raczkowanie
|
A ja KOCHAM gwarę góralską- uczę się jej nawet amatorsko
Na studiach zagięłam swojego profesora, który usłyszawszy moje "gwarzenie" myślał, że jestem góralką Dyć ni mo nic pikniejsego na calućkim świecie jak naso góralsko gwaro. Fto uwazuje inacy niech se pocyta Tischnera "Dzieje filozofii po góralsku" i dopiro uwidzi. Hej!
|
|
|
|
|
#390 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja czasem też mam np. w opisie na gg że idę nynać, ale to chyba nie gwara tylko do dzieci się tak mówi ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Piknie ześ to powiedzioła!! Nima to jak naso górolska gwara!! Hej!!Górole, górole, górolska muzyka Cały świat łobyndzie, nima takiej nika!!! ![]() ![]()
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:27.

A sledzikują tylko starsi mieszkancu Bstoku i okolic (starsi tzn 70-80 lat) i to nie wszyscy
Choc czasami z koleżankami dla z grywu poudajemy jakiś język staropolskim czy tam "chachłacki" jakiś

Bardzo lubie oglądać "Świętą Wojnę" czyli Bercika