Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1291 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-01, 12:43   #38701
Rybiorek
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez martusia205 Pokaż wiadomość
tak słyszałam właśnie,że pianka bardzo wysusza włosy ja mam naturalne loki..od małego ;P jak byłam mała miałam takie kręciołki,że szok..może dodam fotę jak znajdę ;P wiem,że dobrze mi w prostych..ale męczy mnie prostowanie.włosy się niszczą..a jakie żele do loków proponujecie zamiast pianki? siebie w kręconych nawet lubię,ale marzą mi się zadbane loki..
nie kazda pianka ma alkohol, np pianka z loreal seria Curl Power nie ma, choc z praktycznego punktu widzenia to u mnie lepiej sie sprawdza jednak zel niz pianka, ale co wlosy to inne preferencje
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 12:44   #38702
goniiia
Raczkowanie

To chyba jest w temacie "samodzielne cieniowanie włosów"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ne+cieniowanie
goniiia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 12:51   #38703
mimi1812
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez goniiia Pokaż wiadomość
To chyba jest w temacie "samodzielne cieniowanie włosów"
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...ne+cieniowanie
Dziękuję bardzo Faktycznie szukałam w nieodpowiednim wątku
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 12:55   #38704
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Brakowało mi Was w weekend Ale cóż, teraz już tak będzie. za to przeprowadzka zakończona sukcesem. Teraz trzeba będzie zakasać rękawy i zabrać się do roboty.

Sprawa jest otwarta, jestem na tak, ale nie wiem, czy będzie teraz na to czas Na tę chwilę nie będę obcinać, by móc je zaplatać bez problemu.
zaufać? Obcięłam w maju Ankę.d, miała napisać, czy jej podeszło i się nie odzywa Zajęta pewnie.
Regularnie obcinam mamę, ale ona ma krótkie, więc to zupełnie inna bajka.
Jeśli chcesz się tylko pouczyć języka, to w jakim celu romanistyka?
Też o tym ostatnio myślałam. I o kosmetologii, gdy napisałaś o tych probóweczkach, labo, odczynnikach. Ech...

Hej, hej
To na odwiedziny w weekendy nie mamy co liczyć? Buuu...
Ale najważniejsze, że już po przeprowadzce Teraz pewnie układanie i sprzątanie, ale to już (miejmy nadzieję) z górki
Ja tam na filmik mogę poczekać nawet 2 lata, najważniejsze, że chęci są
Jak mamę obcinasz, Ankę już ciachnęłaś i siebie samą to i ja z chęcią bym poszła pod nóż (tfu! nożyczki)
Czemu romanistyka? Bo podoba mi się to, że na filologiach poznaje się też kulturę, a przede wszystkim literaturę i można dziabnąć jeszcze innego języka. Na prawo musiałabym zdawać dodatkowo jeden przedmiot na maturze, a na psychologię poprawić biologię a to jednak kolejne studia by się odwlekły o rok. Dlatego myślałam o czymś teraz. Biję się z myślami, czy tego technika, czy romanistykę robić i cały czas się waham.
Już nie potrafię się doczekać, aż zaczną się zajęcia laborki Pamiętaj pierwszy semestr na kosmetologii i pierwsze zajęcia z chemii kosmetycznej jak weszłam na zajęcia, a w głowie "O matko! Oni mnie wywalą po pierwszych zajęciach z uczelni". Bo tyle tego było, że byłam przerażona widokiem

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 13:20   #38705
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
W składzie z "niedobrych" rzeczy znalazłam chyba tylko PEG-20 Stearate
Nie wiem, co ma być w tym niedobrego To najprawdopodobniej substancja dla produktu, a nie dla Ciebie.
Cytat:
A po tym lnie wydawało mi się, że zrobiły mi się te włosy "stojące" - jak tu dziewczyny określają - grzywa lwa Ale nie wiem, może to od tego, że tak wilgotno ostatnio jest. Tylko, że przed pierwszym zastosowaniem lnym i myciu odżywką, nawet jak było wilgotno to nie robiły się aż takie..
Pamiętaj, że produkty współgrają lub nie współgrają także ze sobą.
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Prywatą: co robi inżynierka po tygodniu pracy? Wraca do domu i musi się zrobić na kobietę Przepraszam za ten bałagan generalnie wszędzie ale chcę się podzielić efektem
O! Takiego zausznika jeszcze nie było
Cytat:
Dzisiaj mi koledzy powiedzieli, że nie jestem kobietą tylko inżynierem ;]

Cytat:

Z drugiej strony to i tak dobrze Podczas wizyty na budowie widzieliśmy dziewczę liczące ciężarówki, zapewne studentka na praktykach (o zgrozo - w krótkich gaciach!!), to się dowiedziałam od kolegów, że takie dziewczę to się tylko do liczenia ciężarówek i opalania nóg nadaje,(czyli że ja to przynajmniej inżynier jestem
)
Musze koniecznie zapytać TŻa, ale jak go znam, to mi dyplomatycznie odpowie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 13:33   #38706
MaybeTomorrow
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Na osiedlu u nas ludzie chodzą na spacery z kotami na smyczy dziwny obrazek dla mnie
Nie no, nie płakać mi tu! I nie zazdrościć, bo się loki rozprostują prześlę Ci trochę skrętu, jeśli będę miała za dużo
Mój kot po założeniu szelek realizuje komendę "zdechł kot"

Nie wiem czy przesłałaś, ale możesz pisać tak częściej, bo lepiej się ostatnio zrobiło z kudełkami u mnie, ale to niżej opiszę.

