|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#39961 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
ale ostatnio długie posty piszecie...jest co czytać
![]() Co myślicie o nakładaniu odżywki garnier fructis nutri-odbudowa jako maskę, tak na godzinkę pod czepek skład ma chyba całkiem w porządku, a jako odżywka się polubiliśmy to może zatrzymać by ja dłużej na włosach w celach lepszego odżywienia. Nie wiem jak w waszych miastach, ale u mnie jakos strasznie ciężko znaleźć nutri fructisy w sklepach, póki co najwięcej znalazłam tylko w naturze ![]() poza tym w zanalizowanych kosmetykach jest garnier volume restructure, niby est zanalizowany, ale nie umiem określić czy warto go nakładać na włosy, mógłby sie ktoś wypowiedzieć na ten temat?
|
#39962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to sprawa indywidualna, u mnie anty sprawily ze malo wszystkich wlosow nie stracilam, niestety nie odzyskalam gestosci jaka mialam przed tym wypadaniem, maz chodzil za mna przerazony i zbieral wlosy, z podlogi, z kanapy, z poduszki, do tego anty wplynely negatywnie na pigment i prze kilka lat chodzilam z wlosami ktore byly jak wyplowiale a ze nie chcialam obciac to tak to wyplowienie schodzilo nizej i widac bylo strasznie, po farbowaniu przez tydzien bylo rowno a potem na tym wyplowialym farba wyplukiwala sie i bladla, na zdrowych wlosach (ktore rosly po odstawieniu anty) farba trzymala sie ladnie, takze zalezy od osoby
|
|
#39963 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Musze wrócić do Twojego posta, bo mignął mi przed oczami. Ciągle nie mam czasu Pati_bc witaj. Nie wiem, co ma być chaotycznego w Twoim poście Ciekawa lektura, wszystko niemal podane na tacy oprócz... włosów. Ty nas znasz, a my Ciebie nie zobaczyłyśmy Prosimy więc o zdjęcie włosów - przedstawcie się i rozgośćcie ![]() Nie wiem, kiedy używałaś ostatnio szamponu z siarczanem. Może warto by było zmyć nim wszystko to, co się nabudowało. Poza tym nie każdemu musi pasować mycie odżywką. Może wróć do starych nawyków z BD, a za jakiś czas spróbuj ponownie? Wygląda na to, że Twoje włosy łatwo obciążyć (wpływ Nivei FC), więc powinnaś uważać też na to, co ze sobą łączysz. Wypadanie... normą jest ok. 100 włosów dziennie. Możesz mieć niższą, możesz wyższą. Najważniejsze to ją zaobserwować. Możliwe, że skóra reaguje teraz na mycie odżywką. Możliwe, ze na coś zupełnie innego, na coś zupełnie z pielęgnacją niezwiązanego. Wcierka zatem na pewno się przyda. Obserwuj tylko uważnie skalp, jeśli coś się zacznie dziać (w szczególności świąd i pieczenie), od razu odstaw. Cytat:
Cytat:
Skalp również. Cytat:
Więcej, jeśli wstawisz do analizowego. Cytat:
Fajny skład tych tabletek. Cytat:
Chcę zimę.
|
|
#39964 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz ciekawostka, zmyłam olej kokosowy Babydreamem i mam wrażenie jakby wyleciało ich mniej niż przy myciu odżywką, jednak jak nim myłam to nie zrobił na mnie zbyt dobrego wrażenia, bo włosy wydawały się jakby suche :/ Teraz schnę w plunkingu z pieluszki
|
|
#39965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twoje dzisiejsze mycie zaliczyc mozna do OMO (O - olej kokosowy, M - BD, O - odzywka ktora nalozylas po myciu szamponem), u niektorych ta metoda sie lepiej sprawdza, zamiast oleju moze byc tez jakas odzywka
|
|
#39966 |
|
|
Basai77 ile czasu po ciążach trwało u Ciebie wypadanie? stosowałaś cokolwiek przeciwko temu? Wiem, że to wówczas bezcelowe, alem ciekawa.