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Najważniejsze, że go znaleźliście i jest szczęśliwy oraz zdrowy. W domu rodzinnym TŻa jest kot (Szajbek) i też je normalnie, po kastracji, 4 czy 5 lat ma i chudzinka z niego, więc nie ma się czym przejmować
Najważniejsze, że zdrowy. A chudy... no modelka, dba o linię

Cytat:
Napisane przez ojp Pokaż wiadomość
Dziękuję ! Kiedyś miałam gęste włosy i jakie długie, mogę fotkę pokazać W wieku 17 lat miałam warkoczyki przez 4 miesiące Przy ściąganiu wyrwałam sobie połowę włosów :mad
Pokazuj fotkę

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
dam rade dam rade
A ja se wykrakałam i nie dam rady nadrobić

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
nie wiem czy muszę, czuję, że muszę jak umyję drugi raz dopiero włosy są czyste takie mam uczucie na placach...nie wiem jak to nazwać... a niby niczego za bardzo nie nakładam oblepiającego
Wiesz co, ja już od dawna myję jednokrotnie. On ponad roku, przed przejściem na mycie odżywką, przy myciu tylko jednokrotna aplikacja szamponu. I nie wiem, albo włosy się przyzwyczaiły (o ile to możliwe) albo ja się psychicznie przestawiłam ale generalnie jednokrotna aplikacja jakiegokolwiek myjadła mi wystarcza. Włosy się domywają i jest gitarra.

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
I takie pytanie mam - czy jak włosy kręcone się wyprostuje prostownicą to czy zawsze takie będą błyszczeć właśnie po wyprostowaniu?
Moje po wyprostowaniu zawsze się błyszczały jak psu ... Chyba ta wysoka temperatura sprasowuje łuski włosa i temu światło się pięknie odbija. Aaaale już wcześniej pisałam, że przy ostatnim prostowaniu włosiska nie były zbytnio chętne i nie współpracowały. Kilka tygodni pielęgnacji kręciołów sprawiło, że o wiele trudniej było je wyprostować (a szczególnie jedno uporczywe pasmo z tyłu głowy). Co ja się namęczyłam...

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
Co do włosów to nieśmiało ale jednak zauważam poprawę Na zdjęciach włosy z przed tygodnia i z wczoraj plus warkocz z kwiatkiem
Co jak co, ale pięknie wyglądasz w upiętych włosach

Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Zamówiłabym tą bielende sobie w doz, ale te apteki jakoś nie są mi po drodze, więc będę szukać w zwykłych.
No a zdjęcia tym żelom zrobię, o ile aptekarki nie będą mi zrzędziły, że jak to, wszystko jest dobrze i o ile aparat w telefonie zrobi wyraźne zdjęcia.
Błoto to ja dorwałam w Naturze za jakieś 11pln.

Cytat:
To i ja zmykam spać Obejrzałam nowe True Blood, spinam włosy w ananasa i lulu
Też oglądam i ślinię się do Erica

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
moze mi sie wydaje, ale jak widze dziewczyny z takimi gladkimi wlosami to moje wydaja sie byc niczym czarownicy poza tym mam ostatnio duzo babyhair a one troche odstaja u gory, moze to przez to...
I właśnie TO w kręconych włosach jest cudowne - WYRÓŻNIAMY SIĘ na tle wszystkich gładkowłosych!

No i wieści z frontu. Od połowy maja uskuteczniam jedyną słuszną pielęgnację. Górna część włosów w końcu powoli przestaje przypominać przesuszoną kopkę siana Ostatnie mycie było w czwartek. Przed myciem kokos na kilkanaście godzin, potem o zgrozo szampon Ziaja z aloesem, Bingo kaszmir i kolagen, Garnier aloes, TBS Cotton Seed, pianka Nivea. Wczoraj powinnam była umyć, ale lenistwo moje okropne mi nie pozwoliło, więc dzisiaj nie są zbyt ciekawe. Puszak oczywiście się pojawił, ale loki o dziwo przetrwały do wczoraj praktycznie nienaruszone. I to bez żadnej reanimacji... Więc chyba trud pielęgnacji zaczyna się zwracać z nawiązką
MaybeTomorrow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 14:22   #38707
Eloe77

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Oto zdjęcia
niezwykle zachęcające. A zrobisz z odgniecionym żelem?
Cytat:
Napisane przez Ag Rafka Pokaż wiadomość
Jestem w szoku. Dzis po raz pierwszy zastosowałam plunking
No proszę! Rewelacja! Ale Ty uważałaś kiedykolwiek, że masz proste włosy?
Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
Chyba zaczynam mieć obsesję na punkcie włosów
Kolejna zarażona curlizmem
Cytat:
Jutro wyjeżdzam na 2 tygodnie
Przyjemnych wakacji! Wracaj do nas szybciutko!
Cytat:
efekty bardzo zadowalające
O to chodziło!
Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
fajny efekt kurczę, a mi Isana włosy prostuje
Na każdego może podziałać inaczej
Cytat:
z moich (krótkich bo około półrocznych ) obserwacji wynika podobnie, moje włosy najlepiej się mają przy wilgotności ok. 95%, im mniejsza, tym prostsze i bardziej sianowate
Zapewne skutkiem rozjaśniania. Piją wodę z powietrza, dlatego lepiej się czują w wilgoci.
W sumie nasze włosy i tak wolą wilgotne środowisko, ale dobrze odżywione i zabezpieczone nie powinny się skutecznie prostować, gdy robi się sucho. Mogą się zmieniać, ale nie całkiem prostować (i nie mam tu fal na myśli - fale maja prawo do wielu dziwnych zachowań I dlatego między innymi są cudowne)
Cytat:
a powiedzcie mi Dziewczyny, czy dobrze oceniłam swoje włosy co do skrętu w moim pierwszym poście tutaj?
Moim zdaniem na naturalnych włosach, nierozjaśnianych, odpowiednio pielęgnowanych, skręt będziesz miała zupełnie inny. Najprawdopodobniej 3 a nie 2 w przewadze.
Cytat:
Napisane przez misia_bella Pokaż wiadomość
Poszukiwałam postu z produktami które przykładowo zawierają dużo jakiegoś konkretnego składnika, który teoretyczne zalecany jest do włosów o takiej czy takiej porowatości.
Własnie ze względu na spore różnice w reakcjach nie da się tego zrobić. Takie rzeczy robi się raczej po to, by łatwiej sprzedać dany produkt z własnego ogródka - mam sporą porowatość i lubię KCCC przeznaczony dla włosów typu 4, ale nie mam tak dużej, by tolerować parafinę przeznaczoną również dla włosów typu 4. Z kolei Rybiorka odwrotnie - toleruje parafinę, ale KCCC jej nie służy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-08-01, 14:29   #38708
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:
hejka kręconowłose

jestem tu nowa..i pragnę dołączyć do waszego zacnego grona
dołączam foto moich włosów..chyba się nadają..co o nich myślicie?

1 kręcone? po umyciu wgniatam piankę..grzywkę prostuję..i lekko końcówki włosów..efekt taki jak na zdjęciu.
2tak wyglądam w wyprostowanych..

jak mi lepiej?
Moim zdaniem lepiej w prostych.

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 14:34   #38709
201605090956
Konto usunięte

Dobrze, opiszę swoje spostrzeżenia i co mi obecnie służy.

Nie służą mi jakiekolwiek oleje - próbowałam kokosowy, oliwę, rycynowy - skalp jest podrażniony, mimo, że włosy były fajnie nawilżone - takie jakby odżywione.

Mój ulubiony szampon to Rossmann Babydream - moja recenzja klik - Brak podrażnienia skalpu, skład zgodny z ortodoksyjną CG - troszkę za bardzo wysusza, ale poza tym dobrze oczyszcza,

Bardzo lubię tą odżywkę - moja recenzja klik Jest gęsta, mocno odżywcza (moje włosy kochają masło shea), nawilża, nie podrażnia skalpu

Bardzo też lubię odżywkę od YR z serii naturalnej klik - nawilża, jest bezsylikonowa, zgodna z CG, jest gęsta. Moje włosy kochają owies.

Moja najukochańsza to Odżywka Isana z Babassu klik - odżywia, nawilża, nie obciąża, jest zgodna z ortodoksyjną CG (ta jedwabna już nie i skalp to czuje)

Moją miłoscią maskową jest klik - znany nam kallos. Moje włosy kochają proteiny z mleka (co ciekawe organizm sam jako taki już nie ) - proteinowa, nawilża, gęsta, cudowny zapach lodów śmietankowych

Lubię też - klik
Tu jest ekstrakt z miodu - mój kolejny ulubieniec.

Ostatnio testuję hergona do spłukiwania i szczerze wam powiem, że dobry jest do mycia - do odżywienia się nie nadaje.

Kocham klik - proteiny jedwabne są miłością dla moich włosów. Ale nie z sylikonami jak u farouka na przykład, ale takie własnie jak te tutaj.

Lubię też odżywkę z pszenicą z Alterry. Odżywia, nawilża.

Jakbyście doradziły mi parę produktów podobnych do tych - zgodne z CG (ortodoksyjna - nawet lekkie sylikony nie wchodzą w rachubę), z proteinami i odżywcze.
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 15:29   #38710
Eloe77

Nie zdążę na wszystko odpowiedzieć Buu
Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
To dotyczy również schnięcia, włosy przy twarzy schną mi szybciutko i są ładne, a te z tyłu schną pół dnia
A nie próbowałaś podsuszać suszarką z dyfuzorem? Tam, gdzie są najzdrowsze, schną najdłużej. Takie powolne parowanie wody może powodować różnice w skręcie, choć to dotyczy tylko wiązań tymczasowych.
Moja recepta - suszarka z dyfuzorem Cierpliwość i konsekwencja w pielęgnacji. Wiele może się jeszcze wydarzyć i pojawić, ale im dłużej dbasz, tym mniej problemów.
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Ostatnio dałam isanę liquid silk na koniec, teraz zamieniłam kolejność tak jak Eloe kiedyś radziła. Ale efekt znowu bleeee
Możliwe, że nie pasują Ci jedwabne proteiny. Moje włosy zachowują się po nich podobnie. Czy masz wrażenie, że są potwornie lejące, lekko gumowate?
Albo że ten zestaw po prostu nie działa i warto sięgnąć po bardziej emolientową odżywkę.