A po pierwszym sporo ścięłaś? Sama również przy anty straciłam sporo włosów. Gęstości nie odzyskałam i wątpię, by do tego doszło. Za to te bezbolesne miesiączki... ech...
|
#39967 | |
|
Wtajemniczenie
|
Eloe, jesteś przekochana
Cytat:
|
|
#39968 | |||||
|
|
Cytat:
Sok z cytryny jak najbardziej, ale pamiętaj o możliwym ewentualnym rozjaśnianiu, gdybyś chciała dłużej stosować. Cytat:
Cytat:
Przynajmniej masz pewność, że przejdzie ![]() Następna bidulka ![]() Cytat:
Bo oryginalny opiera się na sodzie kaustycznej? Cytat:
Parafinę np. uznajemy za zgodną, a tymczasem o odżywianiu nie ma mowy. Mimi proszę uprzejmie Zmycie oleju zależy zarówno od Twojego zaawansowania w myciu odzywką jak i od rodzaju oleju. Te wnikające zwykle dużo łatwiej zmyć.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-08-19 o 11:48 |
|||||
|
|
|
#39969 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jednak spróbuje, tak jak radzisz porzucić mycie odzywką i wrócić do lekkiego szamponu. Nawet do BD bo jak na razie nic innego nie mam. Potem spróbuje wrócić do Potter's. A może Potter's na chwilę a potem szampon i po szamponie odżywianie? Widziałam, że Rybiorek polecała to jednej kręconowłosej. Niestety nie pamiętam jej nicku![]() Zauważyłam, że łatwo obciążyć moje włosiska. Są takie dni, że nawet odżywka b/s joanna z lnem i rumiankiem sprawia, że są obciążone. Dlatego, nie stosuje jak na razie stylizatorów bo co bym nie nałożyła to kończy się kiepsko. Jak na razie wcierka nie spowodowała żadnego swędzenia ani pieczenia ale gdyby coś szło nie tak, od razu odstawie. Mimi91 Oczywiście, że można spytać Mam 23 lata, więc w sumie nie wiem czy jeszcze dojrzewanie aż tak mnie dotyczy![]() Załączam, trochę nieśmiało zdjęcia moich włosków... Pierwsze zdjęcie jeszcze przed cięciem. Lampa błyskowa to kłamca i dlatego tak błyszczą Kolejne zdjęcia już po ścięciu i wysuszeniu. Zero stylizatora. Czasem tylko podczas suszenia ugniatałam rękoma. Nigdy nie suszę włosów do końca. Ścięcie było spowodowane fryzjerem z przed roku trafiłam do fryzjerki, która tak mnie opitoliła (bo inaczej tego nazwać nie można), że po jednej stronie nie miałam prawie włosów. Wtedy byłam kompletny laik i niestety ufałam fryzjerom I tak od roku męczę się z tym czymś. Podcinałam włosy aby to w miarę wyrównać ale i tak było nadal widoczne. Teraz 23 lipca obcięłam włoski mniej więcej tak aby się zrównały obie strony bo już to "wycieniowanie" trochę odrosło. Z tego co pamiętam to chyba mi cięła tą jedną stronę brzytwą Wiem, ze ciągło...
|
|
|
|
|
#39970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jednak OMO czasami lepiej sie sprawdza niz mycie odzywka no tak ale srodek jest krotko na wlosach, nawet na bardzo delikatnych nie ma szans zeby no nie wiem - upalic, przezrec itp. Moje wlosy byly po farbowaniu, hannowaniu, rozjasnianiu. Wlosy klientek Miss Jessie's zazwyczaj sa po relaksacji trwalej i mimo to zabieg nie dobija wlosow.
|
|
#39971 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
biorę Revalid, ale to dopiero drugi dzień, więc trudno mi coś powiedzieć o efektach co ile czasu myjesz włosy? może u ciebie rzeczywiście nadrabiają, ale u mnie raczej niebyłam dziś na pobieraniu krwi, babka musiała wkuwać 2 razy bo coś nie szło w poniedziałek wyniki, zobaczymy co będziedzisiaj po nocy z jednej strony jest w miarę ok, a z drugiej jakieś pióra
|
|
#39972 | |
|
Wtajemniczenie
|
Pati_bc masz dużo więcej włosów ode mnie!! Ja na Twoim miejscu jeszcze aż tak bardzo tym wypadaniem bym się nie martwiła.