Cytat:
Kiedyś dużo prostowałam włosy, od dwóch miesięcy rzuciłam prostownicę i suszarkę i pielęgnuję moje naturalne kręciołki. Zdjęcia w załącznikach. Pierwsze dwa - dzisiaj, ostatnie - grudzień 2010.
Dodam, że zdjęcia są robione na drugi dzień po myciu więc jest nieco więcej puchu - wiadomo.
Piękne

Uciekam już
Mam jeszcze sporo do załatwienia dzisiaj.

Przyjemnego popołudnia!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-08-01, 15:54   #38711
nusia114
Zadomowienie

Eloe suszarki z dyfuzorem niestety nie posiadam ale włosy schną mi tak okropnie długo (potrafią calusieńki dzień, od rana do wieczora) i czasami mam tego dość, tylko że ja zawsze uważałam suszarkę za zło konieczne i ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle miałabym je męczyć suszarką
wiem, przesadzam, jeśli używa się dyfuzora umiejętnie to nie robi się krzywdą dużej krzywdy, ale jakoś mnie odpycha

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 16:21   #38712
martusia205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Moim zdaniem lepiej w prostych.
dziękuję dużo osób mi to mówi..dlatego chyba muszę bardziej zadbać o moje loki to może zmienią zdanie żel kupię jutro..czy zmieszczę się w kwocie 10 zł?

http://suwaczki.slub-wesele.pl/201007032438.html
martusia205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 17:02   #38713
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
hejka kręconowłose
Witaj
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Zagladam wlosy wczoraj dostaly mieszanke odzywkowo-oliwna, chyba im sie to podoba, mycie, pol godziny z kremem koloryzujacym z henna, plukanie, odzywka Nivei Intense Repair, znow plukanie zimna woda. Joanna len+rumianek, rozczesywanie, plunking odwrocony (moj patent) i na koniec krem do lokow TBS.
Opisz plizz?? Zwykły mi nie robi a też chcę coś
Cytat:
Tu mam dylemat - zazwyczaj zawsze im ''pomagam'' do skretu, tzn, gdy sa mokre dziele je na kilka pasm, skrecam w kierunku skretu, zapinam w polowie dlugosci mala zabka i tak schna.
Jeśli się nie puszą od dotyku to jako stylizacja bardzo w porządku - nie robisz niczego wbrew naturze

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-08-02 o 18:17
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 17:07   #38714
anoska
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję dużo osób mi to mówi..dlatego chyba muszę bardziej zadbać o moje loki to może zmienią zdanie żel kupię jutro..czy zmieszczę się w kwocie 10 zł?
jaki żel chcesz kupić?
Stary 2011-08-01, 17:16   #38715
misia_bella
Zakorzenienie

Cytat:
Znaczy poprzednia służyła czy używasz "pomimo" ?
czytałam, że włosy muszą przywyknąć do zmiany pielęgnacji więc używałam i zużyłam więcej niż jedno opakowanie
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 17:22   #38716
201605090956
Konto usunięte

Dziewczyny - jak u mnie to ustawić?

Hergon idzie do mycia... ale co potem? Nie wiem też co wziąć jako odżywkę b/s
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 17:49   #38717
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Dziewczyny - jak u mnie to ustawić?

Hergon idzie do mycia... ale co potem? Nie wiem też co wziąć jako odżywkę b/s
A jakie masz kosmetyki do włosów? I odżywki bs? Jeśli nie masz jakiejś konkretnej to można rozcieńczyć kapkę takiej ds

edit: Dobra widzę. Widzę, że masz Isanę babassu - ja jej używam do mycia, bo moje włosy ją uwielbiają. Również używam z miłością Garniera karite - ds. Kallosa używam rzadziej, bo jednak moje włosy potrzebują więcej emolientów niż protein - nie wiem jak jest u Ciebie. Do Waxa się przymierzam, ale jeszcze nie próbowałam. Może kup, którąś Joannę Naturię jako bs? Kosztuje grosze, a zgodne z ortodoksyjnym CG. Bo widzę tu same odżywki do mycia i ds.

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-08-01 o 17:59
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 18:01   #38718
nez123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MaybeTomorrow Pokaż wiadomość

Też oglądam i ślinię się do Erica
Cytat:

I właśnie TO w kręconych włosach jest cudowne - WYRÓŻNIAMY SIĘ na tle wszystkich gładkowłosych!
Popieram

Cytat:

Jeszcze Wam pleciucha dzisiejszego pokażę porannego, zaraz go będę psuć i robić od nowa, bo jednak z przedziałkiem na środku mi się nie podoba
Pięknie wyglądasz w takich włosach Sama sobie pleciesz??

Cytat:
Tak więc, tym razem przyszłam ponarzekać na skręt chodzi o to, że włosy od spodu i te przy twarzy bardzo ładnie się kręcą, a pozostałe duuużo gorzej. Wiem wiem, włosy różnie się kręcą w różnych miejscach i tak dalej, ale jak tak patrzę na loki które mi się ślicznie kręcą, a potem na resztę to mnie krew zalewa.
Moje tak samo najlepiej kręcą się ze spodu.
Cytat:
Kiedyś dużo prostowałam włosy, od dwóch miesięcy rzuciłam prostownicę i suszarkę i pielęgnuję moje naturalne kręciołki. Zdjęcia w załącznikach. Pierwsze dwa - dzisiaj, ostatnie - grudzień 2010.
Dodam, że zdjęcia są robione na drugi dzień po myciu więc jest nieco więcej puchu - wiadomo.
Super długość

Eloe analizowy wątek ma być bez komentarza, więc tutaj dziekuję za analizę tej maski Beautiful Culs;* Brat mówił, że może mi zrobić w Stanach zapasy włosowe, i zastanawiam się o co go poprosić. Chyba zdecyduję się na tą maskę...