Puchu niestety trochę jest :/ Te zdjęcia są robione po jakich kosmetykach? Cytat:
Ja myję co 2-3 dni, teraz niby po BD mniej poleciało, ale przy nakładaniu Joaśki b/s na rękach mi masa ich została :/ Fakt, po 2óch dniach pewnie jeszcze marne efekty Eloe, Ty chyba masz tą odżywkę z Farmony JANTAR. Ile nakładasz jej na skalp? Spróbowałam dziś pierwszy raz, nabierając do strzykawki to wystarczyło mi na całą głowę 2 strzykawki. Za dużo czy za mało?
|
|
#39973 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pierwsze zdjęcie na bank jest po BD i chyba alterra morelowa bądź granat i aloes i odżywką b/s miód i cytryna. Kolejne to już chyba mycie Potter's było i podejrzewam ze morelka bo ją bardziej lubię. I zabezpieczenie podobnie bs miód i cytryna bo len i rumianek zakupiłam troszkę później.
|
|
|
|
|
#39974 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#39975 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem, gdzie jesteś, ale na zachodzie deszcz, wiatr, burza i grzmi.
Aż mi się chata trzęsie. Umyłam włosięta i schnę. Dzisiaj stylizator nałożyłam dopiero po lekkim podeschnięciu w koszulce. Na mokro wyglądają super, mam nadzieję, że jak wyschną będą jeszcze ładniejsze.
|
#39976 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#39977 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na prawdę różnie. One nawet w ciągu dnia mogą zmienić swój wygląd
|
|
|
|
|
#39978 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#39979 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jak były dłuższe to też był taki problem? I tak podziwiam Twoją cierpliwość
|
|
#39980 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
jak minie trochę czasu to zdaj relację jak ta herbatka działa ona coś wypłukuje przy dłuższym piciu?
|
|
#39981 | ||
|
Zadomowienie
|
udanego wypoczynku
będziemy tęsknić Cytat:
Uważasz, że przy każdym składniku powinna pisać, że może szkodzić? Cytat:
U mnie zbiera się na burzę. Uważaj na korki dzisiaj są wyjątkowo dużeDzisiaj już jechałam koło stacji
|
||
|
|
|
#39982 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To identycznie jak moje. Wczoraj miałam totalnie proste, po myciu trochę loków, a dziś mam fantazyjne fale Z tym, że podcięcie nie do końca mi się podoba. A w ogóle liczę, że to się ustabilizuje dzięki pielęgnacji. Z tym, że na razie szukam, testuję i nic mi nie wychodzi ![]() Właaaśnie... Wczoraj odczyściłam czerep po fryzjerskich paskudztwach i nałożyłam isanę, którą spłukałam po 15 min. Dalej nie mam nic d/s, a nie miałam czasu :/ Stwierdziłam, że walnę tę Niveę i tak zostawiłam. Wyszły mi fale, trochę się spuszyły, ale już i tak lepiej Dziś jeszcze nie wiem, czym się namaścić ![]() A w ogole, próbowałyście potraktować BD jak żel do mycia ciała? Ponieważ wszystko mi się skończyło i został BD, więc musiałam go użyć U w sumie wydaje mi się, że to niezła opcja. Nie wysusza skóry, przynajmniej mojej.