Stan moich włosów z soboty. 1. i 2. zdjęcie prawie suche, ale nie doschnięte przy głowie.
Altrerra morelkowa nieco je obciążyła, ale niestety ok. 2 godziny poźniej - puch.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05991.jpg (122,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05992.jpg (144,3 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_0549.jpg (117,1 KB, 46 załadowań)
Stary 2011-08-01, 18:20   #38719
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
tak słyszałam właśnie,że pianka bardzo wysusza włosy
Pianka z welli nie ma alkoholu, nie wysusza.
Wolę kręcone, zadbaj porządnie a będzie pięknie

Cytat:
Widzę nie Twoje włosy Ojoj
Nie moje. TŻ jak mnie zobaczył zapytał dlaczego nie byłam u fryzjera. Dlatego zawsze chyłkiem przemykam do domu i nikt znajomy nie widział mnie nigdy prosto po fryzjerze. To był pierwszy raz
Cytat:
Jak dobrze, że za niedługo pewnie zobaczę znów Twoje piękne czarne loki Nie mogę się doczekać.
Obiecuję, że niedługo wstawię. Mam nadzieję, że TŻ zrobi mi jakieś sensowne zdjęcia.

Cytat:
żel kupię jutro..czy zmieszczę się w kwocie 10 zł?
Pewnie. W rossmanie kupisz czarny żel z pomarańczowymi napisami w stojącej tubie (męski) za 8,99 (jeśli dobrze pamiętam) lub w takim dużym opakowaniu (chyba 500 ml) za niecałe 5 zł (ja mam zielony, mam mniejszy hold niż ten w tubie).
W naturze kupisz artiste jeszcze tańszy (nie znam ceny).
Poniżej 10 zł: delia, ziaja nuno.
Wszystkie kosmetyki, nie tylko żele kupisz poniżej 10 zł
Możesz sama zrobić sobie żel do włosów. Kup siemię lniane niemielone (około 2 łyżki siemienia i szklanka wody - jest osobny wątek jak go przygotować).

Cytat:
Napisane przez slodka_kicunia_17_wera Pokaż wiadomość
Nie wiem też co wziąć jako odżywkę b/s
Proponuję Joannę naturię - wszystkie zgodne z cg.

Nie komplementuję wszystkich lokasków z osobna, ale każde są bardzo ładne. No i z mycia na mycie widać piękną różnicę.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2011-08-01 o 18:41
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 19:06   #38720
martusia1234
Raczkowanie

Witajcie Dziewczyny!
Jestem u Was pierwszy raz, więc może zacznę od historii moich włosów. Zawsze wydawało mi się, że są bardzo trudne do ułożenia, żyjące własnym życiem i chyba nigdy nie byłam z nich zadowolona, bo nie chciały być proste. Przez ostatnich 10lat regularnie prostowałam włosy (na szczotce), smarowałam różnymi odżywkami, które zupełnie im nie służyły (miały za zadanie wyprostować moje włosy), farbowałam (tego akurat nie zamierzam zmienić, bo moje naturalne przybrały okropny mysi odcień, a kiedyś były pięknie złote). Efektem tego są oczywiście bardzo przesuszone włosy.
Dwa dni temu trafiłam na to forum i postanowiłam umyć włosy, nałożyć odzywkę b/s (joanna, z apteczki babuni), pozostawić same sobie i zobaczyć czy jeszcze choć trochę się pokręcą. Efekt na załączonych zdjęciach. Oceniam je na 2c, choć zupełnie nie mam wprawy i nie wiem czy tak rzeczywiście jest, może ktoś mi podpowie . Z wierzchu są bardzo przesuszone, więc jedynie lekko falują, natomiast od spodu mam całkiem ładne spiralki na całej długości, choć są trochę "bez życia" (trudno się im dziwić).
Przeczytałam faq,pigułkę, dziennik regeneracji, wynotowałam odpowiednie specyfiki i jutro idę na zakupy. Zobaczymy co z tego będzie .
Pozdrawiam!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (58,2 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG-20110801-00620.jpg (98,2 KB, 42 załadowań)
martusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 19:44   #38721
rude loki
Raczkowanie

hej dziewczyny. podczytuję regularnie, ale nie mam tyle czasu, żeby się udzielać

mam pytanie: co mogę używać do zabezpieczania włosów? odżywki b/s typu joanna naturia się u mnie kompletnie nie sprawdziły. włosy oklapnięte i rozprostowane. próbowałam w różnych konfiguracjach: większa ilość, miniilość, średnia ilość rozcieńczałam wodą i pryskałam włosy. nic nie pomogło. później postanowiłam popróbować z silikonami. najpierw serum john frieda, efekt nie najgorszy, ale szału też nie było. poza tym, bałam się nabudowania silikonów. później postanowiłam spróbować z pantene do loków b/s, ale tu już była totalna klapa - proste smętne strąki, plus żel rossmanowski pomarańczowy oraz artiste fioletowy się ważyły. olej u mnie odpada, bo mam przetłuszczajacy się skalp i nigdy nie udało mi się tak zaaplikować oleju, żeby włosy nie wydawały się tłuste.

teraz dałam sobie spokój, używam żelu lnianego w różnych konfiguracjach - głównie ze wspomnianymi 2 żelami, a czasem solo. ale zauważyłam, ze końcówki coraz bardziej zniszczone, przydałoby się jednak czymś je zabezpieczyć. i tu moje pytanie ponawiam: czym? będę dzwięczna za rady
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 19:56   #38722
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Katie100 witaj
dziękuję za powitanie, do pracy nad włoskami bardzo zmotywowały mnie Twoje fotki w albumach efekty u Ciebie super!

ja prawie całe życie myślałam, że mam proste włosy, tylko trochę nie rozumiałam, dlaczego jak schną naturalnie to każda końcówka szła w inną stronę mimo rozczesywania po sto razy na prosto grzebieniem... i w rezultacie kręciłam lokówko-suszarką te końcówki, aż czasem wstyd się przyznać czułam jak przypalam
aż któregoś pięknego dnia, kiedy miałam włosy wyprostowane (!) prostownicą, koleżanka stwierdziła - a Ty to masz takie włosy jak ja ni to proste ni to fale i coś mnie tknęło i po kolejnym myciu i wysuszeniu wygniotłam z gumą Joanny - i przeżyłam mały szok. Przyjaciółka, która mnie zna od podstawówki myślała, że zrobiłam trwałą

uff się rozpisałam, ale tak chciałam jakoś oficjalniej do Was dołączyć, to się musiałam wygadać

Edytowane przez katie100
Czas edycji: 2011-08-01 o 19:59
katie100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 20:04   #38723
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Widziałam dziś w Sephorze odżywki YT pomidorową i ogórkową za 29 zł (przecenione z 64 zł).
Basiu, a szampony z tej serii też były przecenione?

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 20:14   #38724
imbryka
Rozeznanie

Hej! Umiecie określić jaki mam typ włosów? Nie stosuję jeszcze konkretnej pielęgnacji do włosów kręconych, moje pukle są początkujące i dopiero poznają łagodniejsze i lepsze kosmetyki
http://oi55.tinypic.com/5yw1ox.jpg
http://oi53.tinypic.com/vf8aao.jpg
http://oi53.tinypic.com/2q1xbtd.jpg

Edytowane przez imbryka
Czas edycji: 2011-08-01 o 20:54
imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 20:31   #38725
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rude loki Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. podczytuję regularnie, ale nie mam tyle czasu, żeby się udzielać

mam pytanie: co mogę używać do zabezpieczania włosów? odżywki b/s typu joanna naturia się u mnie kompletnie nie sprawdziły. włosy oklapnięte i rozprostowane. próbowałam w różnych konfiguracjach: większa ilość, miniilość, średnia ilość rozcieńczałam wodą i pryskałam włosy. nic nie pomogło. później postanowiłam popróbować z silikonami. najpierw serum john frieda, efekt nie najgorszy, ale szału też nie było. poza tym, bałam się nabudowania silikonów. później postanowiłam spróbować z pantene do loków b/s, ale tu już była totalna klapa - proste smętne strąki, plus żel rossmanowski pomarańczowy oraz artiste fioletowy się ważyły. olej u mnie odpada, bo mam przetłuszczajacy się skalp i nigdy nie udało mi się tak zaaplikować oleju, żeby włosy nie wydawały się tłuste.

teraz dałam sobie spokój, używam żelu lnianego w różnych konfiguracjach - głównie ze wspomnianymi 2 żelami, a czasem solo. ale zauważyłam, ze końcówki coraz bardziej zniszczone, przydałoby się jednak czymś je zabezpieczyć. i tu moje pytanie ponawiam: czym? będę dzwięczna za rady
Ja nie stosuje odzywki bs za to jesli susze dyfuzorem (czyli jesli myje miedzy poniedzialkiem a piatkiem) nakladam wiecej zelu na konce i nie zauwazylam zniszczen, susze takim cieplawym powietrzem (ostatnie ciecie mialam jakos 6-8 tygodni temu i do tej pory zadnych rozdwojen, ulaman). Nie wiem czy sam zel robi za ochrone bo dodatkowo jak splukuje czy to maske czy odzywke ds to staram sie splukac dobrze przy glowie ale nie dotykam nigdy koncow za bardzo i mozna powiedziec ze tak 5% odzywki zostaje ostatnich paru centymetrach.

Zaprzestalam uzywania odzywki bs bo zauwazylam ze psuja one dzialanie zeli, tak jakby zel tracil wlasciwosci stylizacyjne, druga sprawa wlosy szybciej oklapywaly i sie przetluszczaly. Juz nie wspomnie ze ciezko mi bylo uzyskac nawet fale, dlugo narzekalam ze tylko z dyfuzorem moge cos osiagnac (a zelu nakladalam tony), suszenie naturalne konczylo sie jakimis falo-lamancami. Myslalam ze po obcieciu stracilam skret i zle je pielegnuje, a to byla kwestia tego ze za duzo bylo na wlosach. Moze u Ciebie tez o to chodzi?