|
|
|
|
|
#39983 |
|
Raczkowanie
|
Eloe77
zaczely wypadac mniej wiecej okolo 3 mc po porodzie,dodam,ze w tym czasie karmilam dziecko.To o pierwszym razie, wystraszylam sie tak bardzo,bo lecialy prawie jak po chemioterapii,balam sie ,ze zostane lysa.Poszlam do lekarza,przepisal mi jakies niemilosiernie drogie drozdze medyczne i w sumie to nie wiem,czy one pomogly, wiem za to,ze po nich zaczely mi rosnac czarne wloski na rekach,ktorych nigdy nie posiadalam. Jednak poprawy zadnej musialam nie uzyskac,skoro pewnego dnia poszlam na balkon i scielam wlosy na 20 mm,maszynka!!! Od tej pory bylo juz tylko lepiej ale wypadaly mi zawsze mniej lub wiecej. Podobny efekt widzialam u Cichopkowej,kiedy to po urodzeniu dziecka ,ewidentnie widac u niej bylo lyse zakola,cos ala myszka miki,z tym,ze ja mialam tak na okolo glowy. Za drugim razem,raptem niecale dwa lata temu,ta sama historia.W ciazy wlos,jakby nie moj,zero wypadania i rosly w zastraszajacym tempie. Gdzies mniej ,wiecej po tym samym czasie garsciami wyciagalam je z glowy.Tyle,ze tym razem nie obcielam na 2 cm,strasznie szkoda mi ich bylo. W tym czasie podcinalam kilka razy,farbowalam i odrastaja sobie tak smiesznie,bo pod spodem sa duzo bardziej geste.Pomimo wszystko ,zdecydowalam ,ze ich nie zetne,tylko koncowki i tak bede sie meczyc dopoki sie wszystkie nie zrownaja.Oczywiscie,nie zarzekam sie,bo moze kiedys mi cos odbic, jak wczesniej.Jednak to wiek juz nie ten,za wszelka cene chce miec dlugie wlosy. Wogole po ostatnim dziecku wlosy moje stracily duzo na skrecie,wystarczy popatrzec na awatara i pozniejsze foty,ktore wrzucalam.Avatar jest sprzed dobrych paru lat. Slyszam juz wiele razy,ze wlosy krecone lubia sie po ciazy wyprostowac i odwrotnie ale myslalam,ze to efekt odwracalny,ze kiedys w koncu dojda do siebie.Poki co nic na to nie wskazuje i moze sciecie na krotko rozwiazaloby sprawe ale JA NIE CHCEEEEEE !!!!
|
|
|
|
#39984 |
|
Rozeznanie
|
Oj nie ścinaj!! Masz takie śliczne włosy. Widziałam zdjęcia
Na pewno się zregenerują![]() Mimi91 Jak były dłuższe to zachowywały się podobnie jak teraz. Raz falowały, raz kręciły, zdarzały się nawet falowano-proste. No może były mniej płaskie. Widać taki ich urok ![]() Aoirghe Też liczę na to, że moje włosiska ustabilizują się. Tylko cierpliwości trzeba a mnie czasem załamka bierze. Wczoraj np. nie mogłam patrzeć na siebie.... Znaczy na włosy Ale trzeba być twardym i wytrwałym![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Eloe77 Życzę Ci udanego urlopu Wypoczywaj ![]() I oczywiście, że będziemy tęsknić
|
|
|
|
#39985 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe, miodzio mi poddałaś pomysł
). I pierwszy raz zrobiłam plunking, ale tylko na 10 minut, na schnięcie w turbanie chyba się nie zdecyduję, poza tym lubię mój przedziałekMiłego urlopu! A w ogóle to jestem mistrz, wczoraj jak nałożyłam tą mieszankę rozłożyłam się na kanapie z gazetą i zasnęłam - obudziłam się dopiero rano
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2011-08-19 o 13:55 |
|
|
|
#39986 | ||||||
|
|
Może spróbuj Hippa? Możesz też dokapać do szamponu nieco oleju, powinien poradzić coś na to plątanie.
Cytat:
Cytat:
Poczytaj sobie o pielęgnacji fal w dzienniku. Powinno coś przypasować A owszem. Idzie tylko o to, że podają na stronie własnie sodę, która jest baaaardzo zasadowa, więc rodzi się co najmniej znak zapytania w głowie. Stąd częste zdziwienie, że z włosami ok. Cytat:
Nakładam tyle, ile potrzebuję.Jedyna miarka jaka mam, to zużyte buteleczki. Kiedy wcierałam tylko Jantar zgodnie z zaleceniem producenta (3 tygodnie codziennie), to wyszło mi w sumie 1,5 buteleczki na całą kurację. Cytat:
Powietrze wraca do dusznej normy ![]() Ale klimy juz włączać nie chcę. No własnie dlatego, że jest problem z ich zmywalnością i nabudowywaniem. Cytat:
Przepraszam, ale warto czasem zadań takie proste pytania, by móc uświadomić sobie, jak wiele haseł jest po prostu pustych. Choćby "nawilża" - jest tak szerokie, że sama nie mam odwagi ani chęci go używać. Cytat:
Cała reszta nie ma znaczenia w przypadku cg.