Tutaj
dzisiejszy efekt, schniecie naturalne. Oczywiscie dlugo trwalo zanim znalazlam swoj zel, ale udalo sie, jest moim numerem jeden, dziala po obojetnie czym, choc oczywiscie po niektorych odzywkach szczegolnie lepiej.

A jak jednak potrzebujesz czegos do samych koncowek to moze sprobuj na noc przed myciem nakladac na konce olej kokosowy (dobry na zabezpieczanie ale ja nie moge juz uzywac, mam na niego uczulenie, zanim sie rozwinelo probowalam i dziala), przez noc olej wniknie we wlos, wypelni luki, nawet jak rano umyjesz szamponem to nie zmyjesz calego oleju bo czesc bedzie we wlosie.

Co do silikonow to w sumie osoby ktore nie stosuja szamponow z sls powinny unikac, jesli czasami myjesz takim szamponem nie powinnas miec nadbudowy. Ja stosuje obecnie troche silikonow choc na codzien myje odzywka, szamponem myje raz na 2 tygodnie, w sumie tak naprawde silikonowe mam maski ktore stosuje 2 razy tygodniowo, uzywam je bo raz ze mam akcje denko a dwa wlasnie dla zabezpieczenia, w odzywce ds mam chyba tylko amodimethicone, za to stylizator mam zgodny z CG. I tak naprawde nie musialabym uzywac szamponu co 2 tygodnie ale tak to przynajmniej wykorzystam inne oleje na ktore nie mam uczulenia, nakladam wiec maslo shea, olej sojowy, avocado i po godzinie myje szamponem z sls.

Zalaczniki: relaksowanie sie moich chlopakow
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Skuter spiacy.jpg (122,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Skuter spiacy 1.jpg (122,9 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Skuter spiacy 2.jpg (117,4 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Cycek spiacy.jpg (85,9 KB, 13 załadowań)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 20:42   #38726
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Zapewne skutkiem rozjaśniania. Piją wodę z powietrza, dlatego lepiej się czują w wilgoci.
W sumie nasze włosy i tak wolą wilgotne środowisko, ale dobrze odżywione i zabezpieczone nie powinny się skutecznie prostować, gdy robi się sucho. Mogą się zmieniać, ale nie całkiem prostować (i nie mam tu fal na myśli - fale maja prawo do wielu dziwnych zachowań I dlatego między innymi są cudowne)
fajnie powiedziane
Cytat:
Moim zdaniem na naturalnych włosach, nierozjaśnianych, odpowiednio pielęgnowanych, skręt będziesz miała zupełnie inny. Najprawdopodobniej 3 a nie 2 w przewadze.
chyba bym padła z zachwytu, jak by mi się to udało uzyskać
Stary 2011-08-01, 20:46   #38727
Ag Rafka
Rozeznanie

Cytat:
No proszę! Rewelacja! Ale Ty uważałaś kiedykolwiek, że masz proste włosy?
Tak mi się wydawało,ze "w młodosci" miałam proste, końcówki miały tendencje do wywijania do wewnątrz lub na zewnątrz i mniej więcej pośrodku głowy tworzylo się załamanie. (fot.1,2,3-w wieku ok. 20-25 lat, sorki za jakość). Falowanie i owo załamanie nasiliło się po ciąży i wtedy (o, zgrozo) zaczęłam namiętnie prostować (przez ok.5 lat) -dobijało mnie to załamanie, które tworzyło wybrzuszenie pośrodku głowy.
Widziałam zniszczenia, jakie to poczyniło (plus chemiczne farbowanie łącznie z blond pasemkami) i postanowiłam coś z tym zrobić. Odstawiłam prostownicę i grzebiąc na wizażu chciałam przywrócić włosom blask (wiem, że powrót do dawnego stanu możliwy dopiero po odrośnięciu nowych prawidłowo pielęgnowanych włosów). Dzięki DMkAni trafiłam do zakręconych i oglądając Wasze foty... zwariowałam na punkcie loków i fal.
No i chyba bedę Was prosić o pomoc... Niestety działam trochę po omacku (mimo przeczytania faq i piguły oraz kilkunastu stron wątku) i na ślepo. Zaczęłam bowiem od zakupienia olejów i olejowania (chcąc poprawić stan), po czym dalej (gdzieś ok.90 strony tej części) doczytałam, że latem nie bardzo służą, a także że do mocno zniszczonych i suchych też nie są dobre na początek. No to postawiłam na proteiny, ale nie bardzo wiem, co i jak. Wciaż robię listy zakupów i staram sie uzupełniać "apteczkę włosową", ale mieszkam w bardzo małym mieście i dostep mam naprawdę ograniczony-dziś np. nigdzie nie mogłam dorwać Joaśki b/s, a nawet żelu aloesowego (ten juz zamówiłam na dozie i odbiorę w aptece-na szczęście jedna DOZ-owa jest).
Napiszę, co udało mi się zdobyć, może mi pomożecie ułożyć jakiś plan działania.
- szampon babydream
- szampon Alterra z granatem i aloesem
- maska jw.
- maseczka biovax do włosów suchych i zniszczonych
- odżywka garnier z karite i awokado
- oleje:
Vatika dabur na kokosie
amla gold dabur na parafinie
rycynowy
z kiełków pszenicy
z krokosza barwierskiego
arganowy
ze słodkich migdałów
masło shea
jojoba

- keratyna hydrolizowana
- D-panthenol
- hydrolat oczarowy
(te trzy powyzej z mazideł-chciałam sobie umerdać serum wg ich przepisu, ale zapomniałam kupić np. butelkę ze spryskiwaczem,miarkę itp. i muszę coś domówić, aby przy okazji wziąć i te akcesoria )
Może można je dodać do odżywki? Jak? Ile? Do której?(keratynę i panthenol)
- siemię lniane (będę robić żel)
- odżywka nivea flexible curls

Na niebiesko zaznaczyłam te, których jeszcze nie stosowałam. Mam nadzieję,że wesprzecie radą od czego zacząć regenerację.