|
|
#39987 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Nie upieram się, że biovaxy są cudem świata, chętnie zamieniłabym je na coś zgodnego z CG, ale jeszcze nie trafiłam na taki kosmetyk... Kurczę, już nic nie wiem. Czytałam, że wszystkie kationowe środki powierzchniowo czynne łączą się z naładowanymi ujemnie włosami - takie jak cetrimonium chloride ale ono nie jest zakazane
|
|
#39988 | |||||
|
|
Cytat:
skalpu, ja podobnie...), czemu by nie wspomnieć o tym w osobnym rozdziale? Było z czego skorzystać.Ale nie o to mi konkretnie idzie. Nie to napisałam, a to, że efekt może być różny, często nieprzewidywalny, ponieważ to ingerencja do wewnątrz, związana ze sporą zmianą pH, z dużym rozwarciem łuski. O to mi chodzi. Takie "Warning". Tymczasem tego nie znajduję Cytat:
![]() zbudujmy sobie wreszcie tę eSkę, by móc jeździć normalnie Basai77 ![]() Taka odwaga by Twoje włosy były znów takie jak na awatarze. Ale z tego, co pamiętam ze zdjęć, to nie odbiegają od niego aż tak bardzo. Nie ścinaj. Pielęgnuj, obserwuj. Będzie tylko lepiej Cytat:
![]() Cytat:
Bardzo się cieszę Cytat:
OK, uciekam. Zaniedbałam nieco analizy, ale mam dla Was niespodziankę. Hennową. Wczoraj. Dziś. Zaznaczam, że włosy zachowują się fatalnie od ostatniego mycia na zbyt miękko, więc się nie zachwycam. Ktoś widzi jakiś kolor? Bo ja nie
|
|
#39989 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Lunęło :| jest ciemno jak o godzinie 20:00...a ja za 30 minut za kółko w trasę
trochę się teraz boję...to nie jest śmieszne ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Cytat:
jakiś kolor jest na pewno, ale faktycznie słabo złapało [może się jeszcze zmieni ] ...tak czy inaczej błysk piękny i lokaski PS: Kto ma kalosze i podrzuci?
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-08-19 o 15:36 |
|
|
|
|
#39990 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.

skład ma chyba całkiem w porządku, a jako odżywka się polubiliśmy to może zatrzymać by ja dłużej na włosach w celach lepszego odżywienia. Nie wiem jak w waszych miastach, ale u mnie jakos strasznie ciężko znaleźć nutri fructisy w sklepach, póki co najwięcej znalazłam tylko w naturze 

Ciekawa lektura, wszystko niemal podane na tacy oprócz... włosów. Ty nas znasz, a my Ciebie nie zobaczyłyśmy
) i się zastanawiam czy może on zrobić coś pożytecznego moim włoskom

Nie brałam nigdy hormonów. A jeśli chodzi o suplementy to jako wcześniejszy kompletny laik to brałam to co aptekarka poleciła. Zażywałam skrzyp, skrzyp z pokrzywą, skrzypowite, capivit chyba też. Nigdy nie kończyłam na jednym opakowaniu tylko minimum 3 miesiące brałam. Po tej "kuracji" zmieniałam suplementy aby też organizm się nie przyzwyczaił. Ogólnie guzik pomogło. A nawet jak pomogło to wypadały mniej ale nadal wypadały. U dermatologa byłam raz, kilka lat temu. Pani powiedziała, że to normalne, że włosy wypadają bo dojrzewam i nie powinnam się tym przejmować. Wypadają bo wypadają....
ech...

Bo w domu mam taki zwykły tylko, którego nie znoszę 
Przynajmniej masz pewność, że przejdzie 
biorę Revalid, ale to dopiero drugi dzień, więc trudno mi coś powiedzieć o efektach
w poniedziałek wyniki, zobaczymy co będzie

Na mokro wyglądają super, mam nadzieję, że jak wyschną będą jeszcze ładniejsze. 

by Twoje włosy były znów takie jak na awatarze. Ale z tego, co pamiętam ze zdjęć, to nie odbiegają od niego aż tak bardzo. Nie ścinaj. Pielęgnuj, obserwuj. Będzie tylko lepiej
trochę się teraz boję...to nie jest śmieszne