PS. Przepraszam,że się tak rozpisałam i pytam tyle, ale próbowałam sama poczytać i wszystko ogarnąć, a informować jedynie o efektach, ale chyba nie dam rady... Motam się za bardzo...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00225.jpg (16,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00230.jpg (25,9 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00231.jpg (20,7 KB, 42 załadowań)
Ag Rafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 20:53   #38728
katie100
Wtajemniczenie

Cytat:
Eloe suszarki z dyfuzorem niestety nie posiadam ale włosy schną mi tak okropnie długo (potrafią calusieńki dzień, od rana do wieczora) i czasami mam tego dość, tylko że ja zawsze uważałam suszarkę za zło konieczne i ciężko mi sobie wyobrazić, że nagle miałabym je męczyć suszarką
wiem, przesadzam, jeśli używa się dyfuzora umiejętnie to nie robi się krzywdą dużej krzywdy, ale jakoś mnie odpycha
w końcu wiem, że nie jestem sama teraz rozjaśnione schną trochę szybciej, ale już z pasemkami, farbą lub naturalne - kosmos. Z resztą dziś poszłam spać z mokrymi/wilgotnymi włosami i rano dalej były wilgotne.
nigdy nie mogłam uzyskać tego co chciałam na włosach bez suszarki, zwłaszcza zimą, bo przeziębiałam się w nocy też tak masz?
Stary 2011-08-01, 21:04   #38729
rude loki
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Ja nie stosuje odzywki bs za to jesli susze dyfuzorem (czyli jesli myje miedzy poniedzialkiem a piatkiem) nakladam wiecej zelu na konce i nie zauwazylam zniszczen, susze takim cieplawym powietrzem (...)
Nie wiem czy sam zel robi za ochrone bo dodatkowo jak splukuje czy to maske czy odzywke ds to staram sie splukac dobrze przy glowie ale nie dotykam nigdy koncow za bardzo i mozna powiedziec ze tak 5% odzywki zostaje ostatnich paru centymetrach.
o, na taką metodę nie wpadłam. będę jutro testować
Cytat:
Zaprzestalam uzywania odzywki bs bo zauwazylam ze psuja one dzialanie zeli, tak jakby zel tracil wlasciwosci stylizacyjne, druga sprawa wlosy szybciej oklapywaly i sie przetluszczaly.
dokładnie to samo zauważyłam u siebie.
Cytat:
A jak jednak potrzebujesz czegos do samych koncowek to moze sprobuj na noc przed myciem nakladac na konce olej kokosowy (dobry na zabezpieczanie ale ja nie moge juz uzywac, mam na niego uczulenie, zanim sie rozwinelo probowalam i dziala), przez noc olej wniknie we wlos, wypelni luki, nawet jak rano umyjesz szamponem to nie zmyjesz calego oleju bo czesc bedzie we wlosie.
z kokosem się nie polubiliśmy niestety. nie zauważyłam absolutnie żadnego efektu, a bardzo mnie drażni zapach kokosa, więc dałam sobie z nim spokój. popróbuję z olejkiem babydream dla mam przeciwko rozstępom. jest mniej wnikający niż kokos, więc może nawet lepiej się sprawdzi.

co do silikonów i slsów, to raz na miesiąc profilaktycznie myję szamponem joanna naturia z pokrzywą i zieloną herbatą, a raz w tyg. babydreamem albo alterrą migdał i jojoba, ostatnio do zmycia nafty.

Rybiorku, dziękuję za wskazówki

uzbrojona w nowe pomysły będę działać, a przy wolniejszym weekendzie może uda mi się jakieś fotki zrobić, coby porównać czy się zmienia na lepsze
rude loki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-01, 21:32   #38730
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez katie100 Pokaż wiadomość
w końcu wiem, że nie jestem sama teraz rozjaśnione schną trochę szybciej, ale już z pasemkami, farbą lub naturalne - kosmos. Z resztą dziś poszłam spać z mokrymi/wilgotnymi włosami i rano dalej były wilgotne.
nigdy nie mogłam uzyskać tego co chciałam na włosach bez suszarki, zwłaszcza zimą, bo przeziębiałam się w nocy też tak masz?
No jak tak samo, jak się położę z mokrymi (czego jednak staram się nie robi, bo rano i tak trzeba myć drugi raz, więc bez sensu) to i tak są mokre, czasami nawet jak umyję włosy nawet o 18 to rano będą wilgotne
Jeszcze jak jest ciepło i wyjdę na słońce to szybciej wyschną, ale tak to schną cały dzień. Czasami po 6-7 godzinach schnięcia żeby gdzieś wyjść i tak musze je dosuszyć suszarką, bo miejscami są najnormalniej w świecie mokre.

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości